Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor le cere organizatorilor Olimpiadei de la Tokyo să nu-i mai urmărească prin GPS pe ziariştii străini

Publicat

in

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ) a cerut miercuri comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo să renunţe la urmărirea prin GPS a deplasărilor ziariştilor veniţi din străinătate, denunţând o atingere adusă vieţii private şi libertăţii presei, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Din cauza persistenţei pandemiei, cei aproximativ 6.000 de reprezentanţi ai presei aşteptaţi din străinatate la JO (23 iulie – 8 august) trebuie să prezinte o listă detaliată a locurilor pe care intenţionează să le viziteze în primele lor două săptămâni în Japonia, cum ar fi incintele olimpice şi hotelurile lor.
Săptămâna trecută, preşedinta comitetului de organizare Tokyo-2020, Seiko Hashimoto, a anunţat că aceşti ziarişti vor fi geolocalizaţi în mod constant prin GPS şi riscă să rămână fără acreditare dacă vor încălca regulile.

Tokyo-2020 a precizat ulterior că nu va fi o supraveghere în timp real, ci una destinată urmăririi a posteriori a deplasărilor în caz de probleme.

Această “monitorizare prin GPS va implica monitorizarea telefoanelor membrilor mass-media”, a explicat într-un comunicat FIJ. “Organizatorii Jocurilor le vor ordona să menţină activă funcţia de localizare şi să salveze datele” asociate, care le vor putea fi transmise dacă va fi necesar, a adăugat FIJ.

“Introducerea unei astfel de măsuri de precauţie îi lipseşte pe ziarişti de dreptul lor la viaţa privată şi limitează libertatea presei”, consideră FIJ, care a cerut comitetului de organizare “să abroge această dispoziţie şi să discute cu cu jurnaliştii şi cu sindicatele lor despre alte modalităţi de a menţine securitatea tuturor participanţilor”.

Restricţiile de acces în Japonia şi condiţiile drastice impuse de organizatori au forţat numeroase media străine să reducă echipele trimise la Jocuri.

Deplasările sportivilor olimpice vor fi şi ele foarte limitate, în timp ce accesul spectatorilor străini a fost interzis în luna martie.

Guvernul şi organizatori japonezi încearcă de luni de zile să liniştească opinia publică japoneză, care se teme că JO vor agrava criza sanitară din ţară.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

VIDEO Rea intenție sau gafă de tip ‘Garcea’ în cazul Trump? Atacatorul a fost semnalat drept ‘suspect’ de către Serviciul Secret cu o oră înainte de lovitură

Publicat

in

Apar noi date revoltătoare după tentativa de asasinat împotriva lui Donald Trump.

Atacatorul lui Donald Trump a fost semnalat ca „suspect” de către Serviciul Secret cu până la o oră înainte de a trage cu arma, dar ”a fost pierdut în mulțime”, informează BBC, potrivit Rador Radio România.

În două ședințe închise adresate parlamentarilor miercuri, oficialii de aplicare a legii, inclusiv Serviciul Secret, au prezentat informații limitate despre securitate și despre bărbatul care a deschis focul la un miting al lui Trump din Pennsylvania.

Senatorul din Wyoming, John Barrasso, a spus că Serviciul Secret le-a spus că ”l-au zărit pe atacator cu o oră înainte de atac, dar apoi l-au pierdut din vedere”.

Vezi și:

Declarația integrală a directorului Secret Service, după împușcarea lui Donald Trump

Secret Service își recunoaște vina: Tentativa de asasinat împotriva lui Trump s-a produs din cauza unei ‘breşe’ de securitate

VIDEO Imaginile incompetenței la Secret Service – Agenți debusolați în jurul lui Trump, după tentativa de asasinat

Atacul

Un tânăr de 20 de ani a tras asupra lui Donald Trump cu o puşcă semiautomată sâmbătă la mitingul din Butler, Pennsylvania, glonţul străpungându-i vârful urechii drepte, înainte ca Secret Service sa-l împuşte pe atacator, al cărui motiv este încă necunoscut. Tânărul a tras de pe un acoperiş foarte aproape de locul mitingului, la câteva momente după ce mai multe persoane au alertat serviciile de securitate cu privire la prezenţa sa suspectă.

Guvernul american deschide o anchetă cu privire la Secret Service în urma tentativei de asasinare a lui Trump

Departamentul american al Securităţii Interne anunţă miercuri deschiderea unei anchete cu privire la Secret Service, însărcinat să garanteze securitatea republicanului Donald Trump în ziua în care un atacator a încercat să-l asasineze, la un miting în Pennsylvania, relatează The Associated Press, informează News.ro.

Într-un aviz publicat pe site-ul Inspectorului General, departamentul anunţă că obiectul anchetei este ”să evalueze procesul Serviciilor Secerete ale Statelor Unite (Secret Service) de asigurarea securităţii evenimentului de campanie al fostului preşedinte Trump la 13 iulie 2024”. În text nu se precizează însă data lansării anchetei, potrivit AP.

Secret Service se află de câteva zile în centrul unor critici. Întrebările se concentrează asupra motivelor pentru care clădirea pe acoperişul căreia atacatorul a luat poziţie pentru a trage în candidatul republican a fost plasată în afara ”perimetrului” Secret Service şi motivelor pentru care securizarea acesteia a fost delegară poliţeii locale.

Thomas Matthew Crooks s-a putut apropia astfel la 135 de metri de estrada pe care se afla Trump. Acesta este motivul pentru care preşedintele Joe Biden anunţa duminică faptul că a ordonat o anchetă independentă cu privire la circumstanţele tentativei de asasinat.

Marţi seara, Secret Service a dezvăluit că a consolidat protecţia lui Donald Trump – în urmă cu mai multe săptămâni -, din cauza unei ”ameninţări” a unui plan iranian vizând ucierea candidatului republican – fără nicio legătură cu tentativa de asasinare de sâmbătă -, scrie presa americană.

Citeste mai mult

NATIONAL

Persoană carbonizată, găsită într-o locuinţă cuprinsă de flăcări, în Buzău

Publicat

in

O persoană a fost găsită carbonizată într-o locuinţă din oraşul Pogoanele, judeţul Buzău care a fost cuprinsă de flăcări din cauze necunoscute deocamdată, scrie news.ro.

Pompierii buzoieni au fost solicitaţi, joi dimineaţă, să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinţă din oraşul Pogoanele, judeţul Buzău.

Potrivit ISU Buzău, la faţa locului s-au deplasat două autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. În sprijin fiind dislocată şi o ambulanţă SAJ. La sosirea echipajelor de pompieri incendiul se manifesta generalizat la locuinţă pe o suprafaţă de aproximativ 100 mp.

În interiorul locuinţei, a fost identificată o persoană carbonizată.

Pompierii acţionează în prezent pentru lichidarea focului urmând să fie deschisă o anchetă pentru a se stabili cauzele producerii incendiului

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend