Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

FOTO Resturile unei rachete rusești lansate asupra Ucrainei au căzut în Republica Moldova

Publicat

in

Bucăți dintr-o rachetă rusească lansată sâmbătă asupra Ucrainei au fost descoperite pe teritoriul Republicii Moldova de o patrulă a poliției de frontieră, informează Ministerul de Interne de la Chișinău.

Resturi ale unei rachete rusești au căzut în Republica MoldovaFoto: mai.gov.md

„Urmare a bombardamentelor masive ale Rusiei asupra Ucrainei, o patrulă a poliției de frontieră a descoperit, în această după-amiază, în zona sectorului de frontieră Larga (raionul Briceni), resturile unei rachete, provenită din atacurile aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei”, anunță Ministerul moldovean de Interne, într-un comunicat.

Conform sursei citate, din cauza bombardamentelor asupra Ucrainei, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră din Republica Moldova a pus în aplicare planul de contingență și a sporit numărul patrulelor de poliție pe zona de frontieră cu Ucraina, cu observarea spațiului aerian și a fâșiei verzi de frontieră cu Ucraina.

„Odată descoperite resturile presupusei rachete, imediat s-a luat măsura protejării zonei și a fost anunțat serviciul de urgență 112, precum și echipele Bombteh ale IGP. De asemenea, a fost anunțată și procuratura raionului Briceni. IGSU și Poliția de Frontieră asigură perimetrul și pregătesc asistența pentru echipele de investigare și verificare ale Bombteh IGP și ale procuraturii”, se precizează în comunicat.

Resturile unei rachete rusești, descoperite în Republica Moldova (Foto: www.mai.gov.md)

Este cel de-al treilea caz în care resturi ale unor rachete provenite din bombardamentele asupra Ucrainei cad pe teritoriul Republicii Moldova. „Ca și în cazurile precedente, se întreprind toate acțiunile necesare, conform procedurii, de către instituțiile abilitate”, precizează MAI moldovean.

Amintim că Rusia a lansat sâmbătă după-amiază un al doilea val de rachete asupra Ucrainei, forţând oamenii să se adăpostească în timp ce sirenele răsunau în toată ţara, la doar câteva ore după atacurile aeriene de dimineaţă, care au lovit infrastructura critică din Kiev şi al doilea cel mai mare oraș al țării, Harkov.

Reacția premierului Natalia Gavrilița

Premierul Natalia Gavrilița și-a exprimat, într-o postare pe Facebook, „indignarea pentru lipsa de respect a suveranității Republicii Moldova”, spațiul său aerian fiind din nou survolat și rămășițele unei rachete căzând pe teritoriul său.

„Nu există justificare politică, istorică și cu atât mai mult morală pentru uciderea civililor și atacarea infrastructurii care asigură supraviețuirea populației. Îmi exprim indignarea profundă în legătură cu noul atac masiv asupra Ucrainei”, a scris Natalia Gavrilița, ea exprimându-și de asemenea „susținerea mea pentru poporul eroic ucrainean și sprijinul nostru pentru victimele atacurilor barbare ale Rusiei”.

Prim-ministrul moldovean scrie totodată că: „Îmi exprim indignarea pentru lipsa de respect a suveranității Republicii Moldova, spațiul său aerian fiind astăzi din nou survolat și rămășițele unei rachete căzând în vecinătatea localității Larga din raionul Briceni”.

___

NATIONAL

Un patron român și-a transformat muncitorii în sclavi. ‘Caporalul’ le fura și din bani

Publicat

in

Un patron român a fost arestat în Italia, după ce i-a transformat în sclavi pe muncitorii aduși la cules de portocale. Bărbatul fura inclusiv din salariile lor.

Totul s-a întâmplat în Biancavilla, o localitate din Sicilia. Românul se ocupa de muncitorii aduși din alte țări, pentru a munci în câmp.

Individul era responsabil de transportul acestora, dar și de randamentul pe care îl dădeau oamenii în câmp.

Românul a început să-i exploateze pe bieții muncitori, transformându-i în sclavi. Ba mai mult decât atât, individul le fura și din salarii.

În Italia, o astfel de persoană este cunoscută sub numele de ”caporal”, ceea ce înseamnă că profită de pe urma mai multor muncitori.

Românul fura și energie electrică

Ulterior, individul a intrat în atenția autorităților italiene. În urma controalelor efectuate la domiciliul românului, militarii au descoperit 5 tunisieni, cu vârste cuprinse între 22 și 41 de ani, prezenți în mod ilegal pe teritoriul italian, angajați și ei la muncă în mediul rural.

Mai mult decât atât, românul este acuzat și pentru furt de energie electrică, după ce, în urma controalelor, cu sprijinul tehnicienilor Enel, s-a constatat că întreaga clădire în care se aflau tunisienii a fost racordată ilegal la rețeaua de energie electrică la îndemnul românului, care se află în arestul Poliției.

Acum, muncitorii sunt cercetați pentru intrare și ședere ilegală pe teritoriul național, notează Știri Diaspora.

Citeste mai mult

NATIONAL

Berlinala 2024/ Există o lume dincolo de perspectiva eurocentrică, a declarat regizorul filmului ‘Black Tea’

Publicat

in

Regizorul Abderrahmane Sissako îşi propune să arate spectatorilor o latură a Africii care nu este adeseori prezentată pe marile ecrane prin intermediul filmului său romantic “Black Tea”, cu o acţiune plasată pe două continente şi care a avut premiera miercuri seară la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, informează Reuters.

“A fost important pentru mine să mă gândesc să deschid această perspectivă. Există foarte des o perspectivă europeană sau eurocentrică, ca şi cum ea ar fi singurul lucru din care lumea este alcătuită”, a declarat regizorul nominalizat la premiile BAFTA în faţa jurnaliştilor de la Berlin, înainte de premieră.

“Dar există o altă lume pe lângă aceasta”, a adăugat el.

Filmul său, pe alocuri oniric, începe cu o nuntă în Coasta de Fildeş, în timp ce Aya, interpretată de Nina Melo, îşi părăseşte mirele la altar şi ajunge în comunitatea bine implantată a diasporei africane din Guangzhou, în China.

Acolo, Aya se îndrăgosteşte discret de Cai, proprietarul magazinului de ceai unde lucrează, interpretat de Chang Han, în timp ce acesta o învaţă tainele ceremoniei ceaiului în subsolul magazinului.

“Este foarte important să arătăm Africa printr-o personalitate puternică şi mândră, pentru că nu se spun destule poveşti despre Africa şi nu există destule poveşti bune spuse bine despre Africa”, a declarat Abderrahmane Sissako.

Cu toate acestea, actriţa Nina Melo a respins ideea că personajul ei ar putea fi considerat o femeie africană puternică în mod stereotipic.

“Ceea ce mi-a plăcut la Aya este vulnerabilitatea ei. Vulnerabilitatea este cea care o face atât de plină de forţă şi de puternică”, a spus ea.

Regizorul de origine mauritană a adăugat că filmele despre Africa suferă din cauza unor clişee care, uneori, se dovedesc dăunătoare.

“Am avut o experienţă dificilă cu Occidentul, cu cei responsabili de colonialism, iar noi suntem săraci din această cauză şi devenim din ce în ce mai săraci”, a adăugat Abderrahmane Sissako.

“Într-o lume globalizată, Africa trebuie să se deschidă către ceilalţi şi să nu se teamă de niciun partener. Există China, însă nu doar China”, a mai spus regizorul african.

Cea de-a 74-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin se desfăşoară în perioada 15-24 februarie.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend