Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Hei, hei, hai la Frecăței, Tulcea. La Celic Dere e moară și gaură paranormală. Ia și Cataloi, cu pește și brânză

Publicat

in

Ce-s frecățeii? Ouă frecate cu făină. Cine face frecăței? Oricine are ou și făină. De aia Frecăței e făcut din lucruri simple. Un peștișor, un vinișor, o gaură paranormală. Cui nu-i e destulă pădurea de stejari? Cui nu-i e destulă brânza închegată c-o roșie? Cui nu-i e destulă Dunărea veche? Cui? Cui? Păi, oricui, nu? Și atunci du-te-n Cataloi să asculți popoare fugite și exilate.

Moara de FrecateiFoto: AGERPRES

Fug la Frecăței pentru numele ăsta de alișveliș: ai ou și făină, Dumnezeu îți dă frecăței. Da, simplu. Deși aici la Frecăței nu se fac atât de des frecăței. Fug la Frecăței pentru a mai simți din pustiul dobrogean, care-ți dă puțintel de viață: un pește, o brânzică, o natură. Fug pentru puținii oameni care mai locuiesc aici. Uite-o pe Maria Drăgan cu care stai la taclale. La Frecăței ți se dă închegarea brânzei. Nu, nu visez la berbecuț, la oaie la proțap. Destule aici. E vară. O brânză la tacla e tocmai gustoasă. Vorba Mariei: “Nici capră curată, nici oaie curată. Amândouă! una-i dă tăria, alta moliciune.”

Cu numele ei turcesc, creștina Mănăstire Celic Dere e moment de răcoare în nădușala vieții:

Și nu uita să privești la siluetele morilor de vânt de lângă Celic. Că bine dau pe cerul albastru, astfel de semne de donquijotism.

Dar dacă brânza e a zilei și potolitului de foame. Dacă Celicul te mai limpezește la creier. Dacă moara te face să te uiți pe ceruri. Dacă, dar, hai! Hai să ne belim în gaura paranormală. “Lumea subterană de sub Insula Mare a Brăilei. Poarta paranormală descoperită în comuna Frecăței”:

Gaura paranormală nu este altceva decât un eșec al muncii de puțar în vremea comunistă. Zic eu. Ascultă ce zic misterioșii din Youtube-ul de mai sus.

Un eșec devine paranormală situație. Ce zic cei care zic de paranormala gaură din frecăței? Că cică ar fi descoperit bețivul satului un loc găurit de un puțar. Și în gaură s-au mișcat tuburile cu care se țineau malurile. Și a alunecat gaura și s-a deschis gaura în lumea Cealaltă. Și s-a dus fiica primarului și s-a îngrozit că a coborât și a auzit muzică și lumini stranii în tărâmul subteran. Și au venit noaptea oameni în costum la bețiv și la fiică și au amuțit când au văzut făpturile alea care le-au amenințat. Să nu mai spună misterul. O fi adevărat, de ce nu? Avem nevoie de poveste ca de aer.

Gaura din Frecăței eu am găsit-o, dacă aia o fi, o banală gaură. dar, repet, mor după povești așa că m-am belit în gaură. Și dacă luăm semnele istoriei vedem că gaura s-a făcut pe vremea deportărilor comuniste. Prin anii 1950 comuniștii au deportat oameni aici. Dușmanii poporului au fost aruncați aici în pustiu, să moară la muncă silnică. Frecăței are dinții morții atâtor “dușmani”. Și bețivul satului și fiica nestemată a primarului, pe vremea aceea, or fi vorbit cu oameni din aceștia, or fi văzut cadavre de dușmani, de oameni interziși. Și trupurile lor, însemnele lor de oameni nevinovați or fi vorbit din morminte prost tocmite de criminali. Au venit apoi securiștii noaptea și le-au spus să tacă. Gaura nu le vorbește, ei vorbesc prostii despre gaură. Dușmanii nu sunt. Și vorbele lor sunt periculoase. E posibil. Dar, recunosc că mult îmi place să mă uit la astfel de găuri.

Așa cum îndelung m-am uitat pe ulițele lui Cataloi

Un alt mister e-n Cataloi. Aici, după 1830-40 au venit italieni în căutarea unei lumi mai bune. Aici în zonă și prin Greci sunt cariere de piatră. Italienii sunt mari sculptori în piatră seacă. Tot soiul de lumi au venit aici. În Cataloi sunt niște coloniști italieni aici, poate strămutați poate veniți de bună voie. Apoi, după 1860, aici au venit germani baptiști. Și-n Cataloi apoi au venit, ca și-n Frecăței, la munca asta în piatră, străini, “dușmani”. Dușmani ai sistemului comunist. Este, repet, de stat și cugetat, de ce Frecăței și Cataloi au avut așa soartă? Soartă de piatră și străini.

Hei, hei, hai la Frecăței, Tulcea. La Celic Dere e gaură paranormală. Ia și Cataloi, cu pește și brânză

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Descoperire: Inteligența Artificială poate transforma cotcodăcitul găinilor în limbaj uman

Publicat

in

Cercetătorii din Japonia afirmă că au reușit să utilizeze Inteligența Artificială pentru a traduce semnalele sonore emise de găini. Potrivit unui studiu aflat în așteptarea evaluării colegiale, o echipă de la Universitatea din Tokyo, condusă de profesorul Adrian David Cheok, a dezvoltat „un sistem capabil să interpreteze stările emoționale ale găinilor, cum ar fi foamea, frica, furia, bucuria și stresul”, folosind o tehnică de Inteligență Artificială numită „Deep Emotional Analysis Learning”, relatează Futurism.

Tehnica, spun cercetătorii, poate fi folosită pentru diferitele tipare vocale ale găinilor, ceea ce înseamnă că poate fi îmbunătățită în timp și poate descifra „vocalizările găinilor” cu mai mare precizie.

Cercetătorii au colectat și analizat eșantioane de la 80 de găini

Cel puțin asta e teoria. Pentru a-și testa sistemul, echipa a înregistrat și analizat mostre de la 80 de găini. Apoi, cercetătorii au introdus mostrele într-un algoritm pentru a le asocia cu diverse „stări emoționale” la păsări.

Ajutați de „opt psihologi de animale și chirurgi veterinari”, oamenii de știință susțin că au reușit să identifice starea mintală găinilor cu un nivel surprinzător de ridicat de acuratețe, relatează Futurism.

Inteligența Artificială poate detecta stările emoționale ale găinilor

„Rezultatele experimentelor noastre demonstrează potențialul Inteligenței Artificiale de a recunoaște stările emoționale la găini în funcție de sunete”, arată studiul.

Deși sună promițător, ar trebui să abordăm aceste rezultate cu o doză sănătoasă de scepticism. În studiu, cercetătorii recunosc că acuratețea se poate schimba în funcție de condițiile de mediu sau diferite specii. Mai mult, există și alte moduri în care găinile comunică, de la „semnale non-acustice, limbajul corpului și interacțiuni sociale”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Papa Francisc dezaprobă indiferența și teama de imigranți în discursul său de la Marsilia – VIDEO

Publicat

in

Papa Francisc a denunţat din nou, vineri, soarta migranţilor care traversează Mediterana, acuzând „indiferenţa” şi „frica”, în prima zi a vizitei la Marsilia, într-un context de ostilitate tot mai mare faţă de solicitanţii de exil, într-o Europă tentată să se închidă în sine, transmite AFP, citat de news.ro.

Întâmpinat pe aeroport de prim-ministrul Elisabeth Borne, şeful Bisericii Catolice a plecat rapid cu obişnuitul său Fiat 500 alb către bazilica Notre-Dame de la Garde, simbol al celui de-al doilea oraş al Franţei, care domină de pe înălţimi golful Marsiliei.

Papa Francisc a participat mai întâi la o rugăciune alături de cler în această bazilică neo-bizantină dintr-un oraş a cărui populaţie a fost modelată de secole de migraţie. S-a întâlnit apoi cu reprezentanţi ai altor religii, în special creştini, musulmani şi evrei, în faţa memorialului ridicat în cinstea marinarilor şi migranţilor dispăruţi pe mare, pe o esplanada a bazilicii, reluând mesajul său de ajutor şi ospitalitate.”Nu mai putem asista la tragediile naufragiilor cauzate de traficul atroce şi de fanatismul indiferenţei”, a spus Papa, care denunţă în mod regulat soarta migranţilor de la alegerea sa, în urmă cu zece ani.”Persoane care riscă să se înece atunci când sunt abandonate în valuri trebuie să fie salvate. Este o datorie a umanităţii, este o datorie a civilizaţiei”.”Credincioşi, trebuie (…) să fim exemplari în primirea reciprocă şi fraternă”, a pledat Papa Francisc, denunţând încă o dată „imensul cimitir” în care s-a transformat Marea Mediterană, unde „este îngropată demnitatea umană”.

„În faţa unei astfel de tragedii, cuvintele nu servesc la nimic, ci doar acţiunile”, a insistat Sfântul Părinte, acuzând „paralizia fricii” şi mulţumind ONG-urilor care ajută migranţii pe mare, denunţând în acelaşi timp pe cei care îi împiedică să muncească „pentru că ceva lipseşte la bord, asta sau aia… sunt gesturi de ură sub masca neutralităţii”.

„Speram într-un discurs puternic, dar depăşeşte ceea ce ne am fi putut spera”, a reacţionat pentru AFP François Thomas, preşedintele ONG-ului SOS Mediterranee care închiriază o navă de salvare pentru migranţi.

Aproximativ 60.000 de persoane sunt aşteptate sâmbătă la slujba pe care Suveranul Pontif urmează să o celebreze pe stadionul Velodrome, un alt simbol al oraşului, precedată de o plimbare cu papamobilul de-a lungul Prado, un mare bulevard decorat în culorile galben – alb ale Vaticanului, la care sunt aşteptaţi să asiste alte 10.000 de persoane.

Aproximativ 6.000 de membri ai poliţiei vor fi mobilizaţi pentru a asigura securitatea, potrivit unui înalt oficial de poliţie.

La aproape 500 de ani de la ultima vizită papală la Marsilia, această călătorie este prima a unui papă în Franţa, de la cea întreprinsă de Papa Benedict al XVI-lea în 2008. În 2014, Papa Francisc a fost pentru scurt timp la la Parlamentul European din Strasbourg.

Aceasta este cea de-a 44-a călătorie în străinătate a Papei, care acum foloseşte un scaun cu rotile şi a recunoscut la începutul lunii septembrie că nu îi mai vine la fel de uşor să călătorească ca la început.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend