Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de finanțe: ‘Se dau comisioane și la importul de cărbune. Există presiuni și la nivelul guvernamental, și la nivelul ministerelor pentru a se merge pe importuri’

Publicat

in

Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de finanțe, a vorbit despre închiderea centralelor pe cărbune, și susține că există presiuni și la nivelul guvernamental, și la nivelul ministerelor pentru a se merge pe importuri.

Gheorghe Ialomițianu: Se dau comisioane și la importul de cărbune

Întrebat de ce refuză statul română să folosească resursa de cărbune, Gheorghe Ialomițianu a spus:

„Probabil că prin import se încasează niște comisioane. Eu văd PNRR ca un fel de acord pe care l-am avut cu Fondul Monetar, Comisia Europeană și Banca Mondială – și acolo aveam jaloane, și acolo aveam reforme de implementat, dar negociam. Și era chiar în acord cu Fondul Monetar și în memorandum cu Comisia Europeană legat de liberalizarea prețurilor la energie și gaze, și discutam foarte mult”.

„Am ajuns la concluzia că nu e momentul să liberalizăm prețurile, și am spus în felul următor, se știe că în timpul guvernului Năstase au fost concesionate și resursele, și am spus până nu liberalizăm legat de redevențe, nu putem să liberalizăm prețurile la energie și gaze. Am găsit soluția să majorăm așa, în procente mai mici, prețurile la energie și gaze”, a amintit fostul ministru de finanțe.

„Chiar dacă nu s-a prins în acel program național de redresare și reziliență și s-a pus problema închiderii unor mine pentru a susține economia verde, putea să se negocieze la nivelul Comisiei Europene, domne`, noi suntem în situația aceasta, trebuie să punem ceva în loc, până punem ceva în loc, pe legislația europeană legat de mediu, trebuie să funcționeze aceste centrale pe cărbune, și atunci ei înțelegeau, adică trebuie să vii cu variante!”, a explicat el.

„Sunt presiuni, eu vă spun că există presiuni și la nivelul guvernamental, și la nivelul ministerelor pentru a se merge pe importuri, (…) legat de importul de cărbune, și acolo se dau comisioane. Dacă se verifică, să știți că lucruri s-ar putea să fie rezolvate în alte parte și alte instituții să investigheze aceste lucruri”, a mai spus Gheorghe Ialomițianu, conform b1tv.ro

Citeste mai mult

ACTUAL

Joe Biden a fost testat pozitiv cu Covid și se va autoizola în Delaware

Publicat

in

Președintele american Joe Biden a fost testat pozitiv miercuri de COVID-19 în timp ce vizita Las Vegas și s-a autoizolat după ce a prezentat simptome ușoare, a informat Casa Albă, potrivit Reuters.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a anunțat testul pozitiv pentru democratul în vârstă de 81 de ani după ce Biden și-a anulat un discurs din cauza diagnosticului.

„El este vaccinat și a făcut și rapel și se confruntă cu simptome ușoare, a declarat Jean-Pierre.

În timp ce se urca la bordul Air Force One pentru a pleca din Las Vegas pentru a se recupera în Delaware, Biden a declarat jurnaliștilor: „Bine, mă simt bine”.

Dar a urcat scările încet, ținându-se strâns de balustradă și oprindu-se după câteva trepte și din nou spre capăt.

Boala vine într-un moment crucial pentru Biden, care a pierdut teren în sondaje în statele importante în cursa contra republicanului Donald Trump, care este capul de afiș al unei convenții triumfătoare în această săptămână, după ce a supraviețuit tentativei de asasinat sâmbătă.

Casa Albă a anunțat că Biden intenționează să petreacă un weekend prelungit la casa sa de pe plajă din Delaware. Nu este clar la acest moment cât timp îl va ține boala departe de campania electorală.

Citeste mai mult

ACTUAL

Chinul unei familii din București de a-și înscrie copiii cu nevoi speciale la grădiniță. Cum au fost primiți pe loc?

Publicat

in

Deși îndeplinea condițiile cerute de lege, o familie din București cu doi copii cu nevoi speciale a fost refuzată de cinci grădinițe din apropierea casei înainte de a reuși abia la a șasea încercare să-i înscrie pe cei mici. Și asta abia după ce au eliminat certificatul de handicap al băieților din dosarul de înscriere, scrie site-ul de educație Școala 9.

La final de lună mai, Carmen* împreună au început să caute grădinițele din jurul casei unde ar putea să-și înscrie băieții. Ambii copii au certificate de handicap pentru întârziere cognitivă – au fost născuți prematur – aveau nevoie de un profesor de sprijin sau de shadow – un însoțitor plătit de părinte. Asta adăuga 4.000 de lei peste taxa lunară la grădiniță pentru doi copii, iar părinții nu și-au mai permis să-i țină la grădinițele private la care cei mici fuseseră anterior.

Au căutat online care sunt cele mai apropiate unități de casa lor și așa au aflat că acestea sunt grădinițele nr. 225, „Dumbrava minunată” și nr. 4 și au trecut cele trei opțiuni în cererea de înregistrare, după cum o cere regulamentul.

Șirul de refuzuri

„La «Dumbrava minunată» am fost în audiență la directoare înainte de înscrieri, că voiam să văd grădinița, iar ea mi-a zis că ei nu iau copiii de la adresa mea, că nu sunt cei mai apropiați. Și mi-a recomandat grădinița 225. «Dumbrava minunată» a fost a doua opțiune la noi, adică, practic, dacă ei nu intrau la 225, potrivit apropierii de casă, ar fi trebuit să intre la «Dumbrava Minunată». Când, după afișarea rezultatelor am sunat la 225, mi-au zis că nu ei sunt cea mai apropiată grădiniță, deși conform Google ei sunt, ci e «Dumbrava minunată» și că ei n-ar lua nici ei de pe partea asta a bulevardului”, povestește mama despre acest ping pong.

Nu știe de ce i-a respins nici grădinița nr. 4, aceasta fiind a treia ca distanță de casă și a treia lor opțiune. Criterii legale după care se face selecția pot fi citite aici.

Copiii lui Carmen îndeplineau patru criterii și aveau prioritate pentru locuri.

„Existau tabele cu locuri libere și copiii mei îndeplineau patru condiții din cele șapte – cea mai apropiată grădiniță de casă, ambii părinți să lucreze, să aibă vârsta împlinită, au 4 ani deja, și certificat de handicap. Practic, ar fi obligați să-i bage în sistem, pentru că grupa mijlocie cu grupa mare au devenit obligatorii.” Doar că nu s-a întâmplat asta.

„La prima grădiniță, la 225, când m-am dus eu prima dată să vorbesc și să-i înscriu, doamna directoare mi-a spus că niciodată nu mai avusese copii cu probleme. Mi-e greu să cred că în sectorul 4 nu ai mai avut niciun copil cu autism sau măcar cu o tulburare de spectru”, își amintește ea.

În etapa a doua i s-a spus chiar „vedeți că s-ar putea să vă încurce certificatele astea de handicap”. Așa că după 17 iunie, când a început a doua etapă de înscrieri, au pornit iar cu dosarele sub braț.

Au trecut pe la grădinițele școlilor 190 și 194 până când, deja la a șasea grădiniță – „Ciupercuța”, soțul ei a scos din dosar certificatele de handicap. „Și i-a primit pe loc!”

Citește continuarea pe Școala 9.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend