Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

GATA cu mâncarea de proastă calitate – România va avea Agenție de verificare a calității produselor

Publicat

in

România va avea de la începutul anului viitor Agenţia pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare, care va face promovare pe scheme de calitate şi va garanta că anumite produse sunt într-adevăr produse tradiţionale, produse montane sau care aparţin unor scheme de calitate, a declarat marţi ministrul Agriculturii, Adrian Oros, scrie News.ro.

„Prin Programul de legume şi fructe, care se derulează cu ajutorul Ministerului Agriculturii, dar şi prin Ministerul Învăţământului, de asemenea, lapte şi produse lactate în şcoli sau produse de panificaţie, sunt sume distincte pentru educaţia copiilor, tinerilor. Astfel încât, cu acei bani, pe lângă produsele pe care le primesc, să primească educaţie în şcoală, să consume produse locale, produse româneşti, produse proaspete. Există cea de-a patra pârghie, sper că va ieşi cât mai repede, este în faza finală la Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor – Directiva 633 privind practicile comerciale neloiale, care stabileşte relaţii corecte între micul producător sau procesator, care în România de regulă este român, şi comerciantul dominant, care, din nefericire, în România nu este român. Dar este o directivă europeană care stabileşte reguli foarte stricte privind relaţia comercială. De la începutul anului viitor, acest lucru va fi pus în practică de Agenţia de Calitate şi Marketing a Produselor Agroalimentare. Este un model european care funcţionează peste tot, unde, în această entitate, care este un parteneriat public – privat, comitetul de coordonare este format din mediul asociativ şi instituţii, cu obiective clare şi cu buget, care vor face promovarea pe scheme de calitate şi vor garanta, pentru că consumatorii care caută produse sănătoase sau româneşti vor din partea statului garanţia că acele sunt chiar produse tradiţionale sau chiar produse montane sau alte produse care aparţin unor scheme de calitate. Asta trebuie să facă Agenţia de Calitate şi Marketing, să le promoveze şi să garanteze autenticitatea şi calitatea lor”, a declarat marţi Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.

Credem că trebuie să educăm consumatorul, afirmă el.

Agenţia va lucra pe baza strategiei făcute împreună cu mediul asociativ şi va folosi fonduri europene care nu au fost utilizate până în prezent şi „va conlucra foarte bine” cu noul mod de abordare al Casei Unirea, care spune ministrul.

„După ce se vor finaliza acolo problemele administrative, litigiile, pentru că acolo au fost foarte multe lucruri care sunt cercetate de alte instituţii, noua echipă care se va instala, vor fi selectaţi membrii şi în Consiliul de Administraţie, şi în executiv pe principiul guvernanţei corporatiste, vor trebuie să lucreze cu această Agenţie de Calitate şi Marketing, practic să ajute la comercializarea acestor produse româneşti”, a precizat oficialul.

Dezvoltarea coordonată a unor politici publice pentru marketingul produselor agroalimentare de calitate reprezintă primul pas coerent pentru transformarea sectorului agroalimentar românesc, spun reprezentanţii ministerului.

Trecerea de la stadiul de exportator al materiilor prime, caracteristic economiilor în curs de dezvoltare, către acela de producător consacrat al produselor cu valoare adăugată ridicată poate fi şansa României de a face din produsul agroalimentar nu numai un motiv de mândrie naţională cât şi un motor de creştere economică, oferind astfel fermierilor, producătorilor şi procesatorilor un mediu sustenabil de dezvoltare, consideră reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

Schema cuprinde procedura privind înregistrarea produselor în cadrul schemei, procedura de atestare a produselor înregistrate în cadrul schemei, specificaţiile pentru recunoaşterea schemei, metoda de evaluare a conformităţii, modalităţtile prin care se pot modifica specificaţiile validate, documente de referinţă (legislaţia specifică), beneficiarii eligibili ai schemei, definiţii, o propunere de logo, precum şi modele de formulare.

De exemplu, în modelul de funcţionare al Agenţiei pentru Marketingul produselor Agroalimentare din Austria-AMA, managementul calităţii “de la ferma la comerţul cu amănuntul” este dominat de alimentele proaspete, cu accent pe produsele certificate. Studiul aplicat consumatorilor cu privire la importanţa folosirii schemelor de calitate arată cum este influenţată decizia de cumpărare de schemele de calitate. La întrebarea „Pentru ce categorie de alimente este importantă folosirea Etichetei de Calitate?” consumatorii din Austria au răspuns că aceasta are o influenţă majoră pentru produsele din categoria: ouă, carne de pasăre, carne de vită, carne de porc, lapte, brânză, unt şi cârnaţi, însă nu este foarte important pentru cartofi, legume congelate şi mâncarea semipreparată.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

De teama crizei demografice, Vladimir Putin le-a cerut rușilor să facă mai mulți copii: ‘Hai să reînviem aceste tradiții excelente’

Publicat

in

Președintele rus Vladimir Putin le-a cerut rușilor să facă mai mulți copii. Criza demografică din Rusia este agravată de numărul mare de soldați care au murit în războiul din Ucraina, relatează Business Insider.

Liderul de la Kremlin a declarat că Rusia trebuie să reîntoarcă la momentele în care familia era cel mai important aspect.

„Multe dintre bunicile și străbunicile noastre au avut șapte, opt sau chiar mai mulți copii. Haideți să păstrăm și să reînviem aceste tradiții excelente. Familiile numeroase trebuie să devină norma, un mod de viață pentru toți oamenii Rusiei. Familia nu este doar fundamentul statului și al societății, este un fenomen spiritual, o sursă de moralitate. Păstrarea și creșterea populației Rusiei este obiectivul nostru pentru următoarele decenii și chiar generațiile viitoare. Acesta este viitorul lumii ruse, Rusia eternă, veche de un mileniu”, a mai adăugat Vladimir Putin.

Vladimir Putin a venit cu acest îndemn de teama crizei demografice din Rusia, pe care războiul din Ucraina ar fi înrăutățit-o.

De la declanșarea războiului din Ucraina, aproximativ 900.000 de persoane au fugit din țară, iar alte 300.000 au fost înrolate pentru lupta împotriva ucrainenilor. De asemenea, 50.000 de soldați ruși ar fi murit în acest război.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Premieră în industria românească: de la anul, autobuze electrice vor fi fabricate lângă București

Publicat

in

România va produce și exporta autobuze electrice. La Ciorogârla, lângă București, din prima parte a lui 2024, compania românească BMC Truck&Bus va deschide o linie de producție pentru un autobuz electric marcă proprie ce va scoate de pe bandă, pentru început, 200 de unități pe an. Într-o fază ulterioară, linia de producție va fi extinsă până la 7-800 de unități anual, pentru că BMC vrea să devină exportator al acestor autobuze.

2024 va marca astfel momentul în care România va intra la lista țărilor europene care au o producție internă de autobuze și pot livra și la export. Printre aceste țări se numără Germania – Mercedes și MAN, Cehia (SOR), Olanda (Ebusco), Polonia (Solaris), Suedia (Volvo și SCANIA). Dincolo de frontiera UE, Turcia este un alt mare producător de autobuze electrice. China este, de parte, cel mai mare producător mondial, mai mare decât toți ceilalți producători la un loc.

BMC Truck&Bus este un nume deja consacrat la noi în țară în domeniul mobilității auto. În 20 de ani, fabrica din Ciorogârla a livrat 5.000 de autobuze și camioane. În ultimii ani, a furnizat 500 de autobuze electrice produse în China, de către gigantul ZTE (un holding cu venituri de peste 16 miliarde de dolari anual), dintr-un total de 1.000 de unități, câte s-au cumpărat în total, principalii clienți fiind primării din țară care s-au decis să-și înnoiască parcul auto de mijloace de trasnport în comun. Printre clienți se numără orașele București (100 de autobuze și stații de încărcare), Constanța, Iași, Târgu-Mureș, Piatra-Neamț, Craiova, Tulcea, Suceava.

Sute locuri de muncă și componente din România

Potrivit Silviei Colacea, director executiv BMC, autobuzul electric va purta numele Eurobus Diamond, un brand propriu sub care compania a mai vândut în România sute de autobuze diesel, în anii trecuți.

„La Ciorogârla avem deja o facilitate de producție, cu o suprafață de 10.000 de metri pătrați, care poate asambla 200 de autobuze pe an. Funcție de comenzi, o putem extinde până la 7-800 de unități pe an, pentru că deținem, cu totul, 35.000 de metri pătrați de teren lângă autostrada București – Pitești”, spune Colacea. Potrivit acesteia începerea producției de autobuze electrice va genera, într-o primă fază, crearea a 200 de locuri de muncă. Odată cu a doua facilitate, numărul de angajați va urca la 7-800.

În ceea ce privește componentele, autobuzul electric românesc va folosi tablă de la Alro Slatina, cauciucuri de la Pirelli Craiova, sistemele de frânare sunt Wabco, motoarele vin din Marea Britanie. „Din China luăm doar bateriile CATL și soft-urile. Ajutăm practic și alte firme din România să aibă de lucru, crește în ansamblu industria locală, odată ce vom începe producția de autobuze electrice”, mai spune Colacea.

Odată cu începerea producției de autobuze electrice sub brand propriu, compania din Ciorogârla va ieși la export și vizează piețele regionale, Ungaria, Serbia, Bulgaria, dar și Spania și Italia. Aici va participa la licitațiile publice organizate pentru achiziția de mijloace de transport în comun.

Pe piața românească, BMC concurează pentru livrarea de autobuze electrice cu Solaris Polonia, cu SOR Cehia, cu TEMSA și Karsan din Turcia. Sunt autobuze cu un preț mediu, în general, până în 500.000 de euro pe unitate, care poate diferi substanțial funcție de dotările cerute de client. Mercedes, MAN, IVECO au o prezență foarte redusă în piața locală a achizițiilor de autobuze electrice întrucât modelele lor sunt sensibil mai scumpe, iar primăriile nu și le permit.

În ultimii ani, primăriile din țară au lansat achiziții masive pentru cumpărarea de autobuze destinate reînnoirii parcului propriu de mijloace de transport în comun. Aproape toate achizițiile vizează autobuzele electrice, pentru că aici sunt disponibile ajutoare subvenții de la UE și statul român. Orientarea către electric face parte din planurile UE pentru 2030.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend