Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

FOTO Fenomen spectaculos în țara noastră: A apărut pe cer luni seara, iar oamenii au scos imediat telefoanele pentru a imortaliza momentul

Publicat

in

Luni seara, 10 iunie 2024, pe cerul orașului Deva a avut loc un fenomen rar și spectaculos: norii Mammatus au creat o imagine impresionantă.

Norii Mammatus reprezintă o formațiune noroasă rară și impresionantă, remarcabilă prin aspectul lor unic. Acești nori se formează de obicei sub norii de tip cumulonimbus, asociați cu furtuni puternice, și sunt caracterizați de protuberanțe rotunde care atârnă de bazele norilor, asemănătoare cu niște saci sau pungi.

Numele „mammatus” provine din cuvântul latin „mamma”, care înseamnă „mamă” sau „sân”, o referire directă la forma lor distinctivă.

Formarea norilor Mammatus

Norii Mammatus se formează printr-un proces complex asociat cu norii de tip cumulonimbus, adesea legați de furtuni puternice. Procesul implică câteva etape esențiale:

Turbuletă și instabilitate: Norii Mammatus apar de obicei în condiții atmosferice instabile, unde există mișcări verticale puternice ale aerului. Aceste mișcări sunt frecvente în regiunile cu furtuni puternice.

Aer descendent rece: În timp ce norii cumulonimbus generează curenți ascendenți puternici, există și curenți descendenți de aer rece care coboară din partea superioară a norului. Acești curenți descendenți pot crea turbulență în baza norului.

Condensare și evaporare: Aerul rece descendent provoacă condensarea vaporilor de apă sub forma picăturilor sau cristalelor de gheață. În același timp, există procese de evaporare și sublimare, care contribuie la răcirea suplimentară a aerului.

Protuberanțe: Diferențele de densitate dintre aerul rece și umed și aerul mai cald din jur determină formarea protuberanțelor caracteristice. Acestea atârnă de baza norului, dându-le aspectul distinctiv de „pungi” sau „saci”.

Persistență și vizibilitate: Norii Mammatus pot persista pe cer timp de câteva minute până la o oră, în funcție de condițiile atmosferice. Sunt adesea vizibili după trecerea unei furtuni, când lumina soarelui îi iluminează din lateral, accentuându-le forma unică.

Acest fenomen rar și spectaculos oferă un spectacol vizual impresionant, atrăgând atenția și fascinația celor care au ocazia să-l observe.

content-image

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Septuplul campion olimpic Caeleb Dressel îşi va apăra titlul în proba de 50 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris

Publicat

in

Sportivii americani Madison Chock şi Evan Bates, campioni olimpici pe echipe la patinaj artistic în 2022, s-au căsătorit într-o nuntă romantică la malul mării

Citeste mai mult

NATIONAL

FOTO HARTĂ Forțele armate rusești avansează într-un nou oraș în Ucraina, în timp ce armata ucraineană se retrage: importanța orașului Toretsk

Publicat

in

Forțele armate rusești au crescut presiunea asupra orașului Toretsk, reușind să captureze satul Shumy din regiunea Donețk. Potrivit analiștilor DeepState, zona din jurul satului Pivnichne a devenit un punct extrem de fierbinte în ultimele zile.

„Motivul exact al eșecului apărării (n.r.: ucrainene) este încă necunoscut. În seara zilei de 21 iunie, rușii au înaintat mai departe de-a lungul străzii paralele cu calea ferată. În plus, inamicul a ocupat satul Shumy, o stație de pompare”, arată analiștii DeepState.

DeepState a prezis că rușii vor încerca să-și dezvolte succesul tactic prin atragerea de rezerve suplimentare în această zonă. Scopul lor este clar: vor să captureze Toretsk.

De ce este important orașul Toretsk? Pentru că este unul industrial din regiunea Donețk. În ianuarie 2022, populația sa era de aproximativ 30.914.

content-image

Ce spunea recent Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

Forțele armate ale Ucrainei au anunțat, pe 18 iunie, o creștere a atacurilor rusești în apropierea orașului Toretsk, regiunea Donețk, după o „lungă pauză” de luptee din zonă.

Într-o postare pe Telegram, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că „informațiile sale, artileria, aviația, sistemele fără pilot” lucrează pentru a respinge cinci atacuri lansate simultan.

„În direcția Toretsk, ocupanții ruși au intensificat și au început cinci atacuri deodată – în zonele Niu-York, Pivnichne și Pivdene”, au scris ei. „Forțele de Apărare ale Ucrainei controlează situația și resping agresorul”.

În comentarii pentru AFP, locuitorii din Toretsk au raportat o creștere a atacurilor asupra orașului. „Au început să tragă dimineața și a durat toată ziua”, a spus o persoană.

Luptele din ultimul timp

În ultimele săptămâni, atenția publică se orientează asupra ofensivei stagnate a Rusiei în Harkov, dar trupele ruse au avansat în mod constant în regiunea Donbas, cea mai estică a țării, care rămâne ținta principală a Moscovei.

Deplasându-se spre vest de ruinele celor două orașe ocupate din regiunea Donețk – Bakhmut și Avdiivka – trupele ruse au invadat mai multe sate mici și s-au apropiat de Chasiv Yar (detalii aici) și de o autostradă strategică la sud de oraș.

În altă parte, trupele ruse intensifică atacurile în zonele de frontieră ale Luganskului, cu scopul de a captura satul Borova din regiunea vecină Harkov, a declarat Brigada 3 de Asalt a Ucrainei pe 18 iunie.

Într-o postare pe Telegram, brigada a spus că forțele Moscovei folosesc tancuri, drone și rachete antiaeriene în efortul de a avansa și, de asemenea, a susținut că au desfășurat arme chimice, fără a oferi detalii suplimentare.

„Linia frontului… din regiunea Harkovului, la granița cu regiunea Luhansk, este astăzi una dintre cele mai intense zone ale ofensivei inamicului”, au scris ei. „Sarcina imediată a ocupanților este să ajungă în satele Cerneșchina și Perșotravneve, cu sechestrarea ulterioară a Borovei”.

Potrivit serviciului de monitorizare DeepState, Rusia a adunat 10.000 de soldați ca parte a unui „pumn de șoc” pentru a captura satul. Borova a fost ocupat de forțele ruse în martie 2022, dar a fost eliberat mai târziu în acel an, în timpul contraofensivei ucrainene din regiunea Harkov.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

ACTUALacum 21 de ore

VIDEO | “Nesimțitule, iar te plimbi pe banii noștri!” – Primarul Panțurescu și martalogul Moise, prinși la cumpărături cu mașina primăriei

Cetățenii din urbea regală nu mai suportă bătaia de joc a reprezenanților administrației PSD și îi penalizeaza de fiecare dată...

ACTUALacum 21 de ore

Rușine mare la târla regală! ISU a închis “Grădinița Groazei” din Curtea de Argeș și a amendat Primăria PSD cu 50.000 lei

Administrația PSD din orașul regal primește o nouă palmă care arată tupeul și incompetența târlei regale conduse de Panțurescu. Cea...

ACTUALacum 22 de ore

DE TOT RÂSUL! Bumperele din Curtea de Argeș, atracții turistice pe Google Maps – Istoricii Dumitrache și Moisescu elaborează deja monografia Hopului Hazardelor

Prostia naște… atracții turistice la Curtea de Argeș! Faimoasele bumpere din orașul basarabilor, intens discutate de turistii nervosi pe forumurile...

ACTUALacum 3 zile

Ziarul PROFIT a avut iar dreptate, Jandarmeria a intervenit: Dosar penal pentru amenajarea abuzivă a unui drum în golul aplin – Bărbatul este din Corbeni

În timp ce presa pupincuristă a fost ocupată să lustruiască pantofii granzilor partidelor, ziarul PROFIT a fost, ca de multe...

ACTUALacum 3 zile

EXPERIENȚĂ IOC, ȘCOALĂ PUȚINĂ – Noul Consiliu Local Curtea de Argeș, cel mai slab de la Revoluție încoace – Chioșcari, ciobani si traseiști politici, printre cei care vor decide soarta orașului regal

S-au oficializat rezultatele finale ale alegerilor locale la Curtea de Argeș iar, de azi dimineață, noii aleși locali au dat...

Publicitate

Câmpulung

În Trend