NATIONAL
FOTO/VIDEO Cum arată periferia Bucureștiului – imaginea unui oraș care a crescut haotic. „În multe dintre aceste dezvoltări nici un câine n-ai pe unde să-l plimbi, că dau mașinile peste el”

Publicat
acum 11 luniin
De
adminParagină, dezvoltare urbanistică haotică, cu blocuri construite unele lângă altele, pe străzi înguste, fără trotuare și fără niciun metru pătrat de spațiu verde, care fac ca dezvoltările urbane din perioada comunistă să pară lux, comori ignorate timp de 20 de ani și un potențial uriaș de care autoritățile și-au bătut joc. Cam așa arată pe scurt periferia orașului, ca ”o șhaorma cu de toate”, cum le place bucureștenilor să spună.

Periferia Bucurestiului 20Foto: HotNews/Catiusa Ivanov
În anii de haiducie imobiliară de după Revoluție, centrul orașului, unde puteai demola fără probleme clădiri vechi și ridica un bloc de până la 10 etaje, a fost ca un magnet pentru dezvoltatorii imobiliari. La fel s-a întâmplat și în cartierele de fițe ale orașului, Primăverii, Nordului sau Floreasca.
După 2010 însă, când legislația pentru protecția patrimoniului s-a înăsprit, au apărut ONG-uri care apărau patrimoniul și spațiile verzi și a devenit mai greu de făcut ilegalități pe zona de urbanism. În plus, a crescut populația orașului și nevoia de locuințe ieftine, iar dezvoltatorii imobiliari au descoperit periferiile. Fostele platforme industriale, dar și fostele câmpuri ale orașului.
Practic aici, în ultimii 10 ani au apărut orașe noi. Este vorba despre fosta platformă industrială Pipera și câmpurile de la limita cu Voluntari, fosta platformă industrială de la ieșirea spre Autostrada Soarelui și câmpurile din spatele ei, toată zona din spatele bd. Metalurgiei, până la ieșirea din oraș, toată Prelungirea Ghencea, până la limita cu Chiajna, Bucureștii Noi, în zona lacurilor, dar și pe Șos. Sisești, până la Șoseaua de Centură, apoi zona Jandarmeriei.
Din păcate însă, de cele mai multe ori, s-a construit haotic, cu străzi înguste, fără spațiu suficient între clădiri, fără trotuare, fără spații verzi, fără școli, grădinițe, spitale. Singurul care a dictat a fost interesul dezvoltatorului imobiliar și profitul acestuia. Iar autoritățile locale, care au aprobat fiecare proiect imobiliar din acest oraș au fost uneori nepricepute, alteori corupte (vezi dosarele DNA pentru șpăgile la PUZ-uri), alteori prea slabe pentru a apăra interesul public.
„Majoritatea acestor proiecte au fost gândite doar pe parcelă și lipsește viziunea generală de infrastructură funcțională”
Astfel, sunt cartiere rezidențiale construite în ultimii 10 ani pe lângă care dezvoltările din perioada comunistă sunt lux. Un astfel de exemplu este zona Drumul Binelui/Drumul Jilavei, cu o densificare exagerată, lângă care, dacă pui o poză cu blocurile din Titan, pare alt oraș.
De ce am ajuns aici?
Explică Bogdan Suditu, președintele Comisiei Tehnice de Urbanism de la Primăria Capitalei:
- „Aceste zone s-au dezvoltat pe un parcelar agricol. Faptul că avem artere de circulație, care se cheamă în continuare ”Drumul …”, traduce ideea de agricol, de extravilan, dar de fapt ele sunt în intravilan. Sunt străzi care au fost asfaltate, dar care nu au dimensiunea corespunzătoare pentru a fi considerate străzi urbane, nu au trotuare.
- Nu mai vorbesc despre infrastructură, despre categorii diverse de artere de circulație, ca să nu se creeze blocaje de trafic. Nu putem să construim sute de apartamente cu structura de circulație a drumurilor agricole, chiar astfaltate.
- Apoi, majoritatea acestor proiecte au fost gândite doar pe parcelă, dar viziunea generală de infrastructură funcțională coerentă – școală, grădiniță, parc, centru de cartier, piață publică – lipsește”.
„Oamenii nu realizează că, de fapt, confortul interior trebuie să fie în echilibru cu confortul exterior”
Totuși, dacă o parte dintre aceste ansambluri rezidențiale noi s-au făcut atât de prost din punct de vedere urbanistic, de ce toate s-au vândut, iar oamenii s-au împrumutat pe 30 de ani la bancă ca să cumpere așa ceva?
Un răspuns ne dă Tiberiu Florescu, urbanist și șeful de proiect al noului Plan Urbanistic General al Bucureștiului.
- „Oamenii fac rabat, nu realizează că, de fapt, confortul interior trebuie să fie în echilibru cu confortul exterior, care înseamnă spații publice, utilități, căi de acces, transport public, parcuri, grădinițe, locuri de joacă, tot ce înseamnă viața urbană.
- Lor li s-a arătat doar apartamentul, că e mai ieftin și mai modern, dar nu le-a arătat nimeni că aceasta este doar o componentă a vieții în oraș. Că nu trăiești doar în casă, ci și în spațiul public de lângă casă.
- Lucrurile astea țin și de educația consumatorului de spațiu public, care la noi nu este deloc urmărită și dezvoltată, și atunci fiecare se raportează strict la nevoile personale de spațiu locativ, că restul nu prea contează. Dar contează, că în momentul în care trebuie să îți duci copilul la grădiniță sau nu ai unde să te plimbi cu el în parc, e nasol.
- În multe dintre aceste dezvoltări nici un câine nu ai pe unde să-l plimbi, că dau mașinile peste el”, a explicat Tiberiu Florescu.
Bogdan Suditu spune că, până de curând, clădirile se puteau recepționa chiar fără branșamentele la utilității, ceea ce a creat mari probleme, mulți cumpărători fiind păcăliți.
„Legislația s-a modificat și fără recepția la branșamente nu se poate autoriza. Au fost multe situații înainte de 2020 în care se recepționau apartamente deși recepțiile branșamentelor nu erau finalizate. S-a îndreptat această eroare care a creat foarte multe dificultăți pentru mulți oameni de bună-credință, dar neinformați care au cumpărat în mijlocul câmpului”, a explicat Suditu.
Acesta este de părere că mai întâi ar trebui făcută rețeaua de străzi și aduse utilitățile, abia apoi să te apuci să construiești. Acest lucru se întâmplă în multe țări europene civilizate și se întâmpla și la noi în perioada interbelică.
- „În înțelegerea mea, componenta de infrastructură ar trebui să fie componenta de început a unei planificări coerente. Și mă duc cu gândul în interbelic, când aveam legislație care spunea foarte clar, înainte de orice autorizație de construire ți se aprobă planul parcelar. Și în multe țări din Europa este această regulă.
- Altfel spus, întâi stabilim trama stradală, pe categorii, ne asigurăm că este coerența circulației, asigurăm conectivitatea zonei cu zona deja construită, dar nu închidem și dăm posibilitatea de dezvoltare pe viitor, toate aceste terenuri pentru drumuri și utilități se trec în domeniul public al unității teritorial administrative și apoi se realizează componenta de autorizare a construcțiilor, după ce rețeaua de străzi a fost aprobată și realizată”, a explicat Suditu.
Și pentru cartierele deja construite, fără infrastructura necesară, există soluții, însă primăriile trebuie să scoată sume importante din buget pentru a repara greșelile pe care le-au făcut, autorizând proiecte imobiliare nefuncționale.
„Toate aceste periferii sunt zone urbane destructurate. Legea 255, a exproprierii pentru cauză de utilitate publică, vorbește despre posibilitatea ca din aceste terenuri agricole, în care s-au dezvoltat zone rezidențiale într-un mod destructurat să se poată expropria pentru lărgirea de străzi și asigurarea infrastructurii edilitare. Aceste prevederi de lege nu au fost folosite deocamdată de autoritatea publică. Sper să se folosească în 2023”, spune Suditu.
„PUG-ul Bucureștiului va încerca să propună niște scenarii coerente, fără să lezeze interesul privat, dar să pună accent pe interesul public”
Cum dezvoltările imobiliare deja făcute greșit se mai pot doar cârpi, important ar fi să învățăm din greșeli și măcar de acum încolo Primăria Capitalei și Primăriile de Sector să gândească altfel dezvoltarea orașului. Cel mai important instrument în acest sens este Planul Urbanistic General, care stabilește ce se poate construi pe fiecare bucățică de teren din oraș, iar acum Primăria Capitalei lucrează la elaborarea unuia nou.
Tiberiu Florescu, urbanist și șeful de proiect al noului Plan Urbanistic General al Bucureștiului, a declarat pentru HotNews.ro că nu se vor mai permite astfel de dezvoltări urbanistice dezastruoase.
„Sper să punem capăt acestui fenomen cu noul Plan Urbanistic General. Vom da o direcție de dezvoltare clară, care să fie limpede pentru toată lumea, să ducă la o dezvoltare coerentă. PUG-ul Bucureștiului va încerca să amelioreze unele dintre aceste disfuncționalități sau să limiteze acest gen de dezvoltare și să propună niște scenarii coerente, fără să lezeze interesul privat, dar să pună accent pe interesul public”, a explicat Tiberiu Florescu.
Acesta spune că principiul general care va guverna dezvoltarea Bucureștiului va ține seama de armonizarea nevoilor publice în raport cu interesele private. Adică la un anumit număr de apartamente să existe toate spațiile aferente unei vieți de calitate: spațiu verde, creșe, grădinițe, școli, parcuri, trotuare.
- „Fie că vorbim de un cartier rezidențial cu 10 blocuri sau unul cu 100 de blocuri, trebuie să fie aceste echipamente publice. Confortul locuirii, care este dat de distanțele dintre clădiri, depinde de natura clădirilor și amplasament.
- De exemplu, clădirile de birouri nu trebuie să se retragă foarte mult unele de altele, dar clădirile de locuit trebuie, ca să se asigure însorirea, să nu se umbrească, să se asigure intimitatea. Vor fi zone unde se vor face în continuare Planuri Urbanistice Zonale, dar care vor trebui să respecte aceste reguli generale, nu va mai face fiecare ce vrea, ca să înghesuie blocurile cât mai bine, să încapă cât mai multe pe parcelă.
- Trebuie să respecte o anumită proporție de spațiu liber, unde să fie parc, grădiniță sau școală, și niște mecanisme prin care să ne asigurăm că aceste rezerve de teren sunt păstrate pentru ca în următoarea etapă sau concomitent cu dezvoltarea urbanistică, primăria sau privatul să poată construi aceste funcțiuni necesare”, a explicat Tiberiu Florescu.
Dincolo de aceste exemple nefericite, periferia rămâne locul unde orașul se dezvoltă, iar oportunitățile sunt extraordinare. Iar între boscheți și gunoaie stau ascunse câteva comori extraordinare, care dacă ar fi puse în valoare ar crește cu mult valoarea zonei unde se află și calitatea vieții celor de acolo. Este vorba despre Pădurea Băneasa, despre Parcul Pantelimon, bazele sportive lăsate în paragină, fostele sere și pepiniere din Prelungirea Ghencea, un spațiu verde de mărimea Parcului Herăstrău, salba de lacuri Colentina.
Rămâne de văzut ce am învățat din greșeli și ce putem să construim cu resursele extraordinare pe care orașul le are.
Cum arată periferia Bucureștiului
Pe Șoseaua Colentina, printre case, mici ateliere și magazine au început să apară blocuri
La ieșirea din București, spre Voluntari, pe parte dreaptă se află rămășițele fostului Complex Europa, închis în urmă cu aproape 2 ani. Pe bucata de teren din spate s-a deschis însă un nou complex, cu un nume asemănător.
Pe partea cealaltă a drumului fiecare a construit cum a putut.
Pe Șoseaua Colentina, un pic mai sus se află terenul fostei uzine de țevi sudate. Inițial proprietarii doreau să construiască un mall, acum se discută construirea unui ansamblu rezidențial.
În spatele Șoselei Fundeni se află una dintre comorile orașului, lacul Fundeni, unde Primăria Sectorului 2 vrea să amenajeze o promenadă pe margine. Proiectul vizează toate lacurile din salba Colentinei
Șoseaua Fundeni, aflată aproape de granița cu Dobroieștiul, este lăsată în paragină de ani de zile.
Fiind pe malul Lacului Fundeni, investitorii au început să vadă potențialul zonei, iar printre depozitele de lemn și case au început să apară dezvoltări imobiliare noi.
Ieșirea din București spre Comuna Pantelimon.
În acest capăt al orașului se află și o comoară: Parcul Pantelimon. Deși este amenajat în perioada comunistă, puțină lume știe de el, fiind lăsat în paragină. Acum Primăria Sectorului 3 îl amenajează. Pe o bucată din parc se face un parc acvatic.
La ieșirea din București spre Autostrada Soarelui, în spatele Ikea Pallady, pe fostele platfome industriale, dar și pe fostele terenuri agricole s-au construit în ultimii ani sute de blocuri, practic un nou oraș. Dezvoltarea urbanistică a zonei s-a făcut haotic, după cum se vede în imagini, fiind orchestrată de Primăria Sectorului 3 în bună parte.
În zona de Sud, în spatele bd. Metalurgiei, pe străzile Drumul Binelui și Drumul Jilavei, s-a construit la fel de haotic, densitatea fiind amețitoare. Noile dezvoltări, în proporție covârșitoare, nu au trotuare, spații verzi, școli, iar pe străzile noi abia încap două mașini mici.
Cum arată din satelit noile dezvoltări urbane din Sectorul 4 vs blocurile din cartierul Berceni, construit în perioada comunistă.
Tot în zona de Sud a orașului, Șoseaua Giurgiului, care până acum câțiva ani era în stare avansată de degradare și era una dintre cele mai urâte ieșiri din oraș, a fost reabilitată.
În zona de Vest a orașului, Stadionul Ghencea a fost reabilitat, iar în în lucru, e drept, de peste 3 ani și fără un orizont clar de finalizare a lucrărilor, se află lărgirea străzii prelungirea Ghencea. Tot aici, a fost finalizat pasajul peste Șoseaua de Centură. După finalizarea lucrărilor, întreaga zonă va avea un alt aspect, va fi un bulevard cu spații verzi, linie de tramvai și piste de biciclete.
Tot în zona de Vest se află una dintre comorile orașului – fostele sere, un spațiu verde de mărimea Parcului Herăstrău, care ar putea fi betonat. Primăria Sectorului 6 încearcă să amenajeze măcar pe o bucată de teren un parc.
În rest, și în această zonă a orașului, dezvoltările urbanistice sunt făcute după posibilități. Pe stânga sunt blocurile făcute pe bd. Ghencea în perioada comunistă, iar pe dreapta dezvoltările urbane noi.
Nici Sectorul 1 nu a scăpat de dezvoltările urbanistice făcute haotic. În zona de Nord, vizavi de cartierul Aviației, spre granița cu Pipera, s-a construit înghesuit, cu blocuri între case și distanțe mici între clădiri. Drumurile sunt subdimensionate.
Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Poate vrei sa citesti
ACUM! Casă în flăcări în Argeș, proprietarul a murit
Avantajele utilizării unui sistem GPS de urmărire al vehiculelor
Descoperă 15 obiective turistice de neuitat în Brașov și împrejurimi
Consilierul local USR Ștefan Bostan din Corbeni, prin în afara legii de ANI – A votat aiurea!
Ursul a dat buzna la Valea Danului – A fost emis mesaj RO-ALERT
ACUM! Mașină răsturnată la Curtea de Argeș, pe strada Marina
NATIONAL
Orange România introduce livrarea în lockere pentru comenzile realizate pe site

Publicat
acum 22 de minutein
11 decembrie 2023De
admin

Operatorul Orange România anunţă o nouă modalitate de livrare a produselor achiziţionate pe site-ul său, prin intermediul unei reţele de lockere disponibile în peste 5.000 de locaţii ale companiilor de curierat Sameday şi Fan Courier, scrie Agerpres.
”În prag de sărbatori, Orange oferă clienţilor o nouă modalitate de livrare a produselor achiziţionate pe site, prin intermediul unei ample reţele de lockere disponibile în peste 5.000 de locaţii ale partenerilor Sameday şi Fan Courier. În plus, Orange susţine clienţii în luna cadourilor şi le oferă, până pe 9 ianuarie 2024, livrare gratuită în lockere, dar şi oferte speciale la sute de produse pe site”, anunţă compania.
Amplasarea lockerelor se face în locaţii usor accesibile, deschise 24/7, nemai fiind astfel necesară prezenţa clienţilor la o anumită adresă, într-un interval orar prestabilit ca în cazul livrărilor door to door. Lockerele sunt dotate cu sisteme de alarmă anti-efracţie şi supraveghere video.
Totodată, prin introducerea livrărilor în locaţii fixe dotate cu lockere, oferim clienţilor o soluţie prietenoasă cu mediul şi contribuim la reducerea emisiilor de CO2, prin reducerea numărului de trasee pe care maşinile de curierat le parcurg în cazul unei livrări obişnuite. Astfel, o livrare la lockere salvează 95% din consumul de CO2, comparativ cu livrările door to door, precizează compania.
Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
NATIONAL
Dragoș Damian: ‘Unde se duc banii pe care îi plătim pentru sănătate? Situația de la CNAS este o bătaie de joc’

Publicat
acum 23 de minutein
11 decembrie 2023De
admin

Unde se duc banii pe care îi plătim pentru sănătate? Situația de la CNAS este o bătaie de joc nu numai la adresa pacienților care au nevoie de servicii medicale, ci și la adresa contribuabililor care plătesc 10% contribuții la asigurările de sănătate.
Schimbările dese de leadership din cauza presiunilor politice, presupusa lipsă cronică a banilor, grevele angajaților care au rămas pe scheme de salarizare de acum 10 ani, un sistem informatic care a costat miliarde și care mai mult nu merge și festivalul de scutiri la plata contribuțiilor sunt tot atâtea aberații care arată că cineva fie este complet incompetent în a elabora politici publice pentru finanțarea sănătății românilor, fie dorește să controleze pușculița doldora de bani.
CNAS strânge anual peste 55 de miliarde de lei – cu peste 40% mai mult decât acum 5 ani, în 2019, înainte de pandemie. În general, sănătatea – finanțată de la bugetul de stat și din contribuția de sănătate – primește, cel puțîn pe hârtie, aproape 80 miliarde de lei, cu peste 75% mai mulți bani decât în 2019. Se livrează bani cu nemiluita în sistemul de sănătate și totuși se pare că acesta este din nou în colaps.
Haideți să vedeți câteva proiecții pentru 2024. În cazul medicamentelor de exemplu, rămân cel puțîn 3 luni neplătite din anul 2023, autoritățile încearcă din septembrie să le împingă spre a fi plătite în 2024 – și iată că au reușit, anul este practic încheiat. Astfel încât plata datoriilor acumulate din 2023 – estimativ – 3-4 miliarde de lei, trebuie bugetată în 2024. La asta trebuie adăugat cel puțîn un alt miliard de lei – creșterea punctului de pensie va crește și plafonul de gratuitate pentru pensionari. De parcă nu ar fi destul, de la 1 ianuarie intră în compensare și un coș de molecule noi, care însumează – estimativ – 2-3 miliarde de lei în plus care trebuie puse în bugetul sănătății din 2024. Dintr-un foc se fac 6-8 miliarde de lei suplimentar doar pentru decontarea medicamentelor în 2024, în condițiile în care, de fapt, nu au mai existat în 2023 bani pentru medicamente încă din august. În acest moment medicamentele utilizate de către români sunt creditate în totalitate de către producători, care au extins termenele de plată până la 240 de zile.
Și asta este doar cazul medicamentelor. Alți prestatori de servicii medicale trebuie să recupereze bani, medicii de familie țipă că nu sunt plătiți, spitalele țipă că nu mai au bani pentru servicii, sindicatele din sănătate țipă din cauza salariilor, de fapt ultimele două luni au fost numai cu proteste din cauza lipsei banilor.
Cineva își bate joc de noi toți, pentru că, deși plătim contribuții la sănătate de 10% din salariul brut, când suntem bolnavi trebuie să aruncăm cu bani din buzunar în dreapta și stânga, toți am încercat pe pielea noastră această realitate. Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Alexandru Rafila trebuie să trimită pe cineva la CNAS să facă un control serios acolo, să înțelegem și noi despre ce vorbim – chiar nu sunt bani destui sau cineva acționează incompetent sau cineva manipulează cu bună știință aproape 60 miliarde de lei ca să ajungă doar cu dedicație „unde trebuie”.
Până ce sistemului public de asigurări de sănătate nu i se va adăuga un sistem privat de asigurări de sănătate, care să-i facă cu adevărat competiție, probabil că putem plăti contribuții obligatorii din salariul nostru și de 50% la sănătate, vor dispărea precum cei 10% din prezent.
____
Comentariu de Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România
Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

Orange România introduce livrarea în lockere pentru comenzile realizate pe site

Dragoș Damian: ‘Unde se duc banii pe care îi plătim pentru sănătate? Situația de la CNAS este o bătaie de joc’

Scene şocante în Turcia! Patronul clubului Ankaragucu l-a lovit cu pumnul pe arbitrul meciului cu Rizespor, de față cu Moruțan / Video

Ultima oră! Tânăr înjunghiat în București, în plină stradă

Dr. Emilian Popovici: Şi la vaccinarea anti-polio este o scădere a acoperirii vaccinale. În 2021 au fost cazurile din Ucraina, care au determinat acea campanie

VIDEO | Moment istoric la Curtea de Argeș: Confarg, fabrica emblemă a orașului, demolată pentru a face loc unui mall

Olguța Vasilescu anunță o nouă lovitură financiară, dată în urma Târgului de Crăciun din Craiova

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu: Îi rog pe colegii de la Casele teritoriale de Pensii să aibă încredere

VIDEO | Mascații au descins la balastierele din Argeș – DOI AFACERIȘTI SĂLTAȚI ȘI DUȘI LA AUDIERI

RUȘINOS! MANAGER DE SPITAL DE NOTA 5! Candidata PSD la șefia spitalului Curtea de Argeș a picat rușinos proba scrisă a concursului

VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați

VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC

VIDEO – ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – O mașina a intrat în țeava de gaze și a luat foc

VIDEO – ACCIDENT GRAV în ARGEȘ, provocat de un tânăr din Corbi

VIDEO! ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – 3 MAȘINI IMPLICATE
PITEȘTI


ACUM! Casă în flăcări în Argeș, proprietarul a murit
În urmă cu puțin timp, un incendiu a izbucnit la o casă din localitatea Căteasca, sat. Cireșu.Din interior a fost...


VIDEO | Accident grav în Argeș – Un BMW s-a înfipt într-un stâlp
Alertă în această dimineață! Două echipaje de pompieri de la Detașamentul Mioveni au intervenit îl localitatea Davidești în cazul unui...


DESCOPERIRE ȘOCANTĂ ÎN ARGEȘ – BĂRBAT SFÂRTECAT DE ANIMALE – Părți ale corpului găsite prin pădure
Descoperire șocantă azi noapte în localitatea Dragoslavele, unde un fragment dintr-un cadavru uman a fost găsiut într-o zonă nelocuită. Din...


ȘOC! FĂRĂ TRANSPORT GRATUIT – Elevii navetiști din Argeș s-au trezit cu abonamentele anulate. Explicația CJ Argeș !
Aproape 9000 de elevi navetiști din Argeș au rămas de la 1 decembrie fără transport gratuit, deși legea prevede ca...
Curtea de Argeș


Consilierul local USR Ștefan Bostan din Corbeni, prin în afara legii de ANI – A votat aiurea!
Agenția Națională de Integritate a constatat conflictul de interese de natură administrativă, starea de incompatibilitate sau a sesizat organele...


Ursul a dat buzna la Valea Danului – A fost emis mesaj RO-ALERT
Locuitorii din comuna Valea Danului, județul Argeș, au fost alertați prin mesaje RO-Alert privind prezența unui urs în comună. Ursul...


ACUM! Mașină răsturnată la Curtea de Argeș, pe strada Marina
Un echipaj cu o autospecială de intervenție asigură măsuri specifice de prevenire ale incendiilor în cazul unui autoturism răsturnat pe...


SONDAJE ARGEȘ – La Călinești lupta pentru primărie se va da între Mihaela Udroiu și Mihai Georgescu – Actualul primar, în cădere liberă, consiliera Udroiu devine favorita
O serie de sondaje realizate în luna noiembrie la nivelul unor importante localități din Argeș de către SPC – Smart...


Anunț public privind decizia etapei de încadrare
SC VERTICAL ENERGY VOLT SRL, titular al proiectului ”Construire parc fotovoltaic și racordare la R.E.D. amplasat în comuna Domnești, sat...
Mioveni


Rechizitoriu zdrobitor: Primarul Georgescu de la Mioveni se angajase Dacia ca să ia aproape 100.000 lei salarii compensatorii – Cumpărături de la Victoria s Secret, Armani Exchange și alte branduri celebre
Așa cum anunțam zilele trecute, procurorii DNA Pitești l-au trimis în judecată la sfârșitul lunii noiembrie, în stare de arest...


A murit generalul Constantin Năstase, cel mai longeviv militar al județului Argeș
S-a stins din viață cel mai longeviv senior al județului, cetățean de onoare al orașului Mioveni, generalul veteran Constantin Năstase....


Vrei să devii pompier? Acum ai ocazia – VEZI CONDIȚII
Dacă dorești să faci parte din echipa salvatorilor, te poți înscrie pentru ocuparea unuia dintre cele * alocate Şcolii de...


I.P.J. ARGEȘ RECRUTEAZĂ TINERI! DE MÂINE ÎNCEP ÎNSCRIERILE PENTR VIITORII POLIȚIȘTI
În perioada 18 octombrie – 05 noiembrie 2023, Inspectoratul de Poliție Județean Argeș va primi cereri de înscriere pentru trei...
Câmpulung


VIDEO | Bibliotecarul Anului 2022 în județul Argeș este din Rucăr – Proiectele Magdei Pătran au convins exigentul juriu
Magda Pătran, de la Biblioteca Comunală Rucăr, a primit premiul de Bibliotecarul Anului 2022 în județul Argeș. Titlul a fost...


VIDEO | Autoturism în flăcări, în Argeș, la Lerești
În această seară, pompierii argeșeni au fost sesizați să intervină la un incendiu produs la un autoturism în localitatea Lerești....


Mesajul care răstoarnă tot! Fiica Elenei Lasconi regretă felul în care a făcut declaraţia în care o condamna pe mama sa: Nu ar fi trebuit să mă arunc cu capul înainte
Nu ar fi trebuit să mă arunc cu capul înainte, a transmis fiica Elenei Lasconi pe o rețea de socializare,...
În Trend
- ACTUALacum 3 săptămâni
VIDEO | Moment istoric la Curtea de Argeș: Confarg, fabrica emblemă a orașului, demolată pentru a face loc unui mall
- ACTUALacum 3 săptămâni
Olguța Vasilescu anunță o nouă lovitură financiară, dată în urma Târgului de Crăciun din Craiova
- ACTUALacum 3 săptămâni
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu: Îi rog pe colegii de la Casele teritoriale de Pensii să aibă încredere
- ACTUALacum 4 săptămâni
VIDEO | Mascații au descins la balastierele din Argeș – DOI AFACERIȘTI SĂLTAȚI ȘI DUȘI LA AUDIERI
- ACTUALacum 4 săptămâni
RUȘINOS! MANAGER DE SPITAL DE NOTA 5! Candidata PSD la șefia spitalului Curtea de Argeș a picat rușinos proba scrisă a concursului
- NATIONALacum 2 săptămâni
Șefa ANM anunță o schimbare radicală a vremii: intră un val de aer rece și vom avea un frig de crapă pietrele
- ACTUALacum 3 săptămâni
ACUM! Accident grav la Curtea de Argeș, pe Bulevardul Basarabilor
- ACTUALacum o săptămână
DILEMĂ LA CURTEA DE ARGEȘ: S-AU ÎNCHINAT ȘI AU ADUS OMAGII PARCOMETRULUI DE ZIUA NAȚIONALĂ!?? – Galerie Foto
You must be logged in to post a comment Login