Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

După ce a impus încărcătorul unic pentru telefoanele mobile, UE ia o decizie majoră și în privința bateriilor

Publicat

in

Parlamentul şi Consiliul European au ajuns vineri la un acord provizoriu privind o viitoare lege care priveşte modul în care bateriile din telefoanele mobile trebuie implementate şi înlocuite cu scopul reducerii deşeurilor.

Schimbarea bateriei unui smartphone e adesea un coșmarFoto: DreamsTime / Guruxox

Dacă va fi adoptată, viitoarea legislaţie le va pune producătorilor la dispoziţie trei ani şi jumătate pentru a gândi un nou design al produselor vândute, care să facă în aşa fel încât utilizatorii să poată schimba bateriile cu uşurinţă.

În urmă cu mai mulţi ani, înlocuirea bateriilor reprezenta norma – majoritatea telefoanelor mobile aveau baterii care puteau fi pur şi simplu scoase şi înlocuite. În ultima vreme, producătorii trecut la designuri în care bateriile nu pot fi scoase decât de un specialist dintr-un service.

Noua propunere legislativă vine la puţin timp după ce Uniunea Europeană a impus USB-C drept standard unic pentru alimentarea dispozitivelor mobile şi după ce a decis să oblige companii precum Apple să permită funcţionarea magazinelor terţe de aplicaţii şi instalarea aplicaţiilor descărcate de pe internet.

Legislaţia europeană nu se opreşte, însă, doar la telefoanele mobile, ci vizează inclusiv maşinile electrice şi aparatura industrială.

Bateriile vor trebui să fie însoţite de etichete şi coduri QR care să faciliteze accesul la informaţii despre capacitatea, performanţa, durabilitatea şi compoziţia chimică a acestora.

Producătorii vor avea obligaţii şi în ceea ce priveşte reciclarea materialelor care sunt folosite în compoziţia bateriilor. În forma actuală, s-a stabilit un prag minim pentru reciclare, după cum urmează: cel puţin 16% pentru cobalt, 85% pentru plumb, 6% pentru litiu şi 6% pentru nichel.

Treptat, producătorii vor trebui să crească şi gradul de colectare a bateriilor vechi, care vor fi reciclate. În 2023 ar trebui ca producătorii să colecteze cel puţin 45% dintre bateriile vechi, procentul urmând să crească la 63% până în 2027 şi 83% până în 2030.

Costurile pentru colectarea bateriilor vor trebui suportate exclusiv de către producători. (News.ro)

(foto articol: ©Guruxox|Dreamstime.com)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

ÎCCJ ar putea desființa condamnarea lui Cătălin Cherecheș – Avocatul anunță ce se întâmplă cu primarul

Publicat

in

Răzvan Doseanu, avocatul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a declarat miercuri pentru AGERPRES că pe 7 decembrie la Înalta Curte se va judeca cererea de strămutare în dosarul în care edilul este acuzat de luare de mită, depusă înainte de condamnarea sa definitivă.

Cătălin Cherecheş a fost depistat şi reţinut marţi de poliţiştii bavarezi în Augsburg, Germania, după ce fugise din ţară.

”Practic, noi avem termen în 7 decembrie la Înalta Curte pentru strămutare, teoretic poate să ajungă până atunci în ţară ca să fie şi dumnealui prezent. Ar trebui să-şi expună şi dumnealui punctul de vedere. Există şi varianta că, dacă până atunci nu va fi adus în ţară, să se încerce participare lui prin videoconferinţă sau e posibil să se amâne cauza sau să se soluţioneze şi fără dumnealui. (…) Strămutarea a fost înregistrată înainte de rămânerea definitivă a hotărârii”, a mai spus Răzvan Doseanu.

O eventuală strămutare ar duce la anularea hotărârii definitive de condamnare pronunțate de Curtea de Apel Cluj.

Depinde de Cherecheș cât de rapid va fi predat

Acesta a explicat că depinde de Cherecheş dacă va opta pentru o predare simplificată, rapidă către autorităţile române sau dacă se opune.

„Aştept să pot să discut cu domnul Cherecheş, dacă i se permite să sune şi avocatul din România. Din câte ştiu eu, dar asta autorităţile ne pot spune mai exact, dar legea de cooperare este aceeaşi. Există două variante: o variantă simplificată în care domnul Cherecheş consimte de îndată la predare, care ştiu că este una foarte rapidă, şi una în care formulează o opoziţie, ca să spun aşa, la predare. Încă nu ştiu care ar fi următoarele motive, dar cu siguranţă avocatul din Germania va analiza şi până la urmă decizia îi aparţine domnului Cherecheş. (…) Depinde de domnul Cherecheş dacă consimte direct la predare pentru o predare simplificată, rapidă sau dacă se opune predării şi sunt întreprinse alte demersuri care pot prelungi durata. Rămâne să vorbesc şi cu avocatul din Germania”, a arătat Răzvan Doseanu.

Primarul Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru corupţie, a fost depistat şi reţinut marţi de poliţiştii bavarezi în Augsburg, Germania.

Acesta a fost depistat de partenerii externi pe baza informaţiilor oferite de Poliţia Română.

Vineri, primarul Cătălin Cherecheş a fugit din ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Petea, folosindu-se de un act de identitate al unei rude.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Senatul a votat ridicarea imunității pentru Florin Cîțu: DNA poate începe urmărirea penală

Publicat

in

Senatorii au votat pentru ridicarea imunității senatorului Florin Cîțu. DNA a cerut ridicarea imunității parlamentare pentru fostul premier, care e acuzat că a cumpărat o cantitate mult prea mare de vaccinuri în pandemie.

Rând pe rând, reprezentanții partidelor care au vorbit la ședința de Senat au anunțat că vor vota pentru ridicarea imunității, oferind șansa autorităților să își facă treaba.

Lăsăm Justiția să-și facă treaba, a spus fostul premier Florin Cîțu în ședința Senatului în care se discută ridicarea imunității sale, în dosarul achiziţiei de vaccinuri în pandemie: „Mi-am indeplinit corect toate atribuțiile, cu respectarea legislației în vigoare”.

„Am pus pe primul rând sănătatea oamenilor, libertatea individuală și economică. Eram conștient că orice decizie luată avea implicații pentru sănătatea oamenilor. Am păstrat cea mai liberă economie din lume. Îmi asum ce a făcut în acel moment Guvernul Românieia făcut, în contextul imprevizibil, ceea ce putea să facă. Mi-am indeplinit corect toate atribuțiile, cu respectarea legislației în vigoare”, spune Florin Cîțu.

Voturi pentru – 90

Voturi împotrivă – 2

Abțineri – 0

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend