Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

fanatik.ro: Stațiunea de poveste din România care e plină de turiști străini. Este inclusă în patrimoniul UNESCO

Publicat

in

În România există numeroase locuri cu peisaje de vis, precum și cu o istorie foarte interesantă. O stațiune inclusă în Patrimoniul UNESCO, aflată în Transilvania, este una care merită vizitată, iar în ea sunt mulți turiști străini.

Satul Biertan este o așezare săsească și se află la 330 de kilometri de București. Este un loc de vis mai ales datorită cadrului natural, fiind vizitat în fiecare an de foarte mulți turiști. Citește mai mult pe fanatik.ro

Articol susținut de fanatik.ro

Loading

NATIONAL

[P] PURINA® își întărește angajamentele față de animalele de companie, oamenii care le iubesc și planetă

Publicat

in

De 130 de ani, pentru noi, la Purina, alimentația animalelor de companie este în centrul a ceea ce facem, dar nu este tot ceea ce facem. Ne angajăm să facem mai mult din ceea ce contează pentru animalele de companie, pentru oamenii care le iubesc și pentru planetă.

Cu ocazia împlinirii a 130 de ani de când Purina folosește expertiza sa nutrițională, împreună cu cei mai buni specialiști din domeniu pentru a oferi cea mai bună hrană prietenilor patrupezi, s-a lansat cel de-al patrulea raportPurina in Society Commitmentsla nivel European. Raportul urmărește rezultatele și acțiunile pe care brand-ul le-a realizat în urma obiectivelor setate în 2016 și întărește angajamentele lansate atunci, ce vizează trei arii importante: grija față de animalele de companie și oamenii care le iubesc, comunitate și planetă. 

Prioritatea Purina este întotdeauna de a îmbunătăți sănătatea fizică și bunăstarea emoțională a animalelor de companie. Cei 130 de inovație și cercetare continua au condus la dezvoltarea de produse unice pe piață, iar la nivel European, în ultimii 6 ani s-au lansat peste 25 de noi produse, precum și o serie de noi formate și rețete noi pentru produsele existente. Cele peste 4,3 milioane de pisici din România se pot bucura și ele de una dintre inovații începând din acest an – PURINA® PRO PLAN® a lansat Hydra Care™, un supliment inovator ce favorizează hidratarea optimă a pisicilor, ajutând la menținerea rinichilor sănătoși și la funcționarea corectă a sistemului urinar. 

Să deții un animăluț de companie este una dintre cele mai mari bucurii, precum și o mare responsabilitate. Unul din angajamentele Purina este acela de a oferi viitoarei generații de părinți de animale de companie informații de la specialisti, sfaturi și instruire despre cum să crești în mod responsabil un animal. Peste 3 milioane de copii din Europa au participat în programe de responsabilizare în acest scop. În România, prin proiectul educațional PURINA® Pet School, ce a obținut în România Premiul Gold în cadrul Community Index 2020, peste 30.000 de elevi din 58 de școli din București și Prahova au beneficiat până în prezent de informații și activități despre creșterea responsabilă a animalelor de companie. Proiectul se extinde anul acesta la nivel național, astfel încât un număr mai mare de copii să aibă o mai bună înțelegere asupra a ce înseamnă să fii un părinte mai responsabil pentru animăluțul de companie.

”Pe fondul pandemiei de COVID-19, am fost martorii unei creșteri semnificative a numărului animalelor de companie, oamenii fiind din ce în ce mai conștienți de beneficiile pe care acestea le poate aduce în viața lor. Această relație din ce în ce mai strânsă dintre animalele de companie și oameni, precum și o creștere continuă a pieței locale de hrană pentru animale de companie, ne responsabilizează și ne oferă o nouă perspectivă asupra rolului nostru în societate. De aceea, continuăm să ne implicăm activ în proiecte educaționale și facem chiar și un pas mai departe. Un exemplu în acest sens este proiectul Better Together, început în 2023,prin carePurinaoferă sprijin, resurse și sfaturi deținătorilor de animale din România. Anul acesta, în sprijinul acestei inițiative s-au alăturat patru medici veterinari (dr. Rares Capitan, dr. Raluca Zvorasteanu, dr. Florin Leca și dr. Gonçalo da Graça Pereira), ca parte din proiectul VetTalks, prin care comunitatea Purina are acces la conținut video cu cele mai bune informații despre sănătatea animalelor de companie. Considerăm că partenerii noștri, medicii veterinari, sunt cea mai de încredere sursă de cunoștințe nutriționale pentru proprietarii de animale de companie și ne dorim ca împreună să contribuim la o societate în care proprietarii de animale de companie să aibă la dispoziție toate informațiile necesare pentru a lua cele mai bune decizii pentru prietenii lor patrupezi”, spune Diana Bejan, Business Executive Officer PURINA® Romania, Bulgaria, Adriatic, Nestlé.

Nu în ultimul rând, important de menționat sunt angajamentele pe care Purina le are față de Planetă. Conform raportului Purina in Society Commitments, până în 2023, 90% din ingredientele din mare folosite în produsele Purina provin din surse responsabile, ceea ce ne aduce mai aproape de obiectivul ca până în 2030, să folosim doar pește obținut prin practici responsabile (pește de captură și acvacultură). Aceste obiective sunt în spiritul responsabilității față de consumatori și față de mediul înconjurător și au ca scop menținerea vie a ecosistemelor prin practici responsabile și sustenabile. 

Despre PURINA®

PURINA® a fost fondată în anul 1894 de către William H. Danforth și era inițial cunoscută drept Compania Robinson-Danforth. Pasionat și vizionar, Danforth și-a dorit să găsească o soluție prin care să îmbine deopotrivă puritatea hranei pentru animale, cu accesibilitatea în folosirea ei. Astfel s-a născut ”PURINA®”, nume care își trage originile din sloganul de atunci al companiei: ”Unde puritatea este mai presus de orice” (”Where purity is paramount”). PURINA® a fost pionier în studiile de nutriție. După 30 de ani de la apariție, PURINA® a deschis primul centru de îngrijire al animalelor de companie. Acesta a fost momentul în care au început cercetările de nutriție pentru perfecționarea produselor. După doi ani de studii, apare pe piață prima hrană completă pentru câini și pisici. Pasiunea pentru animale a pus PURINA® în top în momentul în care a apărut prima mâncare pentru câini cu bulete, a cărui formă distinctă este obținută prin presare. În 1958 a apărut prima hrană uscată pentru pisici: Friskies. Câțiva ani mai târziu, PURINA® lansează prima gamă de hrană semi-umedă pentru pisici: Tendler Vittles. Entuziasmul realizărilor inițiale a crescut în 1973 când a fost lansată prima hrană umedă pentru câini (ambalată în conservă, cu conținut pentru o singură servire). Cea dintâi în inovații, PURINA® a scos pe rând, în anii care au urmat, sortimente care conțin carne nedeshitratată în bulete de hrană (PRO PLAN®), prima rețetă care utilizează proteina hidrolizată sau prima hrană pentru pui de câine care conține anticorpi naturali (PRO PLAN® Puppy cu OPTISTART®). Toate aceste realizări au contribuit în poziționarea PURINA® ca unul dintre cei mai  importanți producători recunoscuți pentru nivelul de inovație pe care îl aduce în domeniul hranei pentru animale.

Despre Nestlé

Grupul Nestlé este prezent în România din 1995, printre brandurile din portofoliul său numărându-se NESCAFÉ, Nespresso, Nesquik, Chocapic, KitKat, Lion, JOE, After Eight, Maggi, Purina sau NAN. În România, Nestlé s-a implicat și în inițiative ecologice și de responsabilitate socială. În ultimii 3 ani compania a plantat 90.000 de copaci, care vor contribui la atingerea obiectivului de net zero emisii de carbon până în 2050.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Povestea patrimoniului european și românesc, spusă la superlativ pe scena Ateneului Român

Publicat

in

Europa și-a premiat cele mai bune proiecte de conservare a patrimoniului pe scena Ateneului Român, printr-o festivitate de înaltă ținută. Două premii prestigioase au revenit României, prin proiectele de reabilitare a Bisericii Săsești din Alma Vii, județul Sibiu, și a Bisericii Sf. Mihail din Cluj-Napoca. ”Vă asigur că România va continua să susțină astfel de eforturi, să investească în proiecte de restaurare, educație și promovare culturală și să colaboreze îndeaproape cu partenerii noștri din Europa pentru a crea politici culturale care să susțină patrimoniul nostru comun”, a fost mesajul transmis de Raluca Turcan, ministrul Culturii, participanților la Gala de la Ateneu.

Ceremonia Premiilor a fost cel mai mare eveniment din cadrul Summit-ului European al Patrimoniului Cultural, desfășurat în Capitala României, între 6 şi 8 octombrie. Prin găzduirea acestui Summit – o premieră în România – Bucureștiul a devenit, pentru câteva zile, capitala europeană a patrimoniului european.

• De ce la Ateneu ?

Nu întâmplător Gala Europa Nostra, cu decernarea celor mai prestigioase premii care onorează excelența proiectelor europene de reabilitare și restaurare a patrimoniului, a fost găzduită luni, 7 octombrie, de Ateneul Român, un spațiu simbolic pentru identitatea națională, care a dobândit recent o binemeritată recunoaștere la nivel internațional. Anul acesta, Ateneul Român a primit Eticheta Europeană a Patrimoniului din partea Comisiei Europene pentru rolul său semnificativ în istoria și cultura Europei. Totodată, a subliniat în discursul ei Raluca Turcan, Ministerul Culturii a finalizat un memorandum pentru a demara restaurarea completă a clădirii Ateneului.

• Cea mai bună veste pentru patrimoniul cultural românesc

Așadar, cadrul festivității încadra simbolic cooordonatele noii politici privind patrimoniul cultural inițiată de Ministerul Culturii în mandatul Ralucăi Turcan: măsuri fără precedent de restaurare si valorificare a patrimoniului cultural sincronizate la ultimele tendințe și evoluții europene din domeniu, obținerea recunoașterii europeane și mondiale a marilor simboluri și monumente emblematice ale patrimoniului național precum și plasarea României în avanscena europeană a domeniului prin performanțele profesioniștilor și prin tezaurul patrimonial repus în valoare.

Recunoașterea internațională a devenit un obiectiv urmărit constant de Raluca Tucan la Ministerul Culturii și cea mai clară dovadă este reușita includerii pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a „Ansamblului monumental creat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu” și a „Frontierelor Imperiului Roman – Dacia”. ”Aceasta este poate cea mai bună veste pentru patrimoniul cultural românesc din acest an și cea mai frumoasă realizare a Ministerului Culturii și a Institutului Național al Patrimoniului”, a punctat ministrul Culturii în discursul de la Ateneu.

De asemenea, Ministerul Culturii a inițiat un program extins de investiții în instituțiile culturale, inclusiv un nou sediu a Operei Române din Iași, restaurarea Teatrului Național și a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca sau a Teatrului Național din Craiova, precum și restaurarea Muzeului Național de Istorie a României și a Operei Naționale Române din București. În plus, Raluca Turcan și echipa ei de la Cultură au obținut fonduri pentru a lansa un program național destinat restaurării caselor memoriale – ca expresie a identității culturale prin valorificarea memoriei, creatorilor și spațiilor marilor personalități culturale – la care se adaugă și bisericile de patrimoniu.

• ”Nu doar că păstrați istoria, ci inspirați noi generații să își prețuiască rădăcinile. Contribuiți la dezvoltarea durabilă a comunităților voastre”

Programul ambițios derulat deja de Ministerul Culturii are viitor pentru că România are deja profesioniști redutabili în domeniul patrimoniului, cu recunoaștere și distincții europene. Anul acesta, două proiecte românești sunt printre cele 26 de proiecte câștigătoare din 2024 ale Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra. Este vorba despre proiectele de reabilitare a Bisericii Săsești din Alma Vii, județul Sibiu, și a Bisericii Sf. Mihail din Cluj-Napoca.

Raluca Turcan s-a declarat mîndră că, an de an, România este reprezentată în selecția proiectelor Europa Nostra și le-a mulțumit tuturor câștigătorilor: ”Proiectele dumneavoastră sunt exemple puternice de cum eforturile experților, proprietarilor, comunităților, instituțiilor publice și organizațiilor societății civile pot transforma nu doar peisajul cultural, ci și viețile oamenilor, contribuind la dezvoltarea durabilă a comunităților noastre”.

Totodată, ministrul Culturii a punctat necesitatea recunoașterii muncii voluntarilor angajați în aceste proiecte pentru că ei sunt coloana vertebrală a eforturilor de restaurare: ”Prin munca dumneavoastră, nu doar că păstrați istoria, ci și inspirați noi generații să își prețuiască rădăcinile și să contribuie la dezvoltarea durabilă a patrimoniului”.

• România va continua să investească în proiecte de restaurare, educație și promovare culturală. Cultura este oxigenul societăților noastre

Ideea centrală care a răzbătut ca un leitmotiv și la festivitatea decernării premiilor de la Ateneu si din programul Summitului Patrimoniului Cultural European este aceea că fiecare monument restaurat, fiecare obicei păstrat și fiecare proiect cultural care aduce istoria și tradițiile în fața publicului contribuie la identitatea noastră europeană comună.

Este exact ideea, națională și europeană deopotrivă, care stă la baza celui mai ambițios program care vizează patrimoniul istoric și cultural românesc de la căderea comunismului, program implementat de actuala echipă de la Ministerul Culturii, condusă de Raluca Turcan. Ce a început cu bine, va continua cu voință, entuziasm și profesionalism, în cooperare cu profesionistii europeni din domeniu. La finalul discursului de la Ateneu, Raluca Turcan a dat perspectiva anilor următori: ”Vă asigur că România va continua să susțină astfel de eforturi, să investească în proiecte de restaurare, educație și promovare culturală și să colaboreze îndeaproape cu partenerii noștri din Europa pentru a crea politici culturale care să susțină patrimoniul nostru comun. Cultura este oxigenul societăților noastre”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Excepțional! Prima pictură-portret a lui Horea, scoasă la licitație, la Artmark

Publicat

in

Premieră excepțională! Primul portret în ulei al lui Horea pictat de un român, pictorul revoluționar pașoptist ardelean Ioan Costande (1819 – 1879), este scos la licitație, la Casa A 10 by Artmark, în cadrul celui mai important eveniment din acest sezon, „Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești”, ce va avea loc în data de 22 octombrie, de la orele 19.00, la Galeriile Artmark din Capitală. 

Opera, un ulei pe pânză cu dimensiuni mari, de 75×60 cm, a fost intitulată de artist, lângă semnătura sa, „Nicolau Ursu Horia (1784)”. Inedită, descoperită întâmplător în Franța în 2022, a mai avut parte doar de o ieșire în public, anul trecut, când descoperirea a fost expusă entuziast, pentru o scurtă perioadă, la Galeria de Artă Românească a Muzeului Național Brukenthal din Sibiu (noiembrie 2023 – aprilie 2024), după ce a beneficiat de o restaurare realizată de artiștii-specialiști ai renumitei instituții.

Valorosul portret este înfățișat pentru prima dată iubitorilor de istorie și de artă din București, de data aceasta în cadrul expoziției prilejuite de Licitația de Toamnă de la Artmark, ce s-a deschis la Palatul Cesianu-Racoviță și este disponibilă spre vizitare, până în seara licitației, cu intrare liberă, zilnic (de luni până duminică), în intervalul orar 10.00-20.00.

Cu studii la Viena și Budapesta, Ioan Costande, născut în apropierea Sebeșului, la Rahău (jud. Alba), s-a afirmat rapid ca litograf priceput al epocii sale, abordând o tehnică academistă (de altminteri, portretul în ulei al lui Horea este semnat „Ioan Costande P.A.”, adică „Pictor Academist”, titlu pe care îl purta cu mândire în epocă, fiind extrem de puțini românii care absolviseră o facultate de arte). A fost profesor la Institutul „Terezianum” din Sibiu, din 1841, și participant la Revoluția din 1848, în calitate de comandant al gărzilor civile din Ocna Sibiului. Ca revoluționar, i-a avut între colegi și pe ceilalți pictori academiști ai vremii, cu toții alăturați Revoluției, personalități precum Ion Negulici, C.D. Rosenthal, Mișu Popp și Barbu Iscovescu, alături de care a realizat portrete-efigii închinate figurilor istorice remarcabile ale epocii, toate vectori ai luptei pentru libertate și egalitate în drepturi, simboluri ale Revoluției de la 1848 – Avram Iancu, Horea, Crișan, George Barițiu.

Cum de-a lungul timpului s-au păstrat foarte puține dintre lucrările realizate de Ioan Costande în ulei, pictura de față este cu adevărat o raritate și o mărturie neprețuită a măiestriei picturale a artistului.

Una dintre figurile istorice importante ale României, Vasile Ursu Nicula (cunoscut drept Horea) a fost conducătorul Răscoalei de la 1784 din Transilvania, mișcarea socială și politică care a precedat Revoluția. Era unul dintre puținii știutori de carte ai comunității, așadar și-a asumat statutul de „avocat al țăranilor” și a avut un rol important în pornirea răscoalei. În această pictură, Horea a fost reprezentat sobru și demn, precum un aristocrat al Transilvaniei – o atitudine justă și exactă, judecând după mărturiile vremii. Sătenii din Țara Moților s-au bizuit pe iscusința sa pentru prezentarea, în fața împăratului austriac Iosif al II-lea, a nemulțumirilor acumulate de ei. Constrângerile feudale impuse (creșterea numărului zilelor de muncă, a valorii dărilor obligatorii) și lipsa unui răspuns din partea celor aflați la putere i-au împins pe țăranii iobagi care chestionau statutul de „tolerați” să se revolte.

Români, maghiari și sași, printre care se aflau atât meșteșugari, preoți, precum și mineri, și-au unit forțele în răscoala care a căpătat un caracter național și s-a întins pe o perioadă de doar câteva luni, la sfârșitul lui 1784. Mișcarea a avut un mare ecou în Europa, lucru confirmat și prin numărul mare de gravuri cu chipurile celor trei conducători – Horea, Cloșca și Crișan – care au circulat în Europa Centrală. În secolul al XIX-lea existau numeroși români transilvăneni care aveau în casă, pe perete, chipurile lui Horia și Cloșca, lucru menționat de A. de Gerando și de I. Selegeanu, în 1868.

Acuzat de rebeliune, Horea a fost închis, alături de corevoluționarii Cloșca și Crișan, la Alba Iulia. Se spune că în timpul întemnițării celor trei, mai mulți pictori austrieci i-au vizitat pentru a le realiza portretele (dintre care îi amintim pe Franz Neuhauser și Anton Steinwald – al cărui ulei este în colecția Muzeului Național de Istorie al României). Sfârșitul lui Horea a fost unul brutal, acesta fiind executat alături de Cloșca prin tragerea pe roată, metodă de execuție – abolită ulterior din codul penal austriac – ce avea menirea de a înspăimânta țărănimea iobagă care se revoltase anterior. Ecourile acestei răscoale vor ajunge în mai multe țări europene, care vor prezenta în publicațiile vremii crunta succesiune a întâmplărilor.

Licitația intitulată „Top 100 mari maeștri ai artei românești” prezintă și o importantă colecție de artă, cea a soților Costin Murgescu, diplomat și economist, ambasador al României la ONU, și Ecaterina Oproiu, publicistă și cineastă, imaginea, pentru generațiile ’70-’90, a revistei „Cinema”, apoi a emisiunii „Telecinemateca”.

Între multele capodopere conținute de această colecție, evidențiem câteva mici serii de autori, dintre cei mai râvniți de muzee și lumea colecționarilor patenți, precum Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza ori Ion Țuculescu. Iată doar câteva: picturile intitulate „Maternitate”, de Nicolae Tonitza, „Eleganță”, de Nicolae Grigorescu, și „Fluturi”, de Ion Țuculescu

Licitația de Toamnă: „Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești” va avea loc la Palatul Cesianu-Racoviță în data de 22 octombrie (ora 19.00) și va fi marcată de un eveniment de gală cu tema „Fall in love… with art”. Pentru că nu ai cum să nu te îndrăgostești de artă de îndată ce treci pragul Palatului Cesianu-Racoviță.

Articol susţinut de A10 by Artmark

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Un român a împărțit bugetul Uniunii Europene: România și-a tăiat o felie generoasă

Publicat

in

Negociatorul-șef al Parlamentului European, Victor Negrescu, a propus un buget pentru anul viitor în valoare de peste 200 miliarde de euro. Raportul său, aprobat în Comisia pentru Bugete din legislativul european, prevede creșteri importante de fonduri europene pentru zona de educație, sănătate, agricultură, cercetare, protecție civilă și securitate. Un aspect important obținut de eurodeputatul român este suplimentarea fondurilor pentru intervențiile de urgență și sprijinirea cetățenilor afectați de inundații și calamități naturale.

“În calitate de negociator-șef al Parlamentului European, obiectivul meu a fost de la bun început sa urmez pașii importanți făcuți la începutul acestui an, atunci când am adoptat orientările politice cu privire la bugetul european anual și să demonstrez ca poziția Parlamentului este una constructivă, puternică și bazată pe argumente realiste pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor și a întări rolul crucial al Parlamentului European ca autoritate bugetară, esențial pentru echilibrul puterilor în UE.

Bugetul european pentru anul 2025 ar trebui sa ajungă la 200 de miliarde de euro în credite de angajament și 153 de miliarde de euro în plăți.

Cea mai importantă sarcină, la începutul muncii de negociere, a fost să identificăm, în pofida constrângerilor bugetare existente, cele mai bune soluții pentru finanțarea ratelor ridicate ale dobânzilor pentru plata împrumuturilor din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, și prioritățile noastre politice pentru bugetul de anul viitor.

Vom proteja acordul la care s-a ajuns în timpul revizuirii Cadrului financiar multianual, vom restabili alocările financiare pentru diferite programe la nivelul potrivit și solicităm o creștere a alocărilor pentru programele emblematice ale UE, pe care le considerăm esențiale în contextul actual.

Prin urmare, aș dori să subliniez sprijinul puternic pentru mai multe resurse necesare pentru programele noastre destinate educației și tinerilor, pentru cele legate de sănătate, agricultură și cercetare, pentru apărare, dezvoltarea infrastructurii, protecția frontierelor și acțiune externă.

În acest sens, ne-am dori să vedem o creștere de 70 de milioane de euro pentru Erasmus (pe lângă solicitarea restabilirii celor 300 milioane de euro tăiate de Consiliu), o creștere de 110 de milioane pentru programul EU4Health și clusterul Sănătate al programului Horizon Europe, și o creștere de 96 de milioane de euro pentru programele agricole.

Aceste priorități se reflectă în mod clar în cifre, dar și în modul consecvent și coerent în care am abordat cererile și ne-am apărat poziția” a explicat eurodeputatul român în intervenția sa din Comisia pentru Bugete a Parlamentului European.

Victor Negrescu a trecut prevederi speciale pentru România

Reprezentantul României în Parlamentului European, Victor Negrescu, a reușit să includă în poziția comună a legislativului european privind bugetul UE sume importante pentru sprijinirea fermierilor, IMM-urilor și tinerilor, dar și prevederi concrete privind aderarea țării noastre la spațiul Schengen pe cale terestră sau transferul drepturilor sociale dintr-o țară în alta a Uniunii Europene pentru a facilita reîntoarcerea acasă a românilor din diaspora cu stagii de cotizare și beneficii sociale în străinătate.

“În ceea ce mă privește, în calitate de negociator-șef, aș dori să le mulțumesc colegilor mei pentru sprijinul pe care mi l-au acordat pentru câteva dintre prioritățile mele cheie, în mod special asistența tehnică pentru statele membre, menită să accelereze implementarea programelor UE, dimensiunea socială și coordonarea drepturilor sociale pentru românii din diaspora, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen pe cale terestră, sau programele legate de IMM-uri, tineri, Parteneriatul Estic și Republica Moldova, fermieri și zonele rurale și montane.

Mă bucur în mod deosebit că am primit sprijinul dumneavoastră și pentru lupta împotriva corupției și pentru mecanismele și instituțiile antifraudă, cât și pentru mecanismul de protecție civilă și programele de solidaritate care ajută statele membre și regiunile afectate de dezastre naturale.

Parlamentul European solicită, de exemplu, o majorare de 42 de milioane de euro pentru mecanismul de protecție civilă.

Împreună, am reușit, de asemenea, să includem în propunerea noastră mai multe proiecte pilot și acțiuni pregătitoare propuse de membrii Parlamentului European. În total, peste 104 de milioane euro în credite de angajament au fost alocate pentru mai mult de 33 de inițiative” a detaliat europarlamentarul social-democrat.

Cu această ocazie a fost aprobat și un proiect pilot susținut de eurodeputatul român dedicat stimulării proiectelor locale și regionale în cadrul noului program de regenerare urbană și culturală – Bauhaus european – în valoare de 1,5 milioane de euro. Astăzi, europarlamentarul Victor Negrescu este reprezentantul din Parlamentul European cu cele mai multe proiecte pilot aprobate, în valoare de peste 100 milioane de euro.

Raportul privind bugetul UE și rezoluția Parlamentului European coordonate de vicepreședintele legislativului european, Victor Negrescu, urmează să fie aprobate în a doua sesiune plenară a legislativului european din octombrie.”, se arată într-un comunicat de presă.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Cristian Tudor Popescu: „Decizia CCR este corectă. Scoaterea lui Șoșoacă din cursa prezidențială – un act de salubritate”

Publicat

in

Gazetarul și scriitorul Cristian Tudor Popescu a reacționat, marți, 8 octombrie, pe Facebook, după decizia Curții Constituționale a României (CCR) de a respinge candidatura Dianei Iovanovici-Şoşoacă la alegerile prezidențiale din acest an.

Judecătorii Curții Constituționale au invalidat sâmbătă, 5 octombrie, decizia Biroului Electoral Central privind candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Potrivit motivării deciziei, publicată luni seară de CCR, „Diana Iovanovici-Şoşoacă îndeamnă la schimbarea fundamentelor democratice ale statului și la încălcarea ordinii constituționale”.

Într-un mesaj cu titlul „Adevăruri mincinoase”, publicat marți pe Facebook, Cristian Tudor Popescu a comentat decizia CCR.

„Vă mai amintiți expresia lui Ceaușescu la proces, „minciună în falș”? S-a râs de ea, fiind considerată un pleonasm, minciună egal fals. Nu este. În logică, opusul adevărului nu este minciuna, este falsul. Opusul minciunii nu este adevărul, este sinceritatea. Adevărat și fals sunt categorii logice, minciună și sinceritate sunt categorii psihologice. Folosirea unui adevăr în alt scop decât cel declarat este o minciună”, scrie gazetarul.

„Hotărârea CCR în cazul Șoșoacă este un adevăr mincinos. Nu este un fals. Ce spune și ce face Șoșoacă este într-adevăr incompatibil cu democrația și statul de drept, cum motivează Curtea. Respingerea integrării României în UE și NATO, proferată de candidată, este anticonstituțională – adevărat. Antisemitismul declarat și violent al personajului este anticonstituțional – adevărat”, comentează CTP.

Gazetarul atrage atenția: „Dar dacă ne gândim la momentul acestei hotărâri și la cine sunt cei care au luat-o, aceste adevăruri coagulează într-o minciună. Dați-mi voie să râd, chiar în situația asta sumbră, dacă îmi spune cineva că judecătorul CCR Gheorghe Stan, fostul șef al SIIJ, unealta inventată de Dragnea ca să-i albească dosarele și s-o aresteze pe L.C. Kovesi, împiedicând-o să ajungă la Bruxelles, supranumitul Giani, recompensat de PS Dragnea tocmai cu postul de la CCR, a judecat mânat de ceva numit conștiință și de atașamentul la democrație și valori euroatlantice. Sau vechiul pesedist iliescist Marian Enache, pus la CCR tot de Dragnea în 2016”.

CTP continuă spunând că „UDMR joacă mai pervers, vrea să împuște doi iepuri cu un foc. Judecătorul Attila Varga susține și redactează decizia CCR, în vreme ce Kelemen Hunor și Csoma Botond, lideri ai UDMR, o critică public. Astfel, maghiarii își deschid poarta unei reîntovărășiri postelectorale cu PSD, dar vor să treacă și drept campioni ai corectitudinii politice față de «mâncătoarea de unguri» Șoșoacă”.

„Pe scurt, decizia CCR este corectă. Scoaterea lui Șoșoacă din cursa prezidențială – un act de salubritate, dar rămâne de văzut dacă, pe termen lung, nu va face rău democrației din România. Căci nici tot ce este corect nu este și bine”, conchide Cristian Tudor Popescu.

După decizia CCR de a-i respinge candidatura, Diana Șoșoacă a făcut mai multe declarații. Ea a declarat că „ordinul a venit de la Marcel Ciolacu și de serviciile secrete române”. Lidera SOS România a susținut că scoaterea ei din cursă s-a făcut în folosul președintelui AUR, George Simion, care are astfel șanse mai mari să intre în turul II, caz în care Marcel Ciolacu ar avea un adversar mai accesibil în finala prezidențială. Mai mulți lideri politici, între care Elena Lasconi și Nicolae Ciucă, au acuzat că în spatele deciziei se află PSD.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

SkyShowtime anunță o nouă variantă de abonament cu o opțiune cerută de clienți încă de la lansare

Publicat

in

SkyShowtime, ultima platformă majoră de streaming care s-a lansat și în România, a anunțat luni că va oferi clienților o nouă variantă de abonament Premium, aceasta urmând să ofere în premieră posibilitatea de a viziona filme și seriale ale sale în format 4K UHD.

SkyShowtime s-a lansat pe piețele din Europa, inclusiv cea din România, în data de 14 februarie a anului trecut, cu promisiunea celui mai accesibil abonament lunar ca preț. Însă unul dintre neajunsurile semnalate atunci de unii abonați a fost că producțiile disponibile pe platforma de streaming pot fi văzute doar în format HD, de 720 de pixeli.

Situația a i-a nemulțumit în special pe clienții care doreau să urmărească filmele și serialele de pe SkyShowtime pe televizoarele lor smart, cu capacitate de a reda imagini în format 4K UHD și HDR.

În luna februarie a acestui an SkyShowtime a anunțat că renunță la abonamentul unic cu care a venit în momentul lansării și va pune la dispoziția clienților două planuri distincte: un abonament Standard, care a rămas la prețul inițial de 3,99 euro pe lună, și unul Standard Plus, ce costă costa 5,99 euro lunar.

Marea modificarea a fost atunci că abonamentul Standard a fost transformat atunci în unul cu reclame, SkyShowtime fiind prima platformă de streaming disponibilă în România care a venit cu o variantă de abonament mai ieftin, dar cu publicitate.

Însă rezoluția la care puteai fi văzute producțiile sale a rămas aceeași, de 720p și de până la 1080p, pentru unele din ele.

Ce oferă noul abonament Premium anunțat de SkyShowtime

„Abonamentul SkyShowtime Premium invită publicul la o vizionare High-Quality, cu ajutorul unei selecții tot mai ample de titluri SkyShowtime populare, disponibile pentru prima dată în 4K UHD”, afirmă compania într-un comunicat remis presei.

Marea noutate este într-adevăr posibilitatea de a viziona filmele și serialele SkyShowtime în format 4K UHD. Dar va costa în plus.

Prețul abonamentului Premium este de 8,99 euro. Celelalte două rămân la fel: planul Standard costă 5,99 de euro lunar, iar pentru Standard cu reclame 3,99 euro.

Noul abonament Premium va fi disponibil pentru clienți începând cu data de 29 octombrie.

Pe lângă modificarea majoră legată de rezoluția oferită pentru streaming, noul abonament Premium va permite clienților să folosească simultan 5 dispozitive pentru a reda filme și seriale. Abonamentul Standard permite folosirea concomitentă a două dispozitive, în timp ce cel Standard cu reclame a unuia.

Însă toate dispozitivele trebuie să facă parte din aceeași gospodărie, SkyShowtime fiind o platformă care nu a permis așa-zisa practică a „password sharing” încă de când s-a lansat.

Abonamentele SkyShowtime – Standard cu reclame, Standard și Premium – vor fi disponibile direct pentru clienți prin intermediul aplicației SkyShowtime pe Apple iOS, tvOS, dispozitive Android, Android TV, Google Chromecast, LG TV, televizoare smart Samsung, prin anumiți parteneri de distribuție de pe piețele sale.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend