Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

George Simoin a răbufnit: ‘Este un ucigaș, un criminal de război și nu putem să ȋi permitem să facă ceea ce le face el acum ucrainenilor și ucrainencelor’

Publicat

in

Liderul AUR George Simion a afirmat, într-un interviu acordat presei poloneze, referindu-se la agresiunea rusă în Ucraina, că liderul de la Kremlin este „un criminal”, care nu trebuie să intimideze pe nimeni şi că identitatea Europei trebuie apărată. „Putin continuă politica stalinistă de agresiune, el este un ucigaş, un criminal de război şi nu putem să ȋi permitem să facă ceea ce le face el acum ucrainenilor şi ucrainencelor. În sfârşit au ȋnceput aliaţii noştri să ȋnţeleagă cel puţin un pic din ceea ce am trăit noi ani de zile din cauza ruşilor”, a declarat Simion.

“Criminalul nu trebuie să ne intimideze. El crede că estul Europei e curtea lui de joacă. Să se ȋntoarcă ȋn Rusia. Sunt convins de puterea NATO. Noi, România, avem mult de ȋnvăţat din experienţa polonezilor. Să ne ȋntoarcem la era când Moscova dicta soarta Europei de Est, aşa ceva este inacceptabil. Trebuie să apărăm identitatea Europei şi să ne amintim paginile ȋntunecate ale istoriei. Iar Berlinul trebuie neapărat să acţioneze”, a spus George Simion întrebat în legătură cu faptul că Vladimir Putin a cerut NATO să ȋşi retragă forţele din ţările care au aderat la Alianţa Nord-Atlantică după 1997, grup de ţări din care fac parte, printre altele, România şi statele baltice.

În acelaşi interviu, liderul AUR a afirmat că „să cedezi ȋn faţa lui Putin e aproape o crimă, pentru că este un criminal”

„Sper ca politicienii occidentali să ȋnceapă să ȋnţeleagă că o Europă unită e posibilă numai fără Putin, fără gazul rusesc şi fără şantaj. Pactul Ribbentrop-Molotov este readus la viaţă de acţiunile lui Scholz şi ale lui Putin. Nu ştiu de ce nu ȋnţelege Occidentul acest lucru” , a declarat ȋn emisiunea “Să mergem” George Simion, liderul grupului parlamentar de prietenie româno-polonez şi preşedinte al Partidului Alianţa Pentru Unirea Românilor (AUR), conform niezalezna.pl.

“Suntem la mijloc, ȋntre Berlin şi Moscova. Putin continuă politica stalinistă de agresiune, el este un ucigaş, un criminal de război şi nu putem să ȋi permitem să facă ceea ce le face el acum ucrainenilor şi ucrainencelor. În sfârşit au ȋnceput aliaţii noştri să ȋnţeleagă cel puţin un pic din ceea ce am trăit noi ani de zile din cauza ruşilor”, a declarat George Simion.

Moderatorul l-a ȋntrebat de ce le-au trebuit ţărilor occidentale 30 de ani să ȋnţeleagă că nimic nu s-a schimbat cu adevărat ȋn Rusia. 

„Sper că ȋnţelegeţi că acum Putin şantajează Germania şi Bruxellesul, pe liderii de acolo, fie că e vorba de Timmermans, fie că e vorba de Verhofstadt. El (Putin – n.r.) ȋncearcă să impună principiile neutralităţii ţărilor din centrul şi estul Europei. Să cedezi ȋn faţa lui Putin e aproape o crimă, pentru că este un criminal. Sper că ȋncepem să ȋnţelegem că o Europă unită e posibilă numai fără Putin, fără gazul rusesc şi fără şantaj”, a subliniat George Simion.

În ceea ce priveşte afirmaţiile cancelarului Germaniei, conform  cărora Europa nu îşi poate asigura necesarul energetic fără importuri din Rusia, liderul AUR a răspuns: 

“Avem energie din combustibili fosili pe care o putem utiliza. Germania are, de asemenea, cărbune. Putem trăi fără tancurile lui Putin, iar de problemele de mediu ne putem ocupa mai târziu. Bombele ruseşti se ȋndreaptă acum spre Kiev. Pactul Ribbentrop-Molotov este readus la viaţă de acţiunile lui Scholz şi ale lui Putin. Nu ştiu de ce nu ȋnţelege Occidentul acest lucru. Poate pentru că el are o viziune a unui comunism bun. Am văzut o frescă elocventă la Varşovia: ‘Un comunist bun e un comunist mort’. Având ȋn vedere tot răul pe care l-a făcut ţărilor noastre, trebuie să tragem concluzii din asta”, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu: Austria, în fine, şi-a schimbat poziţia în privinţa aderării României la Schengen

Publicat

in

Declaraţia Austriei în privinţa aderării României la spaţiul aerian al Schengen nu a fost surprinzătoare, iar de acum înainte se va intra pe un teren al discuţiilor tehnice, a transmis duminică seara, Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.

”Pentru noi, deci declaraţia nu a fost surprinzătoare, o aşteptam. Principala relevanţă politică a acestei declaraţii este faptul că Austria, în fine, şi-a schimbat poziţia. Deci nu a mai fost acea poziţie inflexibilă în această declaraţie şi este o poziţie schimbată”, a declarat, duminică, la Digi 24, ministrul de Interne.

Cătălin Predoiu a precizat că ”cei care sunt implicaţi în proces înţeleg foarte bine care este relevanţa.

”De acum înainte se intră pe un teren al discuţiilor tehnice şi vor avea loc aceste discuţii şi cu ocazia forumului Salzburg, în Slovenia, unde era planificat să avem această discuţie, la nivelul Consiliului JAI şi în plan bilateral. Şi, mai departe, tot ce pot să spun este că vom continua şi eu şi toţi cei implicaţi în aceste negocieri să muncim şi să sperăm că românii vor avea parte de o bucurie de sărbători. Sperăm acest lucru. Dar încă suntem în plin proces de negociere”, a mai declarat Cătălin Predoiu.

Ministrul a adăugat că este un proces de negociere în curs pentru aderarea României la Schengen.

”E un proces de negociere în curs şi se discută pe mai multe planuri şi dialog bilateral cu Austria şi în trilateral cu Bulgaria şi în cvadrilateral cu Comisia Europeană şi multilateral cu toate statele membre ale Uniunii Europene, fiecare implicat în felul lui în aceste discuţii. Noi ne-am preocupat să menţinem…”, a spus Predoiu.

Ministrul de Interne a arătat că Austria şi-a exprimat o poziţie privind frontiera aeriană, dar ”discuţia este mult mai amplă”.

”Este vorba de o poziţie care vizează această primă frontieră, dar discuţia este mult mai amplă. Repet, a fost iniţiată încă din întâlnirea pe care am avut-o cu domnul Karner în 23 august, la Viena. Şi prima etapă, primul obiectiv, a fost să normalizăm această comunicare şi să trecem dintr-o formă de dialog care nu ducea nicăieri, un dialog al culpabilizării şi al refuzului inflexibil. Am trecut, la un dialog constructiv reciproc. Marele pas a fost să trecem de la nu, la da, dar să vedem în ce condiţii. Este un pas. Şi ştiu că au fost şi declaraţii, mai ales din opoziţie, care au spus că e prea puţin şi că noi trebuie să obţinem automat, totul, dintr-o dată. Invit pe toată lumea să citească anexa la Tratat privind implementarea condiţiilor”, a afirmat Predoiu.

Întrebat dacă sunt condiţii agreate cu ţara noastră, Predoiu a răspuns că aceste condiţii îi sunt cunoscute şi că urmează a fi discutate.

”Sunt condiţii care îmi sunt cunoscute şi pe care urmează să le discutăm. Parte dintre ele, putem observa cu ochiul liber, sunt chestiuni care ajută inclusiv securizarea României şi a teritoriului naţional, deci sunt lucruri care ne folosesc şi nouă să întărim frontiera. De aici, mai departe, trebuie să discutăm. Trebuie să ne obţinem cu toţii autorizările necesare în ţările noastre. Vorbim şi de state membre, vorbim şi de Comisia Europeană. (…) Evident că nu o să fac acum nicio declaraţie care să antameze aceste discuţii. Dacă am ajuns în acest punct, am ajuns şi pentru că am comunicat echilibrat, exact cât trebuie la momentul oportun, ca să nu periclităm negocierile noastre, care au fost purtate pe parcursul acestor luni”, a mai precizat Cătălin Predoiu.

Întrebat ce anume a făcut Austria să îşi flexibilizeze poziţia, Cătălin Predoiu a explicat că în ultimele luni România a arătat că este mai avantajos să aplice aquis-ul Schengen.

”Noi, pe parcursul acestor luni, am încercat să arătăm că este mult mai avantajos să trecem la această măsură, să aplicăm aquis-ul Schengen în România, din toate punctele de vedere, inclusiv economic pentru toate ţările, şi nu numai în România şi Austria, şi orice ţară care are investiţii aici, în România, ţară din Europa, parteneri strategici. Toţi care au interese economice în România au de câştigat dacă noi aplicăm aquis-ul Schengen, în condiţiile în care am demonstrat, ca ţară, că putem proteja frontiera de migraţia ilegală.

Avem printre cele mai scăzute cifre de migraţie ilegală din Europa. Noi, la Forumul Salzburg mergem ca să vedem exact ceea ce vor partenerii noştri din Austria. Avem deocamdată o declaraţie de presă. Declaraţia de presă nu este un document oficial şi o poziţie oficială. O să iau act de această poziţie când mă voi întâlni cu domnul Karner, la Ljubljana, în două zile”, a adăugat Predoiu.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria ”şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România”.

”Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, explică el, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Liberalii au pus piciorul în prag! PNL i-a cerut ministrului Marcel Boloş să deblocheze investiţiile publice (surse)

Publicat

in

Surse din Partidul Național Liberal au transmis că i-au cerut, duminică seară, ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, să găsească soluţii de finanţare a investiţiilor publice derulate prin programul Anghel Saligny şi Compania Naţională de Investiţii.

Potrivit acestora, Boloş a transmis liderilor liberali că poate atinge ţinta de deficit, cu includerea acestor cheltuieli suplimentare, în condiţiile în care măsurile de reducere a cheltuielilor din administraţie au adus o economie de circa 3 miliarde de lei.

Totodată, ministrul Finanţelor a promis că vor fi plătite sumele solicitate de consilii judeţene şi primării pentru restanţele către direcţiile generale de asistenţă socială şi plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap.

Liberalii i-au mai cerut ministrului Boloş ca plăţile pentru investiţii publice să se facă cu prioritate, astfel încât niciun constructor să nu părăsească şantierele. Au solicitat, de asemenea predictibilitate pentru bugetul Ministerului Dezvoltării, iar ministrul de Finanţe i-a asigurat că acesta va fi mai mare cu peste 60%, comparativ cu 2023, adaugă sursele amintite, informează AGERPRES

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend