Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

În marș forțat spre „lumea celor patru războaie”. Demisia Occidentului ca hegemon dispus să lupte pentru supremația lui

Publicat

in

Demisia Occidentului din poziția de hegemon dispus să lupte și să înfrunte dictaturile orientale este exact factorul pe care mizează agresorii. Putin, Xi, ayatollahul și dolofanul nord-coreean cu pataloni bufanți și freză care spune multe despre frustrările personale știu, fiecare în parte, că SUA, NATO și democrațiile în general nu mai sunt dispuse să intre în război și să-și apere aliații și prietenii de la frontierele geopolitice.

Valentin NaumescuFoto: Contributors.ro

Pe scurt:

  1. 1. La apogeul ascensiunii sale belicoase, antioccidentale și antiliberale, revizionismul dictaturilor orientale va crea „lumea celor patru războaie”. Ne îndreptăm spre această lume în marș forțat. Mai devreme sau mai târziu, probabil la orizontul anilor 2030 (deși se poate întâmpla oricând), axa Rusia-China-Iran-Coreea de Nord va încerca supunerea democrațiilor și distrugerea ordinii politice globale bazate pe supremația Occidentului și a valorilor liberale.
  2. 2. Fiecare din cele patru dictaturi orientale cu pronunțată ură antioccidentală își va desfășura ofensiva planificată în regiunea sa de frontieră geopolitică – Rusia își va extinde agresiunea în Europa de Est, China va încerca preluarea Taiwanului, Iranul va intra în război cu Israelul iar Coreea de Nord va invada Coreea de Sud, așa cum a mai făcut-o în 1950, fiind oprită atunci de SUA. Toate aceste regimuri de forță, care își ucid acasă proprii cetățeni care li se opun, vor invoca fără îndoială cauze „sfinte”, „juste”, „repararea unor nedreptăți istorice”, „reunificarea” etc. Toate vor folosi cuvinte mari, care să apese coarda emoțională a popoarelor lor chinuite și să încerce să convingă țările confuze ale Sudului Global de „justețea” războaielor pe care le poartă și de „cât de bună va fi noua lume” condusă de dictaturile orientale. Din nefericire, chiar și în Occident vor fi suficient de mulți oameni atât de proști încât să creadă în justețea ideologică a celor patru războaie menite să consacre prăbușirea hegemoniei americane și a garanțiilor de securitate ale SUA.
  3. 3. În câțiva ani, toate cele patru dictaturi ale axei vor fi puteri nucleare, după ce Iranul va fi finalizat (relativ curând, cu ajutorul Chinei sau al Rusiei) producția armei nucleare. Dacă acum e de neconceput pentru occidentali să înfrunte Rusia ca putere nucleară, să ne imaginăm ce se va spune când toți cei patru agresori vor fi puteri nucleare. Șah mat?
  4. 4. Dacă lumea celor patru războaie va fi sau nu echivalentul celui de-al Treilea Război Mondial, fiecare va decide cum să considere. Are mai puțină importanță denumirea în sine, deși probabil că, în esență, despre asta este vorba. Atacarea democrațiilor de frontieră din Europa, Orientul Mijlociu și Asia, aparținând ca valori și aspirații lumii democratice și paradigmei liberale, deci Occidentului, echivalează ca impact cu un război mondial revizionist, menit să schimbe ordinea globală.
  5. 5. Noutatea va fi însă demisia Occidentului din poziția de hegemon dispus să lupte pentru supremația lui. Nu există nimic care să sperie mai mult în prezent liderii de la Washington, Bruxelles, Londra, Paris și Berlin decât perspectiva de a fi împinși în luptă directă, pentru a înfrunta dictaturile agresoare și a apăra lumea liberă. Chiar dacă se vede cu ochiul liber că dictaturile orientale li se urcă în cap, pas cu pas, că devin din ce în ce mai agresive iar pretențiile sunt din ce în ce mai mari, liderii occidentali continuă cu naivitate să facă apel la pace, la concesii, la reținere, la dialog, la negocieri, la compromisuri cu tiranii, în speranța că nu vor avea bătăi de cap în mandatele lor, că vor fi realeși în liniște și nu vor fi ei cei chemați să dea semnalul ferm „Stop agresorilor!”
  6. 6. De ce s-a ajuns la demisia Occidentului? Pentru că în societățile occidentale s-au produs în ultimii 20-30 de ani transformări culturale, educaționale, ideologice, sociale, etnice, rasiale și religioase importante, pentru că structura și valorile acestor societăți s-au modificat profund, pentru că oamenii învățați cu bunăstarea, confortul material și asistența socială, cu drepturile și libertățile maximizate, nu mai vor să lupte, pentru că populismul democratic a triumfat, pentru că pe liderii politici îi interesează liniștea mandatului lor și șansa de a fi realeși fără complicațiile războiului iar pe cetățenii Vestului îi interesează, la rândul lor, factura la energie, inflația și puterea de cumpărare și nu soarta Ucrainei, Israelului, Taiwanului sau Coreei de Sud. Mulți se gândesc că agresiunea nu îi privește și nu va ajunge până la ei.
  7. 7. În fine, revizionismul intern, în interiorul democrațiilor occidentale, cu componenta sa ideologică adusă de convergența sufocantă a stângii neomarxiste și dreptei conservatoare radicalizate, vorbește ipocrit despre „pacifism”, „non-intervenționism”, „bune înțelegeri” mustind de lașitate cu Rusia lui Putin, China lui Xi, cu islamiștii și teroriștii sau chiar cu Kim Jong un, dacă ne amintim summit-urile ridicole ale lui Donald Trump cu dictatorul de la Phenian, în 2018-2019, care nu au dus evident la nimic.
  8. 8.Stânga occidentală radicală, pe lânga vechea sa componentă anticapitalistă și antiamericană, a devenit mai nou și antisemită (a se vedea îngrozitoarea manipulare ideologică a generației tinere progresiste în universitățile din Vest, aproape toți fiind în prezent anti-Israel și pro-Palestina și citind cu zel Al-Jazeera, plângând pe umerii palestinienilor care îi susțin clar, de 17 ani, pe teroriștii de la Hamas, cu partidele socialiste occidentale țintind desigur voturile musulmanilor din Vest (din SUA până în Spania, Marea Britanie, Franța sau Germania), în timp ce dreapta conservatoare naționalistă și suveranistă, bineînțeles antiglobalistă, este și ea împotriva NATO, UE și a valorilor liberale, devenind recent grețos de putinistă și anti-ucraineană. Acesta este peisajul ideologic „bold” al Occidentului de astăzi, în care centrismul politic liberal pare tot mai discret, mai dezavuat și mai sugrumat de exaltările și frenezia convergente ale stângii neomarxiste și dreptei ultraconservatoare. De aici rezultă demisia Occidentului ca hegemon dispus să lupte pentru a apăra lumea pe care America a creat-o după 1945 și, respectiv, 1989, categoric cea mai prosperă și mai rațională (chiar dacă nu perfectă) dintre toate modelele de ordini politice și economice din istorie.

*

„Lumea celor patru războaie” poate părea un scenariu catastrofal de film prost, dar este totuși o posibilitate spre care ne îndreptăm în marș forțat. Este o chestiune de ani, nu de luni dar nici de decenii, deci putem vorbi de termen mediu. Dacă spunem 2030, de exemplu, adică pragul dintre decenii, ca termen de refrerință, trebuie luat doar orientativ, nu ad literam. Se poate întâmpla oricând și depinde de multe variabile.

Unul din cele patru războaie potențiale este deja în plină desfășurare, al doilea este pe buza prăpastiei (deși cred că, după necesarul răspuns al Israelului, țintit și bine calculat, Iranul nu va dori să intre acum într-un război major direct cu Israelul, dorind mai degrabă o pregătire mai puternică în anii următori și mai ales finalizarea producției armei sale nucleare), iar ultimele două, cele din Asia, sunt pe drum. Temperatura politico-militară este în creștere în Europa de Est, în Orientul Mijlociu, în Strâmtoarea Taiwan și în Peninsula Coreeană, adică pe marile falii geopolitice care despart lumea democratică de dictaturile orientale.

Chiar dacă ar dori, este evident că SUA nu pot apăra toți aliații și prietenii în același timp. A lupta pe patru fronturi este imposibil, chiar și pentru armata americană. Greu de grezut că America ar putea duce mai mult de două fronturi grele în același timp. Democrațiile de care vorbim, cele din Europa, Orientul Mijlociu și Asia vor trebui să-și crească masiv și rapid capacitatea de apărare (armament, trupe, muniții și logistică de război) și să fie pregătite să se apere împotriva agresiunilor externe, singure sau în diferite formate colaborative regionale.

În opinia mea, prioritare pentru orice guvernare de la Washington în anii următori vor fi Taiwanul și Israelul, din motive strategice globale și culturale profunde, care țin de primul eșalon al intereselor americane în lume și de fibra tradițională a societății americane, motive pe care nu e cazul să le detaliem aici. Dacă agresiunile s-ar produce pe rând și nu simultan, da, este posibil ca SUA să lupte din nou pentru a apăra Europa (posibil, limitat și în anumite condiții, dar nu cert), însă trebuie să fim lucizi și conștienți de prioritățile lor strategice, chiar dacă americanii vor refuza întotdeauna să le ierarhizeze.

Demisia Occidentului din poziția de hegemon dispus să lupte și să înfrunte dictaturile orientale este exact factorul pe care mizează agresorii. Putin, Xi, ayatollahul și dolofanul nord-coreean cu pataloni bufanți și freză care spune multe despre frustrările personale știu, fiecare în parte, că SUA, NATO și democrațiile în general nu mai sunt dispuse să intre în război și să-și apere aliații și prietenii de la frontierele geopolitice.

Diviziunile ideologice interne ale democrațiilor, otrăvirea rețelelor sociale cu dezinformare și fake news, ascensiunea extremelor, la stânga și la dreapta spectrului politic (ambele critice la adresa guvernelor occidentale, „pacifiste” și „non-intervenționiste”), transformările sociale și culturale profunde din societățile vestice, comoditatea și mediocritatea liderilor politici occidentali care vizează cu prioritate realegeri liniștite în funcții și mandate fără probleme, populismul democratic, dezarmarea (la propriu) a Vestului după încheierea Războiului Rece în 1990, egoismul financiar, toate acestea pun umărul la lipsa de combativitate a democrațiilor occidentale, care ar vrea să scape ușor și să evite confruntarea cu tiranii, chiar cu prețul de a sacrifica vecinătățile.

Prima pe cale de a fi sacrificată este Ucraina. Sacrificarea ei a început. Occidentul nu îi mai livrează aproape nimic de o jumătate de an. Dacă nu primește urgent (în termen de săptămâni, maxim luni) arme și muniții pentru a împinge războiul „în prelungiri” (ideal ar fi 2025-2026), sperând într-o reechilibrare a raporturilor de forțe sau în prăbușirea economiei de război a Rusiei, Ucraina ar putea cădea anul acesta. Israelul, în schimb, are forța să lupte singur cu dușmanii din regiunea ostilă în care se află. Încă o are. Dar Iranul se întărește, și ca profil politic și strategic, și ca forță militară.

În Asia, lucrurile stau chiar mai rău. China are ambiții globale și resurse uriașe și știm că a inclus preluarea Taiwanului în obiectivele strategice fundamentale ale Partidului Comunist Chinez, înainte de a-și proclama supremația mondială. Din cele patru războaie menționate, cel din Taiwan are disproporția cea mai mare între cele două tabere. În Peninsula Coreeană, Nordul comunist s-a înarmat în ultimele decenii la dimensiuni și proporții pe care, singură, Coreea de Sud nu le poate contrabalansa. Așa cum am menționat în introducere, toate cele patru dictaturi orientale vor fi în câțiva ani puteri nucleare.

Este scenariul lumii cu patru războaie noua definiție a unui război mondial? Depinde de unde privim lucrurile. Din perspectiva unilaterală, egoistă, a unei țări democratice din NATO sau UE care scapă neatinsă, s-ar putea spune că nu este. Din perspectiva contestării ordinii politice mondiale și a riscului apariției unei lumi conduse de dictaturi, firește că este. –Citeste restul articolului pe Contributors.ro

Loading

NATIONAL

Horoscopul zilei de 25 iulie 2024. Taurii au nevoie de evoluție în carieră. Află ce îți rezervă astrele în funcție de zodia în care te-ai născut

Publicat

in

Horoscopul zilei de 25 iulie 2024 spune că Taurii au nevoie de evoluție în carieră și sunt în stare de orice pentru a o obține. Nativii acestei zodii sunt sfătuiți de astre să profite de toate oportunitățile și să facî schimbările de care au nevoie.

Gemenii au nevoie mai mult decât oricând de libertate și independență. Această dorință pe care au reprimat-o prea mult timp îi va aduce în fața unor oportunități care le vor arăta ce au nevoie cu adevărat pentru a se simți împliniți.

Horoscopul zilei de 25 iulie 2024

Horoscopul zilei de 25 iulie 2024 spune că nativii zodiacului au nevoie de creștere pe plan personal și în carieră. Astele le-au înțeles dorințele și le vor aduce în cale oportunitățile de care au nevoie pentru a simți cu adevărat fericirea de care au atât de multă nevoie.

Descoperă ce îți rezervă astrele în funcție de zodia în care te-ai născut.

Berbec: 21 martie – 19 aprilie

Astăzi te gândești foarte mult la felul în care nevoile tale sunt susținute de oamenii care te înconjoară. Uneori trebuie să fii mai precaută cu ceea ce se întâmplă în jurul tău. Pe de altă parte, dacă arăți mereu cât de independentă ești, oamenii din jur pot crede că nu ai nevoie de ajutor.

Taur: 20 aprilie – 20 mai

S-ar putea să simți că în acest moment al vieții tale cariera ta are nevoie de o reinventare. Așa că, dacă te-ai simțit plictisită sau neinspirată, aceasta este o oportunitate bună de a face niște schimbări rapide. Poate că nu munca în sine, ci abordarea sau stilul tău creativ are nevoie de puțină schimbare.

Gemeni: 21 mai – 21 iunie

Setea ta de libertate intelectuală poate aprinde câteva opțiuni noi despre ceea ce îți dorești cu adevărat. Anumite metode tradiționale de abordare a lucrurilor sunt depășite și nealiniate cu direcția în care se îndreaptă viața ta. Vezi cum e poți îmbunătăți pentru a se alinia cu noile tale principii de viață.

Rac: 22 iunie – 22 iulie

S-ar putea să reconsideri modul în care câștigi bani și să te gândești la noi modalități de a aduce în viața ta ceva care să-ți sporească profiturile. Analizează mai mult abilitățile pe care le ai și împărtășește-le cu comunitatea ta. Ascultă și părerile celor în care ai încredere și ia-ți cele mai bune decizii.

Leu: 23 iulie – 22 august

Astăzi se pune accent pe relațiile tale și pe modul în care acestea te ajută să te descoperi mai mult. Când ești în preajma altor persoane, verifică cât de mult te cenzurezi, deoarece ar putea fi destul de grăitor despre cum te simți în jurul lor.

Fecioară: 23 august – 22 septembrie

Corpul tău este cel de care ai cea mai multă grijă. Pentru a-l echilibra cu mintea, aceasta este o zi minunată de a profita de oportunitățile de a te redescoperi. Programează-te la un curs de yoga, bea-ți smoothie-ul și stai cât mai departe de sarcinile de la birou azi.

Exercițiile fizice și pauzele pe rețelele sociale sunt, de asemenea, incredibil de importante pentru a te ajuta să te simți mai ancorată în prezent.

Balanță: 23 septembrie – 23 octombrie

Ideile tale ar putea fi neconvenționale și ar putea să nu aibă sens pentru cei din jur, dar asta nu înseamnă că ar trebui să le abandonezi.

Uneori, trebuie să analizezi mai mult ideile pe care le ai, să le ții doar pentru tine, fără a avea nevoie de validare externă sau de înțelegerea celor din jur. Ai viziunea, așa că ai încredere în tine.

Scorpion: 24 octombrie – 21 noiembrie

Ziua de azi îți poate aduce mai multe întrebări decât răspunsuri. Ai putea scăpa cu adevărat de atitudini rigide despre care nici măcar nu știai că te fac să bați pasul pe loc.

Oferă-i minții tale libertatea de a fi curioasă. Uită de întâmplările din trecut care te-au rănit și care nu îți permit să experimentezi diferite părți ale ta.

Săgetător: 22 noiembrie – 21 decembrie

Acesta este un moment bun pentru a integra intuiția în rutina ta de zi cu zi. Nu este cel mai bun moment să te concentrezi prea mult pe sarcini practice, ci să te conectezi la înțelepciunea ta superioară și să vezi cât de sus poți ajunge. Când permiți acest lucru îți poți da seama ce contează cu adevărat în viață.

Capricorn: 22 decembrie – 19 ianuarie

Consideră ziua de azi ca pe o inițiere în a cunoaște părțile mai neconvenționale din tine. Lasă-le să iasă mai mult la iveală și bazează-te mai mult pe intuiție în deciziile pe care le iei, scrie YourTango.com.

Vărsător: 20 ianuarie – 18 februarie

Cum îți echilibrezi nevoia de libertate cu nevoia ta de validare? Comunică cu voce tare care sunt lucrurile pe care le simți. Există etape în viață în care trebuie să mergi în propria ta călătorie și pur și simplu să simți că nu există suficient loc pentru a invita pe altcineva cu tine.

Pești: 19 februarie – 20 martie

Care parte din tine se teme să-ți extindă orizontul carierei? Uneori, îți subestimezi abilitățile și talentele, ceea ce nu aduce mereu cele mai bune rezultate. Astăzi, s-ar putea să realizezi că te simți bine să fii mai vocală în ceea ce privește creativitatea și talentele tale naturale.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Se redeschide cel mai romantic traseu din Europa: A fost închis timp de 12 ani

Publicat

in

Cel mai romantic traseu din Cinque Terre a fost închis timp de 12 ani şi va fi redeschis pentru vizitatori datorită noilor măsuri de siguranţă, potrivit BBC.

Cel mai romantic traseu de drumeţie din Cinque Terre – numit Via dell’Amore (Calea iubirii) – se redeschide în Italia la 27 iulie, la 12 ani după alunecarea de teren din septembrie 2012, când patru turişti australieni au fost răniţi şi a scos în evidenţă nevoia stringentă de renovări şi măsuri de siguranţă sporite a zonei. Traseul de 800 de metri, sculptat în stânci abrupte cu vederi uluitoare asupra Mării Ligurice, are o istorie de 104 ani şi un viitor care depinde în mod crucial de conservarea peisajelor de coastă din Italia.

Înainte de a fi închis în 2012, acest traseu uimitor era unul dintre cele mai populare din reţeaua de 130 km de trasee care străbate “cele cinci ţinuturi” care dau numele Cinque Terre; leagă borghi (sate) medievale multicolore din Riomaggiore şi Manarola.

Astăzi, Riomaggiore şi Manarola – sate “verticale” cocoţate pe stânci maiestuoase, cu case suprapuse – atrag milioane de turişti, toţi urmărind o fantezie italiană în tehnicolor. Dar, la origine, acestea erau aşezări simple de agricultori care navigau pe mare (nu pescari, aşa cum se crede); conectate doar printr-un traseu străvechi peste un vârf abrupt, atât de greu de traversat încât comunicarea era rară. Locuitorii din cele două sate minuscule vorbeau dialecte diferite.

Dar, în timpul construcţiei căii ferate între oraşele Genova şi La Spezia, la sfârşitul secolului al XIX-lea, porţiuni dintr-o potecă de piatră au fost săpate în stâncă pentru muncitorii şi măgarii care transportau materiale şi explozibili.

Fabrizia Pecunia, actualul primar din Riomaggiore, explică: “Au văzut această bucată de drum pe partea Riomaggiore şi o altă porţiune pe partea Manarola şi şi-au spus: ‘De ce să nu creăm o legătură?’ Construcţia noului traseu pietonal a început în 1920 şi s-a încheiat aproximativ 11 ani mai târziu. “Bunicul meu Brizio Bonanini a fost unul dintre oamenii care l-au construit”, spune Pecunia. “Şi sunt atât de mândră de el”.

Cu privelişti uimitoare ale mării la apusul soarelui şi un peisaj stâncos dramatic deasupra valurilor care se sparg la aproximativ 30 de metri mai jos, acest traseu plat şi uşor de străbătut a devenit o soluţie ideală şi practică pentru întâlniri, nu departe de centrele medievale ale satelor. Apoi, un anonim a scris “Via dell’Amore” pe peretele stâncos, dând astfel căii numele său romantic. Cincizeci de ani mai târziu, în anii 1970, autorităţile locale au instalat bănci dedicate figurilor mitologice ale pasiunii, de la Cupidon la Eros.

Ministrul Turismului, Daniela Santanchè, care va inaugura traseul la sfârşitul acestei luni, explică de ce a durat atât de mult redeschiderea: “Aţi văzut Liguria? Este o regiune subţire care se înalţă abrupt de la mare. A trebuit să exploatăm întregul munte şi să ne asigurăm că totul este complet sigur”.

“A costat în total 22 de milioane de euro”, adaugă primarul, descriind modul în care diferitele entităţi locale şi naţionale implicate au trebuit să strângă fonduri, să convină asupra unui plan, să treacă prin toată birocraţia şi, în cele din urmă, să construiască un sistem de hamuri, plase şi ancore pentru a preveni căderile de pietre şi pentru a proteja traseul, fără a-i ruina frumuseţea naturală. “Şi acum, dacă mergeţi, vă veţi îndrăgosti de el”, spune Santanchè. “Nu este întâmplător că se numeşte Calea Iubirii”.

Vizitatorii vor putea parcurge din nou traseul începând cu 27 iulie, rezervându-şi biletul online sau la casele de bilete ale parcului. Un număr maxim de 400 de persoane vor putea parcurge traseul pe oră – o nouă politică menită să limiteze supraaglomerarea – iar parcul, unul dintre cele mai mici, dar mai dens populate din Italia, cu 4.000 de locuitori pe o suprafaţă de 3.800 de hectare, speră să monitorizeze numărul de vizitatori şi să informeze turiştii cu privire la gradul de aglomerare al parcului.

Cum se vizitează Cinque Terre

Cele “cinci ţinuturi” – Monterosso al Mare, Vernazzo, Corniglia, Manarola şi Riomaggiore – sunt toate cuprinse în Parcul Naţional Cinque Terre, inclus în lista UNESCO, şi sunt întreţesute de 48 de trasee de intensitate variabilă. Cel mai convenabil mod de a explora este cu trenurile Cinque Terre Express, care circulă la fiecare 20 de minute şi trece prin toate cele cinci oraşe. Se pot vizita satele şi cu feribotul. Patru dintre traseele parcului sunt acum accesibile persoanelor cu handicap.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Alimentul banal, consumat de toată lumea, mai eficient împotriva obezității și a diabetului de tip 2 decât pastilele

Publicat

in

Un compus natural din măsline, acidul elenolic, s-a arătat promițător ca potențial tratament pentru obezitate și diabet de tip 2.

Pe șoarecii care prezintă aceste afecțiuni, cercetătorii de la Virginia Tech din SUA au descoperit că, după o săptămână de tratament, acidul elenolic a redus nivelul zahărului din sânge la fel de bine sau chiar mai bine decât două medicamente principale.

„Modificările stilului de viață și măsurile de sănătate publică au avut un impact limitat asupra prevalenței în creștere a obezității, unul dintre principalii factori de risc pentru diabetul de tip 2”, spune Dongmin Liu, cercetător în nutriție de la Virginia Tech. „Medicamentele disponibile împotriva obezității sunt ineficiente în menținerea pierderii în greutate, costisitoare și/sau prezintă riscuri potențiale de siguranță pe termen lung. Scopul nostru a fost să dezvoltăm agenți multi-țintă mai siguri, mai ieftini și mai convenabili care pot preveni apariția tulburărilor metabolice și a diabetului de tip 2.”, a continuat el.

Semnalele chimice joacă un rol major în orchestrarea mesajelor din intestinul nostru. Într-un studiu anterior efectuat pe șoareci în laboratorul lui Liu, echipa a constatat că acidul elenolic stimulează eliberarea a doi hormoni metabolici care ne ajută să simțim când să ne oprim din mâncat, semnalând creierului starea de sațietate.

Compusul din măsline care este mai eficient decât Ozempic

Unul dintre acești hormoni este glucagon-like peptide-1 (GLP-1), pe care Ozempic și medicamentele similare îl imită pentru a regla glicemia și sațietatea. Celălalt este peptida YY (PYY), mai puțin cunoscută, care este eliberată de celulele din intestin pentru a domoli apetitul la sfârșitul mesei.

Chiar și o singură doză de acid elenolic concentrat a stimulat secreția de GLP-1 și PPY, a constatat cercetarea anterioară a echipei. De asemenea, șoarecii obezi care au urmat o dietă bogată în grăsimi și cărora li s-au administrat doze de 50 mg/kg/zi timp de două săptămâni au atins toleranța la glucoză și niveluri de glucoză din sânge a jeun echivalente cu cele ale șoarecilor lor care au urmat o dietă standard.

Noua cercetare, care nu a fost revizuită de colegi, a fost prezentată de nutriționistul clinic Hana Alkhalidy de la Virginia Tech la NUTRITION 2024 din Chicago la 29 iunie. Liu, Alkhalidy și colegii lor subliniază în rezumatul prezentării lor că șoarecilor cu diabet de tip 2 și obezitate indusă de dietă li s-a administrat acid elenolic pe cale orală. Doza, concentrația, frecvența și durata tratamentului sunt, deocamdată, nedeclarate, la fel ca și numărul de șoareci incluși în experimente.

Cercetătorii raportează că, după doar o săptămână de tratament, șoarecii cântăreau semnificativ mai puțin și aveau un nivel de zahăr din sânge mai bine reglat decât înainte de tratament și în comparație cu șoarecii cu cele două afecțiuni care nu au primit acid elenolic.

Efecte promițătoare asupra eliberării hormonilor și sănătății metabolice

Spre deosebire de agoniștii receptorilor GLP-1, cum ar fi Ozempic – care, deghizați ca GLP-1, pot activa receptorul în locul celui real – acidul elenolic oferă o abordare indirectă care declanșează organismul să elibereze mai mulți hormoni metabolici proprii. Efectul său asupra glicemiei, raportează echipa lui Liu, a fost la egalitate cu agonistul receptorului GLP-1 liraglutide și mai bun decât agentul antihiperglicemic metformin, care este un medicament de primă linie pentru scăderea glicemiei pentru diabetul de tip 2.

„În general, studiul a arătat că acidul elenolic din măsline are efecte promițătoare asupra eliberării hormonilor și sănătății metabolice, în special în condiții de obezitate și diabet”, spune Liu. „Compusul pare să imite condițiile fiziologice ale mâncării pentru a promova direct secreția hormonală metabolică intestinală, care ajută la reglarea echilibrului energetic și a sănătății metabolice.”

Acidul elenolic, mai remarcabil decât se credea

Acidul elenolic se găsește în uleiul de măsline extravirgin și în măslinele mature (Olea europaea), dar poate fi creat mai ieftin prin descompunerea precursorului său, oleuropeina, care este prezent nu numai în pielea și pulpa măslinelor, ci și în frunzele și semințele plantei. Cercetătorii afirmă că, probabil, nu ați putea mânca destule măsline – sau să beți destul ulei de măsline extravirgin – pentru a obține efectele benefice pe care le-au observat în experimentele lor. De asemenea, oleuropeina a fost eliminată în mod deliberat din majoritatea produselor pe bază de măsline pe care le-ați putea consuma, din cauza gustului său amar.

Ca și în cazul experimentelor pe șoareci, nu vom ști cu adevărat care sunt efectele acidului elenolic concentrat asupra oamenilor până când nu vor fi efectuate teste suplimentare. Echipa investighează acum modul în care acidul elenolic afectează metabolismul prin urmărirea traseului său prin organism, ceea ce va furniza, de asemenea, informații cu privire la siguranța sa pentru studiile clinice din viitor. Constatările preliminare nu sunt încă revizuite de colegi, deși studiile sunt evaluate și selectate pentru prezentare de către un comitet de experți. Această cercetare a fost prezentată la reuniunea anuală a Societății Americane pentru Nutriție, NUTRITION 2024, potrivit Science Alert.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

FOTO Problemă pentru cartelurile din Columbia: Se produc mai multe droguri decât pot vinde ei

Publicat

in

Cartelurile de droguri din Columbia se confruntă cu supraproducția de cocaină, iar dealerii nu pot face față unor cantități atât de mari de droguri.

The New York Times și-a trimis corespondenții în jungla Columbiei. Unul dintre ei a ajuns în micul sat Cano Cabro – care nu are nici electricitate, nici apă curentă.

Timp de decenii, locuitorii au avut o singură sursă de venit: cocaina. De dimineața până seara, ei adunau frunze de coca și, printr-un proces chimic, obțineau o pastă albă. Aceasta era presată în cărămizi, pe care cartelurile le cumpărau la prețuri ridicol de mici.

Din 2022, însă, dealerii au început să sosească din ce în ce mai rar. Condițiile deja dificile din sat s-au înrăutățit pe măsură ce supraoferta de cocaină a devenit o problemă la nivel național.

Potrivit unui oficial american anonim care a vorbit cu reporterii, producția de cocaină din Columbia se află în prezent la un nivel la care „lordul drogurilor Pablo Escobar nici nu putea visa”.

Sub conducerea actualului președinte Gustav Petro, guvernul columbian, în ciuda asigurărilor contrare, a adoptat o abordare mai permisivă față de cultivarea frunzei de coca. Alte țări sud-americane – în special Ecuador și Peru – produc, de asemenea, cocaină la scară industrială.

content-image

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO La primul său miting electoral, Kamala Harris aduce o nouă energie și îl atacă pe Trump / Ce promite vicepreședintele

Publicat

in

Dând dovadă de energie, vicepreşedintele american Kamala Harris l-a atacat marţi pe Donald Trump la primul său miting de campanie de când l-a înlocuit pe preşedintele Joe Biden în cursa pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, în timp ce un sondaj de opinie Reuters/Ipsos arată că ea are un avans marginal de două puncte procentuale faţă de rivalul său republican, relatează News.ro citând Reuters.

Într-un discurs de 17 minute, Harris a atacat agresiv vulnerabilităţile lui Donald Trump, comparând trecutul ei de fost procuror cu dosarul lui de condamnat penal.

Harris a bifat, de asemenea, o listă de priorităţi liberale, spunând că, dacă va fi aleasă, va acţiona pentru a extinde accesul la avort, pentru a facilita aderarea angajaţilor la sindicate şi pentru a aborda violenţa armată, creându-şi astfel un contrast puternic cu Trump, candidatul republican la preşedinţie în alegerile din 5 noiembrie.

„Donald Trump vrea să ne ducă ţara în înapoiere”, a declarat ea în faţa unei mulţimi de câteva mii de persoane care o aclamau la West Allis Central High School, într-o suburbie din Milwaukee, în Wisconsin, un stat de luptă electorală intensă, cu un rol esenţial în rezultatul alegerilor.

„Vrem să trăim într-o ţară a libertăţii, a compasiunii şi a statului de drept sau într-o ţară a haosului, a fricii şi a urii?” – a întrebat ea retoric.

Mitingul zgomotos a fost într-un contrast notabil cu evenimentele mai mici şi mai discrete organizate de Joe Biden, subliniind speranţa democraţilor că Harris, în vârstă de 59 de ani, poate revigora ceea ce a fost o campanie în declin sub conducerea lui Biden, care are 81 de ani. Publicul a dansat şi a fluturat pancarte cu Harris, în timp ce scandările „Ka-ma-la!” au izbucnit când aceasta a urcat pe scenă.

Ea şi-a subliniat angajamentul faţă de drepturile reproductive, o problemă care i-a afectat pe republicani de când Curtea Supremă a Statelor Unite – condusă de trei judecători numiţi de Trump – a eliminat dreptul la avort la nivel naţional în 2022.

TRUMP CONTRAATACĂ

La rândul lor, Trump şi aliaţii săi au încercat să o lege pe Harris de unele dintre cele mai nepopulare politici ale lui Biden, inclusiv gestionarea de către administraţia sa a valului de imigranţi la graniţa de sud cu Mexicul. Într-o teleconferinţă cu reporterii, marţi, Trump şi-a exprimat încrederea în capacitatea sa de a o învinge pe Harris, menţionând că precedenta sa candidatură prezidenţială în 2020 nu a supravieţuit nici măcar până la prima competiţie de nominalizare la nivel de stat. „Dacă va face campanie aşa cum a mai făcut, atunci ştiţi, bănuiesc că nu va fi prea dură”, a spus el.

Fostul preşedinte şi-a arătat diponibilitatea de a se confrunta cu Harris în dezbateri directe.

Trump a mai spus că se va întâlni vineri în Florida cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, care urmează să se adreseze Congresului SUA miercuri, potrivit Reuters, citat de News.ro.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Rareș Bogdan îl atacă pe Viktor Orban, chiar înainte ca acesta să vină în România: Să se hotărască, vrea în Uniunea Europeană sau în Uniunea Euroasiatică?

Publicat

in

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a vorbit marți, pentru B1 TV, despre funcțiile pe care liberalii le-au obținut în UE. Totodată, acesta s-a referit la tensiunile generate în UE de poziția duplicitară a premierului ungar Viktor Orban. Ungaria a preluat recent președinția UE pentru șase luni.

Rareș Bogdan a vorbit despre tensiunile la nivelul UE generate de faptul că președinția Uniunii e acum deținută de Ungaria, țară puternic prorusă și care s-a opus deseori ajutorul european pentru Ucraina.

Rareș Bogdan, critici la adresa premierului ungar

„Când Viktor Orban, fără a avea niciun fel de mandat să spui că e într-o deplasare legată de diplomația europeană, se întâlnește mai mult cu reprezentanții Chinei, ai Belarusului și, ultima ispravă, îl vizitează pe Putin, care are toate restricțiile posibile și imposibile din partea UE, când continuă schimburile economice ca și cum n-ar exista niciun embargo cu Rusia, dar în același timp cere bani europeni… Orban trebuie să se hotărască – vrea să fie în UE sau dorește să fie în Uniunea Euroasiatică?”.

Întrebat dacă s-a pus problema astfel, europarlamentarul a răspuns: „Da, da, exact așa!Domnule, hotărăște-te ce vrei să faci cu țara ta!”.

Viktor Orban vine în România

Premierul Ungariei, Viktor Orban, participă şi în acest an la Universitatea de Vară „Tusványos”, care se va desfăşura în perioada 23-28 iulie la Băile Tuşnad.

Premierul ungar este așteptat să ia cuvântul sâmbătă după-amiază, venind cu un discurs cel mai probabil controversat, la fel ca anii trecuți, cu atât mai mult cu cât se află în antiteză cu Bruxellesul tocmai în perioada în care Ungaria deține președinția rotativă a UE.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend