Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Episcopia Europei de Nord, Comunicat de presă – Centenarul nașterii Mitropolitului Bartolomeu Anania (1921-2021)

Publicat

in

Dintre evenimentele majore ale anului 2021, împlinirea, la data de 18 martie 2021, a 100 de ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania al Clujului (1921-2011) este un moment fast pentru Biserica Ortodoxă Română și pentru societatea românească de a readuce în antenție figura unică a ultimului ierarh ortodox, care a predicat în lanțuri și care s-a impus nu doar prin vocea sa respectată și ascultată, ci mai ales prin marea sa conștiință creștină.

În personalitatea Mitropolitului Bartolomeu, plecat dintre noi acum un deceniu, lumea eclesiastică poate redescoperi modelul păstorului, al celui care știe exact care sunt așteaptările turmei de la el și pe care le-a întâmpinat prin faptele și cuvintele sale. Este relevant și pilduitor curajul mărturisitorului care știe când trebuie să mustre, să îndrepte și mai ales cum să întărească în speranță lumea care privește spre el.

Momentul este important și pentru lumea culturală, care poate reactualiza exemplul, din ce în mai rar, al omului de cultură dublat firesc și relaxat de omul Bisericii, care știe să se miște neinhibat printre intelectuali și care și-a păstrat toată viața capacitatea de a dialoga firesc și liber cu toți oamenii.

Cu o biografie care a cunoscut cele mai spectaculoase culmi, dar și abisurile trădării, lipsei de recunoștință și ale urii, Mitropolitul Bartolomeu al Clujului (1993-2011) este o figură-cheie a ortodoxiei noastre postbelice. A fost un martor privilegiat al dramelor istoriei recente şi un actor implicat în câteva momente grave ale ei, cum a fost greva anticomunistă și antirevizionistă pe care a condus-o la Cluj, în vara anului 1946, însuflețind întreaga lui generație. A fost apoi un apropiat colaborator al Patriarhului Justinian, o prietenie în care atât dascălul, cât şi învățăcelul au făcut istorie. A fost închis de regimul comunist în penitenciarele Jilava, Pitești și Aiud între anii 1958-1964, cu o condamnare standard în epocă la 25 de ani.

Cerut de românii ortodocși din Statele Unite, după eliberare a trăit experiența americană timp de mai bine de un deceniu. Acesta a fost pentru Bartolomeu Anania contactul definitiv cu o lume în care libertatea de gândire și de exprimare, încrederea și onestitatea sunt semne ale normalității pe care orice om le respiră în țara de adopție, încă din primul moment. Personalitatea viitorului ierarh s-a înobilat, în urma experienței americane, cu respirația largă a libertății pe care o societate ți-o oferă gratuit, doar în schimbul onestității, iar cu această mare lecție s-a angajat până la capătul vieții în slujirea Bisericii și a oamenilor, oferind în toate circumstanțele vieții exemplul propriei sale libertăți interioare, în care a trăit, a vorbit și a scris.

Înainte și după experiența americană, a fost şi a rămas toată viaţa lui un om liber, neînregimentat niciunui partid sau sistem politic, lăsând posterității proba propriei onestități prin binecunoscuta afirmație: „Nu am colaborat, nici cu angajament, nici fără angajament, nici în libertate, nici în detenţie, nici în țară, nici în străinătate, nici sub nume propriu, nici sub nume conspirativ”, lucru confirmat din plin și de documentele fostei securități.

Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania a fost deopotrivă un om al culturii şi un slujitor al lui Dumnezeu, care și-a pus o amprentă puternică asupra societății românești postdecembriste. În 1990, alături de mai mulți clerici și intelectuali, a făcut parte din Grupul de reflecţie pentru înnoirea Bisericii, unde a militat pentru asumarea lucidă şi onestă a trecutului comunist și ruperea de acesta, dar şi pentru o transparenţă în actul de conducere a Bisericii, prin apariția unei noi generaţii de ierarhi în Sfântul Sinod.

A fost ales în 1993 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în absenţa lui drept Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, pentru ca în 2006 să devină primul mitropolit al nou înființatei Mitropolii a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, militând, ca ierarh, ca Biserica să rămână liberă de orice fel de gândire îngustă și tot timpul să stea sub aripa înnoitoare a Duhului.

A ctitorit intens și cu bătaie lungă. De la revista în nouă variantă, editura și radioul Renașterea la mânăstiri și biserici urbane, de la exemple de ecumenism al frumuseții, precum biserica Schimbarea la Față din Cluj, la oamenii cinstiți, angajați în Biserică și societate deopotrivă, cărora le-a oferit distincția Crucea Transilvană, pe care tot el a înființat-o. A cultivat raporturi interconfesionale corecte, atât pe plan local, dar și european, mai ales prin parteneriatul cu Biserica Evanghelică Lutherană din Württemberg.

Ca scriitor marcant a fost distins prin numeroase premii ale Uniunii Scriitorilor și s-a bucurat de editări de mare valoare ale operei sale literare și teologice. Lui i se datorează cea mai recentă versiune a Bibliei, pe care a adus-o la vârsta de astăzi a limbii române și care este în continuare foarte bine primită de public, fiind tipărită în peste 300.000 de exemplare, inclusiv în ediția cu ilustrații, în opt volume, pe care nu a mai apucat să o vadă.

Cuvintele de învățătură ale Mitropolitului Bartolomeu relevă marea sa moştenire teologică: limbajul împrospătat şi viu prin marile reflecţii şi prin orizontul cultural vast, dar și adâncimea ideilor şi a meditaţiilor foarte actuale pentru lumea în care trăim. Este privit ca unul din marii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și apreciat pentru verticalitatea şi fermitatea poziţiilor lui, pe care le-a luat în probleme acute precum: corupția, moștenirea Fundației Gojdu, Roșia Montană sau poluarea materială și morală, dar mai ales pentru căldura cuvintelor lui. Mitropolitul Bartolomeu Anania rămâne un reper viu pentru orice om care dorește să își trăiască viața ca un reflex al libertății în Duh și în Adevăr.

Printre ultimele lui proiecte se numără Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu”, pe care a înființat-o în toamna anului 2007. Această instituție este proiectul generos şi inspirat al unui om cu viziuni largi, care a ştiut să-şi depășească lipsurile tinereţii și să ofere, inclusiv după plecarea sa din această lume, o şansă pentru tinerii merituoşi, dar lipsiţi de posibilităţi materiale care doresc să studieze. Până în prezent, Fundația a acordat 397 de burse unor tineri din întreaga ţară, în valoare totală de 1.035.900 lei.

Mitropolitul Bartolomeu a fost o personalitate marcantă şi un om de acţiune, care a știut să rămână un om al culturii şi al Duhului, un neobosit propovăduitor al Cuvântului lui Dumnezeu, un slujbaş al Adevărului şi al dreptăţii, dar și un duşman declarat al corupţiei de orice fel. Toate aceste virtuți pe care și le-a asumat consecvent de-a lungul întregii sale vieți l-au făcut să devină fără îndoială un model al omului liber. Printr-o astfel de viață a ajuns să fie asumat și de generațiile tinere ca un reper valid de verticalitate, curaj și moralitate, într-o lume tot mai lipsită de astfel de personalități. Este respectat și iubit și astăzi de foarte mulți tineri, care îl descoperă prin cuvintele lui de învățătură și mai ales prin viziunea sa proaspătă și neinhibată asupra lumii și vieții.

În galeria adevăratelor repere şi valori care au înnobilat spiritualitatea şi cultura românească și care pot contribui decisiv la formarea viitoarelor generaţii, vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania este un izvor din a cărui apă, spre slava lui Dumnezeu, putem și chiar trebuie să ne adăpăm. Conștient mereu de propriile slăbiciuni, nu a contenit, prin exemplu nemijlocit, să ne indice direcția pe verticală.

Loading

NATIONAL

Actualizarea normelor UE: Măsuri stricte împotriva abuzurilor asupra copiilor

Publicat

in

Consiliul Uniunii Europene a convenit vineri asupra poziţiei sale referitoare la propunerea de actualizare a normelor de drept ale UE privind abuzul sexual asupra copiilor şi exploatarea sexuală a acestora, normele revizuite extinzând definiţia infracţiunilor pentru a include, de exemplu, formele de abuz sau exploatare facilitate de noile instrumente online, scrie agerpres.ro.

Această poziţie a Consiliului stă la baza iniţierii discuţiilor cu Parlamentul European în vederea ajungerii la un acord cu privire la un text final al reglementării, informează un comunicat al instituţiei difuzat vineri.

„Protecţia copiilor – persoanele cele mai vulnerabile din societăţile noastre – trebuie să fie prioritatea noastră. Prin aceste noi norme, intensificăm lupta împotriva abuzului sexual asupra copiilor, inclusiv în ceea ce priveşte streamingul în direct al abuzurilor sau utilizarea inteligenţei artificiale pentru generarea de materiale care conţin abuzuri”, a declarat ministrul ungar al justiţiei Bence Tuzson, în numele preşedinţiei semestriale a Consiliului UE.

Definiţia infracţiunilor a fost extinsă

Pentru a se asigura că toate formele de abuz sexual asupra copiilor şi de exploatare sexuală a copiilor sunt incriminate, statele membre au convenit să actualizeze definiţia acestor infracţiuni. Potrivit noilor norme, statele membre sunt obligate să incrimineze, să ancheteze şi să urmărească penal infracţiunea de streaming în direct al abuzurilor sexuale asupra copiilor. Plata unei sume de bani pentru a avea acces la un streaming în direct al unor abuzuri sexuale asupra copiilor este un fenomen aflat în creştere în ultimii ani.

De asemenea, directiva actualizată asigură includerea în definiţia infracţiunii a imaginilor realiste din cadrul materialelor care conţin abuzuri sexuale asupra copiilor. Acest lucru va permite să se dea un răspuns mai bun la apariţia din ce în ce mai frecventă a materialelor care conţin abuzuri de tip deepfake sau generate de Inteligenţa Artificială.

În plus, Consiliul a introdus o infracţiune care constă în furnizarea de instrucţiuni cu privire la modul în care se poate comite abuzul sexual asupra copiilor, exploatarea sexuală a copiilor sau ademenirea copiilor în scopuri sexuale. Este pasibilă de pedeapsă o persoană care, de exemplu, distribuie şi produce un manual – care poate fi un pliant, o carte sau un ghid online – care ajută alte persoane să comită un abuz sexual asupra unui copil.

Pedepse mai mari

Pedepsele pentru multe dintre infracţiuni au fost majorate. De exemplu, atunci când se profită abuziv de o situaţie de vulnerabilitate deosebită a copilului, în special ca urmare a unei dizabilităţi, pentru a practica activităţi sexuale cu un copil, făptuitorul va fi pedepsit cu o pedeapsă maximă cu închisoarea de cel puţin 10 ani, în loc de 8 ani în prezent. De asemenea, pedeapsa maximă cu închisoarea este majorată, fiind de cel puţin 5 ani faţă de 3 ani în prezent, atunci când copilul a împlinit vârsta consimţământului sexual.

Statele membre pot prevedea pedepse chiar şi mai severe în legislaţia lor naţională, notează comunicatul Consiliului.

La fel ca în cazul legislaţiei actuale, definirea vârstei consimţământului sexual, adică vârsta sub care este interzisă practicarea activităţilor sexuale cu un copil, rămâne în sfera competenţei naţionale.

Cu toate acestea, normele modificate stabilesc mai clar că practicarea de activităţi sexuale cu copii care au împlinit vârsta consimţământului sexual ar trebui să fie pasibilă de pedeapsă în cazul în care copilul nu consimte. Directiva prevede că consimţământul trebuie dat în mod voluntar, ca expresie a voinţei libere a copilului, şi că poate fi retras în orice moment. Aceasta stabileşte, de asemenea, că nu se poate considera că există consimţământ în cazurile în care copilul nu este în măsură să îşi exercite liberul arbitru.

Eficientizarea urmăririi penale şi sprijinirea victimelor

Pentru a se asigura faptul că victimele se pot adresa efectiv justiţiei, Consiliul a introdus un nou alineat privind termenele de prescripţie. Acesta garantează că infracţiunile pot fi anchetate şi urmărite penal o perioadă de timp suficientă după ce victima a împlinit vârsta majoratului. Această perioadă este de cel puţin 10 ani în cazul infracţiunilor pasibile de o pedeapsă maximă cu închisoarea de cel puţin cinci ani şi de cel puţin 20 ani în cazul infracţiunilor pasibile de o pedeapsă maximă cu închisoarea de cel puţin 10 ani.

Noile norme vor contribui, de asemenea, la facilitarea semnalării cazurilor de abuz sexual asupra copiilor sau de exploatare sexuală a copiilor. Statele membre UE vor trebui să se asigure că victimele pot semnala aceste infracţiuni prin canale online accesibile, uşor de utilizat, sigure şi disponibile cu uşurinţă. Informaţiile privind modul în care poate fi semnalat abuzul sexual şi instrumentele utilizate în acest scop ar trebui să fie concepute şi accesibile într-un mod adaptat copiilor şi să utilizeze un limbaj adaptat copiilor.

Sprijinul acordat victimelor abuzului sexual asupra copiilor şi ale exploatării sexuale a copiilor va fi, de asemenea, îmbunătăţit. Conform textului Consiliului, victimelor acestor infracţiuni trebuie să li se ofere asistenţă medicală adaptată vârstei şi sprijin emoţional, psihologic, psihosocial şi educaţional, precum şi consiliere juridică. Noua directivă va include, de asemenea, norme privind cazarea provizorie a victimelor.

Noi norme privind despăgubirile

Poziţia Consiliului include noi norme privind despăgubirile acordate victimelor şi persoanelor care au suferit în copilărie abuzuri sexuale. Potrivit poziţiei Consiliului, statele membre trebuie să se asigure că victimele au dreptul de a solicita de la autorul infracţiunii despăgubiri pentru prejudiciul suferit ca urmare a infracţiunilor, astfel cum sunt definite în prezenta directivă a UE.

Pentru a monitoriza şi a evalua fenomenul abuzului sexual asupra copiilor şi al exploatării sexuale a copiilor, colectarea datelor este esenţială. Prin urmare, noile norme obligă statele membre să dispună de un sistem de colectare, dezvoltare, producere şi difuzare a statisticilor privind infracţiunile. Statisticile pe care statele membre vor trebui să le colecteze includ numărul anual de infracţiuni semnalate şi de condamnări pentru acest tip de infracţiuni, precum şi numărul anual de persoane urmărite penal şi condamnate pentru infracţiunile în cauză.

Normele actuale ale UE privind abuzul sexual asupra copiilor şi exploatarea sexuală a copiilor au fost convenite în 2011. Un studiu al UE a constatat că prezenţa online sporită a copiilor şi evoluţiile tehnologice creează dificultăţi pentru autorităţile de aplicare a legii şi dau naştere unor noi posibilităţi de abuzuri. Revizuirea de care se ocupă în prezent legiuitorii UE este menită ia în considerare aceste evoluţii.

Această actualizare a normelor penale vine în completarea unei propuneri care stabileşte în sarcina companiilor din domeniul internetului obligaţia de a detecta, a raporta şi a elimina materialele care conţin abuzuri sexuale asupra copiilor din cadrul serviciilor lor. Negocierile cu privire la această propunere sunt încă în desfăşurare.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ascensiunea extremismului din România explicată de un politolog: Ani la rând s-a vorbit despre comunism ca despre un rai pierdut

Publicat

in

Fascismul de azi din România a apărut ca urmare a nevindecării de comunism a societăţii româneşti, a declarat, vineri, politologul Sorin Bocancea, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Iaşi de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), pentru a marca 35 de ani de la căderea comunismului, notează Agerpres.

Cu acest prilej, Sorin Bocancea a afirmat că deşi au trecut 35 de ani de la căderea dictaturii comuniste, „ani la rând s-a vorbit despre comunism ca despre un rai pierdut”.

„Recent am văzut declaraţia unei persoane, mare apărătoare a comunismului, care crede şi astăzi că în România comunismul nu a fost aplicat aşa cum trebuie, pentru că au fost întinate nobilele idealuri. A spus că fascismul de astăzi din România este ca urmare a anticomunismului din România care, iată, a omorât anticorpii în societate. Normal, este aberantă această judecată. Fascismul de azi din România a apărut ca urmare a nevindecării de comunism a societăţii româneşti. Ani la rând s-a vorbit despre comunism ca despre un rai pierdut: ‘Acum 35 de ani am căzut din Eden. Şi iată ce bine era când mâncam pâine cu zahăr'”, a afirmat politologul Sorin Bocancea, profesor universitar la Universitatea „Petre Andrei” Iaşi.

El a subliniat că „toate aceste nostalgii cultivate faţă de perioada comunistă au pregătit revenirea totalitarismului sub această formă a fascismului de sorginte putinistă, dar cu culoarea locală, pentru că România a ştiut să producă şi fascism şi comunism”.

„Am avut şi fascism şi comunism în variante originale. Deci, nevindecarea de comunism, nevindecarea de antidemocratismul comunist a dus la apariţia acestui val foarte violent de fascism”, a mai declarat Sorin Bocancea.

Politologul ieşean a subliniat că „Revoluţia din ’89 trebuie să continue prin decomunizarea permanentă”, pentru a arăta tinerelor generaţii cât de nocive şi distructive sunt astfel de regimuri totalitariste.

„La 40 de ani de la uciderea lui Gheorghe Ursu, am avut stupoarea să constatăm că Înalta Curte (ÎCCJ – n.red.) a decis că nu a existat un conflict între autoritate şi cetăţeni, că de fapt comunismul a fost un regim bun şi aşa mai departe. Am avut bucuria să aflu că a fost repus în discuţie acest dosar. Sperăm ca măcar de această dată să nu se mai încurce nici apărătorii în concepte, pentru că am fost învinşi ca anticomunişti cu nişte concepte cu care am operat prost. Comuniştii, care tot timpul s-au aflat în revoluţie după modelul lui Troţki – ‘Revoluţia continuă’, au ştiut să îşi joace cartea. De aceea, pentru noi, anticomuniştii, ar trebui ca nici Revoluţia noastră să nu se oprească. (…) Şi pentru noi Revoluţia din ’89 trebuie să continue prin decomunizarea permanentă, prin arătarea, mai ales către generaţia tânără, a nocivităţii acestui tip de regim, o nocivitate pe care, se pare, părinţii lor au uitat-o. Astăzi asistăm la acest reviriment al antidemocratismului, din necunoaştere şi din prostie”, a afirmat Sorin Bocancea.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei de presă organizată de IICCMER, pentru a marca 35 de ani de la căderea comunismului printr-o serie de evenimente care se vor desfăşura în Iaşi în perioada 13-15 decembrie.

Preşedintele executiv al IICMER, Daniel Şandru, a precizat că, pentru trei zile, la Iaşi vor fi organizate evenimente de educare şi informare a publicului larg în ceea ce priveşte comunismul şi evenimentele care au dus la căderea comunismului. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai mediului academic, ai autorităţilor locale şi centrale, parlamentari.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Președintele Argentinei a primit cetățenie italiană, stârnind indignare

Publicat

in

Guvernul Italiei i-a acordat cetățenia președintelui Argentinei, Javier Milei, datorită rădăcinilor sale familiale italiene, provocând indignarea politicienilor din opoziție, potrivit The Guardian, potrvit Mediafax.

Milei a mers la Roma pentru a se întâlni cu prim-ministrul italian, Giorgia Meloni, și pentru a participa sâmbătă la festivalul anual al partidului său, Frații Italiei. O sursă familiarizată cu situația a declarat că guvernul i-a acordat cetățenia italiană liderului argentinian, refuzând să ofere detalii suplimentare.

Vestea relatată de presa italiană a declanșat indignare din partea unor politicieni, dar și pe rețelele de socializare, din partea persoanelor care au protestat față de acordarea cetățeniei lui Milei, în condițiile în care aceasta este greu de obținut pentru copiii născuți în Italia din părinți migranți.

Legislația italiană privind cetățenia se bazează pe legăturile de sânge, ceea ce înseamnă că și descendenții îndepărtați ai unui cetățean italian pot obține un pașaport italian.

Pe de altă parte, cerințele pentru străinii născuți în Italia sau care migrează acolo sunt mult mai stricte. Grupurile pro-migranți au propus un referendum pentru relaxarea acestora, însă coaliția de dreapta a lui Meloni este împotriva oricărei modificări.

Riccardo Magi, un deputat din partea micului partid de opoziție +Europa, a declarat că acordarea cetățeniei lui Milei a fost un act de „discriminare intolerabilă împotriva atâtor tineri care o vor obține doar după mulți ani”.

În timpul unei călătorii anterioare în Italia, în februarie, Milei a declarat într-un interviu televizat că se simte „75% italian”, deoarece trei dintre bunicii săi aveau origini italiene, și că are „o pasiune incredibilă pentru opera italiană”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Turcia îşi redeschide ambasada la Damasc

Publicat

in

Turcia îşi redeschide sâmbătă ambasada în Siria, închisă din 2012, la Damasc, a declarat vineri seara ministrul turc de externe, Hakan Fidan, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Echipa ambasadei şi şeful misiunii desemnat joi „au plecat astăzi” (vineri) la Damasc, iar ambasada „va fi operaţională mâine” (sâmbătă), a afirmat Hakan Fidan într-un interviu transmis în direct pe canalul de televiziune privat NTV.

Turcia a numit joi un nou şef de misiune pentru ambasada sa din Damasc, închisă din 2012 şi pe care s-a angajat să o redeschidă după îndepărtarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Numit însărcinat cu afaceri, domnul Koroglu a fost anterior ambasadorul Turciei la Nouakchott, în Mauritania.

Momentan nu se ştie cât timp îşi va exercita atribuţiile temporare la Damasc.

Ambasada Turciei la Damasc şi-a închis porţile pe 26 martie 2012, la un an după începerea războiului civil în Siria, din cauza deteriorării situaţiei securităţii şi pe fondul apelurilor din partea guvernului turc pentru demisia lui Bashar al-Assad.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Intră în România milioane de euro. Anunțul ministrului Câciu

Publicat

in

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a afirmat, vineri seară, că România a încasat 1,9 miliarde euro din fondurile structurale şi coeziune finanţate din exerciţiul financiar 2021-2027, gradul de absorbţie fiind în media europeană.

„România a încasat 1,9 miliarde euro din fondurile structurale şi coeziune finanţate din exerciţiul financiar 2021-2027, iar gradul de absorbţie general o situează la nivelul mediei Uniunii Europene (România are 6,11% iar media UE este de 6,19%).

Pe programele gestionate la nivel central (de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Ministerul Transporturilor) absorbţia pe fondurile structurale şi de coeziune se situează la un nivel superior, respectiv 7,3%”m, a scris, vineri seară, pe Facebook, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Adrian Câciu afirmă că, numai în ultimele zile, s-au încasat peste 650 milioane de euro din fondurile structurale şi de coeziune aferente exerciţiului financiar 2021-2027, iar rambursările de la CE vor continuă în ritmul prognozat, având în vedere că România are contracte încheiate în valoare de peste 31 miliarde euro.

Câciu: Avem încă de recuperat

„Avem încă de recuperat pe Programele Regionale, descentralizate către Agenţiile de Dezvoltare Regională care au calitatea de Autorităti de Management pentru aceste programe, agenţii aflate în subordinea Consiliilor de Dezvoltare Regională coordonate de Consiliile Judeţene, unde rată de absorbţie este 3,2%.

Sunt convins că modelul pe care noi, cei din actuală coaliţie, l-am imprimat în materie de gestionare şi implementare a fondurilor europene, inclusiv descentralizarea acestora, va fi continuat de viitoarea coaliţie de guvernare, iar ritmul absorbţiei fondurilor europene va fi unul susţinut astfel încât să fie repetat succesul din absorbţia banilor europeni din exerciţiul 2014-2020”, a mai transmis ministrul.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Bundesliga: Freiburg a dispus de Wolfsburg, scor 3-2

Publicat

in

Echipa germană Freiburg a învins vineri seara, pe teren propriu, scor 3-2, formaţia VfL Wolfsburg, în etapa a 14-a din Bundesliga.

Gazdele au deschis scorul în finalul unei reprize în care şansele mai mari de gol au aparţinut oaspeţilor. Lukas Kubler a înscris şi Freiburg a intrat la pauză cu avantaj minim. Acelaşi Kubler a reuşit dubla în partea secundă, minutul 51, şi gazdele luau un avans de două goluri pe tabelă. După alte zece minute a picat şi golul de 3-0, marcat de Michael Gregoritsch, însă oaspeţii nu au renunţat la luptă şi Jonas Wind a redus din diferenţă, în minutul 75. În minutul 83 Mattias Svanberg a înscris al doilea gol pentru Wolfsburg, iar Grabara a fost aproape să producă surpriza înscriind punctul egalizator, dar golul său nu a fost validat de VAR şi Freiburg – Wolfsburg s-a terminat 3-2.

Freiburg este pe locul cinci în Bundesliga, cu 24 de puncte, iar Wolfsburg o urmează, pe locul 6, cu 21 de puncte.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend