Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Franța: O moschee acuzată de „practica radicală a islamului” a fost închisă timp de șase luni

Publicat

in

Autoritățile franceze au ordonat luni închiderea pentru șase luni a moscheii Allonnes (vest) unde, potrivit prefecturii departamentului în cauză, se promovează „o practică radicală a islamului”, informează AFP.

Pe 13 octombrie, prefectura Sarthe a anunțat că a inițiat o procedură de închidere împotriva acestei moschei care găzduiește în jur de 300 de credincioși și o școală coranică cu 110 copii.

Potrivit decretului prefectural publicat luni, „conducătorii AAJM și ai asociației Al Qalam, precum și imamii care oficiază la moscheea Allonnes promovează o practică radicală a islamului, legitimează folosirea jihadului armat, moartea ca martir, precum și instituirea Sharia”.

Cele două asociații sunt acuzate de „legitimizarea atacurilor teroriste”. „Așa a fost cazul în septembrie 2020, după republicarea caricaturii lui Mahomed de către ziarul Charlie Hebdo, domnul Moulay Driss El Yakoubi a adunat tineri la moschee spunând: Acești oameni merită moartea, dar noi nu suntem într-o poziție puternică”.

„Așa a fost și în urma asasinarii, în octombrie 2020, a lui Samuel Paty”, un profesor de istorie decapitat de un islamist cecen, „liderii și imamii moscheii s-au bucurat pentru autorul atacului martiric”, putem citit in decret.

„Învățământul oferit în școala coranică găzduită în lăcașul de cult administrat de asociațiile menționate anterior legitimează și promovează jihadul armat, precum și ura față de evrei sau uciderea homosexualilor”, indică decretul.

Ținând cont de „amenințarea teroristă la un nivel foarte înalt, este necesar să se pronunțe închiderea lăcașului de cult moscheea Allonnes, administrată de asociațiile Association allonnaise pour le Juste Milieu (AAJM) și Al. Qalam, pe o perioadă de șase luni, în vederea prevenirii săvârșirii de acte de terorism”, potrivit aceleiași surse.

Pe 13 octombrie a fost deschisă o anchetă pentru „apologie pentru terorism” și „provocare la comiterea de acte teroriste”, a anunțat procurorul Republicii Le Mans.

AAJM a denunţat la mijlocul lunii octombrie pe pagina sa de Facebook „acuzaţii grave”, regretând „prejudiciul făcut credincioşilor care frecventează moscheea şi comunităţii musulmane care este nedreptăţită şi stigmatizată”.

NATIONAL

Ion Iliescu reacționează în premieră la glumele despre vârsta lui: Chiar le citesc

Publicat

in

Fostul președinte Ion Iliescu a vorbit într-un interviu acordat deputatului Ionuț Vulpescu, fostul său consilier. Dumincă, fostul șef de stat a împinit 94 de ani.

Acesta a spus că știe despre ironiile de pe internet cu privire la vârsta sa înaintată: „Știu că Internetul e plin de meme-uri cu mine, că speranța moare penultima”.

„Ca o paranteză, știu că internetul e plin de meme-uri cu mine, cum că speranța moare penultima sau că am fost văzut la bancă, pentru un credit pe 30 de ani, etc. Pe unele le apreciez, atâta timp cât au umor, adică sunt inteligente. Lumea nu începe cu noi și cu siguranță nici nu se termină cu noi. Valabil pentru orice muritor”, a afirmat fostul președinte.

„Sunt vechi, domnule!”

Întrebat cât contează vârsta în politică, Ion Iliescu a spus că „vârsta îți dă o măsură a granițelor dintre curaj și tupeu, dintre prostie și altruism, dintre merite și experiență”.

„Nu cred că a trăi viața în acord cu niște standarde comune e o soluție: astăzi profesionalizarea începe mai devreme, joburile sunt mai copleșitoare, familiile apar mai târziu. Dar vârstele sunt importante: ale maturității, afectivității, așteptărilor.

Vorba lui Caragiale: sunt vechi, domnule! Dar asta nu trebuie să însemne în mod necesar a fi retrograd, hiperconservator sau inamovibil.

În politică, vârstele bat vârsta: partidele ating forme de uzură, trebuie să satisfacă noi așteptări fără a se dezice de sine și de identitatea lor ideologică, instituțiile riscă să ajungă forme fără fond. Pentru vârstă, trebuie să nu faci excese. Pentru vârste, ai nevoie de progrese. E o matematică simplă a vieții”, a precizat fostul șef de stat la podcastul Avangarda cu Ionuț Vulpescu.

Citeste mai mult

NATIONAL

Sold out pentru meciul lui U BT Cluj din sferturile de finală ale Eurocup la baschet masculin

Publicat

in

U BT Cluj Napoca va juca în sferturile de finală ale Eurocup la baschet masculin cu câștigătoarea partidei London Lions – Turk Telekom. Ardelenii au pus duminică în vânzare biletele pentru partida ce se va juca în BT Arena. Organizatorii au anunțat suplimentarea biletelor, potrivit Mediafax.

U BT Cluj Napoca este calificată direct în sferturile de finală ale Eurocup, unde va juca în compania câștigătoarei meciului din optimile de finală dintre englezii de la London Lions și turcii de la Turk Telecom, meci ce se joacă într-o singură manșă pe 6 martie.

Sfertul de finală de a Cluj Napoca va avea loc pe 12 sau 13 martie. Duminică, organizatorii au pus la vânzare biletele pentru meciul din sferturi, acestea epuizându-se în două ore și 58 de minute.

Într-o postare de pagina de facebook, organizatorii partidei au anunțat că în ziua meciului vor fi scose la vânzare încă 200 de bilete.

BT Arena are o capacitate de 10.000 de locuri

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend