Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Gaudeamus 2024 – Cărţi pentru copii despre cum să salveze lumea prin lectură, cum să depisteze ştirile false sau enciclopedie despre corpul uman

Publicat

in

Mici cluburi de lectură şi ateliere s-au format, sâmbătă, la standurile editurilor de la Târgul de carte Gaudeamus Radio România, într-un furnicar de vizitatori, în special copii şi tineri, aflaţi în căutarea celei mai incitante, captivante şi frumoase cărţi. Dacă la editura Sofiami, copiii au fost provocaţi să găsească răspunsul la întrebarea „Poate un cititor să salveze lumea?”, creionând totodată începutul unei noi poveşti, la standul Bookzone Olga Gudynn le-a vorbit celor mici despre fermecătoarea carte „Băieţelul şi şoriceii” şi i-a ghidat în a modela şoricei. Povestea spiriduşului Scorţişoară a fost dezvăluită la Humanitas Junior, iar „Alertă de ştiri false. Invazia chiloţilor criminali”, de Elise Gravel”, apărută în colecţia Academia Arthur, porivit news.ro

Bookzone

La standul editurii Bookzone, un atelier de modelat şoricei a adunat câteva zeci de copii în jurul Olgăi Gudynn autoarea unei poveşti simple „Băieţelul şi şoriceii”, care poate ascunde învăţături profunde. Volumul, la preţul de 29 de lei, este însoţit şi de o carte de colorat.

Sofiami

„Un cititor salvează lumea”, de Adina Chirica, cu ilustraţii de Raluca Guraliuc, a fost lansată la editura Sofiami. Andrei, personajul cărţii, un împătimit cititor, readuce la viaţa, alături de un hârciog şi un motan, satul Colina care fusese înghiţit de Nepăsare.

„Povestea este cea a oricărui copil, mai mult sau mai puţin pasionat de cărţi. Acest copil trăia într-un sat care risca să dispară tocmai pentru că oamenii au încetat să citească, să se intereseze unii de ceilalţi, au încetat să le mai pese. Noi n-am vrea să se întâmple asta, nicăieri, cu voi, şi cred că e important să vă ascultăm, Andrei a reuşit să-şi salveze satul, dar, cine ştie, poate data viitoare va fi şi mai greu, aşa că este important să vă ascultăm”, a spus autoarea la evenimentul de lansare.

Provocaţi să răspundă la întrebarea „De ce nu vă place să citiţi?”, participanţii la discuţie au invocat cuvintele pe care nu le înţeleg sau faptul că un capitol ar fi foarte lung. În plus, cărţile cu benzi desenate sunt preferate de micii cititori. „Noi avem al şcoală bibliotecă şi putem alege ce vrem”, a spus o fetiţă.

Adina Chirica le-a făcut şi o urare copiilor, „să evadaţi cât mai des în lumile din cărţi, pentru că sunt lumi pe care le creaţi voi, nu vi le dictează nimeni din afară, asta mi se pare magic la citit, e o lume pe care o imaginaţi doar voi”.

Volumul costă la târg 50 de lei.

Cei care se opresc la standul editurii Sofiami găsesc şi alte noutăţi: „Misterul din oraşul găinilor”, de Albert Orrayas (45 de lei), „Vreau să fiu ca tine”, de Britta Sabbag şi Igor Lange, „Prima mea petrecere în pijama”, de Miruna Prunache.

Didactica Publishing House

Valorile esenţiale sunt promovate la Didactica Publishing House, mai ales că editura a demarat un proiect pe tema antibullying-ului şi publică 23 de titluri pe acest subiect. „La târg, avem opt titluri apărute deja. Pe lângă acestea, celelalte noutăţi pentru perioada de iarnă sunt legate tot de valorile esenţiale. Una dintre cărţile foarte apreciate pe care o avem acum la târg este ‘Lupul’ de Sasa Stanisic (42 de lei), o carte premiată la Salonul de la Frankfurt cu Premiul german de literatură pentru copii, de altfel Stanisic este un autor foarte cunoscut la nivel european, şi mai avem un titlu nou, ‘Unde se duc îngerii de zăpadă’ de Maggie O’Farrell (38 de lei), fiind primul titlu pentru copii al cunoscutei autoare publicat în limba română”, a declarat, pentru News.ro, Diana Moldoveanu, reprezentant al DPH.

De asemenea, la DPH publicul va putea cumpăra şi „Cartea Recordurilor”, prima dată apărută în limba română. Sunt la standul DPH multe cărţi scrise de specialişti, cum este psihoterapeutul Monica Mereuţă, care prezintă la stand a doua carte din seria „Milo”, de data aceasta despre emoţii, tristeţe şi bucurie şi cum să le gestionăm.

Multe enciclopedii la DPH, între care o noutate despre corpul uman lansată după primul podcast cu copil, se numeşte „Wow, în lume – Corpul omenesc” (33 de lei) şi este o carte grafică adaptată stilului de a învăţa al noilor generaţii.

Două colecţii de autori clasici, români şi ai literaturii universale, pentru adulţi şi copii, sunt de asemenea în oferta editurii.

Cei mai pretenţioşi cititori găsesc la standul DPH şi cărţi de Crăciun, interactive, cu sunete sau pop-up, cu jocuri. De altfel, „Microscopul”, al treilea titlu din seria Clubul inginerilor, îi ajută pe copii să-şi construiască singuri propriul microscop funcţional.

Reducerile sunt între 30% şi 70%.

Humanitas Junior

Andreea Răsuceanu a lansat „Uimitoarea călătorie a spiriduşului Scorţişoar”, carte ilustrată de Anca Smărăndache. La târg, cartea se vinde cu 43 de lei.

„Am scris cartea cu gândul la nepotul meu. E o poveste pe care i-o datorez lui Florin Bican, care în urmă cu aproape 10 ani m-a invitat la ‘Bookătăria de texte şi imagini’. Am rescris povestea spiriduşului Scorţişoară şi acum am scris-o dintr-o suflare, cu plăcere, cu gândul că e povestea pe care aş fi vrut să o citesc eu când eram copil, dar cea mai importantă întâlnire de la care porneşte aventura cărţii este cea cu ilustratoarea Anca Smărăndache. Desenele nu sunt numai frumoase: Anca a pus trimiteri la opere literare, la tablouri celebre, ea a creat o suprapoveste, e ascunsă acolo şi data la care s-a întâlnit pentru prima dată cu spiriduşul. N-a fost nimic premeditat, a ieşit aşa cum am simţit nevoia să o scriu”, a mărturisit autoarea la evenimentul de lansare de la standul Humanitas.

Humanitas Junior a expus la stand şi „Bunicul de ciocolată”, de Narine Abgarian şi Valentin Postnikov, carte care pare o brioşă într-o vitrină de cofetărie. Abgarian este autoarea celebrului bestseller „Din cer au căzut trei mere”. 55 de lei este preţul de la târg.

Editura Art

Reprezentanţii editurii propun noutăţi la această ediţie a Gaudeamus: de la miniGrafic, „Băieţii răi”, de Aaron Blabey, costă la târg 38 de lei, iar „Jurnalul unui puşti. Haos total”, de Jeff Kinney, este al 19 volum din seria celebră.

Unele dintre cărţile favorite la editura Arthur, „Detectivul erorilor de gândire” şi „Un manual ilustrat al erorilor de argumentare” se vând fiecare la 33 de lei.

De neratat este „Alertă de ştiri false. Invazia chiloţilor criminali”, de Elise Gravel”, care îi ajută pe cei mai mici cum să depisteze ştirile false, dezinformarea şi teoriile conspiraţiei. O carte esenţială în aceste vremuri.

Cititorii care sunt interesaţi de chimie, vor primi, dacă aleg „Spectacolul elementelor”, de Colin Stuart şi Ximo Abadía, şi o planşă cu Tabelul elementelor. Textele însoţitoare şi glosarul final conţin informaţii captivante, prin care fiecare element îşi dezvăluie povestea, proprietăţile şi utilitatea într-un mod simplu şi uşor de reţinut, împrietenindu-i pe micii cititori cu lumea fascinantă a chimiei. Acest titlu a apărut în colecţia Academia Arthur la Editura Arthur.

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România este deschis până duminică, la Romexpo, Pavilion B2. Intrarea este liberă.

Loading

NATIONAL

VIDEO Erupție puternică a unuia dintre cei mai mari vulcani din lume: Se află pe Inelul de Foc al Pacificului

Publicat

in

O erupţie a vulcanului Lewotobi Laki-laki din Indonezia a aruncat nori de cenuşă la peste 8 kilometri înălţime, au afirmat atutoriăţile, care au ridicat nivelul de alertă la cel mai înalt. O companie aeriană australiană a anulat, vineri, unele zboruri spre Bali, scrie Reuters, informează News.ro.

Erupţia puternică de joi noapte a vulcanului din provincia Nusa Tenggara de est a urmat după zeci de erupţii mai mici, începând din 13 martie, a declarfat agenţia geologică naţională.

Un purtător de cuvânt al agenţiei pentru gestionarea dezastrelor a declarat pentru Reuters că o persoană a fost rănită în timpul evacuărilor. El nu a putut oferi detalii despre amploarea evacuărilor.

S-au anulat zboruri între Australia și Bali

Jetstar, o subsidiară low-cost a Qantas Airways, a anulat, vineri, zborurile între Australia şi insula Bali din Indonezia din cauza cenuşii vulcanice, însă a afirmat că se aşteaptă ca zborurile să fie reluată după-amiază.

Un purtător de cuvânt al Aeroporului din Bali a afirmat că aeroportul funcţionează încă, dar vineri dimineaţă erau anulate şapte zboruri internaţionale, iar unele interne aveau întârzieri.

Cel puţin nouă persoane au murit şi câteva mii au fost evacuate anul trecut, în luna noiembrie, când Lewotobi Laki-laki a erupt, lovind satele din apropiere cu pietre încinse şi râuri de lavă.

Deocamdată nu este clar câţi locuitori au fost afectaţi de erupţia de joi.

În noiembrie, autorităţile au afirmat că doresc relocarea permanentă a acestora.

Agenţia de geologie a avertizat privind riscul unor şuvoaie de lavă şi a afirmat că vineri dimineaţă s-au înregistrat mai multe erupţii mai mici.

Indonezia are aproape 130 de vulcani activi şi se află pe ”Cercul de Foc al Pacificului”, o zonă cu activitate seismică puternică aflată pe diferite plăci tectonice.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Nereguli descoperite la Aeroportul Henri Coandă în urma unui control ANPC

Publicat

in

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au mers vineri dimineață la Aeroportul Internațional Henri Coandă București. Ei au verificat cinci unități de alimentație publică. La final au fost aplicate amenzi și au fost retrase de la comercializare produse alimentare.

ANPC anunță că a aplicat sancțiuni în urma controalelor efectuate la Aeroportul Internațional Henri Coandă București.

„În urma unei acțiuni de control desfășurate de comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) sub coordonarea Președintelui Cristian Popescu Piedone la mai multe unități de alimentație publică din cadrul Aeroportului Internațional Henri Coandă București astăzi la orele 5,30 PM, au fost verificate cinci puncte de lucru aparținând operatorului economic Dnata Catering SRL – Otopeni:Chozen Noodle, Origini, Fornetti, Hesburger și La Croissant”, a transmis ANPC, potrivit Mediafax.

Controalele au evidențiat „abateri la toate cele cinci unități verificate, ceea ce a condus la aplicarea unui număr de patru amenzi contravenționale, în valoare totală de 35.000 de lei”.

De asemenea, comisarii ANPC au anunțat că „au dispus măsura opriri definitive de la comercializare a unei cantități de 61,62 kg de produse alimentare, în valoare de 11.059 lei, și au emis două invitații pentru continuarea verificărilor.”

Principalele nereguli constatate sunt nerespectarea gramajului produselor alimentare comercializate, nerespectarea temperaturii de păstrare a preparatelor finite calde, produse alimentare fără etichete care să conțină elemente de identificare, neafișarea informațiilor specifice despre preparatele culinare comercializate și produse alimentare cu elemente de identificare incomplete sau lipsă.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Accident pe DN 1: Trafic îngreunat, două persoane rănite

Publicat

in

Traficul este dirijat vineri dimineață pe DN 1, în zona localității Otopeni, după un accident rutier în care au fost implicate două autoturisme. Două persoane au fost rănite în urma impactului, informează Centrul Infotrafic.

„Pe DN 1, în zona localității Otopeni, a avut loc un accident rutier în care au fost implicate două autoturisme. Incidentul este soldat cu rănirea a două persoane, aflate în evaluare medicală la fața locului, urmând a se stabili dacă necesită transportul la spital”, transmite Mediafax.

Traficul rutier este restricționat pe o bandă a sensului de mers dinspre Otopeni către Ploiești, iar valorile de trafic sunt ridicate.

Se estimează reluarea circulației rutiere în condiții normale vineri, în jurul orei 9:00.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Piedone a descins la Aeroportul Otopeni: Au prețuri uriașe, dar mai și fură la cântar

Publicat

in

Președintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, a demarat o acțiune de verificare la Aeroportul Internațional Henri Coandă București. În urma acțiunii, inspectorii ANPC au dat amenzi în valoare totală de 35.000 de lei și au retras de la comercializare peste 60 de kilograme de produse.

”ANPC a aplicat sancțiuni în urma controalelor efectuate la Aeroportul Internațional Henri Coandă București

În urma unei acțiuni de control desfășurate de comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) sub coordonarea Președintelui Cristian Popescu Piedone la mai multe unități de alimentație publică din cadrul Aeroportului Internațional Henri Coandă București astăzi la orele 5,30 PM, au fost verificate cinci puncte de lucru aparținând operatorului economic Dnata Catering SRL – Otopeni:

• Chozen Noodle

• Origini

• Fornetti

• Hesburger

• La Croissant

Controalele au evidențiat abateri la toate cele cinci unități verificate, ceea ce a condus la aplicarea unui număr de patru amenzi contravenționale, în valoare totală de 35.000 de lei.

De asemenea, comisarii ANPC au dispus măsura opriri definitive de la comercializare a unei cantități de 61,62 kg de produse alimentare, în valoare de 11.059 lei, și au emis două invitații pentru continuarea verificărilor.

Principalele nereguli constatate:

• Nerespectarea gramajului produselor alimentare comercializate;

• Nerespectarea temperaturii de păstrare a preparatelor finite calde;

• Produse alimentare fără etichete care să conțină elemente de identificare;

• Neafișarea informațiilor specifice despre preparatele culinare comercializate;

• Produse alimentare cu elemente de identificare incomplete sau lipsă.”, arată Cristian Popescu Piedone.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

România, codașă în Europa la igiena dentară. Prea puțini români se spală pe dinți și merg la dentist

Publicat

in

România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește igiena dentară, iar problemele orale sunt tot mai frecvente în rândul populației.

Puțini români folosesc în mod regulat pasta și periuța de dinți, iar vizitele la cabinetul stomatologic sunt rare sau chiar inexistente pentru mulți dintre ei. Consecințele sunt alarmante: țara noastră înregistrează procente îngrijorătoare de carii, inflamații gingivale și pierderi dentare netratate.

Datele Studiului Național de Sănătate Orală, realizat de Colegiul Medicilor Stomatologi din România, arată că 66% dintre copii și 64% dintre adulți suferă de carii dentare. Mai mult de o treime dintre copii și peste jumătate dintre adulți prezintă inflamații gingivale, iar aproape trei sferturi dintre adulți au edentații neprotezate, adică dinți lipsă care nu au fost înlocuiți prin lucrări dentare. Problemele nu se opresc aici: 80% dintre adulți aleg automedicația în locul unui consult de specialitate, chiar dacă 92% dintre ei consideră că vizitele regulate la stomatolog sunt esențiale. Cu toate acestea, doar 44% dintre români au ajuns la medicul dentist în ultimul an.

De ce atât de rar

O cauză importantă a acestei situații este accesul inegal la servicii stomatologice între mediul urban și cel rural. În România, există aproximativ 25.000 de medici stomatologi, însă mai puțin de 30% dintre aceștia, adică doar 5.900, au contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, oferind astfel servicii decontate. Situația este și mai gravă în mediul rural, unde doar 1.500 de stomatologi deservesc o populație de 9,6 milioane de locuitori. Aceasta înseamnă că, în medie, un singur medic trebuie să acopere nevoile a 6.400 de pacienți.

Lipsa accesului la tratamente stomatologice gratuite, combinată cu o educație deficitară în privința igienei orale și cu lipsa obiceiului de a merge regulat la dentist, plasează România pe ultimele locuri în Europa la sănătatea dentară. Deși majoritatea românilor recunosc importanța îngrijirii dentare, realitatea arată că puțini fac pași concreți pentru a preveni sau trata problemele.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Se pregătește legea care taie salariile parlamentarilor: AUR și POT au enervat coaliția

Publicat

in

Se pregătește legea care va tăia salariile parlamentarilor. Parlamentarii să fie pontați doar pentru munca reală din plen și comisii, în funcție de prezență și de voturile date, „nu pentru o cartelă înregistrată și fuga la tik-tok-uri și reel-uri”, reiese dintr-o propunere de modificare a Regulamentului Camerei Deputaților, care va fi făcută de PNL.

„Noul slogan al AUR + POT? Timpul trece, leafa merge. Așa-zișii reprezentanți ai poporului au găsit un truc: sub pretextul grevei parlamentare, își înregistrează prezența pe holuri, ca să-și ia totuși leafa liniștiți. Dar nu le mai merge”, scrie pe Facebook Raluca Turcan.

Ea arată că, împreună cu colegii din PNL, va propune modificarea Regulamentului Camerei Deputaților: „parlamentarii să fie pontați doar pentru munca reală din plen și comisii, în funcție de prezență și de voturile date, nu pentru o cartelă înregistrată și fuga la tik-tok-uri și reel-uri”.

„Nu poți să te dai mare patriot, să folosești cuvântul în fiecare frază, dar să trăiești bine-mersi pe spinarea lui, fără să faci nimic! Chiulul trebuie pedepsit. Munca trebuie respectată. Parlamentul nu e loc de frecat menta! Dăm un semnal clar: ;Timpul trece, dar leafa nu mai merge”, încheie Turcan. În urmă cu o săprtămână pasrlamentarii AUR și POT au intrat în grevă parlamentară.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend