Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Elena Lasconi, întrevedere cu ministrul de Externe francez, Jean-Noël Barrot: `Franța este alături de noi!`

Publicat

in

Elena Lasconi, candidata USR la președinția României, a avut o întrevedere cu Jean-Noël Barrot, ministrul de Externe al Franței. Războiul hibrid dus de Rusia în Europa, inclusiv în România, a fost unul dintre subiectele abordate de cei doi în cadrul întâlnirii.

„Am discutat deschis despre un subiect care ne preocupă pe amândoi: războiul hibrid pe care Rusia îl duce în toată Europa. (…) Am găsit în Jean-Noël Barrot un partener de încredere”, a declarat Elena Lasconi în urma discuției purtate cu oficialul francez.

Elena Lasconi a subliniat că, în calitate de viitor președinte al României, va consolida relația bilaterală între țara noastră și Franța.

„Franța este unul dintre cei mai longevivi și buni parteneri ai României și este alături de noi. Franța și România au interese comune în multe domenii și i-am transmis ministrului de Externe francez că această relație bilaterală va avea un loc special în planurile administrației mele”, a afirmat Elena Lasconi, care a subliniat astfel una dintre prioritățile sale de politică externă.

Elena Lasconi se află în vizită de lucru la Paris, unde a participat la Forumul de Pace organizat de președintele Franței, Emmanuel Macron.

content-image

Loading

NATIONAL

Salariul mediu net a ajuns la 5.268 lei în luna octombrie. Care sunt cele mai bine plătite domenii

Publicat

in

Câştigul salarial mediu net în luna octombrie a fost 5.268 lei, în creştere cu 40 lei (+0,8%) faţă de luna septembrie 2024, iar comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,3%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna octombrie 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 8.612 lei, cu 59 lei (+0,7%) mai mare decât în luna septembrie 2024.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (11.541 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.078 lei).

Indicele câştigului salarial real a fost 107,3% în luna octombrie 2024 faţă de luna octombrie 2023. Indicele câştigului salarial real a fost 100,2% în octombrie 2024 faţă de luna septembrie 2024. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 251,6%, cu 0,4 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna septembrie 2024.

Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei

Potrivit INS, în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie).

Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

În ce domenii s-au înregistrat cele mai semnificative creșteri ale salariului net

Conform sursei citate, în luna octombrie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna septembrie 2024, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, cu 12%, respectiv în extracţia minereurilor metalifere, cu 10,2%.

De asemenea, s-au înregistrat creșteri ale salariului net și în fabricarea de mobilă, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte, activități de poștă și curierat, transporturi aeriene, silvicultură, exploatare forestieră, activități de editare.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna septembrie 2024 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producţie ori de încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 16,2% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 15,8% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.

În sectorul bugetar, în luna octombrie 2024, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+3%, ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice), respectiv în administraţia publică (+0,8%).

În sănătate şi asistenţă socială, câştigul salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă (-1,2%).

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Rusia anunţă distrugerea a cel puţin 11 drone ucrainene

Publicat

in

Rusia a anunţat că a distrus cel puţin 11 drone ucrainene, informează Rador Radio România.

Unitățile ruse de apărare aeriană au distrus cel puțin 11 drone ucrainene deasupra a trei regiuni din sudul Rusiei joi seara târziu, au declarat oficialii ruşi.

Ministerul rus al Apărării a declarat că șase drone au fost distruse deasupra regiunii Rostov, la est de Ucraina, și patru în regiunea Belgrad, chiar peste granița din nordul Ucrainei, într-o perioadă cuprinsă între orele 21:00 și 22:00, ora locală.

Guvernatorul regiunii Briansk, de asemenea la frontiera de nord, a declarat că apărarea aeriană locală a distrus o dronă.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

LIVE TEXT – Război în Ucraina: Rușii sunt la doar șase kilometri de Pokrovsk, iar situația în acest sector al frontului rămâne critică

Publicat

in

Rușii sunt la doar șase kilometri de Pokrovsk, iar situația în acest sector al frontului rămâne critică, arată cel mai nou raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Conform analiștilor americani, forțele ucrainene se confruntă cu atacuri puternice și cu o superioritate semnificativă de efective și artilerie a trupelor ruse. În următoarele zile, rușii ar putea încerca să înconjoare forțele ucrainene pentru a pregăti o ofensivă asupra localității Șevcenkove.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 13 decembrie, ora 03,00: VIDEO FOTO Cercetător cheie pentru armata rusă, asasinat la Moscova: presa ucraineană a făcut anunțul

Un cercetător rus, Mihail Şaţki, care lucra la modernizarea rachetelor Kh-59 şi Kh-69 pe care armata rusă le foloseşte cu regularitate în atacurile asupra Ucrainei, a fost ucis în regiunea capitalei ruse Moscova, a declarat agenţiei publice ucrainene Ukrinform o sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene, relatează joi agenţia EFE, relatează Agerpres.

„Informaţiile despre lichidarea lui Şaţki corespund realităţii”, a declarat sursa pentru Ukrinform, confirmând astfel informaţii publicate anterior de canalul rus de Telegram Astra, care a scris despre împuşcarea mortală a cercetătorului şi a publicat inclusiv o presupusă fotografie a cadavrului acestuia la locul asasinatului.

Continuarea aici

content-image

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Conference League: Fiorentina, 7-0 cu LASK Linz / Au obţinut victorii şi Chelsea, Guimaraes şi Panathinaikos / Rezultatele partidelor de joi

Publicat

in

Formaţia Fiorentina a învins, joi seară, pe teren propriu, cu scorul de 7-0, echipa LASK Linz, într-un meci din etapa a cincea din Conference League.

Tot joi, Chelsea a învins cu 3-1 Astana, informează news.ro.

Rezultatele partidelor din etapa a cincea:

Vikingur Reykjavik – Djurgårdens IF 1-2

FC Astana – Chelsea FC 1-3

Dinamo Minsk – Larne FC 2-0

FC Copenhaga – Hearts FC 2-0

FC Noah – APOEL FC 1-3

Fiorentina – LASK Linz 7-0

HJK Helsinki – Molde FK 2-2

Istanbul Başakşehir – FC Heidenheim 3-1

Legia Varşovia – FC Lugano 1-2

Olimpija Ljubljana – Cercle Brugge 1-4

Petrocub Hînceşti – Real Betis 0-1

KAA Gent – Bačka Topola 3-0

Mlada Boleslav – Jagiellonia 1-0

Omonia Nicosia – Rapid Viena 3-1

Pafos FC – Celje 2-0

Shamrock Rovers – Borac Banja Luka 3-0

St. Gallen – Vitória Guimarães 1-4

The New Saints – Panathinaikos 0-2

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice

Publicat

in

Utilizând un laptop şi un smartphone de la locuinţa sa din Salonic, Grecia, un consultant în securitate cibernetică a reuşit să ocolească dispozitivele de siguranţă din panourile fotovoltaice din întreaga lume şi să dobândească acces la mai multă energie electrică decât cea care trece prin întregul sistem energetic al Germaniei, conform Bloomberg, informează Agerpres.

El spune că tot ceea ce este necesar pentru a pune în pericol siguranţa reţelei energetice a Europei este un hacker şi câteva panouri fotovoltaice cu probleme.

Acest „white-hat hacker”, Vangelis Stykas, o persoană care testează programe software astfel încât companiile să poată remedia problemele, spune că a ajuns suficient de departe pentru a opri funcţionarea panourilor fotovoltaice.

În testele sale, Vangelis Stykas a vizat invertoarele, acele componente care sunt conectate la cloud şi care convertesc lumina în electricitate pentru reţea. Un actor rău intenţionat ar putea opri invertoarele, să le infecteze cu malware sau să planteze capcane digitale pe care să le activeze ulterior.

Creşterea explozivă a panourilor fotovoltaice instalate pe acoperişul locuinţelor înseamnă că există milioane de puncte de conectare la reţea, ceea ce creează o vulnerabilitate pe care hackerii o pot folosi. Cel mai grav impact ar fi prăbuşirea în cascadă a reţelelor energetice de pe întregul continent.

Acest risc este un motiv de îngrijorare pentru companiile de utilităţi şi guverne, care se confruntă cu tot mai multe atacuri cibernetice.

„Există o anumită naivitate cu privire la riscuri”

„Suntem din ce în ce mai dependenţi de aceste dispozitive, dar în timp ce devin vitale pentru infrastructura naţională, ele nu sunt complet sigure. Dacă acestea pot fi atacate cibernetic, asta lasă reţeaua energetică a Europei, de care depinde stilul nostru de viaţă, vulnerabilă”, spune Stykas, co-fondatorul firmei de securitate cibernetică Atropos.ai.

Zilele trecute, compania românească Electrica SA, care furnizează energie electrică pentru aproximativ patru milioane de persoane, a anunţat că a fost vizată de un atac cibernetic şi că îşi coordonează răspunsul cu autorităţile naţionale.

„Există o anumită naivitate cu privire la riscuri. Ar trebui să fie mai multă îngrijorare cu privire la acest subiect decât există în prezent”, spune Harry Krejsa, director la Carnegie Mellon Institute for Strategy & Technology din Pittsburgh.

Pe măsură ce panourile fotovoltaice proliferează, cei care se ocupă cu remedierea problemelor se străduiesc să ţină pasul cu cei care vor să profite de vulnerabilităţi.

IEA estimează că în 2030 peste 100 de milioane de gospodării din întreaga lume se vor baza pe panourile fotovoltaice de pe acoperiş pentru aprovizionarea cu energie. Însă acest progres ridică şi unele posibile riscuri. Cererea mare de echipamente pune presiune asupra lanţurilor de aprovizionare, ceea ce forţează unele companii energetice să aibă de a face cu producători mai puţin cunoscuţi, cu care nu au mai făcut afaceri până acum. Mulţi dintre aceşti producători se concentrează pe menţinerea preţurilor la un nivel redus, astfel că nu cheltuie bani pe programatori experimentaţi care să pună la punct sisteme software sofisticate pentru protecţia echipamentelor.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Elon Musk, ‘adevăratul câștigător’ al alegerilor din SUA. Victoria lui Trump dublează valoarea acțiunilor Tesla, care au ajuns la un nivel record

Publicat

in

Acțiunile Tesla au crescut miercuri cu aproape 6%, ridicând prețul peste nivelul maxim înregistrat în 2021. Valoarea acțiunilor, care s-a dublat anul trecut, a crescut cu aproximativ 71% în 2024. Aproape toate câștigurile din acest an au apărut după victoria lui Donald Trump în alegeri, punctează Mediafax.

Acțiunile companiei de vehicule electrice a lui Elon Musk au crescut miercuri peste nivelul istoric, depășind recordul anterior atins în 2021, potrivit CNBC. Acțiunea a fost cotată la prețul de 424,77 dolari, cu aproximativ 15 dolari peste vârful anterior de 409,97 dolari din 4 noiembrie 2021.

Creșterea cu 38% a acțiunilor Tesla din noiembrie a marcat cea mai bună performanță lunară din ianuarie 2023 și a zecea cea mai bună performanță înregistrată vreodată. Rezultatele indică o schimbare dramatică în comparație cu începutul anului. Acțiunile companiei au scăzut cu 29% în primele trei luni ale anului 2024. A fost cel mai rău trimestru pentru acțiuni de la sfârșitul anului 2022 și al treilea cel mai rău din 2010 de când Tesla a fost cotată la bursă. Atunci, investitorii erau îngrijorați și puneau rezultatele slabe pe seama concurenței crescute din China.

Elon Musk a fost unul dintre principalii susținători ai lui Donald Trump. El a cheltuit sute de milioane de dolari în campania electorală a lui Trump. În schimb, președintele ales i-a oferit lui Musk o poziție importantă în următorul Guvern SUA. El va conduce un nou departament care va propune măsuri pentru reducerea cheltuielilor guvernamentale.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend