Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Emmanuel Macron ATACĂ SUA din cauza migrației ILEGALE: Vor ca Europa să preia fluxul fără să își asume nimic

Publicat

in

Sosirile de migranţi afgani în Europa după preluarea puterii de către talibani nu vor fi atât de numeroase precum migraţia masivă din 2015 legată de războiul din Siria, a asigurat duminică preşedintele francez Emmanuel Macron, informează AFP.

“Nu cred că situaţia prin care urmează să trecem va fi comparabilă cu 2015, pentru că Afganistan nu este Siria şi pentru că au existat deja mişcări foarte puternice” de migranţi afgani de-a lungul anilor, a declarat şeful statului francez la posturile de televiziune TF1 şi LCI.

Citește și: VIDEO / Imagini din Biroul Oval – Joe Biden pare să doarmă în timpul întâlnirii cu premierul israelian

“Ceea ce este sigur e că va exista mai multă lume care va încerca să vină în Europa şi prin urmare aceasta va crea o presiune asupra capacităţilor noastre de primire”, a spus Macron, făcând distincţie între afluxul ilegal de migranţi şi dreptul de azil şi subliniind că aceste noi sosiri “nu trebuie să suscite temeri hazardate”.

În 2015, Europa a suportat un val foarte mare de migraţie ilegală provocat în special de războiul din Siria, val ce a provocat o profundă nelinişte în Europa şi a accentuat criza dintre ţările membre cu privire la repartizarea presiunii migraţiei.

Presiunea ce urmează să vină “presupune ca Europa să se organizeze mai bine”, a insistat preşedintele francez, în condiţiile în care migraţia ilegală este un subiect sensibil în Europa şi în mod concret în Franţa, cu opt luni înainte de alegerile prezidenţiale. Astfel, imigraţia se afirmă deja ca una dintre temele viitoarei campanii electorale.

Emmanuel Macron a fost criticat de stânga pentru că a evocat afluxul de migranţi ilegali din Afganistan imediat după căderea Kabulului în mâinile talibanilor, în timp ce dreapta l-a acuzat de naivitate.

La rândul său, preşedintele francez a criticat implicit SUA de delegarea către alte ţări, în special din Balcani, a primirii afganilor pe care i-au evacuat, facilitând de facto eventuala lor venire în Europa şi nu în SUA.

Unii (migranţi) “sosesc în ţările din Balcani (…) uneori la cererea altor puteri. Trebuie să fim în această privinţă foarte exigenţi, Europa va prelua partea sa (de migranţi), însă ea nu poate prelua partea (de migranţi a) întregii lumi”, a atenţionat Macron, în condiţiile în care, de exemplu, Kosovo este un “subcontractor” al SUA în ceea ce priveşte primirea de migranţi.

Nu în ultimul rând, preşedintele francez a îndemnat ONU să ajute ţările vecine Afganistanului, unde se află cel mai mare număr de refugiaţi. “În Pakistan şi în Iran se află mai multe milioane de refugiaţi. Trebuie să ajutăm aceste state să stabilizeze aceste populaţii (…), în cadrul ONU”, a spus Macron.

Întrebat despre un eventual risc terorist crescut după preluarea puterii de către talibani, care în trecut au găzduit terorişti, Emmanuel Macron a subliniat că “trebuie cu toţii să rămânem vigilenţi”.

Totodată, el a insistat asupra importanţei de “a nu confunda” riscul terorist cu migraţia.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

O femeie și-a organizat nunta perfectă, dar a fost ‘părăsită’ în fața altarului: Elena inventase totul, mirele nu există

Publicat

in

Elena, o profesoară în vârstă de 40 de ani organizase nunta sa ideală și chiar plătise totul (inclusiv rochia, buchetele, restaurantul și florile de nuntă). Se pare însă că ‘mirele’ nu știa nimic despre asta. Mai mult, este a doua oară când i se întâmplă acest lucru, după ce și în toamnă a fost ‘abandonată’ în fața altarului.

Protagonista acestei povești ciudate este o femeie de 40 de ani din Puglia. Femeia a inventat nunta din senin. După ce și-a îmbrăcat rochia de mireasă, a rugat un șofer să o ia de la apartamentul ei din centrul istoric al orașului Taranto și a mers la Catedrala Sfântul Martin. A așteptat ore întregi – în zadar – sosirea „mirelui” ei, un bărbat în vârstă de 50 de ani care „predă la școala unde lucrez”, i-a explicat mai târziu femeia preotului care încerca să o consoleze.

Nici nu ar fi prima dată când se întâmplă acest lucru. Se întâmplase deja în octombrie 2023 și tot cu acea ocazie, femeia de 40 de ani povestise că a fost abandonată la altar. El, un mire fără știrea ei, este de fapt prins într-o aventură amoroasă. Contactat telefonic de Repubblica, el a declarat că nu este la curent cu nimic: „Înainte de a interveni în această chestiune, trebuie să mă confrunt cu avocatul meu”.

Femeia mai organizase o nuntă ‘fără mire’ și în octombrie

Potrivit presei din Peninsulă, după „prima încercare” de căsătorie din toamna anului trecut, femeia a încercat din nou și s-a prezentat la biserică în martie. Ea reușise să convină asupra datei de 10 iulie pentru nuntă. Cu toate acestea, florarul pe îl contractase femeia îl avertizase pe preot: „Se pregătește această nuntă, dar din câte știm noi, cei doi nici măcar nu sunt logodiți”.

Așa că preotul a invitat-o pe mireasă să vină cu viitorul ei soț pentru a afla ce se întâmplă. Dar a inventat o scuză: „Nu putem fi văzuți împreună înainte de nuntă”. În afară de flori, ea rezervase și restaurantul pentru recepția de nuntă, plătise un avans de șase mii de euro și cumpărase chiar și mărturiile de nuntă.

Primarul din Martina Franca, Gianfranco Palmisano, a decis să predea cazul serviciilor sociale. Acum, însă, femeia își riscă locul de muncă de la școală și chiar o plângere din partea mirelui neștiutor.

Citeste mai mult

NATIONAL

Începe relansarea relaţiilor irlandezo-britanice: nou angajament între premierul britanic Keir Starmer şi omologul său irlandez, Simon Harris

Publicat

in

Noul premier britanic Keir Starmer şi omologul său irlandez, Simon Harris, s-au angajat miercuri să “relanseze parteneriatul” dintre cele două ţări, în cursul unei întâlniri bilaterale înaintea unui summit european din Regatul Unit, transmite AFP, citat de AGERPRES.

Liderii au declarat, într-o declaraţie comună, că “a sosit momentul relansării parteneriatului”, argumentând că “cele două ţări sunt unite prin geografie şi istorie”.

“Ca un prim pas către reconstrucţia acestui parteneriat unic”, cei doi lideri “s-au angajat să organizeze summituri anuale în cursul cărora vor face un bilanţ al activităţii comune menite să aprofundeze şi să consolideze cooperarea”, potrivit declaraţiei lor comune.

Această declaraţie deschide o nouă eră după tensiunile din ultimii ani dintre Dublin şi Londra. Keir Starmer urmează să meargă la Dublin pe 7 septembrie.

Înaintea dineului, Simon Harris a declarat că prima sa întâlnire cu laburistul Keir Starmer, care a câştigat alegerile din Regatul Unit în urmă cu două săptămâni, este “foarte importantă pentru Irlanda”.

Angajamentul lui Keir Starmer

Accentul pus pe “relansarea” relaţiilor irlandezo-britanice face ecoul angajamentului lui Keir Starmer de a restabili legăturile cu Europa în cursul celui de-al patrulea summit al Comunităţii Politice Europene (EPC) joi la Palatul Blenheim în apropiere de Oxford, în sudul Angliei.

După summitul NATO la Washington săptămâna trecută, Keir Starmer îşi va afişa dorinţa de a redefini relaţiile sale cu partenerii europeni, în special în ceea ce priveşte securitatea.

El îşi propune să repare relaţiile tensionate post-Brexit cu UE, liderii urmând să discute despre Ucraina, imigraţia ilegală şi securitatea energetică.

După dineul la Checkers, reşedinţa de vară a premierului britanic, Harris a declarat că omologul său doreşte “o relaţie mai strânsă cu Uniunea Europeană”.

În cursul discuţiilor lor, liderii au reafirmat Acordul din Vinerea Mare, un acord de pace istoric negociat în 1998, şi angajamentul lor pentru “reconciliere în Irlanda de Nord”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend