Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Elon Musk mută decisiv! Tesla a redus prețurile vehiculelor sale electrice la nivel global cu până la 20%

Publicat

in

Miliardarul Elon Musk a luat decizia de a reduce preţurile vehiculelor sale electrice la nivel global, cu până la 20%. Reducerile pot face ca maşinile electrice să fie accesibile persoanelor care anterior au fost scoase de pe piaţă

Măsura marchează o inversare faţă de strategia producătorului auto din ultimii doi ani, când comenzile de vehicule noi au depăşit oferta.

CEO-ul Elon Musk a avertizat anterior că perspectiva recesiunii şi a ratelor dobânzilor mai mari înseamnă că Tesla ar putea reduce preţurile pentru a susţine creşterea în detrimentul profitului.

Musk a recunoscut anul trecut că preţurile au devenit ”îngrozitor de ridicate” şi ar putea afecta cererea.

Acţiunile Tesla au scăzut vineri cu 2,6%, după cel mai prost an al acţiunilor de la înfiinţare, din cauza problemelor de livrare şi a concurenţei în creştere.

Tesla a redus preţurile în Statele Unite, Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, în urma unei serii de reduceri săptămâna trecută în Asia, ceea ce analiştii au văzut ca o şansă clară pentru ambii rivali mai mici, care au pierdut numerar, şi pentru producătorii de automobile tradiţionali, care au intensificat în mod agresiv electrivicarea producţiei de vehicule.

”Concurenţa vine şi ei răspund cu reduceri de preţ”, a spus Thomas Hayes, preşedinte şi membru director al Great Hill Capital.

Reducerile pot face ca maşinile electrice să fie accesibile persoanelor care anterior au fost scoase de pe piaţă.

Cumpărătorii din SUA şi Franţa ar putea profita atât de reducerile, cât şi de creditele fiscale federale disponibile pentru anumite achiziţii de vehicule electrice.

Reducerile de preţ în SUA pentru cele mai vândute produse Tesla, sedanul Model 3 şi SUV-ul crossover Model Y, sunt între 6% şi 20%, au arătat calculele Reuters, modelul Y de bază costând acum 52.990 de dolari, în scădere de la 65.990 de dolari.

Aceste reduceri sunt înaintea unui credit fiscal federal de 7.500 de dolari care a intrat în vigoare pentru multe vehicule electrice la 1 ianuarie, care ar putea aduce reduceri de peste 30%.

De asemenea, Tesla a redus preţurile pentru SUV-ul său crossover de lux Model X şi sedanul Model S în Statele Unite.

Un purtător de cuvânt al Tesla Germania a declarat că o inflaţie mai mică a costurilor a fost, de asemenea, un factor de reducere a preţurilor pe piaţa sa europeană de top, fără a preciza care costuri au scăzut.

În Germania, Tesla a redus preţurile cu aproximativ 1% până la aproape 17% pentru Model 3 şi Model Y.

Cel mai bine vândut Model Y va costa acum 44.890 de euro (48.499 dolari), în scădere cu 9.100 de euro.

De asemenea, compania a redus preţurile în Austria, Elveţia şi Franţa.

În Franţa, clienţii care cumpără Model 3 cu 44.990 de euro vor primi acum o reducere suplimentară printr-o subvenţie guvernamentală de 5.000 de euro pentru o schemă de vehicule electrice cu un prag de 47.000 de euro.

Mişcarea extinde vehiculele din gama Tesla eligibile pentru creditul fiscal al administraţiei Biden.

Înainte de reducerea preţului, versiunea cu cinci locuri a Modeli Y nu era eligibilă.

După reducerea preţului, versiunea cu autonomie mai mare a Model Y se va califica.

Deutsche Bank a estimat că un Model Y, după creditele fiscale, ar putea fi cu 18.000 de dolari mai ieftin decât rivalul Ford, Mustang Mach E.

Marjele de profit brute ale vehiculelor Tesla, care sunt printre cele mai mari din industrie, ar scădea cu 3 puncte procentuale în 2023 faţă de 2022, a estimat ea, dar ”miscarea ofensivă îndrăzneaţă” a lui Tesla a asigurat creşterea şi a pus concurenţii în mare dificultate, a spus brokerul.

În timp ce acţiunile Tesla au scăzut, acţiunile rivalilor au fost afectate şi mai tare. Acţiunile producătorilor de automobile din SUA General Motors şi Ford Motor au scăzut cu 4,5% şi, respectiv, 6%, aflându-se printre cei mai mari perdanţi în cadrul indicelui S&P 500, în timp ce în Europa, acţiunile Stellantis au coborât cu 3,7%, iar Volkswagen cu 3,6%.

Analistul Wedbush, Dan Ives, a spus că această măsură ar putea creşte livrările globale ale Tesla cu 12% până la 15% în acest an şi arată că Musk răspunde la concurenţa în creştere, scrie news.ro

Citeste mai mult

NATIONAL

11 perioade marcate de răciri accentuate ale climei, numai în ultimii 8.000 de ani / Semnalul de alarmă tras de specialiști

Publicat

in

​Una dintre ideile larg vehiculate în mediul științific a fost aceea că Holocenul, o eră geologică al cărei debut a avut loc acum circa 12.000 de ani, a fost marcat de o perioadă relativ stabilă din punct de vedere climatic. O perioadă lipsită de oscilații climatice majore, care a permis umanității să inventeze agricultura, să creeze mari așezări urbane, să dezvolte civilizația și să prospere.

Răcire globalăFoto: Michael Osterrieder / Panthermedia / Profimedia

Este o idee complet falsă, susține un grup de cercetători din Norvegia, Germania și Elveția, într-un studiu publicat în revista Nature Communications Earth & Environment. Realitatea a fost mult diferită față de ceea ce s-a vehiculat până acum.

Iar acest lucru se datorează unei game largi de incertitudini privind datarea, unor părtiniri sezoniere, având în vedere că datele provin în general din perioadele de vară, precum și unor părtiniri emisferice, atâta vreme cât mai toate informațiile provin din emisfera nordică.

Pentru a corecta imaginea tabloului climatic din ultimele douăsprezece milenii, cercetătorii europeni au apelat la un nou catalog al variabilității cantității de energie solară care a afectat atmosfera terestră, catalog creat de specialiștii de la Institutul Max Planck, Germania, precum și la ultimele date privind influența vulcanilor asupra climei din ultimii 11.500 de ani.

Astfel, autorii studiului au putut identifica mai multe episoade de oscilații climatice, în special de scădere dramatică a temperaturilor globale. Mai exact, au existat nu mai puțin de 11 perioade marcate de răciri accentuate ale climei, numai în ultimii 8.000 de ani.

Toate aceste oscilații climatice au fost corelate cu erupții vulcanice puternice, iar asta, spun cercetătorii, a dus la un efect de domino. Pe măsură ce gheața s-a acumulat la poli sau sub forma ghețarilor continentali, aceasta a reflectat energia solară, fapt ce a condus către o și mai puternică scădere a temperaturilor.

Este adevărat că schimbările de acest gen nu au fost unele comparabile cu cele din ultima perioadă glaciară, însă vorbim despre scăderi semnificative, care indică diferențe de mai multe grade Celsius.

Spre exemplu, au existat scăderi ocazionale ale temperaturilor cu până la 2 grade Celsius față de perioada preindustrială (ca o comparație, în timpul ultimului maxim glaciar, acum circa 23.000 de ani, temperaturile globale erau cu 6 grade Celsius mai joase). Pe de altă parte, creșterea temperaturilor actuale, una datorată în cea mai mare parte influenței omului, este de doar circa 1,2 grade Celsius față de aceeași perioadă preindustrială.

Interesant este că specialiștii nu au putut observa perioade de încălzire globală în tot acest interval, excepție făcând perioada prezentă. Așa numitele episoade de încălzire din Antichitate sau Evul mediu au fost doar unele regionale, susțin specialiștii.

Studiul nu doar că prezintă o imagine detaliată a climatului din Holocen, însă se vrea și un semnal de alarmă cu privire la schimbările climatice din prezent și, mai ales, asupra faptului că nu este nevoie de schimbări majore pentru a produce modificări drastice în ceea ce înseamnă climatul global.

Un exemplu ideal în acest sens în reprezintă vulcanii. Deși emit dioxid de carbon, conchid semnatarii studiului, un gaz cu puternic efect de seră, aerosolii de sulfat vulcanic emiși în atmosferă sunt capabili să blocheze lumina solară, fapt ce poate duce la o scădere substanțială a temperaturilor. În contrapartidă, oamenii emit de 40 până la 100 de ori mai mult dioxid de carbon decât vulcanii, iar efectele sunt cât se poate de vizibile azi.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro

Citeste mai mult

NATIONAL

Liberalii, mulțumiți de rezultatul alegerilor / Ciucă: Votul reconfirmă că PNL este cel mai puternic partid de dreapta din România

Publicat

in

Deși au pierdut șase Consilii Județene printre care Suceava , Prahova și Timiș, conducerea PNL a anunțat că este mulțumită de rezultatul alegerilor. După o ședință care a durat mai bine de șase ore, liberalii au anunțat că votul din 9 iunie a reconfirmat PNL -ul drept „cel mai puternic partid de dreapta din România”.

Nicolae CiucăFoto: Inquam Photos / George Călin

Președintele PNL, Nicolae Ciucă a anunțat că toţi liderii de filială au stabilit, în unanimitate, ca partidul să aibă propriul candidat la alegerile prezidenţiale.

”Am avut o analiză a rezultatelor şi, sigur, am plecat de la datele pe care le avem astăzi de la BEC. Discutăm despre scorul politic al PNL, de peste 30%, şi un număr de 2,5 milioane de voturi (…) Acest vot totodată reconfirmă PNL ca fiind cel mai puternic partid de dreapta din România”, a declarat, liderul PNL, Nicolae Ciucă.

Preşedintele PNL a anunţat că toţi preşedinţii de filială au stabilit, în unanimitate, ca liberalii să aibă propriul candidat la alegerile prezidenţiale.

”Am avut dialog şi am lăsat fiecare preşedinte de filială să-şi exprime propria analiză, propriul punct de vedere. La final am avut o discuţie legată de perspectiva alegerilor viitoare”, a anunţat liderul PNL.

Întrebat dacă s-a pus în discuţie ca eventuala sa candidatură la alegerile prezidenţiale să fie susţinută de mai multe formaţiuni de dreapta, Nicolae Ciucă a răspuns:

”Ceea ce vă pot spune cât se poate de asumat şi de responsabil este faptul că, pe o aslfel de decizie, ne luăm această libertate de a discuta, de a negocia cu orice paetid care doreşte să susţină politicile de dreapta, ţinând cont de faptul că PNL a fost partidul care, de când este la guvernare (…) a fost apărătorul a ceea ce a însemnat cota unică, Pilonul II de pensii. Am fost cei care am susţinut mediul de afaceri şi am vorbit şi am făcut tot ce a ţinut de noi să venim cu politici care să crească, să consolidere capitalul românesc”, a explicat Ciucă.

Liberalii s-au reunit vineri, la Brașov, într-o ședință cu liderii de organizații pentru a analiza rezultatul alegerilor.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend