Conecteaza-te cu noi

Anchete

EXCLUSIV Mega afacere cu averea Armatei !  Ministerul Apararii Nationale scoate la mezat un valoros imobil in buricul Pitestiului

Publicat

in

O oportunitate de afaceri excelenta vine pentru oamenii de afaceri cu bani din Arges din zona Armatei Romane. Din nu stim exact ce motive aceasta a fost insa oarecum pusa departe de ochii muritorilor de rand. Spunem asta deoarece autoritatile s-au gandit sa instraineze efectiv o serie de imobile ce apartin MAPN in toata tara tocmai in perioada dintre cele doua tururi de scrutin cand toti ochii sunt atintiti spre politica, spre campania elctorala.Desigur va fi urmata procedura standard, adica mai intai imobilelel vor fi trecute din domeniul public în domeniul privat al statului in scopul casarii sau valorificarii acestora. Dar ce vinde MAPN in toata tara dar mai ales in Arges ?

Armata vinde la pret de chilipir un imobil in buricul Pitestiului

De departe cel mai atragator imobil scos la mezat de MAPN in Arges este, conform unei Anexe avizate de expertii Armatei Romane, cel situat in Municipiul Piteşti, strada Negru Vodă nr. 55, judeţul Argeş ( C.F. nr. 88796 Piteşti, nr. cadastral 11983, asa cum apare in documente). Imobilul se compune din:
Construcţii:
Pavilionul F:
– suprafaţa construită = 88,72 mp
– valoarea contabilă = 57.840,00 lei
Pavilionul P 3:
– suprafaţa construită = 37,40 mp
– valoarea contabilă = 14.600,00 lei
Amenajări la teren:
Reţea de gaze:
– suprafaţa construită = 210,00 ml
– valoarea contabilă = 4.900,00 lei
Reţea de termoficare:
– suprafaţa construită = 265,00 ml
– valoarea contabilă = 22.733,00 lei
Total valoare contabilă imobil 401 – parţial 100.073 lei
Facem precizarea ca datele de mai sus sunt parte integranta a unei Anexe la Hotararea 979 a Guvernului Romaniei privind trecerea din domeniul public în domeniul privat al statului a unor construcţii şi amenajări la terenuri din cadrul unor imobile aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale. Sa mai spunem ca actul normativ a fost adoptat in data de 4 noiembrie 2014 si poarta semnatura primului ministru, Victor Ponta. Mai trebuie retinut ca Hotararea vizeza mai multe imobile dar de departe cel mai valoros pare a fi cel din Pitesti avand in vedere ca are deschidere la Strada Negru Voda, in zona Universitatii Constantin Brancoveanu.

Loading

ACTUAL

SCHEMA NORDIS LA CURTEA DE ARGEȘ? Un avocat-constructor și doi vânzători de mobila second hand, în vizorul autorităților – Ca să scape de datorii la clienți, avocatul și-a falimentat firma dar… a luat-o de la capăt

Publicat

in

În ciuda scandalurilor la nivel național generate de Schema Nordis, notarii implicați in afaceri imobiliare dubioase sau agentul imobiliar care-și șantaja clienții avand suport politic, la Curtea de Argeș respectarea legilor dar mai ales a clienților pare o necunoscută.

Așa se face ca autoritățile competente par a se fi sesizat, în sfârșit, asupra unor spețe de afaceri dubioase la Curtea de Argeș pe cârca bietului cetățean care amintesc, într-una dintre acestea, de celebra afacere Nordis și, în a doua, de agentul tupeist din Moldova care acum se află sub control judiciar. În prim planul acestor afaceri se află un avocat și constructor, care pare să fi pus la punct o schemă bine pusă la punct pentru a păcăli clienții și a se îmbogăți pe spatele lor și doi vanzători de mobila si masini la mana a doua, deveniți peste noapte experți imobiliari. În ambele spețe sprijinul este dat și de conexiuni in politica, poliție și justiție.

Vorbim de doua spete diferite dar care au in comun relatiile de afaceri dintre patronii celor doua companii. Astfel, in cazul firmei de constructii, vorbim de o schema gen Nordis bine pusa la punct de patronul care se lauda a fi acoperit juridic, avand in vedere ca unul dintre parinti este avocat iar el are aceiași meserie.

După ce a incasat avansuri de zeci de mii de euro de la diversi clienți pentru a le livra case la cheie și nu a respectat contractele incheiate fara a mai putea da banii inapoi, avocatul constructor și-a bagat firma in faliment pentru a scapa de creditorii țepuiți. (VEZI FOTO și DOCUMENTE MAI JOS) Bună șmecheria, nu? Cu zecii de mii de euro datorii, cu sechestre asiguratorii la vechea firma ajunsă in atenția magistraților de la Tribunalul Argeș, avocatul falimentar a infiintat, ce să vezi, o alta firma care, la fel, promite case ieftine cu avansuri mari. Numai că, la nici doi ani de la inființarea noii firme si aceasta este in pragul falimentului, asta pentru ca alti creditori au bani de recuperat de la noua firmă avocatului pentru materialele de constructie livrate dar neachitate. Cu aceste materiale luate fara a le plati, avocatul constructor promite case ieftine dar… cu avansuri la fel de mari. Mai mult, patronul unei firme din Campulung care cere falimentul noii firme a avocatului, sustine ca patronul constructor din Curtea de Arges a emis chiar bilete la ordin avalizate dar fara acoperire. Așa se face avocatul constructor are un un nou dosar in instanță cu noua firma. De-ar fi singurul, pentru ca sunt si alti creditori. În a doua speță, mai de „Las Fierbinți”, doi cunsocuti vanzatori de mobila second hand si masini la mana a doua deveniți peste noapte experți imobiliari fara acreditari și expertize, au fost reclamati de doi primari de comuna, un proprietar de teren si reprezentantii unei banci de practici ilegale. Primarii spun ca cei doi au venit cu un tupeu fantastic sa ceara…. pamant. „M-am trezit cu ei in primărie sa imi ceara sa le dau eu, primarul, imobile la vanzare, ca sunt experti in imobiliare. Firesc ca am sesizat aceste aspecte pentru ca eu ii stiam ca se ocupa cu mobila la mana doua si masini aduse din Germania. Cum sa le dea o primaria sau primarul tereneuri si case? Ce naiba, vreți să mă lege ăștia?”, sustine unul dintre primarii de lânga Curtea de Argeș. De asemenea, reprezentanții unei renumite banci spun ca u sesizat forurile bancare competente dupa ce au aflat ca în numele bancii și fără acordul centralei de la București, cei doi ar oferi diverse tipuri de dobanzi si alte facilitați în numele acelei banci comerciale, luu impozibil in care doar bancile decid valoare dobanzilor.

Cum operau avocatul constructor și vanzatorii de mobila – AVIZ PROCURORILOR!

Așadar, vom detalia cum functioneaza, separat, cele doua afaceri. În prima, Cătălin Arsene, caci despre el este vorba, a fondat in 2017 firma de constructii AGCI BUSINESS CONSTRUCT SOLUTION S.R.L. cu care a demarat fără bani mulți, un așa zis ansamblu rezidențial

Conținut accesibil doar abonatilor. Te rugam sa te Autentifici sau sa te Înregistrezi pentru a continua sa citesti articolul complet

Citeste mai mult

NATIONAL

Caz de film la DNA: Un notar a încercat să dea averea unei femei ucise suspectului de crimă

Publicat

in

Un notar public din Oradea a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru că, deși știa că un testament olograf este fals, a deschis procedura succesorală notarială a bunurilor unei femei de 87 de ani ucise. Unul dintre beneficiarii averii este chiar suspect de crimă.

DNA a trimis în judecată pe notarul public Lucia Doina Ochiș și pe cele două persoane care i-au prezentat testamentul olograf.

Notarul este acuzat de de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și fals intelectual.

Cele două persoane fizice, B.G.M. și B.S.D. sunt acuzate de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

„În prezenta cauză s-au desfășurat cercetări cu privire la modalitatea în care, în perioada 2019-2020, cele două persoane fizice menționate anterior au fost implicați în transmiterea, pe cale succesorală, a bunurilor aparținând unei persoane în vârstă de 87 de ani, decedată în condiții suspecte în cursul lunii august 2019. Astfel, în perioada 2019 – 2020, inculpata Ochiș Lucia Doina, în calitate de notar public, cunoscând caracterul fals al testamentului olograf furnizat de către cei doi inculpați persoane fizice, ar fi deschis procedura succesorală notarială privind masa succesorală rămasă după defunct, iar ulterior ar fi emis încheieri și certificate de legatar/suplimentare de legatar în beneficiul inculpatei B.G.M. privind bunuri din moștenirea respectivă, a căror valoare însumată este de 1.854.867 lei”, arată DNA.

Notarul nu a verificat veridicitatea testamentului olograf

Potrivit DNA, în calitatea sa de notar public, Lucia Doina Ochiș, deși avea obligația ca, anterior validării testamentului olograf, să verifice pe baza unei expertize grafice, îndeplinirea tuturor condițiilor legale de validitate ale testamentului olograf, și anume scrierea, semnarea și datarea de către testator a acestui înscris, nu a făcut acest lucru.

Totodată, în urma cercetărilor efectuate a reieșit faptul că, în cursul anului 2020, Lucia Doina Ochiș ar fi continuat să emită încheieri finale și certificate de legatar către inculpata B.G.M. chiar și după ce ar fi luat la cunoștință că existau moștenitori legali care contestau testamentul și că inculpatul B.S.D. era cercetat de organele judiciare pentru infracțiunea de omor, în legătură cu decesul persoanei în vârstă de 87 de ani. În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin celor doi inculpați persoane fizice.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Oradea cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

DE MAXIM INTERES! Cum se poate contesta decizia de recalculare a pensiei. Paşii de urmat şi recomandările Ministerului Muncii

Publicat

in

Nici nu au fost distribute toate deciziile de recalculare, că deja s-au format cozi la casele de pensii. Mulți pensionari sunt nemulțumiți că vor primi mai puțini bani sau că nu le-au fost luați în calcul toți anii de vechime în muncă.

Pe măsură ce primesc deciziile privind recalcularea pensiilor, mulți vârstnici depun contestații.
Cei care apreciază că decizia de recalculare a pensiei nu este corectă, au dreptul să o conteste. Pensionarii pot întreprinde mai mulți pași pentru contesta calculul făcut de casele de pensii.

1. Depunerea unei contestații la Casa de Pensii

Primul pas este depunerea unei contestații la casa de pensii care a emis decizia. Pensionarul are la dispoziție 45 de zile de la data primirii deciziei pentru a face acest lucru. Datele personale (nume, prenume, CNP, adresă).
Numărul și data deciziei care este contestată.
Motivele pentru care pensionarul nu este de acord cu recalcularea.
Cerințe specifice (de exemplu, recalcularea corectă a pensiei).
Copii ale documentelor justificative (acte de muncă, dovezi suplimentare etc.).
Contestația se depune fie direct la casa de pensii, fie prin poștă, cu confirmare de primire.

2. Se așteaptă răspunsul Casei de Pensii

După depunerea acestei contestații pensionarii trebuie să aștepte 45 de zile pentru a primi un răspuns de la Casa de Pensii. Dacă decizia este favorabilă, pensia va fi recalculată conform noilor date.

3. Depunerea unei acțiuni în instanță

Dacă răspunsul casei de pensii nu este satisfăcător sau dacă nu se primește niciun răspuns în termenul legal, pensionarul are dreptul să se adreseze instanței.

Se depune o cerere de chemare în judecată la tribunalul din raza de domiciliu, în termen de 30 de zile de la primirea răspunsului la contestație sau de la expirarea termenului de 45 de zile în care casa de pensii trebuia să trimită un răspuns.

Se anexează la cerere copii ale documentelor depuse la casa de pensii, decizia contestată și răspunsul primit (dacă există).

Ce se întâmplă mai departe?

Instanța va analiza cazul și va decide dacă recalcularea a fost corectă sau nu. Dacă hotărârea instanței este favorabilă, casa de pensii va fi obligată să recalculeze pensia în conformitate cu decizia instanței.

4. Recomandări suplimentare

Este recomandată consultarea unui avocat specializat în dreptul muncii sau pensii, dacă situația este complexă sau dacă este nevoie de ajutor pentru a întocmi documentele necesare.

Documentele trebuie bine verificate înainte de a fi depuse pentru recalculare. Uneori, greșelile pot apărea din cauza unor documente incomplete sau incorect completate.

Contestarea deciziei de recalculare a pensiei este un proces care necesită atenție la termene și detalii, dar care poate asigura drepturile financiare corecte pentru perioada de pensionare.

Ministrul Muncii nu vrea ca pensionarii să ajungă la instanțe

Calea cea mai uşoară pentru pensionarii care nu sunt lămuriţi cu privire la decizia de recalculare este de a cere verificări la casele teritoriale de pensii, a declarat la finalul şedinţei de Guvern de săptămâna trecută, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

„Calea cea mai uşoară pentru pensionari este de a cere aceste verificări la casele teritoriale de pensii, în cazul în care nu sunt lămuriţi cu privire la decizia de recalculare. Există acum pe noua lege posibilitatea de a merge la casele de pensii pentru verificări, iar colegii noştri, dacă constată neconcordanţe, au cadrul legal necesar pentru a veni cu o decizie de revizuire. Eu nu îmi doresc ca pensionarii să ajungă la instanţă. Îmi doresc ca pensionarii să fie mulţumiţi de această reformă. Îmi doresc ca pensionarii să aibă o viaţă mai bună datorită acestei reforme şi, sigur, îmi doresc să avem un mare pas înainte cu privire la fiecare dintre noi, fiecare asigurat. Mesajul meu pentru fiecare român care ne priveşte este acela de a nu accepta muncă la gri, de a înţelege: cu cât contribui mai mult, cu atât vei avea o pensie mai bună şi că, în acest moment, avem două elemente esenţiale pe care se bazează sistemul de asigurări sociale din România contributivitatea şi stagiul de cotizare (…) Datorită noii legi vei fi recompensat printr-un cuantum mai mare al pensiei”, a afirmat Bucura-Oprescu.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Scandal la Curtea de Argeș: Deși profesorul George Toma este acuzat de abuz sexual prin 3 denunțuri, poliția pare să mușamalizeze cazul – GOARNELE PSD SAR ÎN APĂRAREA DASCĂLULUI

Publicat

in

INFO: Întrucât mulți cetățeni au acuzat ziarul PROFIT că evită relatările despre acest caz, precizam ca redactorii noștri au scris prima știre (scurtă ce-i drept) despre acest caz încă din data de 6 iunie 2023. Tot de atunci am monitorizat acest caz solicitând informații si la IPJ Argeș însă respunsurile au venit cu întîrziere. La ISJ Argeș nu a raspuns nimeni apelului nostru de a furniza informații. Un fapt care nu trebuie ignorat este acela că, așa cum se știe, conducerile ISJ și ale liceelor din Argeș, precum și ale Poliției sunt susținute politic de PSD. La fel, majoritatea presei din Argeș este platită de PSD, fie de conducerile școlilor și liceelor ( in loc să recompenseze material elevii cu rezultate bune, directorii de școli dau bani presei pentru a fi lăudate sau, in acest caz, protejate). Niciodatăă ziarul PROFIT nu a intrat în cârdășie cu abuzatorii sexuali și protectorii acestora sau persoane care incurajează consumul de droguri în zona școlilor. În ultimii 4 ani, materiale publicate în ziarul PROFIT și evitate de altă parte a presei s-au concretizat în 4 dosare penale aflate pe rolul instanțelor de judecată în care inculpați sunt, printre alții, cunoscuți primari sau polițiști cu apucături sexuale.

Astazi pornim serialul despre acest caz al profesorului de sport George Toma și ancheta greoaie a Poliție care ridică multe semne de întrebare cu precizarea că vom monitoriza acest caz pănă la o primă decizie a unei instante de judecată. Abuzatorii sexuali și politicul nu au ce căuta în școli!

CAZUL, PE SCURT!

Profesorul de sport George Toma care predă la Liceul Tehnologic „Regele Minai I” și la Liceul Tehnologic „Constantin Dobrescu”, din Curtea de Argeș, este acuzat de comportament inadecvat și indecent. Cel puțin 2 eleve – minore – ale liceului susțin că profesorul le-a făcut mai multe propuneri indecente și că au avut mai multe discuții pe whatsapp și față în față, iar profesorul i-a cerut să aibă o relație. Căsătorit și cu doi copii, profesorul Toma a fost filmat in timp ce a mers la una dintre eleve acasa cu diverse cadouri, inclusiv o sticlă de vin. Pe parcursul unei discuții halucinante cu una dintre eleve, George Toma a folosit expresii pornografice și a relatat despre o relație sexuala cu o alta elevă. In data de 8 iunie, Poliția a intervenit dar,din păcate pentru actul de justișie și pentru linistea multor eleve și părinții acestora, deși a trecut aproape o lună, profesorul nu pare a-și face griji, este în continuare profesor la cele două licee și este protejat de numiții de partid prin conducerile liceelor, ale ISJ Argeș dar și de presa care primește de ani buni bani de la aceste entități.

Azi, 4 iulie, 2 eleve au depus plângeri la Poliția Curtea de Argeș – IPJ Argeș pare invidioasă pe Justițiarul din Berceni în loc să accelereze cercetările

Așa cum spuneam, redactorii noștri au comunicat permanent, de câteva zile, cu elevele. La îndemnul nostru, astăzi 4 iulie, la ora 10:00, cele doua eleve au depus, in sfărșit, plangeri penale împotriva profesorului George Toma. Curios este că, la ora 16:00, IPJ nu a putut confirma sau infirma inregistrarea acestor plangeri, deși ele au primit numar de inregistrare la Politia Curtea de Argeș(Oare de ce?). Din discuțiile cu reprezentanții IPJ Argeș am dedus că oamenii legii sunt mai mult preocupați de Justitiarul din Berceni care i-ar fi lovit în orgoliu albastru inchis prin simplul fapt că Justițiarul a reușit să facă ceea ce ei nu au reusit: flagrantul.

SEMNE DE ÎNTREBARE CARE INDUC IDEEA DE MUȘAMALIZARE

Asupra cazului persistă mai multe semne de întrebare. Astfel, desi incepute in data de 8 iunie, cercetările nu au avansat mai deloc căt să avem o primă măsură impusă de procurorul de caz. De exemplu, curios, mult prea curios, probatoriul este cam sărac, fapt confirmat și de oamenii legii. Aproape șocant este faptul că, parcă voit, s-a dorit pierderea unor probe. Astfel, nu înțelegem de ce, intr-un astfel de caz (precedentele ne dau dreptate) timp de aproape o luna nu s-a dispus o percheziție informatică. Astfel că profesorul Toma, a avut tot timpul din lume pentru a șterge din telefon tablete, laptop absolut ot ce l-ar fi putu incrimina. Dovezi pierdute!

Reprezentanții celor două licee spun ca cel putin una dintre fete a fost consiliată in ultima perioada. Dacă chiar așa este și stiau de ceea ce se întîmplă, de ce nu au anunțat organele competente și conducerea ISJ? De teamă că le va pica blazonul de pe frontispiciul liceului sau că nu dă bine la șefimea partidului cu al căror sprijin au ajuns acolo?

COMUNICAT IPJ TARDIV ȘI DE TOT RÂSUL – IPJ a informat presa despre acest caz abia ieri, 3 iulie iar comunicatul spune multe: „În ziua de 8 iunie a.c., în urma unei sesizări, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de agresiune sexuală asupra unui minor, în cauză fiind desfășurate cercetări sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș, pentru stabilirea situației de fapt și luarea măsurilor legale care se impun.”

Da, pare indredibilă această formulare laconică într-un presupus caz de abuz sexual asupra unor minore. „… în urma unei sesizări…și luarea măsurilor legale care se impun„. O sesizare fără a preciza cine a facut aceasta sesizare și luarea unor măsuri neluate in aproape o lună de la demararea cecetarilor. Sesizarea a fost făcută de Justițiarul din Berceni, astfel că nefiind făcută de vreuna din părțile direct implicate, de presupuse victime, cercetarile s-au facut IN REM. Da, pare incredibil dar asa este! Timp de aproape o lună nimeni nu a indrumat-o pe vreuna dintre eleve sa formuleze plângere penală. Dacă s-ar fi făcut această plângere de catre una dintre presupusele victime, cercetarile ar fi fost accelerate și ar fi continuat IN PERSONAM. A existat vreun interes aici? Abia azi, in urma insistenșțelor redactorilor noștri, doua dintre elevele care il acuză pe George Toma de abuzuri sexuale au depus plangere penală.

Alte doua eleve o vor face mâine dimineață, daca nu, cumva, vor ceda presiunilor de a se opri.

TREABA CU PRESA, POLITICUL DIN ȘCOLI ȘI BANII DE LA PSD

Căteva publicații jalnice, beneficiare a unor sume de bani de la cele doua licee sau de la Inspectoratul Scolar – via PSD, care până ieri scriau anunțuri mortuare, închinau ode primarilor sau directorilor politici de scoli, au crezut că prostesc oamenii si au publicat cateva randuri in care dau de inteles ca elevele au mare vină. Adică, în mintea acestor slujbași de partid pe câțiva lei, e normal ca al tău copil să fie vizitat acasă de dascăl care să-i aducă băuturi, să-și povestească aventurile sexuale, să facă apropo-uri și să se exprime pornografic precum un golan din spatele blocurilor. Slujbașii ăștia politici sunt acea presă gen glumă, așa cum o caracteriza o comediantă. Ziarele acestea primesc periodic bani de la directorii politici ai liceelor pentru a le asigura liniștea inclusiv in momente de criza. Jalnic!

În ceea ce ne ărivește, noi vom continua serialul abia început despre acest caz al profesorului de sport George Toma și ancheta greoaie a Poliție care ridică multe semne de întrebare cu aceiași precizare: vom monitoriza acest caz pănă la o primă decizie a unei instante de judecată. Abuzatorii sexuali și politicul nu au ce căuta în școli!

Până mâine când vom prezenta două mini interviuri halucinante despre apucăturile profesorului Toma și gafele juridice din acest caz, poate primim o reacție normală și din partea Ministrei Justitiei, argeșeanca Alina Gorghiu, un comunicat din partea ISJ și al altul din partea IPJ Argeș. Cazul George Toma și precedentele expuse periodic publicului necesită o discuție mult mai amplă și o implicare mult mai activa a factorilor responsabili, a școlii, a poliției și, in nciun caz in ultimul rând, a părinților.

Comunitatea locală din Curtea de Argeș este revoltată

Părinții elevelor implicate, dar și membrii comunității locale, sunt revoltați de acuzațiile aduse profesorului și de modul aparent ineficient în care este gestionată ancheta. Se solicită o anchetă transparentă și fermă, care să scoată la iveală adevărul și să ofere dreptate victimelor.

Lipsa de percheziții informatice ridică semne de întrebare

Nepreluarea probelor informatice din partea poliției stârnește suspiciuni cu privire la imparțialitatea anchetei. O percheziție informatică ar putea oferi dovezi esențiale pentru a elucida cazul și a trage la răspundere vinovații.

Se solicită intervenția Ministerului Educației și a altor autorități competente

Având în vedere gravitatea acuzațiilor și suspiciunile de mușamalizare, este necesară implicarea activă a Ministerului Educației și a altor autorități competente pentru a se asigura că o anchetă corectă și transparentă are loc. Este esențial să se protejeze elevii și să se asigure că astfel de incidente nu se vor mai repeta.

Acest caz șocant pune în lumină o problemă gravă care afectează sistemul de învățământ din România. Este imperios necesar ca autoritățile să ia atitudine cu fermitate pentru a combate abuzul sexual în școli și pentru a oferi un mediu sigur și protejat elevilor.

Este important de reținut că acuzațiile împotriva profesorului sunt doar acuzații la acest moment. El nu a fost încă condamnat pentru nicio infracțiune.

Este important ca elevii care se confruntă cu abuzuri să nu ezite să ceară ajutor direct autorităților, personal sau prin intermediul familiilor nu apelând la alte persoane străine. Există persoane care le pot oferi sprijinul și îndrumarea de care au nevoie pentru a depăși această experiență traumatizantă.

Loading

Citeste mai mult

Anchete

DNA confirmă ancheta Bugetul.ro! Dosarul achiziției de BMW-uri de către Poliția Română a fost clasat de DNA

Publicat

in

În luna octombrie 2022 titram EXCLUSIV Istoria unei manipulări: Achiziția de BMW-uri făcută de Poliția Română”, dezvăluind că proiectul tehnic al licitației a fost avizat chiar de Cătălin Drulă, în perioada în care era ministru al Transporturilor.

Sursele reporterului Bugetul.ro au precizat, la acea vreme, că „Specificația tehnică a fost menținută în aceeași formă ca la licitația din 2021” – perioada în care Cătălin Drulă era ministru al Transporturilor din partea USR.

Direcția Națională Anticorupție (DNA)  a clasat dosarul achiziției de BMW-uri.

Dosarul cercetat in rem, adică față de faptă și nu împotriva unei persoane, a fost clasat încă din octombrie, scrie Europa Liberă.

Răspunsul DNA:

„La solicitarea dvs. din data de 08 noiembrie 2023, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să vă transmită că, la data de 16 octombrie 2023, în dosarul la care faceți referire a fost dispusă soluția clasării”.

EXCLUSIV Istoria unei manipulări: Achiziția de BMW-uri făcută de Poliția Română

Pentru prima dată de la intrarea României în Uniunea Europeană, în Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 a fost inclus, ca axă de finanțare, și domeniul siguranței rutiere. Printre potențialii beneficiari regăsim și Poliția Rutieră. La 30.05.2016, Autoritatea de Management din Ministerul Fondurilor Europene și Organismul Intermediar pentru Transport din cadrul Ministerului Transporturilor au lansat un apel în acest sens. În 2017, Poliția Română a făcut demersuri către Ministerul Transporturilor, în vederea finanțării propunerilor de proiect.

La 1 octombrie 2020, în timpul Guvernului Orban 1, pe când Lucian Bode era la Ministerul Transporturilor, nu la Ministerul de Interne, Inspectoratul General al Poliției Române a depus cerere de finanțare pentru trei proiecte, documentele fiind încărcate în sistemul informatic la 30.09.2020.

De altfel, chiar președintele USR, Cătălin Drulă, a făcut publice proiectele respective vineri, 21 octombrie 2022.

Cele trei proiecte încărcate în sistemul informatic, la 30 septembrie 2020, au fost:

– proiect tehnic autospeciale Poliția Rutieră
– proiect tehnic sistem de colectare a datelor
– proiect tehnic mijloace tehnice.

Acestea sunt semnate de Carmen Camelia Țuicu, adjunct al inspectorului general al Poliției Române. Se poate observa că, încă din toamna anului 2020, la specificațiile tehnice era făcută precizarea că autoturismele ce vor fi achiziționate trebuie să aibă o cutie de viteze automată, cu 8+1 trepte.

În ședința de Guvern din 12.11.2020 s-a concretizat solicitarea făcută de Poliția Română, prin Hotărârea de Guvern nr. 971/2020, publicată în Monitorul Oficial, la 23 noiembrie.

Ce spune HG nr. 971/2020? Art. 1 precizează că <<se aprobă Nota de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație“, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre>>.

<<Proiectul propus spre finanțare prin Programul operațional Infrastructură mare 2014-2020 constă în dotarea Poliției Române cu un sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație. Prin Nota-raport nr. 412.999 din 3.12.2019 actualizată prin Nota-raport nr. 933.823 din 14.09.2020 a fost aprobată depunerea cererii de finanțare a caracteristicilor principale ale proiectului de investiții „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație“ de către ordonatorul principal de credite. În cadrul proiectului se va realiza și modernizarea necesară a infrastructurii hardware și software a sistemului informatic al Poliției Române – SISPOL, precum și achiziția serviciilor de instruire pentru cele două aplicații care urmează a fi dezvoltate. Alte costuri vor fi reprezentate de achiziția de bunuri și servicii pentru realizarea informării și publicității implementării proiectului, precum și bunuri IT C necesare echipei de implementare a proiectului. Valoarea totală estimată a proiectului este de 126.807 mii lei, cu TVA inclus, și este depus pentru finanțare în cadrul Programului operațional Infrastructură mare 2014-2020, Axa prioritară 2 (A.P.) Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient, Prioritatea de investiții 7c – Dezvoltarea și îmbunătățirea sistemelor de transport care respectă mediul, inclusiv a celor cu zgomot redus și care au emisii reduse de carbon, inclusiv a căilor navigabile interioare și a sistemelor de transport maritim, a porturilor, a legăturilor multimodale și infrastructurilor aeroportuare, cu scopul de a promova mobilitatea durabilă la nivel regional și local, Obiectivul specific 2.5 (OS) Creșterea gradului de siguranță și securitate pe toate modurile de transport și reducerea impactului transporturilor asupra mediului. Caracteristicile principale și indicatorii tehnico-economici aferenți proiectului de investiții „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație“>>, mai spune Hotărârea de Guvern citată.

La 25.05.2021, prin Decizia nr. 2162, Direcția Generală Organismul Intermediar pentru Transport (DG OIT) aprobă cererea de finanțare.

La 5 iulie 2021, în perioada în care Cătălin Drulă era ministru al Transporturilor, se încheie Contractul de finanțare nr. 106 între Ministerul Transporturilor și Inspectoratul General al Poliției Române, care la Articolul 23, alin. (1), prevede că „următoarele documente sunt anexe la prezentul contract și constituie parte integrantă a prezentului contract de finanțare, având aceeași forță juridică”.

La 8 iulie 2021, DG OIT, prin directorul Felix Ardelean, dă undă verde. Trebuie făcută precizarea că DG OIT se află în subordinea MinisteruluI Transporturilor, instituție condusă, la acea vreme, de ministrul Cătălin Drulă.

La 25.10.2021, în Sistemului Electronic de Achiziții Publice este lansată procedura de achiziție a celor 300 de autospeciale. O lună mai târziu, la 25.11.2021, aceasta este anulată. Motivul? „Această procedură a fost anulată automat, deoarece, la data limită de depunere ofertă, nu au existat ofertanți care au depus oferta”, se precizează pe SEAP.

Se constată că nu a fost depusă nicio ofertă, deși pe piața auto existau produse ce îndeplineau cerințele tehnice: Alfa Romeo Giulia, BMW 320i xDrive, dar și modele de Jaguar, Volvo și Mercedes.

Potrivit raportului Corpului de Control al MAI, specificația tehnică de la acea vreme s-a făcut cu „respectarea cerințelor minimale din proiectul tehnic depus în 2020”. Practic, licitația s-a desfășurat cu respectarea detaliilor tehnice aprobate de Ministerul Transporturilor, condus de Cătălin Drulă.

La 30 martie 2022 se aprobă mărirea valorii estimate de la 26.000 la 32.000 de euro per autospecială. Totodată, s-a prevăzut încheierea unui acord-cadru pe o cantitate de minimum 300 – maximum 600 de autoturisme, cu păstrarea caracteristicilor tehnice.

Ulterior, la 15 mai 2022, procedura a fost reluată cu termen de depunere 30.06.2022. „Specificația tehnică a fost menținută în aceeași formă ca la licitația din 2021”, au precizat sursele Bugetul.ro.

Procedura a fost finalizată la 29 iulie, iar la 4 august, în urma unui control, Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP) a dat „Aviz conform necondiționat final”.

Prețul unitar pentru o perioadă de 24 de luni este de 32.000 de euro fără TVA, în preț fiind incluse rampa de avertizare, inscripționarea, un acumulator suplimentar și un set de anvelope de iarnă.

La 16 august 2022, Poliția Română și Automobile Bavaria au semnat acordul-cadru, urmând ca la 12 septembrie cele două părți să parafeze primul contract subsecvent pentru 100 de autospeciale, cu termen de livrare de 270 de zile.

De ce nu s-au mai înscris alte firme la licitația făcută publică de Poliția Română?

Un răspuns în acest sens este dat de Alfa Romeo, al cărui model Giulia se încadra în specificațiile tehnice. Într-un răspuns pentru G4Media, Auto Italia, importatorul oficial în România al autoturismelor Alfa Romeo, a susținut că prețul stabilit de Poliția Română era prea mic, pentru a prezenta interes.

„Nu am ofertat modelele Alfa Romeo la această licitație pentru că prețul nostru nu s-a încadrat în bugetul licitației”, se arată în răspunsul transmis de Auto Italia, pentru sursa citată.

Autospecialele BMW, folosite doar pentru misiunile specifice Poliției Rutiere!

Având în vedere că vorbim de mașini pentru Poliția Rutieră, aceste autospeciale vor fi folosite doar în misiuni specifice.

Autoturismele nu vor ajunge la Ordine Publică sau la alte structuri ale Poliției Române, au informat sursele Bugetul.ro.

Acuzațiile aduse de Cătălin Drulă, vineri, Poliției Române și ministrului Bode:

Bode-BMW, demascat! A mințit Guvernul, Parlamentul și întreaga Românie

Documentele pe care le prezint azi demonstrează negru pe alb că doctor Bode a manipulat pozele prezentate în conferința lui de presă. Și că a cheltuit o mulțime de bani publici pe o campanie otrăvită, ca să mintă în legătură cu afacerea Iohannis-BMW. REALITATEA: nici eu, nici USR nu avem nicio legătură cu specificațiile tehnice cu dedicație. Nu sunt semnate, nu sunt aprobate, nu sunt asumate de mine. Este un document intern al Poliției, prezentat mincinos și manipulatoriu ca fiind semnat/aprobat de mine. Demonstrăm în continuare această colosală minciună.

Faptele, pe scurt:
Bode a aranjat o licitație cu dedicație pentru prietenul lui Iohannis deturnând un proiect pe fonduri europene pentru siguranță rutieră ca să cumpere 600 de BMW-uri. În loc de demisie, Bode a prezentat un document cu caracteristici tehnice insinuând că ar fi semnat de mine. Presa l-a cerut, dar nu l-a făcut public. Îl publicăm azi și demonstrăm că acel document, un proiect tehnic, e elaborat și semnat chiar de MAI/Poliție. În plus, din document, Bode a mascat o parte-cheie (caracteristicile dimensionale). De ce? Pentru că ulterior, când a făcut licitația la MAI, în caietul de sarcini, această parte era mult mai specifică: aproape întocmai dimensiunile BMW-ului. Dacă nu ar fi mascat-o, i-ar fi demontat minciuna că a fost forțat de proiectul tehnic să facă acest caiet de sarcini cu dedicație.

Pe larg:
În imaginea 1) vedeți ce a publicat mincinos Bode cu acuzația că eu aș fi aprobat achiziția de BMW-uri. A fost întrebat dacă este semnătura mea pe document, a evitat răspunsul pe care îl știa. NU este. Bode a arătat la camere doar un fragment. Realitatea este clară. Documentul este semnat de MAI/POLIȚIE! În imaginea 2) vedeți cum arată întreaga pagină a primei fotografii din minciuna lui Bode. E important să o vedeți în întregime, pentru că acolo Bode a ținut morțiș să ascundă ceva. Aici e dovada că a trucat licitația pentru prietenul lui Iohannis. Observați caracteristicile dimensionale din proiectul tehnic arătat de Bode: doar o lungime minimă de 4,50 m. Iar în imaginea 3) sunt caracteristicile dimensionale din caietul de sarcini al licitației. Pe toate 3 dimensiunile, cu intervale precise, minime și maxime. Interval de doar 4 cm la înălțime, spre exemplu, între 1,41 m-1,45 m. Se potrivesc la fix cu dimensiunile BMW-ului 320i. ÎNCĂ O MINCIUNĂ: Bode a zis că, vai, el nu putea face licitația altfel, că așa era în proiectul tehnic trimis cu cererea de finanțare. FALS. Se vede clar, pe documente, că în caietul de sarcini al licitației a modificat condițiile față de proiectul tehnic.

Spre deosebire de Bode, eu public toate documentele integral. Le găsiți la linkul de mai jos.

Un fapt extrem de interesant: Poliția a făcut cercetare de piață cu modele auto, care s-ar potrivi pentru achiziție. Apar acolo mai multe modele și mărci (altele decât BMW) care au fost considerate potrivite de polițiști când au făcut proiectul tehnic. TOATE acele modele au fost excluse ulterior prin caracteristicile tehnice din caietul de sarcini cu dedicație. Sunt curios să aflu părerea lui Ciucă sau a lui Ciolacu. Oare îl mai tolerează pe Bode acum, că e dovedit public că i-a mințit?! La moțiune au făcut scut în jurul unui corupt demascat public. Cât vor mai accepta să fie mânjiți (mai mult decât sunt oricum) de un mincinos? Părerea lui Don Klaus, capo di tutti capi al acestui sistem mafiot, nu mă interesează. Pe el, complice la această afacere, să-l întrebe DNA de sănătate”.

Vezi și EXCLUSIV Ministrul de Interne răstoarnă spusele lui Cătălin Drulă! Lucian Bode ne-a dezvăluit Articolul care îl contrazice pe liderul USR

Lucian Bode, la 6 octombrie, pentru Bugetul.ro: „Ce este periculos? Că Drulă recunoaște că a semnat contractul de finanțare și afirmă din neștiință, ca să nu zic altfel, că n-a semnat anexele. Păi, nici nu trebuia să le semneze

„Dincolo de concluziile raportului Corpului de Control, pe care le-am prezentat așa cum m-am angajat public, eu am prezentat și o cronologie a evenimentelor. Cum s-a derulat în timp această procedură? Sunt șase ani – 2017, 2018 și ajungem la anul 2020. În anul 2020, mai exact pe 1 octombrie, IGPR depune cererea de finanțare, însoțită de proiectul tehnic. Deci, subliniez: CERERE DE FINANȚARE, însoțită de PROIECTUL TEHNIC – proiect tehnic realizat de IGPR.

În 12 noiembrie 2020 se adoptă Hotărârea de Guvern în care se aprobă necesitatea cheltuielilor legate de acest proiect. În 25 mai 2021, Ministerul Transporturilor, condus de Drulă, evident!, aprobă cererea de finanțare, inclusiv proiectul tehnic. Deci, cererea de finanțare nu putea fi aprobată fără proiectul tehnic, în care se spune exact ce caracteristici vor avea cele 300 de autospeciale.
Mai departe, pe 5 iulie 2021 se semnează contractul de finanțare între Ministerul Transporturilor, condus de Drulă, și IGPR.

În contractul de finanțare, pe care Drulă nu neagă că l-a semnat, la Articolul 23, se precizează următoarele: „alin. (1) Următoarele documente sunt anexe la prezentul contract și constituie parte integrantă a prezentului contract de finanțare, având aceeași forță juridică”.

Așadar, cererea de finanțare cu proiectul tehnic, în care se specifică viteză, lungime, cutie de viteze, cilindri, 4×4, toate specificațiile în baza cărora Poliția dă drumul la licitație, toate sunt parte integrantă a acestui contract.

Ce este periculos? Că Drulă recunoaște că a semnat contractul de finanțare și afirmă din neștiință, ca să nu zic altfel, că n-a semnat anexele. Păi, nici nu trebuia să le semneze, atâta vreme cât la Articolul 23 se spune că ele sunt parte integrantă ale prezentului contract, având aceeași forță juridică.

Eu îi mulțumesc public, pentru că a facilitat finanțarea unui proiect important, că nu-s numai 300 de autospeciale, sunt și aparate de măsurare a vitezei, aparate radar, acoolteste, drugtest, etilometru, tablete, 4.000 de tablete – contractul este mult mai mare, doar că s-a oprit la mașini. Dar încă o dată, ne-a acuzat că am ales mașini cu 8+1 trepte, iar în proiectul tehnic, anexă la contractul semnat de el, scrie 8+1. Eu nu puteam să pun 7+1. Dacă tăcea, filosof rămânea”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Lucian Bode.

Achizițiile planificate, prin POIM 2014-2020, pentru Poliția Rutieră:

– 300 de autospeciale de poliție rutieră;

– 250 de aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor (radare mobile tip pistol);

– 44 dispozitive electronice mobile de depistare a consumului de substanțe stupefiante de către conducătorii auto;

– 1 sistem informatic (soft și hardware) de colectare, stocare și analiză a informațiilor din teren referitoare la deficiențele de sistematizare a drumului public (ex: pericole din carosabil, lucrări nesemnalizate corespunzător, alte potențiale pericole);

– 4.000 de dispozitive mobile (tablete destinate polițiștilor rutieri din teren) – unde va funcționa aplicația aferentă sistemului informatic;

– 1.400 imprimante mobile – pe care se vor printa diverse rapoarte referitoare la deficiențele de sistematizare colectate

Eugen DINU

Loading

Citeste mai mult

Anchete

EXCLUSIV Carrefour, reacție pentru Bugetul.ro: ‘Am retras de urgență de la raft toate loturile ale produsului respectiv din magazin’

Publicat

in

Carrefour România anunță, în exclusivitate pentru Bugetul.ro, retragerea de urgență a unui produs de la raft. Este vorba despre produsul „Conservă SPROT SOS TOMAT 170G HOME GARD, brand: HOME GARDEN, cu dată de expirare în 2026, furnizor SAFEWAY INTERNATIONAL IMP SRL”.

Motivul? O familie din județul Mehedinți a acuzat că a găsit viermi în conservele cu șprot, achiziționate de la Carrefour, după cum am scris AICI.

Familia respectivă a prezentat și un bon care dovedea că a achiziționat conservele respective la data de 27.10.2023, de la Carrefour Drobeta Turnu Severin.

Pentru a proba acuzațiile, oamenii au arătat și o filmare în care se vede cum se mișcă viermii într-o conservă de pește.

Bugetul.ro le-a solicitat duminică, 29 octombrie, un punct de vedere reprezentanților Carrefour România pe acest subiect.

„În urma reclamației primite de la clientul nostru în data de 28.10.2023 legat de produsul Conservă SPROT SOS TOMAT 170G HOME GARD, brand: HOME GARDEN, cu dată de expirare în 2026, furnizor SAFEWAY INTERNATIONAL IMP SRL, am luat rapid o serie de măsuri de precauție și ne-am oferit să oferim clientului imediat alte produse la schimbul celor cu probleme.

Astfel:

  • Am retras de urgență de la raft toate loturile ale produsului respectiv din magazin, continuând apoi cu retragerea națională a acelorași loturi;
  • Am testat aleatoriu câteva alte produse și nu au prezentat modificări organoleptice;
  • Am notificat în mod prompt furnizorul privind conformitatea microbiologică a produsului în cauză, pentru a demara procedurile de verificare ale calității și a ne oferi un punct de vedere”, a explicat, pentru Bugetul.ro, Carrefour România.

De asemenea, Carrefour a precizat, pentru Bugetul.ro, că a demarat o anchetă internă, solicitând furnizorului să-i ofere toate detaliile privitoare la acest caz.

Carrefour România, răspuns pentru Bugetul.ro:

Carrefour România pentru Bugetul.ro

Siguranța clienților noștri este prioritară și acționăm conform principiului precauției pentru garantarea sa, astfel încât luăm întotdeauna toate măsurile necesare pentru fiecare caz în parte, în acord cu recomandările autorităților. 

În urma reclamației primite de la clientul nostru în data de 28.10.2023 legat de produsul Conservă SPROT SOS TOMAT 170G HOME GARD, brand: HOME GARDEN, cu dată de expirare în 2026, furnizor SAFEWAY INTERNATIONAL IMP SRL, am luat rapid o serie de măsuri de precauție și ne-am oferit să oferim clientului imediat alte produse la schimbul celor cu probleme.

Astfel:

  • Am retras de urgență de la raft toate loturile ale produsului respectiv din magazin, continuând apoi cu retragerea națională a acelorași loturi;

  • Am testat aleatoriu câteva alte produse și nu au prezentat modificări organoleptice;
  • Am notificat în mod prompt furnizorul privind conformitatea microbiologică a produsului în cauză, pentru a demara procedurile de verificare ale calității și a ne oferi un punct de vedere. 

Conform analizei de risc, produsele preambalate marcă națională, precum produsul semnalat, prezintă un risc minor de contaminare microbiologică odată ce acestea ajung în spațiile de stocare și depozitare Carrefour România; drept urmare, verificările echipei noastre de calitate se concentrează pe produsele proaspete și ultra proaspete, iar calitatea produselor preambalate este în responsabilitatea directă a fiecărui producător. 

Acest tip de produse, aflate în conservă, trec în procesul de fabricație, printr-o etapă de sterilizare, ce constituie o fază importantă a procesului tehnologic de fabricare a conservelor, care este în responsabilitatea producătorului. Sterilizarea reprezintă tratamentul termic aplicat produselor ambalate și închise ermetic, la temperaturi de peste 100°C, care împiedică alterarea microbiologică și le asigură stabilitatea în timp. Prin sterilizare, sunt distruse formele vegetative ale microorganismelor și parțial, sporii acestora. Sterilizarea termică trebuie să asigure conservabilitatea produselor, menținerea calității și valorii nutritive. 

Ca în cazul oricărei suspiciuni legate de siguranța clienților, am demarat o anchetă internă și am solicitat furnizorului să ne ofere toate detaliile cu privire la acest caz și să verifice toate aspectele de siguranță microbiologică și de calitate ale produselor pe care ni le pun la dispoziție. În funcție de rezultatele anchetei furnizorului, acesta poate propune un plan de acțiuni corective de ameliorare a igienei etapelor de ambalare și depozitare ale produselor.

Dorim să ne reasigurăm clienții că întreprindem toate măsurile pentru a le pune la dispoziție în continuare produse de calitate

Reprezentanții companiei”.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend