Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Elon Musk mută decisiv! Tesla a redus prețurile vehiculelor sale electrice la nivel global cu până la 20%

Publicat

in

Miliardarul Elon Musk a luat decizia de a reduce preţurile vehiculelor sale electrice la nivel global, cu până la 20%. Reducerile pot face ca maşinile electrice să fie accesibile persoanelor care anterior au fost scoase de pe piaţă

Măsura marchează o inversare faţă de strategia producătorului auto din ultimii doi ani, când comenzile de vehicule noi au depăşit oferta.

CEO-ul Elon Musk a avertizat anterior că perspectiva recesiunii şi a ratelor dobânzilor mai mari înseamnă că Tesla ar putea reduce preţurile pentru a susţine creşterea în detrimentul profitului.

Musk a recunoscut anul trecut că preţurile au devenit ”îngrozitor de ridicate” şi ar putea afecta cererea.

Acţiunile Tesla au scăzut vineri cu 2,6%, după cel mai prost an al acţiunilor de la înfiinţare, din cauza problemelor de livrare şi a concurenţei în creştere.

Tesla a redus preţurile în Statele Unite, Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, în urma unei serii de reduceri săptămâna trecută în Asia, ceea ce analiştii au văzut ca o şansă clară pentru ambii rivali mai mici, care au pierdut numerar, şi pentru producătorii de automobile tradiţionali, care au intensificat în mod agresiv electrivicarea producţiei de vehicule.

”Concurenţa vine şi ei răspund cu reduceri de preţ”, a spus Thomas Hayes, preşedinte şi membru director al Great Hill Capital.

Reducerile pot face ca maşinile electrice să fie accesibile persoanelor care anterior au fost scoase de pe piaţă.

Cumpărătorii din SUA şi Franţa ar putea profita atât de reducerile, cât şi de creditele fiscale federale disponibile pentru anumite achiziţii de vehicule electrice.

Reducerile de preţ în SUA pentru cele mai vândute produse Tesla, sedanul Model 3 şi SUV-ul crossover Model Y, sunt între 6% şi 20%, au arătat calculele Reuters, modelul Y de bază costând acum 52.990 de dolari, în scădere de la 65.990 de dolari.

Aceste reduceri sunt înaintea unui credit fiscal federal de 7.500 de dolari care a intrat în vigoare pentru multe vehicule electrice la 1 ianuarie, care ar putea aduce reduceri de peste 30%.

De asemenea, Tesla a redus preţurile pentru SUV-ul său crossover de lux Model X şi sedanul Model S în Statele Unite.

Un purtător de cuvânt al Tesla Germania a declarat că o inflaţie mai mică a costurilor a fost, de asemenea, un factor de reducere a preţurilor pe piaţa sa europeană de top, fără a preciza care costuri au scăzut.

În Germania, Tesla a redus preţurile cu aproximativ 1% până la aproape 17% pentru Model 3 şi Model Y.

Cel mai bine vândut Model Y va costa acum 44.890 de euro (48.499 dolari), în scădere cu 9.100 de euro.

De asemenea, compania a redus preţurile în Austria, Elveţia şi Franţa.

În Franţa, clienţii care cumpără Model 3 cu 44.990 de euro vor primi acum o reducere suplimentară printr-o subvenţie guvernamentală de 5.000 de euro pentru o schemă de vehicule electrice cu un prag de 47.000 de euro.

Mişcarea extinde vehiculele din gama Tesla eligibile pentru creditul fiscal al administraţiei Biden.

Înainte de reducerea preţului, versiunea cu cinci locuri a Modeli Y nu era eligibilă.

După reducerea preţului, versiunea cu autonomie mai mare a Model Y se va califica.

Deutsche Bank a estimat că un Model Y, după creditele fiscale, ar putea fi cu 18.000 de dolari mai ieftin decât rivalul Ford, Mustang Mach E.

Marjele de profit brute ale vehiculelor Tesla, care sunt printre cele mai mari din industrie, ar scădea cu 3 puncte procentuale în 2023 faţă de 2022, a estimat ea, dar ”miscarea ofensivă îndrăzneaţă” a lui Tesla a asigurat creşterea şi a pus concurenţii în mare dificultate, a spus brokerul.

În timp ce acţiunile Tesla au scăzut, acţiunile rivalilor au fost afectate şi mai tare. Acţiunile producătorilor de automobile din SUA General Motors şi Ford Motor au scăzut cu 4,5% şi, respectiv, 6%, aflându-se printre cei mai mari perdanţi în cadrul indicelui S&P 500, în timp ce în Europa, acţiunile Stellantis au coborât cu 3,7%, iar Volkswagen cu 3,6%.

Analistul Wedbush, Dan Ives, a spus că această măsură ar putea creşte livrările globale ale Tesla cu 12% până la 15% în acest an şi arată că Musk răspunde la concurenţa în creştere, scrie news.ro

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Reformele lui Javier Milei aruncă Argentina în haos – Buenos Aires-ul zguduit de ciocniri între protestatari și forțele de ordine

Publicat

in

Senatul Argentinei a aprobat cu strictețe pachetul controversat de reformă economică al președintelui Javier Milei, votul având loc în timp ce ciocniri violente au avut loc între protestatari și poliția împotriva revoltelor, notează BBC

.

Manifestanții din Buenos Aires – care spun că măsurile vor răni milioane de argentinieni – au aruncat cu bombe cu benzină și cu pietre, dând foc mașinilor.

Un număr de persoane au fost raportate rănite, presa locală descriind scena de miercuri drept un „câmp de luptă”.

Reformele, care vizează revigorarea economiei țării, includ declararea stării de urgență economică, reducerea pensiilor și diminuarea drepturilor muncii.

Domnul Milei, un economist de dreapta, a fost ales în mijlocul unei crize economice profunde pe care încă se luptă să o stăpânească după șase luni de mandat.

Inflația anuală este în prezent aproape de 300%, în timp ce mai mult de jumătate dintre argentinieni trăiesc acum în sărăcie.

Măsurilor „șoc” ale domnului Milei li se opun partidele politice de stânga, sindicatele și organizațiile sociale.

Dar moțiunea, care inițial a fost egală cu 36-36 în Senat, a fost adoptată preliminar miercuri, după ce șefa camerei, vicepreședintele Victoria Villarruel, a rupt egalitatea.

„Pentru acei argentinieni care suferă, care așteaptă, care nu vor să-și vadă copiii plecând din țară… votul meu este afirmativ”, a spus doamna Villaruel după ruperea egalității.

Proiectul de lege cu 328 de articole va fi analizat punct cu punct înainte de aprobarea sa completă așteptată joi.

Apoi se va întoarce la camera inferioară pentru a avea un acord final.

Înainte de aprobarea proiectului de lege în Senat, protestatarii au scandat: „Țara nu este de vânzare, țara este apărată”, în timp ce pe un banner scria: „Cum poate un șef de stat să urască statul?”

Cercetele au izbucnit atunci când protestatarii au încercat să se îndrepte spre Congres prin garduri, manifestanții aruncând cu pietre în ofițeri care i-au pulverizat cu piper.

Observatorii și parlamentarii opoziției au spus că zeci de manifestanți și o mână de parlamentari au primit îngrijiri medicale. Cel puțin cinci parlamentari din opoziție din mulțime au fost internați, a declarat legislatorul Cecilia Moreau pentru agenția de presă AFP.

Cel puțin 20 de polițiști au fost, de asemenea, răniți, au spus oficialii. Forțele de securitate au declarat că au arestat 15 persoane.

„Nu ne putem crede că în Argentina discutăm despre o lege care ne va da înapoi cu 100 de ani”, a declarat Fabio Nunez, un avocat protestant în vârstă de 55 de ani, citat de AFP.

Biroul președintelui Milei a emis o declarație prin care mulțumește forțelor de securitate pentru reprimarea a ceea ce a descris drept „terorişti” care încearcă să execute o lovitură de stat.

„Vom schimba Argentina, o vom face cea mai liberală țară din lume”, a declarat Milei la o conferință la Buenos Aires.

Proiectul de lege extrem de divizibil a fost aprobat de camera inferioară în aprilie, după ce i s-au adus modificări semnificative.

Dl Milei a ajuns în funcție în 2023, după ce a promis că va duce o motoferăstrău la cheltuielile publice.

În timp ce se afla în campanie, a ținut chiar și un ferăstrău cu lanț în timp ce ținea un discurs pentru a simboliza hotărârea sa de a face acest lucru.

De atunci, el a tăiat cabinetul la jumătate, a tăiat 50.000 de locuri de muncă publice, a suspendat noi contracte de lucrări publice și a smuls subvențiile pentru combustibil și transport.

Citeste mai mult

NATIONAL

Forţele israeliene şi-au intensificat ofensiva în vestul oraşul Rafah, în pofida eforturilor diplomatice

Publicat

in

Tancurile israeliene au pătruns mai adânc în zona de vest a oraşului Rafah din Fâşia Gaza, după una dintre cele mai grele nopţi de bombardamente din aer, de la sol şi de pe mare, forţând multe familii să îşi părăsească locuinţele şi corturile pe întuneric, au declarat joi localnici pentru Reuters.

Forţele israeliene, potrivit localnicilor, ar fi avansat în zona Al-Mawasi din Rafah, în apropierea de plajă, desemnată ca zonă umanitară în toate anunţurile şi hărţile publicate de armata israeliană de când a început ofensiva de la Rafah, în luna mai.

Armata israeliană a negat într-un comunicat că ar fi lansat lovituri în interiorul zonei umanitare Al-Mawasi.

Israelul a declarat că asaltul său a urmărit să elimine ultimele unităţi de luptă intacte ale Hamas în Rafah, oraş care adăpostea peste un milion de oameni înainte de începerea ultimului atac. Majoritatea acestora se deplasează acum spre nord, către Khan Yunis şi Deir Al-Balah, în centrul Fâşiei Gaza.

Forţele israeliene au precizat într-un comunicat că au continuat “operaţiunile ţintite, bazate pe informaţii”, la Rafah, afirmând că au localizat arme şi au ucis palestinieni înarmaţi în lupte corp la corp.

În ultimele 24 de ore, armata a declarat că a lovit din aer 45 de ţinte în Fâşia Gaza, inclusiv structuri militare, celule militante, lansatoare de rachete şi puţuri de tunel.

Israelul a exclus pacea până când gruparea islamistă Hamas nu va fi eradicată, în timp ce o mare parte din Gaza se află în ruine. Dar Hamas s-a dovedit a fi rezistentă, combatanţi ai grupării reapărând în zone în care forţele israeliene declaraseră anterior că i-au învins şi i-au forţat să se retragă, notează Reuters.

Gruparea Hamas a salutat noua propunere a SUA de încetare a focului, dar a făcut unele amendamente, reafirmându-şi poziţia conform căreia orice acord trebuie să asigure sfârşitul războiului, o cerere pe care Israelul o respinge în continuare.

Israelul a calificat răspunsul Hamas la noua propunere de pace a SUA drept o respingere totală. Dar eforturile de a se ajunge la un acord continuă, potrivit mediatorilor Qatar şi Egipt, susţinuţi de Statele Unite.

De la un scurt armistiţiu de o săptămână în noiembrie trecut, încercările repetate de a aranja o încetare a focului au eşuat, Hamas insistând asupra unei încetări permanente a războiului şi a unei retrageri totale a Israelului din Gaza, aminteşte agenţia de presă citată.

Hamas a precipitat războiul atunci când comandourile sale s-au infiltrat în sudul Israelului şi au comis un atac brutal la 7 octombrie, omorând aproximativ 1.200 de persoane şi luând peste 250 de ostatici în enclavă, potrivit calculelor israeliene.

Invazia şi bombardamentele israeliene care au urmat asupra Fâşiei Gaza au ucis cel puţin 37.000 de persoane, potrivit Ministerului Sănătăţii din guvernul Hamas. Alte mii de palestinieni se tem să nu fie îngropaţi sub dărâmături, iar cea mai mare parte din cei 2,3 milioane de locuitori ai enclavei se deplasează dintr-un loc în altul, potrivit Reuters.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend