NATIONAL
EXCLUSIV „Paturi de mari arși făcute «din pix». Ca la Colectiv”. Conflict la vârf în medicina noastră: medicul Elena Copaciu contra ministrului Rafila
Publicat
acum 7 luniin
De
adminÎn luna aprilie, când toți ochii erau ațintiți asupra scandalului deceselor suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon, Ministerul Sănătății strecura discret în Monitorul Oficial un Ordin, fără a face vreun anunț în acest sens, spune medicul ATI Elena Copaciu. Ea susține că modificarea legislativă permite ca, „din pix”, structurile medicale să devină secții pentru mari arși, fără a avea însă și resursele și performanța medicală necesare îngrijirii pacienților.
- 10.000 de pacienți se prezintă anual la camerele de gardă ale spitalelor din România pentru leziuni de arsură, iar circa 4.000 de cazuri necesită internare.
- În jur de 1.400 – 1.500 dintre acești pacienți reprezintă cazuri de severitate medie și mare.
Spitalele din România nu aveau, conform legislației valabile până în luna aprilie, secții care să corespundă standardelor din legislație pentru tratarea în siguranță a pacienților cu arsuri grave.
Ordinul ministrului Alexandru Rafila adaptează legislația la situația din teren, în loc să se întâmple invers, așa cum ar fi firesc, spune conf. univ. dr. Elena Copaciu, medic primar Anestezie-Terapie Intensivă.
„Vom afla acum că avem multe paturi de mari arși critici și nu știam”, este interpretarea pe care o dă dr. Copaciu. Medic ATI, Elena Copaciu a lucrat în Ministerul Sănătății, după incendiul din Colectiv, la elaborarea noii legislații pentru secțiile de arși, valabilă până în aprilie anul acesta.
„Vor chinui în țară pacienții cu arsuri severe fără să le mai fie teamă de lege. Ca la Colectiv”, spune, într-un dialog cu HotNews, și Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului de acum aproape 9 ani și activist pentru drepturile pacienților cu arsuri severe.
„Medicii vor putea să interneze mari arși în structuri neconforme, fără să se mai teamă de consecințe”
Principala consecință a publicării noului Ordin: „Medicii vor putea să interneze mari arși în structuri neconforme nevoilor marelui ars, fără să se mai teamă de consecințe medico-legale”, explică, într-un dialog cu HotNews.ro, dr. Elena Copaciu.
De altfel, sursele HotNews din lumea medicală confirmă spusele Elenei Copaciu: chiar o parte dintre medicii care lucrează în secții de spital unde sunt îngrijiți pacienți cu arsuri au făcut presiuni pentru schimbarea legii. Realitatea din spitale nu se potrivea cu cea de pe hârtie, iar în cazul unor tragedii, ei riscau să fie primii blamați. Sau chiar târâți prin procese.
Elena Copaciu este medic ATI la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, unde a cerut chiar ea detașarea la începutul pandemiei, când Balș devenise cel mai solicitat spital din București. Anterior, a condus timp de 8 ani Secția de Anestezie – Terapie Intensivă a Spitalului Universitar. Acolo, în cel mai mare spital de urgență din București, a prins Elena Copaciu incendiul din Colectiv.
După incendiu, medicul a lucrat, în Ministerul Sănătății, la elaborarea Ordinului 476/2017 privind organizarea și funcționarea structurilor pentru îngrijirea bolnavilor cu arsuri. Acest act normativ a fost în vigoare până în aprilie 2024, când s-a aprobat noul Ordin elaborat de echipa lui Alexandru Rafila, fostul repezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății.
Copaciu susține că la elaborarea Ordinului din 2017 au colaborat și arhitecți, ingineri, profesioniști și decidenți din domeniul medical.
Elaborat și publicat în transparență decizională în primul mandat de ministru al Sănătății al lui Vlad Voiculescu, Ordinul 476 a fost aprobat, fără modificări, de către următorul ministru, Florian Bodog (PSD), în mai 2017.
Ministerul Sănătății nu avea niciun pat pentru mari arși în 2021. Ministrul Rafila susține că sunt 34 de paturi
Criteriile pentru secțiile de mari arși prevăzute în Ordinul aprobat acum 7 ani nu sunt respectate în totalitate de nicio secție de spital din România, consideră Elena Copaciu.
Prin urmare, România nu are, la 7 ani de la intrarea în vigoare a acelui act normativ și la aproape 9 ani de la Colectiv, nicio secție care să poată îngriji în siguranță marii arși.
Asta chiar dacă, în august anul trecut, imediat după explozia de la Crevedia, Ministerul Sănătății susținea că există 34 de „paturi pentru mari arși” în 6 spitale: Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București, Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arși din București, Spitalul Clinic de Urgență Județean Sf. Spiridon din Iași, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” din Timișoara, Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni din București și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București (paturi pentru copii).
Dintre acestea, singurele paturi care se apropie de standarde sunt cele 6 de la Spitalul de Urgență Floreasca, spune dr. Elena Copaciu, dar nici acestea nu întrunesc 100% standardele de paturi de mari arși.
„Un pat al lui Procust medical”
Un raport oficial întocmit de Ministerul Sănătății în anul 2021 și consultat de HotNews.ro arăta că numărul de paturi autorizate de Ministerul Sănătății în „unități specializate în tratamentul pacienților critici cu arsuri severe” este de 24 pentru adulți și 13 pentru copii. Vorbim despre unități funcționale pentru arși, nu despre centre pentru mari arși. Cele 37 de paturi sunt în structuri care pot trata doar pacienți cu arsuri până la o anumită complexitate – arsuri medii.
Pe lângă cele 24 de paturi destinate tratamentului pacienților critici adulți cu arsuri severe, există și un număr de aproximativ 300 paturi de arși în spitalele județene și municipale din întreaga țară. Aceste paturi sunt dedicate îngrijirii pacienților cu arsură de severitate mică spre medie și necesită îmbunătățiri, se preciza în raportul din anul 2021 al Ministerului Sănătății.
Inițial, după aprobarea Ordinului din 2017, unitățile existente pentru arși au avut un termen de conformare de 3 ani. De îmbunătățire a nivelului. Apoi, termenul de conformare a fost prelungit în 2020 până în anul 2025.
Anul trecut, după apariția noului Ordin în transparență decizională, dr. Elena Copaciu a propus Ministerului Sănătății să existe o serie de modificări temporare, aprobate prin Ordin de ministru. Astfel ca să existe o tranziție către centrele de mari arși aflate în construcție și să nu se modifice OMS 476.
Anul acesta, „în loc să facă o derogare temporară de la acele criterii de internare, a preferat (Ministerul Sănătății – n.red.) să facă din rezerva individuală a marelui ars un „pat al lui Procust medical”. Cam cum i-a trebuit fiecăruia”, pretinde dr. Elena Copaciu.
De ce s-a ajuns aici, afirmă ea? „Din neputința decidenților din toată țara de a se conforma, pe durata a 7 ani de la emiterea Ordinului 476. Ordinul 2320/2024 (al echipei Rafila – n.red.) răspunde nevoilor Ministerului Sănătății și ale managerilor din teritoriu care nu au dorit/putut să genereze structuri adecvate nevoilor pacientului mare ars”, mai spune medicul.
„La final vom afla ca avem multe paturi de mari arși critici și nu stiam”
Ordinul 2320/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 18 aprilie 2024, fără ca Ministerul Sănătății să facă vreun anunț privind schimbarea legislației pentru secțiile de arși. A fost semnat de secretarul de stat Alexandru Rogobete, considerat cel mai apropiat colaborator al ministrului Alexandru Rafila.
Noul Ordin prevede, pe de o parte, că o comisie va evalua, la cererea spitalului, structurile pentru arși și va decide în ce categorie se încadrează. Sunt modificate și criteriile pe care aceste secții trebuie să le respecte pentru a putea prelua pacienți cu arsuri grave: aceste criterii sunt mult „îndulcite” comparativ cu Ordinul de acum 7 ani, consideră Copaciu
„La final vom afla ca avem multe paturi de mari arși critici și nu știam”, afirmă medicul Elena Copaciu, după ce a citit Ordinul 2320/2024.
Secretarul de stat al lui Rafila a promis că oferă explicații publicului, pe care nu le-a mai dat
HotNews.ro l-a contactat pe Alexandru Rogobete, secretarul de stat din Ministerul Sănătății a cărui semnătură se regăsește pe Ordinul privind secțiile de arși publicat în aprilie în Monitorul Oficial, pentru a clarifica prevederile noului act normativ, precum și controversele din jurul său.
Secretarul de stat Rogobete a promis telefonic, pe data de 11 iunie, că va reveni cu răspunsuri în scris la întrebările HotNews, însă nu a făcut-o la mai mult de o săptămână, până la momentul publicării acestui articol.
Cum ar trebui să arate un centru pentru mari arși
Un centru pentru mari arși ar trebui să fie o structură distinctă în cadrul unui spital multidisciplinar, inclusiv cu acces separat de primiri urgențe și circuite care să nu se intersecteze cu alte circuite din spital. De asemenea, ar trebui să aibă o structură proprie de Terapie Intensivă, una de chirurgie plastică și reconstructivă și un sector distinct pentru recuperare, explică dr. Elena Copaciu.
Marele ars necesită cameră individuală de izolare și protecție, iar majoritatea recomandărilor internaționale menționează o suprafață de 25 de metri pătrați, în timp ce noul Ordin al Ministerului Sănătății vorbește despre 15 metri pătrați: „O rezervă de spital aglomerată face mai greu de decontaminat suprafețele atinse și creste riscul transmiterii de germeni patogeni”, atrage atenția dr. Elena Copaciu.
În plus, acest spațiu are nevoie de un dispozitiv de modificare a presiunii din incintă, care are rolul de a evita contaminarea cu aer din spațiile comune, precum coridoarele spitalului. Acest sas sau filtru tampon de acces/ieșire din rezerva individuală a marelui ars este obligatoriu și are un rol crucial în controlul infecțiilor și mentinerea siguranței pacientului, mai spune medicul. Tot în sas se echipează și se dezechipează toți cei care intră la pacient: personal medical sau vizitatori.
În vechiul Ordin privind marii arși era prevăzut că toate rezervele pentru mari arși ar trebui să aibă acest spațiu denumit sas, cu o suprafață de 7 metri pătrați. În noul Ordin, nicio cameră individuala de pacient critic nu mai are sas. Este prevăzut, în schimb, un singur sas de 5 metri pătrați la intrarea în zona rezervelor individuale.
Elena Copaciu a fost surprinsă să constate, după ce a văzut noul Ordin, că în acest spațiu unde se echipează cei care intră în rezervele marilor arși există și depozit de materiale sterile și, opțional, „dispozitiv de spălat și dezinfectat ploști”: „Dispozitivul de spălat-dezinfectat ploști nu are ce căuta aici. Acest lucru se face în baia dedicată a fiecarei rezerve individuale și în locul denumit „ploscar”- camera de spalare – dezinfectare a ploștilor. În niciun caz în locul unde se echipează cei care intră la pacientul critic sau unde se depozitează materiale sterile”, subliniază medicul.
Nu în ultimul rând, numărul de schimburi de aer/oră era precizat în Ordinul aprobat în 2017 la minimum 15 minute, în timp ce în Ordinul ministrului Rafila nu se face nicio precizare, „aspect care deschide posibilitatea instalării unor sisteme de ventilație neadecvate nevoilor marelui ars”, afirmă Elena Copaciu. Asta deși „calitatea aerului este element important non farmacologic de preventie a infectiilor la pacientul critic”.
Medicul Elena Copaciu vorbește despre o „amputare” a caracteristicilor structurale ale rezervelor individuale pentru pacienți critici mari arși și „un mare pas înapoi” în domeniu.
Ministerul Sănătății, în dezacord cu supraviețuitorii incendiului din Colectiv
Explozia de la Crevedia, din august anul trecut, a prins Ministerul Sănătății în plin război cu supraviețuitorii incendiului din Colectiv, cu rudele victimelor și cu activiștii pentru drepturile pacienților cu arsuri grave.
În iulie 2023, Ministerul condus de Rafila publicase în transparență decizională o primă variantă a proiectului de Ordin privind noile standarde pentru secțiile de arși, ce avea să fie aprobat în aprilie anul acesta.
O parte dintre supraviețuitorii și rudele victimelor din Colectiv au cerut atunci insistent renunțarea la acel proiect de Ordin sau o dezbatere publică în care să fie discutate deschis și lămurite prevederile controversate din proiect.
Principala acuzație adusă atunci ministrului Rafila: că practic vrea să transforme pe hârtie, „din pix” secțiile existente în structuri pentru mari arși. În plus, un alt efect de bumerang este anularea Mecanismului de transfer în străinătate al marilor arși, adoptat după Colectiv – după multe presiuni publice și multe ezitări ale autorităților, și în baza căruia au fost transferați și 12 răniți de la Crevedia. Odată ce legiferezi „din pix” faptul că există condiții în spitalele din țară, nu mai poți transfera mari arși afară – nu mai există bază legală.
Unul dintre cei mai vocali critici ai noului pe atunci proiect de Ordin a fost Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din Colectiv și activist pentru drepturile pacienților cu arsuri severe.
Mihai Grecea este unul dintre răniții din Colectiv căruia i s-a refuzat transferul în străinătate, chiar dacă spitalele din România nu aveau și nu au nici astăzi condiții pentru a trata pacienții ca el. A stat aproape o lună în comă, cu arsuri pulmonare severe și i s-au acordat doar 12% șanse de supraviețuire.
După Colectiv, Mihai Grecea a luptat permanent pentru ca și alți mari arși să poată supraviețui într-o țară care nu are condiții să îi trateze: în cea mai mare parte din timp din societatea civilă și, în 2021, pentru o scurtă perioadă, în calitate de consilier în Ministerul Sănătății.
„Ministerul a avut intenția de a da caracter legal dezastrului din structurile pentru arși, pentru a feri de răspundere penală și civilă spitalele și personalul”
Într-un dialog cu HotNews, Mihai Grecea spune, despre Ordinul echipei Rafila, că a fost aprobat „fără o dezbatere publică obligatorie prin lege” și că „lezează grav interesul pacienților din România prin impunerea unor standarde de construcție, acreditare și exploatare a centrelor de arși neconforme cu recomandările ghidurilor internaționale de specialitate, standarde inferioare celor preexistente în legislația românească aflată în vigoare la data publicării ordinului”.
Mihai Grecea amintește că, după emiterea Ordinului 476/20176, a existat un termen de conformare a spitalelor la standarde. Mai întâi până în 2020 și prelungit, ulterior, până în 2025.
Însă „intenția actuală a Ministerului Sănătății nu este deloc aceea de a îmbunătăți îngrijirea arșilor ci de a nu mai transfera deloc pacienți severi în străinătate, în virtutea dreptului la asistență medicală de urgență, pentru îngrijiri conforme nivelului actual al medicinei care oferă șanse reale și cazurilor severe. Ministerul a căutat, prin aceste modificări, doar să permită tratarea legală în clinicile neconforme din România chiar și a celor mai severe cazuri, punând în risc viața pacienților.”
„Ca la Colectiv”
În ultimii ani, sistemul a refuzat „din capul locului” să respecte legislația și nu trimitea decât extrem de rar la centre de arși partenere din afara țării cazurile medicale severe, care depășeau competențele spitalelor românești, spune Mihai Grecea.
„Acum vor chinui în țară pacienții cu arsuri severe fără să le mai fie teamă de lege. Ca la Colectiv. Iar noile centre de arși aflate în construcție vor fi finalizate la niște standarde mult inferioare celor la care au fost proiectate inițial. Și asta pentru că tocmai au făcut aceste derogări în noul OMS 2320/2024”, este convingerea sa.
El acuză, de asemenea, faptul că în „epoca Rafila, eforturile pentru a coborî standardele la nivelul mizeriei din structurile medicale și din întreg sistemul a devenit un modus operandi”.
Mihai Grecea amintește, de asemenea, că „, în lumea civilizată, structurile pentru tratarea arsurilor severe fac parte din rețeaua de unități medicale strategice. Un conflict armat, un accident colectiv sau un cutremur catastrofal va produce zeci și sute de victime cu arsură severă cărora trebuie să li se dea o șansă reală!”
Câți pacienți mari arși are România?
Aproximativ 10.000 de pacienți se prezintă anual la camerele de gardă ale spitalelor din România pentru leziuni de arsură, iar circa 4.000 de cazuri necesită internare pentru supraveghere și tratament de specialitate, se arăta într-un raport oficial al Ministerului Sănătății, elaborat în anul 2021 și consultat de HotNews.ro.
„Sunt cifre care ar îngrozi și tări implicate în conflicte armate”, spune Mihai Grecea, care a lucrat la elaborarea raportului din anul 2021.
În jur de 1.400 – 1.500 dintre acești pacienți reprezintă cazuri de severitate medie și mare, care necesită îngrijiri spitalicești cu o durată mai mare de două săptămâni și, ulterior, servicii de recuperare medicală specializată, care nu sunt disponibile în România.
Numărul de decese cauzate de leziuni postcombustionale este de aproximativ 200 pe an, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Sănătății.
Poate vrei sa citesti
Două persoane rănite, după ce un microbuz a ajuns cu o roată în şanţ
USR distruge visul lui George Simion, care vrea demiterea lui Klaus Iohannis: Ar fi penibil!
Bărbat găsit carbonizat în urma unui incendiu izbucnit din cauza fumatului
Femeie găsită carbonizată într-un incendiu dintr-un apartament din Cluj
IMF to visit Bucharest for review
Kelemen Hunor lansează un atac dur împotriva PSD pe o temă fierbinte: ‘Încă mai funcţionează în regim de campanie’
NATIONAL
Două persoane rănite, după ce un microbuz a ajuns cu o roată în şanţ
Publicat
acum 5 minutein
16 ianuarie 2025De
adminDouă persoane au fost rănite, joi, în localitatea prahoveană Păuleşti, în urma unui eveniment rutier în care a fost implicat un microbuz în care se aflau patru pasageri.
Conform datelor comunicate de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, microbuzul a ajuns cu o roată în şanţul de pe marginea drumului.
„În baza sesizării, poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, din primele verificări, reieşind faptul că un bărbat de 52 de ani, aflându-se la volanul unui microbuz, pe DJ 102, din motive care urmează a fi stabilite, la intrarea în staţie, ar fi scăpat cu una din roţi în şanţul pentru scurgerea apei pluviale”, arată sursa citată.
Două pasagere au fost rănite, fiind transportate la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
În cauză, poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor cauzelor şi împrejurărilor în care s-a produs accidentul rutier.
NATIONAL
USR distruge visul lui George Simion, care vrea demiterea lui Klaus Iohannis: Ar fi penibil!
Publicat
acum 9 minutein
16 ianuarie 2025De
adminUn eventual referendum pentru demiterea președintelui Klaus Iohannis s-ar suprapune cu calendarul alegerilor prezidențiale din luna mai, spune liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie.
Formațiunile extremiste POT, AUR și SOS au strâns semnăturile pentru lansarea procedurii parlamentare de suspendare a șefului statului. Matematic, opoziția nu are suficiente voturi pentru a-l suspenda efectiv pe Klaus Iohannis.
Ștefan Pălărie declară, la RFI, în contextul discuțiilor despre suspendarea președintelui Klaus Iohannis, că, „pornind de la această matematică, trecută explicit în text de Constituție, unde se vorbește despre suspendarea președintelui, care poate fi realizată cu majoritatea senatorilor și deputaților din Parlament, or, așa cum bine știm, majoritatea în momentul de față e formată din partidele din spatele Guvernului și cel mai probabil, inclusiv analizând declarațiile publice ale acestor lideri, nu vor vota în favoarea acestei revocări, dacă se va ajunge la vot. În contextul acesta, lăsați-mă să fiu un pic circumspect legat de adevăratele intenții ale colegilor de la AUR, POT, SOS”.
Senatorul precizează că USR nu-l susține pe președintele Klaus Iohannis
Senatorul precizează că USR nu-l susține pe președintele Klaus Iohannis: „Poziția USR nu este una de a-l proteja pe domnul Iohannis, sub nici o formă. Domnul Iohannis este la un minim de popularitate al oricărui președinte din istoria statului român și pe bună dreptate, dar credem că tocmai poate și pentru acest lucru domnia sa fiind, așa cum spunea doamna Lasconi, un chiriaș ilegitim la Cotroceni, ar fi mai degrabă un gest de demnitate și de onoare să își dea demisia (…). Noi nu-l susținem pe domnul Iohannis, să nu se înțeleagă greșit, dar nu vedem o abordare care să ducă la rezultate în ceea ce partidele extremiste sau izolaționiste încearcă să facă în aceste zile”.
Ștefan Pălărie atrage atenția că un eventual referendum pentru demiterea președintelui s-ar suprapune cu alegerile prezidențiale din mai: „Ajungem la un fel de paradox penibil și anume că am putea să avem referendumul de consultare a populației pe revocare în paralel cu calendarul de organizare a alegerilor. Sigur că cele două nu se pot întâmpla în paralel, pentru că este o imbecilitate. Cum să ai alegeri pentru noul președinte și în același timp să întrebi populația mai sunteți de acord să rămână vechiul președinte, care pe Constituție oricum nu poate rămâne?”.
NATIONAL
Bărbat găsit carbonizat în urma unui incendiu izbucnit din cauza fumatului
Publicat
acum 11 minutein
16 ianuarie 2025De
adminUn bărbat a fost găsit carbonizat, în propria locuinţă din judeţul Satu Mare, în urma unui incendiu izbucnit din cauza fumatului, informează, joi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someş”.
Potrivit sursei citate, pompierii au intervenit la incendiul din localitatea Oar cu trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă, echipajul de Terapie Intensivă Mobilă cu 18 cadre militare fiind alertat şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Vetiş.
„La sosirea forţelor de intervenţie, incendiul se manifesta cu flacără deschisă şi degajări mari de fum la nivelul acoperişului, pe o suprafaţă de aproximativ 50 mp˛ şi la două încăperi ale locuinţei. Având informaţii că s-ar putea afla o persoană surprinsă în interior, pompierii au adoptat de urgenţă o tactică ofensivă de pătrundere în casa de locuit, în interiorul căreia, aceştia au găsit o persoană carbonizată, de sex masculin cu vârsta de aproximativ 45 ani, identificată ca fiind proprietarul casei. Echipajele de stingere au intervenit în continuare pentru localizarea şi lichidarea incendiului în limitele găsite. Cauza probabilă de la care a pornit incendiul a fost stabilită ca fiind aprinderea materialelor combustibile datorită fumatului în locuri necorespunzătoare”, precizează ISU.
NATIONAL
Femeie găsită carbonizată într-un incendiu dintr-un apartament din Cluj
Publicat
acum 15 minutein
16 ianuarie 2025De
adminÎn 2024, Renault Group a vândut 2,26 milioane vehicule la nivel global, mai mult cu 1,3% faţă de 2023, iar Dacia a vândut 676.340 de vehicule la nivel mondial
În 2024, Renault Group a vândut 2,26 milioane vehicule la nivel global, mai mult cu 1,3% faţă de 2023, iar Dacia a vândut 676.340 de vehicule la nivel mondial
NATIONAL
Kelemen Hunor lansează un atac dur împotriva PSD pe o temă fierbinte: ‘Încă mai funcţionează în regim de campanie’
Publicat
acum 34 de minutein
16 ianuarie 2025De
adminUniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), care participă la guvernarea de la București, este dispusă să negocieze cu partenerii săi de coaliție privind raționalizarea serviciilor publice, dar nu susține o reformă administrativ-teritorială care ar schimba proporțiile etnice, a declarat președintele formaţiei, Kelemen Hunor, într-un interviu video publicat miercuri pe portalul Maszol.ro, scrie MTI, conform Rador Radio România.
Politicianul a reacționat la anunțul făcut luni de premierului Marcel Ciolacu, potrivit căruia Partidul Social Democrat (PSD), condus de el, ar dori să depună la Parlamentul de la Bucureşti, în sesiunea de primăvară, un proiect de lege privind reorganizarea administrativ-teritorială a României, iar în vederea elaborării acestui proiect, PSD a format un grup de lucru.
„Ei încă mai funcţionează în regim de campanie și spun diferite lucruri”, a menţionat Hunor Kelemen, adăugând că, deși nu este clar cu ce propunere vor veni partenerii de coaliție, în urma anunțului a „schimbat câteva cuvinte” despe acest subiect cu premierul, pe care l-a avertizat că „nu poate fi întreprinsă orice reformă administrativ-teritorială”.
Cerințele liderului UDMR
Președintele UDMR a explicat: administrația publică este un serviciu public, adică o activitate non-profit, prin urmare, nu se poate aborda în așa fel încât satele mici să fie lichidate, neluând în considerare caracteristicile geografice. În opinia sa, ideea, potrivit căreia comunele ar trebui să aibă cel puțin cinci mii de locuitori, este fezabilă în Ciucul de Sus, dar în împrejurimile oraşului Odorheiu Secuiesc sau în Carpații Occidentali toate așezările mici ar trebui să fie „adunate” pe o rază de 70 de kilometri pentru a atinge acest număr. Pe de altă parte, a declarat că anumite raţionalizări sunt acceptabile, cum ar fi reducerea numărului consilierilor în localităţile mai mici și transferarea anumitor servicii – precum achizițiile publice – către consiliul judeţean sau reşedinţa de judeţ.
„Pot să promit un singur lucru: nu vom susține nicio reformă administrativ-teritorială care va schimba proporțiile etnice și nu va contribui la îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice, așa cum nu am susținut-o nici până acum și am avut conflicte în acest sens în coalițiile anterioare. Nu vom permite nimănui să distrugă județele cu populaţie preponderent maghiară sau în care suntem prezenți în număr semnificativ. Dar se poate vorbi despre reorganizări administrative, reforme și servicii publice mai bune”, a rezumat președintele UDMR.
Kelemen Hunor nu e primul din UDMR care se pronunță pe tema reformei propuse de PSD. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, are o altă propunere. „Nu se poate face fără referendumuri în fiecare localitate care ar fi afectată de o astfel de decizie”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, la postul de televiziune TVR Info. Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: „Legislația din România, în cel puțin 3 legi, ne spune foarte clar că nicio reorganizare administrativ teritorială nu poate fi făcută fără consultarea oamenilor. Dacă va exista un proiect de lege de genul acesta, noi va trebui să mergem să explicăm oamenilor și să-i întrebăm în fiecare localitate și UAT dacă sunteți de acord. Noi propunem un alt mecanism, pe care l-am creat la nivel legislativ și la nivel guvernamental, este mecanismul consorțiilor administrative, care sunt forme de colaborare între UAT-uri pe diverse domenii”, a spus oficialul.
Ce a propus PSD
Purtătorul de cuvânt al PSD, preşedintele CJ Buzău, Lucian Romaşcanu, a anunţat luni că PSD a decis înfiinţarea unui grup de lucru al partidului, care să propună un proiect de lege pentru reforma administrativ-teritorială a României. Lucian Romașcanu: ”Astăzi a avut loc o şedinţă a Consiliului Politic Naţional, în care s-au discutat chestiuni guvernamentale, legislative, cât şi chestiuni politice şi de organizare. În ceea ce priveşte partea guvernamentală şi legislativă, ca prioritate s-a stabilit pentru perioada imediat următoare înfiinţarea unui grup de lucru al PSD, care să propună un proiect de lege pentru reforma administrativ-teritorială a României, o promisiune pe care clasa politică a făcut-o de foarte mult timp şi pe care nu am îndeplinit-o încă”, a anunţat Lucian Romaşcanu, după şedinţa conducerii partidului, relatează News.ro.
Preşedintele CJ Buzău a precizat că ”acest lucru va veni în sprijinul reformei, astfel încât să eficientizăm administraţiile locale şi să existe firesc, ca o consecinţă imediată, şi o reducere a cheltuielor de administrare a autorităţilor locale, dar şi o eficientizare în sprijinul oamenilor prin această reformă”.
Potrivit lui Lucian Romaşcanu, proiectul de lege va trebui să fie elaborat de acest grup de lucru în perioada următoare, probabil în următoarele şase luni de zile, urmând să fie discutat în coaliţie şi apoi trecut prin Parlament.
Social-democratul a menţionat că ”există nevoia de consolidare a unor comunităţi locale, există nevoia de a consolida serviciile publice şi serviciile statului din comunităţile respective”.
”Sunt foarte multe lucruri care intră aici, inclusiv partea de educaţie, învăţământ, sănătate, acces la sănătate şi infrastructură şi aşa mai departe. Nu există principiul desfinţării, există principiul comasării, probabil şi acest lucru se va lua în discuţie”, a explicat Romaşcanu.
Ce ar însemna mai exact reforma administrativ-teritorială: principalele puncte
Deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, susține că reforma administrativ teritorială aduce cel puțin șapte avantaje pentru cetățeanul de rând, care vor contribui la modernizarea și eficientizarea statului.
Debirocratizare și descentralizare: Deciziile publice vor fi luate mai aproape de cetățeni, facilitând accesul rapid la fonduri pentru proiectele locale și regionale, fie ele din bugetul de stat sau din fonduri europene.
Implicarea cetățenilor în deciziile publice: Reforma va crea premisele unui dialog deschis între autorități și comunități, consolidând astfel democrația locală.
Reducerea cheltuielilor administrative: Economiile rezultate vor fi redirecționate către investiții în proiecte prioritare, precum infrastructura, educația și sănătatea.
Adaptarea serviciilor publice la nevoile locale: Fiecare comunitate va beneficia de soluții personalizate, țintind exact nevoile specifice.
Consolidarea identităților regionale: Reforma va respecta diversitatea economică, socială și culturală a regiunilor, sprijinind dezvoltarea echilibrată a întregii țări.
Atragerea investițiilor: O administrație eficientă și transparentă va crește încrederea investitorilor și va sprijini proiectele mari de infrastructură.
Creșterea încrederii în administrația publică: O administrație modernă, eficientă și transparentă va reduce risipa de resurse și va răspunde mai bine așteptărilor cetățenilor.
Două persoane rănite, după ce un microbuz a ajuns cu o roată în şanţ
VIDEO SPECTACULOS| Tunelul „Daniela” de la Momaia e aproape gata! Când vom circula pe tronsonul de autostradă Tigveni-Curtea de Argeș
USR distruge visul lui George Simion, care vrea demiterea lui Klaus Iohannis: Ar fi penibil!
Bărbat găsit carbonizat în urma unui incendiu izbucnit din cauza fumatului
Femeie găsită carbonizată într-un incendiu dintr-un apartament din Cluj
VIDEO | Gata, l-au filmat! Ce a putut face primarul Panțurescu cu mașina primăriei
VREI SPORT, PLĂTEȘTI! Taxe majorate la Curtea de Argeș – 250 lei ora pentru stadion, 138 lei ora în Sala de Sport – NICIO REDUCERE și… PLĂȚI ÎN NATURĂ
Radu Tudor: ‘Acesta este cel mai mare succes rusesc: obiectivul lui Vladimir Putin este aproape gata!’
Centrul Infotrafic anunţă că pe DN 2A, în judeţul Constanţa, se semnalează lapoviţă şi există riscul de a se forma polei
VIDEO | Accident grav in Argeș – Autocar cu pasageri lovit de un TIR
VIDEO | Acțiune de salvare extremă a jandarmilor montani argeșeni împreună cu Salvamont Argeș
VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni
VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina
VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC
PITEȘTI
VIDEO SPECTACULOS| Tunelul „Daniela” de la Momaia e aproape gata! Când vom circula pe tronsonul de autostradă Tigveni-Curtea de Argeș
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat astăzi că „primul tunel forat de pe o autostradă din România este aproape gata”....
Austeritatea, un concept relativ în Argeș? Zeci de posturi scoase la concurs în ciuda înghețării angajărilor
În timp ce la nivel național au intrat în vigoare măsuri de austeritate și înghețarea angajărilor la stat, în județul...
Accident spectaculos in Argeș – A plonjat cu mașina în canal
Salvatorii piteșteni au fost chemați să intervină azi, în jurul prânzului, la o sesizare privind un autoturism căzut în apă...
DE INTERES! Magazinul din orașul tău care oferă 1 leu pentru fiecare ambalaj SGR
Kaufland România oferă recompense clienţilor care reciclează ambalaje cu simbolul SGR la aparatele din magazinele sale şi scanează, în perioada 13-15 ianuarie, tichetul valoric eliberat...
Curtea de Argeș
Poliția din Domnești a prins un argeșean fără permis la volanul unei mașini fără ITP și asigurare
În ziua de 14 ianuarie, oamenii legii din cadrul Secției de Poliție Rurală Domnești au depistat un bărbat în vârstă...
ANUNȚ PIERDERE ATESTAT!
Pierdut ATESTAT DE ÎNREGISTRARE NR RO0008503DT05/14.10.2021 pentru comercializare în sistem en detail de produse energetice! SE DECLARĂ NUL!
VIDEO! Arde o casă la Ciofrângeni
Un puternic incendiu a izbucnit, în urmă cu puțin timp, într-o gospodărie din comuna Ciofrangeni, satul Ciofrangeni, str. Principala. Intervin...
GATA! Cetatea Poenari poate fi vizitată! O poți face chiar acum, virtual
Recent reabilitată, Cetatea Poienari își deschide porțile într-un mod inedit: virtual! Ziarul PROFIT te invită să faci o călătorie în...
VREI SPORT, PLĂTEȘTI! Taxe majorate la Curtea de Argeș – 250 lei ora pentru stadion, 138 lei ora în Sala de Sport – NICIO REDUCERE și… PLĂȚI ÎN NATURĂ
Consilierii PSD și PNL au stabilit nivelul tarifelor de acces la putinele așezăminte sportive din municipiul Curtea de Arges. Au...
Mioveni
Vandalism în Mioveni: Stații de autobuz, ținta huliganilor
Mioveni se confruntă cu o problemă recurentă. la fel ca si la Pitești: vandalismul stradal. În ultimele zile, stațiile de...
Cine sunt noii parlamentari de ARGEȘ, lista completă
În urma votului exprimat duminică, 1 decembrie, Argeșul va trimite în Parlamentul României 13 deputați și senatori. Iată care sunt...
ARGEȘ – Rezultate finale alegeri Parlamentare în orașele importante – ȘOC LA MIOVENI, PNL dezastru la Pitești – VEZI CLASAMENTE DETALIATE
În urma centralizării voturilor din peste 99,9% din secțiile de votare, Partidul Social Democrat (PSD) a obținut în Argeș o...
PSD câștigă alegerile parlamentare în Argeș, PNL suferă o prăbușire lamentabilă – VEZI REZULTATE DETALIATE
În urma centralizării voturilor din peste 99,9% din secțiile de votare, Partidul Social Democrat (PSD) a obținut o victorie concludentă...
Câmpulung
Reacția HOLCIM după amenda uriașă primită de la Consiliul Concurenței: Respingem concluziile raportului de investigație și vom contesta sancțiunea
Așa cum relatam intr-o știre anterioară, Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile Holcim Romania, Romcim şi Heidelberg Materials România cu amenzi...
VIDEO | Casă mistuită de flăcări în Argeș
Pe parcursul nopții, pompierii de la Detașamentul Câmpulung au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit...
VIDEO | Accident grav în Argeș – S-A RĂSTURNAT CU MAȘINA
Un grav accident rutier în care un autovehicul s-a rasturnat, a avut loc in urma cu putin timp în municipiul...
În Trend
- ACTUALacum 2 săptămâni
A murit un îndrăgit preot din Argeș, paroh la Băiculești și fost director al Seminarului Teologic
- ACTUALacum 2 săptămâni
CIOLANIADA REGALĂ – Curtea de Arges, singurul municipiu fara viceprimar – De la PIC și POC la doi PICI ?
- ACTUALacum 2 săptămâni
VIDEO | Incendiu violent la Valea Danului – CASĂ ÎN FLĂCĂRI, BUTELII CU GAZ SCOASE ÎN ULTIMA CLIPĂ
- ACTUALacum 2 săptămâni
ACUM! Gospodărie în flăcări la Curtea de Argeș
- ACTUALacum 7 zile
VIDEO | Gata, l-au filmat! Ce a putut face primarul Panțurescu cu mașina primăriei
- ACTUALacum 7 zile
VREI SPORT, PLĂTEȘTI! Taxe majorate la Curtea de Argeș – 250 lei ora pentru stadion, 138 lei ora în Sala de Sport – NICIO REDUCERE și… PLĂȚI ÎN NATURĂ
- NATIONALacum 7 zile
Radu Tudor: ‘Acesta este cel mai mare succes rusesc: obiectivul lui Vladimir Putin este aproape gata!’
- ACTUALacum o săptămână
BOMBĂ! Toți consilierii locali de la Curtea de Arges buni de plată? Dați în judecată după manevrele cu terenuri – VEZI LISTA CONSILIERILOR