Completul de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) care urmează să decidă asupra contestațiilor formulate în dosarul Nordis este format din judecătorii Elena Barbu și Mihail Udroiu. Aceștia vor delibera asupra cazului în cadrul unei ședințe programate pentru 12 februarie, la ora 12, notează clujust.ro.
Antecedente juridice și decizii controversate
Atât Elena Barbu, cât și Mihail Udroiu au făcut parte, alături de Ana-Hermina Iancu, din completul care a respins recursul în casație formulat de DNA împotriva deciziei de încetare a procesului penal privind finanțarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009. În acel dosar, Elena Udrea și Ioana Băsescu au fost judecate, iar procesul lor a încetat în apel din cauza prescripției răspunderii penale, în urma deciziilor CCR și ÎCCJ.
Inițial, Curtea de Apel București condamnase pe Udrea la 8 ani de închisoare și pe Ioana Băsescu la 5 ani cu executare. DNA a atacat soluția, invocând decizia CJUE din 24 iulie 2023, care a stabilit că faptele nu ar trebui să se prescrie atât de rapid cum au decis instanțele române.
Coincidența face ca Ioana Băsescu, de profesie notar public, să fie acum suspectă în dosarul Nordis.
Relații și influențe în sistemul judiciar și guvernamental
Elena Barbu este soția lui Silviu Gabriel Barbu, fost șef al Corpului de control al premierului Marcel Ciolacu (el însuși acuzat că a călătorit cu avionul privat plătit de Nordis). Barbu a fost schimbat din funcție în ianuarie 2024 și numit ulterior șef al Autorității Naționale pentru Cetățenie. De asemenea, el i-ar fi sugerat premierului Ciolacu să-l înlocuiască din funcție pe secretarul de stat Mihai Dodu, cel care a respins cererea acestuia de a primi titlul de „luptător cu rol determinant” la Revoluție.
În ceea ce îl privește pe Mihail Udroiu, acesta a ajuns judecător la ÎCCJ în 2023, după ce anterior fusese respins de două ori și își retrăsese o candidatură. Udroiu este cunoscut pentru lucrările sale de drept penal și pentru prezentările susținute la conferințe de specialitate.
A fost consilier al fostei șefe DIICOT Alina Bica, condamnată ulterior la patru ani de închisoare pentru favorizarea făptuitorului. Mai mult, Udroiu este finul de cununie al acesteia și, totodată, nașul actualului șef DNA, Marius Voineag. Numele său a apărut și în documente ale procurorilor anticorupție într-un dosar derivat din ancheta asupra Alinei Bica, în care se menționa că ar fi intervenit pentru omul de afaceri Bogdan Buzăianu, facilitându-i obținerea unui document emis de DIICOT.
Contestații pe bandă rulantă
În dosarul Nordis, pe lângă Laura Vicol și soțul ei, Vladimir Ciorbă, au depus contestații și ceilalți inculpați arestați preventiv: Gheorghe Emanuel Poștoacă, Cristian Nicolae Poștoacă și Florin Poștoacă. De asemenea, Sanda Răileanu, Oana Claudia Oprea și Bogdan Adalbert Șaitoș, care se află în arest la domiciliu, au contestat măsurile dispuse împotriva lor. În plus, George Ivan, plasat sub control judiciar, a formulat și el o contestație. Pe de altă parte, DIICOT a depus două contestații referitoare la inculpații care au primit măsura controlului judiciar.
Se pregătea un ‘război’ de ziua lui C. Georgescu, în București? Mai mulți mercenari ai lui Potra și cetățeni din R. Moldova, blocați la granițele României
A fost alertă printre forțele de ordine în zilele de dinainte și în ziua protestului organizat, miercuri, când susținătorii lui Călin Georgescu au ieșit în stradă de ziua acestuia de naștere. Autorițățile, inclusiv cele de la granițele României, au blocat intrarea în țară a persoanelor care ar fi putut provoca forțele de ordine și ar fi declanșat hoasulk în București și nu numai.
Potrivit surselor STITIPESURSE.RO, în zilele de dinaintea manifestațiilor de protest organizate pe 26 martie în București de susținători ai fostului candidat la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, mai mulți cetățeni moldoveni cunoscuți că au fost angrenați de fugarul Horațiu Potra în misiuni de mercenariat pe teritoriul R.D. Congo, au fost identificați, pe sensul de intrare în România, în mai multe puncte de trecere a frontierei
Potrivit unor surse, celor în cauză le-a fost refuzat accesul pe teritoriul României, din rațiuni de securitate. pe lângă aceștia, și alți moldoveni, despre care existau informații car nu ar fi venit tocmai cu gânduri pașnice la protest, au fost opriți la intrarea în țară.
Persoane cărora nu li s-a permis intrarea în țară la frontiera cu R. Moldova
În cadrul activităților specifice desfășurate de polițiștii de frontiera de la granița cu R. Moldova în ultimele zile, nu s-a permis intrarea în țară a unor persoane care nu îndeplineau condițiile legale, astfel:
23.03.2025 – 15 cetățeni R. Moldova
24.03.2025 – 6 cetățeni R. Moldova
25.03.2025 – 7 cetățeni, din care 5 cetățeni R. Moldova
26.03.2025 – 5 cetățeni R. Moldova
Menționăm faptul că în toate cazurile persoanele au fost informate despre măsurile dispuse și motivul care a stat la baza acestora, în condițiile stipulate de art. 8 alin. 4 din O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România şi cu respectarea legislației privind protejarea datelor cu caracter personal.
Petronel Corduneanu, zărit la protest
Membri și lideri ai lumii interlope din București și din țară s-au regăsit din nou printre susținătorii care au ieșit pe străzile din Capitală, de ziua lui Călin Georgescu.
Printre cei care au fost zăriți la protestul de miercuri a fost și Petronel Corduneanu, cel mai mare dintre frații clanului cu același nume din capitala Moldovei, Iași.
Studiourile Marvel au dezvăluit miercuri distribuţia pentru următoarele aventuri ale „Avengers”, la şase ani de la lansarea „Avengers: Endgame”, considerat în continuare unul dintre filmele cu cele mai mari încasări din toate timpurile.
Intitulat „Avengers: Doomsday” şi programat pentru lansare în mai 2026, următorul episod va include revenirea neaşteptată a lui Patrick Stewart şi Ian McKellen în rolurile profesorului Xavier şi Magneto, două personaje din benzile desenate „X-Men”.
Acest lucru vine ca o surpriză, deoarece personajele lor au fost fie ucise, fie interpretate de alţi actori în Marvel Cinematic Universe, deţinut de Disney. Studiourile au anunţat, de asemenea, revenirea unor actori îndrăgiţi de fani, precum Chris Hemsworth în rolul zeului tunetului Thor, Tom Hiddleston în rolul antagonistului său Loki, zeul discordiei, şi Paul Rudd în rolul lui Ant-Man, Omul Furnică, scrie news.ro.
Videoclipul promoţional de cinci ore postat online de Marvel a confirmat, de asemenea, prezenţa lui Robert Downey Jr. pe ecran.
Dar, aşa cum a anunţat vara trecută, în loc să joace Iron Man, care a murit în ultimul „Avengers: Endgame”, lansat în 2019, de data aceasta el va fi Dr. Doom, un răufăcătorul care ascunde în spatele măştii sale un geniu ştiinţific megaloman.
Filmele cu supereroi Marvel sunt cea mai profitabilă franciză din istoria Hollywood-ului, cu încasări cumulate de peste 30 de miliarde de dolari la box office-ul mondial.
În cadrul acestui univers, saga „Avengers” forţează mai mulţi supereroi să facă echipă pentru a lupta împotriva forţelor răului.
Cel mai recent film, „Endgame”, a deţinut pentru scurt timp poziţia de film cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei mondiale, cu 2,8 miliarde de dolari la box office – înainte de a fi detronat de „Avatar” (2009), care şi-a recâştigat titlul datorită unei noi lansări în cinematografele din China în 2021, când regizorul James Cameron a extins saga.
De la succesul fenomenal al „Endgame”, filmele Marvel au generat mai puţin entuziasm.
Majoritatea lansărilor recente au fost prost primite de critici, iar scăderea vânzărilor de bilete pare să sugereze că publicul larg s-a săturat de acest univers complex, cu numeroasele sale trimiteri la filmele anterioare.
În acest context, următoarele două episoade Avengers, „Doomsday” şi „Secret Wars”, vor fi cruciale pentru Marvel şi Disney.
Miercuri, videoclipul promoţional care anunţa distribuţia personajului „Doomsday” a adunat aproape patru milioane de vizualizări, la şapte ore după ce a fost postat online.
Prim-ministrul polonez a anunţat miercuri semnarea unei dispoziţii ce limitează dreptul de azil, o măsură menită, potrivit guvernului, să contracareze imigraţia orchestrată de Moscova şi Minsk, informează AFP, potrivit Agerpres.
Donald Tusk a anunţat, pe platforma socială X, semnarea acestei dispoziţii „din această seară (…). Cum a fost promis, fără întârziere”, a scris el.
Polonia, ţară membră a NATO şi UE, acuză din 2021 Rusia şi Republica Belarus că organizează un aflux de migranţi, în cadrul unui atac hibrid menit să destabilizeze regiunea şi întreaga UE.
Potrivit unei legi adoptate de Parlamentul polonez la mijlocul lui martie şi semnată de preşedintele Andrzej Duda miercuri, guvernul poate, în anumite condiţii, să limiteze dreptul de a depune o solicitare de protecţie internaţională.
În caz de recurs contra acestei măsuri, restricţia ar urma să fie temporară şi reglementarea va trebui să precizeze secţiunea exactă a frontierei unde se aplică această restricţie. Donald Tusk nu a făcut miercuri precizări nici asupra duratei acestei restricţii, nici asupra secţiunii de frontieră vizate.
În decembrie, Comisia Europeană a confirmat că statele UE pot limita drepturile solicitanţilor de azil de care profită Rusia, aducând un sprijin clar Varşoviei în faţa „atacurilor hibride”.
Luna trecută, Human Rights Watch a îndemnat parlamentul polonez să respingă proiectul de lege care, potrivit organizaţiei, „este contrar obligaţiilor internaţionale şi europene ale Poloniei”.
Potrivit poliţiei de frontieră a Poloniei, peste 30.000 de persoane au încercat să traverseze ilegal frontiera dinspre Belarus în 2024.
Varşovia a instalat acolo un gard metalic de cinci metri înălţime şi echipat cu aparate de supraveghere sofisticate. De asemenea, Polonia a desfăşurat acolo mii de soldaţi.
Alexander Zverev, principalul favorit, a fost învins de Arthur Fils cu 3-6, 6-3, 6-4, francezul ajungând în optimi la un turneu Masters 1000 pentru a doua oară consecutiv, după ce a făcut acest lucru la Indian Wells.
Fils, în vârstă de 20 de ani, îl va întâlni în sferturile de finală la Miami pe Jakub Mensik din Republica Cehă, în vârstă de 19 ani.
„În setul al treilea am crezut că s-a terminat aproape, 3-1, servea grozav”, a declarat Fils după meci, care a fost amânat cu o zi din cauza ploii, scrie Mediafax.
Grigor Dimitrov l-a învins pe argentinianul Francisco Cerundolo cu 6-7(6) 6-4 7-6(3) într-un meci de două ore și 47 de minute.
Pentru Dimitrov urmează o semifinală cu Djokovic, de 24 de ori campion de Grand Slam, sau cu americanul Korda.
La feminin, filipineza Alexandra Eala a reușit cea mai mare victorie a carierei sale cu 6-2 7-5 în fața lui Iga Swiatek, în timp ce Emma Raducanu a fost învinsă cu 6-4 6-7(3) 6-2 în sferturile de finală cu Jessica Pegula. Victoria asupra lui Swiatek a marcat al treilea câștigător de Grand Slam pe care Eala l-a eliminat de pe tabloul feminin, după victoriile anterioare asupra campioanei de la Australian Open, Madison Keys, și a campioanei din 2017 de la French Open, Jelena Ostapenko.
Următoarea va fi americanca Pegula, a patra favorită, care a trecut de campioana U.S. Open 2021, Raducanu, pentru a ajunge în a treia sa semifinală la Miami.
Vameșii din Menton, Franța au găsit peste 20 de kilograme de cocaină ascunse într-un autocamion înmatriculat în România. Șoferul a declarat că venea din Spania și se îndrepta spre Milano, potrivit AFP, citează Mediafax.
La vamă, șoferul a prezentat un document de transport care prevedea o încărcătură de 792 de saci izolanți între Spania și Germania. Cu toate acestea, neconcordanțele din explicațiile furnizate de bărbat au determinat vameșii, cu sprijinul unei echipe canine antidrog, să desfășoare un control amănunțit al autocamionului.
Deși nu s-a descoperit nimic în remorcă, vameșii au găsit o pungă plasată în mijlocul saltelei supraetajate din cabină, care conținea 20 de comprimate de cocaină. De asemenea, a fost descoperită o linie de cocaină pe tabloul de bord, dovadă a consumului de droguri.
Suspectul a fost arestat. El a recunoscut că a fost abordat în Spania de o persoană și că a acceptat să transporte droguri din cauza dificultăților financiare. În total, au fost confiscate din camion 22 kg de cocaină. Individul a fost predat poliției judiciare din Auvare după reținerea vamală.
Șoferul a fost condamnat la patru ani de închisoare și la plata unei amenzi de 1,43 milioane de euro.
La cinci ani – și la sute de milioane de cazuri – după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia de Covid-19, oamenii de știință obțin o imagine mai clară a modului în care virusul poate afecta organismul mult timp după ce infecția pare să fi trecut.
Unele dintre efectele Covid au devenit evidente la scurt timp după ce virusul a început să se răspândească.
Am înțeles rapid cât de mortală poate fi o infecție, în special pentru cei cu afecțiuni preexistente, precum diabetul și bolile de inimă.
Dar a fost nevoie de ani de cercetare pentru a începe să înțelegem cum o criză de Covid poate duce la schimbări de durată, uneori invizibile, în diferite părți ale corpului.
Unele dintre aceste efecte, cum ar fi oboseala cronică și ceața cerebrală, sunt considerate Covid de lungă durată, definite ca simptome ale unei infecții care persistă timp de cel puțin trei luni.
Conform unor estimări, 400 de milioane de persoane din întreaga lume au fost diagnosticate cu o formă sau alta de long-Covid.
Dar o infecție poate duce și la alte probleme, inclusiv la afectarea plămânilor și a inimii și la modificări ale microbiomului intestinal, care nu sunt întotdeauna recunoscute precum Covid de lungă durată, dar care pot avea totuși un efect de durată asupra sănătății noastre.
Acum avem o idee mai bună despre ceea ce ar putea fi în spatele acestor schimbări, inclusiv rolul inflamației răspândite pe care Covid o poate provoca.
Pentru majoritatea oamenilor, inflamația va dispărea odată ce virusul dispare.
Dar pentru unii, dacă „face ravagii” prea intense sau persistă ca o „ardere lentă” pentru prea mult timp, poate face ravagii în organism, a declarat Dr. Braden Kuo, neurogastroenterolog la Massachusetts General Hospital, potrivit New York Times, relatează Mediafax.
Plămânii
Covid irită plămânii și poate cauza probleme pe termen lung, cum ar fi dificultăți persistente de respirație și tuse. În cazuri rare, Covid poate determina pacienții să dezvolte pneumonie și să lase cicatrici și mase mici de țesut, numite noduli, în plămâni. Aceste cicatrici pot îngreuna respirația. Studiile mici au sugerat că peste 10 la sută dintre persoanele spitalizate cu o infecție cu Covid aveau cicatrici pulmonare și alte probleme doi ani mai târziu.
Cauza: Virusul invadează celulele de-a lungul căilor respiratorii, provocând inflamații care pot ataca și uneori distruge țesutul pulmonar sănătos. Acest lucru poate afecta capacitatea plămânilor de a furniza oxigen în întregul organism, a declarat Dr. Ziyad Al-Aly, epidemiolog clinic principal la Universitatea Washington din St. Louis. Pe măsură ce plămânii încearcă să se recupereze și să se repare, ei formează cicatrici. Dar țesutul cicatricial în sine poate rigidiza plămânii și reduce capacitatea pulmonară, ducând la simptome de durată, cum ar fi tusea și dificultăți de respirație.
Intestinul
Covid poate provoca simptome pe termen scurt, cum ar fi greață, vărsături și diaree. Dar la unele persoane, Covid poate duce la probleme gastrointestinale cronice, precum reflux, constipație, diaree și dureri abdominale. Aceste probleme pot dura luni sau chiar ani. Într-un studiu din 2024, cercetătorii au estimat că atacurile cu Covid au lăsat până la 10% dintre persoane cu dureri abdominale de durată și 13% cu probleme gastrointestinale un an mai târziu.
Cauza: Oamenii de știință nu știu exact de ce Covid poate afecta atât de mult funcționarea normală a intestinului, dar înțeleg mai bine care ar putea fi cauza. De exemplu, acum este clar că virusul poate perturba microbiomul intestinal, reducând microbii benefici și crescând numărul celor dăunători. Microbii „buni” pot ajuta la reducerea inflamației, în timp ce microbii „răi” o pot crește.
Inflamația provocată de infecția în sine, precum și de microbii intestinali modificați, ar putea afecta mucoasa intestinului. Acest lucru poate permite toxinelor și componentelor descompuse ale alimentelor să scape din intestin în alte țesuturi ale corpului. Celulele imunitare ar putea apoi declanșa un răspuns de tip alergic la anumite alimente, ducând la intoleranțe alimentare.
Inflamația poate, de asemenea, să „mestece” nervii care semnalizează durerea în intestin sau care controlează contracțiile intestinale care mențin alimentele în mișcare, a declarat Dr. Kuo. Acest lucru poate provoca dureri de stomac sau intestinale sau poate face ca alimentele să se deplaseze prea repede sau prea încet prin tractul digestiv, rezultând simptome precum diareea sau constipația.
Creierul
În perioada de vârf a unei infecții, pacienții dezvoltă adesea dureri de cap și se pot simți amețiți și confuzi. Uneori se luptă să găsească cuvintele potrivite, au dificultăți de concentrare sau de urmărire a unei conversații sau constată că au lacune în memorie.
Aceste simptome pot persista: Studiile au constatat că aproximativ 20 până la 30 % dintre persoanele infectate cu Covid au prezentat ceață cerebrală cel puțin trei luni după infecția inițială. Cercetările arată, de asemenea, că Covid poate duce la afecțiuni precum anxietatea sau depresia, sau poate exacerba problemele de sănătate mintală existente.
Cauza: Oamenii de știință încă lucrează pentru a identifica toți factorii care contribuie la problemele neurologice de durată după Covid. Dar un vinovat pare clar: inflamația persistentă, care deteriorează neuronii și inhibă crearea de conexiuni cheie între sinapse. Toate acestea pot provoca simptome precum cele descrise mai sus. Unii cercetători cred, de asemenea, că zonele creierului implicate în cogniție și emoții sunt deosebit de vulnerabile la inflamație, ceea ce ajută la explicarea de ce o infecție poate induce sau agrava problemele de sănătate mintală.
O altă teorie este că virusul perturbă bariera hemato-encefalică, care protejează țesutul cerebral și este vitală pentru funcția cognitivă.
Fragmente ale virusului pot, de asemenea, să rămână în creier pe termen lung, ceea ce ar putea explica de ce unele simptome cognitive durează și după infecția inițială.
Inima
O infecție cu Covid-19 crește riscul de probleme cardiace, inclusiv atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, leziuni ale mușchiului cardiac și bătăi neregulate ale inimii, cunoscute sub numele de aritmie. Un studiu amplu a constatat că având Covid a dublat riscul unui eveniment cardiovascular major timp de până la trei ani.
Cauza: Atunci când aveți o infecție acută cu Covid, stresul provocat de febră și inflamație poate solicita excesiv inima. În cazul unei persoane care are deja plăci acumulate în artere sau mușchiul inimii care a început să devină rigid, această solicitare poate duce la o bătaie neregulată a inimii sau la un atac de cord.
Dar oamenii de știință cred că, mai frecvent, virusul provoacă inflamații care lezează mușchiul inimii. Virusul poate, de asemenea, să afecteze celulele care căptușesc vasele de sânge, ducând la inflamarea acestora. Aceasta ar putea provoca formarea unui nou cheag sau ar putea face ca placa existentă să se desprindă și să blocheze un vas de sânge. Acest tip de blocaj poate provoca moartea subită în urma unui atac de cord sau poate duce la deteriorarea în aval a mușchilor inimii și a altor țesuturi, ceea ce poate duce la insuficiență cardiacă sau aritmie.
Persoanele care au fost spitalizate pentru Covid au cel mai mare risc pe termen scurt și lung de complicații cardiace. Unele cercetări sugerează că persoanele cu o grupă de sânge non-O – A, B sau AB – au un risc deosebit de crescut, poate pentru că grupa de sânge poate fi legată de modul în care sângele se coagulează.
Sistemul circulator
Studiile efectuate pe pacienții cu long-Covid arată că organismul lor are probleme în a transfera sângele din picioare și abdomen către inimă. Acest lucru poate reduce cantitatea de sânge pe care inima o pompează, cauzând oboseală, dificultăți de respirație și o senzație de rău după efort.
Cauza: Nu este clar de ce apar aceste probleme circulatorii, dar oamenii de știință presupun că, la unii pacienți, inflamația afectează anumite fibre nervoase din afara creierului și a măduvei spinării care reglează capacitatea de strângere a vaselor de sânge. Acest lucru ar putea duce la afectarea fluxului sanguin, a declarat Dr. David Systrom, medic pneumolog și de îngrijire critică la Brigham and Women’s Hospital din Boston.
La unii pacienți cu long-Covid, se pare, de asemenea, că mușchii sunt mai puțin capabili să extragă oxigen din sânge decât în mod normal, împiedicându-le capacitatea de a ține pasul cu exercițiile fizice, a spus Dr. Systrom. În plus, este posibil ca mitocondriile – centralele de producere a energiei din celule – să nu funcționeze corespunzător sau la capacitate maximă, oferind o altă lovitură țesutului muscular.
Pentru a oferi cea mai bună experiență, Ziarul PROFIT foloseste tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice.Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.