Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Elevii se întorc luni la școală. Regulile care trebuie respectate în contextul alertei de gripă

Publicat

in

​Elevii revin luni, 9 ianuarie, la cursuri, școlile fiind obligate să respecte o serie de reguli în contextul alertei de gripă.

Scoala119Foto: Hotnews

Ministerul Sănătății a transmis, printr-o instrucțiune, ce măsuri care se instituie la nivelul unităților de învățământ.

Astfel se va proceda la:

  • realizarea triajului zilnic în colectivitățile școlare;
  • informarea părinților sau aparținătorilor legali privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii;
  • asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;
  • aerisirea periodică a încăperilor;
  • respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință;
  • recomandarea utilizării măștii de protecție de către cadrele didactice și, eventual, de către elevi și studenți.

Ministerul Educației: Recomandarea a fost ca accentul să fie pus pe prevenţie

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a încurajat vineri, în cadrul unei videoconferinţe, inspectorii şcolari generali să sprijine şcolile pentru a continua procesul educaţional în condiţii normale, să pună accent pe prevenţie şi să se consulte cu Ministerul Educaţiei în “situaţia excepţională” în care o unitate de învăţământ solicită suspendarea temporară a cursurilor.

Potrivit unui comunicat remis presei, Ministerul Educaţiei a transmis, din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică, o serie de materiale informative cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal.

“Recomandarea a fost ca accentul să fie pus pe prevenţie, să existe o comunicare strânsă cu DSP-urile şi să se ţină cont de recomandările făcute de acestea”, afirmă sursa citată.

Totodată, precizează Ministerul Educaţiei, conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar au următoarele obligaţii:

  • diseminarea către părinţii sau reprezentanţii legali ai elevilor/preşcolarilor/ antepreşcolarilor a informaţiilor cu privire la recunoaşterea simptomelor de gripă sau alte infecţii respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătăţii;
  • realizarea triajului zilnic în colectivităţi şcolare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;
  • asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecţia periodică a mâinilor şi suprafeţelor;
  • efectuarea dezinfecţiei periodice a spaţiilor de învăţământ;
  • aerisirea periodică a încăperilor;
  • instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosinţă;
  • recomandarea folosirii măştilor de protecţie sanitară, atât pentru personal, cât şi pentru elevi/preşcolari;
  • informarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariţia simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicaţiilor terapeutice, izolării şi efectuării unor eventuale investigaţii suplimentare.

Când este următoarea vacanță

Următoarea vacanţă, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, este programată în perioada 6 – 26 februarie 2023.

Pentru prima dată structura noului an şcolar include cinci module de învăţare şi cinci vacanţe:

Modulul 1

– cursuri – de luni, 5 septembrie, până vineri, 21 octombrie

– vacanţă – de sâmbătă, 22 octombrie, până duminică, 30 octombrie;

Modulul 2

– cursuri – de luni, 31 octombrie, până joi, 22 decembrie

– vacanţă – de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;

Modulul 3

– cursuri – de luni, 9 ianuarie, până vineri, 3 februarie, respectiv vineri, 10 februarie sau vineri, 17 februarie, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti

– vacanţă – o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 6 – 26 februarie;

Modulul 4

– cursuri – de luni, 13 februarie, respectiv luni, 20 februarie, sau luni, 27 februarie, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, până joi, 6 aprilie

– vacanţă – de vineri, 7 aprilie, până marţi, 18 aprilie;

Modulul 5

– cursuri – de miercuri, 19 aprilie, până vineri, 16 iunie

– vacanţă – de sâmbătă, 17 iunie, până duminică, 3 septembrie.

În zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă nu se organizează cursuri.

Programele “Şcoala altfel” şi “Săptămâna verde” se vor desfăşura în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri.

Prin excepţie, la clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal, în perioadele dedicate programelor “Şcoala altfel” şi “Săptămâna verde” se organizează activităţi de instruire practică.

În situaţia suspendării cursurilor, conform regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, măsurile privind parcurgerea integrală a programei şcolare prin modalităţi alternative stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ nu se dispun în perioada vacanţelor şcolare.

Totodată, în situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, cu avizul Ministerului Educaţiei, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar stabilite prin ordin.

Solicitarea de modificare a structurii anului şcolar se face după consultarea consiliului reprezentativ al părinţilor.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Tadjikistanul l-a convocat pentru discuții pe ambasadorul rus într-un moment de tensiuni între cele două țări

Publicat

in

De

Ministerul Afacerilor Externe tadjik a anunţat că l-a convocat luni pe ambasadorul rus în Tadjikistan pentru a-i aduce la cunoştinţă „preocuparea” față de „încălcări ale drepturilor” cu care se confruntă în prezent cetăţenii tadjici în Rusia, informează AFP și Agerpres.

Presedintele tadjik Emomali Rahmon (dreapta) la o reuniune a Comunitatii Statelor Independente (CSI)Foto: Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia

Această convocare intervine în condiţiile în care sute de cetăţeni tadjici s-au trezit blocaţi la sfârşitul săptămânii trecute pe mai multe aeroporturi din Moscova, poliţiştii de frontieră interzicându-le intrarea pe teritoriul rus. Potrivit ministerului tadjik, aproape 1.000 de cetăţeni din Tadjikistan au fost reţinuţi sâmbătă pe aeroportul internaţional Vnukovo, principala poartă de intrare pentru zborurile ce provin din această ţară săracă a Asiei Centrale.

În final, circa 322 de tadjici au putut intra pe teritoriul rus, însă 306 au fost înscrişi de autorităţile ruse pe o listă de persoane care trebuie expulzate, a afirmat duminică ministerul tadjik într-un comunicat. Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse a justificat sâmbătă aceste reţineri prin necesitatea de a face verificări aprofundate, în cadrul unor „măsuri anti-teroriste preventive”.

„Aceste măsuri sunt temporare şi fără legătură cu naţionalitatea cetăţenilor care sosesc în Rusia”, a dat asigurări Maria Zaharova. După atentatul sângeros de la Crocus City Hall, pe 22 martie, revendicat de gruparea Stat Islamic şi în urma căruia 12 persoane, dintre care cel puţin şapte tadici, au fost arestaţi, un număr tot mai mare de cetăţeni ai acestei ţări, care muncesc sau studiază cu milioanele în Rusia, se află în colimatorul autorităţilor ruse.

Transferurile de fonduri ale migranţilor tadjici spre ţara lor de origine reprezintă peste o treime din Produsul Intern Brut al acestei cele mai sărace foste republici sovietice din Asia Centrală, potrivit Băncii Mondiale. Tadjikistanul a protestat deja în trecut împotriva arestărilor unor cetăţeni ai săi, calificate de autorităţi drept arbitrare.

Atentatul de la Crocus City Hall, o sală de concerte de la periferia vestică a Moscovei, s-a soldat cu cel puţin 144 de morţi şi 360 de răniţi. Douăsprezece persoane în total au fost arestate de atunci.

După ce încercase inițial să acuze Ucraina că se află în spatele atentatului, Kremlinul a admis că acesta a fost comis de „islamişti radicali”, însă continuă să susțină că atacul a fost planificat cu susținere din Ucraina și Occident.

Citeste mai mult

NATIONAL

Daniil Medvedev, în optimi la ATP Madrid – Rusul, la un pas de a fi eliminat

Publicat

in

De

Daniil Medvedev a obținut calificarea în optimile turneului ATP de la Madrid, după ce a trecut în trei seturi de Sebastian Korda, scor 5-7, 7-6(4), 6-3.

Daniil MedvedevFoto: Alessandra Tarantino / AP / Profimedia

Daniil Medvedev, victorie cu emoții în fața lui Sebastian Korda la Madrid

Daniil Medvedev este în optimile turneului ATP de la Madrid.

Jucătorul clasat pe locul 4 în ierarhia mondială a trecut în trei seturi de Sebastian Korda (26 ATP), în urma unui meci ce a durat două ore și 27 de minute.

Americanul a luat primul set cu scorul de 7-5 și a fost aproape de a câștiga disputa, însă Medvedev a reușit să ia setul doi la tiebreak.

În decisiv, experiența rusului și-a spus cuvântului și acesta a obținut biletele pentru optimi.

Acolo, Medvedev îl va înfrunta pe Alexander Bublik (18 ATP), cel care a trecut în turul trei de Ben Shelton (15 ATP), scor 3-6, 7-6(2), 6-4.

Mutua Madrid Open are loc în perioada 25 aprilie – 5 mai și face parte din categoria ATP Masters 1000. Oferă premii totale de 7.877.020 de euro, iar campionul en-titre este spaniolul Carlos Alcaraz (2022, 2023).

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend