Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Gabriela Horga, deputat PNL: ‘Avem o datorie față de pensionari. Pensia este un drept câștigat, pentru că pensionarii au fost cetățeni productivi’

Publicat

in

Deputatul PNL Gabriela Horga a făcut o postare pe pagina personală de Facebook, despre intervenția din plenul Parlamentului cu privire la proiectul de Buget pentru 2022 propus de Guvern.

„Am discutat astăzi Bugetul asigurărilor sociale și cu această ocazie am avut o intervenție în plen referitoare la acest buget.

Acesta ca parte a bugetului general consolidat al Romaniei reprezintă aproape o jumatate din veniturile bugetului de stat. Concret, 99,735 mld. venituri totale, din care 13,472 mld. subventii de la bugetul de stat pentru echilibrare.

Așadar, o parte importantă a veniturilor contribuabililor romani, se îndreaptă catre asigurarile sociale de stat. Este drept ca marea majoritate a veniturilor acestui buget se constituie din contributiile salariatilor si ale altor categorii de contribuabili prevazute de lege. Marea majoritate a cheltuielilor acestui buget sunt reprezentate de pensile platite romanilor.

Avem o datorie față de pensionari. Pensia este un drept câștigat, pentru că pensionarii au fost cetățeni productivi care au contribuit, de-a lungul vieții, la sistemul de pensii. De aceea, noi, liberalii, spunem că pensia este un drept câștigat, nu o măsură de protecție socială.

În 2019, atunci când PNL a preluat guvernarea, punctul de pensie era de 1.265 de lei, iar de la 1 ianuarie 2022 va fi de 1.586 de lei. În august 2020, Guvernul PNL a majorat pensiile cu 14%, cea mai mare creștere a pensiilor din Europa pentru acel an. Și aceasta cu toate că, la acel moment, se resimțea, deja, impactul economic al crizei provocate de coronavirus. La începutul anului 2021, Guvernul PNL condus de Florin Cîțu a indexat pensiile cu rata inflației. Acum, prin Bugetul asigurărilor sociale pe anul 2022, Guvernul condus de Nicolae Ciucă va majora pensiile cu încă 10%.

Repet, acești oameni, pensionarii, și-au făcut datoria în perioada în care au muncit și au plătit pensiile altora. Toate aceste majorări au fost posibile datorită politicilor liberale, precum creșterea investițiilor și predictibilitatea fiscală, care au dus la creșterea încasărilor la buget, ceea ce a permis creșterea pensiilor.

Pe de altă parte, indiferent dacă suntem social-democrați sau liberali sau de la orice alt partid avem o datorie și față de acei pensionari care trăiesc sărăcie, este normal să le asigurăm o viață decentă prin protecție sociala.

Încă avem o datorie față de România care trăiește la nivelul subzistenței, noi ca liberali nu am neglijat această datorie.

Însă, finanțarea protecției sociale pentru pensionari nu se face din bugetul de pensii, prin impunerea de noi contribuții, ci din bugetul de stat. Noi ca liberali credem in echitate, de aceea și susținem cota unica, iar echitatea nu înseamnă ca cei care au contribuit la vremea lor la sistemul de pensii mai mult sa fie plătitorii protecției sociale prin impunerea contribuției de sanatate. Repet, protecția sociala trebuie sa existe, dar nu finanțată din pensii.

În altă ordine de idei, mi-aș dori ca liderii PSD, domnul ministru al muncii, domnul ministru al finantelor, să își reconsidere pe viitor poziția față de pensiile de peste 4.000 de lei care provin din contribuții, să nu îi punem pe pensionarii care au contribuit mai mult în opoziție față de ceilalți. Și-au făcut datoria și au contribuit la bugetul asigurărilor sociale. Că să fiu corect înțeleasă, repet că mă refer strict la pensiile calculate pe baza contribuției, nu la cele speciale. 4.000 de lei înseamnă 2,77 puncte de pensie, puncte pe care acești oameni le-au câștigat de-a lungul vieții, prin contribuții. Dacă Parlamentul a stabilit că pensionarii nu plătesc asigurări de sănătate, este corect ca regula să se aplice, în continuare, tuturor pensionarilor.

Avem și datoria să nu îi minițim pe pensionari, să nu le mai fluturăm prin fața ochilor tot felul de procente de majorări care nu pot fi susținute de bugetul de stat”, a scris Gabriela Horga pe Facebook.

Loading

NATIONAL

Noua administraţie din Siria a suspendat pentru trei luni parlamentul şi Constituţia

Publicat

in

Noua administraţie a Siriei a suspendat pentru trei luni parlamentul şi Constituţia ţării, afirmând că acest lucru este necesar pentru a permite un transfer paşnic de putere după îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte Bashar al-Assad, informează Rador Radio România.

După luarea cu asalt a capitalei Damasc în weekend, rebelii s-au mişcat rapid şi au făcut o serie de schimbări în peisajul politic al ţării. A fost format un guvern de tranziţie, condus de premierul interimar Mohammed al-Bashir.

Acum, parlamentul ţării a fost suspendat până în luna martie 2025 şi a fost formată o comisie care să revizuiască Constituţia şi să adauge amendamente.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că prioritatea este de a proteja şi menţine instituţiile statului sirian, iar toţi cei careau comis crime şi infracţiuni împotriva poporului sirian sub conducerea lui Bashar al-Assad vor răspunde în faţa legii.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Este nebunie în orașul lui Moș Crăciun: Localnicii au răbufnit și ies la proteste

Publicat

in

„Satul lui Moș Crăciun” din Rovaniemi, care atrage anual peste 600.000 de vizitatori, devine extrem de popular în sezonul sărbătorilor de iarnă. Totuși, unii locuitori sunt nemulțumiți de numărul mare de turiști, care este de 10 ori mai mare decât populația orașului, în fiecare an, în perioada Crăciunului, potrivit Mediafax.

„Suntem îngrijorați de creșterea excesivă a turismului. Turismul a crescut atât de rapid, încât nu mai este sub control”, a declarat Antti Pakkanen, în vârstă de 43 de ani, fotograf și membru al unei rețele de locuințe care a organizat în septembrie un miting pe străzile orașului.

Pe întreg continentul, localnicii au protestat împotriva „turismului excesiv” – care reprezintă punctul critic în care vizitatorii și banii lor nu mai aduc beneficii rezidenților și, în schimb, provoacă daune prin degradarea siturilor istorice, copleșirea infrastructurii și îngreunarea semnificativă a vieții celor care locuiesc acolo. Acum, fenomenul s-a extins spre nord, până la marginea Cercului Polar Arctic, relatează AP News.

Rovaniemi a înregistrat un număr record de 1,2 milioane de vizitatori în 2023, o creștere de aproape 30 % față de 2022. 13 rute aeriene noi către Aeroportul Rovaniemi au fost inaugurate în acest an, aducând pasageri din Geneva, Berlin și Bordeaux. Majoritatea turiștilor provin din țări europene precum Franța, Germania și Regatul Unit.

Criticii locali ai turismului de masă spun că multe clădiri din centrul orașului Rovaniemi sunt folosite și pentru servicii de cazare în timpul sezonului și, prin urmare, nu mai sunt disponibile pentru uz rezidențial. Ei spun că închirierile pe termen scurt a crescut prețurile, au îndepărtat rezidenții pe termen lung și a transformat centrul orașului într-un „spațiu de tranzit pentru turiști”.

Legislația finlandeză interzice serviciile profesionale de cazare în clădirile destinate uzului rezidențial, iar localnicii le cer autorităților să ia măsuri. „Regulile trebuie aplicate mai bine”, a declarat Pakkanen.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Salariul mediu net a ajuns la 5.268 lei în luna octombrie. Care sunt cele mai bine plătite domenii

Publicat

in

Câştigul salarial mediu net în luna octombrie a fost 5.268 lei, în creştere cu 40 lei (+0,8%) faţă de luna septembrie 2024, iar comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,3%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna octombrie 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 8.612 lei, cu 59 lei (+0,7%) mai mare decât în luna septembrie 2024.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (11.541 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.078 lei).

Indicele câştigului salarial real a fost 107,3% în luna octombrie 2024 faţă de luna octombrie 2023. Indicele câştigului salarial real a fost 100,2% în octombrie 2024 faţă de luna septembrie 2024. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 251,6%, cu 0,4 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna septembrie 2024.

Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei

Potrivit INS, în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie).

Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

În ce domenii s-au înregistrat cele mai semnificative creșteri ale salariului net

Conform sursei citate, în luna octombrie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna septembrie 2024, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, cu 12%, respectiv în extracţia minereurilor metalifere, cu 10,2%.

De asemenea, s-au înregistrat creșteri ale salariului net și în fabricarea de mobilă, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte, activități de poștă și curierat, transporturi aeriene, silvicultură, exploatare forestieră, activități de editare.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna septembrie 2024 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producţie ori de încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 16,2% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 15,8% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.

În sectorul bugetar, în luna octombrie 2024, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+3%, ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice), respectiv în administraţia publică (+0,8%).

În sănătate şi asistenţă socială, câştigul salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă (-1,2%).

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Rusia anunţă distrugerea a cel puţin 11 drone ucrainene

Publicat

in

Rusia a anunţat că a distrus cel puţin 11 drone ucrainene, informează Rador Radio România.

Unitățile ruse de apărare aeriană au distrus cel puțin 11 drone ucrainene deasupra a trei regiuni din sudul Rusiei joi seara târziu, au declarat oficialii ruşi.

Ministerul rus al Apărării a declarat că șase drone au fost distruse deasupra regiunii Rostov, la est de Ucraina, și patru în regiunea Belgrad, chiar peste granița din nordul Ucrainei, într-o perioadă cuprinsă între orele 21:00 și 22:00, ora locală.

Guvernatorul regiunii Briansk, de asemenea la frontiera de nord, a declarat că apărarea aeriană locală a distrus o dronă.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

LIVE TEXT – Război în Ucraina: Rușii sunt la doar șase kilometri de Pokrovsk, iar situația în acest sector al frontului rămâne critică

Publicat

in

Rușii sunt la doar șase kilometri de Pokrovsk, iar situația în acest sector al frontului rămâne critică, arată cel mai nou raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Conform analiștilor americani, forțele ucrainene se confruntă cu atacuri puternice și cu o superioritate semnificativă de efective și artilerie a trupelor ruse. În următoarele zile, rușii ar putea încerca să înconjoare forțele ucrainene pentru a pregăti o ofensivă asupra localității Șevcenkove.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 13 decembrie, ora 03,00: VIDEO FOTO Cercetător cheie pentru armata rusă, asasinat la Moscova: presa ucraineană a făcut anunțul

Un cercetător rus, Mihail Şaţki, care lucra la modernizarea rachetelor Kh-59 şi Kh-69 pe care armata rusă le foloseşte cu regularitate în atacurile asupra Ucrainei, a fost ucis în regiunea capitalei ruse Moscova, a declarat agenţiei publice ucrainene Ukrinform o sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene, relatează joi agenţia EFE, relatează Agerpres.

„Informaţiile despre lichidarea lui Şaţki corespund realităţii”, a declarat sursa pentru Ukrinform, confirmând astfel informaţii publicate anterior de canalul rus de Telegram Astra, care a scris despre împuşcarea mortală a cercetătorului şi a publicat inclusiv o presupusă fotografie a cadavrului acestuia la locul asasinatului.

Continuarea aici

content-image

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Conference League: Fiorentina, 7-0 cu LASK Linz / Au obţinut victorii şi Chelsea, Guimaraes şi Panathinaikos / Rezultatele partidelor de joi

Publicat

in

Formaţia Fiorentina a învins, joi seară, pe teren propriu, cu scorul de 7-0, echipa LASK Linz, într-un meci din etapa a cincea din Conference League.

Tot joi, Chelsea a învins cu 3-1 Astana, informează news.ro.

Rezultatele partidelor din etapa a cincea:

Vikingur Reykjavik – Djurgårdens IF 1-2

FC Astana – Chelsea FC 1-3

Dinamo Minsk – Larne FC 2-0

FC Copenhaga – Hearts FC 2-0

FC Noah – APOEL FC 1-3

Fiorentina – LASK Linz 7-0

HJK Helsinki – Molde FK 2-2

Istanbul Başakşehir – FC Heidenheim 3-1

Legia Varşovia – FC Lugano 1-2

Olimpija Ljubljana – Cercle Brugge 1-4

Petrocub Hînceşti – Real Betis 0-1

KAA Gent – Bačka Topola 3-0

Mlada Boleslav – Jagiellonia 1-0

Omonia Nicosia – Rapid Viena 3-1

Pafos FC – Celje 2-0

Shamrock Rovers – Borac Banja Luka 3-0

St. Gallen – Vitória Guimarães 1-4

The New Saints – Panathinaikos 0-2

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend