Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Edi Iordanescu, după înfrângerea cu Olanda: „Plecăm cu capul sus, dar cu sufletul frânt”. Declarație surprinzătoare despre continuarea la „națională”

Publicat

in

Edi Iordănescu, selecționerul echipei naționale a României, a spus, la finalul meciului din optimi România – Olanda (0-3), că este mândru de băieții pe care îi antrenează și și-a cerut scuze suporterilor români. „N-am reușit să ne ridicăm la nivelul lor, ei sunt campionii Europei, noi nu suntem. Poate în viitor”, a spus antrenorul.

„Plecăm cu capul sus, dar cu sufletul frânt. Am dat totul. Încheiem o poveste foarte frumoasă care poate să aducă în viitor lucruri foarte bune dacă știm cum să gestionăm acest moment. Pentru fotbalul românesc poate să fie un nou început. Eu le mulțumesc băieților pentru tot parcursul și pentru toată implicarea lor. Au depășit limite, au rupt bariere, să nu uităm că România s-a calificat de pe primul loc, a câștigat grupa de la Euro”, a spus Edi Iordănescu, în interviul de după meci.

Selecționerul României a subliniat superioritatea valorică a Olandei și a mulțumit fanilor români. „E foarte greu într-o vară să depășești zeci de ani de decalaje între noi și fotbalul olandez. Le mulțuimesc băieților, sunt mândru de ei și le cer iertare suporterilor pentru că n-am reușit să ne ridicăm la nivelul lor, ei sunt campionii Europei, noi nu suntem. Poate în viitor.

„Primele 20 de minute ne-au aparținut, am vrut să surprindem. Am fost intenși, am fost agresivi, apoi la prima dificultateau creat golul. Dar vedeți că toate golurile sunt acțiuni individuale, calitate foarte mare. Echipa a dat tot ce a avut mai bun”

Edi Iordănescu, selecționerul României

„În momentul ăsta, familia mea are mai multă nevoie decât naționala României”

Întrebat dacă rămâne la echipa națională, Iordănescu a dat un răaspun cu subînțeles.

„Pentru mine lucrurile sunt clare. Eu sunt mândru de tot ce s-a realizat aici, de eecipă, de familia din jurul echipei, de colegii mei. Această echipă națională poate să continue să crească. Am nevoie de odihnă, după care cu siguranță va fi o discuție cu federația și cu președintele, cărora le mulțumesc pentru tot suportul, dar în același timp va fi o discuție cu familia mea. NU știu ce o să fie, dar știu un lucru clar: în momentul ăsta, familia mea are mai multă nevoie decât naționala României. Cel puțin în acest moment asta simt. Doi ani jumătate au fost foarte grei”

Echipa națională a României părăsește Euro 2024, după ce a pierdut în fața Olandei în optimi. Partida a început absolut surprinzător, cu o echipă a României care s-a năpustit spre careul advers și, minute bune, i-a fixat pe olandezi în propriul teren. Apoi, însă, a început contraofensiva Olandei, care a câștigat meciul cu 3-0.

Din Germania, Gică Hagi îi laudă pe „tricolori”: „Sunt mândru, au intrat în istorie!”, a spus el pentru ProTV.

Gakpo, autorul primului gol: „România a fost o echipă dificilă, cu câteva pătrunderi periculoase, dar ne-am descurcat foarte bine ca echipă. A fost un meci bun, cu goluri bune și fotbal bun pe alocuri. Am simțit că suntem în control”.

Citește și: România – Olanda 0-3. Scene de emoție și „sentiment intens românesc” la Munchen / În ciuda scorului sever, 25.000 de români i-au ovaționat la final pe jucători / La golurile olandezilor au greșit Rațiu, Niță și Drăgușin, trei dintre cei mai buni oameni ai „naționalei” / Primele reacții

Loading

NATIONAL

Colapsul regimului Assad – Cum a căzut un imperiu care părea de piatră / Aliați absenți și soldați fără motivație (analiză)

Publicat

in

Farhan al-Khouli, un recrut militar sirian în vârstă de 23 de ani, a fost prost plătit și demoralizat. Avanpostul său din mărăcinișul de lângă orașul Idlib, controlat de rebeli, ar fi trebuit să aibă nouă soldați, dar avea doar trei, după ce unii dintre ei au mituit ofițerii să scape de serviciu. Dintre cei doi recruți care îl însoțeau pe Farhan al-Khouli, unul era considerat de superiorii săi inapt din punct de vedere mintal și nu i se putea încredința o armă, a spus Khouli. Ani de zile, rebelii islamiști din Hayat Tahrir al-Sham au stat în spatele liniei frontului din apropiere, războiul civil sirian fiind înghețat. Dar miercuri, 27 noiembrie, comandantul lui Khouli – aflat la un alt post în spatele liniei frontului – l-a sunat pe telefonul mobil pentru a-i spune că un convoi rebel se îndreaptă spre el. Ofițerul i-a spus că unitatea trebuie să rămână pe poziții și să lupte, informează Reuters într-o analiză despre căderea regimului Assad, relatează Mediafax.

În schimb, Khouli și-a pus telefonul pe modul avion, s-a îmbrăcat în haine civile, și-a aruncat pușca și a fugit, scrie Reuters. În timp ce mergea pe drumul de întoarcere spre sud, alte grupuri de soldați își abandonau și ele posturile.

„M-am uitat înapoi și i-am văzut pe toți mergând în spatele meu. Când au văzut o persoană fugind, toată lumea a început să arunce armele și să fugă”, a declarat el pentru Reuters săptămâna aceasta în Damasc, unde și-a găsit de lucru la un grajd de cai.

În mai puțin de două săptămâni, rebelii au pătruns în capitala Damasc, răsturnându-l pe fostul președinte Bashar al-Assad, în timp ce armata sa pur și simplu s-a topit. Răsturnarea regimului a pus capăt brusc unui conflict de 13 ani care a ucis sute de mii de oameni.

Demoralizare, corupție și abandon

Reuters a vorbit cu mai multe surse, inclusiv doi dezertori din armata siriană, trei ofițeri sirieni de rang înalt, doi comandanți de miliție irakieni care lucrează cu armata siriană, o sursă de securitate siriană și o sursă familiarizată cu gândirea grupării libaneze Hezbollah, unul dintre principalii aliați militari ai lui Assad. Sursele, împreună cu documentele de informații pe care Reuters le-a găsit într-un birou militar abandonat din capitală, au conturat o imagine detaliată a modului în care armata lui Assad, cândva temută, a fost părăsită de demoralizarea trupelor, de dependența puternică de aliații străini, în special pentru structura de comandă, și de furia crescândă în rândurile soldaților față de corupția generalizată.

Majoritatea surselor au cerut să nu fie numite deoarece nu au fost autorizate să vorbească cu presa sau se tem de represalii.

De la începutul războiului în 2011, comandamentul armatei lui Assad a ajuns să depindă de forțele aliate iraniene și libaneze și irakiene finanțate de Iran pentru a furniza cele mai bune unități de luptă din Siria, au declarat toate sursele de rang înalt.

În mod esențial, o mare parte din structura de comandă operațională a armatei siriene a fost condusă de consilieri militari iranieni și de aliații lor din miliție, au afirmat acestea.

Mulți experți au plecat

Dar mulți dintre consilierii militari iranieni au plecat în această primăvară, după loviturile aeriene israeliene asupra Damascului, iar restul au plecat săptămâna trecută, au declarat comandanții milițiilor irakiene, care au lucrat alături de ei.

Luptătorii și comandanții Hezbollah plecaseră deja în cea mai mare parte în octombrie pentru a se concentra pe escaladarea războiului din Liban cu Israelul, a declarat sursa familiarizată cu gândirea Hezbollah.

Centrul central de comandă și control al armatei siriene nu mai funcționa bine după plecarea ofițerilor iranieni și Hezbollah, iar armata nu avea o strategie de apărare, în special pentru al doilea oraș al Siriei, Alep, au declarat un colonel sirian, două surse de securitate siriene și o sursă de securitate libaneză familiarizată cu armata siriană.

În schimb, rebelii din nord-vest, pe hârtie mult mai slabi numeric decât armata, au petrecut ani de zile consolidându-se în cadrul unei singure camere de operațiuni care le coordona grupurile și unitățile în luptă, a declarat un raport al International Crisis Group după căderea orașului Alep.

Reuters nu a fost în măsură să contacteze un reprezentant actual al forțelor armate. Noua cea mai puternică figură din Siria, șeful HTS Ahmad al-Sharaa, a declarat miercuri pentru Reuters că va dizolva forțele de securitate siriene. Misiunea Iranului la Națiunile Unite, milițiile irakiene și Hezbollah nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Bărbat în stare critică, după un accident bizar într-un magazin: I s-a scurs aproape tot sângele din corp

Publicat

in

Un bărbat a suferit un accident bizar joi, într-un magazin din centrul municipiului Constanţa, victima fiind transportată în stare de inconştienţă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe.

Se pare că victimei i-a fost atinsă artera femurală. Pacientul a ajuns în Camera de Resuscitare a Unității de Primiri Urgențe.

Potrivit unor surse aflate la fața locului, este vorba despre un accident bizar! Victima s-ar fi aflat la raionul cu articole de bucătărie și i-ar fi alunecat un cuțit din mână. În cădere lama cuțitului i-ar fi secționat artera femurală, iar victima, un bărbat de 51 de ani, a început să sângereze masiv, până la inconștiență.

Angajații au dat alarma și s-a cerut intervenția cadrelor medicale.

„Am fost solicitaţi să intervenim prin apel unic la 112 la o persoană, de sex masculin, care prezenta o plagă prin înjunghiere. La faţa locului a intervenit un echipaj de terapie intensivă mobilă care a preluat persoana, inconştientă, şi a transportat-o de urgenţă la Spitalul Judeţean Constanţa, acolo unde primeşte investigaţii medicale amănunţite”, a transmis Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa.

Oficial de la IPJ Constanța

În data de 12 decembrie a.c., în jurul orei 12.40, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Secția 1 Poliție au fost sesizați cu privire la faptul că, în incinta unui magazin mixt din municipiul Constanța, s-ar afla o persoană care și-ar fi provocat răni cu un obiect tăietor-înțepător.

Deplasați la fața locului, conform primelor cercetări, polițiștii au stabilit că este vorba despre un bărbat de 51 de ani, care s-ar fi rănit, accidental, în timp ce studia ustensilele de bucătărie, iar la un moment i-ar fi scăpat din mână un cuțit în zona piciorului. 

Victima a fost transportată în stare gravă la spital, pentru a-i fi acordate îngrijiri medicale de specialitate.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor care au condus la producerea evenimentului.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Daniel Funeriu a făcut marele anunț: ‘Vreau să candidez la alegerile prezidențiale’

Publicat

in

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, și-a anunțat intenția de a intra în cursa pentru alegerile prezidențiale.

„Da, vreau să candidez”, a spus Funeriu, la emisiunea „În Opoziție cu Denise Rifai”, difuzată de Gandul.ro.

„Urmărind atent evoluțiile României și cele internaționale, am sintetizat 40 de teme majore și 117 puncte la care puterea politică din România e chemată să răspundă în următorii ani. Cele și cei -din clasa politică sau societatea civilă- care, alături de mine vor să pună umărul la a da răspunsuri practice la aceste provocări sunt binevenite și bineveniți în demersul meu”, spune Funeriu, pe blogul personal, unde și-a depus programul său pentru România.

Șansele lui Funeriu

Bruno Ștefan este doctor în sociologie, profesor universitar la Universitatea Politehnica din București. A fondat Biroul de Cercetări Sociale (BCS) în 1999 ca organizație neguvernamentală de studiere a fenomenelor sociale. Bruno Ștefan a analizat, într-un interviu pentru STIRIPESURSE.RO, ce ar putea să-l califice pe Funeriu pentru acest post:

Bruno Ștefan: „Cel mai bine plasat candidat ar fi Maia Sandu, pentru că are parte de o încredere mult sporită în urma recentelor alegeri din Moldova, ar aduce în discuție un proiect major: unirea României cu Moldova, iar suveraniștii ar părea antinaționali opunându-se unui astfel de proiect. Dar nu știu ce politicieni sau ofițeri influenți de la noi sau din alte părți fac tot posibilul să blocheze un astfel de proiect. Și atunci cineva apropiat de Maia Sandu ar putea să ducă mai departe acest ideal național și nu văd decât doi lideri acum: Daniel Funeriu și Ilie Bolojan.

Daniel Funeriu este consilier apropiat al Maiei Sandu, are în plus o educație solidă, la școli mari, o carieră internațională de excepție, o experiență managerială la Ministerul Educației într-un moment tensionat, în care a reușit să impună o lege care-i poartă numele; are nerv, umor, atenție la oameni, prezență agreabilă în spațiul public și este cel mai apropiat ca stil de Traian Băsescu: popular, sociabil, nu evită confruntarea, bun comunicator.

Ilie Bolojan are mitul managerului performant de la Oradea, pe care l-a construit cu grijă mult timp, dar este o figură relativ nouă în spațiul public. Are un discurs bun, dar nu are carismă și a intrat într-un tipar comunicațional instituțional preluat de la alți șefi de partide, pe care trebuie să-l evite: acela al comunicatelor date având alături echipa partidului. E stingher în acest rol, cu ceilalți stând muți lângă el; îl face prea puțin autentic. Ilie Bolojan și Daniel Funeriu au avantajul că s-au opus proiectului Ciucă și lui Klaus Iohannis, amândoi au o relație foarte bună cu Maia Sandu și cunosc bine viața politică, nu vin din afara ei.

Daniel David e un outsider, o stea care e deasupra politicii și care va ajunge să fie strivit de jocurile diverselor facțiuni odată ce intră în acest malaxor, la fel cum a fost strivit și Nicolae Ciucă. Are prestigiu academic, dar nu e carismatic și nu are forța interioară a lui Klaus Iohannis, care a dominat lumea politică și i-a schimbat pe lideri cum a vrut. Nici Theodor Paleologu nu are această forță, deși are o imagine publică foarte bună. Crin Antonescu face încă audiență, e bun orator, dar nu mai are alături prea mulți liberali, iar USR-iștii nu prea îl agreează.”

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Antony Blinken a sosit în Turcia pentru discuţii privind Siria

Publicat

in

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a aterizat joi seara la Ankara şi a avut imediat o întrevedere cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la aeroport, a anunţat un oficial american, relatează AFP, potrivit Agerpres.

El a aterizat la 20:14 (17:14 GMT) şi a vorbit direct „în salonul VIP” al aeroportului Esenboga din Ankara cu preşedintele Erdogan, a precizat oficialul american, în timp ce Blinken începe cea de-a doua etapă a unui turneu regional consecutiv cu înlăturarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Secretarul de stat s-a deplasat anterior în staţiunea balneară iordaniană Aqaba, la Marea Roşie, unde a început joi un tur al regiunii pentru a discuta despre perioada post-Assad.

În cursul discuţiilor cu Blinken, Turcia ar urma să pună accentul pe preocupările în materie de securitate în urma revoltelor din Siria.

Forţele Democratice Siriene (FDS) dominate de kurzi sunt „esenţiale” pentru a împiedica reapariţia grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Siria, după prăbuşirea regimului lui Bashar al-Assad, a afirmat Anthony Blinken înainte de a părăsi Aqaba.

„La ora la care noi dorim să vedem această tranziţie spre un guvern interimar, spre cale o mai bună pentru Siria, trebuie de asemenea să veghem ca Statul Islamic să nu reapară. Iar Forţele Democratice Siriene (FDS) sunt esenţiale pentru a asigura că aceasta nu se va întâmpla”, a declarat Bliken în timpul unei vizite în Iordania.

Forţele Democratice Siriene (FDS) controlează ample regiuni în nordul Siriei, unde kurzii sirieni au instaurat o administraţie autonomă.

Recunoscând dreptul Turciei de a se apăra împotriva a ceea ce ea percepe drept o ameninţare la adresa securităţii sale, Washingtonul a declarat cu toate acestea că va continua să coopereze cu FDS.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Șeful NATO lansează um avertisment apocaliptic: Nu suntem pregătiţi pentru ceea ce ne aşteaptă în patru-cinci ani

Publicat

in

Şeful NATO, Mark Rutte, a avertizat joi că alianţa nu este pregătită pentru ameninţările cu care se va confrunta din partea Rusiei în următorii ani şi că este timpul să treacă la o mentalitate de război, inclusiv sporind cheltuielile pentru apărare, relatează SkyNews.

Mark Rutte, secretarul general al NATO, le-a spus membrilor alianţei că trebuie să ia în considerare cheltuieli de apărare mult mai mari, care ar trebui să fie cu mult peste 2% din PIB.

„Rusia se pregăteşte pentru o confruntare pe termen lung, cu Ucraina şi cu noi”, a declarat Rutte într-un discurs susţinut la Bruxelles.

„Nu suntem pregătiţi pentru ceea ce ne aşteaptă în patru-cinci ani”, a spus secretarul general al NATO, adăugând: „Este timpul să trecem la o mentalitate de război şi să accelerăm producţia noastră de apărare şi cheltuielile de apărare”, a subliniat şeful NATO.

El a mai spus că alianţa trebuie să fie lucidă în ceea ce priveşte ambiţiile Chinei şi a avertizat Beijingul că îşi consolidează substanţial forţele şi intimidează Taiwanul.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Bolojan vine cu primele calcule: PNL va avea 4 din cele 16 ministere ale noului guvern

Publicat

in

Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a făcut primele calcule pentru funcții.  Dacă noul Guvern va avea  16 ministere şi PNL are o pondere de 25%, înseamnă că liberalii ar putea să aibă 4 ministere. Bolojan spune că PNL va numi la șefia ministerelor numai oameni extra calificați.

”Dacă se facă o analiză simplistă a ponderii fiecărui partid, dacă vor fi 16 ministere şi PNL are o pondere de 25%, înseamnă că ar putea să aibă patru ministere, deci vom avea mai puţine ministere decât avem acum. Trebuie văzut care ministere vor reveni PNL”, a spus Ilie Bolojan la Europa FM.

El a precizat că, indiferent de portofoliile care vor reveni, el va susţine în partid două aspecte

”Dacă depinde de noi să alegem nişte ministere, ar trebui să alegem ministere unde avem oameni calificaţi. Putem să luăm administraţia, PNL are primari, preşedinţi de CJ care au performat şi nu pot fi contestaţi. (..) Nu aş vrea să spun de exemplu de USR, dar e clar că una e să ai 1.100 de primari şi unii au patru sau cinci mandate, şi alta e să ai 50 de primari cu maxim un mandat în spate”, a subliniat el.

”După ce vom vedea care sunt portofoliile care ne revin, eu voi susţine cele mai bune resurse pe care le putem trimite în Guvern”, a mai spus Bolojan.

Preşedintele PNL a arătat că acum nu mai facem calcule electorale, pentru că Guvernul care va veni va avea o cruce grea de dus şi va genera inevitabil tot felul de nemulţumiri.

”Poate fi şi un guvern de sacrificiu, problema nu e să fii un guvern de sacrificiu, ci ca atunci când eşti pe poziţie să faci maximul pentru ţara tara”, a explicat el.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend