Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

E PRĂPĂD LA AZILELE DE BĂTRÂNI DIN ARGEȘ – Amenzi de 2 miliarde si două azile închise, unul al DGASPC – VEZI REZULTATE CONTROL

Publicat

in

Radu Perianu, prefectul județului Argeș: “Comisia de control va funcționa pe toată durata mandatului meu! Le voi solicita instituțiilor implicate să comunice Instituției Prefectului, toate rapoartele de control din 2020 încoace”

În judeţul Argeş au fost verificate 102 locaţii: centre rezidenţiale, licențiate și nelicențiate, pentru vârstnici, pentru adulţi cu dizabilităţi și pentru copii.
Dintre acestea,
95 sunt funcţionale, 7 sunt radiate, nu mai desfăşoară activitatea.
49 de centre sunt private, 46 sunt publice. Au fost date amenzi în valoare de aproape 2 milioane de lei, mai exact, 1.975.600 lei.
A fost suspendată temporar activitatea a două centre, unul public, unul privat.

Situaţia celui privat: este vorba despre o locaţie unde au fost depistate probleme şi de către inspectorii DSP şi de către ISU. Nu avea autorizaţie sanitară de funcţionare și nici autorizaţie de securitate la incendiu. Era igrasie şi mucegai în grupurile sanitare, băile erau insuficiente pentru numărul de beneficiari, mobilerul era degradat, spălătoria era improvizată într-un beci insalubru. Din toate aceste motive, s-a dispus relocarea celor 16 vârstnici. Ei sunt acum într-un centru care a fost verificat şi corespunde cerinţelor.

Centrul public unde s-a dispus măsura suspendării activităţii aparţine DGASPC Argeş şi a fost închis un corp de clădire cu 4 dormitoare. Erau 5 beneficiari care au fost relocaţi, chiar în timpul controlului, într-un alt corp de clădire, tot al DGASPC Argeş.
Problemele constatate aici erau legate de condiţiile de viaţă: pereţi degradaţi, calorifere ruginite, mobiler cu un grad avansat de uzură, gândaci pe hol şi în bucătărie.
V-am prezentat aceste două situaţii pentru că aici a fost dispusă suspendarea, dar probleme au fost în toate locurile verificate, unele grave, altele mai puţin grave sau remediabile. Unele chiar remediate pe loc!


Reacţia publică a dus şi la sesizări venite direct către Prefectură. Au fost mai multe plângeri venite de la persoane care reclamau fie locaţii care ar funcționa ilegal, fie locaţii acreditate, dar care nu îndeplinesc cerinţele. Toate sesizările au fost verificate. Pentru una dintre ele, a fost deschis un dosar penal şi Poliţia Argeş va stabili dacă este sau nu vorba despre fapte ilegale.

„Am decis ca, pe toată durata mandatului meu, să funcţioneze această comisie! Controalele nu se vor opri! Comisia rămâne formată şi va verifica, prin sondaj şi la sesizare!Este inadmisibil să fie haos şi să nu se respecte regulile în aceste locaţii! Absolut revoltător ca cei care ar trebui să îngrijească bătrâni, adulţi cu probleme, copii, să facă, de fapt, economie pe spatele lor! Au fost oameni care stăteau în camere supraaglomerate, pe saltele mai mici decât paturile, care reclamau calitatea mâncării şi multe altele. Sunt lucruri pe care vreau să înţeleg cum de nu au fost sau dacă au fost văzute până acum. Şi dacă da, de ce nu au fost remediate. În plus, le voi solicita instituțiilor implicate să comunice Instituției Prefectului, din 2020 încoace, toate rapoartele de control pentru a putea verifica dacă deficiențele constatate acum au existat și în trecut!”, a anunțat prefectul județului Argeș

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Sacrificarea porcului în gospodărie de Sărbători poate aduce probleme! Regulile care trebuie respectate 

Publicat

in

Direcţia Sanitara Veterinara si pentru Siguranţa Alimentelor recomandă cetăţenilor să respecte unele reguli înainte, și după sacrificarea porcului din gospodărie.

„Direcţia Sanitara Veterinara si pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa (DSVSA) recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar, astfel, vor avea certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică”, se arată în comunicatul DSV Dâmbovița

După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează conform indicațiilor de pe etichetă.

Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave, mai spune sursa citată

DSVSA spune că, carnea și produsele din carne provenite de la porcul din gospodărie sunt interzise a fi comercializate!

„De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA)”

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a:
– verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
– da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;
– asomarea porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.

Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actulizarea Bazei Naționale de Date (BND).

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ.

„În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.
Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie și se efectuează pe probe provenite atât de la porcii identificați și introduși în BND, cât și de la porci neidentificați, care nu figurează în BND”, se arată în comunicat

Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, , partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului.

Este interzisă introducerea cărnii și a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor. Interdicția se aplică și în sens invers, din România într-un stat membru sau țară terță.

Este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în mod tradiţional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc. să fie achiziţionate din spaţii amenajate,autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, aflate sub controlul personalului de specialitate.

De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

„Având în vedere intensificarea comerțului on-line în această perioadă, cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate, uneori împreuna cu produse nealimentare, recomandăm consumatorilor să urmarească cu atenție sporită, atunci când cumpară produse alimentare prin comerțul on-line, cerințele privind comanda, livrarea și transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru produsele alimentare ușor alterabile), precum și respectarea condițiilor prescrise de păstrare și consum ale acestora”, a conchis sursa citată

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Europarlamentar român: Este oficial, România nu intră în Schengen în acest an

Publicat

in

Este oficial, România nu intră în Schengen în acest an, a transmis miercuri seara pe facebook, europarlamentarul Eugen Tomac, precizând că pe 5 decembrie se va discuta doar despre accesul nostru în Schengen, dar nu se va vota.

„Este oficial, România nu intră în Schengen în acest an.
Pe 5 decembrie se va discuta doar despre accesul nostru în Schengen, dar nu se va vota”, spune Tomac

Eugen Tomac subliniază faptul că Nehammer ne umilește din nou într-un mod absolut scandalos!

„Sunt profund revoltat să văd cum această putere ratează în fiecare zi acest obiectiv de grad zero pentru România.

Altele sunt prioritățile lor, vizite prin Africa, Dubai și măriri de taxe și impozite.
Locul nostru este în UE, dar aici trebuie să muncești pentru fiecare obiectiv și să fii credibil atunci când ceri sau să joci dur atunci când ești umilit”, a conchis europarlamentarul român

Consiliul JAI care va avea loc, pe 4 şi 5 decembrie, nu va supune la vot aderarea României la Schengen, desi subiectul se află pe ordinea de zi a reuniunii.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend