Conecteaza-te cu noi

Reportaj

EXCLUSIV ! Revolta in primariile Argesului – Functionarii cu salarii mai mici decat ale maturatorilor

Publicat

in

– Majoritatea functionarilor din primarii castiga pe luna cel mult 900 lei 

– Multi se gandesc sa renunte la slujba iar administratiile risca sa ramana fara oameni bine pregatiti
revolta argesUn raid efectuat zilele trecute de redactorii PROFIT in cateva primarii din Arges arata ca personalul bugetar care lucrează în cadrul administraţiei publice locale este disperat. După ce le-a fost tăiat al 13-lea salariu, prima de vacanţă, tichetele de masă, sporurile salariale, plata orelor suplimentare, angajaţii au ajuns la salarii de nimic, care în majoritatea cazurilor nu trec de 900 lei. Iar vestea proastă pentru ei este că nici în viitorul apropiat nu ar trebui să se gândească la măriri salariale. Tocmai de aceea, functionarii din primarii prin intermediul CNS Cartel Alfa vor organiza o serie de intalniri la care să participe şi primarii sau alţi reprezentanţi ai administraţiilor locale pentru a se reuşi redactarea unui document comun care să ajungă pe masa Guvernului.

Trei sferturi din angajatii primariilor au salarii sub 1000 lei /lunar

Functionarii din primarii spun că vor să tragă un semnal de alarmă asupra sistemului de salarizare din administraţia publică locală. Datele culese din teren de redactorii PROFIT arata ca, urmare a creşterii salariului minim pe economie brut garantat în plată începând cu 1 ianuarie 2014 la suma de 850 lei s-a creat o situaţie de inechitate între salariaţii din instituţiile publice (administraţia publică locală în special) şi salariaţii care beneficiază de salariul mediu pe economie. Astfel, peste 70% dintre lucrătorii din administraţia publică locală din Arges sunt retribuiţi cu salarii nete de până la 900 lei. „Au crescut preţurile la gaze, energie, apă, produse alimentare. Nu mai au cu ce să-şi întreţină familia. Salariile sunt de mizerie. În plus, mulţi dintre aceşti salariaţi care au sub 900 lei mai plătesc şi transportul”, sustine un angajat al primariei Pitesti. Acesta a ma spus ca multi dintre angajatii administratiei publice locale se gandesc deja sa renunte la acest serviciu si sa isi caute locuri de munca la privati.

Multi au renuntat la serviciile din primarii

Situatia de la Primaria Pitesti nu este una singulara. La Curtea de Arges si Campulung, in ultimii 2 ani, nemultumirile de natura salariala au facut ca nu mai putin de 6 angajati ai primariilor respective sa renunte la slujba la stat si sa se angajeze la diverse firma private. Situatia nu este mai roza nici in comunele Argesului acolo unde angajaţii primăriilor din comună au la această oră salarii cuprinse între 800 şi cel mult 1.300 lei.
Problema serioasa ar fi aceea ca din cauza salariilor extrem de mici, multe primării riscă să rămână fără oameni bine pregătiţi. In multe comune din judet , de exemplu, sunt şi angajaţi care fac naveta de la municipii, iar din cauza faptului că transportul nu mai este decontat, multi dintre ei sunt pe punctul de a renunţa.

Primarii sustin cresterea salariilor propriilor angajati

Primarul din Curtea de Arges, Nicolae Diaconu, spune că nu este normal ca salariile primarilor să crească, iar a celorlalţi funcţionari din primărie nu, aşadar spune că va susţine ideea ca cei din urmă să beneficieze de o mărire cel puţin la nivelul celei alocate aleşilor locali.
Ce salarii şi-ar dori primarii pentru funcţionarii din primării? „Nu ar trebui să existe salarii mai mici de 1.200 lei în primării. Cum să aduci un jurist bun care câştigă într-o lună cât într-un an la primărie, sau un arhitect? Un primar ajunge undeva la 2.000 lei şi un funcţionar, la 800 lei. Nu este corect. Pentru 800 lei, tinerii bine pregătiţi nu vin să lucreze în primării sau, dacă vin, capătă puţină experienţă şi pleacă”, spune primarul Nicolae Diaconu, primarul Curtii de Arges.

 

Loading

ACTUAL

Tot pensionarii! O bătrână cinstită a returnat banii găsiți unui pensionar care îi pierduse în centrul Piteștiului

Publicat

in

Într-o lume în care veștile bune par să fie din ce în ce mai rare, o poveste emoționantă vine din inima Piteștiului. Marți, 12 noiembrie, o femeie în vârstă de 68 de ani, din comuna Merișani, a dat dovadă de un gest nobil, predând la sediul Secției 1 Poliție Pitești suma de 3400 de lei pe care o găsise în zona centrală a orașului.

Întâmplarea face ca, în aceeași zi, un bărbat de 78 de ani, din Pitești, să își depună o plângere, anunțând că tocmai pierduse aceeași sumă de bani pe care o scosese de la un bancomat. Polițiștii, cu promptitudine, au efectuat verificările necesare și, spre bucuria tuturor, au constatat că banii găsiți de femeie corespundeau exact sumei pierdute de bărbat. Astfel, banii au fost restituiți proprietarului, care și-a exprimat recunoștința față de femeia cinstită și față de polițiștii care au intervenit rapid.

Un exemplu de urmat

Inspectoratul de Poliție Județean Argeș salută gestul nobil al femeii și îi reamintește tuturor cetățenilor că onestitatea și spiritul civic sunt valori care încă mai există. În același timp, polițiștii subliniază importanța de a anunța imediat autoritățile în cazul în care găsim sau pierdem obiecte de valoare și de a lua măsuri de precauție pentru a ne proteja bunurile personale.

Această poveste este un exemplu de urmat pentru întreaga comunitate și ne arată că, în ciuda tuturor dificultăților, există încă oameni buni care sunt dispuși să ajute și să facă bine.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO | Incendiu violent la Brăduleț – Casă făcută scrum, familie rămasă pe drumuri

Publicat

in

Trei echipaje de pompieri de la Detașamentul Curtea de Argeș au intervenit cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat, alături de un echipaj al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din comuna Brăduleț. Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că flăcările violente se manifestau generalizat la o locuință și o anexă, pe o suprafață de aproximativ 300 mp. În urma evenimentului, nu au fost înregistrate victime.


Misiunea de stingere a durat aproximativ trei ore. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului: efectul termic – sisteme de încălzire (sau gătit) defecte, neizolate termic corespunzător.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

FOTO | „Mai rău ca în România!” Coșmarul unei românce într-un spital din Londra: a așteptat 25 de ore pe un hol friguros de spital după un atac de cord

Publicat

in

Maria Bodea, o femeie în vârstă de 86 de ani, a fost obligată să aștepte 25 de ore pe un coridor aglomerat șu friguros al spitalului St. Helier din Londra, după un posibil atac de cord. Împreună cu fiica sa, Sanda Ghiurcusor, au fost nevoite să îndure frigul lângă ușile exterioare, fără intimitate. Sanda, originară din România, a mărturisit că situația a fost atât de gravă încât i-a spus mamei sale: „Chiar și în România, bătrânii nu ar fi tratați așa.” Groaznica experiență a bunicuței din România a fost prezentat pe larg și de prestigiosul cotidian britanic The Sun.

Sanda, fiica bunicuței Maria Bodea, a descris experiența lor ca fiind „ca pe un câmp de luptă”, cu paturi aliniate pe hol și pacienți în așteptare, unii dintre aceștia fiind acolo de mai multe zile. „Nu este vina personalului medical – se vede că sunt stresați și jenați de această situație”, a adăugat ea, subliniind că problema este una sistemică, relatează The Sun.

După 25 de ore de așteptare în condiții inumane, Maria Bodea s-a externat singură, renunțând la alte teste pe care trebuia să le facă. „Nu mi-a venit să cred că sunt în Anglia. ”, a spus Sanda. „Este pur și simplu trist. Chiar și în România, vârstnicii nu ar fi tratați așa. A fost ca o zonă de război – era un șir mare de paturi lângă perete”, a mai adaugat nepoata bunicii Maria Bodea.

Un purtător de cuvânt al Epsom și St Helier University Hospitals NHS Trust a declarat: „Deși facem tot ce putem pentru pacienții noștri, acestea nu sunt condițiile în care dorim să îi îngrijim și ne pare foarte rău că doamna Bodea nu a avut o experiență bună.”

sursa foto https://www.thesun.co.uk/

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

ȘOC! Fabrica LEONI din Pitești, preluată de chinezi – O mare compaie din China a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni la Leoni

Publicat

in

O companie chineză a cumpărat pachetul majoritar al producătorului german de cabluri auto Leoni, care are mai multe unități de producție în România, cu mii de angajați. Una dintre importantele fabrici Leoni se afla în Pitești și este operata de LEONI WIRING SYSTEMS PITESTI SRL. Fabrica din Pitesti are 2700 de angajati si a incheiat anul recut cu o cifră de afaceri de 653 206 917 lei si un profit de 27 807 753 lei ( cca 5.5 milioane Euro).

Asadar, fabrica Leoni va avea patroni chinezi. după ce, zilele trecute, antreprenorul austriac Stefan Pierer și LUXSHARE din China au convenit ca LUXSHARE să achiziționeze un pachet de 50,1% din LEONI AG, care anterior era deținută integral de Pierer. „A avea LUXSHARE ca partener strategic puternic va spori semnificativ competitivitatea LEONI pe toate fronturile – de la extinderea portofoliului și accesul la piață până la capabilități tehnologice și producție”, a declarat Klaus Rinnerberger, CEO LEONI AG, potrivit PROFIT.RO.

Grace Wang, președinte și CEO al Luxshare Group: „Suntem încântați de potențialul acestui parteneriat. Combinând punctele noastre forte, nu numai că ne extindem prezența globală, ci și impulsionăm inovația și oferim o valoare mai mare clienților noștri.” Cu această achiziție, compania chineză Luxshare, specializată în producția de conectori și electronică uto, va avea acces la o piață nouă, prin intermediul clienților Leoni.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Momente emoționante într-o comună devastată de inundații: Un bărbat a izbucnit în lacrimi când și-a găsit câinele în viață

Publicat

in

Moment emoţionat printre atâtea clipe de disperare. Un bărbat din Cudalbi, Galați, comună devastată de viituri, a izbucnit în lacrimi de fericire când şi-a descoperit câinele în viaţă.

„Ai scăpat cu viață. Îl cheamă Rex. Îl am de jumătate de an. A fost apa până la geamuri, sus. A înotat”, a povestit, în lacrimi, bărbatul, potrivit Antena 3 CNN.

Ploile abundente au făcut prăpăd în țară. Patru oameni au murit după ce ciclonul Boris a lovit Moldova. Zeci de persoane au fost evacuate, iar mai multe drumuri naţionale şi judeţene au fost închise din cauza ploilor abundente şi a viiturilor. Și traficul feroviar a fost dat peste cap.

De asemenea, Marcel Ciolacu, a ajuns, sâmbătă după-amiază, în zonele puternic afectate de inundații din județul Galați.

Premierul ține o celulă de criză în zonele inundate, care se va desfășura cu miniștri, autorități județene și locale și primari de comune.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Începe Casa Verde 2024: Cine se poate înscrie în programul pentru panouri fotovoltaice

Publicat

in

În luna septembrie va debuta Programul ”Casa Verde”. Ziarul PROFIT vă prezintă toți pașii ce trebuie urmați și respectați de către persoanele fizice care vor să își instaleze panouri fotovoltaice pe locuințe cu finanțare de la stat.

Programul “Casa Verde Fotovoltaice” 2024 va debuta 6 septembrie cu sesiunea de înscriere a instalatorilor, iar din data de 27 septembrie vor putea aplica şi persoanele fizice pentru a primi finanţare de la stat.

Concret, Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 de la Administrația Fondului pentru Mediu oferă finanțare nerambursabilă în cuantum de 20.000 lei persoanelor fizice care vor să devina prosumatori de energie electrică prin instalalarea de panouri solare pe casă. Beneficiarul trebuie să contribuie și el cu 2.000 lei la finanțarea panourilor fotovoltaice din programul Casa verde

Energia electrică produsă de aceste panouri fotovoltaice este consumată în gospodăria proprie. Surplusul de energie electrică ce nu va fi consumat va fi livrat în sistemul energetic național. Energia electrică livrată va fi scăzută din factura de consum, sau decontată către proprietarul devenit prosumator.

Care sunt condițiile de înscriere

Pentru a beneficia de finanțarea nerambursabilă a panourilor fotovoltaice prin programul Casa Verde Fotovoltaice 2024, prosumatorul beneficiar trebuie să îndeplinească mai multe condiții.

În primul rând, beneficiarul finanțării nerambursabile a panourilor fotovoltaice trebuie să fie o persoană fizică domiciliată în România.

Pentru a se putea înscrie la Casa Verde Fotovoltaice 2024, beneficiarul trebuie să aibă achitate la zi datoriile la bugetul de stat.

Panourile fotovoltaice pot fi instalate doar la adresa din buletin a beneficiarului.

Panourile fotovoltaice de producere a energiei electrice pot fi instalate doar pe casă sau terenul pe care beneficiarul este proprietar. Acesta trebuie să fie proprietar permanent, nu provizoriu, conform extrasului de carte funciară.

O altă condiție importantă: casă unde vor fi instalate panourile fotovoltaice trebuie să aibă destinație exclusivă de locuință și nu de activități economice.

În plus, casa sau terenul pe care vor fi instalate panourile finanțate prin programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 nu trebuie să fie închiriate sau cedate spre folosință unei firme.

Ce acte trebuie să conțină dosarul de înscriere

Înscrierea în Casa Verde Fotovoltaice 2024 se poate face doar după ce AFM va deschide sesiunea de încărcare a documentelor în aplicație.

Sunt necesare aceleași documente ca și anul trecut: actul de identitate, certificatele fiscale, atât de la serviciile de impozite și taxe locale, cât și de la bugetul consolidat, din care să rezulte că persoana fizică nu are datorii, plus extrasul de carte funciară.

Până ce va fi deschisă sesiunea de înscriere în program de către AFM, solicitanții pot să pregătească toate actele necesare finanțării panourilor fotovoltaice. Actele trebuie neapărat să fie în perioada de valabilitate în momentul încărcării lor în aplicație.

Iată care sunt pașii pentru înscriere în program.

1. Pregătirea actelor în format digital pentru înscriere în program. Toate actele necesare trebuie scanate și salvate în format PDF pe calculatorul beneficiarului.

2. Pregătirea datelor de identificare a beneficiarului de finanțare fotovoltaice. Datele de identitate (serie și număr buletin, nume, prenume, dată naștere, CNP, valabilitate, etc) se scriu într-un Notepad sau un document Word pentru a putea fi luate copy/paste la completarea formularelor.

3. Adresa de e-mail pentru crearea contului și comunicarea cu Administrația Fondului pentru Mediu. Beneficiarul trebuie să aibă o adresa de e-mail validă. Se poate depunde un singur proiect de pe o adresa de e-mail.

4. Crearea contului AFM pe platforma online specifică. Trebuie creat din timp un cont pe platforma AFM la adresa următoare: https://inscrierionline.afm.ro/

Până pe data de 9 octombrie, după ce se vor finaliza înscrierile, persoanele fizice pot alege instalatorii din lista publicată de Administraţia Fondului pentru Mediu.

Pentru sesiunea din acest an a programului, Administrația Fondului pentru Mediu estimează că vor fi 67.000 de noi beneficiari ai programului “Casa Verde Fotovoltaice”.

Anul acesta nu vor mai fi trei zile de înscriere pentru fiecare regiune. Înscrierile se vor face într-o singură zi pentru fiecare regiune.

Sistemul fotovoltaic pentru care se poate acorda finanţare trebuie să aibă capacitate de minimum trei kilowaţi.

Bugetul alocat pentru Programul “Casa Verde Fotovoltaice 2024” se ridică la suma de două miliarde de lei.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend