Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Dumitru Chisăliță, expert în energie, despre subvenția la energia electrică: ‘Facturile vor fi mari pentru că vor veni facturi cumulate pe mai multe luni și atunci valoarea va fi mare’

Publicat

in

Reporter: Sau persoanele care au mai multe locuințe…

DC: Există și situația în care la aceeași locuință sunt două locuri de consum, de exemplu, un trifazic și un monofazat. Sunt multe situații care nu au fost luate în considerare în mod obiectiv în momentul în care a apărut această prevedere legală. În același timp, cred că această construcție se bazează, așa cum s-au bazat și alte construcții ale legii plafonărilor din trecut, pe ideea că „bogații” să fie cumva sancționați. Bogații cu ghilimelele de rigoare pentru că faptul că ai două chirii nu înseamnă că ești deloc bogat. Ținând seama de cazuistica din România se dovedește foarte greu de aplicat și va aduce foarte mari probleme.

Rep: Credeți că multe persoane fizice vor fi încurcate de această ideea a statului de a face puțină economie prin această măsură?

DC: Nimeni nu știe câte persoane sunt. În al doilea rând, cred că discutăm de un număr de cel puțin câteva sute de mii de cliențicare se găsesc într-o situație de genul ăsta.

Rep: Dacă așa este, sunt foarte mulți. Ce ar trebui să facă  pentru a beneficia de această subvenție la energia electrică măcar într-un loc de consum?

DC: O să vin cu un element legat de ce ar trebui să facă guvernanții. În două săptămâni nu există mod în care să se rezolve această problemă. Singura opțiune reală ar fi să elimine această situație din lege printr-o ordonanță de urgență. În ceea ce privește consumatorii și clienții de energie electrică, ei trebuie să încerce să vină cu o declarație, respectiv cu o cerere către furnizor, în care să stabilească din multiplele locuri de consum care este locul de consum unde o să beneficieze de plafonare.

Trebuie să facem precizarea că legea vorbește foarte clar doar de domiciliu sau de reședința. Cei care, sub o formă sau alta, fie datorită cumulului de puncte de consum, fie din alte motive, nu apucă să depună cerere, nu au timp, nu se înregistrează cererea, vor plăti undeva între maxim 60% și 90% mai mult față de prețul pe care l-au avut anul trecut dacă acest preț a fost unul plafonat.

Rep: Așadar, în acest condiții, nu ne așteptăm la facturi astronomice la electricitate. Sunt fezabile în linii mari măsurile decise de autorități pentru a preveni această situație…

DC: Facturile vor fi mari pentru că vor veni facturi cumulate pe mai multe luni și atunci valoarea va fi mare. În schimb, prețul, după cum spuneam, este undeva între 60% și 90% față de prețul plafonat care există înainte de 1 ianuarie 2022.

Rep: La gaze cum va fi situația cu facturile în această iarnă?

DC: La nivelul legii care a fost publicată săptămâna aceasta nu există modificări în ceea ce privește stabilirea prețului plafonat pentru clienții casnici. Ei vor avea prețul pe care îl aveau și înainte de 1 ianuarie 2023. În ceea ce privește aspectele generale despre piața de gaze naturale, vedem că suntem într-o zonă de stagnare după acele creșteri foarte mari din vară. Cumva, în momentul de față, prețul s-a stabilizat. Ajută și a ajutat foarte mult vremea foarte caldă. Probabil că dacă lucrurile acestea se vor menține vom asista la o menținere și chiar la o scădere a prețului în spre primăvară.

Rep: Vă rog încă o precizare. Ce îi sfătuiți, domnule Chisăliță, pe consumatori pentru a plăti cât mai puțin în această iarnă la energie electrică și la gaze?

DC: Aici sunt două aspecte. Aspectele de eficiență energetică, care sunt binevenite, diverse măsuri prin care să poată să devină mai eficienți în producerea de energie termică sau energie electrică, respectiv în consumul de energie electrică. În al doilea rând, trebuie să aibă în vedere că pentru energia electrică există această birocrație care trebuie să fie parcursă. Îi îndemn să o parcurgă chiar dacă este neplăcut, chiar dacă în preajma sărbătorilor se întâmplă toate aceste lucruri. Dar au posibilitatea să plătească niște prețuri mai mici, niște prețuri plafonate pentru energia electrică care se va furniza începând cu 1 ianuarie 2022, conform rfi.ro

Citeste mai mult

ACTUAL

Catalog online pentru câinii fără stăpân ce pot fi adoptați în București / Anunțul făcut de Nicușor Dan

Publicat

in

ASPA a lansat joi un catalog online unde se află peste 1000 de câini, pentru a fi dați spre adopție. Anunțul a fost făcut de primarul Capitalei, Nicuşor Dan, pe pagina sa de Facebook. 

Catalogul conţine fotografii cu căţeii disponibili pentru adopţie şi informaţii detaliate despre aceştia – vârstă, sex, culoare sau talie.

„În catalog veţi găsi datele de contact, dar şi procedura şi actele necesare pentru adopţie. După ce aţi identificat un căţel care vă place, puteţi contacta ASPA pentru detalii şi finalizarea adopţiei”, menţionează Nicuşor Dan.

Cel mai bătrân câine din adăpost, care așteaptă sa fie adoptat, are aproape 15 ani. 

ASPA este o instituție din subordinea primăriei București, care se ocupă de câinii fără stăpân. ASPA deține trei adăposturi pentru câini: ASPA Pallady, ASPA Bragadiru și ASPA Mihăilești. În prezent, ASPA Pallady este închis pentru modernizări, iar în cele două centre funcționale se află aproximativ 2.000 de câini.

Citeste mai mult

ACTUAL

Von der Leyen, înainte de votul care va decide dacă va primi un nou mandat: Vreau ca UE să-și mențină țintele climatice

Publicat

in

Ursula von der Leyen s-a angajat joi să nu reducă eforturile Europei de combatere a schimbărilor climatice, dacă va obține un al doilea mandat de cinci ani în calitate de președinte al Comisiei Europene, transmite Reuters.

Într-un document care prezintă planurile sale pentru un nou mandat, înainte ca Parlamentul European să voteze joi pentru alegerea sau respingerea candidaturii sale, von der Leyen s-a angajat să propună noi politici climatice, inclusiv un obiectiv obligatoriu din punct de vedere juridic al Uniunii Europene de a reduce emisiile cu 90% până în 2040.

„Trebuie să rămânem și vom rămâne pe drumul spre obiectivele stabilite în Acordul verde european”, se arată în document, referindu-se la pachetul de politici climatice pe care von der Leyen l-a transformat în misiunea principală a primilor cinci ani de mandat.

Acord pentru o industrie nepoluantă în primele 100 de zile de mandat

Următoarea Comisie Europeană, dacă va fi condusă tot de ea, va continua politicile existente ale UE de reducere a emisiilor de CO2 și va propune noi măsuri pentru a ajuta industriile europene să rămână competitive în timp ce investesc în reducerea emisiilor – un „Acord pentru o industrie nepoluantă” (Clean industrial deal)pe care von der Leyen s-a angajat să îl realizeze în primele 100 de zile ale mandatului său.

Angajamentele favorabile climei sunt de natură să o ajute pe von der Leyen să obțină voturi din partea deputaților europeni ecologiști joi, când Parlamentul European va vota dacă o aprobă pentru un al doilea mandat de cinci ani.

Von der Leyen a fost supusă unor presiuni din partea unor deputați europeni, inclusiv din partea unor membri ai grupului său de centru-dreapta, Partidul Popular European, pentru a atenua anumite părți ale agendei ecologice a Europei.

Cu toate acestea, accentul pus în document pe sprijinirea industriilor pentru ca acestea să rămână competitive ar putea contribui la menținerea voturilor din rândul colegilor săi conservatori.

Ce a spus despre interzicerea vânzării de mașini noi care emit CO2

Von der Leyen a dat de înțeles că intenționează să mențină controversata politică a UE de interzicere a vânzărilor de mașini noi care emit CO2 până în 2035 – un obiectiv despre care documentul spune că „asigură predictibilitate pentru investitori și producători”.

Cu toate acestea, ea a declarat că o viitoare reformă a acestei politic va fi utilizată pentru a confirma că mașinile care funcționează cu combustibili ecologici pot conta pentru atingerea obiectivului.

Parlamentarii PPE au cerut asigurări cu privire la acești combustibili, pentru care unii producători doresc să dezvolte o piață, deoarece pot fi utilizați în autovehicule cu motor cu combustie convențională.

Von der Leyen, mamă a șapte copii și prima femeie care conduce Comisia, are nevoie de sprijinul a cel puțin 361 de deputați din cei 720 de membri ai Parlamentului European pentru a rămâne în funcție.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend