Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Franţa îşi menţine ambasadorul în Niger, deşi junta militară l-a izolat în clădirea ambasadei

Publicat

in

Franţa îşi va menţine la post ambasadorul în Niger şi respinge presiunile juntei militare care conduce această ţară după lovitura de stat de a-l retrage de la post, deşi noua putere instalată la Niamey l-a declarat persona non-grata, a afirmat luni şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna.

Manifestație în faţa Ambasadei Franţei din NigerFoto: AFP / AFP / Profimedia

Ambasadorul Sylvain Itté şi mai mulţi diplomaţi francezi „sunt practic luaţi ostatici în ambasada franceză” şi li se permite să mănânce doar raţii militare, a declarat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron.

Catherine Colonna a precizat luni că ambasadorul „este bine”, iar Parisul „examinează constant evoluţia situaţiei şi a securităţii sale”, dar cel puţin în acest moment nu intenţionează să-l retragă de la post. „A fost acreditat de către autorităţile legitime (ale Nigerului). El este la postul său şi va rămâne acolo atât timp cât dorim noi, întrucât nu avem de ce să recunoaştem decizia unei puteri fără nicio legitimitate”, a indicat şefa diplomaţiei franceze, conform agențiilor EFE și Agerpres.

Noile autorităţi din Niger au comunicat Franţei pe 26 august că, în urma „acţiunilor ostile împotriva intereselor Nigerului” desfăşurate de guvernul de la Paris, ambasadorul francez la Niamey a fost declarat persona non grata şi trebuie să părăsească Nigerul în termen de 48 de ore.

Dar diplomatul francez nu s-a conformat şi se află în continuare la post, la ordinul Parisului, care nu recunoaşte legitimitatea noului guvern din Niger. Prin urmare, junta militară care a preluat puterea în această ţară prin lovitura de stat din 26 iulie a dispus poliţiei să „procedeze la expulzarea” ambasadorului Franţei.

Însă poliţia nu poate pătrunde în interiorul ambasadei, întrucât, conform Convenţiei de la Viena, incinta misiunii diplomatice este teritoriu francez. În consecinţă, militarii din Niger au izolat ambasada, iar ambasadorul „nu mai are posibilitatea să iasă”, a anunţat preşedintele Macron, care a precizat că în acest caz va acţiona aşa cum va conveni cu preşedintele Mohamed Bazoum, înlăturat de la putere prin lovitura de stat şi pe care Franţa îl consideră în continuare preşedintele legitim al Nigerului.

Această ţară, una dintre cele mai sărace ţări ale lumii, dar importantă strategic prin rezervele sale de uraniu, a fost până la lovitura de stat unul dintre ultimii parteneri ai SUA şi UE în regiunea Sahel, unde sunt active grupări jihadiste. Fosta putere colonială Franţa şi Statele Unite au împreună circa 2.500 de militari în Niger şi fac tot posibilul să nu piardă influenţa în această zonă unde conducerile militare din ţările vecine Mali şi Burkina Faso s-au apropiat de Rusia.

Junta de la Niamey a denunţat deja acordurile militare cu Franţa şi a anunţat că doreşte o „plecare rapidă” a celor circa 1.500 de militari francezi staţionaţi în Niger.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Dragoș Damian: Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, personalitățile anului 2023 în economie. Pentru un crowdfunding de care ar trebui să scrie manualele de afaceri

Publicat

in

La începutul fiecărui an, Primăria Cluj-Napoca trimite o scrisoare către toți contribuabilii din oraș, în care îi informează asupra destinației banilor pe care i-au plătit către municipalitate. Sănătate, educație, mediu, urbanism etc. Specialiștii în rețele sociale se inflamează imediat, spunând că sunt lăudăroșenii politicianiste și, de fapt, minciuni, pentru că nu au văzut ei cu ochii lor noi ctitorii. Eu spun că această scrisoare este un exemplu de bună practică în administrația publică, în care cel care îți ia banii îți și spune ce a făcut cu ei. Ai un sentiment de satisfacție prin care te simți folositor comunității când știi că banii tăi nu sunt risipiți (în marea lor majoritate)….

Eu unul nu am văzut un astfel de exemplu de bună practică de la nivel central. Nu am văzut un discurs despre națiune, despre starea economiei, despre orice, așa cum au Biden, Putin, Macron, Jinping, Modi, von der Leyen și mulți alți președinți. Nimeni nu ne spune unde se duc banii noștri din taxe, impozite și contribuții. Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu nu au mai așteptat un astfel de exemplu de bună practică, ci s-au pus pe treabă și au strâns peste ani mai mult de 50 de milioane de Euro, dând în funcțiune în 2023 un spital „Dăruiește Viață” – nu din taxe, impozite și contribuții, ci din sponsorizări și donații.

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu sunt personalitățile anului în economie pentru că au reușit, în numele binelui public, un crowdfunding de care ar trebui să scrie toate publicațiile economice.

Dar aș vrea să le întreb pe Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, care au devenit „on the job” experte în finanțe, dacă știu cumva unde s-au dus cele aproape 1,4 miliarde de lei pe care le-am plătit în ultimii 10 ani în taxe, impozite și contribuții, echivalentul a șase spitale „Dăruiește Viață”? Pentru că mie nu mi-a spus nimeni și nici nu văd spitale, școli și străzi ridicându-se mândre în soare – dacă aș vedea nu aș avea o problemă cu zvonurile că din 2025 vor crește taxele, impozitele și contribuțiile, ar fi bani bine folosiți.

În mare măsură înțeleg unde s-au dus cele 1,4 miliarde de lei pe care le-am plătit în ultimii 10 ani în taxe, impozite și contribuții, echivalentul a șase spitale „Dăruiește Viață”, și de ce nu se văd în spitale, școli și străzi ridicându-se mândru în soare.

Într-un aparat public supradimensionat – care acum vrea și creșteri de salarii.

În acoperirea găurilor negre anuale de peste 100 de miliarde lei generate de criminalitate fiscală și de jonglerii tip venituri-crescute-double-digit-și-profit-zero.

În finanțarea facilităților fiscale date de statul român unor sectoare economice conectate politic.

Și, desigur, în dobânzile pe care le plătim pentru împrumuturile contractate.

Unii naivi visători, mă număr printre ei, cred că reforma fiscală și consolidarea bugetară ale lui Marcel Ciolacu vor avea efecte, că se vor aduce mai mulți bani care nu vor mai fi risipiți și că alături de investițiile din bani europeni România poate intra, după alegeri, intr-o etapă mai bună.

O să vedem. Cert este că nu mai putem construi spitale, școli și stăzi din donații și sponsorizări, nu putem avea în felul ăsta o țară ca afară.

____

Comentariu de Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Nouă spitale asigură asistenţa medicală de urgenţă de Sf. Andrei şi 1 Decembrie în Capitală

Publicat

in

Nouă spitale de adulţi şi copii vor asigura asistenţa medicală de urgenţă în zilele de 30 noiembrie – Sfântul Andrei şi 1 Decembrie – Ziua Naţională a României.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti, unităţile medicale sunt următoarele:

– Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca – tel: 021/599.23.00;

– Spitalul Clinic de Urgenţă Universitar – tel: 021.318.05.23 / 021.601.24.00 ;

– Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” – tel: 021/255.40.99;

– Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” – tel: 021/334.51.90;

– Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” – tel: 021/334.30.25;

– Spitalul de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri – tel: 021/224.09.47;

– Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice – tel: 021/319.27.51;

– Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” – tel: 021/316.93.66;

– Spitalul Clinic de Urgenţă Copii „M.S. Curie” – tel: 021/460.30.26.

Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti va avea program normal de lucru cu menţiunea că, în această perioadă, va asigura eliberarea de certificate constatatoare de deces în întreaga Capitală.

Solicitările populaţiei vor fi preluate la telefon 112.

Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti va asigura un serviciu de gardă permanent la telefon 021.9461.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend