NATIONAL
E timpul ca UE să inițieze o ”operațiune energetică specială” ca să pună la punct putiniștii din interior
Publicat
acum 2 luniin
De
adminAtacul fulgerător al armatei ucrainene pe teritoriul Rusiei, până acum încununat de succes, pune într-un con de umbră o inițiativă ucraineană la fel de interesantă: Ucraina dă un brânci delicat Europei să se desprindă odată definitiv de ultimele dependențe rușinoase pe care le mai are față de Kremlin și de care promite de trei ani că se va descotorosi. După trei ani de invazie totală a Rusiei în Ucraina și în ciuda eforturilor la Bruxelles, încă există companii și chiar guverne europene care prosperă pe seama afacerilor cu energie din Rusia, divizând unitatea europeană și afectând securitatea energetică a continentului. Întrebarea e dacă noi în UE suntem în stare să ne folosim de oportunitatea pe care ne-au deschis-o ucrainenii sau nu.
Tranzitul de petrol
În iunie, Ucraina a impus sancțiuni care blochează tranzitul petrolului Lukoil pe teritoriul ucrainean. Ungaria și apoi Slovacia au început un uriaș scandal, acuzând Ucraina de șantaj și șantajând la rândul lor Ucraina și Bruxelles-ul cu un proces (Ungaria) și cu întreruperea livrărilor de energie electrică și de motorină (Slovacia). Mai mult, Ungaria a anunțat că va bloca plățile de 6,5 miliarde de euro din European Peace Facility pentru înarmarea Ucrainei. Spre cinstea ei, Comisia Europeană a ținut piept pretențiilor aberante ale celor două țări, argumentând că nu există absolut niciun risc de securitate energetică pentru Ungaria sau Slovacia. Tot acest scandal e cu miză populistă de uz intern și deschiderea a încă unui front de declarații belicoase cu Bruxelles-ul, iar toate acuzațiile Ungariei și Slovaciei pot fi desființate punct cu punct.
- In realitate, sancțiunile nu privesc câtuși de puțin importurile celor două țări de la Lukoil: așa cum a confirmat chiar Comisiei Europene, compania MOL care deține rafinăriile din Ungaria și Slovacia cumpără la granița între Ucraina și Rusia și devine proprietarul petrolului care circulă pe teritoriul Ucrainei, deci nu pică sub sancțiunile ucrainene. Totul e o minciună. De altminteri, sancțiunile ucrainene au intrat în vigoare în iunie, iar scandalul celor doi amici ai lui Putin a apărut pe 18 iulie, după o întâlnire Szijjarto – Lavrov.
- Ungaria și Slovacia ar putea cumpăra chiar petrol rusesc și chiar de la propria graniță de la altă companie decât Lukoil (de pildă Rosneft, sau un intermediar care să ia tot de la Lukoil).
- Din 2022 până acum, nici Slovacia, nici Ungaria n-au făcut nimic să-și diversifice sursele de petrol – spre deosebire de Cehia. Indiferent cu cine ții în realitate în acest război, e o chestiune de securitate energetică națională să ai mai multe surse și rute de aprovizionare. Fico și Orban își vulnerabilizează propriile țări, doar pentru a-i face pe plac lui Putin.
- Dincolo de PR (auzim ajutor militar, auzim Ucraina, înseamnă că Ungaria blochează încă un transfer de arme necesare acum), șantajul Ungariei privind blocarea European Peace Facility e de fapt un șantaj împotriva celorlalte state europene, cu zero implicații pe front. Statele europene au prefinanțat cheltuieli militare pentru Ucraina din propriile bugete și trebuie să-și recupereze banii de la Bruxelles; ce face Ungaria e să blocheze plata de la Bruxelles în bugetele naționale. Mai mult: o făcea de luni întregi și până acum.
Să punem lucrurile puțin în contextul istoric. Deși UE a impus în primăvara lui 2022 un embargo asupra petrolului rusesc, aplicabil din decembrie 2022, transporturile pe conducta Drujba au fost exceptate, ca urmare a presiunilor Ungariei, în principal. La momentul respectiv, țările care importau petrol rusesc pe conductă erau Polonia, Germania, Cehia, Slovacia și Ungaria (vezi harta). Polonia și Germania, care aveau și acces alternativ la petrol importat pe mare, s-au angajat unilateral să oprească orice import de petrol rusesc până la sfârșitul anului. Pe lângă argumentul lipsei de acces la surse alternative, spre deosebire de țările cu acces la mare, Ungaria și Slovacia susțineau că nu pot folosi decât un anume tip de petrol și că adaptarea rafinăriilor ar presupune costuri semnificative (250 de milioane de euro în cazul Slovaciei, 550 în cazul Ungariei). Cel mai important de reținut, însă, Cehia – integral dependentă de petrolul rusesc și fără acces la rute alternative – a cerut o derogare până în iunie 2024 pentru a finaliza o interconectare cu Italia. Este exact răgazul pe care l-au avut până acum – și de care s-au folosit, chiar dacă proiectul a avut câteva luni de întârzieri -, iar orice guvern de bună credință la Budapesta și Bratislava ar fi avut timp suficient să-și facă investițiile necesare sau măcar să demonstreze voință în acest sens. Solidaritatea europeană merge în ambele direcții: nu poți obține o concesie dacă nu faci nimic pentru a veni în întâmpinarea celuilalt, iar Ungaria și Slovacia ar fi trebuit de la bun început să înțeleagă excepția ca răgaz, nu scutire. Ucraina ar fi perfect îndreptățită să închidă definitiv chiar și fizic tranzitul petrolului rusesc, nu doar să sancționeze Lukoil. De altminteri, sancționarea tranzitului Lukoil, fără efecte reale asupra securității energetice europene, ar putea fi deocamdată doar un semnal dat europenilor – e timpul să opriți odată importurile de petrol rusesc, măcar după trei ani de război scoateți excepțiile.
Conducta Drujba – sursa
Tranzitul de gaz
La finele anului expiră contractul de tranzit pe teritoriul Ucrainei pentru gazul rusesc de la Gazprom, încheiat în 2019 pe 5 ani. Ucrainenii au spus clar că nu intenționează să-l prelungească. Presupunând că nu se ajunge la o înțelegere, europenii vor mai importa pe conductă doar prin TurkStream (16 miliarde de metri cubi azi, comparabil cu tranzitul prin Ucraina). De luni de zile, UE și statele membre caută tot soiul de artificii pentru a prelungi tranzitul prin Ucraina, de la idei de a cumpăra gazul rusesc în continuare, dar de la granița Ucraina-Rusia (cum face MOL cu Lukoil pentru petrol) și până la idei de a cumpăra gaz din Azerbaidjan pe aceeași rută (într-o schemă care ar însemna că Azerbaidjanul vinde europenilor, gazul e transferat fizic în Rusia și Rusia transferă fizic gaz spre Europa). Deocamdată nu s-a ajuns la niciun consens. Azerbaidjanul, de exemplu, nu are nici el suficient gaz azi pentru a-și crește livrările spre Europa; ca să nu mai spunem că, poate, n-ar fi indicat să schimbăm furnizorul de care depindem de la un tiran la altul. În plus, pică și singurul argument legitim pe care îl au austriecii, cumpărăm în continuare gaz rusesc pentru că suntem legați de contracte pe termen lung cu Gazprom – cum le-ar onora, dacă renunță la ele pentru gazul azer pe aceeași rută?
Problema cu gazul transportat pe conductă (spre deosebire de cel lichefiat, unde există o piață globală) e că concurența e serios limitată de disponibilitatea infrastructurii. Asta a fost mereu pârghia de șantaj folosită de Rusia până în 2021. Dependența de conductă diferea de la țară la țară, chestiune care s-a dovedit teribil de utilă pentru a forța sau a bloca decizii pentru toată UE prin țări influente (Germania), dar și cu una-două țări care se pot folosi de dreptul de veto. Chiar și azi, mai avem câteva țări care depind în mod semnificativ sau integral de gazul rusesc: Austria, Slovacia, Ungaria. Chiar dacă s-ar ajunge la o variantă de cumpărat gaz azer, soluție împinsă de zor tot de Ungaria și Slovacia, dar și de Austria, gazul ar implica fizic și Rusia. În alte cuvinte, o ”defecțiune tehnică”, un ”sabotaj ucrainean” sau pur și simplu un act asumat al Rusiei de agresiune împotriva europenilor ar putea crea o nouă problemă de securitate energetică în una-două țări europene care depind încă de gazul rusesc. La trei ani de război pe scară largă, când NATO își face calcule că Rusia ne-ar putea invada și pe noi în 5 ani, să construiești o schemă prin care te legi pe termen lung de infrastructură controlată de dușman e inacceptabil. De reținut că Ungaria (și Serbia) își importă gazul rusesc prin TurkStream, Ungaria cumpără doar cca 20% din gaz prin conducta care tranzitează Ucraina (un miliard de metri cubi pe an), deci insistența Ungariei pentru prelungirea tranzitului ucrainean n-are nicio noimă. Aici miza e mai mare pentru Austria, care chiar și-a crescut anul trecut dependența de gazul rusesc de la 80 la 98% și pentru Slovacia, care totuși și-a redus dependența de la 85% la 50%. Din nou – în condițiile în care strategia europeană RePowerEU cere ca UE să termine definitiv importurile de gaz rusesc în 2027, e de neimaginat că sunt unele state care nu doar că nu și-au diversificat sursele, ci chiar și-au adâncit dependența, ca Austria și Ungaria. Tocmai din această perspectivă, incursiunea ucraineană în Rusia și preluarea controlului asupra stației de măsurare de la Sudja e interesantă. Deocamdată, gazul continuă să circule, iar creșterea prețului pe bursele europene e relativ minoră și, după toate probabilitățile, temporară.
Și aici e nevoie de puțin context istoric. După invazia totală a Ucrainei din 2022, UE n-a impus nicio restricție asupra importurilor de gaze din Rusia, ci Rusia a fost cea care, selectiv, a întrerupt livrările, spre câte o țară (Polonia, Bulgaria șamd), solicitând plata în ruble și încălcându-și contractele. Chiar înainte de invazie, Gazprom a creat intenționat un deficit de gaz în Europa golindu-și depozitele de înmagazinare înainte de iarna 2021/2022 și amenințând întregul continent cu frigul. În 2021 și 2022, Gazprom a făcut nenumărate presiuni asupra Germaniei pentru a primi autorizare pentru conducta Nord Stream 2, care (alături de TurkStream) i-ar fi permis ocolirea integrală a Ucrainei pentru livrările către Europa; doar independența reglementatorului german de factorul politic a oprit autorizarea în ciuda voinței sincere a guvernului german de a pune în funcțiune conducta la sfârșitul lui 2021. Pe măsură ce Germania își reconsidera poziția și devenea un susținător din ce în ce mai serios al Ucrainei pe parcursul lui 2022, Kremlinul a căutat pretextul cel mai potrivit pentru oprirea livrărilor de gaz: oportunitatea s-a ivit în vară, când, după o întrerupere temporară a conductei existente Nord Stream 1 pentru lucrări de întreținere, a pretextat că nu mai poate relua livrările din cauză că nu poate înlocui o turbină pe motiv de sancțiuni. Acest eveniment a fost cauza exploziei de prețuri din iulie-august, iar Uniper, cel mai mare consumator de gaz rusesc din Germania, a inițiat o procedură de arbitraj internațional, solicitând despăgubiri Gazprom pentru gazul nelivrat. Explozia conductei Nord Stream 1 din septembrie a închis definitiv discuția reluării livrărilor de gaz spre Germania, iar Gazprom a invocat clauza de forță majoră, încercând să scape de o decizie nefavorabilă în arbitraj. Ce a urmat până la sfârșitul anului se știe: toată Europa a reușit, în decurs de numai câteva luni, să-și reducă semnificativ dependența de gazul rusesc, prin investiții în interconectori, terminale de gaz lichefiat, creșterea importurilor din Norvegia și SUA și reducerea consumului. Dar și sentimentul urgenței a dispărut între timp, iar țările înclinate spre o reconciliere cu Rusia au continuat business as usual – în special Austria și Ungaria.
Există o scuză oarecum legitimă pentru consumatorii din aceste țări, în special Austria: într-adevăr, unele din contractele pe care le au cu Gazprom expiră în 2035-2040; și există suficientă infrastructură de interconectare care să permită înlocuirea fizică a livrărilor de gaz rusesc, în caz că rușii sunt cei care vor tăia gazul din proprie inițiativă, adică riscul de securitate energetică e redus. Pe scurt, se mai cumpără gaz rusesc doar pentru că e mai profitabil. Nu există voință reală, nici la nivel de business, nici guvernamental, de a găsi o soluție pentru a întrerupe aceste contracte acum, în mod legal. Nimic nu pare să-i convingă nici pe clienți, nici pe guvernanți, că riscul unui abuz real din partea Kremlinului depășește profitul de azi. Dimpotrivă: și Austria, și Ungaria, și Slovacia încearcă să găsească soluții pentru a continua tranzitul gazului prin Ucraina, în loc să se pregătească să invoce o clauză de forță majoră pentru a încheia definitiv achiziția de gaz rusesc la sfârșitul anului când li s-ar ivi o primă oportunitate pentru asta.
Mai mult: dacă Austria, de exemplu, ar dori să rupă rapid contractele cu Gazprom, s-ar putea folosi de arbitrajul Uniper. Pe 12 iunie, Uniper a obținut o decizie definitivă la arbitrajul de la Stockholm, care îi dă dreptul să recupereze 13 miliarde de euro drept despăgubiri de la Gazprom pentru nelivrarea gazului din vara lui 2022 încoace, pentru contracte care se întindeau dincolo de 2030. E puțin probabil ca Uniper să recupereze vreodată această sumă, dar, cu un pic de efort, se poate folosi acest arbitraj pentru a rupe celelalte contracte ale Gazprom în restul Europei, dacă s-ar vrea. Teoretic, dacă s-ar scrie legislația potrivită și printr-un consens de voință la nivel european, consumatorii din Austria sau alte țări ar putea plăti o tranșă din banii pe care îi dau azi lui Gazprom direct către Uniper – care are dreptul să recupereze tot ce poate în contul despăgubirilor, conform deciziei de arbitraj. Că o asemenea soluție ar fi teoretic posibilă legal o demonstrează chiar Ungaria – care s-a grăbit să adopte la sfârșitul lui mai o legislație care interzice specific plata către terți pentru gazul de la Gazprom. Dacă însă celelalte țări ar decide să fie tranșante în desprinderea de Gazprom, ar putea permite consumatorilor să plătească la Uniper adoptând legislație în acest sens. În secunda doi, Gazprom ar rupe ei înșiși contractele pe termen lung și se termină cu dependența. Iar asta s-ar putea face pentru tot gazul, indiferent de rută, prin Ucraina sau pe TurkStream, câtă vreme sursa e Gazprom. Din păcate, n-a existat nicio clipă voință fermă în acest sens – dimpotrivă, toate discuțiile sunt despre cum trebuie continuate livrările prin Ucraina și după sfârșitul anului.
Tranzitul de gaz prin Ucraina. Interconectarea cu Rusia de la nord e singura utilizată; ucrainenii au renunțat în 2022 la tranzitul prin interconectarea cu Rusia de la sud, din cauză că nu controlează punctul de intrare și stațiile de comprimare din teritoriile ocupate de ruși. Sursa
Tocmai de asta mi se pare interesantă decizia ucrainenilor de a se poza in fața stației de măsurare de la Sudja: e un statement, nu o întâmplare. E un brânci, nu taie nimeni gazul nimănui, cum n-a tăiat nimeni nici petrolul europenilor. De reținut că, pentru orice contract care s-ar încheia pentru gaz din orice sursă care să treacă prin rețeaua rusă și cea ucraineană presupune, în primul rând, o graniță. Unde trebuie rezervată capacitate, unde se stabilește cât intră într-o țară și iese din alta, inclusiv pentru a determina ce tarife de rețea se plătesc și cui. Indiferent cum se termină incursiunea militară a Ucrainei, și chiar dacă stația rămâne în picioare, Sudja devine un activ disputat. Inclusiv acest lucru e un motiv suficient de bun pentru a invoca o clauză de forță majoră și a rupe contractul, dacă se vrea cu adevărat. Ar mai trebui menționat că, dacă UE e deja suficient de bine interconectată cât să poată înlocui rapid gazul rusesc, nu același lucru se poate spune despre Transnistria: cu cât UE se desprinde mai repede de tranzitul ucrainean, cu atât mai rapid Ucraina, Moldova și UE capătă imediat o pârghie suplimentară pentru restaurarea granițelor internațional recunoscute ale Moldovei, dar fiind că Transnistria, ca regiune separatistă, e de fapt un sat Potemkin întreținut financiar pe gazul gratis de la ruși.
Ucrainenii se fotografiază cu stația de măsurare de la Sudja. Sursa
Acțiunile Ucrainei deschid perspective noi să tranșăm odată intern în UE problema cailor troieni ai lui Putin. Nu există niciun motiv pentru care Bruxelles-ul să permită în continuare business as usual cu Rusia, nici provocatorilor de serviciu Orban și Fico, nici celor care continuă afacerile în moduri mai discrete, precum austriecii. E inacceptabil ca Ungaria și Slovacia să mintă flagrant, cu chestiuni evidente și imediat verificabile de Comisie sau oricine altcineva. Se pot înceta discuțiile privind prelungirea tranzitului gazului prin Ucraina, mai ales cu pretextul că și Ucraina ar face bani din asta: Ucraina încasează 800 de milioane de euro pe care îi și cheltuiește pentru întreținerea rețelei, spre deosebire de Gazprom, care face de 10 ori mai mult, pentru buzunarul lui Putin, ținându-și strâns de lesă și clienții din Europa. – Citeste restul articolului si comenteaza pe Contributors.ro
Poate vrei sa citesti
Prima reacție a ministrului Justiției, după ce DNA l-a acuzat pe Nelu Tătaru de luare de mită: Atunci vom putea comenta
Ordinul care ar trebui să elimine țepele de la raft a intrat în vigoare: Amenzi pentru comercianții care vând produse cu gramaj mai mic, dar la același preț
E acuzat de homofobie: „Nu semnez porcăria asta gay!”
CMJ Buzău anunță exercițiul MOBEX BZ-IL 24: fără legătură cu securitatea regională
Rusia îl atacă dur pe Marcel Ciolacu după vizita în R. Moldova: ‘Dar de ce a fost el timid? Ar fi trebuit să spună așa: nu în UE, ci în România. Asta vor’
Un documentar care pretinde că a aflat identitatea lui Satoshi, creatorul enigmatic al bitcoin, face furori în streaming
NATIONAL
Prima reacție a ministrului Justiției, după ce DNA l-a acuzat pe Nelu Tătaru de luare de mită: Atunci vom putea comenta
Publicat
acum 22 de minutein
10 octombrie 2024De
adminMinistrul liberal al Justiţiei Alina Gorghiu a avut joi o primă reacţie după apariţia informaţiilor conform cărora colegul său de partid Nelu Tătaru a fost dus la audieri la DNA. PNL urmează să ia măsuri împotriva lui Nelu Tătaru, care este și candidat pe lista PNL Vaslui.
Gorghiu nu face comentarii până nu are acuzațiile oficiale
”Am vazut sursele, în momentul în care vom vedea o comunicare oficială de la instituţiile statului, atunci vorm putea comenta”, a fost răspunsul lui Gorghiu la solicitarea jurnaliştilor de a comenta acuzaţiile de luare de mită aduse lui Tătaru.
Fostul ministru liberal al Sănătăţii Nelu Tătaru este audiat joi dimineaţă, la DNA Iaşi, fiind acuzat de mai multe fapte de luare de mită
Fostul ministru al Sănătăţii din Guvernul Orban, Nelu Tătaru, este acuzat de DNA Iaşi de luare de mită de la pacienţi. Nelu Tătaru (52 de ani) este medic chirurg şi fost manager al Spitalului Municipal Dimitrie Castroian din Huşi, Vaslui.
Surse judiciare susţin că lui Tătaru, care ar fi fost filmat în timp ce lua mită, i se impută sume mici de bani pe care le lua de la pacienţi, în calitate de chirurg, în peste 100 de acte materiale. Deputatul PNL va fi dus la audieri la DNA Iaşi. Tătaru este şi preşedinte PNL Vaslui şi comunicator PNL.
NATIONAL
Ordinul care ar trebui să elimine țepele de la raft a intrat în vigoare: Amenzi pentru comercianții care vând produse cu gramaj mai mic, dar la același preț
Publicat
acum 32 de minutein
10 octombrie 2024De
adminOrdinul împotriva înșelătoriei la raft, numită shrinkflation, a intrat în vigoare, joi, după ce, zilele trecute, a fost publicat în Monitorul Oficial. iată ce ar trebui să facă cei care au același preț la produse cu gramaje reduse.
De acum înainte vom găsi în magazine etichete speciale în dreptul produselor care au gramaj mai mic, dar preț neschimbat. Ordinul pentru implementarea măsurii a intrat în vigoare de pe 11 octombrie. Acest ordin nu se aplică însă și comerțului online.
Toți operatorii economici vor fi obligați să semnaleze faptul că au pe raft un produs căruia i-a fost redus gramajul, dar ambalajul, forma, prezentarea și mai ales prețul au rămas aceleași. A apărut în Monitorul Oficial și modelul de etichetă.
Trebuie să apară fotografia produsului, cu mențiunea că gramajul sau volumul a fost redus, dar prețul a rămas același. Această etichetă trebuie menținută cel puțin 30 de zile din momentul în care a apărut schimbarea.
Comercianții ar putea fi amendați
Se aplică la tot ce este în magazin, de la alimente, la produse de igienă, iar operatorii economici și administratorii economici sunt cei care trebuie să se ocupe de asta.
În cazul în care agenții economici nu se conformează, riscă amenzi între 1.000 și 10.000 de lei, dar și oprirea temporară de la comercializare a produselor cu abateri de informare până la remediere, respectiv informarea consumatorilor.
Acest ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, publicat în Monitorul Oficial, este metoda găsită de autorități pentru a lupta cu așa-numitul fenomen de shrinkflation, care a luat amploare în ultima vreme.
Tot mai mulți producători au decis să reducă gramajul, dar să păstreze prețul. Este considerată o metodă de inducere în eroare a clienților. Iar România, pentru a implementa această măsură, a primit acordul instituțiilor europene și s-a inspirat din Franța, unde modelul deja funcționează. Măsura fusese deja anunțată de premierul Marcel Ciolacu.
Ce s-a întâmplat în Franța
Pe de altă parte, de exemplu în Franța, Ministerul Finanțelor a precizat că, din iulie, vânzătorii sunt obligați să indice timp de două luni care produse au fost reduse ca dimensiune în așa fel încât a rezultat un preț mai mare raportat la gramaj.
„Shrinkflation este o jecmăneală, îi vom pune capăt. Vreau să reclădesc încrederea consumatorilor, iar încrederea merge mână în mână cu transparența”, a declarat precizat ministrul finanțelor, Bruno Le Maire.
NATIONAL
E acuzat de homofobie: „Nu semnez porcăria asta gay!”
Publicat
acum 38 de minutein
10 octombrie 2024De
admin
NATIONAL
CMJ Buzău anunță exercițiul MOBEX BZ-IL 24: fără legătură cu securitatea regională
Publicat
acum 39 de minutein
10 octombrie 2024De
adminCentrul Militar Judeţean (CMJ) anunţă despre “Exerciţiul de antrenament pentru evaluarea rezervei-MOBEX BZ-IL 24″ că nu este influenţat în nici un fel de situaţia de securitate din proximitatea României şi nu există motive de îngrijorare, scrie Agerpres.
Exerciţiul care va avea loc în perioada 14-18 octombrie 2024, în judeţele Buzău şi Ialomiţa este organizat în baza aprobării Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în cadrul acestuia urmând a fi verificate şi antrenate structuri ale Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
“La acest exerciţiu sunt chemaţi, doar cetăţenii care au satisfăcut serviciul militar şi care deţin grad militar în rezervă nefiind chemaţi cetăţeni încorporabili, care nu au satisfăcut stagiul militar, cu menţiunea că, în conformitate cu art. 86 alin. (4) din Legea 80/1995, cadrele militare în rezervă au obligaţii militare până la împlinirea vârstei de 63 ani, iar soldaţii şi gradaţii în rezervă au obligaţii militare până la împlinirea vârstei de 55 ani, conform prevederilor art. 41 alin. (1) din Legea nr. 446/2006…Rezerviştii au obligaţia de a participa la antrenamentele şi exerciţiile de mobilizare, la solicitarea structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, în baza ordinelor de chemare emise de către CMJ Buzău şi înmânate rezerviştilor de către structurile MAI. Rezerviştii participanţi la exerciţiu, care au domiciliu în altă localitate decât cea a structurii la care urmează să se prezinte beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport…Angajatorii au obligaţia, de a asigura prezenţa salariaţilor care au calitatea de rezervist la aceste activităţi prin acordarea unui concediu suplimentar plătit în ziua participării la exerciţiu…”, informează CMJ.
Potrivit CMJ, exerciţiul se planifică şi se organizează pe timp de pace şi nu este influenţat de situaţia de securitate din proximitatea României.
“Transmitem, pe această cale, cetăţenilor judeţului Buzău că această activitate nu este influenţată în nici un fel de situaţia de securitate din proximitatea României şi nu există motive de îngrijorare, iar rezerviştilor faptul că sunt aşteptaţi cu toată disponibilitatea instituţională la sediul unităţilor unde sunt încadraţi, cu menţiunea că în anumite unităţi vor desfăşura, pe durata unei zile, un program de instruire de 8-10 ore, ceea ce constituie un prilej pentru revederea cu foştii camarazi şi pentru reamintirea unor deprinderi specifice fiecărei arme şi specialităţi militare”, precizează sursa citată.
Autorităţile atrag atenţia că refuzul de a primi ordinul de chemare sau neprezentarea rezerviştilor la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare constituie contravenţie.
NATIONAL
Rusia îl atacă dur pe Marcel Ciolacu după vizita în R. Moldova: ‘Dar de ce a fost el timid? Ar fi trebuit să spună așa: nu în UE, ci în România. Asta vor’
Publicat
acum 40 de minutein
10 octombrie 2024De
adminPurtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avut miercuri, în briefingul său de presă, un lung comentariu despre „Situaţia din Moldova”, reluându-şi atacurile obişnuite la adresa conducerii proeuropene a ţării în condiţiile în care aceasta se pregăteşte de alegeri prezidenţiale la 20 octombrie.
Zaharova a remarcat în context vizita premierului Marcel Ciolacu la Chişinău, faţă de care a avut remarci ironice, acuzând din nou România că vrea să acapareze Republica Moldova.
Consulatul României de la Rostov pe Don a primit notificare că trebuie să se închidă începând cu data de 14 octombrie, a ținut să precizeze în mod explicit Zaharova (decizia închiderii fusese luată de Moscova la sfârşitul anului trecut).
„În paralel, continuă vizitele în Moldova ale politicienilor şi funcţionarilor occidentali care militează deschis pentru “opţiunea europeană”. La 4 octombrie anul acesta, la Chişinău, premierul român M. Ciolacu a îndemnat conducerea moldoveană să lucreze mai activ pentru ca cetăţenii “să înţeleagă clar că viitorul Moldovei este în UE”. Dar de ce a fost el timid? Ar fi trebuit să spună aşa: nu în UE, ci în România. Asta este ceea ce vor ei” – a spus Maria Zaharova.
Ea l-a citat pe Ciolacu care ar fi spus că Rusia „va duce ţara în izolare şi sărăcie” şi a comentat ironic: „Vedem cât de “prosperă” este Uniunea Europeană”.
Apoi a continuat: „Absurditatea unor astfel de afirmaţii este că, aşa cum arată istoria, ocupaţia românească din 1918-1940 a fost cea care a adus în Basarabia sărăcie, ruină, depopulare şi atacuri în masă. Dimpotrivă, apartenenţa la Imperiul Rus şi la URSS a fost marcată de prosperitatea Moldovei. Toate acestea sunt dovedite prin fapte, cifre şi date reale”, a susţinut purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
„Este evident că tacticile de promovare a “ameninţării ruse” inexistente, inclusiv acuzaţii nefondate privind încercările ţării noastre de a organiza o lovitură de stat în Moldova, nu funcţionează. Moldovenii nu cred. Locuitorii ţării văd politica antipopulară eşuată a autorităţilor şi realitatea dezastruoasă care se ascunde în spatele sloganurilor şi lozincilor despre aşa-numitul “curs european” al actualului regim de la Chişinău. În realitate, ei sunt împinşi în dependenţă colonială, pentru a se abandona pe ei înşişi, ca să nu mai vorbim de propria lor istorie. Oamenii văd şi trag concluzii”, a conchis Maria Zaharova în finalul comentariului său despre situaţia din Republica Moldova, informează NEWS.RO.
MOSCOVA ÎNCHIDE CONSULATUL ROMÂNIEI LA ROSTOV PE DON LA 14 OCTOMBRIE
În briefingul său de presă de miercuri, Maria Zaharova a anunţat că partea română a fost notificată oficial că trebuie să închidă Consulatul General al României de la Rostov pe Don începând cu data de 14 octombrie.
„Partea română a primit o notificare oficială, potrivit căreia Consulatul General al României la Rostov pe Don îşi încetează activitatea începând cu data de 14 octombrie a.c. Funcţiile de prestare a serviciilor consulare în circumscripţia respectivă sunt transferate Ambasadei acestei ţări la Moscova”, a anunţat Maria Zaharova.
„Acest demers este determinat de decizia părţii ruse de a denunţa acordul interguvernamental bilateral privind deschiderea oficiului consular sus-menţionat, adoptat în decembrie 2023 ca răspuns la acţiunile neprietenoase ale autorităţilor române”, a precizat purtătoarea de cuvânt.
CONTEXT
La sfârşitul anuului trecut, guvernul de la Moscova a acceptat propunerea Ministerului rus de Externe de a anula acordul referitor la deschiderea consulatului general al României la Rostov pe Don, iar premierul rus Mihail Mişustin a semnat un ordin în acest sens. Acordul pentru deschiderea consulatului României data din septembrie 2005.
La momentul respectiv, în 12 decembrie 2023, Ministerul de Externe de la Bucureşti a comunicat că a luat notă de publicarea deciziei Moscovei referitoare la consulat, dar preciza că „partea română nu a fost încă notificată oficial cu privire la această decizie”.
Decizia Moscovei a intervenit în condiţiile în care relaţiile dintre România şi Rusia s-au răcit considerabil după ce Ucraina a fost invadată de trupele ruse, iar Bucureştiul a condamnat vehement acest act de agresiune. În vara anului 2023, MAE român a solicitat Moscovei să-şi reducă personalul diplomatic care lucrează la Ambasada Rusiei la Bucureşti cu 40 de oameni. În replică, MAE rus a precizat că „Rusia va răspunde în consecinţă”.
În afară de ambasadă şi de consulatul de la Rostov pe Don, România mai are deschis un Consulat General la Sankt Petersburg.
ACTUAL
Un documentar care pretinde că a aflat identitatea lui Satoshi, creatorul enigmatic al bitcoin, face furori în streaming
Publicat
acum 41 de minutein
10 octombrie 2024De
adminUn documentar nou care pretinde că a descoperit cine este cu adevărat Satoshi Nakamoto, creatorul necunoscut al bitcoin, a urcat rapid în clasamentele celor mai populare filme aflate în streaming, relatează Markets Insider.
Money Electric: The Bitcoin Mystery, documentarul produs de HBO, susține că inventatorul bitcoin este un programator canadian obscur numit Peter Todd.
Comunitatea crypto a așteptat cu sufletul la gură lansarea documentarului, însă aproape nimeni nu se aștepta ca Todd, un consultant în criptografie aplicată la GitHub, să fie prezentat drept Satoshi.
Documentarul a avut premiera marți în Statele Unite și a urcat deja până pe poziția a doua în clasamentul celor mai urmărite filme pe Max, platforma de streaming a conglomeratului Warner Bros. Discovery, care deține și televiziunea HBO. Documentarul despre presupusul creator al bitcoin este devansat în clasament doar de Salem’s Lot, filmul bazat pe romanul omonim al lui Stephen King din 1975.
Înainte de apariția documentarului, unii membri ai așa-zisei comunități „crypto” au pariat pe identitatea pe care documentarul HBO o va vehicula pentru Satoshi. Însă numele speculate de „crypto-entuziaști” au fost în mare parte cele cunoscute în rândurile lor: Len Sassaman, un fost programator și criptograf, inginerul în știința calculatoarelor Nick Szabo sau Adam Back, CEO-ul companiei de blockchain Blockstream.
Însă cineastul american Cullen Hoback, cunoscut pentru documentare apreciate ca Terms and Conditions May Apply sau Q: Into The Storm, susține că Todd este cel mai probabil „suspect” și oferă mai multe dovezi în acest sens.
Ce argumente aduce documentarul HBO privind identitatea lui Satoshi
De exemplu, documentarul arată o postare din 2010 făcută pe un forum despre bitcoin în care Todd răspunde la un continuare a unui mesaj publicat de Satoshi ca și cum îi continuă ideea. Hoback afirmă că cele două postări arată ca și cum Todd s-a încurcat și a postat al doilea mesaj de pe contul său personal, în loc să îl publice de pe cel al lui Satoshi.
Enigmaticul creator al bitcoin și-a trimis ultimul mail către comunitatea crypto în aprilie 2011, spunând că s-a apucat de alte lucruri. Exact atunci s-au oprit și postările de pe contul lui Todd.
Unii din comunitatea crypto cred de ani de ani de zile că dispariția enigmatică a lui Satoshi demonstrează că el a fost programatorul american Len Sassaman, care s-a sinucis în iulie 2021.
Hoback aduce și alte dovezi în sprijinul teoriei sale, unele dintre ele având de-a face cu parcursul profesional al lui Todd după 2011. Printre altele, el a eliminat din CV-ul său faptul că știe să programeze în C++, limbajul de programare care a fost folosit pentru crearea bitcoin.
Cineastul american consideră de asemenea că postările făcute de Todd și Nakamoto pe forumurile crypto arată că cei doi împărtășesc anumite alegeri lingvistice și gramaticale.
Programatorul canadian neagă ferm că este creatorul bitcoin
Însă programatorul canadian a negat că este Satoshi. „Voi recunoaște că ești destul de creativ. Inventezi niște teorii nebunești. E fantasmagoric”, a declarat el în fața camerei.
„Dar da, voi spune desigur că sunt Satoshi. Și sunt și Craig Wright”, a adăugat el în glumă, referindu-se la inginerul australian în știința calculatoarelor care pretinde de ani de zile că este creatorul bitcoin. Afirmațiile sale au fost desființate recent de justiția britanică.
Todd a fost contactat de jurnaliștii de la The New York Times pentru a fi întrebat dacă este Satoshi, un lucru pe care l-a negat din nou, la fel ca în documentar.
„Deci, să rămână scris, nu sunt Satoshi”, a subliniat el, adăugând că întrebarea „este una fără sens, fiindcă Satoshi ar nega asta pur și simplu”.
Identitatea lui Satoshi, cel mai mare mister al comunității crypto
Este crezut că Satoshi Nakamoto, oricine ar fi el, nu s-a întâlnit niciodată în persoană cu colaboratorii săi, comunicând doar prin intermediul internetului.
El a publicat în 2008 documentul care avea să stea la baza creării bitcoin, unul care își imagina un sistem de plăți descentralizat și anonim.
După lansarea bitcoin în 2009 el a continuat să comunice cu fanii criptomonedei pe forumuri online până în decembrie 2010. El a anunțat apoi într-un email trimis unui colaborator în luna aprilie a anului următor când a anunțat că se apleacă asupra altor interese.
The Independent scria în 2021, citând speculațiile din comunitatea crypto, că Satoshi ar fi rămas în posesia a 750.000-1.100.000 de bitcoini.
După ce prețul bitcoin a crescut exploziv în timpul pandemiei de COVID-19 și a ajuns până la 68.000 de dolari, averea sa s-ar fi ridicat până la 73 de miliarde de dolari.
La momentul respectiv ar fi fost al 15-lea cel mai bogat om din lume. Însă aceste estimări trebuie privite mereu cu o notă de scepticism, zvonurile privind averea fabuloasă a lui Satoshi făcând parte din aura de mister din jurul său.
Ca întotdeauna, poți găsi mai multe informații noi din lumea filmelor și serialelor, dar și alte știri interesante, în rubrica Nerd Alert de weekendul acesta:
Prima reacție a ministrului Justiției, după ce DNA l-a acuzat pe Nelu Tătaru de luare de mită: Atunci vom putea comenta
Ordinul care ar trebui să elimine țepele de la raft a intrat în vigoare: Amenzi pentru comercianții care vând produse cu gramaj mai mic, dar la același preț
E acuzat de homofobie: „Nu semnez porcăria asta gay!”
CMJ Buzău anunță exercițiul MOBEX BZ-IL 24: fără legătură cu securitatea regională
Rusia îl atacă dur pe Marcel Ciolacu după vizita în R. Moldova: ‘Dar de ce a fost el timid? Ar fi trebuit să spună așa: nu în UE, ci în România. Asta vor’
VIDEO | Accident mortal în Argeș – Fata de 15 ani și șoferul de 22 ani au murit pe loc
EXCLUSIV! Mascații au descins în apartamentul directorului Mitucă de la Spitalul Curtea de Argeș – Droguri deținute de chiriași
ACUM! Grav accident de tren pe ruta Curtea de Argeș- Pitești
Haos la Curtea de Argeș: Pana de curent masivă paralizează orașul
VIDEO | PRINȘI ÎN FLAGRANT CÂND VINDEAU DROGURI ÎN APARTAMENTUL DIRECTORULUI MITUCĂ DIN CURTEA DE ARGEȘ
VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni
VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina
VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC
VIDEO – ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – O mașina a intrat în țeava de gaze și a luat foc
PITEȘTI
ITM ARGEȘ, ANUNȚ DE MAXIM INTERES: CUM PUTEȚI INTRA ÎN POSESIA CARNETELOR DE MUNCĂ – VEZI DETALII
Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş anunţă angajatoriide pe raza judeţului Argeş că se pot prezenta la instituția noastră situată în...
ARGEȘ | Femeie tâlhărită în miezul zilei – VIDEO
În ziua de 8 octombrie a.c., polițiștii piteșteni au fost sesizați prin Serviciul Național Unic Apeluri de Urgență 112, de...
Președintele Klaus Iohannis a decorat un colegiu și două școli din Argeș – „Zinca Golescu”, Școala din Rucăr și „Tudor Vladimirescu”
Președintele României, Klaus Iohannis, a acordat Colegiului Național ”Zinca Golescu” din Pitești Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Ofiţer,...
OFICIAL! Ministrul Simona Bucura-Oprescu, deschide lista candidaților PSD Argeș pentru Parlament – Vezi lista finală pentru Senat și camera Deputaților
PSD Argeș a depus astăzi la Biroul Electoral Județean listele de candidați pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024. Alături...
Curtea de Argeș
VIDEO | PRINȘI ÎN FLAGRANT CÂND VINDEAU DROGURI ÎN APARTAMENTUL DIRECTORULUI MITUCĂ DIN CURTEA DE ARGEȘ
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Pitești, au...
Haos la Curtea de Argeș: Pana de curent masivă paralizează orașul
O pană de curent electric fără precedent a paralizat duminică orașul regal, provocând haos și panică printre locuitori și turiști....
ACUM! Grav accident de tren pe ruta Curtea de Argeș- Pitești
Pompierii de la Detașamentul Pitești au fost solicitați să intervină cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD de...
EXCLUSIV! Mascații au descins în apartamentul directorului Mitucă de la Spitalul Curtea de Argeș – Droguri deținute de chiriași
Acțiune în forță la Curtea de Arges , miercuri seara, a mascaților într-un dosar care vizeaza traficul de droguri de...
ACUM! TIR răsturnat la Ciofrângeni pe DN 73 C
Un grav accident rutier s-a produs în urmă cu puțin timp pe DN 73 C, în localitatea Ciofrângeni, unde un...
Mioveni
VEȘTI BUNE! Au “bubuit” salariile in Argeș! Salariul mediu brut a ajuns la 1800 Euro – Un argeșean ia 1000 euro în mână
Salariile din Argeș, în creștere semnificativă, dar încă sub media națională potrivit datelor oficiale O veste bună pentru angajații din...
Bucuria constructorilor! Magazinul Leroy Merlin din Pitesti se deschide săptămâna viitoare – VEZI DETALII și PROGRAM
Lantul de magazine de bricolaj Leroy Merlin, al doilea jucator de pe piata de bricolaj din Romania, cu o retea...
PRO ARGEŞ TV – O nouă televiziune pentru argeșeni a primit undă verde de la CNA
Consiliul Național al Audiovizualului a adus o veste bună pentru telespectatorii din Argeș, aprobând în ședința de ier, în unanimitate,...
DSV a făcut prăpăd! Zeci de amenzi și zeci de tone de alimente retrase din magazinele din Argeș
Inspectorii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș au efectuat 154 controale în cursul lunii august...
Câmpulung
ARGEȘ – Pensionar de 93 ani accidentat grav de un șofer neatent
Un grav accident rutier în care un pieton a fost acroșat a avut loc in această după amiază în localitatea...
TIR răsturnat într-o prăpastie în Argeș
În urmă cu puțin timp pompierii argeșeni au fost anunțați prin 112 despre un accident între n care un cap...
ARGEȘ | Un bărbat de 38 ani și-a snopit mama în bătaie, în plină stradă
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung au continuat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria...
În Trend
- ACTUALacum 2 săptămâni
Se înființează o funcție importantă și bine plătită în Primăria Curtea de Argeș – CINE VA FI NOUL ȘEF NUMIT DE PRIMAR?
- ACTUALacum 5 zile
VIDEO | Accident mortal în Argeș – Fata de 15 ani și șoferul de 22 ani au murit pe loc
- ACTUALacum 7 zile
EXCLUSIV! Mascații au descins în apartamentul directorului Mitucă de la Spitalul Curtea de Argeș – Droguri deținute de chiriași
- ACTUALacum 5 zile
ACUM! Grav accident de tren pe ruta Curtea de Argeș- Pitești
- ACTUALacum 4 zile
Haos la Curtea de Argeș: Pana de curent masivă paralizează orașul
- NATIONALacum o săptămână
Atac armat de tip execuție în una dintre țările considerate cele mai sigure: Trei persoane au murit
- ACTUALacum 2 săptămâni
VIDEO | Incendiu devastator în Argeș – 3 gospodării făcute scrum
- ACTUALacum 2 săptămâni
Condamnare record: un dezvoltător imobiliar a primit 865 de ani de închisoare, după devastatorul cutremur din Turcia