Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

În primele trei luni ale acestui an au fost acordate credite ipotecare noi de aproximativ 1,1 miliarde de euro la nivel naţional, în creştere cu aproximativ 29%

Publicat

in

Totalul creditelor ipotecare noi acordate în primele trei luni ale acestui an a fost de aproximativ 1,1 miliarde de euro la nivel naţional, potrivit calculelor companiei de consultanţă financiară SVN Credit, excluzând refinanţările, conversiile, transferurile şi restructurările. Valoarea medie a unui credit ipotecar acordat la nivel naţional în 2023 a fost de 62.000 de euro, în timp ce preţul mediu la nivel naţional al unui imobil tranzacţionat prin credit ipotecar în 2023 a fost de 85.000 de euro, în creştere de la 82.000 de euro în 2022, potrivit news.ro

”În primele trei luni ale acestui an au fost acordate credite ipotecare noi în valoare de aproximativ 1,1 miliarde de euro la nivel naţional, în creştere cu circa 29% faţă de nivelul înregistrat în primele trei luni din 2023”, arată un raport realizat de către compania de consultanţă financiară SVN Romania | Credit & Financial Solutions, din acest volum fiind excluse refinanţările, conversiile, transferurile şi restructurările.

În total, raportările realizate de Banca Naţională a României (BNR) indică un volum de credite ipotecare acordate în România în trimestrul întâi din acest an de 2,15 miliarde de euro, în creştere cu peste 95% faţă de volumul de 1,1 miliarde de euro raportat pentru trimestrul I din 2023, acestea incluzând însă şi refinanţările, conversiile, transferurile şi restructurările.

„Piaţa ipotecară din România este într-o revenire puternică de mai multe luni, coroborată şi cu creşterea numărului de locuinţe vândute, care a fost de aproape 19% în primele trei luni din acest an faţă de perioada similară din 2023. Având în vedere rezultatele din primul trimestru din acest an, 2024 va fi un an cu un reviriment puternic, pregătindu-se astfel terenul pentru un 2025 care ar putea aduce un nou record de credite ipotecare acordate, în funcţie şi de dimensiunea stocului de locuinţe aflate la vânzare şi de evoluţia macroeconomică locală. Încrederea consumatorilor a revenit însă la un nivel bun iar dobânzile urmează o tendinţă de scădere continuă”, a comentat Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Romania | Credit & Financial Solutions.

Creşterea pieţei de creditare ipotecară din primele luni ale acestui an s-a înregistrat într-un context în care dobânzile fixe, majoritare în ceea ce priveşte tipul de credite ipotecare contractate în 2024, au înregistrat noi scăderi, fiind ‚doborât’ şi pragul de 5% pe an, cea mai bună ofertă ipotecară cu dobândă fixă existentă în acest moment pe piaţă fiind cu o dobândă de 4,9% pe an.

Consultanţii SVN Credit Romania estimează că şi dobânzile variabile vor înregistra reduceri, cel mai probabil în ultimul trimestru din acest an, fără a se înregistra însă un nivel semnificativ de scădere, dobânzile fixe urmând să rămână şi în următoarele 12 luni cele mai avantajoase.

”Pentru cei care au un credit ipotecar cu dobândă variabilă şi nu au refinanţat până în prezent, în această perioadă ar fi un posibil ultim tren să facă acest pas. IRCC va scădea, însă nu va fi nivelul aşteptat, cel puţin nu iniţial, astfel încât dobânzile fixe vor continua să fie mai atractive, debitorii putând să revină la dobânzi variabile în viitor, printr-o refinanţare, în momentul în care acestea vor redeveni avantajoase”, a adăugat Alexandru Rădulescu.

În ceea ce priveşte rezultatele înregistrate în 2023, datele BNR arată că anul anterior au fost acordate în total în România credite ipotecare în valoare de 6,4 miliarde de euro, estimările SVN Credit Romania indicând un volum de credite ipotecare noi acordate de aproximativ trei miliarde de euro, sau 46% din totalul înregistrat.

Valoarea medie a unui credit ipotecar acordat la nivel naţional în 2023 a fost de circa 62.000 de euro, în timp ce preţul mediu la nivel naţional al unui imobil tranzacţionat prin credit ipotecar în 2023 a fost de 85.000 de euro, în creştere de la 82.000 de euro în 2022, potrivit calculelor companiei. În total, anul trecut au fost acordate aproximativ 48.000 de credite ipotecare noi, comparativ cu un nivel de aproximativ 55.000 de credite ipotecare noi acordate în 2022.

SVN Romania | Credit & Financial Solutions este unul dintre cei mai mari brokeri de credite ipotecare din România, cu un volum de credite ipotecare intermediate în 2023 în valoare de 91 de milioane de euro. Compania are patru birouri în Bucureşti şi alte 10 la nivel naţional, în Arad, Bacău, Braşov, Cluj – Napoca, Constanţa, Oradea, Ploieşti, Sibiu, Timişoara şi Târgovişte. SVN Romania este una dintre cele mai mari companii de consultanţă imobiliară din România.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Carlos Alcaraz este din nou în finală Wimbledon

Publicat

in

Carlos Alcaraz este pe punctul de a obţine două titluri consecutive pe iarba de la Wimbledon. Spaniolul în vârstă de 21 de ani a trecut de Daniil Medvedev, cu 6-7(1), 6-3, 6-4, 6-4, vineri, pentru a ajunge în finala turneului de grand slam de la Londra.

Alcaraz şi-a păstrat calmul după ce a avut dificultăţi în a-şi găsi cel mai bun nivel în setul de deschidere şi şi-a îmbunătăţit jocul, în special pe serviciu, pentru a obţine un triumf în două ore şi 55 de minute pe Terenul Central.

“Sunt foarte încântat de prestaţia mea de astăzi”, a declarat Alcaraz în interviul de pe teren. “Am început foarte agitat. El domina, jucând un tenis excelent cu serviciul său şi jocul său de retur. A fost dificil pentru mine, dar am încercat să trec peste nervozitate la începutul setului al doilea.

Mi-a fost de mare ajutor să conduc cu 3-1, iar după aceea am putut să-mi joc propriul joc şi să mă bucur puţin mai mult de meci. Am încercat să dau lovituri bune, m-am mişcat bine, aşa că în general cred că am jucat un meci destul de bun”.

Alcaraz, care l-a învins pe Medvedev şi în semifinalele de anul trecut de la Wimbledon, ar putea avea parte de o reeditare a finalei sale epice din 2023 împotriva lui Novak Djokovici. În cealaltă semifinală, sârbul îl înfruntă pe Lorenzo Musetti, cap de serie numărul 25, în încercarea sa de a egala recordul lui Roger Federer de opt titluri de simplu masculin la Wimbledon.

Alcaraz are 3-0 în finalele de Grand Slam, după triumfurile sale de la US Open 2022, Wimbledon 2023 şi Roland Garros 2024, care l-au făcut cel mai tânăr jucător care a câştigat un turneu major pe toate cele trei suprafeţe.

Dacă îşi va apăra cu succes titlul duminică, spaniolul va fi doar al şaselea jucător care reuşeşte dubla Roland Garros-Wimbledon în acelaşi an, după Rod Laver, Bjorn Borg, Rafael Nadal, Roger Federer şi Novak Djokovici.

“Simt că nu mai sunt nou. Ştiu cum mă voi simţi înainte de finală”, a spus Alcaraz când a fost întrebat despre eventualele emoţii dinaintea finalei. “Am mai fost în această poziţie şi voi încerca să fac lucrurile pe care le-am făcut pentru a câştiga anul trecut. Voi încerca să fiu mai bun şi să fac lucrurile care au mers bine… Va fi un meci foarte dificil. Lorenzo şi Novak joacă un tenis excelent. Mă voi uita la meciul lor şi să vedem cu cine voi juca duminică”.

Citeste mai mult

NATIONAL

Airbus va demara un plan de îmbunătăţire a performanţei (Reuters)

Publicat

in

Grupul aeronautic european Airbus a lansat un plan de îmbunătăţire a performanţei, ce include reduceri de costuri şi îngheţarea numărului de angajaţi la divizia care fabrică avioane, după recentele revizuiri în scădere ale obiectivelor privind producţia de avioane, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Având numele de cod “LEAD!”, noua iniţiativă ar urma să rezolve urgent problema creşterii costurilor unitare, care au accelerat comparativ cu veniturile unitare, dar şi problemele legate de productivitate, în condiţiile în care Airbus ar urma probabil să facă faţă redresării rivalei americane Boeing.

Unele poziţii ar putea dispărea, iar numărul total de locuri de muncă va fi plafonat, dar compania nu are în vedere un plan oficial de disponibilizări, ar fi indicat directorul comercial al grupului aeronautic european, Christian Scherer, într-o scrisoare către angajaţi, susţin sursele.

Costurile vor fi analizate “fără tabuuri”, dar nu va fi modificată strategia, a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al Airbus nu a dorit să comenteze informaţia, dar a confirmat existenţa planului de îmbunătăţire a performanţei. “În contextul presiunilor continue din lanţul de aprovizionare, precum şi a situaţiei economice complexe, există necesitatea concentrării eforturilor noastre către elementele fundamentale”, a precizat oficialul Airbus.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend