Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

FOTO Telefonul pliabil de care Samsung ar trebui să se teamă / Câteva impresii despre Oppo Find N

Publicat

in

E doar la prima generație și e prima încercare a Oppo pe piața pliabilelor, însă Oppo Find N e probabil unul dintre cele mai bine construite telefoane pliabile de până acum. Din păcate nu e disponibil și în România. Însă perspectivele sunt foarte bune pentru un viitor model care ar putea să ajungă și la noi, iar Samsung ar cam avea de ce să se teamă.

Oppo Find NFoto: Hotnews

Nu e un secret că Samsung domină piața telefoanelor pliabile în acest moment – nu doar prin faptul că a scos deja mai multe generații de modele, una mai bună ca cealaltă, ci și că are un portofoliu diversificat, cu două modele de format diferit. Timid și alte companii au încercat să intre în universul pliabilelor, însă cu nu prea mare succes.

Oppo a lansat la finalul anului trecut primul său model pliabil – Oppo Find N, un model de telefon care poate fi comparat direct cu Galaxy Fold de la Samsung. HotNews.ro a fost la lansarea telefonului Oppo Find N, iar încă de pe atunci telefonul ne-a impresionat din punct de vedere al construcției și al designului.

Acum, am avut ocazia să ne „jucăm” mai mult cu el, să-l folosim câteva zile și să-i dibuim secretele hardware. Și spunem asta pentru că nu l-am putut testa așa cum o facem de obicei cu modelele venite la recenzie, și asta pentru că Find N este lansat doar pe piața din China, astfel încât pe partea software nu e optimizat pentru România, iar serviciile Google lipsesc de pe telefon.

Astfel, nu am putut să-l testăm întocmai ca un telefon disponibil pentru publicul român, însă am putut să-l examinăm atent la tot ce înseamnă hardware, construcție, calitatea materialelor și decizii de design.

Așadar, lăsăm mai jos o scurtă listă de plusuri, minusuri și câteva alte observații legate de partea Hardware al modelului pliabil Oppo Find N, în speranța că nu va dura prea mult până când Oppo va lansa oficial și în România un model pliabil similar.

Oppo Find N vs Samsung Galaxy Fold 3 – Asemănări și deosebiri

Pliabilul de la Oppo se vrea a fi un fel de rival direct pentru celebrul telefon Samsung Galaxy Fold, ajuns la a treia generație deja. Însă pe cât de mult par să se asemene, pe atât de multe diferențe există.

Dacă Samsung Galaxy Fold 3 are niște dimensiuni apreciabile, Oppo Fin N vine însă cu dimensiuni ceva mai reduse, mult mai ușor de manevrat chiar și într-o mână.

Și asta pentru că ecranul exterior vine cu niște proporții „clasice” (18:9), similare telefoanelor obișnuite. Fold 3 are în schimb un ecran extern pe format înalt și subțire (25:9), nu neapărat mai ușor de folosit, dar cu siguranță cu mai puțin spațiu util.

Foto: Oppo Find N (stânga) vs Samsung Galaxy Fold 3 (dreapta)

La interior, când Oppo Fin N este desfășurat, ecranul mare ajunge la o diagonală de 7,1 inci, însă formatul este mai degrabă pătrățos (8,4:9), adică dă senzația de o tabletă oricum l-ai deschide.

Fold 3 în schimb vine cu un ecran intern de 7,6 inci în diagonală, dar care se deschide pe înalt (format portret), cu un aspect 11,2:9, ceea ce presupune că pentru anumite tipuri de conținut telefonul ar trebui rotit.

O altă diferență față de Fold 3 o constituie pliul ecranului – La Oppo find N cuta unde ecranul se pliază este mult mai puțin vizibilă, asta pentru că ecranul de fapt se îndoaie sub forma unei „lacrimi” în interiorul balamalei, iar când telefonul este închis cele două jumătăți se lipesc perfect, fără spațiu între ele.

În plus, nici utilizatorul nu ajunge să interacționeze prea mult cu degetul peste pliul dispus vertical, pentru că nu prea are nevoie să întoarcă telefonul când folosește ecranul mare în format landscape (fiind un raport aproape 1 la 1, nici nu prea există modul landscape).

În schimb, la Samsung Fold 3 pliul e mai vizibil, jumătățile telefonului nu se lipesc perfect când este închis telefonul și rămâne între ele un gol, iar pliul este simțit mai mult când utilizatorul folosește ecranul în format landscape (iar cuta practic „taie” ecranul de la stânga la dreapta).

Ce ne-a plăcut la Oppo Find N – partea hardware – plusuri:

+ Construcția solidă – metal, sticlă și o balama foarte precisă / Balamaua e proiectată să stea în poziție fixă când e deschisă oriunde între 50 și 120 de grade, ceea ce face telefonul foarte versatil în utilizare, în special ca stand pentru camera foto/video.

+ Pliabilul care se închide complet – jumătățile telefonului se închid complet și nu lasă loc să intre mizerie în interior, pe ecranul pliabil. Modul de pliere în interior al ecranului face și cuta să fie mult mai puțin vizibilă

+ Manevrabilitatea – Telefonul e surprinzător de mic pentru ce reprezintă. Chiar dacă este gros, ecranul exterior are proporții mult mai „clasice” și permite o folosire aproape normală fără să te simți frustrat și să fi nevoit mereu să deschizi ecranul mare

+ Ecranul pliabil – 120 Hz AMOLED adaptiv LTPO, 1.000 nits prag maxim de luminozitate. Foarte, foarte plăcut. / Ecranul pliabil este format din 12 straturi componente, inclusiv straturi foarte subțiri de sticlă, iar din punct de vedere al durabilității telefonul ar urma să reziste cel puțin la 200.000 de plieri.

+ Trei camere foto promițătoare – cea principală de 50 megapixeli bazată pe senzorul Sony IMX766, o cameră ultrawide de 16 MP și o cameră telefoto 2x zoom optic de 13 MP.

Ce nu ne-a plăcut la Oppo Find N – minusuri:

– Ecranul extern, deși un AMOLED destul de bun și luminos, are o rată de refresh de doar 60 Hz.

– Telefonul nu este disponibil (momentan, sperăm) decât în China. Prețul însă cu care s-a lansat în China e promițător: varianta 8 GB RAM + 256 GB stocare la 7699 CNY (aproximativ 1.100 euro)

Oppo Find N – alte câteva aspecte de menționat + preț:

> Telefonul vine cu un procesor Snapdragon 888, RAM 8 GB sau 12 GB LPDDR, 256 GB sau 512 GB spațiu de stocare de tipul UFS 3.1

> Find N vine cu o baterie de 4.500 mAh și cu posibilitatea încărcare rapidă la 33W (Supervooc), încărcare wireless 15W și încărcare wireless reversibilă la 10W (încarcă accesorii).

> Oppo susține că a obținut o certificare TUV cum că pliul ecranului de pe Find N este cu 80% mai puțin sesizabil decât pe alte modele pliabile de pe piață.

> Cititorul de amprente este poziționat lateral, este ușor de ajuns și dibuit, iar în zilele noastre de testare a fost foarte precis.

> Telefonul are două camere de selfie, ambele decupate în ecran – una pe mijlocul ecranului extern, alta în colțul stânga-sus pe ecranul interior. Ambele sunt de 32 MP, f/2.4

> Prețul cu care s-a lansat Oppo Find N în China: varianta 8 GB RAM + 256 GB stocare la 7699 CNY (aproximativ 1.100 euro) / varianta 12 Gb RAM + 512 Gb stocare la 8999 CNY (aproximativ 1.300 euro)

Sursă foto: HotNews.ro

Loading

NATIONAL

Ce pensie va primi Joe Biden după încheierea mandatului de președinte al SUA? Are o avere de peste 9 milioane de dolari

Publicat

in

Președintele american Joe Biden urmează să primească o pensie anuală de peste 400.000 de dolari, conform unui raport al National Taxpayers Union Foundation. Această sumă provine din două programe federale distincte de pensii, ambele disponibile datorită îndelungatei sale cariere politice.

În calitate de fost președinte, Biden este eligibil pentru o pensie anuală echivalentă cu salariul unui secretar de cabinet, stabilit la 246.400 de dolari în 2024. Pe lângă aceasta, mandatul său de 36 de ani în Senat și cei opt ani petrecuți ca vicepreședinte îi oferă dreptul la o pensie suplimentară de 166.374 de dolari, rezultând o sumă combinată de peste 412.000 de dolari, ajustabilă anual, arată Libertatea.ro.

Joe Biden, cu o avere netă estimată la 9 milioane de dolari, beneficiază de o situație financiară solidă după o carieră publică de peste 44 de ani. Foștii președinți americani, indiferent de averea personală, primesc aceste beneficii conform Legii Foștilor Președinți din 1958, care le garantează o pensie și alte indemnizații.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

European Commission, Romania’s investigations must produce preliminary results before electoral campaign (MEP Muresan)

Publicat

in

AGERPRES special corespondent Florin Stefan reports: Both in Romania and at the European level, the investigations currently carried out must present to the people at least preliminary conclusions before the start of the campaign for the presidential elections, because the people must vote knowingly, PNL MEP Siegfried Muresan said on Monday in Strasbourg.

The MEP, who holds the position of vice-president of the European People’s Party (EPP) group in the European Parliament, referred to the official investigation launched in mid-December by the European Commission against TikTok for its failure to limit interference in the elections, as well as to the wider investigation announced by the Romanian authorities on this topic, which was also welcomed by the EP president Roberta Metsola.

„I believe that people have the right to know what happened. They have the right to know what were the methods used by those who tried to illegitimately influence the elections in Romania (…) and I hope that the results of the investigations will appear in the following weeks”, Muresan told a briefing for Romanian journalists.

He admitted that these investigations launched by the European Commission against TikTok and X may last for months, but he appreciated that „the fact that this investigation has started is a good thing and means that the risk of spreading fake news on this platform is reduced to some extent”.

Muresan also admitted that the efforts to combat such interference were more effective in the Republic of Moldova, „because there the authorities were aware before the elections of the risk of interference, they informed and educated the citizens better”, including with the help of civil society.

„We believed that this type of interference cannot take place at the level of the European Union, in a member state of the European Union, but in the meantime I think that everyone understood that the Russian Federation wants to weaken the European Union, wants to weaken the institutions at European level and also wants the weakening of institutions at the national level, wants people to no longer trust justice, democratic institutions of the state and, in fact, wants destabilization”, explained the vice-president of the EPP group in the EP.

On the other hand, Siegfried Muresan emphasized that it is necessary to publish at least the preliminary results of the investigations before the start of the campaign for the first round of the presidential elections in Romania.

„I think we should at least have preliminary results before people go to the polls. People must vote knowingly. People must be informed, they must know how social networks were used during the election campaign to misinform them and even to manipulate them”, he emphasized, specifying that this is valid „both in Romania and at the European level”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Rapid – Poli Iaşi, scor 2-1, în ultimul meci al etapei a 22-a

Publicat

in

Echipa bucureşteană Rapid a învins luni seara, pe teren propriu, scor 2-1, formaţia Poli Iaşi, în ultimul meci al etapei a 22-a din Superligă, potrivit news.ro

Rapid a început bine meciul de pe Giuleşti şi Petrila a ratat în minutele 2 şi 11. În minutul 20, acelaşi Petrila a deschis scorul cu un şut din careu. Replica oaspeţilor a venit în minutul 30, la şutul lui Gheorghiţă, iar în minutul 35 Tailson a egalat pentru ieşeni. După numai două minute Samayoa l-a faultat pe Ignat în careu şi s-a dictat penalti. A executat Petrila şi a înscris pentru 2-1 în minutul 40.

În partea secundă Onea a şutat puţin peste poartă, în minutul 50, iar Petrila nu a finalizat în minutul 72, preferând să-i paseze lui Burmaz. Rapid s-a impus în cele din urmă, cu 2-1 şi cu destule emoţii, ieşenii ratând incredibil în minutul 90+1, iar echipa lui Şumudică urcă pe loc de play-off, al şaselea, având 32 de puncte. Poli Iaşi este pe locul 14, cu 22 de puncte.

RAPID: Aioani – Onea, C. Ignat, Paşcanu, Borza – Grameni (Emmers 61), Hromada, T. Christensen (Gojkovic 75) – Micovschi (A. Dobre 62), Burmaz (N’jie 75), Petrila (R. Pop 90+2). ANTRENOR: Marius Şumudică

POLI IAŞI: J. Fernandez – Guilherme Soares, Samayoa, Claudio Silva, R. Ispas – Marchioni, Gouet (Stefanovici 86) – V. Gheorghe, A. Roman, A. Gheorghiţă – Tailson (M. Tănasă 90). ANTRENOR: Emil Săndoi

Cartonaşe galbene: C. Ignat 74, Petrila 90+1 / V. Gheorghe 16, Samayoa 38, Guilherme Soares 48

Stadion: Superbet Arena Giuleşti

Arbitri: Iulian Călin – Valentin Avram, Cosmin Bojan

Arbitri VAR: Iulian Dima – Adrian Cojocaru

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Deputat USR vrea să-i pună la masă pe Elena Lasconi şi Nicuşor Dan: Nu e normal să candideze pe acelaşi culoar

Publicat

in

Deputatul USR Radu Mihaiu afirmă că ”nu e normal” ca Elena Lasconi şi Nicuşor Dan să candideze pe acelaşi culoar, urmând ca situaţia să fie discutată în interiorul partidului.

”Noi, în USR, o să avem o discuţie pentru că nu e normal ca doamna Lasconi şi domnul Nicuşor Dan să candideze pe acelaşi culoar. Deci va trebui să gestionăm această situaţie”, a declarat deputatul Radu Mihaiu, luni seară, la B1 TV.

Mihaiu: Elena Lasconi este un candidat care a obţinut foarte multe voturi

Acesta a adăugat, însă, că Elena Lasconi ”este un candidat care a obţinut foarte multe voturi, a obţinut cu 500.000 de voturi mai mult decât USR”.

Elena Lasconi, calificată în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de anul trecut alături de Călin Georgescu, a anunţat că intenţionează să candideze din nou la alegerile care vor avea loc în luna mai, având în vedere încrederea pe care i-au acordat-o cei care au votat-o în primul tur care a fost anulat.

De asemenea, Nicuşor Dan a declarat că va candida independent şi şi-a menţinut intenţia de a candida chiar şi după ce coaliţia de guvernare a anunţat că va avea un candidat comun în persoana lui Crin Antonescu.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Trump ‘dă de pământ’ cu ultima decizie luată de Biden: fostul președinte și-a grațiat frații

Publicat

in

Noul preşedinte american Donald Trump, care a depus luni jurământul, a criticat decizia lui Joe Biden – chiar înainte de a părăsi Casa Albă – de a acorda graţieri preventive mai multor personalităţi politice şi unor membri ai familiei sale, informează AFP.

„Voiam să vorbesc despre lucrurile pe care le-a făcut Joe astăzi, cu graţierea unor oameni care sunt foarte, foarte vinovaţi de delicte foarte grave”, a declarat republicanul într-un al doilea discurs după ceremonia de învestire, conform Agerpres. El s-a referit în special la membrii comisiei de anchetă parlamentară care au denunţat rolul jucat de Trump în atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021.

Ce urmează?

Însă Trump se pregăteşte la rândul lui să emită un număr mare de graţieri pentru inculpaţii puşi sub acuzare pentru atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA şi intenţionează să reducă pedepsele acelora care au atacat forţele de ordine, a informat luni ABC News, citând surse neidentificate, transmite Reuters, care nu a putut confirma relatările. ABC News a relatat că planurile s-ar putea schimba înainte ca ordinele de graţiere să fie emise oficial.

ABC News a mai transmis că Trump plănuia să anuleze condamnările pentru cei care nu au comis violenţe în timpul asaltului asupra Capitoliului. Trump încearcă să comute pedepsele celor condamnaţi pentru atacuri asupra forţelor de ordine, o mişcare care ar putea permite eliberarea susţinătorilor săi aflaţi în prezent în închisoare, potrivit relatării ABC News.

Context

Preşedintele american aflat la sfârşit de mandat Joe Biden a graţiat preventiv cinci membri ai familiei sale, cu câteva minute înainte de a-i ceda prerogativele lui Donald Trump, luni, afirmând că vrea să-i apere de „anchete nefondate şi cu motivaţii politice”, informează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres. „Familia mea a fost vizată de atacuri şi de ameninţări neîncetate, motivate doar prin dorinţa de a mă lovi – cel mai urât fel de politică partizană. Din nefericire, nu am niciun motiv să cred că aceste atacuri vor înceta”, a explicat într-un comunicat preşedintele democrat aflat la sfârşit de mandat, azi în vârstă de 82 de ani. Este vorba de fratele său James Biden, de sora sa Valerie Biden Owens, de consorţii lor respectivi, Sara Jones Biden şi John Owens, precum şi de fratele său Francis Biden.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Prima reacție din Panama după discursul lui Trump: Canalul este şi va continua să fie al Panama

Publicat

in

Preşedintele statului Panama, Jose Raul Mulino, a respins luni „de manieră integrală” declaraţiile omologului său american, Donald Trump, referitoare la intenţiile noului lider de la Casa Albă de a „recupera” Canalul Panama, şi a subliniat încă o dată că respectivul „canal este şi va continua să fie al Panama”, informează EFE, potrivit Agerpres.

„În numele Republicii Panama şi al poporului său, trebuie să resping de manieră integrală cuvintele rostite de preşedintele Donald Trump cu privire la Panama şi la canalul său, în discursul său de învestire. Reiterez ceea ce am spus în mesajul meu către naţiune, în data de 22 decembrie: Canalul este şi va continua să fie al Panama”, a transmis preşedintele panamez într-un comunicat.

Trump a reiterat luni, în timpul ceremoniei sale de învestire, că va „prelua” din nou controlul asupra Canalului Panama pentru că, potrivit lui, există o prezenţă chineză acolo. El s-a plâns totodată din nou de preţul mare pe care l-ar plăti navele americane pentru a traversa ruta interoceanică.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend