Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

După bătaia între polițiștii locali din București și cei din Sectorul 4, Nicușor Dan susține că ‘au fost mici îmbrânceli’

Publicat

in

EXCLUSIV „Amantul Dianei Șoșoacă are un loc pe liste. O să facă ani grei de pușcărie. Nu mi-e milă de ea”. Silvestru Șoșoacă s-a dezlănțuit la adresa soției sale, după decizia CCR de a-i respinge candidatura europarlamentarului la președinția României

Loading

NATIONAL

Care sunt diferențele între gripă și răceală la copii: modul în care boala debutează poate ghida părinții!

Publicat

in

Gripa la copii este o infecție virală frecventă și severă în timpul sezonului rece, care afectează în principal tractul respirator. Pentru copii, gripa poate fi mai periculoasă decât răceala obișnuită, denumită medical viroză. Copiii mai mici de 5 ani, în special cei sub 2 ani, dar și copiii de orice vârstă care au afecțiuni cronice, prezintă un risc mai mare de a dezvolta complicații potențial grave la gripă. Cum facem deosebirea acasă între gripă și răceală, ce metode de prevenție sunt recomandate de medici, dar și se impune consultul medical, explicăm în detaliu.

Diferențele dintre gripă și răceală: atenție la cât de mare e temperatura/cum a debutat boala

Gripa la copii este o infecție virală frecventă și severă în timpul sezonului rece, care afectează în principal tractul respirator. Se transmite foarte ușor, prin picăturile de salivă infectate și se eliberează prin tuse, strănut, vorbit, dar și prin contactul cu suprafețe contaminate. Spre deosebire de răceala comună, gripa debutează brusc, cu simptome intense, precum febră înaltă (38,5 – 39 °C) care se menține 3-5 zile, frisoane, dureri musculare și articulare, de gât și de cap, tuse persistentă și stare generală alterată. Simptomatologie în gripă poate dura 7-10 zile.

La copiii mici, aceste simptome pot include și dureri abdominale, diaree, vărsături și iritabilitate. La sugari pot lipsi manifestările clasice, apărând în schimb letargie și dificultăți la alimentație. Se recomandă consult medical la primele semne în cazul copiilor mici și sugarilor, dar și la copiii mai mari care suferă de boli cronice (diabet, astm sau boli pulmonare, afecțiuni cardiace congenitale, imunodeficiențe, obezitate). Intervenția timpurie și monitorizarea atentă sunt esențiale pentru a reduce riscul de complicații la copiii cu astfel de afecțiuni.

În comparație, răceala se manifestă mai blând și simptomele apar treptat, răceala manifestându-se prin simptome precum nas înfundat sau, din contră, secreții nazale abundente, febră moderată (cel mult 38 °C ), dureri în gât și, eventual, tuse mai puțin severă.

Virusul care provoacă COVID are manifestări asemănătoare gripei

Pandemia de COVID-19 a crescut necesitatea diferențierii între gripă și COVID-19, ambele fiind boli respiratorii contagioase care se răspândesc pe cale aeriană. În 2024, simptomele COVID-19 variază de la forme ușoare până la severe și pot include manifestări precum febră, frisoane, tuse, dificultăți de respirație, oboseală, dureri musculare și de cap, congestie nazală sau rinoree, durere în gât, pierderea mirosului sau gustului, greață, vărsături și diaree. Aceste simptome se pot manifesta în intervalul de 2-14 zile după expunerea la virus, iar la unele persoane pot persista mai mult timp, fiind cunoscut ca sindrom „long COVID”.

Copiii pot avea simptome similare, dar în general manifestă forme mai ușoare decât adulții. Totuși, simptome precum oboseala, durerea de cap și febra rămân frecvent întâlnite. La copiii vulnerabili, cu boli cronice sau alte afecțiuni, COVID-19 poate duce la complicații mai severe, cum ar fi probleme respiratorii majore.

Complicațiile posbile ale gripei

Boala gripală este mai periculoasă decât răceala obișnuită pentru copii. Copiii au nevoie de îngrijiri medicale din cauza gripei, în special cei mai mici de 5 ani.

Complicațiile gripei în rândul copiilor din această grupă de vârstă pot include:

  • Pneumonie: o boală în care plămânii se infectează. Pneumonia produce, de obicei, febră, care, la rândul ei, poate provoca transpirație, frisoane, înroșirea pielii și disconfort general. Simptomele mai specifice sunt tuse, respirație rapidă, greoaie (activitate sporită a mușchilor respiratori, în partea de jos și între coaste, precum și deasupra claviculei), evazarea (lărgirea) nărilor, dureri în piept, însoțite de tuse sau respirație profundă, respirație fluierată, tentă albăstruie a buzelor sau a unghiilor, cauzată de cantitatea scăzută de oxigen din sânge. Copilul cu pneumonie, de asemenea, poate să nu aibă poftă de mâncare și să pară mai puțin energic decât în mod normal. Bebelușii și copiii mici pot fi palizi și apatici, și să plângă mai mult decât de obicei. Vaccinul pneumococic, inclus în schema națională de vaccinare, protejează împotriva infecțiilor pneumococice grave și potențial letale. El este cunoscut printre părinți ca vaccinul împotriva pneumoniei.
  • Deshidratare: atunci când corpul unui copil pierde prea multă apă și săruri (când are diaree, vomită, transpiră mult, i se administrează medicamente antidiuretice), adesea pentru că pierderile de lichide sunt mai mari decât din aportul de lichide. Starea de apatie e unul dintre primele semne ale deshidratării. Atunci când situația este mai gravă, bebelușul este continuu neliniștit, are gura uscată, iar bătăile inimii sunt tot mai rapide. Deshidratarea se combate prin oferirea de lichide, săruri de rehidratare speciale pentru copii. Dacă bebelușul prezintă simptome specifice deshidratării severe (bătăile inimii sunt rapide) nu ezitați să îl duceți la medic sau să chemați ambulanța.
  • Agravarea problemelor medicale pe termen lung, cum ar fi bolile de inimă sau astmul;
  • Disfuncție cerebrală, cum ar fi encefalopatia;
  • Probleme cu sinusurile și infecții ale urechii: din cauza excesului de secreții și când acestea nu sunt tratate corespunzător, otitele și sinuzitele sunt complicații frecvente ce pot să apară după gripă. Otita este inflamația urechii, care are la bază diferite cauze (bacterii, infecții virale) și poate fi acută sau cronică, medie sau externă. Apare de obicei în timpul răcelii (sau după), atunci când bacteriile și virusurile se răspândesc de la gât până la urechea medie unde se formează un fluid care pune presiune pe timpan. Sinuzita este inflamația membranelor care căptușesc sinusurile. Inflamația produce și mai mult mucus, iar când acesta nu poate fi drenat corespunzător din cauză că este prea mult sau din cauza canalelor blocate din cauza polipilor, apar simptome destul de supărătoare: la bebeluși și copii mici cu greu pot fi distinse de cele ale unei răceli, în timp ce la copii mai mari și adolescenți, sinuzita se manifestă aproape la fel ca la adulți. La cei mici, sinuzita se manifestă cu febră ușoară, dar de durată (5-7 zile), nas înfundat și rinofaringită. La copiii mai mari, apare febra, tusea uscată pe timpul zilei care durează mai mult de 7 zile, nas înfundat, secreții nazale consistente, groase, verzi-gălbui, dureri în zona urechilor, de cap, de ochi, de stomac. Antibioticul nu funcționează decât în cazul sinuzitei bacteriene, dar asta stabilește medicul. Ajută să folosiți umidificatoare în camera copilului, inhalațiile/aerosolii, antiinflamatoarele și antihistaminicele.
  • În cazuri rare, complicațiile gripei pot duce la deces.

Care sunt semnele de alarmă care ne trimit la medic

Când vine vorba de copii, mai ales cei din grupele de risc, dintre toate simptomele prezentate mai sus, apariția următoarelor semne impun consult medical de urgență, potrivit unui ghid pentru părinți alcătuit de Ministerul Sănătății:

  • dificultăți de respirație;
  • respirație rapidă, șuierătoare;
  • persistența febrei mai mult de 5 zile sau reapariția acesteia și a tusei de intensitate mai mare după o perioadă inițială de evoluție favorabilă;
  • stare generală modificată, copil somnolent;
  • convulsii febrile;
  • vărsături repetate, scaune diareice care pot duce repede la deshidratare (semne de deshidratare: nu urinează mai mult de 8 ore, are buzele uscate, ochii sunt încercănați);
  • dureri musculare mari (copilul refuză să meargă);
  • refuză să ia medicamentele.

Cum se previne gripa: vaccin antigripal sau tratament antiviral

Fiind o boală cu transmitere ușoară, trebuie evitate spațiile aglomerate sau dacă acest lucru nu se poate face, purtarea măștilor de protecție poate preveni îmbolnăvirea. Spălarea pe mâini cu apă și săpun, acoperirea gurii și a nasului când strănută și utilizarea șervețelelor de unică folosință pentru suflarea nasului sunt alte metode ușoare de prevenție. Aerisirea spațiilor închise, de asemenea, poate preveni răspândirea virusurilor.

În afara acestor metode de prevenție, vaccinarea antigripală rămâne cea mai eficientă metodă de prevenție. Prescrierea vaccinurilor se efectuează conform protocoalelor terapeutice elaborate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății. Vaccinul este gratuit pentru copii cu vârsta între 6 luni şi 19 ani, femeile gravide, persoane cu vârsta cuprinsă între 19 ani și 65 ani, cu boli cardiovasculare cronice, boli respiratorii cronice, boli renale cronice, boli hepatice cronice, boli neurologice cronice, boli metabolice, boli oncologice, boli autoimune, malformații congenitale, obezitate, asplenie sau în pregătirea efectuării splenectomiei, infecție HIV/SIDA, terapie imunosupresoare, transplant, imunosupresie congenitală.

Administrarea de tratament antiviral în scop profilaxic este o altă opțiune care poate fi de ajutor în lipsa vaccinării. Condiția pentru a fi eficiente este ca acestea să fie administrare rapid după îmbolnăvire, mai ales la copii și adulți cu risc (cei cu boli cronice și imunitate scăzută), potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile din SUA (CDC). Când sunt administrate din timp în gripă, tratamentele antivirale pot face ca simptomele să fie mai puțin severe, scurtează durata bolii și reduc complicațiile gripei, cum ar fi pneumonia.

Sursa foto: Dreamstime.com

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Un strateg rus pro-Kremlin îi explică lui Trump ce vrea Vladimir Putin în Ucraina

Publicat

in

„Dacă vorbim despre încetarea acțiunilor militare de-a lungul actualei linii a frontului, atunci este puțin probabil ca o astfel de abordare să fie luată în serios la Moscova”, scrie Dmitri Trenin, un strateg rus, în cotidianul Kommersant, după alegerile care l-au readus pe Donald Trump la Casa Albă.

Promisiunea lui Donald Trump a pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore nu a fost luată în serios la Moscova, iar un strateg pro-Kremlin explică acum și ce anume și-a dori Kremlinul prin încheierea conflictului.

„În ceea ce privește disponibilitatea de a pune capăt războiului, trebuie să înțelegem că, în primul rând, nu va fi posibil să se facă acest lucru «în 24 de ore» și, în al doilea rând, «a pune capăt războiului» nu înseamnă «a opri luptele», ci a rezolva problemele care au condus la el”, scrie în ziarul Kommersant Dmitri Trenin, director științific al Institutului de Economie și Strategie Militară Mondială din cadrul Școlii Superioare de Economie a Universității Naționale de Cercetare.

„Dacă vorbim despre încetarea acțiunilor militare de-a lungul liniei existente de contact de luptă, atunci este puțin probabil ca o astfel de abordare să fie luată în serios la Moscova, continuă” Trenin.

„O astfel de «oprire a războiului» nu va fi nimic mai mult decât o pauză, după care conflictul va izbucni cu o vigoare reînnoită și, probabil, cu o intensitate mai mare”, susține el.

Apoi, Trenin enumeră și scopurile pe care Rusia le are în Ucraina. „Natura viitorului regim ucrainean, potențialul militar și militar-economic, precum și statutul militar-politic al Ucrainei sunt de o importanță primordială pentru Rusia. În plus, este necesar să se ia în considerare noile realități teritoriale”, insistă el.

Poziția exprimată de Trenin în articolul Kommersant este mai mult sau mai puțin asemănătoare cu cea inițială a Kremlinului, înainte de debutul invaziei la scară largă. Moscova a anunțat atunci că scopurile războiului sunt, printre altele, demilitarizarea și denazificarea Ucrainei – ceea ce înseamnă, printre altele, o schimbare de regim la Kiev.

Rusia a insistat de asemenea că nu va accepta intrarea Ucrainei în NATO, în vreme ce diverși comentatori au spus că Moscova nu ar fi de acord nici cu aderarea Ucrainei la UE.

„E bine că Trump și-a declarat dorința de a reduce ajutorul militar pentru Ucraina”

În textul său pentru Kommersant, Trenin a subliniat că „este dificil să ne așteptăm ca administrația Trump să fie de acord cu un dialog substanțial pe aceste teme, cu atât mai puțin să ia în considerare interesele fundamentale ale Rusiei”.

„Dacă va da dovadă de bunăvoință, dialogul va începe, dar chiar și în acest caz un acord este departe de a fi garantat”, spune el.

„Pentru moment, este bine că Trump și-a declarat dorința de a reduce ajutorul militar pentru Ucraina. În ciuda probabilei compensații parțiale pentru sprijinul acordat Kievului de către Europa, această dorință, dacă va deveni o soluție, va apropia pacea”, mai scrie Trenin.

Kievul spune că este optimist că Trump va continua sprijinul

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că un plan de oprire a războiului în 24 de ore nu este posibil.

„Am spus în mod repetat că Statele Unite pot ajuta la încheierea conflictului din Ucraina. Acest lucru, desigur, nu poate fi făcut peste noapte”, a declarat Dmitri Peskov.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a exprimat și el în trecut scepticismul cu privire la capacitatea lui Trump de a pune capăt războiului în 24 de ore, cel puțin „fără a-i ceda pământul nostru lui Putin”.

Zelenski l-a felicitat pe Trump pentru victoria sa în alegerile prezidențiale americane, exprimându-și speranța pentru „un sprijin bipartizan puternic pentru Ucraina în Statele Unite”.

Mihail Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, s-a declarat optimist că sprijinul SUA pentru țara sa va rămâne neclintit odată cu instalarea la Casa Alba a lui Donald Trump.

Într-un interviu pentru HotNews, el a declarat că se bazează pe faptul că noul lider american nu va dori să știrbească reputația Statelor Unite. „Leadership-ul mondial va fi pus la îndoială, dacă războiul se va încheia în baza condițiilor alianței Federația Rusă – Coreea de Nord”, a explicat acesta.

Oficialul ucrainean a îndemnat la calm și spune că așteaptă ca Donald Trump, câștigătorul republican al alegerilor din SUA, să anunțe structura administrației, ca să fie clar cine va fi responsabil pentru domeniul securității naționale, apărării, politicii externe.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Poeta Ana Blandiana, oaspete de seamă la Astra Film Chișinău. AF Chișinău se deschide joi, 14 noiembrie, cu „Alice On & Off”, considerat Cel mai bun documentar românesc al anului

Publicat

in

Poeta Ana Blandiana va fi oaspete de seamă al celei de-a treia ediții Astra Film Chișinău, care va avea loc în perioada 14-16 noiembrie la Cinema Loteanu. Ea va participa la proiecția documentarului biografic „Între tăcere și păcat”, de Diana Nicolae, vineri 15 noiembrie, iar după film publicul va avea ocazia să intre în dialog cu poeta care a primit zilele trecute unul dintre cele mai prestigioase premii europene pentru literatură, Premiul Prințesa de Asturias pentru Litere 2024, în cadrul unei ceremonii prezidate de Familia Regală a Spaniei. Astra Film Festival revine la Chișinău cu o selecție a celor mai bune filme documentare, printre care și „Alice On & Off”, considerat cel mai bun film documentar al anului (Secțiunea România) la ediția care s-a încheiat în urmă cu o săptămână la Sibiu.

Astra Film Chișinău este un eveniment organizat de Astra Film/CNM Astra și de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României. Detalii despre programul celei de a treia ediții Astra Film Chișinău, pe site-ul astrafilm.ro.

Toate filmele din cadrul Astra Film Chișinău vor fi proiectate la Cinema Loteanu. Accesul este gratuit, iar persoanele care doresc să participe sunt rugate să rezerve bilete cu valoare zero de aici: https://t.ly/-voDA.

Ana Blandiana Foto: Miguel Riopa / AFP / Profimedia

AF Chișinău include, de asemenea, o discuție DocTalk ce pornește de la un film-capodoperă despre biblioteca lui Umberto Eco, concerte și filme documentare pentru elevi. În plus, vor avea loc la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice Chișinău două workshop-uri organizate de UNATC București: „Space and memory in documenting cities” (susținut de Ana Vlad),destinat studenților, și „A Journey into Documentary Cinema: Guided by Students”, pentru liceeni.

Ne reîntoarcem cu aceeași emoție la Chișinău, într-un moment în care românii de pe ambele maluri ale Prutului își doresc să privească cu încredere către viitor. Un viitor în care să deslușim mai bine lumea în care trăim și să ne bucurăm de miracolul fiecărei zile. Filmul documentar are acest dar: ne arată perspective la care altfel probabil că nu am avea acces și ne ține împreună, fascinați de spectacolul lumii în care trăim”, a declarat Dumitru Budrala, directorul fondator Astra Film Festival.

Eforturile comune ale DRRM și Astra Film de a realiza, iată, cea de-a treia ediție consecutivă a Astra Film Chișinău, se îndreaptă spre publicul din Republica Moldova, pe care îl așteptăm să se bucure de cel mai atent selectate filme documentar, premiate și apreciate de publicul prezent la ediția 31 a Astra Film Festival din România”, a declarat Adrian Dupu, secretarul de stat al DRRM

Programul AF Chișinău

JOI, 14 noiembrie. În deschiderea AF Chișinău (18:00) este programat un documentar impresionat, care abordează o temă extrem de sensibilă, dar despre care este atât de necesar să vorbim: vulnerabilitatea minorilor. „Alice On & Off” (r. Isabela Tant, România – 2024 | 86 min) prezintă povestea unei unei tinere care devine mamă la doar 16 ani și se căsătorește cu un bărbat cu 35 de ani mai în vârstă. Documentarul a obținut premiul pentru Cel mai bun film la Secțiunea România din cadrul AFF2024, pentru că „aduce în prim-plan o adolescentă artistă devenită mamă, într-un univers liminal, tenebros, plin de riscuri si brutalitate” (din motivația juriului). 

VINERI, 15 noiembrie. De la ora 16:00 vom putea vedea filmul „În numele pământului” (r. Dorota Kobiela și Hugh Welchman, Polonia, Serbia, Lituania –  2023 | 114 min), propunerea de anul trecut a Poloniei pentru Premiul Oscar. Filmul, o adaptare a romanului „Țăranii”, scris de laureatul Premiului Nobel W.S. Reymont, prezintă satul polonez din secolul XIX și poate fi considerat o combinație între „Ion” și „Moromeții”, cu specific polonez. În prim-plan este Jana, o fată de 19 ani, foarte frumoasă, cu un spirit liber, pe care nu o interesează pământul sau averile și care are un destin cu adevărat de poveste.

Iar de la ora 18:10 va urma un film-eveniment, „Între tăcere și păcat” (r. Diana Nicolae, România, SUA – 2024 | 98 min), un documentar biografic despre viața încercată și cariera tumultuoasă a poetei Ana Blandiana, interzisă de dictatura comunistă, înainte de a fi oficial recunoscută ca scriitor. După proiecție, publicul va putea intra în dialog cu Ana Blandiana, care a primit zilele unul dintr cele mai importante premii europene pentru poezie, Premiul Prințesa de Asturias pentru Litere 2024, în cadrul unei ceremonii prezidate de Familia Regală a Spaniei. Seara se va încheia cu un concert al inconfundabilei Ada Milea.

SÂMBĂTĂ, 16 noiembrie vor fi proiectate trei filme. Primul, de la 16:15, este documentarul „Leo Records: Strictly for our friends” (r. Ioana Grigore, România – 2024 | 70 min), care ne arată povestea lui Leo, acum un octogenar simpatic și pasionat de jazz, care și-a dedicat întreaga viață promovării muzicii de jazz experimental. Forțat de KGB să plece din URSS, a ajuns la Londra în anii ’’70, de unde a transmis muzică de jazz, la BBC, către zeci de milioane de oameni aflați dincolo de Cortina de Fier.

Al doilea, de la 17:35, „Martirul Unirii” (r. Mara Ionescu, România, 2024 | 57 min), este un documentar dedicat memoriei Protoiereului Alexandru Baltaga (1861–1941), unul dintre artizanii Unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918 și martir al Bisericii Ortodoxe Române,  canonizat recent și în curând cinstit ca sfânt în calendarul Patriarhiei Române – un proiect Trinitas TV, finanțat de DRRM și desfășurat în parteneriat cu Mitropolia Basarabiei, Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova și TVR Moldova.

De la 18:30, spectatorii vor avea ocazia să cunoască celebra bibliotecă a lui Umberto Eco, în filmul Umberto Eco – Biblioteca Lumii” (r. Davide Ferrario, Italia – 2022 | 80 min), un documentar fascinant, care sugerează că nemuritoarele căutări ale cunoașterii și tainele lumii se ascund în adâncurile bibliotecii și ale minții lui Umberto Eco. Proiecția va fi urmată de o discuție, „Era feudalismului digital”, despre impactul erei digitale asupra conservării/arhivării și transmiterii cunoștințelor către generațiile viitoare.

Programul de educație prin film documentar Astra Film Junior include 16 proiecții pentru elevi de toate vârstele

Organizatorii vor aduce de asemenea o colecție de filme documentare pentru copii și adolescenți, prezentate recent în România în cadrul programului educativ Astra Film junior, dedicat copiilor și adolescenților. Proiecțiile din cadrul Astra Film Junior Chișinău vor avea loc zilnic, de joi, 14 noiembrie până sâmbătă, 16 noiembrie, de la 09:00, la Cinema Loteanu.

Vor fi titluri precum Emoţiile Micului Cub” (r. Benoît Leva, Franţa – 2021), „Hrană pentru schimbare (r. Benoît Bringer, Franța, Suedia, Brazilia – 2020), Bachir În Ţara Minunilor” (r. Els Duran și Evelien Vehof, Ţările de Jos – 2018),  „Pien, Regina Albinelor” (r. Ellen Vloet, Ţările de Jos – 2018), Vis.Viață” (r. Ruxandra Gubernat, România – 2024), Fata Care Sfidează Gravitația” (r. Jens Pedersen, Danemarca – 2017), „Ingineri Adolescenți” (r. Aleksandra Skowron și Hanna Polak, Polonia – 2020).

Programul detaliat poate fi consultat în secțiunea dedicată AF Chișinău de pe site-ul astrafilm.ro și pe paginile social media ale Astra Film Festival.

Articol susținut de Astra Film Festival

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Lotul naționalei U20 pentru partidele cu Portugalia și Italia din Elite League

Publicat

in

Selecționerul Costin Curelea a ales 23 de jucători: pentru partidele pe care Naționala U20 le va disputa în noiembrie cu Portugalia și Italia în Elite League, potrivit mediafax.

Iată lista jucătorilor convocați:

Portari: Ștefan Lefter (Corvinul Hunedoara), Vlad Răfăilă (US Lecce / Italia), David Dincă (ACSM Reșița);

Fundași: David Maftei (Oțelul Galați), Tony Strata (AC Ajaccio / Franța), Matteo Duțu (AC Milan / Italia), Răzvan Pașcalău (Dinamo București), Ștefan Duțu (CS Afumați), Dorin Pop (Corvinul Hunedoara), Andrei Borza (Rapid București), David Antonio (AS Gubbio / Italia);

Mijlocași: Cătălin Vulturar (Rapid București), Andrei Florea (Juventus Torino / Italia), Robert Jălade (FC Sevilla / Spania), Alin Boțogan (Petrolul Ploiești), Ștefan Bană (Universitatea Craiova), Rareș Pop (Rapid București), Eduard Radaslavescu (Farul Constanța), Omar El Sawy (Sepsi OSK), Alexandru Musi (FCSB), Mihnea Rădulescu (Petrolul Ploiești);

Atacanți: Alexandru Stan (Gloria Buzău), Atanas Trică (CSM Slatina).

România U20 are programate, în luna noiembrie, două partide în cadrul Elite League U20.

Primul meci este cel împotriva selecționatei Portugaliei, programat în 14 noiembrie, de la ora 19.00, pe stadionul „Eugen Popescu” din Târgoviște, iar al doilea, cel cu Italia U20 are loc în 19 noiembrie de la ora 15.00 în Viola Park Florenza, transmite FRF.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Turneele Masters 1000 desfăşurate pe parcursul a două săptămâni sunt un calvar, afirmă Stefanos Tsitsipas

Publicat

in

Turneele Masters 1000 desfăşurate pe parcursul a două săptămâni sunt departe de a fi unanim apreciate. În mai, după Masters 1000 de la Roma, Stefanos Tsitsipas îşi spusese deja părerea despre noul format propus de ATP. În aceste zile, grecul şi-a exprimat din nou părerea despre acest lucru, potrivit news.ro

„Turneele Masters 1000 de două săptămâni au devenit o adevărată corvoadă. Calitatea a scăzut cu siguranţă. Jucătorii nu beneficiază de timpul de recuperare sau de antrenament de care au nevoie, cu meciuri non-stop şi fără timp pentru pregătire în afara terenului. Este ironic faptul că ATP s-a angajat în acest format fără să ştie dacă ar putea îmbunătăţi cu adevărat calendarul, dar şi calitatea. Parisul a făcut lucrurile bine, într-o săptămână. Emoţionant şi uşor de urmărit. Aşa ar trebui să fie. Dacă scopul a fost de a uşura calendarul, extinderea la două săptămâni la fiecare 1000 este un pas înapoi. Uneori am impresia că repară ceea ce nu a fost stricat”, a afirmat el.

Stefanos Tsitsipas, locul 12 mondial, a fost sfertfinalist la Rolex Paris Masters săptămâna trecută, şi a câştigat Masters 1000 de la Monte-Carlo în aprilie.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Mircea Geoană, după ce ministrul Digitalizării a anunțat că a descoperit zeci de conturi: „Nu există ferme de troli în România, este clar”

Publicat

in

Mircea Geoană spune că anchetele Ministerului Digitălizării pentru descoperirea conturilor false folosite în campania electorală sunt o încercare a ministrului de a-l acoperi pe premierul Ciolacu care a lansat acuzații și apoi a pus miniștrii să caute dovezi.

„M-am uitat şi eu la declaraţia domnului ministru al digitalizării, evident că încearcă să găsească un răspuns ca să-l acopere pe şeful său ierarhic, prim- ministrul Marcel Ciolacu. Deci, nu există ferme de troli în România, este clar. Eu nu folosesc aşa ceva, este clar. Nu folosesc, ca şi PSD-ul. Domnul ministru Gruia a spus că PSD-ul nu foloseşte conturi false. Vreau să vă confirm că nici campania mea nu foloseşte conturi false”, a declarat Mircea Geoană, citat de News.ro, într-o declarație oferită presei după o întrevedere cu primarul general Nicușor Dan.

Joi, ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat că a identificat zeci de conturi create de mai multe reţele organizate pentru a promova în social media „conținut ilegitim”, cu scopul de a influența alegerile. El a citat un raport al Meta realizat la solicitarea Guvernului. Conturile au fost blocate și a fost sesizat Parchetul.

Ministrul a afirmat că nu cunoaște numele candidaților în favoarea cărora ar fi lucrat aceste rețele, însă știe sigur că premierul Marcel Ciolacu nu este printre ei.

În reacția sa, Mircea Geoană acuză un abuz de putere al premierului prin sarcinile trasate miniștrilor de analiza campaniile contracandidaților.

„Într-un fel, autorităţile încearcă să-şi facă datoria la impulsul direct la ordinul primului ministru. Am spus, este un abuz în serviciu pe care premierul îl face. Îşi obligă ministrii să găsească ceva doar ca să îi dea dreptate la o acuză pe care a făcut-o, fermă de troli într-un etaj la Bucureşti?”, a mai afirmat Geoană.

El a făcut aceste declarații după ce s-a întâlnit cu primarul general al capitalei, Nicușor Dan, pentru a discuta despre cele 20 de puncte transmise de edil candidaților și a vedea ce își asumă fiecare. Acestea vizează în principal o reîmpărțire a atribuțiilor între municipalitate și Sectoare, dar și modificări legislative care să protejeze spațiile verzi.

Întâlnirea a avut loc la sediul de campanie, iar Mircea Geonă a declarat că susține cele 20 de puncte propuse.

„Domnule primar general, aveți în mine toată susținerea,  cred că aveți o viziune sănătoasă pentru București. (…) Am discutat și câteva dintre propunerile din angajamentul meu pentru România legate de aleșii locali.  Am vorbit și despre accentul pe care-l pun și eu și dl primar general pe debirocratizare, digitalizarea serviciilor publice, depolitizarea sistemului de sănătate mai ales la nivelul Bucureștiului și de probleme legate de viața bucureștenilor, de poluare, de trafic, de gropile de gunoi, despre proiectele mari. Eu cred că problema relației între municipiu și Sectoare trebuie tranșată, sunt absolut convins că bucureștenii își vor da avizul la acest referendum”, a declarat Geoană.

Scandalul fermei de troli

Scandalul fermelor de troli a izbucnit la finalul lunii septembrie, după ce candidata USR la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi, i-a cerut premierului Marcel Ciolacu, rivalul său de la PSD, să ia „măsuri urgente” pentru a verifica modul în care contracandidatul lor independent Mircea Geoană își desfășoară campania din mediul online.

După acuzațiile lui Lasconi, premierul Marcel Ciolacu a declarat că există foarte multe servere pentru ferme de boți într-o clădire din Capitală. „Nu e toată clădirea, un etaj într-o clădire. Boți și ferme”, a spus Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, la începutul săptămânii, în cadrul vizitei oficiale din Franţa, că este posibil ca mai mulți candidați la alegerile prezidențiale să fi folosit, prin intermediul unor consultanți, ferme de boți în social media. „S-ar putea ca mai mulți candidați să fi folosit prin consultanți o astfel de tehnică. În perioada următoare, ministrul Digitalizării strânge toate informațile și le va prezenta public”, a declarat Ciolacu.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend