Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

În ciuda controverselor, Jannik Sinner va încheia anul 2024 pe locul 1 ATP

Publicat

in

Jannik Sinner va ocupa locul 1 ATP la sfârşitul anului, devenind primul italian care reuşeşte acest lucru, în urma victoriei sale din semifinale la Rolex Shanghai Masters.

La 10 iunie, Sinner a devenit primul bărbat sau prima femeie din ţara sa care a ajuns numărul 1 mondial la simplu de la introducerea clasamentelor computerizate în 1973. De atunci, el nu a renunţat la locul său şi îl va păstra cel puţin până la sfârşitul sezonului.

„Este uimitor. Este ceva la care visezi când eşti copil, când eşti tânăr, doar pentru a ajunge pe locul 1. Acum, având sfârşitul anului, este, de asemenea, un sentiment diferit şi special”, a spus Sinner.

„Înseamnă foarte mult pentru mine, evident. Este ceva ce nu aş putea realiza fără toţi oamenii pe care îi am în jurul meu – familia şi prietenii şi, de asemenea, un mare credit pentru echipa mea.”

Italianul în vârstă de 23 de ani este al 19-lea jucător care ocupă locul 1 mondial la sfârşitul anului şi doar al patrulea jucător activ, alături de Novak Djokovici, Rafael Nadal şi Carlos Alcaraz.

Sinner a câştigat Australian Open pentru a-şi începe sezonul. După o luptă cu Alcaraz la mijlocul sezonului pentru locul 1 la sfârşitul anului, el s-a distanţat şi a câştigat prestigiosul premiu. El a cucerit şase titluri ATP Tour – inclusiv primele sale triumfuri majore la Australian Open şi US Open – şi va încerca să câştige al şaptelea trofeu din 2024 duminică, în finala Rolex Shanghai Masters.

Prin victoriile de la Melbourne şi New York, Sinner a devenit al treilea jucător din Era Open care şi-a adjudecat primele două titluri de Grand Slam în acelaşi sezon. El a fost primul care a reuşit acest lucru de la Guillermo Vilas, în 1977, scrie news.ro.

Începând anul 2024 de pe locul 4 mondial, el a revenit după ce a fost condus cu două seturi de Daniil Medvedev în finala de la Melbourne Park şi a devenit al doilea italian care a câştigat un Grand Slam în Era Open, după Adriano Panatta (1976 Roland Garros).

Sinner avea să câştige primele 16 meciuri ale anului, iar recordul său pentru acest sezon este de 64-6.

Jucătorul originar din San Candido a început anul cu un titlu ATP Masters 1000 şi a adăugat încă două, cucerind trofeele la Miami şi Cincinnati. De asemenea, el a cucerit coroane la turneele ATP 500 de la Rotterdam şi Halle.

Adăugându-şi titlul la US Open, Sinner a devenit unul dintre cei doar patru jucători care au triumfat la Australian Open şi US Open pe hard în acelaşi sezon. Ceilalţi trei sunt Djokovici, Roger Federer şi Mats Wilander.

Sinner a ocupat deja locul 1 mondial timp de 17 săptămâni. El ocupă locul 18 în topul celor 29 de jucători care au ajuns pe locul 1 mondial în ceea ce priveşte numărul de săptămâni petrecute în fruntea sportului.

Loading

AUTO

Unul dintre cei mai mari producători de componente auto, cu activități importante în România, va închide două fabrici din Europa și renunță la 4.700 de angajați

Publicat

in

Grupul german Schaeffler, unul dintre cei mai mari producători de componente auto, a anunțat un plan de restructurare prin care-și va reduce efectivele din Europa cu 4.700 de angajați. Compania a trimis în șomaj tehnic în septembrie sute de angajați de la fabrica de lângă Brașov.

Schaeffler are aproape 5.000 de angajați în România și 120.000 în toată lumea. Grupul a anunțat acum un amplu plan de restructurare pentru a-și crește competitvitatea și vor fi afectate 10 uzine din Germania și cinci din alte țări europene.

Două fabrici vor fi închise, dar compania nu a spus care vor fi acestea, informațiile urmând să vină până la final de an. Producția va fi relocată și vor fi mai mult schimbări, în special în Germania.

Numărul de angajați va scădea cu 4.700 în Europa, 2.800 de locuri de muncă urmând să dispară în Germania.

Compania țintește economii anuale de 290 milioane euro/an până în 2029, iar costurile acestor măsuri de redresare ar fi de 580 milioane euro.

Schaeffler a fuzionat recent cu producătorul bavarez de sisteme de transmisie Vitesco Technologies, care are de asemenea afaceri în România.

Cererea a scăzut pe piața auto europeană și tot mai multe companii simt acest lucru și trebuie să-și ajusteze activitățile.

Schaeffler produce în România, la Brașov, componente pentru industria auto și rulmenți grei pentru aplicații industriale.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Măsura luată de băncile din Spania după cele mai devastatoare inundații din ultimele decenii

Publicat

in

Băncile din Spania au oferit deţinătorilor de credite ipotecare, lucrătorilor independenţi şi micilor afaceri afectate de inundaţiile din sud-estul ţării un moratoriu de trei luni pentru împrumuturi, perioadă în care nu vor trebui plătite ratele lunare, au anunţat luni seara asociaţiile bancare, transmit Reuters și Agerpres.

Cel puţin 217 persoane au decedat şi multe sunt dispărute, în urma celor mai grave inundaţii din ultimele decenii din Spania. Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat cu două zile că numărul românilor dați dispăruți în Spania în urma inundațiilor a scăzut la 4.

Băncile spaniole au precizat de asemenea că sunt în contact cu agenţia guvernamentală de credite ICO pentru a adopta noi măsuri menite să ajute familiile şi companiile să facă faţă impactului economic impact al inundaţiilor, au precizat asociaţiile bancare.

În 2020 şi 2021, Guvernul a extins scadenţele la împrumuturile garantate de stat pentru a sprijini companiile mijlocii afectate de pandemie. De asemenea, a fost extinsă îngheţarea achitării creditelor.

Un an mai târziu, executivul a oferit facilităţi la plata creditelor ipotecare, pentru a sprijini familiile afectate de costurile de împrumut mai ridicate. 

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

TAROM oferă 20% reducere pentru călătoriile dinspre/către Amman, Beirut, Cairo, Istanbul, Tel Aviv

Publicat

in

Compania TAROM oferă 20% reducere pentru călătoriile către/dinspre toate destinaţiile externe şi interne operate de TAROM dinspre/către Amman, Beirut, Cairo, Istanbul, Tel Aviv, a anunţat marţi compania aviatică într-un comunicat transmis AGERPRES.

Astfel, prin oferta valabilă în perioada 5-13 noiembrie 2024, pot fi achiziţionate bilete de avion dus-întors la preţuri cu 20% reducere faţă de tarifele de bază pentru zboruri de conexiune, prin Bucureşti, pe rute între destinaţiile: Amman, Beirut, Cairo, Istanbul, Tel Aviv şi destinaţiile externe şi interne operate TAROM.

Indiferent de destinaţie, perioada de călătorie este 15 noiembrie 2024 – 29 martie 2025 (data ultimului retur) şi cuprinde inclusiv perioada Sărbătorilor de Iarnă.

Oferta de 20% reprezintă reducerea la tarifele de bază disponibile şi aplicabile la momentul rezervării, include bagaj de cală şi este valabilă în limita locurilor disponibile.

Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române – TAROM a fost înfiinţată în anul 1954 şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor, fiind membră a Alianţei SkyTeam din 25 iunie 2010. Transportatorul Naţional al României deţine o flotă de 18 aeronave şi are în portofoliul său un număr de 70 de destinaţii operate cu aeronave proprii sau deservite de partenerii săi code share. Din anul 1993, TAROM este companie membră a Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA).

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Cum va arăta factura la energie a clienților PPC, din aprilie, când se liberalizează piața / Pentru unii se dublează

Publicat

in

Cei aproximativ 3 milioane de clienți ai furnizorului de energie PPC România, fostul Enel, au început să primească notificări privind prețul energiei după 1 aprilie 2025, când va expira actuala schemă de plafonare-compensare a facturilor. Prețul depășește 1,3 lei pe kWh, adică dublu pentru unii consumatori.

În prezent, prețul energiei este plafonat încă din 2022 pe trei paliere de consum:

  • pentru cei care au utilizat mai puțin de 100 de kWh pe lună, tariful final, cu toate taxele incluse, este 0,68 lei pe kWh
  • pentru un consum între 100 și 300 kWh, prețul este 0,8 lei pe kWh
  • pentru cei care consumă peste 300 kWh pe lună, prețul este de 1,3 lei pe kWh

Așadar, pentru clienții PPC cu consum de până la 100 kWh, factura se va dubla.

Din totalul de aproximativ 9 milioane de consumatori casnici din România, jumătate se încadrează în categoria de consum mic, până la 100 kWh.

Cum arată notificarea trimisă oamenilor de către PPC, fostul Enel

Irina C. locuiește într-un apartament de două camere din București și are un cuptor electric, o mașină de spălat și un frigider. În timpul zilei este plecată la serviciu și într-o lună normală consumă sub 100 de kWh la curent.

„Ultima factură a fost în valoare totală de 46 de lei, pentru un consum de 68 kWh”, spun ea.

Recent, a primit o notificare de la furnizorul ei, PPC România, pentru actualizarea condițiilor contractuale, întrucât contractul ei urmează să expire la finele anului:

  • „Te întrebi de ce îți scriem acum? Si ce fel de vești îți dăm, în condițiile în care poate ai citit în presă că urmează creșteri de preț ale energiei electrice? Deocamdată nu se schimbă nimic! Vei continua să beneficiezi de preț plafonat al energiei electrice pană la data de 31 martie 2025.
  • După această dată, am încercat să îți oferim cel mai bun preț în condițiile de piață actuale. Asta înseamnă un preț de 0,735000 lei/kWh pentru componenta de energie electrică și un preț final de 1,31 lei/kWh, cu toate tarifele incluse”, arată notificarea trimisă de companie.

„Deci de la 0,68 lei pe kWh, voi plăti 1,31 lei. Factura mea va fi în jur de 100 de lei”, spune Irina.

Consumatorii își pot schimba furnizorul de electricitate și gaze în maximum 21 de zile

Legislația din sectorul energetic arată că un consumator își poate schimba furnizorul în maximum 21 de zile, dacă nu este mulțumit de preț sau de condițiile contractuale pe care le are.

PPC menționează în notificarea trimisă Irinei că poate denunța în orice moment contractul în mod gratuit.

„În situația în care până la data de 12.11.2024 nu recepționăm din partea ta nicio notificare, conform art. 23.3. din contractul de furnizare, vom considera noile condiții economice acceptate tacit. Ulterior, ai dreptul de a denunța unilateral, în mod gratuit și în orice moment contractul de furnizare, în cazul în care nu accepți noile condiții contractuale”.

HotNews.ro a solicitat companiei PPC să precizeze cum a stabilit acest preț pentru perioada de după 1 aprilie 2025 și câți clienți au primit deja notificări, iar când vom primi răspunsul îl vom publica.

Și clienții Hidroelectrica au fost anunțați de furnizorul lor că actualul preț mai este valabil până la 31 martie 2025, însă fără a li se spune care va fi tariful după această dată.

Clienții Hidroelectrica vor afla abia cu cel puțin 30 de zile înainte cum li se va modifica prețul, se arată într-o notificare trimisă de companie clienților săi, acesta fiind și termenul prevăzut în legislație.

Așadar, cine are contract cu Hidroelectrica va ști abia la 1 martie 2025 ce factură va plăti de la 1 aprilie.

Decizia privind liberalizarea va fi luată de viitorul guvern

Guvernul nu a stabilit ce se va întâmpla concret cu piața de energie după 1 aprilie, dacă va fi o liberalizată totală sau una treptată. Ministrul de resort, Sebastian Burduja, anunța recent că o decizie finală va veni abia în ianuarie.

„Ce se întâmplă după 1 aprilie? Angajamentul foarte ferm pe care Ministerul Energiei şi Guvenul României l-au luat este că vom proteja consumatorul final, îi vom proteja pe toţi românii care nu-şi permit să-şi plătească facturile.

Este o chestiune de corectitudine în sistemul actual şi am spus-o public de foarte multe ori. Este un sistem aşa cum a putut el fi făcut. Nu e perfect. Nu mi se pare normal ca eu, membru al Guvernului, sau preşedintele ANRE, sau Ion Ţiriac, să beneficiez de preţuri compensate la energie electrică. Or acesta este sistemul astăzi, în funcţie de consum”, a spus Burduja, într-o conferință, în urmă cu o lună.

„Avem timp să punem totul la punct astfel încât în ianuarie să știm ce va fi, iar furnizorii să aibă timp să-și modifice sistemele și consumatorii să știe la ce să se aștepte”, a completat el.

Reprezentanții pieței spun însă că termenul avansat de ministru – luna ianuarie – este prea târziu, în condițiile în care furnizorii trebuie să cumpere încă de acum energia pe care o vor livra anul viitor către consumatori.

„E foarte târziu în decembrie, ianuarie, să aflăm cum va funcționa piața după aprilie. În aceste trei luni care rămân până în aprilie nu se încheie contracte”, susține Theodor Livinschi, consultant în achiziții de energie.

Director PPC: 50% din factură reprezintă taxe și alte tarife

Ionuț Dună, director general PPC Energie, spunea, în urmă cu o lună, că este foarte important cum va fi definit consumatorul vulnerabil după 1 aprilie.

„Astăzi, jumătate dintre clienții rezidențiali sunt considerați vulnerabili (plătesc cel mai mic tarif plafonat, 0,68 lei pe kWh – n.r.). Este clar că schema este depășită. Pe de altă parte, 60% dintre volumele pe care le furnizăm sunt pentru clienții care plătesc plafonul de 1,3 lei pe kWh, iar pentru aceștia prețul nu va crește. Avem nevoie de predictibilitate. Dacă ne uităm în factură, 50% din total sunt taxe și alte tarife pe care noi le dăm mai departe”, a spus reprezentantul PPC, în aceeași conferință.

La rândul său, Claudia Griech, directorul general al E.ON Energie, un alt mare furnizor din piață, a arătat că furnizorii nu pot cumpăra electricitate deocamdată, atâta vreme cât în piață există cantități foarte mici scoase la vânzare de către producători, iar prețul acestora este peste cotațiile internaționale.

O altă problemă a pieței de energie este faptul că anumiți traderi cumpără energia scoasă la vânzare de către producători și o vând apoi mai scump către furnizorii clienților finali, după cum avertiza președintele ANRE, George Niculescu.

Sursa foto: Dreamstime

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Adevărata amploare a inundațiilor devastatoare din Valencia – Cum s-a văzut din spațiu. Orașul a dispărut sub o mare de noroi

Publicat

in

Imaginile din satelit arată adevărata amploare a inundațiilor devastatoare din Valencia în timpul unui fenomen meteorologic ciudat care a ucis cel puțin 214 persoane în Spania.

Fotografii din satelit arată adevărata dimensiune a volumului fără precedent de apă noroioasă care a măturat orașul spaniol Valencia după ce o ploaie torențială neașteptată, asemănătoare unui muson, a provocat cele mai grave inundații din țară din ultimele decenii, scrie livescience.com.

Mai jos se pot observa imagini înainte și după inundațiile din Soania

content-image

La 29 octombrie, Spania a fost prinsă cu garda jos când un front meteorologic surpriză a declanșat brusc ploi torențiale în mari părți ale țării, provocând inundații rapide pe scară largă.

Fenomenul meteorologic extrem a provocat moartea a cel puțin 214 persoane în întreaga țară

Fenomenul meteorologic extrem a provocat moartea a cel puțin 214 persoane în întreaga țară, însă numărul total al victimelor ar putea crește în continuare, deoarece echipele de intervenție continuă să caute persoane dispărute. Acesta este cel mai mare număr de decese provocate de inundații într-o singură țară europeană din 1967.

Cea mai afectată zonă a fost regiunea din jurul Valenciei, unde în mai puțin de o jumătate de zi a căzut o cantitate de precipitații echivalentă cu mai mult de un an. Cele mai abundente precipitații au fost înregistrate în Chiva, unde au căzut 50 de centimetri de ploaie în 8 ore, potrivit agenției meteorologice spaniole. Ploaia torențială a provocat rapid revărsarea râurilor din apropiere, inclusiv a râului Turia, care curge prin zona metropolitană a Valenciei și se varsă în Marea Mediterană.

Precipitațiile extreme sunt rezultatul unui fenomen cunoscut sub numele de Depresión Aislada en Niveles Altos (DANA)

Străzile din suburbiile orașului Valencia au fost ‘bombardate’ de valuri uriașe de apă maronie, plină de sedimente dragate din albia râului. Amestecul noroios a inundat clădiri, a provocat daune structurale semnificative și a măturat totul în calea sa, inclusiv mașini și chiar un camion cu semiremorcă. Fotografiile aeriene arată cu exactitate cantitatea de sedimente dezlănțuită în oraș și în mare.

Spania a desfășurat cel puțin 7 500 de militari în Valencia pentru a ajuta la operațiunile de curățare, aceasta fiind cea mai mare operațiune militară pe timp de pace din istoria țării, potrivit Reuters.

Precipitațiile extreme sunt rezultatul unui fenomen cunoscut sub numele de Depresión Aislada en Niveles Altos (DANA) – o expresie spaniolă care se traduce prin depresiune izolată la niveluri înalte. O DANA este ceea ce meteorologii numesc adesea o „picătură rece”, în care o masă de aer cald se ciocnește cu o masă stagnantă de aer rece în atmosfera superioară. Acest lucru permite petei reci să rămână într-un singur loc pentru o perioadă prelungită și poate declanșa vânturi puternice și precipitații abundente.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Cea mai scăzută temperatură din ţară, înregistrată marți dimineață

Publicat

in

Staţia meteo Miercurea-Ciuc a înregistrat, marţi dimineaţa, o valoare de minus 10,2 grade Celsius, aceasta fiind cea mai scăzută temperatură înregistrată la nivel naţional.

Meteorologul previzionist de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania-Sud Sibiu, Ovidiu Câmpean, a declarat, pentru AGERPRES, că această valoare a fost consemnată în cursul dimineţii şi a fost determinată de o masă de aer rece şi un regim anticiclonic.

De asemenea, şi în alte localităţi ale judeţului Harghita s-au înregistrat temperaturi scăzute, sub normele climatologice ale perioadei.

La Topliţa au fost minus 8,8 grade Celsius, la Joseni s-a consemnat o valoare de minus 8,5 grade, la Odorheiu Secuiesc s-au înregistrat minus 4,8 grade Celsius, iar la staţia meteo Bucin au fost minus 5,4 grade.

Potrivit lui Ovidiu Câmpean, şi în perioada următoare nopţile şi dimineţile vor fi tot reci, cu minime în jurul valorii de minus 10 grade Celsius, zilele vor fi predominant frumoase, cu cer variabil, mai mult senin, iar dimineaţa se va înregistra ceaţă.

Astfel de temperaturi nu sunt neobişnuite pentru judeţul Harghita, supranumită şi “Mica Siberie” sau “Polul Frigului”.

De altfel, cea mai scăzută valoare înregistrată în noaptea de 4 spre 5 noiembrie a fost în anul 2006, când la Miercurea-Ciuc au fost minus 13 grade Celsius.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend