Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Europarlamentarul Corina Creţu: Aproape 25% dintre copii sunt expuşi riscului sărăciei, la nivel european

Publicat

in

La nivel european aproape 25% dintre copii sunt expuşi riscului sărăciei, a transmis luni europarlamentarul Corina Creţu, după dezbaterile din Parlamentul European pe tema raportului privind reducerea inegalităţilor şi promovarea incluziunii în rândul copiilor şi a familiilor lor în timpuri de criză.

„Astăzi am marcat Ziua Mondială a Drepturilor Copiilor, un moment oportun pentru a intensifica conştientizarea nevoilor acestora şi pentru a sublinia responsabilitatea fiecărui Guvern de a asigura accesul gratuit la servicii medicale şi educaţie pentru copiii care se confruntă cu sărăcia (…) În această zi specială, plenul Parlamentul European a dezbătut raportul privind reducerea inegalităţilor şi promovarea incluziunii în rândul copiilor şi a familiilor lor în timpuri de criză.

De asemenea, a fost pusă în prim-plan şi reconsolidarea Garanţiei pentru Copii, la doi ani de la adoptarea instrumentului. Uniunea Europeană este una dintre cele mai prospere regiuni din lume. Cu toate acestea, nu am reuşit să eradicăm complet sărăcia în rândul copiilor. La nivel european, aproape 25% dintre copii sunt expuşi riscului sărăciei, iar acest fenomen le afectează sănătatea, performanţele şcolare, atingerea pe deplin a potenţialului în viaţă, perpetuând în acelaşi timp ciclul sărăciei şi al excluziunii”, a scris Corina Creţu pe Facebook.

Parlamentarul european susţine că în România disparităţile devin tot mai evidente în viaţa copiilor, încă de la naştere şi că statisticile sunt tot mai îngrijorătoare.

„Ţara noastră continuă să se situeze într-o poziţie nedorită în clasamentul european al ţărilor cu cele mai ridicate rate ale mortalităţii infantile, înregistrând o rată de 5,2 la mie în anul 2021. Totodată, în anul 2021, peste 1,5 milioane de copii din România erau expuşi riscului sărăciei sau al excluziunii sociale. Efectele nefaste ale acestui cerc vicios s-au manifestat cu preponderenţă în mediul rural, ajungând la un procent de 50,1% în rândul copiilor. De asemenea, dreptul la educaţie de calitate este restrâns prin fenomenul abandonului şcolar care afectează 35.000 de elevi.

Din păcate, acest ciclu al sărăciei prezintă un factor multidimensional, cu originea în sărăcia gospodăriilor, cu precădere în rândul familiilor cu venituri mici. Astfel, nu putem vorbi despre drepturile copiilor fără să consolidăm şi drepturile părinţilor, deoarece rolul lor este crucial în ghidarea, susţinerea şi protejarea copiilor lor”, a subliniat Corina Creţu.

Europarlamentarul consideră că este de datoria actualei generaţii să acţioneze cu determinare pentru a asigura fiecărui copil dreptul la educaţie, la sănătate, la joacă şi la un mediu sigur.

„Prin eforturi unite, putem crea un viitor mai luminos în care niciun copil să nu fie limitat din cauza condiţiilor socio-economice (…) Drepturile lor nu ar trebui să fie un privilegiu, ci o realitate pentru fiecare dintre ei care să le permită să se dezvolte armonios şi să îşi atingă întregul potenţial”, a mai arătat parlamentarul european.

Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului este sărbătorită în fiecare an pe data de 20 noiembrie pentru a celebra adoptarea Declaraţiei Drepturilor Copilului de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în 1959, informează AGERPRES

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ministrul Energiei: Am solicitat atât oficial, cât şi public ANRE să verifice modul în care furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică respectă prevederile

Publicat

in

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că instituţia pe care o conduce nu are drept de control asupra furnizorilor din energie, dar a cerut ANRE, încă din vară, să facă acest lucru.

”Ministerul Energiei nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie, dar – în calitate de ministru – am solicitat atât oficial, cât şi public ANRE să verifice modul în care furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică respectă prevederile OUG27/2022. Avem un dialog constant şi pozitiv cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) privind modul în care furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică respectă legislaţia în vigoare, ANRE fiind singura instituţie abilitată să efectueze aceste verificări. De altfel, sesizările pe care le primim de la persoane fizice şi juridice privind astfel de situaţii le înaintăm în atenţia ANRE. Cu respectarea mandatului instituţional al fiecărei instituţii, ANRE efectuează verificările sumelor pe care furnizorii le solicită în cadrul schemei de compensare-plafonare, doar cererile de decontare validate de ANRE ajungând să fie decontate de către Ministerul Energiei, respectiv de către Ministerul Muncii, în limita sumelor puse la dispoziţie de către Ministerul de Finanţe”, a transmis, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Acesta a precizatr că, în luna august, a transmis o solicitare către ANRE, în calitate de ministru al Energiei, să verifice dacă în special furnizorii de gaze respectă prevederile plafonării preţurilor prin OUG 27/2022, având în vedere că această OUG menţionează că producătorii de gaze sunt obligaţi să vândă la preţ reglementat gazele naturale necesare pentru consumul consumatorilor casnici şi pentru producţia de energie termică.

”Vă reamintesc că ANRE nu se află în subordinea Ministerului Energiei, ci a Parlamentului, iar Ministerul Energiei nu are drept de control asupra ANRE. Ministerul Energiei susţine prin toate pârghiile instituţionale pe care le are la dispoziţie demersurile Guvernului României de a solicita respectarea plafonării preţurilor de către furnizorii de gaze”, a mai precizat ministrul.

Reprezentanţii instituţiei au transmis, totodată, că Ministerul Energiei este iniţiatorul OUG 27/2022, ”datorită căreia facturile românilor la curent electric şi gaze au fost plafonate încă de anul trecut.

”De asemenea, Ministerul Energiei a depus şi depune eforturi constante atât pentru respectarea legislaţiei în vigoare de către furnizori, cât şi pentru decontarea sumelor restante către aceştia, într-un termen cât mai scurt, pentru a asigura funcţionarea optimă a sistemului energetic naţional”, au mai transmis oficialii ministerului.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut, vineri, ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să se uite cu atenţie la ceea ce se întâmplă în privinţa preţului la gaze, el arătând că a văzut că au apărut situaţii de furnizori care au crescut nefundamentat preţurile, de vreme ce în toată Europa acestea au scăzut şi adăugând că speră că şi ANRE se va sesiza.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Anunț important al Ministrului Marcel Cioloș- Vor avea loc majorări de salarii și accize

Publicat

in

Veniturile profesorilor vor creste în două etape: 13%, de la 1 ianuarie și 7%, din august. Ministrul Boloș susține că anul 2024 este „anul educației”, care ajunge la 4,1% din PIB, cea mai importantă creștere din toate domeniile.

Pilonul 2 de pensii:

„Exact cum scrie în lege în momentul de față. 4,75% contribuția la Pilonul 2 de pensii va intra în vigoare și va produce efecte pentru toți cei care au calitatea de asigurat la fondurile private de pensii. Nu este nicio schimbare, legea își urmează cursul firesc, a fost jalon prevăzut în PNRR. Din acest punct de vedere, lucrurile merg mai departe așa cum erau.”

Accize

„Accizele, conform legii existente în vigoare, actualizarea cu prețul de consum este prevăzută de lege și an de an s-a întâmplat acest lucru. Se vor actualiza cu prețul de consum de la 1 ianuarie așa cum prevede articolul 342 din Codul fisca. Dacă va fi impactul prea mare pentru populație, poate fi o variantă de lucru, dar trebuie discutat în coaliție.”

Despre impactul bugetar al creșterii salariilor la stat:

„Nu pot să dau aceste cifre, dar sigur, cheltuielile cu salariile sunt mari în momentul de față în sectorul public și de aceea trebuie să avem prudență pentru cheltuielile cu salariile, pentru că sunt cheltuieli pe care trebuie să le onorăm lună de lună și crează presiunile de rigoare pe buget. Sumele sunt prinse în buget. Avem obligația legată ca să prevedem aceste cheltuieli în buget.”

Despre creșterea etapizată a salariilor în Educație:

„Domnul prim-ministru, în cursul zilei de luni, va mai avea o discuție cu reprezentanții sindicatelor și așteptăm acea întâlnire pentru definitivarea discuțiilor. Însă noi bugetul trebuie să îl elaborăm conform sarcinii pe care am primit-o de la domnul prim-ministru.”

Cine primește cei mai mulți bani:

„Anul 2024 este anul educației aș putea să spun, în care avem un buget record propus și creștere de 61%. Este anul cu cel mai bogat buget din istoria educației. Sper să îl poată cheltui în folosul educației și al tinerei generații. 4,1% din PIB.”

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend