Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

fanatik.ro: Ce i-a cerut Șacalul bărbatului care a sunat la 112 în noaptea accidentului. “S-a apropiat de mașină și a vorbit prin geamul deschis”

Publicat

in

Neculai Mitrea zis Șacalul, principalul suspect în cazul crimelor de la Constanța, a mai furat o mașină, pe care a distrus-o într-un accident rutier.

Bărbatul acuzat că a ucis două femei în județul Constanța a fost descoperit de poliție după ce a comis un accident cu mașina uneia dintre victime. Doar că cel supranumit Șacalul nu era la prima faptă de acest gen. La sfârșitul anului 2023, el a mai furat o mașină pe care a condus-o beat, fără permis de conducere. El furase automobilul, după ce l-a îmbătat pe proprietar. Citește mai mult pe fanatik.ro

Articol susținut de fanatik.ro

Loading

NATIONAL

U Cluj-FCSB: Ioan Ovidiu Sabău – Nu înţeleg cum, jucând cu o echipă din Bucureşti, primim un arbitru din Bucureşti!

Publicat

in

Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul echipei Universitatea Cluj, a fost nemulţumit de jocul elevilor săi, dar şi de delegarea la meciul cu FCSB a unui arbitru bucureştean, scrie news.ro.

„Nu e uşor de acceptat o înfrângere, aşa cum am şi pierdut jocul, ceea ce nu înţeleg este cum, jucând cu o echipă din Bucureşti, primim un arbitru din Bucureşti, domnul Bîrsan? Sunt curios şi nu înţeleg de ce nu ni l-a dat pe Feşnic din Cluj, de ce nu putea să arbitreze Feşnic acest joc? E o întrebare pe care mi-o pun.

Ca joc, am avut destul sau prea mult respect faţă de FCSB, poate i-am considerat prea buni. E o echipă bună, probabil cea mai valoroasă echipă a campionatului, un lot în care s-a investit foarte mult, dar sigur, eu cred că astăzi puteam mult mai mult. Şi în superioritate numerică, am luat decizii greşite, n-am controlat mult, n-am condus mingea, n-am încercat să facem acţiuni de 1 la 1.

Doar lipsa de inspiraţie, poate la câteva şuturi acolo, dacă eram mai hotărâţi şi finalizam mai bine, poate egalam. Aia e, mergem înainte, învăţăm, vedem şi noi la ce nivel suntem. E o înfrângere, prima înfrângere acasă, urmează o perioadă în care trebuie să ne refacem, la fel, să vedem unde trebuie să punem accentul. E doar o înfrângere.

Depinde de noi, e doar o perioadă frumoasă, suntem pe primul loc. Depinde de noi, de fiecare, de mine ca antrenor, de ei ca jucători, să rămânem la fel de concentraţi, la fel de serioşi, să ne pregătim şi să înţelegem că doar prin muncă ne putem îndeplini obiectivul anul acesta.

Te compari cu echipele bune, am întâlnit un adversar bun şi ne dăm seama la ce nivel suntem. Tragem nişte concluzii, vedem ce avem de făcut în continuare şi la ce nivel suntem cu adevărat, la momentul de faţă, nu doar că suntem pe primul loc, nu doar că avem 30 de puncte, dar la ce nivel suntem noi în acest moment”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău după înfrângerea cu 1-2 de pe teren propriu, de duminică, cu echipa bucureşteană FCSB.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

LIVE TEXT – Război în Ucraina: Forțele ucrainene au atacat Moscova duminică cu cel puţin 30 de drone

Publicat

in

Cel mai mare atac asupra Moscovei – Ucraina a atacat Moscova duminică cu cel puţin 30 de drone, forţând închiderea temporară a două dintre principalele aeroporturi ale oraşului, în ceea ce a fost cel mai mare atac ucrainean cu drone asupra capitalei ruse până în prezent, relatează Reuters.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 11 noiembrie, ora 01.00 Donald Trump Jr., către Zelenski: ‘Mai ai 38 de zile până pierzi alocația’

Donald Trump Jr. (46 de ani), fiul cel mare al președintelui american ales, Donald Trump, a postat duminică, pe contul său de Instagram, un mesaj acid către liderul ucrainean Volodimir Zelenski, în care îi transmite că mai are 38 de zile până își va pierde „alocația”, conform Politico, după ce în campania prezidențială tatăl său spunea că „Zelenski este cel mai tare om de vânzări din istorie, de fiecare dată când vine în SUA, pleacă cu 60 de miliarde de dolari”, cu referire la ajutorul furnizat de SUA Ucrainei pentru a combate agresiunea militară rusă.

Fiul cel mare al lui Trump a distribuit pe Instagram mesajul „Ai 38 de zile până pierzi alocația”, într-un videoclip cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Continuarea aici

content-image

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Cum au ajuns pe dark web datele personale a 44% dintre europarlamentari

Publicat

in

Datele personale a patru din zece (44%) dintre membrii Parlamentului European şi a peste două treimi (68%) dintre parlamentarii britanici au ajuns pe dark web, după ce aceştia s-au înscris pe conturi online folosind adresele oficiale de e-mail şi au furnizat informaţii de identificare personală, arată o analiză publicată, recent, de Eset, conform Agerpres.

Potrivit sursei citate, oficialii au devenit victime ale infractorilor cibernetici fără să aibă control asupra situaţiei, în momentul în care furnizorul conturilor online a fost compromis de către hackeri, care au partajat sau vândut aceste date altor actori maliţioşi pe dark web.

  • “Din nefericire, această situaţie nu este un fenomen limitat doar la politicieni sau la persoane publice şi nici singura cale prin care datele pot ajunge în această parte ascunsă a internetului. Oricine poate fi afectat – chiar şi atunci când respectă regulile. De aceea, merită să acordaţi o atenţie specială amprentei dvs. digitale şi datelor care contează pentru dvs. Contrar percepţiei generale, dark web-ul nu este ilegal şi nu este populat doar de infractori cibernetici. Termenul se referă la acele zone ale internetului care nu sunt indexate de motoarele de căutare convenţionale, un loc în care utilizatorii navighează anonim folosind browserul Tor. Totuşi, este adevărat că economia criminalităţii cibernetice de astăzi s-a dezvoltat pe baza unui dark web prosper, unde numeroase forumuri şi pieţe dedicate sunt frecventate de infractori cibernetici, fiind ascunse de ochii autorităţilor. De menţionat că unele dintre aceste activităţi nefaste au început să se extindă şi pe platforme de social media cunoscute în ultimii ani”, a explicat, într-un articol de specialitate, Phil Muncaster, unul dintre experţii Eset.

Cercetătorii au început să investigheze acest fenomen şi au descoperit că două cincimi (40%) dintre adresele de e-mail ale parlamentarilor britanici, europeni şi francezi erau expuse pe dark web, echivalentul a aproape o mie de adrese de e-mail dintr-un total posibil de 2.280.

Mai mult, 700 din totalul e-mailurilor aveau parole asociate cu acestea, care au fost apoi stocate în format simplu tip text şi expuse pe site-uri dark web. “Combinate cu alte informaţii publice, precum zile de naştere, adrese de domiciliu şi conturi de pe reţelele sociale, acestea oferă o adevărată comoară cu date de identitate care pot fi utilizate în atacuri de tip phishing şi fraude ulterioare”, a precizat Muncaster.

Cum procedează hackerii

Conform specialistului, există diverse modalităţi prin care datele personale pot ajunge pe forumuri şi site-uri de pe dark web.

O modalitate se referă la încălcări ale securităţii datelor la organizaţii terţe, adică datele sunt furate dintr-o organizaţie cu care s-a colaborat şi care a colectat informaţiile personale. În SUA, 2023 a fost un an-record pentru incidente de acest tip, cu peste 3.200 de breşe care au compromis datele a mai mult de 353 milioane de clienţi.

De asemenea, atacurile de tip phishing: reprezintă un alt mod de a extrage date sensibile, prin unul dintre conturile online deţinute (de exemplu, e-mail, de banking, reţele sociale). Astfel, un e-mail, mesaj direct, text sau WhatsApp cu aspect legitim conţine un link care instalează malware ce sustrage informaţii sau păcăleşte utilizatorul să introducă datele personale şi/sau de logare.

În acelaşi timp, o altă metodă se referă la compromiterea unui cont online printr-un atac de forţă brută (credential stuffing, dictionary attack etc.), prin care hackerii ghicesc parola sau folosesc date de autentificare sustrase anterior de pe alte site-uri.

Nu în ultimul rând, există programe malware tip info-stealing,cu ajutorul cărora informaţiile personale sunt furate prin intermediul unor aplicaţii şi fişiere pentru descărcare cu aspect autentic (cum ar: fi filme sau jocuri piratate), fişiere ataşate de tip phishing, reclame maliţioase, site-uri web false etc.

Datele furate sunt vândute cui oferă mai mult

“Indiferent cum ajung infractorii la datele dvs., odată ce acestea sunt partajate pe un site de criminalitate informatică de pe dark web, pot fi înstrăinate mai departe sau vândute celui care oferă mai mult. În funcţie de tipul de date, cel care intră în posesia lor va folosi probabil datele de autentificare şi informaţiile de identificare personală (PII) pentru a prelua controlul asupra conturilor bancare spre a obţine mai multe informaţii, inclusiv detalii despre conturi/carduri bancare, concepe mesaje de phishing mai convingătoare, în care să împărtăşească o parte dintre informaţiile personale furate (PII), în încercarea de a vă convinge să furnizaţi şi mai multe date, folosi conturile dvs. de e-mail sau social media pentru a trimite link-uri maliţioase prietenilor şi contactelor dvs. şi comite fraude de identitate”, notează sursa citată.

Experţii în cybersecurity recomandă ca, în momentul în care se descoperă faptul că datele personale au fost expuse şi sunt tranzacţionate pe dark web, să fie luate în considerare o serie măsuri de urgenţă, precum: schimbaţi toate parolele, în special pe cele afectate, cu unele puternice şi unice; folosiţi un manager de parole pentru a stoca şi accesa parolele şi frazele de acces salvate; activaţi autentificarea cu doi factori (2FA) pentru toate conturile care oferă această opţiune; notificaţi autorităţile relevante (poliţie, platforme de social media etc.); asiguraţi-vă că toate PC-urile şi dispozitivele dvs. au instalat un software de securitate de la un furnizor de încredere; blocaţi conturile bancare (dacă este necesar) şi solicitaţi carduri noi. Monitorizaţi-le pentru orice achiziţii suspecte.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Misterul prezenței soldaților nord-coreeni în războiul împotriva Ucrainei. Risc strategic sau pariu câștigător pentru Phenian și Moscova?

Publicat

in

Prezența soldaților nord-coreeni alături de ruși în luptele împotriva forțelor ucrainene ridică multe întrebări de ordin tactic și militar, determinându-i pe unii analiști să se întrebe cu privire la eficiența și obiectivele lor finale, scrie publicația rusă independentă The Moscow Times.

Phenianul nu a mai trimis niciodată trupe în luptă în străinătate, în primul rând de teama că acestea ar putea dezerta sau ar putea face comparații deloc „măgulitoare” între armatele din alte țări și cea a Coreei de Nord.

„Regimul (de la Phenian, n.r.) este îngrijorat că soldații din această țara izolată ar putea prelua idei «incorecte»”, afirmă Fyodor Tertitskiy, cercetător la Universitatea Kookmin din Seul.

Ce tip de unități?

Invocând informațiile primite de la serviciile secrete americane, secretarul de stat Antony Blinken menționase deja anterior desfășurarea trupelor nord-coreeane în regiunea rusă Kursk, pe care forțele ucrainene au atacat-o în luna august.

Potrivit lui Blinken, soldații nord-coreeni sunt echipați cu uniforme rusești și instruiți să utilizeze armamentul de artilerie, dronele și să participe la operațiunile infanteriei ruse, inclusiv la curățarea tranșeelor.

Acest lucru arată, în opinia șefului diplomației ucrainene, că Moscova intenționează să îi folosească pe militarii nord-coreeni în operațiuni din prima linie.

Dar sunt ei carne de tun sau forțe speciale? Analiștii sud-coreeni înclină spre a doua opțiune.

„În timp ce pierderile sunt o parte inevitabilă a războiului, ce rost are să trimiți soldați neexperimentați și/sau incompetenți pentru a câștiga experiență de luptă?”, a declarat Yang Moo-jin, președintele Universității de Studii Nord-Coreene din Seul.

„Coreea de Nord trebuie să demonstreze eficiența în luptă și capacitățile operaționale ale soldaților săi, pentru a maximiza rezultatele desfășurărilor forțelor sale”, a adăugat Lim Eul-chul, profesor la Universitatea Kyungnam.

Contingent limitat?

Cifrele adevărate sunt greu de obținut, dar sursele occidentale spun că există aproximativ aproximativ 10.000 de soldați nord-coreeni desfășurați în Rusia, în timp ce Kievul vorbește despre 11.000-12.000.

Acesta este echivalentul pierderilor actuale suferite de armată rusă într-o perioadă de aproximativ 10 zile de lupte.

„Dacă Rusia are probleme cu efectivele militare, va avea nevoie de mult mai mulți nord-coreeni pentru a face față acestor provocări”, a observat Mick Ryan, un general australian în rezervă.

Alți analiști și cercetători susțin însă că actualul contingent desfășurat în Rusia nu este neglijabil, atât timp cât soldații nord-coreeni vor rămâne în regiunea Kursk.

„Punctul forte al forțelor nord-coreene de operațiuni speciale constă în capacitatea lor de a îndura condiții dure, chiar și atunci când hrana și alte resurse sunt puține”, a arătat Lim Eul-chul. „Ele au o rezistență mentală puternică”, motivat profesorul.

Bariera lingvistică

Pot rușii și nord-coreenii să ducă împreună un război care depinde de traducători?

„Deși traducătorii vor fi de ajutor, acest tip de diferență de comunicare poate fi și va fi o problemă în timpul operațiunilor de luptă”, a arătat generalul Mick Ryan.

Între timp, rămâne mai multe întrebări organizaționale: vor desfășura nord-coreenii soldați de rând, dar și structuri de comandă? Vor fi ei autonomi sau integrați în unități rusești? Pentru ce sarcini vor fi utilizați?

„Serviciile secrete ucrainene spun că nord-coreenii au ajuns în Rusia cu 500 de ofițeri și trei generali”, a declarat Ivan Klyszcz, cercetător la Centrul Internațional pentru Apărare și Securitate din Estonia.

„Acest lucru ar putea facilita comunicarea, dacă generalii ruși și nord-coreeni reușesc să lucreze împreună, dar există prea multe necunoscute în acest stadiu pentru a fi sigur pe o asemenea concluzie”, a adăugat cercetătorul estonian.

Experiență limitată pe câmpul de luptă

Forțele speciale ale Phenianului sunt antrenate în primul rând pentru a preveni o lovitură de stat, acasă.

„Lanțul lor complicat de comandă a apărut dintr-un sistem în care comisarii politici semnau fiecare decizie militară”, a precizat cercetătorul Fyodor Tertitskiy.

„Este o întrebare deschisă dacă acest sistem greoi va fi modificat în scopul războiului din Ucraina. Oricum ar fi, o astfel de schimbare ar fi imposibilă fără acordul personal al lui Kim Jong Un”, liderul Coreei de Nord, a mai spus cercetătorul de la Universitatea Kookmin din Seul.

În plus, trupele nord-coreene, care nu au mai luptat din 1953 încoace, se vor confrunta cu replica ucrainenilor, care sunt în război de peste doi ani și jumătate.

Armata lui Kim se bazează pe mobilizarea în masă în stilul secolului al XX-lea, cu aproximativ o treime din populație implicată în armată, fie activ, fie în unități de rezervă sau paramilitare, a arătat cercetătorul estonian Ivan Klyszcz.

Dar „în ciuda faptului că regimul lor comunist este un fel de întoarcere la modelul sovietic, accentul lor militar, pus pe puterea maselor, a devenit ciudat de relevant din nou în secolul XXI”, adăugat Klyszcz.

Lecții valoroase

Desfășurarea trupelor nord-coreene va fi monitorizată și analizată din toate unghiurile.

„Împărtășirea lecțiilor despre lupta modernă, în special despre utilizarea integrată a dronelor, rachetelor de croazieră și balistice, va fi de mare interes pentru Coreea de Nord”, a declarat Ryan, subliniind, de asemenea, lecțiile valoroase care vor fi învățate despre „războiul electronic, contracararea apărării aeriene și cunoștințele obținute în urma capturării unor arme occidentale din Ucraina”.

Dar și reversul medaliei pare să fie adevărat, potrivit lui Tertitskiy, care notează că „Seulul pare să simtă o oportunitate de a obține informații despre dușmanul său de lungă durată”.

Acest lucru este cu atât mai valoros cu cât închiderea frontierei dintre cele Corei, fapt cauzat de pandemia de COVID-19, a redus semnificativ numărul de refugiați din nord care ajung în sud și care constituie „principala sursă de informații” pentru Seul cu privire la ceea ce se întâmplă pe teritoriului vecinului său.

  • Citiți și:

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Imagini cu puternic impact emoțional: Filmare de 45 minute cu civili palestinieni torturați de Hamas, publicată de armata israeliană

Publicat

in

Filmări care pretind că arată torturarea de civili palestinieni de către militanţi Hamas în Fâşia Gaza în perioada 2018-2020 au fost publicate duminică de Forţele de Apărare ale Israelului (IDF), relatează DPA, conform Agerpres.

Înregistrarea video publicată are 45 de minute şi arată palestinieni legaţi cu lanţuri, cu saci pe cap, suspendaţi de tavan, bătuţi şi interogaţi. Videoclipurile ar arăta torturi comise de agenţi Hamas în aşa-numitul “avanpost 17” din tabăra de refugiaţi Jabaliya din nordul Fâşiei Gaza.

Datele de pe imagini arată că scenele au fost filmate între 2018 şi 2020, a declarat armata, precizând că materialul a fost găsit în timpul operaţiunilor sale în zonă şi dovedeşte “abuzurile grave comise de organizaţia teroristă Hamas împotriva populaţiei civile”, împreună cu încălcări ale drepturilor omului şi opresiunea celor care se opun regimului său.

content-image

Potrivit TPS, armata a precizat că aceasta este doar o parte din mii de ore de înregistrări ale camerelor de supraveghere găsite de soldaţi în Gaza.

Printre victime s-ar număra opozanţi politici ai Hamas, presupuşi colaboratori cu Israelul, presupuşi adulteri şi homosexuali, scrie DPA.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Inter şi Napoli s-au anulat reciproc, scor 1-1

Publicat

in

Echipa italiană Inter Milano a încheiat la egalitate duminică seara, pe teren propriu, cu formaţia Napoli, în etapa a 12-a din Serie A, potrivit news.ro

Oaspeţii au deschis scorul la Milano, în minutul 23, cu un gol al scoţianului Mc Tominay, iar Inter a egalat pe final de repriză, în minutul 43, prin Hakan Calhanoglu. Mijlocaşul turc a ratat în minutul 74 un penalti şi cele două echipe nu au reuşit să mai înscrie.

Inter – Napoli s-a terminat 1-1 şi elevii lui Simone Inzaghi sunt pe locul 4, cu 25 de puncte, în timp ce napoletanii rămân lideri, cu 26 de puncte.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend