Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Dosarul Coldea mai face o victimă! Directoarea DNSC a demisionat, după ce Adrian Zuckerman a acuzat-o de relații cu China

Publicat

in

Directorul adjunct al Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică Manuela Catrina, acuzată recent de fostul ambasador al SUA în România Adrian Zuckerman de relaţii apropiate cu China, demisionează din funcţie, argumentând că a decis să îşi prezinte demisia întrucât în actuală formulă este ”limitată în demersul de punere în practică a proiectelor care contează pentru România”. Ea precizează că decizia a fost luată cu consultarea colegilor de partid.

”Ultimul an jumate a fost intens şi plin, cu multe proiecte realizate în zona securităţii cibernetice, dar cu un consum şi un efort personal mai mult decât e normal. Mulţumesc în primul rând comunităţii de cyber şi partenerilor transatlantici pentru încrederea de a construi împreună. Şi mulţumesc micii dar inimoasei echipe pe care am construit-o şi cu care am făcut de multe ori imposibilul posibil.

Am decis să îmi prezint demisia întrucât în actuală formulă sunt limitată în demersul de punere în practică a proiectelor care contează pentru România”, a scris Catrina pe Facebook.

Ea afirmă că este şi rămâne înainte de toate un om politic, aşa încât decizia a fost luată cu consultarea colegilor de partid

”Valorile se trăiesc şi această decizie este în primul rând o reafirmare a angajamentului meu faţă de valorile constituţionale democratice. Voi rămâne în continuare partner în construcţia unei securităţi cibernetice robuste şi susţînător al intereselor naţionale, şi sper că această decizie să fie un punct de reflecţie pentru toţi cei implicaţi în guvernarea şi protecţia ţării noastre”, precizează Catrina.

Ea subliniază că mereu sunt noi proiecte importante în care se va implica activ cu ”energie si dedicare”.

Fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii, Adrian Zuckerman, a lansat recent o serie de acuzaţii la adresa directorului adjunct al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Manuela Catrina, privind legăturile acesteia cu China, afirmând că se cunoaşte foarte bine că aceasta susţine interesele unor companii chineze precum Huawei sau Lenovo.

Zuckerman a declarat, în cadrul conferinţei Tech Dialogues: IT & Medicine, organizată de Romanian American Chamber of Commerce – IT Chapter, la sfârşitul lunii mai, că ”persoana care este numărul 2 în DNSC este o susţinătoare a comuniştilor chinezi, susţine Huawei, susţine Lenovo”.

Acesta a subliniat că Directoratul nu poate avea credibilitate în domeniul securităţii cibernetice având în vedere că Manuela Catrina susţine deschis interesele unor companii chineze, despre care se cunoaşte că nu sunt sigure din perspectiva securităţii cibernetice.

”Cele mai multe state europene au interzis Huawei, excepţie făcând Manuela Catrina, care susţine Huawei”, a adăugat fostul ambasador.

Zuckerman a avut de-a lungul timpului mai multe poziţii critice faţă de China şi faţă de companiile chineze.

El afirma şi într-un interviu acordat la sfârşitul anului trecut că în România există multe persoane care susţin interesele Rusiei şi ale Chinei, în detrimentul intereselor naţionale ale României.

„Influenţa rusească şi chineză e mult mai mare decât credem. Suntem în mijlocul unui război hibrid şi în România există trădători care susţin China sau Rusia. Multe lucruri care trebuiau să se întâmple aici nu s-au întâmplat. Serviciile trebuie să-şi facă treaba“, preciza Zuckerman.

De asemenea, pe durata mandatului său la Bucureşti, el a criticat în repetate rânduri China şi compania Huawei despre care afirma, în 2020, într-un editorial, că rămâne o alegere greşită în chestiunea tehnologiei 5G, deoarece „naţiunile nu trebuie să încredinţeze securitatea cetăţenilor lor unei companii inculpate pentru furt de proprietate intelectuală, conspiraţii, fraudă cibernetică, fraudă bancară şi afaceri necinstite”.

”Huawei rămâne alegerea greşită. România poate accepta revoluţia 5G şi să evite Revoluţia Culturală Chineză”, mai afirma el cu ocazia participării la un eveniment public..

O declaraţie similară, din 2019, potrivit căreia la 30 de ani de când au căzut comuniştii, este straniu să avem discuţii de chestiuni ca 5G cu chinezii comunişti, a provocat reacţia Ambasadei Chinei.

Manuela Catrina a fost numită director adjunct al DNSC în decembrie 2022. Anterior, a fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor.

Catrina, membru PSD din 1996, a fosf director executiv la Institutul Social Democrat „Ovidiu Şincai”.

Huawei a figurat ca partener al Bucharest Cybersecurity Conference din 12-13 octombrie 2023, organizată de DNSC, iar un reprezentant al companiei a fost speaker în panelul moderat de Manuela Catrina.

Manuela Catrina şi-a afişat public pe pagina sa de Facebook afinităţile faţă de China, începând cu evenimente organizate cu parteneri chinezi, atât din poziţia de director al Institutului ”Ovidiu Şincai”, cât şi din cea de cea de lider al Organizaţiei Femeilor Social-Democrate Bucureşti şi continuând cu mesaje de susţinere, în timpul pandemiei de COVID-19.

”Respect eforturile guvernului chinez si mi-e greu sa cred ca altcineva putea face mai mult intr-o situatie similară decât face China acum. Sa ne rugam sa aiba succes si sa indreptam un gand cald spre cei care sunt in miezul luptei cu virusul”, scria ea pe pagina de Facebook, la începutul pandemiei.

”Am simtit intotdeauna ca de China ne leaga o prietenie specială, de-a lungul zbuciumatei istorii recente ne-am fost mereu alături. Am avut şansa să am mulţi prieteni chinezi şi să invăţ câte un pic despre ei. Nu pot sa inteleg reactiile guvernului PNL care nici macar acum in al 12-lea ceas, nu pricepe cum stau lucrurile. Cand Dumnezeu vrea sa te piarda iti ia mintile! Legaturile dintre România si China au construit in ultimii ani adevarate poduri intre oameni si in vremuri de restriste umanitatea nu poate merge inainte decat împreună”, comenta ea ca reacţie la un articol referitor la respingerea de către România a unei oferte de ajutor din partea Chinei, în martie 2020.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

MAE intervine în cazul violențelor provocate de români în Anglia – Familia rămasă fără copii, sfătuită să urmeze procedura legală

Publicat

in

MAE reacționează în urma violențelor provocate de români în Leeds, Anglia, ca urmare a deciziei autorităților locale de a lua în custodie copiii unei familii de conaționali. Deocamdată, MAE îi sfătuiește pe cei implicați să urmeze procedurile legale și indicațile autorităților locale.

„Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Manchester, s-a autosesizat încă din seara zilei de 18 iulie 2024, ca urmare a informațiilor apărute în mass-media, și a întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale, serviciile sociale și comunitare din cadrul consiliului local Leeds. De asemenea, consulul general al României la Manchester este în legătură permanentă atât cu familia de cetățeni români implicată în incident, cât și cu autoritățile locale de poliție pentru monitorizarea situației. În contextul discuțiilor cu cetățenii români, reprezentantul Consulatului General al României la Manchester le-a recomandat ferm acestora să respecte instrucțiunile autorităților locale, să-și păstreze calmul și să realizeze demersurile legale pentru clarificarea situației minorilor în cauză, în conformitate cu legislația aplicabilă, dispozițiile instanței de judecată, în interesul minorilor.

În acelasi timp, și atașatul pe linia afacerilor interne din cadrul Ambasadei României la Londra este în contact cu omologii.

De asemenea, până la stabilizarea situației din zona în care locuiesc cetățenii români, consulul general al României la Manchester a fost în legătură directă cu reprezentanții cultelor religioase din localitate, care au transmis cetățenilor români aceleași recomandări.

Din informațiile existente la acest moment, situația minorilor nu a fost anterior adusă la cunoștința consulatului nici de către părinții minorilor, motiv pentru care nu au solicitat asistență consulară, și nici de către autoritățile locale.

Consulatul General al României la Manchester continuă dialogul cu familia cetățenilor români implicați în acest caz, cu autoritățile locale și cu reprezentanții comunității românești pentru a identifica cele mai bune soluții legale în vederea soluționării situației cetățenilor români minori, în condiții de calm și siguranță”, transmite MAE.

Violențele din Leeds

Români au fost implicaţi în incidente violente care au avut loc joi seară la Leeds, care par să fi fost declanşate de tentativa de preluare a unor copii în îngrijirea statului, relatează vineri news.abplive.com.

“Comunitatea română versus poliţia antirevoltă la Harehills, Leeds”, se menţionează într-o postare pe X care a adunat peste 200.000 de vizualizări.

“Serviciile sociale au luat cinci copii de la părinţii lor după ce un bebeluş de 7 luni a fost transportat la spital cu o rană la cap. Au atacat poliţia şi au dat foc la lucruri”, a mai postat jurnalistul Sulaiman Ahmed, alături de câteva scurte înregistrări, în care se poate vedea cum un autobuz este incendiat şi o maşină de poliţie atacată cu pietre.

Potrivit poliţiei, până acum nimeni nu a fost rănit, iar incidentele ar fi fost “instigate de o minoritate infracţională care vrea să distrugă relaţiile comunitare”.

Un autobuz a fost incendiat şi o maşină de poliţie a fost răsturnată după ce violenţele au izbucnit în zona Harehills din oraşul Leeds joi seară. Securitatea a fost sporită în zonă, în timp ce poliţia din West Yorkshire afirmă că se confruntă cu un incident grav şi că desfăşoară resurse specializate în menţinerea ordinii publice.

Citeste mai mult

NATIONAL

De la ‘Beach, Please!’ la ‘Help me!’ – Sute de tineri au fost diagnosticați cu Covid după festival

Publicat

in

Apar primele efecte după evenimentul cu sute de mii de tineri de la malul mării. Se înregistrează un val de îmbolnăviri după festivalul “Beach, Please!”, organizat de Sell.

Sute de tinerii se plâng că s-au infectat cu SARS Cov-2 după ce au participat la festivalul “Beach, Please!”, scrie realitatea.net.

Adolescenții susțin că de câteva zile se simt extrem de rău și au fost diagnosticați cu COVID.

Festivalul “Beach, Please!”, organizat de influencerul Selly, a dat naștere unor controverse uriașe după ce pe scenă s-au cântat melodii cu versuri obscene. Mai mult, un trapper a fredonat versuri ce par a promova consumul de droguri, deși chiar Selly anunța o campanie antidrog, în timpul evenimentului.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend