Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Dumitru Crudu: Dar oare crezi că oamenii ăia din Dnipro și-au dorit vreodată asta?

Publicat

in

Dumitru Crudu este un poet și dramaturg de limbă română din Republica Moldova. Este câștigător al Concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului”, organizat de Uniunea Teatrală din România (UNITER) și de Fundația Principesa Margareta a României, ediția 2003. Este membru al Uniunii Scriitorilor și al Uniunii Teatrale din Republica Moldova, cât și al ASPRO.

Mi-am imaginat pentru câteva clipe că e paisprezece ianuarie, sâmbătă după-amiază și eu locuiesc în orașul ucrainean Dnipro, la cucurigu, într-un bloc cu nouă etaje. Mi-am imaginat că am intrat în bucătărie. Am umplut ibricul cu apă. Am aprins ochiul de aragaz. Am pus ibricul la fiert și m-am pus pe așteptat. Cafeaua nu e doar pentru mine, e și pentru sora mea, venită să ne viziteze, dar și pentru nevastă-mea. Amândouă au rămas în dormitor, de unde eu am plecat ca să le fac o cafea. Vocile lor trec prin perete și, fără să-mi propun asta, aflu despre ce discută. Ele nu s-au văzut din august, când Iulia s-a întors din război, fără mâna dreaptă. Cafeaua e pe cale să dea în clocot când în urechi îmi explodează un zgomot infernal. Unda detunăturii mă aruncă în perete, în care mă izbesc cu umărul drept. Peretele vine peste mine și mă trezesc sub masă. Dulapul se prăbușește și el, oprindu-se cu cantul de sus de marginea mesei. Norocul meu. Altfel, m-ar fi strivit. Peste dulap se prăbușește peretele, dar masa continuă să reziste. Dar nu rezistă podeaua. Zburăm în jos. În mijlocul unui nor de praf. Mă întreb unde e soră-mea și nevastă-mea. Le strig, când pe una, când pe alta și cuvintele nu-mi ies din gură. Buf, mă izbesc cu spatele de un munte de moloz de- mi iese și sufletul din mine. Dulapul se rostogolește în jos, împreună cu masa.

Noi și noi dărâmături se surpă de sus și cad peste mine. De unde oare mai cad că noi, parcă, trăiam la ultima etaj?

Mă acoperă grămezi de mortar, amestecate cu bucăți de piatră, cioburi de gresie și foarte mult praf. Nu mai văd cerul, dar bănuiesc că încă mai e deasupra mea. O bucată de piatră mi-a căzut peste gleznă și țip de durere. Mă tem să nu-l mi fi rupt. Strig. Strigă și cei din jurul meu, înghițiți și ei de dărâmături.

Nu-i văd, dar îi aud. Gemetele răzbat de sub grămezile de pietre. Se aud de peste tot. Se aud sub mine. Oamenii strigă după ajutor, undeva sub mine. Zeci de voci, dacă nu sute. Sute de voci, dacă nu mii. Care mai slabe care mai puternice, unele fără viață. Oare de ce nu le aud și pe soră-mea și nevastă-mea strigând? Nu am cum să le văd. Cel puțin, să le aud. Unii bocesc. Alții urlă. Unii blestemă. Alții înjură. Îi înjură pe ruși și pe Putin.

Văd doar bucăți de piatră în jurul meu. Bucăți de piatră care înjură, urlă, blestemă, bocesc, strigă după ajutor, gem.

Gem și eu.

Ceea ce m-a salvat este ușa noastră de fier , proptită în pietrele de deasupra capului meu. În casă m-a salvat masa, aici ușa. Ambele cumpărate de nevastă- mea. Eu sunt sub ușă.

Îmi pot mișc doar capul, de la stânga la dreapta mea. Nu-l pot mișca în sus sau în jos. Ochii însă mi-i pot mișca. Dacă ușa asta ar fi fost un pic mai scurtă ar fi putut să mă izbească în cap și să mă omoare.

Nu-mi pot mișca picioarele, mâinile, trunchiul, ci doar capul și doar de la stânga la dreapta mea. Și ochii, oriunde vreau. Eu însă îi țin închiși, pentru că ninge de peste tot cu moloz. Peste molozul ăla care s-a depus deja pe mine cade alt moloz. Mereu alt moloz. Alt și alt moloz. De unde oare, că parcă trăiam la ultimul etaj?

Am impresia că o să-mi rupă mâinile și picioarele. Parcă un elefant s-ar fi prăbușit peste mine. Nu mai pot respira. Cineva mătură de pe mine molozul ăla, până mă mai apasă doar aerul. Niciodată nu aș fi crezut că aerul poate fi atât de greu, ca într-un roman de Lucian Blaga.

Sora și nevastă-mea. Gândul meu e la ele. Vreau să mă ridic în picioare ca să le caut alături de ceilalți salvatori. Nu pot. Nu mă pot însă ridica în picioare și oamenii ăia mă apucă de mâini și de picioare și mă culcă pe o targă, ducându-mă undeva în jos, probabil, la ambulanțele care sosesc rânduri-rânduri.

Sunt la mine acasă, în bucătăria mea de la nouă și încerc să mă gândesc că e sâmbătă după-amiază, că eu locuiesc în Dnipro și peste blocul nostru a căzut o rachetă rusească, iar pe soră-mea și nevastă-mea salvatorii nu le pot găsi sub dărâmături. Oare au fost ucise?

Nu pot să merg mai departe și mă opresc aici. Nu-mi pot permite nici măcar într- un exercițiu de imaginație să-mi închipui că nevastă-mea și soră-mea au fost ucise de racheta aia rusească.

Încerc să revin la realitate și îmi spun. Nu, nu sunt în Dnipro, sunt la Chișinău, la etajul nouă, la mine acasă și îmi fac o cafea și nu-mi doresc niciodată ca vreo rachetă rusească să lovească blocul nostru.

Dar oare crezi că oamenii ăia din Dnipro și-au dorit vreodată asta?

NOTA AUTORULUI: Acest text este o proză și trebuie citit în această cheie.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Germania a interzis intrarea în țară a unui fost ministru grec pentru a conferință pro-palestiniană, ca să prevină „orice propagandă antisemită”

Publicat

in

De

Fostul ministru grec de finanţe Yanis Varoufakis nu a primit permisiunea de a intra în Germania pentru a participa la o conferinţă controversată pro-palestiniană la Berlin, deoarece autorităţile se temeau că unii participanţi vor face remarci antisemite, potrivit AFP, relatează Agerpres.

Yanis VaroufakisFoto: Re/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

Au fost impuse mai multe interdicţii de intrare în Germania, inclusiv una împotriva lui Varoufakis, “pentru a preveni orice propagandă antisemită şi antiisraeliană la eveniment”, au declarat pentru AFP autorităţile germane de securitate.

Varoufakis, co-fondator al partidului paneuropean de stânga Diem25, a scris sâmbătă pe reţeaua de socializare X că Ministerul german de Interne a emis o “interdicţie de activitate” împotriva sa, adică “o interdicţie asupra oricărei activităţi politice”.

Acest lucru este valabil şi pentru participarea la evenimente online, de exemplu prin intermediul reţelei Zoom, potrivit politicianului.

Cu toate acestea, potrivit informaţiilor mediilor de securitate, care le-au confirmat pe cele din cotidianul Handelsblatt, este vorba într-adevăr de o interdicţie de intrare în Germania.

Poliţia germană a întrerupt şi apoi a interzis conferinţa vineri, la mai puţin de o oră după ce a început, deoarece unul dintre vorbitori nu avea permisiune de activitate politică în Germania, a explicat ea pe X, fără a-i oferi identitatea.

Poliţia a precizat ulterior pe X că a interzis desfăşurarea conferinţei, care era programată să aibă loc de vineri până duminică.

Războiul din Gaza a stârnit controverse în Germania, unde sprijinul puternic al Berlinului pentru Israel a fost criticat, deoarece vocile pro-palestiniene au fost marginalizate

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Udinese – AS Roma, suspendat după ce un jucător s-a prăbușit pe gazon

Publicat

in

De

Meciul dintre Udinese și AS Roma, din etapa cu numărul 32 din Serie A, a fost suspendat în minutul 83, după ce Evan Ndicka s-a prăbușit pe gazon și a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Evan NdickaFoto: Alessio Marini/IPA Sport/ipa-age / Shutterstock Editorial / Profimedia

Evan Ndicka s-a prăbușit pe gazon după ce a dus mâinile în zona pieptului

Jocul dintre Udinese și AS Roma era unul important pentru echipa antrenată de Daniele De Rossi, care avea nevoie de victorie pentru a ține aproape de locurile de Champions League.

Meciul a început rău pentru oaspeți, care au primit gol în minutul 23, reușita aparținându-i lui Roberto Pereyra.

În a doua repriză, Roma a restabilit egalitatea prin Romelu Lukaku (min 64), însă rezultatul a fost într-un final mai puțin important.

În minutul 71 al partidei, Evan Ndicka, fotbalistul Romei, a dus mâinile în zona pieptului și s-a prăbușit pe gazon.

Colegii și staff-ul echipei au făcut semne disperate, medicii au intervenit, iar jucătorul a fost scos conștient pe targă.

Ulterior, după câteva minute de discuții, partida a fost suspendată, urmând să se reia la o dată ulterioară, din minutul în care a fost întreruptă.

Decizia a fost întâmpinată cu aplauze de către spectatorii prezenți, care s-au îngrijorat pentru jucătorul Romei.

„Jucătorul este conștient și a fost dus la spital pentru verificări suplimentare. Forza Evan, suntem cu toții alături de tine.” – se arată în comunicatul oficial al clubului AS Roma.

Serie A, etapa cu numărul 32

Vineri

Lazio – Salernitana 4-1

Sâmbătă

Lecce – Empoli 1-0

Torino – Juventus 0-0

Bologna – Monza 0-0

Duminică

Napoli – Frosinone 2-2

Sassuolo – AC Milan 3-3

Udinese – AS Roma SUSPENDAT

21:45 Inter – Cagliari

Luni

19:30 Fiorentina – Genoa

21:45 Atalanta – Verona

Serie A, clasament

1. Inter 82 puncte

2. AC Milan 69p

3. Juventus 63p

4. Bologna 59p

5. AS Roma 55p

6. Atalanta 50p

7. Lazio 49p.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend