Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

FOTO Scrisoarea care distruge Austria și îl înfundă pe Nehammer: Eugen Tomac a făcut totul public în scandalul Schengen

Publicat

in

Europarlamentarul Eugen Tomac atacă din nou Austria pe tema Schengen. președintele PMP spune că a primit o scrisoare de la Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, care spune că România are un sistem de gestionare a frontierelor de înaltă calitate.

“Poziție de ultimă oră a Comisiei Europene: România are un sistem de gestionare a frontierelor de înaltă calitate. Prin urmare, votul Austriei din 8 decembrie 2022a fost un abuz evident pentru care Nehammer trebuie să plătească!

Invocarea absurdă a problemelor legate de migrație nu are nicio legătură cu România. Această retorică trebuie să înceteze. Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, spune răspicat, într-o scrisoare de răspuns pe care am primit-o astăzi, că ţara noastră dispune de un mecanism de supraveghere a frontierelor performant.

Cu alte cuvinte, România protejează frontierele externe ale UE în timp ce noi înșine suntem ținuți în afara spațiului Schengen. Deschiderea frontierelor aeriene şi maritime nu este un succes, așa cum îl prezintă stânga comasată. Să le spună marele PNL, anexa prezentă a PSD, românilor care stau ore în șir la cozile din vămi ce grandioasă victorie au obținut ei.

Atunci când au avut cu adevărat șansa să reacționeze, să apere dreptul a peste 20 de milioane de români, au tăcut. Iar astăzi îi mint pe români cu victorii false.

Procesul pe care l-am inițiat împotriva Consiliului UE la Curtea de Justiție a Uniunii Europene reprezintă singura şansă pentru a face dreptate românilor şi pentru a ne asigura că Austria va plăti scump pentru abuzul comis”, scrie Eugen Tomac.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

FOTO Nu e SF! Costumul care poate transforma urina în apă potabilă – cum funcționează

Publicat

in

Un costum spaţial de inspiraţie ştiinţifico-fantastică care reciclează urina în apă potabilă ar putea permite astronauţilor să efectueze lungi ieşiri în spaţiu în cadrul viitoarelor expediţii lunare, scrie The Guardian.

Prototipul, modelat după “costumele de protecţie” din clasicul SF Dune, colectează urina, o purifică şi o poate returna astronautului printr-un tub de băut în cinci minute.

Creatorii costumului speră că acesta ar putea fi utilizat înainte de sfârşitul deceniului în cadrul programului Artemis al NASA, care este axat pe învăţarea modului de a trăi şi de a lucra pe perioade prelungite pe o altă lume.

NASA se pregăteşte pentru misiunea Artemis III din 2026, care vizează debarcarea unui echipaj la polul sud al Lunii, cu ambiţia declarată de a lansa misiuni cu echipaj pe Marte până în anii 2030. Urina şi transpiraţia sunt deja reciclate în mod obişnuit pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), dar Sofia Etlin, cercetător la Weill Cornell Medicine şi Cornell University şi coproiectant al costumului, spune că este nevoie de un sistem echivalent pentru atunci când astronauţii sunt în expediţie.

“În prezent, astronauţii au la dispoziţie doar un litru de apă în sacii de băut din costum”, a declarat Etlin. “Acest lucru este insuficient pentru ieşirile spaţiale lunare planificate de durată mai lungă, care pot fi de la 10 ore şi chiar până la 24 de ore în caz de urgenţă”.

De asemenea, sunt plângeri în ceea ce priveşte soluţia actuală de gestionare a deşeurilor, aşa-numitul articol de îmbrăcăminte cu absorbţie maximă (MAG), care este în esenţă un scutec pentru adulţi.

Îmbrăcămintea ar fi predispusă la scurgeri, inconfortabilă şi neigienică, determinându-i pe unii astronauţi să limiteze consumul de alimente şi băuturi înainte de ieşirile în spaţiu, iar pe alţii să se plângă de infecţii ale tractului urinar (ITU).

Cum funcționează

Sistemul propus cuprinde o cupă de colectare din silicon turnat pentru a se potrivi în jurul organelor genitale, cu o formă şi o dimensiune diferite pentru femei şi bărbaţi. Aceasta este conţinută într-o lenjerie de corp alcătuită din mai multe straturi de ţesătură flexibilă.

Cupa de silicon este conectată la o pompă de vid activată de umiditate, care porneşte automat de îndată ce astronautul începe să urineze. Odată colectată, urina este deviată către sistemul de filtrare, unde este reciclată în apă cu o eficienţă de 87%. Sistemul utilizează un sistem de osmoză pentru a elimina apa din urină, plus o pompă pentru a separa apa de sare.

Colectarea şi purificarea a 500 ml de urină durează doar cinci minute. În timpul implementării, apa purificată ar putea fi îmbogăţită cu electroliţi şi returnată astronautului ca băutură energizantă.

Sistemul măsoară 38 cm pe 23 cm, având o greutate de aproximativ 8 kg, care a fost considerată suficient de compactă şi uşoară pentru a fi transportată pe spatele unui costum spaţial. Echipa intenţionează să recruteze 100 de voluntari la New York, în toamnă, pentru a testa confortul şi funcţionalitatea sistemului.

“Sistemul nostru poate fi testat în condiţii simulate de microgravitaţie, deoarece microgravitaţia este principalul factor spaţial de care trebuie să ţinem cont”, a declarat prof. Christopher Mason, de la Weill Cornell Medicine. “Aceste teste vor asigura funcţionalitatea şi siguranţa sistemului înainte ca acesta să fie implementat în misiuni spaţiale reale”.

Detalii despre prototip sunt publicate în revista Frontiers in Space Technology.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Cazul jafului de la bancomatul din Arad: Trei suspecți au fost prinși de polițiști

Publicat

in

Polițiștii au prins vineri dimineața trei indivizi, suspecți în cazul exploziei și jafului de la un bancomat din localitatea Șiria, județul Arad, din care au fost sustrași 200.000 de lei.

Directorul adjunct al Direcției de Investigații Criminale din cadrul IGPR, Cristian Gheorghe, a declarat vineri că cei trei indivizi intenționau să părăsească România.

„Indivizii respectivi doreau să părăsească teritoriul României, am intervenit și i-am condus la sediul Poliției, unde se află și în momentul de față”, a declarat Cristian Gheorghe, potrivit Mediafax.

Unul dintre indivizi este albanez, locuiește în Maramureș, iar ceilalți doi sunt din județul Arad.

Doi dintre ei au antecendente „chiar pe acest mod de operare”, susțin polițiștii, care adaugă că este vorba de explozii la bancomate.

Polițiștii fac patru percheziții domiciliare în Maramureș și Arad.

Polițiștii au fost sesizați în urmă cu o săptămână cu privire la un incendiu izbucnit la un bancomat din Șiria. „Din bancomat au fost sustrași 200.000 de lei. Prejudiciul total urmează a fi stabilit”, au transmis atunci anchetatorii.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend