Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Dosarul nuclear iranian: Franța deplânge ritmul prea lent al negocierilor de la Viena

Publicat

in

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a deplâns marţi negocierile prea lente de la Viena pe dosarul nuclear iranian, apreciind că acest ritm compromite posibilitatea de a se ajunge la un acord într-un interval de timp realist, informează AFP preluat de agerpres.

„Discuţiile sunt în desfăşurare, dar din punctul nostru de vedere sunt lente, prea lente”, a declarat şeful diplomaţiei franceze în faţa comisiei de politică externă a Adunării Naţionale.

Această situaţie „compromite posibilitatea de a găsi în cadrul unui calendar realist o soluţie care să respecte interesele fiecăruia”, a subliniat el.

„Au fost făcute progrese la sfârşitul lunii decembrie, dar suntem încă departe de a încheia această negociere”, a insistat Jean-Yves Le Drian.

„Există o urgenţă vitală pe acest subiect din cauza acţiunilor Iranului şi a traiectoriei programului nuclear (iranian)”, a spus el.

„Situaţia este gravă deoarece Iranul a avansat până la stadiul care precede etapa finală” de îmbogăţire a uraniului cu 90% şi de a avea acces la capacitatea nucleară militară, a observat el.

Pentru a nu pune în pericol posibilitatea revenirii la acordul nuclear din 2015, „este esenţial şi ca Iranul să continue să coopereze deplin cu AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică), aşa cum şi-a asumat să facă la sfârşitul anului trecut”, a insistat ministrul francez.

Vineri, Jean-Yves Le Drian se arăta mai încrezător, considerând că negocierile merg pe „un drum destul de pozitiv” şi declarându-se „convins” de posibilitatea de a se ajunge la un acord.

Omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian a susţinut duminică că Franţa şi-a schimbat atitudinea şi a încetat să mai joace rolul „poliţistului rău” în discuţii.

După cinci luni de pauză, negocierile vizând salvarea acordului din 2015 au fost relansate la sfârşitul lunii noiembrie la Viena între Iran şi ţările încă parte la acest pact (Franţa, Marea Britanie, Germania, Rusia şi China). Washingtonul participă indirect.

Negocierile de la Viena îşi propun să readucă SUA în cadrul pactului nuclear pe care Washingtonul l-a părăsit în 2018 şi să readucă Teheranul la respectarea angajamentelor asumate prin acord şi pe care le încalcă ca reacţie la reimpunerea sancţiunilor de către SUA.

Loading

NATIONAL

Două persoane rănite, după ce un microbuz a ajuns cu o roată în şanţ

Publicat

in

Două persoane au fost rănite, joi, în localitatea prahoveană Păuleşti, în urma unui eveniment rutier în care a fost implicat un microbuz în care se aflau patru pasageri.

Conform datelor comunicate de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, microbuzul a ajuns cu o roată în şanţul de pe marginea drumului.

„În baza sesizării, poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, din primele verificări, reieşind faptul că un bărbat de 52 de ani, aflându-se la volanul unui microbuz, pe DJ 102, din motive care urmează a fi stabilite, la intrarea în staţie, ar fi scăpat cu una din roţi în şanţul pentru scurgerea apei pluviale”, arată sursa citată.

Două pasagere au fost rănite, fiind transportate la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză, poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor cauzelor şi împrejurărilor în care s-a produs accidentul rutier.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

USR distruge visul lui George Simion, care vrea demiterea lui Klaus Iohannis: Ar fi penibil!

Publicat

in

Un eventual referendum pentru demiterea președintelui Klaus Iohannis s-ar suprapune cu calendarul alegerilor prezidențiale din luna mai, spune liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie.

Formațiunile extremiste POT, AUR și SOS au strâns semnăturile pentru lansarea procedurii parlamentare de suspendare a șefului statului. Matematic, opoziția nu are suficiente voturi pentru a-l suspenda efectiv pe Klaus Iohannis.

Ștefan Pălărie declară, la RFI, în contextul discuțiilor despre suspendarea președintelui Klaus Iohannis, că, „pornind de la această matematică, trecută explicit în text de Constituție, unde se vorbește despre suspendarea președintelui, care poate fi realizată cu majoritatea senatorilor și deputaților din Parlament, or, așa cum bine știm, majoritatea în momentul de față e formată din partidele din spatele Guvernului și cel mai probabil, inclusiv analizând declarațiile publice ale acestor lideri, nu vor vota în favoarea acestei revocări, dacă se va ajunge la vot. În contextul acesta, lăsați-mă să fiu un pic circumspect legat de adevăratele intenții ale colegilor de la AUR, POT, SOS”.

Senatorul precizează că USR nu-l susține pe președintele Klaus Iohannis

Senatorul precizează că USR nu-l susține pe președintele Klaus Iohannis: „Poziția USR nu este una de a-l proteja pe domnul Iohannis, sub nici o formă. Domnul Iohannis este la un minim de popularitate al oricărui președinte din istoria statului român și pe bună dreptate, dar credem că tocmai poate și pentru acest lucru domnia sa fiind, așa cum spunea doamna Lasconi, un chiriaș ilegitim la Cotroceni, ar fi mai degrabă un gest de demnitate și de onoare să își dea demisia (…). Noi nu-l susținem pe domnul Iohannis, să nu se înțeleagă greșit, dar nu vedem o abordare care să ducă la rezultate în ceea ce partidele extremiste sau izolaționiste încearcă să facă în aceste zile”.

Ștefan Pălărie atrage atenția că un eventual referendum pentru demiterea președintelui s-ar suprapune cu alegerile prezidențiale din mai: „Ajungem la un fel de paradox penibil și anume că am putea să avem referendumul de consultare a populației pe revocare în paralel cu calendarul de organizare a alegerilor. Sigur că cele două nu se pot întâmpla în paralel, pentru că este o imbecilitate. Cum să ai alegeri pentru noul președinte și în același timp să întrebi populația mai sunteți de acord să rămână vechiul președinte, care pe Constituție oricum nu poate rămâne?”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Bărbat găsit carbonizat în urma unui incendiu izbucnit din cauza fumatului

Publicat

in

Un bărbat a fost găsit carbonizat, în propria locuinţă din judeţul Satu Mare, în urma unui incendiu izbucnit din cauza fumatului, informează, joi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someş”.

Potrivit sursei citate, pompierii au intervenit la incendiul din localitatea Oar cu trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă, echipajul de Terapie Intensivă Mobilă cu 18 cadre militare fiind alertat şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Vetiş.

„La sosirea forţelor de intervenţie, incendiul se manifesta cu flacără deschisă şi degajări mari de fum la nivelul acoperişului, pe o suprafaţă de aproximativ 50 mp˛ şi la două încăperi ale locuinţei. Având informaţii că s-ar putea afla o persoană surprinsă în interior, pompierii au adoptat de urgenţă o tactică ofensivă de pătrundere în casa de locuit, în interiorul căreia, aceştia au găsit o persoană carbonizată, de sex masculin cu vârsta de aproximativ 45 ani, identificată ca fiind proprietarul casei. Echipajele de stingere au intervenit în continuare pentru localizarea şi lichidarea incendiului în limitele găsite. Cauza probabilă de la care a pornit incendiul a fost stabilită ca fiind aprinderea materialelor combustibile datorită fumatului în locuri necorespunzătoare”, precizează ISU.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Femeie găsită carbonizată într-un incendiu dintr-un apartament din Cluj

Publicat

in

În 2024, Renault Group a vândut 2,26 milioane vehicule la nivel global, mai mult cu 1,3% faţă de 2023, iar Dacia a vândut 676.340 de vehicule la nivel mondial

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

IMF to visit Bucharest for review

Publicat

in

În 2024, Renault Group a vândut 2,26 milioane vehicule la nivel global, mai mult cu 1,3% faţă de 2023, iar Dacia a vândut 676.340 de vehicule la nivel mondial

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Kelemen Hunor lansează un atac dur împotriva PSD pe o temă fierbinte: ‘Încă mai funcţionează în regim de campanie’

Publicat

in

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), care participă la guvernarea de la București, este dispusă să negocieze cu partenerii săi de coaliție privind raționalizarea serviciilor publice, dar nu susține o reformă administrativ-teritorială care ar schimba proporțiile etnice, a declarat președintele formaţiei, Kelemen Hunor, într-un interviu video publicat miercuri pe portalul Maszol.ro, scrie MTI, conform Rador Radio România.

Politicianul a reacționat la anunțul făcut luni de premierului Marcel Ciolacu, potrivit căruia Partidul Social Democrat (PSD), condus de el, ar dori să depună la Parlamentul de la Bucureşti, în sesiunea de primăvară, un proiect de lege privind reorganizarea administrativ-teritorială a României, iar în vederea elaborării acestui proiect, PSD a format un grup de lucru.

„Ei încă mai funcţionează în regim de campanie și spun diferite lucruri”, a menţionat Hunor Kelemen, adăugând că, deși nu este clar cu ce propunere vor veni partenerii de coaliție, în urma anunțului a „schimbat câteva cuvinte” despe acest subiect cu premierul, pe care l-a avertizat că „nu poate fi întreprinsă orice reformă administrativ-teritorială”.

Cerințele liderului UDMR

Președintele UDMR a explicat: administrația publică este un serviciu public, adică o activitate non-profit, prin urmare, nu se poate aborda în așa fel încât satele mici să fie lichidate, neluând în considerare caracteristicile geografice. În opinia sa, ideea, potrivit căreia comunele ar trebui să aibă cel puțin cinci mii de locuitori, este fezabilă în Ciucul de Sus, dar în împrejurimile oraşului Odorheiu Secuiesc sau în Carpații Occidentali toate așezările mici ar trebui să fie „adunate” pe o rază de 70 de kilometri pentru a atinge acest număr. Pe de altă parte, a declarat că anumite raţionalizări sunt acceptabile, cum ar fi reducerea numărului consilierilor în localităţile mai mici și transferarea anumitor servicii – precum achizițiile publice – către consiliul judeţean sau reşedinţa de judeţ.

„Pot să promit un singur lucru: nu vom susține nicio reformă administrativ-teritorială care va schimba proporțiile etnice și nu va contribui la îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice, așa cum nu am susținut-o nici până acum și am avut conflicte în acest sens în coalițiile anterioare. Nu vom permite nimănui să distrugă județele cu populaţie preponderent maghiară sau în care suntem prezenți în număr semnificativ. Dar se poate vorbi despre reorganizări administrative, reforme și servicii publice mai bune”, a rezumat președintele UDMR.

Kelemen Hunor nu e primul din UDMR care se pronunță pe tema reformei propuse de PSD. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, are o altă propunere. „Nu se poate face fără referendumuri în fiecare localitate care ar fi afectată de o astfel de decizie”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, la postul de televiziune TVR Info. Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: „Legislația din România, în cel puțin 3 legi, ne spune foarte clar că nicio reorganizare administrativ teritorială nu poate fi făcută fără consultarea oamenilor. Dacă va exista un proiect de lege de genul acesta, noi va trebui să mergem să explicăm oamenilor și să-i întrebăm în fiecare localitate și UAT dacă sunteți de acord. Noi propunem un alt mecanism, pe care l-am creat la nivel legislativ și la nivel guvernamental, este mecanismul consorțiilor administrative, care sunt forme de colaborare între UAT-uri pe diverse domenii”, a spus oficialul.

Ce a propus PSD

Purtătorul de cuvânt al PSD, preşedintele CJ Buzău, Lucian Romaşcanu, a anunţat luni că PSD a decis înfiinţarea unui grup de lucru al partidului, care să propună un proiect de lege pentru reforma administrativ-teritorială a României. Lucian Romașcanu: ”Astăzi a avut loc o şedinţă a Consiliului Politic Naţional, în care s-au discutat chestiuni guvernamentale, legislative, cât şi chestiuni politice şi de organizare. În ceea ce priveşte partea guvernamentală şi legislativă, ca prioritate s-a stabilit pentru perioada imediat următoare înfiinţarea unui grup de lucru al PSD, care să propună un proiect de lege pentru reforma administrativ-teritorială a României, o promisiune pe care clasa politică a făcut-o de foarte mult timp şi pe care nu am îndeplinit-o încă”, a anunţat Lucian Romaşcanu, după şedinţa conducerii partidului, relatează News.ro.

Preşedintele CJ Buzău a precizat că ”acest lucru va veni în sprijinul reformei, astfel încât să eficientizăm administraţiile locale şi să existe firesc, ca o consecinţă imediată, şi o reducere a cheltuielor de administrare a autorităţilor locale, dar şi o eficientizare în sprijinul oamenilor prin această reformă”.

Potrivit lui Lucian Romaşcanu, proiectul de lege va trebui să fie elaborat de acest grup de lucru în perioada următoare, probabil în următoarele şase luni de zile, urmând să fie discutat în coaliţie şi apoi trecut prin Parlament.

Social-democratul a menţionat că ”există nevoia de consolidare a unor comunităţi locale, există nevoia de a consolida serviciile publice şi serviciile statului din comunităţile respective”.

”Sunt foarte multe lucruri care intră aici, inclusiv partea de educaţie, învăţământ, sănătate, acces la sănătate şi infrastructură şi aşa mai departe. Nu există principiul desfinţării, există principiul comasării, probabil şi acest lucru se va lua în discuţie”, a explicat Romaşcanu.

Ce ar însemna mai exact reforma administrativ-teritorială: principalele puncte

Deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, susține că reforma administrativ teritorială aduce cel puțin șapte avantaje pentru cetățeanul de rând, care vor contribui la modernizarea și eficientizarea statului.

Debirocratizare și descentralizare: Deciziile publice vor fi luate mai aproape de cetățeni, facilitând accesul rapid la fonduri pentru proiectele locale și regionale, fie ele din bugetul de stat sau din fonduri europene.

Implicarea cetățenilor în deciziile publice: Reforma va crea premisele unui dialog deschis între autorități și comunități, consolidând astfel democrația locală.

Reducerea cheltuielilor administrative: Economiile rezultate vor fi redirecționate către investiții în proiecte prioritare, precum infrastructura, educația și sănătatea.

Adaptarea serviciilor publice la nevoile locale: Fiecare comunitate va beneficia de soluții personalizate, țintind exact nevoile specifice.

Consolidarea identităților regionale: Reforma va respecta diversitatea economică, socială și culturală a regiunilor, sprijinind dezvoltarea echilibrată a întregii țări.

Atragerea investițiilor: O administrație eficientă și transparentă va crește încrederea investitorilor și va sprijini proiectele mari de infrastructură.

Creșterea încrederii în administrația publică: O administrație modernă, eficientă și transparentă va reduce risipa de resurse și va răspunde mai bine așteptărilor cetățenilor.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend