Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

fanatik.ro: Ministerul Justiției vrea să schimbe procedura în procesele bugetarilor pentru salarii și pensii. „Unele persoane se pot trezi victime colaterale, cu procesul suspendat”

Publicat

in

Procesele deschise de bugetari privind plata unor drepturi salariale, sporuri sau plata unor drepturi la pensie s-ar putea desfășura diferit. Asta dacă proiectul de Ordonanță de Urgență, pus în dezbatere publică de către Ministerul Justiției, va fi aprobat. Modificările vizează acele spețe în care este necesară intervenția judecătorilor de la Înalta Curte pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Adică acolo unde interpretarea legii nu e clară, iar instanțele inferioare sesizează ÎCCJ pentru interpretarea legii. Citește mai mult pe fanatik.ro

Protest magistrațiFoto: Inquam Photos / George Calin

Loading

NATIONAL

FOTO Problemă pentru cartelurile din Columbia: Se produc mai multe droguri decât pot vinde ei

Publicat

in

Cartelurile de droguri din Columbia se confruntă cu supraproducția de cocaină, iar dealerii nu pot face față unor cantități atât de mari de droguri.

The New York Times și-a trimis corespondenții în jungla Columbiei. Unul dintre ei a ajuns în micul sat Cano Cabro – care nu are nici electricitate, nici apă curentă.

Timp de decenii, locuitorii au avut o singură sursă de venit: cocaina. De dimineața până seara, ei adunau frunze de coca și, printr-un proces chimic, obțineau o pastă albă. Aceasta era presată în cărămizi, pe care cartelurile le cumpărau la prețuri ridicol de mici.

Din 2022, însă, dealerii au început să sosească din ce în ce mai rar. Condițiile deja dificile din sat s-au înrăutățit pe măsură ce supraoferta de cocaină a devenit o problemă la nivel național.

Potrivit unui oficial american anonim care a vorbit cu reporterii, producția de cocaină din Columbia se află în prezent la un nivel la care „lordul drogurilor Pablo Escobar nici nu putea visa”.

Sub conducerea actualului președinte Gustav Petro, guvernul columbian, în ciuda asigurărilor contrare, a adoptat o abordare mai permisivă față de cultivarea frunzei de coca. Alte țări sud-americane – în special Ecuador și Peru – produc, de asemenea, cocaină la scară industrială.

content-image

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO La primul său miting electoral, Kamala Harris aduce o nouă energie și îl atacă pe Trump / Ce promite vicepreședintele

Publicat

in

Dând dovadă de energie, vicepreşedintele american Kamala Harris l-a atacat marţi pe Donald Trump la primul său miting de campanie de când l-a înlocuit pe preşedintele Joe Biden în cursa pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, în timp ce un sondaj de opinie Reuters/Ipsos arată că ea are un avans marginal de două puncte procentuale faţă de rivalul său republican, relatează News.ro citând Reuters.

Într-un discurs de 17 minute, Harris a atacat agresiv vulnerabilităţile lui Donald Trump, comparând trecutul ei de fost procuror cu dosarul lui de condamnat penal.

Harris a bifat, de asemenea, o listă de priorităţi liberale, spunând că, dacă va fi aleasă, va acţiona pentru a extinde accesul la avort, pentru a facilita aderarea angajaţilor la sindicate şi pentru a aborda violenţa armată, creându-şi astfel un contrast puternic cu Trump, candidatul republican la preşedinţie în alegerile din 5 noiembrie.

„Donald Trump vrea să ne ducă ţara în înapoiere”, a declarat ea în faţa unei mulţimi de câteva mii de persoane care o aclamau la West Allis Central High School, într-o suburbie din Milwaukee, în Wisconsin, un stat de luptă electorală intensă, cu un rol esenţial în rezultatul alegerilor.

„Vrem să trăim într-o ţară a libertăţii, a compasiunii şi a statului de drept sau într-o ţară a haosului, a fricii şi a urii?” – a întrebat ea retoric.

Mitingul zgomotos a fost într-un contrast notabil cu evenimentele mai mici şi mai discrete organizate de Joe Biden, subliniind speranţa democraţilor că Harris, în vârstă de 59 de ani, poate revigora ceea ce a fost o campanie în declin sub conducerea lui Biden, care are 81 de ani. Publicul a dansat şi a fluturat pancarte cu Harris, în timp ce scandările „Ka-ma-la!” au izbucnit când aceasta a urcat pe scenă.

Ea şi-a subliniat angajamentul faţă de drepturile reproductive, o problemă care i-a afectat pe republicani de când Curtea Supremă a Statelor Unite – condusă de trei judecători numiţi de Trump – a eliminat dreptul la avort la nivel naţional în 2022.

TRUMP CONTRAATACĂ

La rândul lor, Trump şi aliaţii săi au încercat să o lege pe Harris de unele dintre cele mai nepopulare politici ale lui Biden, inclusiv gestionarea de către administraţia sa a valului de imigranţi la graniţa de sud cu Mexicul. Într-o teleconferinţă cu reporterii, marţi, Trump şi-a exprimat încrederea în capacitatea sa de a o învinge pe Harris, menţionând că precedenta sa candidatură prezidenţială în 2020 nu a supravieţuit nici măcar până la prima competiţie de nominalizare la nivel de stat. „Dacă va face campanie aşa cum a mai făcut, atunci ştiţi, bănuiesc că nu va fi prea dură”, a spus el.

Fostul preşedinte şi-a arătat diponibilitatea de a se confrunta cu Harris în dezbateri directe.

Trump a mai spus că se va întâlni vineri în Florida cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, care urmează să se adreseze Congresului SUA miercuri, potrivit Reuters, citat de News.ro.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Rareș Bogdan îl atacă pe Viktor Orban, chiar înainte ca acesta să vină în România: Să se hotărască, vrea în Uniunea Europeană sau în Uniunea Euroasiatică?

Publicat

in

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a vorbit marți, pentru B1 TV, despre funcțiile pe care liberalii le-au obținut în UE. Totodată, acesta s-a referit la tensiunile generate în UE de poziția duplicitară a premierului ungar Viktor Orban. Ungaria a preluat recent președinția UE pentru șase luni.

Rareș Bogdan a vorbit despre tensiunile la nivelul UE generate de faptul că președinția Uniunii e acum deținută de Ungaria, țară puternic prorusă și care s-a opus deseori ajutorul european pentru Ucraina.

Rareș Bogdan, critici la adresa premierului ungar

„Când Viktor Orban, fără a avea niciun fel de mandat să spui că e într-o deplasare legată de diplomația europeană, se întâlnește mai mult cu reprezentanții Chinei, ai Belarusului și, ultima ispravă, îl vizitează pe Putin, care are toate restricțiile posibile și imposibile din partea UE, când continuă schimburile economice ca și cum n-ar exista niciun embargo cu Rusia, dar în același timp cere bani europeni… Orban trebuie să se hotărască – vrea să fie în UE sau dorește să fie în Uniunea Euroasiatică?”.

Întrebat dacă s-a pus problema astfel, europarlamentarul a răspuns: „Da, da, exact așa!Domnule, hotărăște-te ce vrei să faci cu țara ta!”.

Viktor Orban vine în România

Premierul Ungariei, Viktor Orban, participă şi în acest an la Universitatea de Vară „Tusványos”, care se va desfăşura în perioada 23-28 iulie la Băile Tuşnad.

Premierul ungar este așteptat să ia cuvântul sâmbătă după-amiază, venind cu un discurs cel mai probabil controversat, la fel ca anii trecuți, cu atât mai mult cu cât se află în antiteză cu Bruxellesul tocmai în perioada în care Ungaria deține președinția rotativă a UE.

Loading

Citeste mai mult

INFO IMOBILIAR

Vânătoare de apartamente: Unde în Europa e cel mai scump? România, a treia cea mai mare creștere a prețurilor

Publicat

in

Conform unui studiu realizat de Deluxe Holiday Homes pe baza datelor preluate de la Bank of International Settlements (BIS) și Numbeo, în Serbia a avut loc cea mai accelerată scumpire a apartamentelor în 2023-2024. Lituania apare pe locul doi, iar la foarte mică distanță urmează România, potrivit Euronews, citat de Rador Radio România.

Și în Malta și Spania apartamentele s-au scumpit considerabil în ultimul an.

Deși recordul scumpirii îl deține Serbia, Elveția e încă neînvinsă în privința prețului per metru pătrat, 18.781 euro, deținând totodată și recordurile pentru cel mai mare venit mediu și cel mai scump cost al vieții de zi cu zi. La polul opus, Grecia are cel mai ieftin preț per metru pătrat, 2.899 euro.

România – principalele cauze de creștere a prețurilor

Pe locul trei e România, cu o scumpire a apartamentelor cu 74,50%, ajungând la un preț de 3.185 de dolari per metru pătrat. Însă acolo costul vieții e considerabil mai mic ca în Europa de Vest, la 679 de dolari. Pe de altă parte, și venitul mediu e relativ mic: 1.093 dolari.

Apartamentele românești s-au scumpit masiv în ultimii ani din cauza cererii în creștere și a penuriei de locuințe noi. Lucru provocat în principal de costurile de construcție mai mari, de penuria de forță de muncă și de măsurile fiscale defavorabile.

Faptul că dezvoltarea infrastructurii a început să prindă avânt în ultimii câțiva ani și că și salariile au mai crescut oarecum a dus recent la o cerere mai mare în sectorul imobiliar.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Războiul viitorului – Lecțiile conflictului din Ucraina în viziunea generalului Valerii Zaluzhnyi

Publicat

in

Valerii Zaluzhnyi, fostul comandant șef al Ucrainei și recent numit ambasador în Regatul Unit, a ținut un discurs la Institutul Regal al Serviciilor Unite pentru Studii de Apărare din Londra, pe 22 iulie, notează Kyiv Independent.

A fost una dintre primele discursuri publice ale lui Zaluzhnyi de la numirea sa ca ambasador al Ucrainei în Regatul Unit. Zalujnyi și-a asumat rolul de ambasador al Ucrainei pe 11 iulie.

Zalujnyi a spus că acum, în timpul invaziei pe scară largă a Rusiei, ucrainenii sunt cei care modelează noi modele de război viitor.

“Sunt absolut de acord că războiul ruso-ucrainean nu este încă un război al viitorului. Este doar un război al perioadei de tranziție. Dar războiul nostru este cel care formează noi reguli”, a spus Zaluzhnyi.

Ucraina creează tehnologii pentru a duce războiul, dar nu le poate scala, în timp ce partenerii Kievului au resursele, dar nu au oportunități de a testa aceste tehnologii.

Zaluzhnyi a subliniat că utilizarea resurselor nu poate fi eficientă decât în ​​cooperarea dintre Ucraina și partenerii săi, deoarece „timpul nu mai funcționează pentru noi”.

„Destul de ciudat, dar destul de logic, este probabil ca aceste schimbări, care au fost inventate pe câmpurile de luptă ale războiului ruso-ucrainean, să determine contururile războaielor și arta războiului în secolul XXI”, a spus el.

„Și cel mai important, ele vor deveni fundamentul întregului sistem global de securitate al viitorului”.

Războiul cu Rusia din Donbas din 2014 a fost „complet diferit” de invazia la scară largă care a început pe 24 februarie 2022. Potrivit lui Zalujnyi, atunci când armata ucraineană s-a bazat pe conceptele de război din 2014, le-a epuizat rapid în mai 2022.

Zaluzhnyi a subliniat, de asemenea, rolul dronelor, care au devenit recent unul dintre principalele motive pentru schimbarea strategiei și a războiului.

„Dar chiar și astăzi, probabil că este necesar să se introducă un concept mai larg – tehnologia – în conceptul unei noi strategii de război”, a adăugat el.

Zaluzhnyi a spus că guvernele țărilor democratice ar trebui să se gândească la protejarea cetățenilor și a statelor lor împotriva amenințării celui de-al treilea război mondial.

Ucraina este pregătită să-și împărtășească cunoștințele și experiența cu cei „care caută pace și liniște pentru națiunile lor”, a adăugat ambasadorul.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Marco Musso este noul antrenor principal al CSM Volei Alba Blaj

Publicat

in

Italianul Marco Musso este noul antrenor principal al echipei CSM Volei Alba Blaj în sezonul 2024/2025. În vârstă de 37 de ani, Marco Musso vine din cel mai puternic campionat din Europa, cel italian, acolo unde a fost antrenor principal al echipei Women E-Work Busto Arsizio, potrivit mediafax.

Italianul a condus fost sa echipă în perioada 2021-2023. În prima parte a sezonului trecut a pregătit pe VBC Trasporti Pesanti Casalmaggiore, iar în partea a doua a sezonului 2023/2024 a fost antrenor secund al naționalei de tineret a Italiei, echipă alături de care a câștigat, la începutul lunii iulie, titlul european la categoria sub 22 ani.

Marco Musso va veni la Blaj însoțit de antrenorul secund Marco Chiodini (31 ani) și de preparatorul fizic Matteo Angiolini (33 ani).

„Suntem convinși că Marco Musso este cea mai bună alegere pentru continuarea proiectului de succes CSM Volei Alba Blaj, iar tehnicianul italian și staff-ul său vor îndeplini principalele obiective ale clubului nostru pentru sezonul viitor, câștigarea campionatului și a Cupei României, precum și un parcurs cât mai lung în Cupa CEV!”, au scris cei de la CSM Volei Alba Blaj.

În următoarele zile, CSM Volei Alba Blaj va prezenta, pe posturi, jucătoarele cu care va aborda sezonul 2024/2025.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend