Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Imobile din Argeş, puse sub sechestru în afacerea celui mai bogat român, Ioan Niculae

Publicat

in

ioan-niculaeAverea impresionantă nu-l scapă de probleme pe cel mai bogat român, Ioan Niculae. Procurorii DIICOT au anunțat la mijlocul săptămânii trecute că a fost extins sechestrul asigurator asupra altor bunuri ale acestuia, în dosarul Romgaz, în care prejudiciul este de peste 130 de milioane de euro. Dosarul are implicații și în Argeș, în sensul că mai multe imobile din județ aparținând unuia dintre inculpații din dosar au fost, de asemenea, puse sub sechestru. Terenurile respective au o valoare imobiliară mare, aflându-se într-o zonă cu potențial turistic dezvoltat.

Prejudiciu de 130 milioane de euro

În dosarul Romgaz, procurorii au pus sechestru asigurator asupra unor noi bunuri ale lui Ioan Niculae, reprezentant al SC Interagro SA, ale Domniţei Niculae, fosta soţie a omului de afaceri, și ale Adinei Niculae, fiica acestuia, precum şi asupra unui teren care îi aparţine Nicoletei Toncea, actuala iubită a miliardarului. Măsura a fost instituită și în cazul altor inculpați din acest dosar. Unul dintre aceștia este Stelian Bănățeanu, fost director general adjunct al Direcţiei de politici industriale din cadrul Ministerului Economiei. Stelian Bănățeanu, originar din comuna Corbi, este de profesie inginer chimist și a lucrat în cadrul Ministerului Economiei până în anul 2009. În cazul acestuia, sechestrul a fost instituit pe 14 imobile pe care le deține în Argeş şi un imobil din judeţul Giurgiu. Fostul director din Ministerul Economiei a fost anunţat că au fost puse sub sechestru toate cele 14 imobile, case şi terenuri, pe care le deţine în diverse localităţi din Argeş. Majoritatea sunt situate în zone de munte, mai exact în localitățile Brădet, Nucșoara și Corbi, dar și în zona Rucăr-Bran, locuri cu deosebit potenţial turistic. În dosarul Romgaz mai sunt cercetați și Eugen Georgescu, fost vicepreşedinte ANRE, Dan Victor Alesandru, fost secretar de stat în cadrul Ministerul Economiei, Ioana Arpad, fost secretar general adjunct în Ministerul Economiei şi membru/ preşedinte al AGA/CA Romgaz și Tudor Şerban, fost de secretar de stat pentru energie în Ministerul Economiei. Printre cei acuzaţi se află şi fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu. Procurorii îl suspectează pe Ioan Niculae de săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Premierul Marcel Ciolacu: Soliditatea unui stat se poate măsura inclusiv prin nivelul de antisemitism, xenofobie, discriminare şi rasism

Publicat

in

Soliditatea unui stat se poate măsura inclusiv prin nivelul de antisemitism, xenofobie, discriminare şi rasism, a transmis marți premierul Marcel Ciolacu în cadrul ceremoniei dedicate introducerii la nivel naţional a predării disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul”.

”Am plăcerea de a mă adresa dumneavoastră într-un moment cu o semnificaţie aparte pentru societatea românească de azi şi de mâine, respectiv introducerea, la nivel naţional, a predării disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul”. Holocaustul, această tentativă fără precedent de exterminare a populaţiei evreieşti din Europa, a trecut dincolo de graniţele geografice şi a afectat toate segmentele societăţii. România nu a fost ferită de efectele tragice ale legăturilor dintre nazism şi fascismul românesc, fiind deopotrivă martora prăbuşirii valorilor şi a dezintegrării instituţiilor. Tocmai de aceea, avem datoria morală de a susţine şi de a promova educaţia privind istoria evreilor şi a Holocaustului”, a spus premierul în discurs.

Marcel Ciolacu a afirmat că, după cum este cunoscut, la finele anului 2021, prin Legea nr. 276, disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” a fost inclusă în planurile-cadru ale învăţământului liceal şi profesional ca parte a trunchiului comun, începând cu anul şcolar 2023-2024.

”Această măsură reflectă, fără echivoc, voinţa politică transpartinică şi civică de promovare a educaţiei despre Holocaust, dar şi de consolidare a rezilienţei tinerilor şi a societăţii în ansamblu, faţă de pericolele reprezentate de antisemitism, xenofobie, discriminare şi discurs instigator la ură”, subliniază premierul. Marcel Ciolacu mai spune că ”studierea acestei discipline răspunde şi uneia dintre provocările majore ale eforturilor actuale de păstrare a memoriei Holocaustului, respectiv dispariţia treptată a generaţiei celor care au fost victimele Holocaustului, a celor care au fost martorii acestui eveniment tragic”.

”La fel ca acum doi ani, când am susţinut introducerea acestei propuneri legislative alături de colegii mei senatori şi deputaţi prezenţi aici în sală, am convingerea că predarea acestei discipline va contribui la o mai bună cunoaştere şi înţelegere a istoriei, culturii şi tradiţiilor evreilor din România şi a memoriei Holocaustului şi, prin acestea, la consolidarea unei democraţii reziliente, în deplină concordanţă cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului”, a spus şeful Executivului.

Marcel Ciolacu a mai arătat în discurs că ”se numără printre acele persoane care nu ezită să vorbească astăzi despre patriotism şi despre semnificaţia acestuia”.

”Trebuie să ne educăm tinerii în spiritul patriotismului, să le vorbim despre momentele care au clădit naţiunea şi statul român, despre marile figuri ale istoriei României. Patriotism înseamnă să marcăm aceste momente şi să cinstim corespunzător personalităţile istoriei noastre. Cred însă că – pentru o naţiune puternică, democratică – patriotism înseamnă, în egală măsură, a nu ascunde părţile întunecate ale istoriei sau pe aceia care le-au generat. Greşelile istoriei trebuie cunoscute pentru a nu fi repetate, iar predarea cursului ”Istoria evreilor. Holocaustul” va face cunoscute aceste lucruri tinerilor de azi”, a afirmat Ciolacu.

Premierul a menţionat că ”relevant pentru cunoaşterea istoriei este şi accesul la documentele vremurilor de atunci, iar treptat, arhivele României pentru cercetarea Holocaustului se deschid”.

”Următorii paşi pe care trebuie să îi facem includ şi accelerarea demersurilor de digitalizare a arhivelor, drept pentru care vom încerca să identificăm cele mai potrivite soluţii în acest sens la nivelul viitoarei strategii naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, coordonate la nivelul Cancelariei. De asemenea, ne dorim ca inaugurarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului în România să se producă cât mai curând”, spune premierul.

Marcel Ciolacu a mai afirmat că ”un stat democratic este caracterizat prin echilibru, responsabilitate, dialog, solidaritate, respect faţă de demnitatea umană şi faţă de valori esenţiale, precum libertatea de exprimare, iar soliditatea unui stat se poate măsura inclusiv prin nivelul de antisemitism, xenofobie, discriminare şi rasism din respectiva societate”.

”Tocmai de aceea, statul nu trebuie să tolereze acest gen de manifestări, la fel cum nu trebuie să tolereze nici discursul urii şi teoriile conspiraţioniste, din ce în ce mai răspândite în mediul online. De asemenea, este necesar să examinăm acea parte a istoriei care ne ajută să reflectăm asupra propriului rol şi a propriei responsabilităţi, pentru că – doar prin educaţie şi cunoaştere – copiii noştri vor dobândi imunitatea necesară pentru a rezista şi pentru a se opune ideilor care promovează încălcarea sistematică a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”, a spus Ciolacu. Premierul a subliniat ”rolul deosebit de important al artei în educarea tinerei generaţii.

Teatrul Evreiesc de Stat, primul teatru evreiesc profesionist din lume, cu o activitate neîntreruptă de 147 de ani, a îmbogăţit constant peisajul cultural românesc şi este un foarte bun exemplu al rolului major pe care arta teatrală îl poate juca în acest sens”.

”Multe dintre acţiunile întreprinse şi măsurile adoptate în scopul prevenirii şi combaterii antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură sunt rezultatul unei colaborări strânse cu partenerii noştri europeni şi internaţionali, reprezentaţi aici în sală. Le mulţumesc pentru buna cooperare avută şi îi asigur că România va rămâne, ca şi până acum, un partener de încredere în lupta împotriva antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură.

Aminteam, mai devreme, despre rolul comunităţii evreieşti la edificarea societăţii româneşti, a identităţii şi a culturii române…mărturiile prezenţei evreieşti în România pot fi întâlnite pe întreg teritoriul ţării! Drept urmare, felicit Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România pentru activitatea neobosită depusă în scopul restaurării şi promovării patrimoniului arhitectural, cultural şi uman al comunităţii evreieşti din ţara noastră. Sprijinind aceste eforturi, Guvernul României îşi face doar datoria de onoare – de exemplu, în cazul reinaugurării Sinagogii din Cetate din Timişoara”, a spus Ciolacu.

Premierul a subliniat angajamentul ferm al Guvernului României şi al său personal pentru păstrarea vie a memoriei Holocaustului şi a acelor milioane de victime nevinovate, a căror memorie trebuie să o preţuim şi să o onorăm, precum şi pentru protejarea supravieţuitorilor Holocaustului, a memoriei şi experienţelor acestora.

”Folosesc acest prilej pentru a saluta prezenţa în sală a domnului Israel Tanner, preşedintele Asociaţiei Evreilor din România, Victime ale Holocaustului. În final, doresc să mă adresez tinerilor, prezenţi astăzi alături de noi sau aflaţi în sălile de curs: investiţi în propria dezvoltare, cu încredere şi mândrie! Educaţia şi înţelegerea complexităţii lumii contemporane sunt esenţiale pentru construirea unei societăţi lipsite de orice fel de manifestări de extremism, rasism, antisemitism, violenţă, discriminare şi intoleranţă. Decizia de a investi sau nu în educaţia dumneavoastră astăzi se va reflecta în societatea de mâine, ai cărei membri şi lideri veţi deveni!”, a arătat premierul, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Freshful by eMAG: peste 60% dintre comenzile de toamnă conțin fructe, cele mai căutate fiind merele

Publicat

in

În sezonul de toamnă, Freshful listează fructe specifice: mere, pere, prune, gutui și struguri. Un client Freshful plasează, în medie, o comandă pe săptămână în care include și fructe. Aproximativ 15% din vânzările de fructe de toamnă sunt eco.

Începând cu a doua jumătate a lunii septembrie, frecvența comenzilor pentru produsele de sezon începe să crească, oamenii fiind mai interesați de fructele și legumele de toamnă. Astfel, pentru Freshful by eMAG, primul hipermarket 100% online din România, peste 60% dintre comenzile plasate conțin și fructe de toamnă precum mere, pere, prune, gutuie sau struguri. În această perioadă, coșul mediu de cumpărături ajunge la peste 300 de lei și include aproximativ 30 de produse. Clienții Freshful comandă fructe săptămânal, cele mai căutate fiind merele.

„Ne adaptăm continuu oferta din platformă și în fiecare sezon aducem fructele și legume specifice perioadei în care ne aflăm. Avem o colaborare strânsă cu producători români, din întreaga țară, inclusiv bazine pomicole sau legumicole cu tradiție, cu ajutorul cărora punem la dispoziția clienților noștri o varietate mare de sortimente. Răspundem astfel unei cereri variate și acoperim toate gusturile. Anul acesta, observăm o cerere de legume de toamnă în creștere și ne așteptăm la o dublare a volumelor vândute comparativ cu anul trecut”, a declarat Andrei Popescu, General Manager Freshful by eMAG.

În ceea ce privește cumpărăturile de fructe și legume de toamnă, frecvența comenzilor începe să crească cu a doua jumătatea lunii septembrie, în special de când perioada concediilor se încheie. Astfel, clienții revin la obiceiurile de peste an și plasează mai multe comenzi la final de săptămână, în special în zilele de vineri și sâmbătă.

 Fructe de la producători români în oferta de toamnă 

Fructele listate în această toamnă de Freshful by eMAG sunt asigurate de șapte producători români, din județele Giurgiu, Călărași, Ialomița și Argeș. Mai mult, fructele incluse în proiectul Din Livada Freshful by eMAG provin din bazinul pomicol Voinești, cea mai apreciată zona pomicolă din țară, supranumită și „Patria merelor”.

Clienții Freshful vor găsi în platformă opt soiuri de mere, patru de pere, șase soiuri de struguri și trei de prune. În platformă sunt disponibile și sortimente de fructe de toamnă eco cum ar fi prune, mere sau struguri. Aproximativ 15% din vânzările de fructe de toamnă includ produse eco.

 Peste 40% din comenzile de legume de toamnă include produse eco

Sezonul de toamnă aduce și legume specifice în patforma Freshful by eMAG, unde clienții vor putea alege din două categorii principale. Persoanele care își doresc legume pentru conservele de iarnă, precum murărturi, zacuscă sau tocană, au la dispoziție o ofertă variată de ceapă, gogonele, gogoșari, varză roșie și albă. În egală măsură, consumatorii pot opta și pentru legume care pot fi păstrate timp îndelungat, cum sunt rădăcinoasele: morcovi, păstârnac, țelină sau hrean. În platformă sunt disponibile și legume eco, astfel că din totalul de comenzi plasate în această perioadă, peste 40% includ legume din această categorie.

Dovleacul eco, disponibil în acest sezon

În sezonul de toamnă în platformă sunt listați și dovleci, astfel clienții vor putea alege din trei soiuri, care acoperă mai multe plaje de nevoi și anume: dovleac de plăcintă, dovleac pentru decupat și aproximativ 10 tipuri de dovleac mic, decorativ, care vor fi comercializate la plasă. Și pentru sortimentele de dovleac clienții vor putea opta pentru categoria eco.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend