NATIONAL
Găgăuzia și-ar putea proclama independența, dacă Moldova dorește să se unească cu România – Analiza
Publicat
acum 5 luniin
De
adminSumar: Găgăuzia, o mică regiune autonomă prorusă, formată din creștini de origine turcă, afirmă că își va exercita dreptul de a se separa și de a forma un stat independent în cazul în care Moldova devine parte integrantă a României
– Dorința Chișinăului de aderare la UE și presiunile crescânde asupra Găgăuziei, precum și dorința Moscovei de a bloca Moldova și declarația Bucureștiului vizând integrarea Moldovei sunt niște aspecte care au contribuit la radicalizarea Găgăuziei
– Conflictul rămâne un război al declarațiilor, dar situația s-ar putea schimba rapid. Dacă România se implică mai mult, asta ar forța totodată și implicarea NATO
Găgăuzia și-ar putea proclama independența, dacă Moldova dorește să se unească cu România – Analiza
Găgăuzia, o mică regiune autonomă din Moldova, formată din creștini proruși de origine turcă, este pe cale să devină noul punct fierbinte din estul Europei, care ar putea duce la o confruntare directă între Rusia și Organizația Tratatului Nord-Atlantic (NATO). Cu o lună în urmă, Evghenia Guțul, șefa Găgăuziei (bașkan, n. red.), s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin la Soci, unde liderul de la Kremlin a încurajat-o să-și continue opoziția față de Chișinău și față de orientarea spre Vest a acestuia.
Săptămâna trecută, premierul român Marcel Ciolacu a declarat că este de acord ca Moldova să devină parte integrantă a României și să adere la instituțiile occidentale. Guţul a ripostat afirmând că, dacă Chișinăul și Bucureștiul se îndreaptă în această direcție, republica sa își va proclama independența. O asemenea decizie reprezintă un drept pe care Chișinăul însuși l-a recunoscut în 1994, când Găgăuzia a renunțat să mai devină stat, acceptându-și autonomia în cadrul Moldovei. Atât Chișinăul, cât și Komratul (capitala Găgăuziei) au convenit că regiunea ar putea ajunge independentă dacă Moldova ar deveni parte a României – o țară cu o limbă comună și cu o istorie și cultură comune în mare parte. Până acum, atât Komratul, cât și Moscova au minimalizat această posibilitate, preferând în schimb o întărire a autonomiei Găgăuziei, care să lege astfel Moldova de Rusia, relatează Jamestown Foundation citat de Rador Radio România și stiripesurse.md
În prezent, se pare că situația s-ar îndrepta într-o direcție mai explozivă.
Deși amenințările lui Guţul s-au bucurat de mică atenție din partea Occidentului, presa din Moscova i-a acordat o atenție imensă, dând astfel de înțeles că, în spatele reacției sale, s-ar putea afla niște oficiali ruși. Kremlinul se teme că pierde teren în Moldova și nu se va mai putea baza pe republica separatitră a Transnistriei în calitate de principal instrument menit să limiteze acțiunile Chișinăului.
O serie de comentatori de la Moscova dau chiar de înțeles că Rusia ar putea interveni militar în sprijinul Găgăuziei. Se pare că guvernul rus se bazează pe asemenea acțiuni, sugerând că Moscova ar putea interveni doar în cazul unor amenințări venite din partea României și a NATO – e vorba despre aceeași logică folosită și în cazul invaziei în Ucraina. (Pe tema atenției la declarațiile lui Guţul și în privința semnalelor potrivit cărora Kremlinul se gândește la o ripostă, consultați Theins.ru, din data de 27 martie, Iz.ru, din 5 aprilie, Politnavigator.net din 6 aprilie, 360 tv, din 8 aprilie și Stioetie.ru. din 9 aprilie)
Eventualitatea ca guvernul de la Chișinău să urmărească unirea cu România este doar unul din factorii care afectează poziția găgăuzilor. Relațiile dintre Chișinău și Komrat au fost dificile chiar și după acordul din 1994. (pentru aceste evenimente și despre rolul crescând al Moscovei în agitarea spiritelor, consultați EDM, 28 aprilie 2022, 21 martie 2022 și 9 mai 2023). În cea mai mare parte a ultimilor 30 de ani, Chișinăul a căutat să reducă puterea și privilegiile legate de autonomia Găgăuziei. Totuși abordarea sa a devenit mult mai dură după ce Guţul a devenit ‚bașkan’, ea adoptând o poziție tot mai independentă și mai prorusă.
Guvernul moldovean de la centru nu s-a limitat doar să acționeze împotriva lui Guţul, dar s-a arătat tot mai disprețuitor față de existența Găgăuziei. Având în vedere că actualul bașkan e aliat cu Ilan Şor, un oligarh moldovean care a fugit din țară în 2019, după ce o instanță moldovenească l-a condamnat pentru corupție, Chișinăul a refuzat să îi ofere lui Guţul o poziție în forurile politice, de care predecesorii săi se bucuraseră anterior.
Totodată, deputații moldoveni au adoptat o lege care a redus libertatea de acțiune a Găgăuziei, iar oficialii moldoveni s-au întâlnit de mai multe ori cu omologi locali din Găgăuzia fără ca guvernul de la Komrat să fie pezent sau să fi fost anunțat (Tuk.md – 17 septembrie 2023, Theins.ru 27 martie, Politnavigator.net, 6 aprilie). Cel mai recent, un fost ministru moldovean al apărării a spus fără ocol că Găgăuzia nu există și că nu există decât raioanele Komrat, Vulkpeșt și Ceadâr-Lung. Se pare că o atare poziție este împărtășită și de alți oameni din capitala moldoveană, având în vedere că ei dețin deja pașapoarte românești. Asemenea reacții amenință să agraveze și mai mult situația (Gagauzinfo, 9 aprilie).
În pofida tuturor acestor lucruri, s-ar putea ca situația să nu explodeze, și din mai multe motive:
Găgăuziei îi va fi greu să-și proclame independența, iar Moscovei îi va fi și mai greu să intervină militar. Pe de o parte, Găgăuzia constă în niște districte care nu se învecinază. În consecință, ar fi foarte greu ca ele să se unească. Cele mai multe sunt înconjurate de zone care țin de Moldova, iar singura frontieră externă a țării e cu Ucraina – un aspect pe care Moscova l-ar putea exploata dacă va putea să ocupe vestul extrem al Ucrainei.
Pe de altă parte, deși s-ar putea ca un asemenea demers să se dovdească util Kremlinului în războiul pe care îl poartă, orice mișcare a rușilor în sprijinul Găgăuziei ar trebui să traverseze teritoriul altor țări, inclusiv al Moldovei, ceea ce, cu siguranță, va provoca o reacție din partea Bucureștiului. Întrucât România este membră NATO – o poziție subliniată și prin recentele manevre și prin sprijinul deschis de atragere a Moldovei – orice intervenție rusă în Găgăuzia ar implica Moscova într-un conflict direct cu alianța occidentală.
În consecință, Chișinăul, Bucureștiul și Moscova s-ar putea abține de la vreo acțiune care ar provoca un conflict mai larg. Cu toate astea, în prezent, acțiunile celor trei părți ridică temperatura la un nivel la care s-ar putea ca oficialii de la Kremlin să considere că a interveni întru apărarea Găgăuziei ar fi cea mai bună opțiune, mai ales dacă Putin speră să-și îndrepte războiul împotriva Ucrainei spre un conflict deschis cu NATO.
Dacă aceasta ar fi situația, atunci mai degrabă Găgăuzia, Moldova și România, și nu Polonia, țările baltice și Scadinavia, ar putea deveni niște locuri care ar necesita o mai mare atenție din partea strategilor occidentali în viitorul imediat.
———————————————–
*) Jamestown Foundation – organizație pe teme de apărare din Washington D.C. Înființată în 1984 drept o platformă de sprijin pentru refugiații sovietici, actuala sa misiune este aceea de a transmite informații și de a oferi consultanță pe tema unor probleme de importanță strategică pentru Statele Unite. În principal, Jamestowwn Foundation se concentrează asupra problemelor legate de China, Rusia, Eurasia și de terorismul la nivel mondial.
Articol de Paul Goble
Poate vrei sa citesti
Șoferii drogați scapă de închisoare? Ministrul Justiției, semnal clar înainte de verdictul ÎCCJ: ‘Toleranță zero’
Prima reacție a Kremlinului după ce Erdogan a cerut returnarea Peninsulei Crimeea către Kiev
Statele Unite şi Germania s-au calificat la turneul Final 8 al Cupei Davis
Susținătorii lui Mircea Geoană au strâns 50.000 de semnături în trei zile
Miriam Bulgaru qualifies for semi-finals of Tiriac Foundation Trophy
BNR anunță că economia României o ia în jos: Deficitul de cont curent a crescut cu aproape 34%
NATIONAL
Șoferii drogați scapă de închisoare? Ministrul Justiției, semnal clar înainte de verdictul ÎCCJ: ‘Toleranță zero’
Publicat
acum 3 minutein
13 septembrie 2024De
adminMinistrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, vineri, că nu este de acceptat ideea de praguri când vine vorba de conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.
“Astăzi (vineri – n.r.), am fost la penitenciarul Jilava. Am văzut aici mulţi, prea mulţi deţinuţi cu o viaţă distrusă din cauza drogurilor. Cu doi am stat astăzi de vorbă. Iar în spatele lor sunt familii afectate. Dragii mei, drogurile nu te fac ‘high’, ci te aduc ‘low’. Aşa şi cu condusul. Nu este de acceptat ideea de praguri când vine vorba de conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive. Un om la volan care a consumat substanţe este un pericol. Toleranţă zero! Legiuitorul asta a vrut să transmită prin textul de lege prin care a incriminat conducerea sub influenţa substanţelor psihoactive”, a scris Alina Gorghiu, pe pagina sa de Facebook.
Ea a adăugat că, alături de colegii liberali, a înaintat anul acesta trei legi pentru a proteja tinerii de droguri: “legea prin care traficanţii de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare, cea a înfiinţării ‘Registrului traficanţilor’ şi cea a înfiinţării a opt centre regionale pentru tratarea consumatorilor”.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este aşteptată pe 16 septembrie să stabilească, prin Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, dacă este necesară impunerea unui prag pentru conducerea sub influenţa substanţelor psihoactive, la fel cum este pentru alcool.
Șoferii drogați ar putea scăpa de închisoare
O posibilă schimbare radicală în legislație privind conducerea sub influența drogurilor ar putea să-i scape pe șoferii drogați de închisoare. Înalta Curte de Casație și Justiție ar putea decide să impună un prag legal pentru droguri, similar cu cel existent pentru alcool, care ar stabili o limită minimă pentru a putea fi considerată infracțiune.
Această decizie ar putea avea efecte devastatoare în cazurile în care șoferii drogați au produs accidente mortale, inclusiv în cazul lui Vlad Pascu, tânărul care a ucis doi tineri în stațiunea 2 Mai în timp ce se afla sub influența substanțelor interzise.
Înalta Curte a fost sesizată de Curtea de Apel Brașov să stabilească pedepse minime pentru cazurile de ucidere din culpă și conducere sub influența drogurilor, ceea ce ar putea duce la o redefinire a modului în care sunt tratate aceste infracțiuni.
Un eventual prag legal pentru droguri ar însemna că șoferii care consumă substanțe interzise, dar sub o anumită limită, nu ar mai fi considerați infractori, reducând drastic pedepsele aplicate.
NATIONAL
Prima reacție a Kremlinului după ce Erdogan a cerut returnarea Peninsulei Crimeea către Kiev
Publicat
acum 12 minutein
13 septembrie 2024De
adminSubiectul privind Crimeea aparține zonei de „dezacord” dintre Federația Rusă și Turcia, dar Moscova speră că Ankara va fi mai devreme sau mai târziu de acord cu argumentele sale, a declarat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov. Reacția acestuia vine după ce preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri că peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, ar trebui să fie “returnată” Ucrainei, o poziţie pe care Ankara a susţinut-o de la începutul conflictului.
„În general, acest subiect aparține categoriei de dezacorduri care există între noi și prietenii noștri turci. Aici, într-adevăr, avem opinii complet diferite. În același timp, nu abandonăm încercările noastre intenționate de a continua să explicăm punctul nostru de vedere, poziția noastră prietenilor și colegilor noștri turci”, a declarat Peskov reporterilor, conform Interfax.
“Sperăm că, în timp, acest lucru va permite Ankarei să ne înțeleagă mai bine, să înțeleagă mai bine și să fie de acord cu argumentele noastre”, a adăugat purtătorul de cuvânt. Rusia și Turcia continuă să dezvolte “parteneriate”.
“În ceea ce privește încercările Turciei de a atenua această presiune asupra Statelor Unite – ei bine, într-adevăr, Statele Unite exercită o presiune nedisimulată asupra Republicii Turcia, nu evită intimidarea, consecințele asupra economiei turce”, a spus Peskov.
“Dar Republica Turcia, după cum ni se pare, continuă să fie ghidată exclusiv de propriile interese, inclusiv de dezvoltarea comerțului, a cooperării economice și de altă natură cu noi”, a concluzionat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse.
Solicitarea lui Erdogan
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri că peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, ar trebui să fie “returnată” Ucrainei, o poziţie pe care Ankara a susţinut-o de la începutul conflictului, potrivit EFE şi Unian.
“Anexarea Crimeii, împotriva căreia Turcia s-a pronunţat de la început şi pe care nu a recunoscut-o niciodată, a adâncit şi mai mult ‘durerea’ populaţiei turcofone din peninsulă, tătarii din Crimeea”, a declarat Erdogan într-un mesaj video transmis în cadrul celui de-al 4-lea congres al liderilor Platformei tătare din Crimeea, care are loc miercuri la Kiev.
“Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei este de neclintit. Returnarea Crimeii Ucrainei este o obligaţie în temeiul dreptului internaţional”, a insistat Erdogan, conform Agerpres.
În discursul său, preşedintele turc a evocat deportarea tătarilor din Crimeea din ordinul dictatorului Iosif Stalin, de la care s-au împlinit 80 de ani în luna mai.
Aproximativ 190.000 de tătari, întreaga populaţie turcofonă din peninsula Crimeea, tradiţional musulmană, au fost deportaţi în Asia Centrală în anul 1944 şi nu s-au putut întoarce decât după obţinerea independenţei de către Ucraina în 1991.
După anexarea Crimeii de către Rusia, în urma unui referendum considerat ilegal de către comunitatea internaţională, mulţi tătari au plecat din nou în exil, susţinând că sunt intimidaţi şi persecutaţi de Moscova.
De la invazia Rusiei în Ucraina în 2023, Ankara a pledat pentru o soluţie negociată la conflict, insistând că aceasta trebuie să respecte integritatea teritorială a Ucrainei, care să includă şi Crimeea.
Pe de altă parte, Turcia menţine relaţii amiabile cu Moscova şi nu a aderat la sancţiunile impuse de SUA şi Uniunea Europeană, aminteşte EFE.
NATIONAL
Statele Unite şi Germania s-au calificat la turneul Final 8 al Cupei Davis
Publicat
acum 19 minutein
13 septembrie 2024De
adminStatele Unite au învins vineri Slovacia şi au obţinut calificarea la turneul Final 8 al competiţiei masculine de tenis pe echipe Cupa Davis, informează Reuters.
În Grupa C, la Zhuhai (China), americanul Mackenzie McDonald l-a învins pe slovacul Lukas Klein, 6-4, 6-3, apoi Brandon Nakashima a adus punctul decisiv pentru victoria Statelor Unite, impunându-se în faţa lui Jozef Kovalik, 6-3, 6-3.
În primul lor meci din grupă, Statele Unite au trecut de Chile cu 3-0. Căpitanul echipei Statelor Unite, Bob Bryan, nu poate conta pe jucători ca Taylor Fritz, finalist săptămâna trecută la US Open, Frances Tiafoe, eliminat chiar de Fritz în semifinalele acestui turneu de Mare Şlem, sau Tommy Paul.
Victoria Statelor Unite a asigurat calificarea Germaniei la turneul Final 8 al competiţiei, care va avea loc la finalul lunii noiembrie, la Malaga (Spania).
Germania şi Statele Unite vor fi adversare sâmbătă, miza fiind câştigarea grupei.
Primele două clasate din fiecare grupă se vor califica la turneul Final 8.
Tot vineri, campioana en titre, Italia, caută a doua sa victorie în Grupa A, împotriva Belgiei, la Bologna, în timp ce Marea Britanie întâlneşte Argentina în Grupa D, la Manchester, în căutarea succesului care să-i asigure calificarea.
În aceeaşi zi, Spania va întâlni Franţa, în Grupa B, la Valencia, iar o victorie i-ar asigura prezenţa în Final 8.
NATIONAL
Susținătorii lui Mircea Geoană au strâns 50.000 de semnături în trei zile
Publicat
acum 21 de minutein
13 septembrie 2024De
adminSusținătorii Mișcării „România Renaște!” au strâns, în trei zile, aproximativ 50.000 de semnături de susținere a lui Mircea Geoană, candidat independent la Președinția României, a declarat Alina Achim, purtătoarea de cuvânt a MRR.
Mișcarea a instalat circa 170 de corturi pentru strângerea de semnături, în toate județele țării, care au costat aproximativ 30.000 de euro.
De asemenea, reprezentanții Mișcării „România Renaște!” au demarat campania de strângere de semnături, implicit instalarea corturilor, în Republica Moldova (Chișinău și Cahul), precum și în comunitățile de români din Spania, Italia și Marea Britanie.
Legislația electorală din România obligă un candidat independent la alegerile prezidențiale să strângă 200.000 de semnături de susținere, o condiție restrictivă, având în vedere că, în cazul candidaților susținuți de partide, numărul de semnături necesare este similar.
NATIONAL
Miriam Bulgaru qualifies for semi-finals of Tiriac Foundation Trophy
Publicat
acum 29 de minutein
13 septembrie 2024De
adminRomanian tennis player Miriam Bulgaru qualified on Friday for the semi-finals of the Tiriac Foundation Trophy (WTA 125), pool prize money of 115,000 USD and hosted by the National Tennis Center, after defeating Russian Alevtina Ibraghimova 6-2, 6-2, told Agerpres.
Bulgaru (25 years old, world No. 202) won after an hour and 23 minutes against a qualifier (19 years old, world No. 335).
Bulgaria served better and won comfortably and is due to meet Georgian qualifier Ekaterine Gorgodze in the semi-finals.
The Romanian won her only match against Gorgodze (32, world No. 426) in 2023 in Santa Margherita in the first round 6-3, 6-4.
The Bulgarian secured a check worth 5,300 USD and 49 WTA points.
In the last quarter-final of the Tiriac Foundation Trophy, Patricia Tig will face Dutch Anouk Koevermans.
NATIONAL
BNR anunță că economia României o ia în jos: Deficitul de cont curent a crescut cu aproape 34%
Publicat
acum 33 de minutein
13 septembrie 2024De
adminContul curent al balanţei de plăţi a înregistrat, în perioada ianuarie – iulie 2024, un deficit de 15,178 miliarde euro, în creştere cu 33,99% comparativ cu deficitul de 11,328 miliarde euro din perioada similară a anului trecut, informează Banca Naţională a României printr-un comunicat remis, vineri, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, în structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 2,531 miliarde euro, balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 1,303 miliarde euro, balanţa veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mare cu 538 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare un excedent mai mare cu 522 milioane euro.
În primele şapte luni din 2024, datoria externă totală a crescut cu 10,247 miliarde euro, până la 180,330 miliarde euro. În structură, datoria externă pe termen lung a însumat 131,851 miliarde euro la 31 iulie 2024 (73,1% din totalul datoriei externe), în creştere cu 8,3% faţă de 31 decembrie 2023, iar datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 iulie 2024 nivelul de 48,479 miliarde euro (26,9% din totalul datoriei externe), în creştere cu 0,3% faţă de 31 decembrie 2023.
Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 iulie 2024 a fost de 103,8%, comparativ cu 96,3% la 31 decembrie 2023.
Șoferii drogați scapă de închisoare? Ministrul Justiției, semnal clar înainte de verdictul ÎCCJ: ‘Toleranță zero’
Prima reacție a Kremlinului după ce Erdogan a cerut returnarea Peninsulei Crimeea către Kiev
Statele Unite şi Germania s-au calificat la turneul Final 8 al Cupei Davis
Susținătorii lui Mircea Geoană au strâns 50.000 de semnături în trei zile
Miriam Bulgaru qualifies for semi-finals of Tiriac Foundation Trophy
Doliu în presa din România: Un cunoscut jurnalist a murit. ‘Era personaj mare, mare și super deștept’
ANUNȚ DECES!
VIDEO, ACUM ! Accident groaznic la Tigveni
ARGEȘ | Tineri, reținuți de polițiști pentru falsificarea și folosirea de adeverințe medicale false
Mutarea anului: Germania construiește în România cel mai mare centru de semiconductori din Europa de Sud-Est
VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni
VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina
VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC
VIDEO – ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – O mașina a intrat în țeava de gaze și a luat foc
PITEȘTI
VIDEO – ARGEȘEAN ARESTAT PENTRU TRAFIC DE PERSOANE ȘI PROXENETISM
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurorii Direcției...
ARGEȘ | Tineri, reținuți de polițiști pentru falsificarea și folosirea de adeverințe medicale false
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bascov, în dimineața zilei de 05 septembrie a.c., au pus în aplicare un...
ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – Soț și soție la spital în stare gravă
Un grav accident rutier în care un autoturism a intrat într-un cap de pod s-a produs în această dimineață în...
Prefectura Argeș a pierdut procesul cu Consiliul Județean – Prefectul Predescu: “Am adus o fărâmă de normalitate!”
Prefectura Argeș a pierdut procesul cu CJ Argeș, a stabilit azi Tribunalul Specializat Argeș. Procesul vizează anularea unui act emis...
Curtea de Argeș
ANUNȚ DECES!
Echipa Ziarului PROFIT și Klanar Imobiliare este alaturi de Iulian Uță în aceste momente de tristețe și doliu generate de...
VIDEO, ACUM ! Accident groaznic la Tigveni
Un grav accident rutier în care sunt implicate două autoturisme, produs pe DN 73C, pe dealul Momaia din Tigveni. Paramedicii...
ATENȚIE! Sâmbătă se închide complet Transfăgărășanul între Cetatea Poienari și Bâlea Lac
Sâmbătă, 07 septembrie 2024, în intervalul orar 07.00 – 18.00 circulația rutieră va fi închisă, pentru toate categoriile de autovehicule,...
VIDEO, ACUM! Incendiu devastator la Zigoneni, lângă PETROM Curtea de Argeș
Un violent incendiu a izbucnit cu putin timp in urma într-o gospodărie din comuna Băiculesti, satul Zigoneni. Din primele informații,...
Primele cinci microbuze electrice școlare, din primul lot de 25, vor ajunge în localitățile și școlile din Argeș
Până la sfârșitul lunii septembrie primele cinci microbuze electrice școlare, din primul lot de 25, vor ajunge în localitățile și...
Mioveni
ISU Argeș angajează personal – 30 pompieri și 6 șoferi VEZI DETALII
Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Argeș scoate la concurs un număr de 36 de posturi cu încadrare directă...
ATENȚE! Se prelungesc restricțiile de circulație pe roate drumurile din Argeș, din cauza caniculei
Restricțiile de circulație pe perioada codului roșu de caniculă vor fi impuse în continuare luni, 15 iulie, și marți, 16...
ARGEȘUL PÂRJOLIT! Incendii de vegetație la Valea Danului, Cepari și alte 6 localități
Pe parcursul zilei de ieri, pompierii argeşeni, în unele cazuri alături de cetățeni şi Servicii Voluntare pentru Situații de Urgență,...
Alertă Cod Roșu de Caniculă în tot județul Argeș – avertisment fără precedent de la ANM
Administrația Națională de Meteorologie a emis atenționări de COD PORTOCALIU și COD ROȘU, valabile și în județul nostru, pentru zilele...
Câmpulung
VIDEO Elena Lasconi, interviu cu Mihai Gâdea: A ciocnit o prună cu vedeta Antenei 3 și i-a prezentat cățelușa Hermesina. „România e super pregătită pentru un președinte femeie”
„Mi-aș dori să fiu președintele care unește și sunt sigură că pot să fac asta. Sunt sigură, uită-te la mine”,...
NU RATA! Poliția Argeș face angajări! Se caută ajutor de șef de post la Valea Iașului și alte 8 comune, secretare și ingrijitori
Începând cu data de 19 august a.c., s-a dat startul înscrierilor pentru concursurile în vederea ocupării unor posturi în Inspectoratului...
DE NERATAT! ISU Argeș angajează pompieri și șoferi – Zeci de posturi disponibile pentru Pitești, Curtea de Argeș și Câmpulung
I.S.U. Argeș angajează 30 de posturi soldați profesioniști (servanți) și 6 șoferi profesionisti pentru unitatile de pompieri din Pitești, Curtea...
În Trend
- ACTUALacum 2 săptămâni
ACUM! Moarte șocantă la Curtea de Argeș – Bărbat prăbușit pe terasa unui magazin din Noapteș – POLIȚIA LA FAȚA LOCULUI
- ACTUALacum 2 săptămâni
Prefectura Argeș a pierdut procesul cu Consiliul Județean – Prefectul Predescu: “Am adus o fărâmă de normalitate!”
- ACTUALacum o săptămână
VIDEO, ACUM! Incendiu devastator la Zigoneni, lângă PETROM Curtea de Argeș
- NATIONALacum 6 zile
Doliu în presa din România: Un cunoscut jurnalist a murit. ‘Era personaj mare, mare și super deștept’
- ACTUALacum 2 zile
ANUNȚ DECES!
- ACTUALacum 2 săptămâni
Scandal monstru lângă Curtea de Argeș! Un șofer din Băiculești a atacat cu un cuțit pasagerul unei masini – ARESTAT PENTRU 30 ZILE
- ACTUALacum 2 săptămâni
Primele cinci microbuze electrice școlare, din primul lot de 25, vor ajunge în localitățile și școlile din Argeș
- ACTUALacum 6 zile
VIDEO, ACUM ! Accident groaznic la Tigveni