Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Executorii judecătorești, inclusiv ANAF, trebuie să transmită e-Factura în numele debitorilor

Publicat

in

Organele de executare silită cum sunt executorii judecătorești, ANAF sau alte autorități îndreptățite să realizeze proceduri de executare silită a unor debitori au obligația transmiterii în sistemul RO e-factura a acelor facturi emise de organele de executare silită pe seama și în numele debitorilor, conform OUG nr. 120/2021 privind sistemul RO e-factura. Noutatea este însă legată de un nou ordin publicat recent în Monitorul oficial (OpANAF nr. 3769 din 2024). Consultantul fiscal Adrian Bența a făcut o analiză a acestui act normativ.

Astfel, comunicarea facturilor în sistemul RO e-factura este obligatorie indiferent dacă debitorii executați silit sunt sau nu înregistrați în scopuri de TVA.

„Atâta timp cât facturile sunt comunicate în sistemul RO e-factura de către organele de executare silită, debitorii nu mai au obligația comunicării în sistemul RO e-factura”, spune Bența.

Se consideră dată de comunicare a facturii către cumpărător, data la care factura este disponibilă la descărcare în sistemul RO e-factura.

Factura este accesibilă și debitorului pe seama căruia a fost emisă.

OpANAF nr. 3769 din 2024 adoptă procedura fiscală de urmat de către organele de executare silită privind pe de o parte înregistrarea acestora în Registrul RO e-factura executări silite, dar și procedura efectivă de înregistrare a facturilor de executare silită în sistemul RO e-factura.

Potrivit lui Bența, organele de executare silită se înregistrează în sistemul RO e-factura executări silite prin depunerea Formularului 079 – cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-factura executări silite. Acesta este un formular tipizat pus la dispoziția organelor de executare silită și se completează prin softul informatic al autorității fiscale.

În baza datelor comunicate de organele de executare silită, autoritatea fiscală completează registru cu persoanele înregistrate în sistemul RO e-factura executări silite.

Din punctul de vedere al comunicării facturii de executare silită, procedura este aceea prevăzută de OUG nr. 120/2021, în sensul că odată comunicată factura în sistemul RO e-factura aceasta nu se poate returna.

Dacă se constată erori se aplică procedura de corecție a facturii prevăzută de art. 330 din Codul fiscal (stornare de factură) cu comunicarea facturii corectate în sistemul RO e-factura.

În situația în care cumpărătorul are obiecții asupra respectivei facturi, acesta comunică către organul de executare silită inclusiv printr-un mesaj din sistemul RO e-Factura.

Loading

NATIONAL

Gheorghe Flutur răspunde după ce Marcel Ciolacu l-a chemat să treacă la PSD: Aș putea să mă simt jignit

Publicat

in

Prim-vicepreședintele PNL reacționează după ce liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus că îl așteaptă în PSD: „Încearcă și dumnealui deoarece este în campanie electorală”.

„Eu aș putea să mă simit jignit de gluma domnului Ciolacu cu trecerea la PSD, el însă nu avea nici un drept să se simtă jignit cum că Buzăul ar fi în Moldova, dar încearcă și dumnealui deoarece este în campanie electorală. Înțeleg că a fost la Slatina lui Alexandru Lăpușneanu și vrea și el să ne spună nouă moldovenilor, bucovinenilor, . Rămâne de văzut la vot”, scrie pe Facebook Gheorghe Flutur.

Vineri, la Suceava, întrebat dacă primarul PNL al Sucevei, Ion Lungu, va candida la parlamentare din partea PSD, Marcel Ciolacu a spus: „Acest lucru e atributul Organizației Județene. Domnul Lungu parcă a fost primar PNL”.

Ciolacu a adăugat ironic: „Eu mi-aș dori… poate vine și domnul Flutur în PSD. Nu am nici o problemă”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ordinul privind anularea dobânzilor, penalităților și accesoriilor obligațiilor bugetare a fost publicat

Publicat

in

Toți contribuabilii care au datorii restante la data de 31 august 2024 pot beneficia de facilitățile fiscale de anulare a dobânzilor, penalităților, accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale. Ordinul care stabilește procedura de anulare a unor obligaţii bugetare a fost publicat vineri.

Ministerul Finanțelor a finalizat legislația subsecventă a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanțelor bugetare și a deficitului bugetar în anul 2024, publicată în Monitorul Oficial nr.905 și intrată în vigoare în 6 septembrie 2024. Ordinul de ministru care stabilește procedura de aprobare, referatul și anexele sunt publicate la rubrica Transparență decizională.

MF reamintește faptul că toți contribuabilii care au datorii restante la data de 31 august 2024 (persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii liberale, unități administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București ori instituții publice) pot beneficia de facilitățile fiscale de anulare a dobânzilor, penalităților, accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale stabilite prin OUG 107/2024.

„Scopul acestor măsuri este acela de a veni în sprijinul contribuabililor, având în vedere faptul că mediul de afaceri se confruntă cu o lipsă temporară de lichidități, de a susține conformarea voluntară la plată, sens în care, prin măsurile adoptate de impulsionare a achitării obligațiilor fiscale/bugetare, statul se asigură, pe de o parte de faptul că volumul arieratelor scade, iar pe de altă parte, veniturile bugetare cresc astfel încât să se poată susține cheltuielile efectuate pentru susținerea economică”, transmite MF.

Principalele măsuri ale OUG 107/2024:

Măsura 1 – Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cazul contribuabililor care datorează la această dată atât obligații bugetare accesorii, cât și obligații bugetare principale. În acest caz, pentru a beneficia de măsura anulării accesoriilor, contribuabilii trebuie să plătească obligațiile bugetare principale restante la 31 august 2024 inclusiv, să achite obligațiile curente (cele născute după 1 septembrie 2024), să depună toate declarațiile fiscale și să depună cererea de anulare a accesoriilor până la data 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sancțiunea decăderii.

Măsura 2 – Anularea dobânzilor, penalităţilor şi a tuturor accesoriilor aferente diferenţelor de obligaţii bugetare principale declarate suplimentar de debitori prin declaraţie rectificativă, cu scadenţă anterioară datei de 31 august 2024 inclusiv. În acest caz, contribuabilii care consideră că sunt erori în sumele declarate inițial pot depune declarație rectificativă prin care să declare obligațiile suplimentare și pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligațiilor declarate suplimentar dacă plătesc aceste obligații, precum și obligațiile curente (cele născute după 1 septembrie 2024), depun toate declarațiile fiscale și depun cererea de anulare a accesoriilor până la 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sancțiunea decăderii.

Măsura 3 – Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, dacă la această dată contribuabilul datorează doar accesorii, iar obligațiile bugetare principale au fost stinse. În acest caz, pentru a beneficia de măsura anulării accesoriilor, contribuabilii trebuie să plătească obligațiile curente (cele născute după 1 septembrie 2024), să depună toate declarațiile fiscale și cererea de anulare a accesoriilor până la 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sancțiunea decăderii. Totodată, în situația în care dobânzile, penalitățile și toate accesoriile aferente obligațiilor bugetare principale principale au fost stinse după data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, respectiv după data de 6 septembrie 2024, acestea se anulează și sunt supuse restituirii.

Măsura 4 – Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisă ca urmare a controlului fiscal, care este în curs de derulare la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgență. În acest caz, contribuabilii care la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență au în derulare un control fiscal pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligațiilor stabilite suplimentar de organul de control dacă plătesc aceste obligații până la termenul de plată stabilit în decizia de impunere și dacă depun cererea de anulare a accesoriilor în termen de 90 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, indiferent dacă acest control a fost finalizat până la data de 25 noiembrie 2024 sau ulterior acestei date.

Măsura 5 – Anularea unor obligații fiscale principale în cazul persoanelor fizice: Pentru persoanele fizice care înregistrează obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cuantum mai mic de 5.000 lei inclusiv, achitate în procent de 50% până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024, se acordă: anularea unui procent de 50% din obligațiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv; anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.

Pentru persoanele fizice care înregistrează obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cuantum mai mare de 5.000 lei, achitate în procent de 75% până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024, se acordă: anularea unui procent de 25% din obligațiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv; anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.

În aceste cazuri, pentru a beneficia de anularea obligațiilor bugetare principale, persoanele fizice trebuie sã achite obligațiile curente (cele realizate dupã 1 septembrie 2024), să depună toate declarațiile fiscale și cererea de anulare până la data 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sancțiunea decăderii.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Familia Mazăre, reuniune în libertate: Fostul senator Alexandru Mazăre iese din închisoare; Contestația DNA, respinsă definitiv

Publicat

in

O zi de vineri, 13, cu noroc pentru familia Mazăre. Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, iese și el din închisoare, la mai bine de trei luni după ce fratele său a fost eliberat.  Alexandru Mazăre a activat 12 ani în politică: 4 ani ca deputat și 2 legislaturi ca senator din partea PSD Constanța

Vineri, 13 septembrie 2024, Tribunalul Constanța a respins contestația formulată de DNA împotriva deciziei Judecătoriei Medgidia prin intermediul căreia s-a dispus liberarea condiționată a lui fostului senator. Decizia magistraților este definitivă.

Alexandru Mazăre a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani de închisoare, în Dosarul Henri Coandă, din care a executat doi ani din pedeapsă, adică două treimi din total, ceea ce îl face eligibil pentru a cere liberarea condiționată, conform legii. În urmă cu câteva luni, Comisia de liberare condiționată din cadrul Penitenciarului Poarta Albă a propus Judecătoriei Medgidia punerea în libertate a fostului senator de Constanța, iar instanța a admis această propunere. Procurorii DNA s-au opus și au formulat contestație, aceasta fiind respinsă definitiv la Tribunalul Constanța.

”Respinge, ca nefondată, contestatia formulată de D.N.A. – SERVICIUL TERITORIAL CONSTANTA, împotriva sentintei penale nr.1026 din data de 20.06.2024 pronuntată de Judecătoria Medgidia în dosarul penal nr. 5523/256/2024, privind pe condamnatul MAZĂRE ALEXANDRU, fiul lui Stefan si Victoria Gabriela, născut la 02.01.1972, detinut în Penitenciarul Constanta Poarta Albă. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronuntată în sedintă publică, astăzi, 13.09.2024”, se arată în hotărârea instanței.

În 2022, Alexandru Mazăre, fratele fostului primar Radu Mazăre, a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la 3 ani de închisoare într-un dosar de corupție în care erau implicați și Radu Mazăre, precum și omul de afaceri Avraham Morgenstern. În cadrul aceleiași decizii, instanța a dispus confiscarea sumei de 80.000 de euro de la Alexandru Mazăre. Dosarul, instrumentat de DNA, viza o mită legată de licitația pentru construirea cartierului de locuințe sociale „Henri Coandă”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Teroare în Ecuador: Directoarea unei închisori de top, ucisă într-un atac fulgerător

Publicat

in

Directoarea celei mai mari închisori din Ecuador, situată în orașul Guayaquil, cunoscut pentru frecventele revolte violente, a fost ucisă joi, conform AFP, informează Agerpres.

“Directoarea centrului de detenţie pentru bărbaţi Nr.1 din (provincia) Guayas, Maria Daniela Icaza, a decedat în urma unui atac armat pe drum”, a anunţat această sursă pentru presă, precizând că funcţionara a murit în timp ce era transportată la spital.

Poliţia “se află la locul atacului pentru a începe investigaţiile ce vor permite localizarea celor responsabili”, a adăugat SNAI pe reţeaua socială X.

Instituţia a mai informat că un alt funcţionar, care o însoţea pe directoare, a fost rănit.

Guayas nr.1, cunoscută de asemenea sub numele de “Închisoarea de pe litoral”

Este unul dintre centrele penitenciare cele mai violente din Ecuador, zguduită constant de confruntări sângeroase între deţinuţi şi răzvrătiţi. Peste 460 de deţinuţi au murit în această ţară din 2021 încoace.

Guayaquil este unul dintre oraşele cele mai periculoase din cauza prezenţei de bande de traficanţi de droguri, care îşi dispută controlul asupra rutelor pentru trafic de stupefiante.

Acesta este al doilea asasinat împotriva unui director de închisoare în Ecuador în mai puţin de zece zile: pe 3 septembrie, Alex Guevara, care conducea penitenciarul din Sucumbios, provincie din nord-est la frontiera cu Columbia, a fost de asemenea ucis în timpul unui atac armat. De asemenea, doi agenţi de închisoare au fost răniţi în acel atac.

Iar două săptămâni mai devreme, alţi doi agenţi de pază au fost asasinaţi la Guayaquil în drumul lor spre locul de muncă.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Accident lângă Guvern! Un polițist pe motocicletă a lovit un pieton

Publicat

in

Un polițist pe motocicletă, dela Brigda Rutieră a Capitalei, a lovit, vineri după-amiază, un pieton, chiar lângă sediul Guvernului.

“Astăzi, în jurul orei 14:12, Brigada Rutieră a fost sesizată prin SNUAU 112 cu privire la producerea unui accident de circulație în Piața Victoriei.

Din primele informații, un polițist din cadrul Brigăzii Rutiere, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a condus o motocicletă în Piața Victoriei dinspre bd. Lascăr Catargiu către bd. Aviatorilor, iar când a ajuns la intersecția cu str. Paris a surprins și accidentat un pieton.

În urma accidentul de circulație a rezultat rănirea pietonului, care a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Motociclistul avea în funcțiune semnale speciale de avertizare luminoase și sonore

Motociclistul se deplasa în regim prioritar, având în funcțiune semnale speciale de avertizare luminoase și sonore.

Conducătorul motocicletei a fost testat cu aparatura din dotare, rezultatele indicate fiind 0 pentru alcool, respectiv negativ pentru substanțe psihoactive.

Se efectuează cercetarea la fața locului pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor în care s-a produs accidentul de circulație”, precizează Brigada Rutieră..

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Vlad Voiculescu ‘l-a executat’ pe fostul viceprimar USR pentru că l-a criticat pe rețelele sociale. Horia Tomescu a fost dat afară din partid

Publicat

in

Fostul viceprimar USR al Capitalei, Horia Tomescu, a fost exclus din USR din cauza unor postări pe rețelele sociale în care îl critica pe liderul USR București Vlad Voiculescu. „Sunt onorat să îngroș rândurile celor epurați din USR din motive de opinie contrară cu a șefului”, a scris Tomescu pe Facebook, după decizia luată.

„Am aflat că am fost exclus din partid. Sunt onorat să îngroș rândurile celor epurați din USR din motive de opinie contrară cu a șefului. Partidul a devenit un vehicul de obținere de posturi puse din pix de către șefi, oameni care au o singură calitate – obediența.

Reforma țării, meritocrație, justiție corectă sunt cuvinte demult uitate în USR. O organizație politică muribundă, orientată exclusiv spre luptele interne. Îmi cer iertare cetățenilor dacă am contribuit cu orice la decesul unui partid ce a reprezentat la un moment dat speranța unei generații”, a scris Tomescu pe Facebook.

Reproșurile care i-au adus excluderea

Cândva considerat un apropiat al lui Vlad Voiculescu, Horia Tomescu a intrat în conflict cu acesta. Fostul viceprimar i-a reproșat în mai multe rânduri numirile din pix și susținerea unei persoane anchetate de DNA în posturi de conducere la nivelul adminstrației din București.

„Din nou un scăndăluț în filiala noastră. Cică dacă ești tare în Tinder primești loc în consiliul de administrație la compania municipală. După STB, de data asta Parking. Nulitățile vor promova întotdeauna obediența, niciodată reforme, politici publice coerente sau alte vrăjeli.

Când liderii partidului meu vor realiza asta, va încetini hemoragia de membri și simpatizanți”, scria Tomescu pe 11 iulie despre numirea Oanei Sivache membru în Consiliul de Administrație al companiei de parking. Oana Sivache este acuzată într-un dosar de corupție din perioada în care era șefa ASSMB.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend