Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Europarlamentarii de la Dreapta Unită îi cer Ursulei von der Leyen să trimisă o misiune în România pentru a face o anchetă independentă asupra alegerilor

Publicat

in

Europarlamentarii alianței Dreapta Unită au trimis o scrisoare către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care semnalează frauda de la alegerile din România, potrivit unui comunicat de presă al USR. În scrisoare, semnatarii arată că în ziua alegerilor au fost găsite buletine preștampilate pentru coaliția de guvernare PSD-PNL în București, dar și în alte orașe din țară și cer demararea unei anchetei independente.

Lansare Alianța Dreapta Unită – USR. PMP, Forța DrepteiFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

„Procesul electoral este pătat de acuzații de corupție electorală pe scară largă. Rezultatul voturilor, în special în capitala București, este îndoielnic. Exită numeroase suspeciuni de fraudă în două sectoare în care sunt primari care reprezintă opoziția democratică din România. Democrația este sub amenințare și cetățenii sunt jefuiți de puterea lor de vot”, se menționează în scrisoarea semnată de Dan Barna, Vlad Voiculescu, Vlad Botoș și Eugen Tomac.

Dreapta Unită cere oficialilor de la Bruxelles să trimită o misiune în România pentru a face o anchetă independentă asupra procesului electoral.

„Comisia Europeană trebuie să aibă o poziție clară pentru apărarea democrației și a cetățenilor europeni și să ceară autorităților române să ia în serios toate suspiciunile de fraudă și să găsească o soluție legală și corectă”, se arată în scrisoarea USR.

Scrisoarea a fost trimisă și către vicepreședinta pentru Demografie și Democrație, Dubravka Šuica, și către comisarul pentru Justiție, Didier Reynders.

Scrisoarea poate fi consultată AICI

USR sesizează și OSCE și Colegiul aleșilor locali din UE

Deputatul USR Iulian Bulai, lider de grup ALDE în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a sesizat Oficiul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei cu privire la modul cum au fost organizate alegerile din 9 iunie și la suspiciunile de fraudă din mai multe secții de votare.

„Statul de drept și democrația solidă înseamnă proceduri clare și procese electorale desfășurate impecabil, nu experimente, nu improvizații. Așa-zisa organizare a acestor alegeri nu avea cum să iasă bine, în lipsa digitalizării și a unei logistici adecvate. Zeci de mii de reprezentați și observatori din secțiile de votare au fost nevoiți să facă un efort peste puteri. A fost un proces care a excedat capacitatea umană. Și vedem acum sutele de contestații, pe probe evidente de fraudă, care nu sunt luate în calcul, de un aparat care lucrează antidemocratic”, declară deputatul USR Iulin Bulai.

USR a solicitat, în mod repetat, admiterea renumărării voturilor în secțiile cu suspiciuni grave de fraudă și înscrisuri greșite în procesele-verbale.

Citește și:

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Precedentul Donald Trump și cum l-ar putea ajuta fostul președinte pe Hunter Biden

Publicat

in

Hunter Biden urmărit în două dosare separate pentru deţinere ilegală de arme de foc şi fraudă fiscală, a cerut joi renunţarea la urmăririle împotriva sa, invocând o decizie dintr-un caz în care este implicat Donald Trump, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Hunter Buden a fost condamnat în primă instanţă în iunie de un tribunal din Delaware pentru deţinerea ilegală a unei arme de foc, în 2018, iar în septembrie urmează să fie judecat în California pentru fraudă fiscală.

Cum cele două cazuri au fost instruite de un procuror special numit în august 2023, David Weiss, avocaţii lui Hunter Biden invocă o decizie care a anulat o procedură federală împotriva lui Donald Trump.

Judecătoarea Aileen Cannon, care supervizează procesul din Florida împotriva fostului preşedinte republican în care acesta este acuzat că a păstrat documente secrete după ce a plecat de la Casa Albă, a anulat luni respectiva procedură, apreciind că numirea în 2022 a procurorului special Jack Smith a fost ilegală.

Fără a se pronunţa asupra fondului, judecătoarea a afirmat că numirea şi finanţarea procurorului special încalcă prevederile constituţionale privind numirile şi cheltuielile.

Cannon s-a bazat pe opinia similară formulată de judecătorul conservator al Curţii Supreme Clarence Thomas în cadrul deciziei inedite de la 1 iulie a celei mai înalte instanţe a SUA care a recunoscut atunci preşedinţilor americani o largă imunitate privind acţiunile oficiale.

Avocaţii lui Hunter Biden au prezentat joi aceste argumente în faţa tribunalelor din Delaware şi California.

“Odată cu identificarea acestei deficienţe şi utilizarea ei pentru a invalida o procedură instruită de un procuror special împotriva fostului preşedinte Trump, (Hunter) Biden ar trebui să obţină un rezultat echivalent. Acuzaţi diferiţi, dar aceleaşi vicii constituţionale”, se arată în recursul avocaţilor la tribunalul din Delaware.

Citeste mai mult

NATIONAL

Inspectorii DGAF au luat la puricat firmele care fac ITP pentru autovehicule – Nereguli majore descoperite

Publicat

in

Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat identificarea unor nereguli semnificative în sectorul inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru autovehicule. Acțiunile de control ale inspectorilor DGAF au scos la iveală neconcordanțe importante între numărul prestațiilor ITP efectuate și veniturile impozabile declarate de contribuabili.

În cadrul unei campanii inițiale, desfășurate la nivel național, au fost selectați 600 de contribuabili pentru verificări detaliate. Inspectorii DGAF au descoperit că numeroase prestații ITP nu au fost declarate fiscal în anii anteriori, un exemplu notabil fiind un contribuabil cu peste 19.000 de prestații nedeclarate.

Până în prezent, au fost finalizate 383 de controale antifraudă, rezultând în constatarea unor creanțe fiscale suplimentare de peste 45 milioane lei. Aceste controale au avut și efecte indirecte notabile în ceea ce privește conformarea fiscală. Comparativ cu prima jumătate a anului 2023, în aceeași perioadă a anului 2024 s-a înregistrat o creștere de 18% a numărului de bonuri fiscale emise, ceea ce înseamnă peste 100.000 bonuri suplimentare. Valoarea absolută a sumelor fiscalizate prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale (AMEF) a crescut cu aproximativ nouă milioane lei, marcând o creștere procentuală de 6%.

Un alt aspect semnificativ al acțiunilor DGAF este reducerea cu 56% a ecartului dintre numărul de prestații declarate la Registrul Auto Român (RAR) și numărul de bonuri fiscale declarate la ANAF prin AMEF.

DGAF anunță că își continuă acțiunile până la diminuarea consistentă a riscului fiscal din acest domeniu, vizând toți contribuabilii cu un comportament fiscal inadecvat, conform analizei de risc efectuate. În acest context, DGAF recomandă tuturor contribuabililor care efectuează ITP să respecte legislația fiscală, să înregistreze sistematic toate veniturile realizate prin emiterea de bonuri fiscale sau facturi, utilizând sistemul RO e-Factura, să respecte disciplina financiară și să angajeze legal forța de muncă.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend