Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ghidul cumpărătorului: 8 sfaturi de urmat la achiziția unei mașini noi

Publicat

in

Avantajele achiziționării unei mașini noi sunt incontestabile, mai ales dacă luăm în calcul faptul că piața autoturismelor second hand ascunde foarte multe capcane. Totuși, există câteva aspecte de luat în calcul chiar și atunci când te-ai decis să devii șoferul unui autovehicul cu zero kilometri, pentru a te asigura că faci alegerea corectă pentru nevoile și dorințele tale.

Urmează pașii din acest ghid care conține sfaturi utile de urmat pentru a te asigura că achiziția unei mașini noi este o afacere avantajoasă!

1. Calculează-ți bugetul

Prețurile mașinilor noi sunt destul de mari, mai ales dacă îți dorești un automobil performant, cu dotări de ultimă generație. Este cert, beneficiile de care te vei bucura sunt pe măsura costurilor, însă înainte de a investi într-o mașină nouă trebuie să știi dacă ți-o permiți cu adevărat.

Așadar, calculează costurile ascunse care se referă la revizii, consum, reparații neprevăzute care pot fi necesare și care nu sunt acoperite de garanție. De asemenea, nu uita nici de contravaloarea aferentă uneipolițe de Răspundere Civilă Auto, asigurarea RCA fiind obligatorie.

Pentru a-ți face o idee despre costurile pe care le implică aceasta, poți folosi un calculator asigurare auto. Ca regulă generală, economiile pentru un automobil nu ar trebui să depășească un sfert din venitul lunar al familiei.

2. Restrânge lista de opțiuni

Poate știi deja care este mașina la care visezi, sau poate ai o listă de dorințe destul de elaborată; ei bine, în cel de-al doilea caz sfatul nostru este să restrângi lista la doar 2-3 variante pe care le iei serios în calcul.

Îți va fi mult mai ușor să faci acest lucru, având în vedere că știi deja care este limita de buget în care te încadrezi. Poți păstra în topul tău acele modele de mașini care să coste cu 5% mai puțin decât ceea ce-ți permite bugetul tău.

3. Solicită un test drive

O mașină este unul dintre acele bunuri care trebuie să ți se potrivească perfect. De aceea, fie că vorbim despre un automobil nou sau despre unul la mâna a doua, este esențial să soliciți dealerului un test drive. Asigură-te că automobilul funcționează perfect și acordă atenție chiar și detaliilor, deoarece ele fac diferența; te simți confortabil la volanul mașinii respective? Te simți în siguranță? Îți oferă aceasta, per total, o experiență plăcută de șofat? Cel mai probabil îți conduci „aleasa”!

4. Compară prețurile

Indiferent că vorbim despre una sau mai multe modele de mașini care te-au fermecat, o etapă peste care nu poți trece constă în compararea prețurilor. Înainte să semnezi contractul de achiziție al unui automobil nou, ține cont că pot exista diferențe între ofertele diverselor reprezentanțe.

Una dintre strategiile de marketing frecvent utilizate de către vânzătorii autorizați este să ofere discounturi generoase pentru produsele la care stocul este mai mare. Prin urmare, contactează cât mai multe reprezentanțe pentru a stabili care dintre ele oferă cel mai convenabil preț pentru mașina ta preferată.

5. Negociază!

Odată ce ai urmat toți pașii descriși până acum, probabil ai decis ce mașină merită investiția. Urmează momentul în care trebuie să încerci să obții un preț cât mai bun pentru un automobil care să aibă caracteristicile și dotările pe care ți le dorești.

Așadar, pregătește-te de o negociere acerbă cu vânzătorul și fii gata să spui „Nu” ofertei sale atunci când consideri că aceasta nu te avantajează. Dealerii apelează deseori la trucuri pentru a obține o sumă cât mai mare pentru bunurile pe care le vând, de aceea vor încerca să-ți ofere, contra cost, desigur, opțiuni extra.

6. Alege modalitatea de plată

Foarte important atunci când alegi o mașină nouă este să îți alegi modalitatea de plată. Prima și cea mai simplă variantă este aceea de a achita integral, în numerar. Plata cash elimină costurile cu dobânzile și comisioanele de finanțare, însă este drept că nu vorbim despre o opțiune la îndemâna oricui.

O alternativă este finanțarea sau plata în rate. Există, momentan, destule oferte avantajoase puse la dispoziție de către producători sau dealeri, care nu percep avans și nici dobânzi. Un plus al acestei metode este că procedura de accesare a creditului nu este complicată.

Cea de-a treia variantă pentru care optează tot mai mulți cumpărători de mașini noi, este plata în leasing. Practic, această modalitate de achiziție a mașinii este ideală pentru tine dacă îți dorești să schimbi automobilul la fiecare câțiva ani, dar nu îți permiți să o plătești integral. Ratele lunare sunt, în acest caz, mai mici decât în cazul finanțării, însă la finalul încheierii contractului de leasing vei rămâne doar cu experiența pe care ți-a oferit-o automobilul în cauză.

7. Fă achiziția în cele mai potrivite perioade ale anului

Un secret pe care, poate, nu-l știai este că cea mai bună perioadă din an pentru cumpărarea unei mașini noi este toamna, înainte de apariția noilor modele de automobile. Practic, atunci este momentul în care vânzătorii își doresc să ”scape” de mașinile vechi și, deci, le reduc considerabil prețurile.

Totuși, spun unii specialiști, o altă perioadă oportună din an pentru o astfel de investiție este a doua parte a lunii decembrie, atunci când producătorii și dealerii vin cu oferte de nerefuzat pentru a încheia anul pe profit.

8. Încheie o asigurare CASCO

Ai trecut prin toți pașii pe care i-am prezentat în acest ghid, iar acum ești proprietarul de drept al mașinii la care visai; ai spune că misiunea ta s-a încheiat aici, însă mai este un lucru important pe care nu trebuie să îl omiți: realizarea unei asigurări CASCO.

Important de menționat este faptul că polița CASCO nu este obligatorie, însă îți oferă o mulțime de beneficii majore pentru asigurarea mașinii tale. De asemenea, este esențial să știi că o astfel de poliță poate fi personalizată în funcție de nevoile și de preferințele tale.

Sfaturile din acest ghid te vor ajuta să faci cea mai bună alegere atunci când te decizi că vrei să-ți cumperi o mașină nouă. Ține cont de ele pentru a fi sigur că automobilul pe care ți-l dorești își merită investiția!

Loading

ACTUAL

VIDEO | I-AU BUBUIT! Percheziții la vânzătorii de artificii si petarde – O tonă de produse pirotehncie confiscate si 2 dosare penale

Publicat

in

Ieri, 11 decembrie, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș au continuat cercetările într-un dosar penal, sub supravegherea Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești, privind săvârșirea infracțiunii de efectuare fără drept de operațiuni cu articole pirotehnice.

Astfel, în baza autorizării emise de către instanța competentă, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Argeș și al specialiștilor criminaliști, au efectuat o percheziție domiciliară, în comuna Bascov, la locuința unui bărbat, de 48 de ani, care ar fi oferit spre vânzare, articole pirotehnice, inclusiv din categorii supuse autorizării, fără a avea calitatea necesară.

În urma percheziției la locuința din comuna Bascov, au fost descoperite și ridicate articole pirotehnice din categoriile F2 și F3 (respectiv baterii de artificii și petarde), în cantitate totală de aproximativ 310 kilograme.

Articolele pirotehnice identificate cu ocazia perchezițiilor au fost ridicate, iar cercetările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care faptele au fost săvârșite și luarea măsurilor legale care se impun.

Totodată, în baza Planului de Acțiune „PIROTEHNIC 2024”, în aceeași zi, a fost efectuat un control la o societate comercială din parcarea unui centru comercial, din municipiul Pitești și s-a constatat faptul că reprezentanții persoanei juridice comercializau către publicul larg articole pirotehnice, destinate utilizării doar de către pirotehnicieni.

Astfel, au fost descoperite 730 de kg de materiale pirotehnice, din categoria F2 și F3, pe care societatea nu era autorizată să le dețină sau să le comercializeze.

Articolele pirotehnice au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, fiind totodată întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de comercializarea către publicul larg de articole pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.

Reamintim faptul că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1 nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de către persoanele aflate în pericol, pentru îndepărtarea animalelor agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.

Comercializarea de către orice persoană neautorizată de articole pirotehnice din orice categorie, constituie infracțiune ce se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă. Aceeași pedeapsă este aplicabilă și în cazul comercializării de materiale pirotehnice din categoria F1 și P1 minorilor.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Tragedie la Albeștii de Argeș: Mihai s-a sinucis la doar 34 ani, în postul Crăciunului

Publicat

in

O comunitate întreagă este zguduită de o tragedie neagră, după ce Mihai C., un tânăr de doar 34 de ani, a decis să își pună capăt zilelor. Gestul inexplicabil a lăsat în urmă o fetiță de doar 3 ani, o soție îndurerată, părinți, prieteni și colegi profund afectați de pierdere.

Mihai, un angajat dedicat al companiei Fuchs, era cunoscut pentru devotamentul său față de familia sa, în special față de fiica sa pe care o adora. Căsătorit din 2019, tânărul părea să aibă tot ce își putea dori: o viață de familie plină de iubire și momente fericite. Celebrando recent ziua de nume, nimeni nu ar fi putut anticipa o asemenea tragedie.

Vecinii și prietenii îi desagă ca fiind un om liniștit și respectuos, mereu gata să ajute pe oricine avea nevoie. “Mihai era călduros, un om pe care te puteai baza întotdeauna”, își aduc aminte cei care l-au cunoscut. Însă, în spatele acestei imagini de omul ideal, s-au ascuns probabil demonii pe care nimeni nu i-a putut observa.

Tragedia s-a consumat ieri, când Mihai a fost găsit spânzurat în podul casei sale. În urma acestui act extrem, întreaga comunitate este în doliu. Prietenii și cunoscuții au început să trimită sute de mesaje de condoleanțe pe platformele de socializare, încercând să își împărtășească durerea și să înțeleagă motivul din spatele gestului său nejustificat.

Astăzi, comunitatea se pregătește să îl conducă pe Mihai pe ultimul drum, plângând o pierdere imensă și dând naștere la întrebări profunde despre sănătatea mentală și dificultățile cu care se confruntă tinerii din zilele noastre. Această tragedie servește ca un apel la conștientizare, subliniind nevoia urgentă de sprijin și comunicare în rândul celor care suferă în tăcere.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Cum te ajută izolația cu lână de lemn să economisești în această iarnă?

Publicat

in

Pe măsură ce iarna își intră în drepturi, costurile de încălzire devin o preocupare majoră pentru mulți proprietari de locuințe din țara noastră. Alegerea unei izolații eficiente poate face diferența între facturi mari și un cămin cald, cu cheltuieli reduse.

Izolația cu lână de lemn pompabilă, pentru acoperișuri este soluția ideală pentru a-ți asigura confortul termic și pentru a reduce consumul de energie. Iată cum acest material inovator te ajută să economisești la încălzire în sezonul rece.

Performanță termică de excepție

Lâna de lemn are o capacitate excelentă de a reține căldura în interiorul locuinței, minimizând pierderile de energie prin pereți, podele sau acoperiș. Structura sa poroasă (grație fibrelor de lemn) permite captarea aerului, care acționează ca un izolator natural, menținând o temperatură constantă în casă, chiar și în zilele cele mai geroase.

Află mai multe despre parametrii tehnici și eficiența acestui material pe pagina dedicată izolației cu lână de lemn, la IzolațiiNaturale.ro. Cere o ofertă personalizată!

Reducerea costurilor cu energia

Un sistem de izolație bine realizat cu lână de lemn pompabilă poate reduce pierderile de căldură cu până la 30-50%. Acest lucru se traduce direct în facturi mai mici la energie. O locuință izolată eficient necesită mai puțină energie pentru încălzire, ceea ce înseamnă mai puține costuri și un impact mai mic asupra bugetului tău.

Montaj rapid și fără pierderi de material

Izolația cu lână de lemn pompabilă se aplică prin tehnologia suflată, asigurând o acoperire uniformă, inclusiv în spațiile greu accesibile. Astfel, se elimină golurile prin care căldura ar putea scăpa, iar procesul de aplicare este rapid, fără risipă de material.

Această metodă este perfectă pentru izolația mansardelor, podurilor sau pereților interiori, garantând un consum minim de energie pentru încălzire.

Un mediu interior mai sănătos și confortabil

Lâna de lemn nu doar că izolează termic, ci contribuie și la menținerea unui mediu interior sănătos. Este un material natural, fără substanțe chimice nocive, care ajută la reglarea umidității, prevenind condensul și mucegaiul. Astfel, confortul termic și sănătatea familiei tale sunt asigurate pe tot parcursul iernii.

Lâna de lemn Case Călduroase este primul produs izolator românesc care a obținut certificarea ETA emisa de Institutul German pentru Ingineria Construcțiilor din Berlin, certificat nr. ETA-23/0125.

Agrementarea ETA presupune multiple teste necesare înaintea obținerii – pentru produsele românești, fabricate în România și destinate doar pieței din România. Aceste teste nu sunt solicitate de autoritățile românești, lăsând loc pe piață produselor care pot fi inferioare calitativ, nefiind testate decât în cateva puncte, nu la fel de amplu ca în cazul ETA.

Descarcă aici declarația de performanță (verificarea tehnică europeană) și află mai multe despre certificatele de calitate pentru lâna de lemn pompabilă, la Izolatiinaturale.ro.

O investiție pe termen lung

Deși poate părea o investiție inițială mai mare, izolația cu lână de lemn este extrem de durabilă, având o durată de viață îndelungată fără a-și pierde eficiența. Economiile la facturile de energie se vor simți rapid, iar costurile de întreținere sunt minime, făcând din această soluție o alegere inteligentă pe termen lung.

Izolația cu lână de lemn pompabilă nu este doar o alegere ecologică, ci și o soluție practică pentru a economisi bani în sezonul rece. Proprietățile sale unice de izolare termică și avantajele în aplicare o fac ideală pentru orice tip de locuință.

Pentru a descoperi toate beneficiile acestei soluții și pentru a începe proiectul de izolare, accesează IzolațiiNaturale.ro și pagina dedicată izolației cu lână de lemn. Fă un pas spre un cămin mai cald, mai confortabil și mai eficient energetic!

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

ITM Argeș, anunț important despre adeverințele de vechime în muncă

Publicat

in

Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș reamintește tuturor angajatorilor că, în conformitate cu legislația în vigoare, au obligația de a elibera adeverințe de vechime, atât la încetarea activității salariatului, fără a fi necesară vreo solicitare a acestuia, cât și la solicitarea formulată în scris de către un salariat sau a unui fost salariat.

În cazul în care angajatorul se află, la momentul solicitării, în procedura de insolvență, faliment sau lichidare, obligația revine administratorului judiciar sau, după caz, lichidatorului judiciar.

Precizăm faptul că obligația eliberării adeverinței stabilite de art.139 alin.2 din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, revine tot angajatorului, în cazul în care acesta este în funcțiune sau are calitatea de succesor în drepturi al unui angajat desființat la momentul formulării de către salariat.

Inspectoratul Teriorial de Muncă Argeș subliniază că, refuzul angajatorilor de a elibera astfel de documente în termenul prevăzut de legislația în materie, atrage răspunderea contravențională a angajatorilor.

Totodată, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș oferă informații suplimentare la sediu prin intermediul ghişeelor operaţionale, de luni până joi, între orele 0800-1630; prin telefon la numărul 0248/223408, interior 121; prin e-mail la adresa itmarges@itmarges.ro, în audiențe potrivit programului afișat pe site.ul oficial www.itmarges.ro.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

VEȘTI BUNE! Se deschide tronsonul Pitești – Mânicești din autostrada Sibiu – Pitești. Cu 8 luni mai devreme

Publicat

in

Lucrările la Secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu-Pitești (#A1), pe tronsonul dintre Curtea de Argeș și Pitești, avansează într-un ritm accelerat. Primii 16 kilometri, între nodurile rutiere Bascov și Băiculești, vor fi deschiși traficului rutier în zilele următoare, cu peste 8 luni înainte de termenul contractual.

Progrese majore pe șantier
Constructorul a mobilizat un număr impresionant de resurse: 1.179 de muncitori, 190 de utilaje și 152 de autovehicule. Printre lucrările finalizate sau în stadii avansate se numără:

  • Finalizarea stratului de uzură pe mai multe sectoare: De la nodul rutier Băiculești până la conexiunea cu Autostrada București-Pitești (A1), lucrările de asfaltare sunt aproape complete.
  • Marcajele și siguranța rutieră: Se finalizează marcajele rutiere, iar parapetele metalice și panourile fonoabsorbante sunt montate pe sectoarele esențiale.
  • Iluminatul public: Progres vizibil la sistemele de iluminat din nodurile rutiere, parcările de scurtă durată și spațiile de servicii.
  • Poduri și pasaje: Mai multe poduri, inclusiv cel peste râul Vâlsan și cel peste râul Argeș, au trecut cu succes testele statice și dinamice.

Nodurile rutiere: puncte cheie pentru fluidizarea traficului

Secțiunea include trei noduri rutiere importante:

  1. Nodul Băiculești: Marcajele, iluminatul și asfaltarea sunt finalizate, iar parapetele sunt aproape montate.
  2. Nodul Bascov: Lucrările de terasamente, iluminat și pasajul peste DN7 au fost finalizate, iar sensul giratoriu este în curs de încheiere.
  3. Nodul Curtea de Argeș: Se lucrează la stratul de bază și stratul de legătură, iar pasajele aferente au fost armate și turnate.

Ce urmează?
Restul secțiunii, de aproximativ 14 kilometri, va fi finalizat și dat în trafic în primăvara anului 2025, tot înainte de termen. Antreprenorul continuă lucrările la structurile rutiere, sistemele de drenaj, iluminatul și alte facilități de pe acest tronson.

Un pas crucial pentru infrastructura României
Secțiunea 5, cu o lungime totală de 30 de kilometri, este esențială pentru conectarea regiunii Ardealului cu Muntenia, facilitând transportul de mărfuri și pasageri. Deschiderea acestui tronson marchează un progres semnificativ în realizarea uneia dintre cele mai așteptate autostrăzi din România.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Provocarea Superman de pe TikTok bagă în spital copiii din România

Publicat

in

Provocarea Superman bagă copiii din România în spital, spre îngrijorarea părinţilor şi medicilor. Fenomenul extrem de periculos se propagă cu repeziciune pe TikTok, faimoasa reţea de socializare.

Într-o singură zi, zeci de minori s-au prezentat la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti cu fracturi şi traumatisme cauzate de o provocare riscantă pentru tineri. Din păcate, doi dintre aceştia au intrat şi în sala de operaţie.

Din nefericire, auzim din ce în ce mai des de copii care, din dorinţa de a se alinia celorlati, ajung să se accidenteze sau chiar să moară din cauza unor clipuri virale de pe aplicaţia controversată.

Ce este provocarea Superman?

Provocarea Superman face furori printre copiii din România. Clipurile cu minorii care trebuie să se arunce în faţă cu mâinile ridicate, în timp ce alţi doi trebuie să îi prindă au devenit virale şi urcă în topul celor mai vizualizate video-uri de pe aplicaţie. Din păcate, în timpul acestor aruncări au loc accidente care îi aduc pe tineri la unităţile spitaliceşti.

Doar în Bucureşti, într-o singură zi, au ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti peste 20 de copii cu fracturi şi traumatisme grave în urma “Superman Challenge”. Mai mult, doi dintre aceştia au ajuns şi pe masa de operaţie.

„De vineri au început să apară pacienţi cu fracturi în urma unui aşa-zis challenge pe TikTok, se cheamă ‘Superman Challenge’. Dacă iniţial fenomenul părea anodin, numărul de pacienţi a crescut progresiv astfel încât numai ieri în gardă am avut 20 de pacienţi cu fracturi şi traumatisme importante.

Dintre aceşti pacienţi, doi sunt astăzi pe program operator, având nevoie de intervenţie chirurgicală pentru fractură de humerus şi fractură de antebraţ. Tragem un semnal de alarmă pentru că pare a fi un fenomen îngrijorător, periculos pentru copii şi îşi pot produce accidentări severe şi îşi pot rata atât cursurile, cât şi vacanţa”, a declarat Alexandru Ulici pentru News.ro.

România nu este singura ţară în care fenomenul periculos face ravagii printre copii. În Danemarca, Islanda şi Norvegia situaţia este una şi mai gravă.

Românii din afară îşi taie buletinele pe TikTok

Provocarea Superman nu este singurul fenomen periculos de pe TikTok. O altă tendinţă care face furori zilele acestea pe controversata aplicaţie este cea legată de românii care îşi distrug buletinele şi paşapoartele. Este vorba despre cetăţenii din diaspora supăraţi că nu au putut vota în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Aceştia recurg la un gest ilegal, spun autorităţile: îşi taie documentele în faţa camerelor de filmat şi îi îndeamnă şi pe alţii să procedeze astfel.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend