ACTUAL
Fondurile europene de coeziune, cheltuite cu erori: „Comisia Europeană nu a scos biciul”. Raport al Curții de Conturi Europene

Publicat
acum 9 luniin
De
admin
Politica de coeziune este un domeniu major de cheltuieli al UE. De-a lungul anilor, cheltuielile pentru coeziune din bugetul UE au fost afectate şi de cel mai mare număr de erori, reiese dintr-un raport publicat luni de Curtea de Conturi Europeană (ECA), informează Agerpres.
Potrivit sursei citate, nivelul de eroare estimat nu e un indicator al fraudei, al ineficienţei sau al risipei, ci o estimare a sumelor de bani care nu au fost utilizate în conformitate cu normele UE şi cu normele naţionale.
„Între ciclurile bugetare multianuale 2007-2013 şi 2014-2020, nivelul total de eroare în cheltuielile pentru coeziune a scăzut de la 6% la 4,8%. O veste bună? Doar relativ, dat fiind că această cifră a rămas în fiecare an peste pragul de 2 % stabilit de reguli. De altfel, 2022 a contrazis tendinţa, cu un nivel-record de eroare de 6,7%”, se arată în raport.
„Comisia Europeană nu a scos cu adevărat biciul”
Politica de coeziune are, pe de o parte, „un obiect măreţ”: să reducă disparităţile sociale şi economice din UE. Pe de altă parte, cheltuielile aferente sunt presărate cu erori, pe care UE a încercat, dar nu a reuşit să le reducă cu adevărat. Comisia Europeană şi ţările din UE au în comun un lucru: controale slabe la toate nivelurile. Aceasta este concluzia documentului de analiză publicat luni de Curtea de Conturi Europeană. În ceea ce le priveşte, autorităţile naţionale ar putea detecta şi preveni mai multe erori.
„Comisiei Europene îi putem reproşa că a subestimat nivelul cheltuielilor care nu respectă legea. În plus, ea nici nu a scos cu adevărat biciul pentru a încuraja statele membre să îşi îmbunătăţească gestiunea şi sistemele”, spune ECA.
„Comisia şi ţările din UE lucrează cot la cot pentru ca politica de coeziune a UE să aducă rezultate reale în viaţa oamenilor, dar trebuie să facă mai multe eforturi pentru a se asigura că cheltuielile respectă regulile. Observăm la toate nivelurile o formă sau alta de control. Ce nu avem în schimb? Rezultate”, a declarat Helga Berger, membra Curţii responsabilă de acest document de analiză.
„Dacă ne imaginăm sistemul de control sub forma unei piramide, baza, sau prima linie de apărare, sunt controalele desfăşurate de autorităţile de management din ţările UE. Ele sunt însă fragilizate de diferite probleme. Această primă linie de apărare ar fi putut preveni peste o treime din erorile identificate de auditori între 2017 şi 2022. O a doua linie de apărare sunt controalele efectuate de autorităţile de audit naţionale. Şi aici, auditorii Curţii au observat deficienţe, de diferite tipuri, mai mult sau mai puţin grave. 40 dintre cele 43 de organisme de audit verificate de Curte aveau astfel de probleme în activitatea lor”, se arată în raport.
Corecțiile financiare, un instrument folosit prea puțin
Comisia Europeană, ultima redută, se bazează în evaluările sale pe controalele – fiabile doar într-o anumită măsură – de la nivel naţional. Autorităţile naţionale nu sunt toate la fel de eficace în detectarea cheltuielilor cu erori. În acelaşi timp, mijloacele de care dispune Comisia pentru a detecta, a preveni sau a corecta erorile au şi ele problemele lor. Verificările pe documente, efectuate de la birou, nu sunt concepute să detecteze cheltuielile cu erori.
Comisia ar putea avea un impact mai mare dacă ar realiza mai multe audituri de conformitate pe teren. Din arsenalul Comisiei fac parte şi corecţiile financiare. Acestea se aplică în caz de probleme grave ale controalelor, pentru ca bugetul UE să nu sufere din cauza cheltuielilor cu erori.
Până acum însă, nicio corecţie financiară nu a însemnat o pierdere directă de finanţare pentru vreo ţară. Autorităţilor li s-a permis să reutilizeze fondurile respective pentru alte proiecte. Ce efect de descurajare poate exista în astfel de condiţii? Doar unul limitat. Să nu mai vorbim de faptul că ţările din UE nu se simt deci în niciun fel obligate să îşi îmbunătăţească sistemele şi să evite erorile încă de la început, consideră Curtea de Conturi Europeană.
În ultimii ani, majoritatea erorilor din domeniul coeziunii au fost rezultatul cheltuielilor şi proiectelor neeligibile. Pe locul doi se află nerespectarea normelor în materie de ajutoare de stat şi de achiziţii de către beneficiarii banilor. Auditorii au identificat trei cauze principale ale erorilor. Prima rezidă în problemele de natură administrativă de la nivel naţional, inclusiv decizii greşite sau verificări ineficiente ale autorităţilor de management. Neglijenţa sau nerespectarea intenţionată suspectată a normelor de către beneficiari sunt o altă cauză de eroare. La acestea se adaugă probleme în interpretarea normelor.
Poate vrei sa citesti
VIDEO | Taximetriștii blochează intersecția din centrul Curții de Argeș: Primăria și Poliția, acuzate de pasivitate și complicitate
Tanczos Barna merge pe mâna premierului Ciolacu: E foarte important să ne axăm pe investiții, nu pe consum, nu pe salarii și funcționare
Incendiu pe şapte hectare de vegetaţie în Neamț: intervenţia pompierilor a durat opt ore
Războiul Gunoaielor: Moldovenii din Vaslui îi pun la plată pe moldovenii de peste Prut și pe alți străini stabiliți în oraș
VIDEO Reportaj de la la mănăstirea în care vor fi aduse pentru prima dată în istoria României moaștele întregi al Sfintei Împărătese Elena
POLITICO – Donald Trump recunoaște că e blocat de Vladimir Putin: Trage de timp privind pacea din Ucraina
ACTUAL
VIDEO | Taximetriștii blochează intersecția din centrul Curții de Argeș: Primăria și Poliția, acuzate de pasivitate și complicitate

Publicat
acum 30 de minutein
26 martie 2025De
admin
Situația traficului din centrul Curții de Argeș a atins un punct critic, taximetriștii blocând zilnic intersecția de la Sfântul Gheorghe, una dintre cele mai importante ale orașului regal. Lipsa de reacție a Primăriei și Poliției a stârnit indignarea cetățenilor, care amenință cu proteste.
Situația scandaloasă a fost prezentată luni seara la postul de televiziune Pro Argeș TV acolo unde jurnalistul Iulian Uță a atras atenția blocajului permanent generat de taxiuri și care face de râs eficiența așa zisului plan de mobilitate urbană lăudat de primăria pesedistă. Aici taximetriștii parchează haotic în intersecția de la Sfântul Gheorghe, blocând traficul și exasperând pietonii și șoferii. Deși există o stație de taxi cu 8 locuri, peste 15 taxiuri ocupă zilnic zona, blocând chiar și o bandă a străzii Mihai Bravu.
Acuzații de interese și ineficiență
Cetățenii bănuiesc că există interese ascunse în spatele pasivității autorităților, acuzând Poliția că „se face că nu vede”. De asemenea, se pun semne de întrebare cu privire la activitatea departamentului de transport din Primărie și la modul în care sunt acordate licențele de taxi.
După emisiunea de luni seara, în care s-au propus și soluții pentru rezolvarea problemei, argeșenii au făcut din nou solicitări către Primărie și Poliție. Dacă situația nu se remediază, ei amenință că își vor parca mașinile în stațiile de taxi, blocând astfel activitatea taximetriștilor.
ACTUAL
Așa ceva…! ȘEF DE POLIȚIE prins la FURAT în Dedeman. Comisarul-șef Ureche are o avere de invidiat

Publicat
acum o orăin
26 martie 2025De
admin
Un incident șocant a avut loc recent la unul din magazinele Dedeman, unde un bărbat a fost prins la furat. Surpriza a fost de proporții, când s-a descoperit că acesta era nimeni altul decât comisarul-șef Dorin Adrian Ureche, împuternicit ca șef al Serviciului Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Olt.
Cum a fost prins infractorul
Bărbatul a intrat în magazin, s-a îndreptat către raionul de „Sanitare”, a luat câteva produse și a ieșit fără să le plătească. Responsabilii cu paza au observat comportamentul suspect al acestuia și au verificat imaginile surprinse de camerele de supraveghere. După ce au notat numărul mașinii cu care venise bărbatul, au alertat poliția.
Identificarea și surpriza
Polițiștii au verificat numărul mașinii și au mers la domiciliul bărbatului, unde l-au identificat pe comisarul-șef Dorin Adrian Ureche. Această descoperire a provocat stupoare, având în vedere funcția importantă pe care o deține Ureche în cadrul IPJ Olt.
Acum, comisarul-șef Dorin Adrian Ureche este cercetat pentru furt, într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina. Pus în fața faptului împlinit, comisarul-șef Dorin Adrian Ureche a recunoscut furtul, iar acum urmează să fie cercetat disciplinar.
Ce salariu are comisarul-șef prins la furat în Dedeman
Comisarul-șef Dorin Adrian Ureche, șeful Serviciului Criminalistic din IPJ Olt, a avut – potrivit declarației de avere din anul 2024 – un salariu anual de 127.212 lei, adică aproximativ 10.600 de lei lunar.
Soția sa a încasat un salariu anul de 92.500 de lei la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Olt.
ACTUAL
Argeșul, pe primul loc… la interimari! Fostă șefă AUR și candidată la primărie, numită de PSD manager la Centrul Cultural Județean – Numiri pe criterii politice, acuză oamenii de cultură din Argeș

Publicat
acum o ziin
25 martie 2025De
admin
În ciuda discursului public al PSD privind meritocrația în administrația publică, județul Argeș se confruntă cu o serie de numiri controversate la conducerea instituțiilor de cultură, pe criterii politice. Astfel, ieri, Consiliul Județean Argeș a suprins lumea culturală anunțând numirea a doi noi manageri interimari la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș și la Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș. Decizia a stârnit critici din partea oamenilor de cultură și a societății civile, care acuză politizarea instituțiilor de cultură.
Dacă în CV-ul Lucreției Marilena Frusina Vlad, care a fost numită manager interimar pentru o perioadă de 120 de zile la Biblioteca Județeană, regăsim doar o referire ca fiind licențiată în Psihologie dar apropiată a unor influenți din PSD, în cazul Argentinei Elena Culcuș, lucrurile sunt cu totul de altă natură, ea fiind cu doar cateva luni în urmă un om de bază al lui George Simion în Argeș și candidată AUR la primăria Mioveni, acum 6 luni. Cunoscută ca fiind un voiajor politic schimbând partidele în funție de ceea ce primește, ea va ocupa ca interimar numit de PSD funcția de manager al Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș, tot pentru 120 de zile.
Mulți oameni de cultură din Pitești susțin că numirile au fost făcute pe criterii pur politice, fără a se ține cont de competențele manageriale ale persoanelor numite și nu înțeleg de ce nu s-a organizat un concurs, deși legea prevede acest lucru. Aceștia acuză PSD că ignoră principiul meritocrației și că politizează instituțiile de cultură.
Reprezentanții Consiliului Județean Argeș susțin că numirile au fost făcute în conformitate cu legea și că persoanele numite au competențele necesare pentru a ocupa aceste funcții iar Societatea civilă se declară îngrijorată de politizarea instituțiilor de cultură și cere respectarea principiului meritocrației.
Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș și Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș sunt două dintre cele cinci instituții de cultură finanțate și subordonate Consiliului Județean Argeș. Numirea unor manageri interimari ridică semne de întrebare cu privire la planurile pe termen lung ale Consiliului Județean pentru aceste instituții.
ACTUAL
VIDEO | Casă mistuită de un incendiu violent în Argeș, la Stolnici

Publicat
acum 2 zilein
24 martie 2025De
admin
Trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingerea și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat au acționat în comuna Stolnici, satul Cochinești, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.
Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că flăcările violente se manifestau generalizat la o casă bătrânescă, pentru suprafață de aproximativ 45 mp.
Paramedicii SMURD au asistat o persoană de sex feminin, care prezenta atac de panică.
Misiunea de stingere a durat în jur de două ore și jumătate.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric.
ACTUAL
VIDEO | Incendiu violent la Rucăr – Casă făcută scrum

Publicat
acum 2 zilein
24 martie 2025De
admin
Un puternic incendiu la care au intervenit pompierii argeșeni, s-a produs luni dimineața într-o gospodărie din comuna Rucăr, strada Păpușa.
De urgență, la fața locului au fost alocate două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat de la Punctul de Lucru Rucar și Detașamentul Câmpulung.
La sosirea forțelor operative, ardeau o casă și anexe, pe o suprafață de aproximativ 240 mp, flăcările violente prezentând pericol de propagare la casele învecinate.
Paramedicii SMURD au monitorizat o persoană de sex feminin, care prezenta atac de panică. În urma evaluării, persoana a refuzat transportul la spital.
La misiunea de stingere a participat și personal al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Rucăr.
ACTUAL
Ora de vară 2025. Cum se dau ceasurile în noaptea de 29 spre 30 martie

Publicat
acum 2 zilein
24 martie 2025De
admin
În ultimul weekend din luna martie are loc trecerea la ora de vară. Acest lucru se va întâmpla în noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie. Specialiștii spun că dormim mai puțin cu o oră deoarece, în urma schimbării, ora 3:00 devine ora 4:00.
Încheierea solstițiului de iarnă aduce cu sine și creșterea zilelor și scăderea nopților. Durata zilelor va crește continuu până pe data de 21 iunie, când va avea loc solstițiul de vară. În România, ora se schimbă de două ori pe ani.
Prima dată are loc schimbarea orei la sfârșitul lunii octombrie, atunci când se face trecerea la ora de iarnă. Mai apoi, la sfârșitul lunii martie, are loc trecerea la ora de vară.
Conceptul acesta a fost introdus la sfârșitul secolului al XX-lea, în timpul Primului Război Mondial, ca o măsură de economisire a combustibilului necesar pentru iluminat. Practica a fost mai apoi adoptată în mai multe țări europene în timpul războiului.
Un nou studiu a constatat că aproape 60% dintre țările lumii au renunțat deja să mai schimbe orele de două ori pe an. La sfârșitul anului 2022 alte două țări s-au alăturat acestei inițiative. Totuși, această practică este folosită în continuare în multe țări, inclusiv pe teritoriul țării noastre. În ciuda faptului că ora de vară este mult mai benefică pentru organism, specialiștii spun că aceste treceri pot avea și un impact negativ. Ora de vară presupune creșterea perioadei de lumină.
Mai multe studii au arătat că acest lucru poate duce la un beneficiu semnificativ din punct de vedere social. Statisticile arată că omaneii se bucuă mai mult de vitamina D în această perioadă. Însă există și riscuri când vine vorba de schimbările care se întâmplă brusc.
Multe persoane reușesc să se acomodeze din prima la această schimbare și, prin urmare, se pot confrunta cu diferite stări de anxietate sau oboseală.
Ce țări au renunțat la trecerea la ora de vară
Trecerea la ora de vară poate fi benefică pentru cei mai mulți dintre noi. Experții sunt de părere acest lucru poate fi benefic pentru oameni. Totuși, anumite țări au decis să renunțe la schimbarea orei.
Țările au dreptul legal de a renunța la această schimbare. Toate țările Uniunii Europene au continuat să schimbe ora de două ori pe an.
În ultimii ani, Iordania, Iranul și Siria au fost cele care au renunțat la ora de vară. Ulterior, Mexicul s-a alăturat și el acestei decizii. Practica schimbării orei este una care datează de decenii, iar multe țări continuă să o adopte.
Au existat mai multe discuții la nivel politic dacă ar trebui să se implementeze o singură oră, însă decizia rămâne în continuare la latitudinea fiecărui stat. România va trece la ora de vară în 2025 în noaptea de 29 spre 30 martie.

VIDEO | Taximetriștii blochează intersecția din centrul Curții de Argeș: Primăria și Poliția, acuzate de pasivitate și complicitate

Tanczos Barna merge pe mâna premierului Ciolacu: E foarte important să ne axăm pe investiții, nu pe consum, nu pe salarii și funcționare

Incendiu pe şapte hectare de vegetaţie în Neamț: intervenţia pompierilor a durat opt ore

Războiul Gunoaielor: Moldovenii din Vaslui îi pun la plată pe moldovenii de peste Prut și pe alți străini stabiliți în oraș

VIDEO Reportaj de la la mănăstirea în care vor fi aduse pentru prima dată în istoria României moaștele întregi al Sfintei Împărătese Elena

Liberalii de la Curtea de Argeș vor să pună bumpere pentru biciclete, pentru a domoli copii neastâmpărați

VIDEO, ACUM! Accident teribil cu scandal la Curtea de Arges

ACUM! Accident grav la Albeștii de Argeș

INCREDIBIL! Primăria Curtea de Argeș a tocat 2 miliarde să țină autobuzele electrice în garaj și rablele pesediste pe traseu – AU PLĂTIT POLIȚE RCA DEGEABA

Nivelul scăzut al apei lacului Vidraru stârnește îngrijorări, Hidroelectrica oferă explicații

VIDEO | Incendiu violent la Poienarii de Argeș – Casă făcută scrum

VIDEO | Acțiune de salvare extremă a jandarmilor montani argeșeni împreună cu Salvamont Argeș

VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni

VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina

VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
PITEȘTI


Argeșul, pe primul loc… la interimari! Fostă șefă AUR și candidată la primărie, numită de PSD manager la Centrul Cultural Județean – Numiri pe criterii politice, acuză oamenii de cultură din Argeș
În ciuda discursului public al PSD privind meritocrația în administrația publică, județul Argeș se confruntă cu o serie de numiri...


VIDEO | Casă mistuită de un incendiu violent în Argeș, la Stolnici
Trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingerea și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat au acționat în...


KLANAR IMOBILIARE INFORMEAZĂ: Piața imobiliară din Argeș în creștere: Locuințele se vând ca pâinea caldă, cererea depășește oferta
Județul Argeș se aliniază tendințelor din marile orașe ale țării: piața imobiliară este într-o efervescență neașteptată, cu locuințe care se...


TRAGEDIE ÎN ARGEȘ – Femeie de 50 ani omorâtă de un șofer de 22 ani
Un grav incident a avut loc dumincă dimineața în comuna Stolnici din Argeș. Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii...
Curtea de Argeș


VIDEO | Taximetriștii blochează intersecția din centrul Curții de Argeș: Primăria și Poliția, acuzate de pasivitate și complicitate
Situația traficului din centrul Curții de Argeș a atins un punct critic, taximetriștii blocând zilnic intersecția de la Sfântul Gheorghe,...


VIDEO, ACUM! Accident teribil cu scandal la Curtea de Arges
Un grav accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în centrul orașului Curtea de Argeș, in spatele...


ACUM! Accident grav la Albeștii de Argeș
În urma cu puțin timp un grav accident rutier a avut loc în comuna Albeștii de Argeș. Potrivit primelor informații,...


O, ce veste… ! Primăria Curtea de Argeș anunță că va construi un WC public modern – VEZI UNDE
După ani de zile de așteptări și promisiuni, administrația locală din Curtea de Argeș a anunțat că a inclus în...


Nivelul scăzut al apei lacului Vidraru stârnește îngrijorări, Hidroelectrica oferă explicații
Lacul Vidraru, unul dintre cele mai importante lacuri de acumulare din România, a atras atenția publicului după ce imagini și...
Mioveni


Bugetul orașului Mioveni, votat în unanimitate: priorități clare, în ciuda constrângerilor financiare
onsiliul Local Mioveni a aprobat joi seară, în unanimitate, bugetul orașului pentru anul 2025. Decizia vine în contextul unor constrângeri...


VIDEO | Argeșean de 35 ani găsit mort în apele unui râu, la Micești
Pompierii de la Detașamentul Mioveni au fost solicitați să intervină, în urmă cu puțin timp, în comuna Micești, satul Purcăreni,...


VIDEO | Accident groaznic în Argeș provocat de un șofer beat – 3 victime la spital
Un grav accident rutier provocat de un șofer beat în urma căruia au rezultat trei victime, dintre care una în...


Vandalism în Mioveni: Stații de autobuz, ținta huliganilor
Mioveni se confruntă cu o problemă recurentă. la fel ca si la Pitești: vandalismul stradal. În ultimele zile, stațiile de...
Câmpulung


VIDEO | Incendiu violent la Rucăr – Casă făcută scrum
Un puternic incendiu la care au intervenit pompierii argeșeni, s-a produs luni dimineața într-o gospodărie din comuna Rucăr, strada Păpușa....


Bani de la Ministerul Dezvoltării pentru 31 de localități din Argeș – VEZI LISTA COMPLETĂ
Vești bune pentru aproape o treime din localițățile Argeșului! Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a virat suma de...


Primar din Argeș trimis în jdecată de procurori: a refuzat reangajarea a doi funcționari concediați abuziv, nerespectând o hotărâre judecătorească
Primarul de la Țițești, liberalul Gheorghe Savu, a fost trimis, miercuri, în judecată după ce a refuzat să reangajeze la...
În Trend
- ACTUALacum o săptămână
Proper Pizza Curtea de Argeș: Schimbare radicală! Locul preferat al argeșenilor se transformă complet
- ACTUALacum o săptămână
ACUM! Accident mortal la Corbeni – Un BMW a făcut prăpăd
- ACTUALacum 7 zile
Liberalii de la Curtea de Argeș vor să pună bumpere pentru biciclete, pentru a domoli copii neastâmpărați
- Fără categorieacum o săptămână
ACUM | Grav accident la Corbeni, din cauza ninsorii
- ACTUALacum 2 săptămâni
DREPT LA REPLICĂ – KARCHER CLARIFICĂ RAPORTURILE CONTRACTUALE cu AETA SA (fosta ElectroArgeș SA) și litigiul ajuns în fața instanțelor germane
- ACTUALacum 3 zile
VIDEO, ACUM! Accident teribil cu scandal la Curtea de Arges
- ACTUALacum 3 zile
ACUM! Accident grav la Albeștii de Argeș
- ACTUALacum 7 zile
INCREDIBIL! Primăria Curtea de Argeș a tocat 2 miliarde să țină autobuzele electrice în garaj și rablele pesediste pe traseu – AU PLĂTIT POLIȚE RCA DEGEABA