Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

În Argeș a fost inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din Europa de Sud Est

Publicat

in

Cel mai mare parc fotovoltaic din România și din Europa de Sud Est a fost inaugurat astăzi, în prezența vicepreședintelui Consiliului Județean Argeș, Marius Nicolaescu. Parcul este situat în comuna Rătești, județul Argeș, în vecinătatea Autostrăzii Pitești-București. 
Investiția privată, în valoare de 100 de milioane de euro, are o capacitate de 155 MW și urmează să producă anual aproximativ 220 GWh.

 
”Vreau să vă transmit salutul conducerii Consiliului Județean Argeș și să vă felicit pentru această investiție de anvergură în județul Argeș. Evenimentele din această zonă a Europei, conflictele militare, dar și schimbările climatice obligă România să își continue eforturile pentru a-și asigura un mix energetic competitiv din care să nu lipsească energia electrică produsă din surse regenerabile, dar şi energia nucleară. Argeșul este cunoscut drept județul constructorilor de mașini, dar iată că, de astăzi, Argeșul devine și un pol energetic. Județul nostru este un punct important pe harta energetică a României. Avem o importantă contribuție în privința energiei hidro, pornind de la hidrocentrala de la Barajul Vidraru și ajungând la salba de hidrocentrale din rețeaua hidrografică. La ICN Mioveni se află într-un stadiu avansat cercetările pentru reactorul de generație IV în cadrul proiectului european ALFRED, un reactor sigur și eficient grație răcirii pe bază de plumb. Astăzi, aici, în Argeș, devine funcțional cel mai mare parc fotovoltaic funcțional din țară și din Europa de Sud-Est.

Așadar, putem spune că, prin această investiție, județul nostru devine unul din cele mai importante centre de producere de energie din surse regenerabile, cu un nivel scăzut de poluare și cu tehnologie competitivă. La rândul nostru, facem eforturi pentru a asigura infrastructura necesară. Ieri, premierul Marcel Ciolacu a fost prezent la șantierul de pe autostrada Pitești-Sibiu, la Tigveni. În vecinătatea acestui parc, va fi finalizat drumul expres Pitești-Craiova. Sprijinim autoritățile locale și investim și noi, direct, în infrastructura rutieră.
Investiția de la Rătești are o însemnătate deosebită în efortul României de a-și asigura securitatea și independența energetică, iar noi, ca autoritate județeană, nu putem decât să susținem parteneriatul cu mediul privat dispus să investească în aceste tehnologii inovative și în crearea de noi locuri de muncă” – Marius Nicolaescu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.

Noul parc va genera și aproximativ 600 de locuri de muncă și deja aduce beneficii financiare și Consiliului Local Rătești, după cum a explicat și primarul Cornel Petrică, cel care a subliniat și colaborarea deosebită cu investitorii privați.La eveniment au fost prezenți și primarul Cristian Gentea, precum și oficialități centrale – Marius Antonie Negru, secretar de stat la Ministerul Energiei sau Gabriel Andronache, vicepreședinte ANRE, diplomați și specialiști în domeniul energetic.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Ministrul Energiei: Am solicitat atât oficial, cât şi public ANRE să verifice modul în care furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică respectă prevederile

Publicat

in

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că instituţia pe care o conduce nu are drept de control asupra furnizorilor din energie, dar a cerut ANRE, încă din vară, să facă acest lucru.

”Ministerul Energiei nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie, dar – în calitate de ministru – am solicitat atât oficial, cât şi public ANRE să verifice modul în care furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică respectă prevederile OUG27/2022. Avem un dialog constant şi pozitiv cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) privind modul în care furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică respectă legislaţia în vigoare, ANRE fiind singura instituţie abilitată să efectueze aceste verificări. De altfel, sesizările pe care le primim de la persoane fizice şi juridice privind astfel de situaţii le înaintăm în atenţia ANRE. Cu respectarea mandatului instituţional al fiecărei instituţii, ANRE efectuează verificările sumelor pe care furnizorii le solicită în cadrul schemei de compensare-plafonare, doar cererile de decontare validate de ANRE ajungând să fie decontate de către Ministerul Energiei, respectiv de către Ministerul Muncii, în limita sumelor puse la dispoziţie de către Ministerul de Finanţe”, a transmis, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Acesta a precizatr că, în luna august, a transmis o solicitare către ANRE, în calitate de ministru al Energiei, să verifice dacă în special furnizorii de gaze respectă prevederile plafonării preţurilor prin OUG 27/2022, având în vedere că această OUG menţionează că producătorii de gaze sunt obligaţi să vândă la preţ reglementat gazele naturale necesare pentru consumul consumatorilor casnici şi pentru producţia de energie termică.

”Vă reamintesc că ANRE nu se află în subordinea Ministerului Energiei, ci a Parlamentului, iar Ministerul Energiei nu are drept de control asupra ANRE. Ministerul Energiei susţine prin toate pârghiile instituţionale pe care le are la dispoziţie demersurile Guvernului României de a solicita respectarea plafonării preţurilor de către furnizorii de gaze”, a mai precizat ministrul.

Reprezentanţii instituţiei au transmis, totodată, că Ministerul Energiei este iniţiatorul OUG 27/2022, ”datorită căreia facturile românilor la curent electric şi gaze au fost plafonate încă de anul trecut.

”De asemenea, Ministerul Energiei a depus şi depune eforturi constante atât pentru respectarea legislaţiei în vigoare de către furnizori, cât şi pentru decontarea sumelor restante către aceştia, într-un termen cât mai scurt, pentru a asigura funcţionarea optimă a sistemului energetic naţional”, au mai transmis oficialii ministerului.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut, vineri, ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să se uite cu atenţie la ceea ce se întâmplă în privinţa preţului la gaze, el arătând că a văzut că au apărut situaţii de furnizori care au crescut nefundamentat preţurile, de vreme ce în toată Europa acestea au scăzut şi adăugând că speră că şi ANRE se va sesiza.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Anunț important al Ministrului Marcel Cioloș- Vor avea loc majorări de salarii și accize

Publicat

in

Veniturile profesorilor vor creste în două etape: 13%, de la 1 ianuarie și 7%, din august. Ministrul Boloș susține că anul 2024 este „anul educației”, care ajunge la 4,1% din PIB, cea mai importantă creștere din toate domeniile.

Pilonul 2 de pensii:

„Exact cum scrie în lege în momentul de față. 4,75% contribuția la Pilonul 2 de pensii va intra în vigoare și va produce efecte pentru toți cei care au calitatea de asigurat la fondurile private de pensii. Nu este nicio schimbare, legea își urmează cursul firesc, a fost jalon prevăzut în PNRR. Din acest punct de vedere, lucrurile merg mai departe așa cum erau.”

Accize

„Accizele, conform legii existente în vigoare, actualizarea cu prețul de consum este prevăzută de lege și an de an s-a întâmplat acest lucru. Se vor actualiza cu prețul de consum de la 1 ianuarie așa cum prevede articolul 342 din Codul fisca. Dacă va fi impactul prea mare pentru populație, poate fi o variantă de lucru, dar trebuie discutat în coaliție.”

Despre impactul bugetar al creșterii salariilor la stat:

„Nu pot să dau aceste cifre, dar sigur, cheltuielile cu salariile sunt mari în momentul de față în sectorul public și de aceea trebuie să avem prudență pentru cheltuielile cu salariile, pentru că sunt cheltuieli pe care trebuie să le onorăm lună de lună și crează presiunile de rigoare pe buget. Sumele sunt prinse în buget. Avem obligația legată ca să prevedem aceste cheltuieli în buget.”

Despre creșterea etapizată a salariilor în Educație:

„Domnul prim-ministru, în cursul zilei de luni, va mai avea o discuție cu reprezentanții sindicatelor și așteptăm acea întâlnire pentru definitivarea discuțiilor. Însă noi bugetul trebuie să îl elaborăm conform sarcinii pe care am primit-o de la domnul prim-ministru.”

Cine primește cei mai mulți bani:

„Anul 2024 este anul educației aș putea să spun, în care avem un buget record propus și creștere de 61%. Este anul cu cel mai bogat buget din istoria educației. Sper să îl poată cheltui în folosul educației și al tinerei generații. 4,1% din PIB.”

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend