Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

DOSAR Florian Coldea era `șeful cel mare` în discuțiile lui Dumbravă și Trăilă cu afaceristul Hideg – Dedesubturile `afacerilor judiciare` derulate clandestin

Publicat

in

Detalii incendiare ies la iveală din ancheta de mare corupție derulată de procurorii anticorupție față de doi generali în rezervă ai SRI, respectiv fostul adjunct al Serviciului, Florian Coldea și fostul șef al Direcției Juridice, Dumitru Dumbravă.

Concret, cei doi formau o echipă se pare, după părăsirea Serviciului iar activitatea lor era de a identifica resurse de rezolvare a unor probleme a oamenilor aflați în chestiuni contondente cu statul sau Justiția.

„Echipa” era formată din mai multe persoane cu „acces„arată anchetatorii DNA dar unul singur era denumit constant în discuții „șeful cel mare„. Se pare cp ar fi fost vorba despre „numărul 2„ din SRI, Florian Coldea.

„Așa cum a afirmat în cadrul întâlnirilor cu martorul denunțător, numitul Tocaci Dan – Victor în calitate de apropiat al lui Walter Florian, cunoștea modul cum pot fi rezolvate astfel de probleme, precum și persoanele de contact ale decidenților. Declarația martorului denunțător în sensul că numitul Coldea Florian și persoanele din echipa acestuia i-au fost prezentați ca fiind singurii în măsură să îl ajute să își păstreze libertatea și să își desfășoare în continuare activitatea comercială se coroborează cu discuțiile înregistrate în mediul ambiental”, au scris anchetatroii DNA în dosar.

Cine este „șeful cel mare„

„În luna iulie 2023, în timp ce se afla la o terasă din municipiul București, martorul Hideg Robertino – Cătălin a fost prezentat de către un om de afaceri numitului Coldea Florian, împrejurare în care acesta i-a spus că are cunoștință despre problemele judiciare cu care se confruntă, l-a întrebat dacă mai rezistă și i-a lăsat de înțeles că îl va sprijini pentru rezolvarea acestora întrucât a fost rugat de mai mulți prieteni comuni.

La acest moment martorul susține că nu a discutat în concret despre ajutorul ce i-ar putea fi acordat și nici despre condițiile în care ar putea beneficia de acest sprijin, însă în cadrul discuțiilor ulterioare, numiții Dumbravă Dumitru și Trăilă Doru – Florel au făcut permanent referire la „șeful cel mare”, fapt ce i-a creat numitului Hideg Robertino – Cătălin convingerea că atât promisiunile făcute de Coldea Florian, cât și suma pretinsă erau discutate și decise de către cei trei, iar influența asupra magistraților era una a „echipei”, în cadrul căreia acesta din urmă deținea poziția de lider.

La scurt timp după întrevederea de la terasă, Tocaci Dan – Victor l-a contactat din nou pe martorul Hideg Robertino – Cătălin și i-a spus că numitul Coldea Florian și-a exprimat acceptul pentru ca ei să se întâlnească cu „echipa sa”, respectiv cu Dumbravă Dumitru și cu Trăilă Doru – Florel”, au mai notat anchetatorii.

În biroul lui Dumbravă…la o „optimizare„

„Astfel, la începutul lunii august 2023, martorul denunțător împreună cu Tocaci Dan – Victor, s-au deplasat la biroul lui Dumbravă Dumitru din București, bld. Națiunile Unite nr. 4. În cadrul acestei întâlniri numitul Dumbravă Dumitru i-a făcut martorului denunțător o prezentare a serviciilor pe care le ofereau, a posibilităților de investigare și de supraveghere operativă pe care le aveau, după care i-a prezentat situația sa juridică ca fiind una gravă, dându-i de înțeles că știe în amănunt obiectul dosarului penal și că șansele de a primi o condamnare cu suspendare sunt foarte mici”, mai spun procurorii DNA.

În același context numitul Dumbravă Dumitru i-a precizat că „există o rază de speranță și că se va gândi cum să optimizeze lucrurile” pentru ca soluția finală să îi fie favorabilă și să nu ajungă la închisoare, precizându-i că serviciile lor nu sunt ieftine.

În contextul discuțiilor privind prețul serviciilor, martorul denunțător susține că a abordat și problema controlului judiciar, arătând că asumarea plății sumei pretinse a avut loc doar în contextul în care i s-a promis că măsura preventivă nu va mai fi menținută. De altfel, martorul Hideg Robertino – Cătălin a declarat că principalul motiv pentru care a semnat contractul cu echipa lui Florian Coldea l-a constituit promisiunea că până la 30 octombrie 2023 „va fi liber” și faptul că i s-a creat convingerea că „era o problemă pe care ei o puteau rezolva”.

Referitor la noțiunea de „optimizare judiciară” și modalitatea în care aceasta se putea realiza, martorul Hideg Robertino – Cătălin a precizat că la prima întâlnire cu Dumbravă Dumitru nu a obținut detalii, în această etapă fiindu-i oferite doar asigurări că poate obține o soluție favorabilă, deși situația era apreciată ca fiind foarte gravă”, mai spun anchetatorii anticorupție.

A apelat la generali pentru „liniște și pace„

„Percepția martorului cu privire la expertiza lui Dumbravă Dumitru și a echipei sale a fost aceea de trafic de influență, întrucât a fost asigurat că vor avea grijă de el, că va rămâne cu familia și că își va derula afacerile liniștit.

În perioada următoare, martorul denunțător a primit de la numitul Dan Tocaci – Victor numărul de telefon al avocatului Trăilă Dorul – Florel, pe care l-a contactat și cu care, în luna august 2023, s-a întâlnit de mai multe ori pentru a stabili termenii colaborării. Acesta i-a precizat că a avut o discuție cu ceilalți doi colaboratori, respectiv cu Dumbravă Dumitru și Coldea Florian, și că au stabilit un onorariu de 700.000 de euro plus T.V.A. Martorul a mai precizat că atunci când vorbea despre Dumitru Dumbravă și Florian Coldea, avocatul Trăilă folosea termeni precum ,,prietenul nostru” (cu referire la Dumitru Dumbravă) și ,,șefu´” sau ,,FC-ul” (cu referire la Florian Coldea).

Întrucât suma pretinsă cu titlu de onorariu de avocat i s-a părut foarte mare, iar o altă condiție impusă de susnumiții era aceea de a renunța la toți avocații pe care îi avea la acel moment, asumându-și, în schimb, prestarea unor servicii definite precar, numitul Hideg Robertino – Cătălin susține că a încercat să negocieze cuantumul sumei pretinse pentru a mai trage de timp, spunându-le că nu ar putea suporta un onorariu mai mare de 500.000 de euro.

La următoarea întâlnire, după discuțiile cu Dumbravă Dumitru și Coldea Florian, Trăilă Doru – Florel i-a comunicat martorului denunțător că suma acceptată de echipa sa nu poate fi mai mică de 600.000 de euro + T.V.A.

La data de 26.10.2023, martorul denunțător și avocatul Trăilă Doru – Florel au purtat primele discuții referitoare la clauzele contractului de asistență juridică, soluția convenită fiind aceea de a încheia două contracte de asistență juridică, unul cu Hideg Robertino – Cătălin pentru un onorariu de 100.000 de euro și unul cu SC Sanimed Internațional Impex SRL pentru suma de 500.000 de euro.

Din expunerea făcută de Dumbravă Dumitru și avocatul Trăilă Doru – Florel cu privire la serviciile pe care le ofereau martorul susține că a înțeles „că de fapt este vorba despre relaționare, despre șantaj cu magistrații care nu le fac jocurile”, precizând că nu a avut nici o discuție tehnică, care să privească faptele și infracțiunile pentru care este certat”, au mai scris procurorii DNA.

„Numărul 2„ din SRI, la cheremul DNA…

Fostul adjunct al Serviciului Român de Informații, Florian Coldea și șeful direcției Juridice din SRI, Dumitru Dumbravă, au fost puși, în cursul nopții de joi spre vineri, sub control judiciar pe cauțiune pentru 60 de zile de către procurorii DNA de la Secția I perntru Combaterea Faptelor de Corupție, într-un dosar în care sunt acuzați de fapte de trafic de influență și spălare de bani.

În cazul ambilor procuroarea Mihaiela Iorga Moraru a stabilit cauțiune de câte 500.000 de lei bani pe care cei doi trebuie să îi pună la dispoziția anchetatorilor ce vor fi depuși la bancă în contul DNA.

Timp de 60 de zile aceștia trebuie să respecte cu strictețe o serie de obligații precum aceea de a nu lua legătura cu martorii din dosarul de mare corupție în care au fost puși sub inculpare sau să dețină arme.

Chemați la „apel”

Potrivit surselor judiciare ale autorului dosarul în care cei doi capi ex-SRI sunt cercetați pentru fapte directe de corupție ar avea la bază denunțul omului de afaceri Cătălin Hideg.

Cei doi foști oficiali au venit pe rând la DNA în cursul dimineții și au răspuns în fața procurorilor DNA la acuzele aduse anterior de afaceristul Hideg.

Acesta din urmă ar fi denunțat mai multe oferiri de sume de bani contra influenței pe care cei doi foști oficiali si Serviciului ar fi avut-o la rândul lor prin prisma calităților anterior deținute.

Sumele pretinse de către cei doi ex-oficiali ai Serviciului ar fi de 600.000 de euro, relata presa centrală, și ar fi fost primite de cei doi generali urmare mai multor promisiuni făcute.

Sursele autorului acestui material afirmă că dosarul este extrem de bine probat, pe lângă datele și probele presupus a fi fost furnizate de către denunțătorul Hideg.

Referitor la spălarea de bani a sumelor primite presupus nelegal de la afaceristul Hideg sursele autorului precizează că acestea ar fi fost disimulate și „albite„ prin intermediul unor contracte de consultanță care în realitate nu s-ar fi derulat.

Context

De la finele lunii aprilie presa centrală relata conform celor susținute de omul de afaceri Cătălin Hideg, patron al SAnimed, că acesta ar fi plătit unele sume de bani lui Florian Coldea , fostul director adjunct al SRI și șef al Operațiunilor secrete ale Serviciului dar și lui Dumitru Dumbravă, pentru ca aceștia să își folosească influența căpătată prin prisma funcțiilor deținute îin SRI pentru a-l ajuta pe acesta în dosarul penal instrumentat de EPPO.

Concret, EPPO l-a deferit justiției pe Cătălin Hideg, pentru folosire de documente false şi spălare de bani în legătură cu accesarea unor fonduri europene, acesta fiind primul caz al EPPO intrumentat în România.

Omul de afaceri Cătălin Hideg, patronul companiei Sanimed International, a fost condamnat, în luna februarie, de Tribunalul Bucureşti la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false şi spălare de bani, într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro.

În acelaşi dosar, Sanimed International a primit ca pedeapsă o amendă penală de 500.000 lei şi închiderea unui punct de lucru pe o perioadă de trei luni.

Tribunalul a mai dispus ca Hideg şi Sanimed International Impex SRL să plătească Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene suma de 14.440.459 lei.

Decizia nu este definitivă şi a fost atacată cu apel.

Acesta este primul dosar investigat în România de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruţa Kovesi, dosarul fiind trimis în instanţă în octombrie 2022.

Potrivit EPPO, frauda reţinută în sarcina lui Cătălin Hideg şi firmei Sanimed se referă la alocarea de fonduri destinate unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale şi reconstrucţiei biologice RECUMED.

A dat „atacul„ la proiectul RECUMED

Proiectul RECUMED, finanţat de UE, viza crearea unui centru de cercetare, iar pentru a câştiga o licitaţie omul de afaceri a depus mai multe declaraţii şi documente false şi inexacte. Acestea erau legate de procedura de acordare a contractului de furnizare de echipamente medicale şi de lucrări de construcţii necesare pentru proiect.

Între 2018 şi 2020, omul de afaceri a obţinut împrumuturi nerambursabile de peste trei milioane de euro.

El nu a acţionat însă izolat, ci în complicitate cu Raluca Ortensia Aelenei, reprezentanta unei companii din Spania, care urma să echipeze centrul de recuperare şi să execute lucrările de construcţii, susţine EPPO.

Anchetatorii îi suspectează pe cei doi că au întocmit declaraţii false prin care atestă că nu sunt în conflict de interese, iar astfel au îndeplinit aparent condiţiile legale privind transparenţa, legalitatea şi concurenţa în procedura de achiziţie. Mai mult, procedura de atribuire a contractului a fost simulată prin depunerea de contraoferte fictive în numele altor firme şi prin depunerea unor documente false care dovedeau că firma spaniolă îndeplinea condiţiile de eligibilitate privind capacitatea tehnică de a derula contractul.

Bani spălați în Spania

Conform procurorilor, suspecţii au mers chiar mai departe şi, după ce au obţinut fondurile europene, firma din România a transferat banii în conturile firmei din Spania. Sumele au ajuns apoi la alte companii, cu sedii în Cipru şi Portugalia, iar în final o mare parte din bani a fost returnată în conturile beneficiarul iniţial din România, prin emiterea unor facturi false.

Ancheta a arătat că valoarea reală a echipamentelor şi produselor medicale achiziţionate pentru proiect era de circa patru ori mai mică decât cea declarată, iar preţurile iniţiale de achiziţie au fost negociate şi stabilite chiar de primul suspect. Ulterior, valoarea produselor a fost supraestimată prin tranzacţii succesive de la furnizorii iniţiali prin companii din Cipru, Portugalia şi Spania, astfel încât să fie în final vândute beneficiarului din România la preţuri supraevaluate.

Raluca Ortensia Aelenei a ajuns la un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii şi a primit o condamnare cu suspendare.

Cătălin Hideg a devenit cunoscut după ce o firmă de-a lui a vândut în pandemie statului român 1,7 milioane de măşti la preţuri supraevaluate. Firma avea ca obiect de activitate distribuţia de băuturi alcoolice şi alimente.

Loading

DIVERSE

Bani de la stat ca să lași iarba să crească. Cum pot românii intra în posesia sumei meritate, plătite de APIA din 15 iunie 2025

Publicat

in

Unul dintre cele mai neobișnuite forme de ajutor, la o primă vedere, este cel dat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), care îți oferă bani ca să lași iarba să crească.

Este nevoie de înierbarea anumitor suprafețe, cum ar fi livezi, vii, pepiniere și plantații de hamei. Cei care le dețin pot să ia o sumă consistentă de la stat.

Calculul se va face în funcție de unitatea de suprafață agricolă fermierilor „care păstrează înierbat sau înierbează intervalul dintre rânduri, alternativ pe cel puțin 75% din suprafața plantației pomicole, viticole, pepiniere și hameiști”, potrivit APIA. Prin acest demers, solul va putea păstra carbonul și structura sa va fi îmbunătățită.

Subvenții APIA 2025. Statul oferă mii de euro pentru românii cu terenuri abandonate, direct pe card. Schema a intrat deja în vigoare

„Prin cerința de mediu impusă de înierbare între rânduri, ecoschema contribuie la obiectivul PAC privind conservarea biodiversității, cât și la creșterea capacității solului de sechestrare a carbonului și îmbunătățirea calității structurii solului, resursă naturală principală în cadrul activității agricole”, arată o informare APIA.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că fermierii care au solicitat sprijin pentru mieluțe au început să primească sumele în conturi. Conform agenției, peste 39,5 milioane euro ajung în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a informat astăzi, marți – 22 aprilie, că începând cu data de 17 aprilie, a începută să efectueze plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile.

APIA a început să achite subvenția pentru mieluțe

Conform comunicatului APIA, suma totală plătită până la acest moment este în valoare de 39.515.923,14 euro (196.587.766,01) lei, pentru un număr de 8.080 beneficiari eligibili, din care:

– 21.561.836,35 euro (107.267.979,64 lei) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA);
– 17.954.086,79 euro (89.319.786,37 lei) de la bugetul de stat (BN), prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pe anul 2025.

prijinul financiar de urgență este în cuantum de 248 lei/cap de animal tineret femel ovin/caprin și se acordă pentru un efectiv de tineret femel ovin/caprin cuprins între 50 capete/exploatație cu cod ANSVSA – 300 capete/beneficiar. Agenția de plăți reamintește că plata sumelor reprezentând sprijinul de urgență se efectuează până la data de 30 aprilie 2025, la cursul valutar de 4,9749 lei pentru un euro.

Această schemă de sprijin financiar compensează producătorii agricoli din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor pentru pierderile economice ca urmare a fenomenului climatic nefavorabil, seceta pedologică din agricultură manifestată în perioada septembrie 2023 și august 2024.

Citește și : Statul dă bani, de azi poţi cere plata cu o simplă cerere! Cei care au făcut asta în anii trecuţi, recompensaţi frumos

APIA a anunțat pe 24 martie că a primit 8.321 cereri de solicitare a sprijinului financiar pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile.

Resursele financiare alocate acestei scheme de sprijin de urgență sunt de 238.795.200 lei (echivalentul sumei de 48.000.000 euro, stabilit la cursul de schimb de 4,9749 lei pentru 1 euro) și se asigură astfel:

– 107.457.840 lei, echivalentul sumei de 21.600.000 euro, finanțare externă nerambursabilă prin Fondul European de Garantare Agricolă;
– 131.337.360 lei, echivalentul sumei de 26.400.000 euro, care se asigură de la bugetul de stat.

Agenția a precizat că în cazul în care suma totală de plată determinată, care urmează să fie acordată beneficiarilor, depăşeşte resursele financiare totale prevăzute mai sus, suma cuvenită fiecărui beneficiar se reduce proporţional.

Loading

Citeste mai mult

DIVERSE

Andreea Tonciu a făcut anunțul despre relația cu soțul ei: „Am fost la un pas de despărțire”

Publicat

in

Andreea Tonciu recunoaște că relația cu soțul ei nu este perfectă și că este nevoită să ierte multe lucruri pentru ca lucrurile să fie ok. O singură ceartă mai serioasă au avut și erau la un pas de despărțire. Noroc cu nașa lor, Anamaria Prodan, care i-a împăcat.

Citește și: Andreea Tonciu s-a rugat cu disperare la Dumnezeu să i-l aducă în cale pe alesul inimii sale: „Nu am fost de acord să am relații pasagere”

Nu există din punctul meu de vedere un cuplu perfect. Eram în pragul unei despărțiri. Atunci eu și soțul meu ne-am luat la ceartă dintr-o prostie. Până la urmă ne-am împăcat. Aia a fost singura ceartă aprinsă dintre noi. În rest, avem certuri, dar minore.

Nașa mea, Anamaria Prodan, ne-a împăcat. Am sunat-o pe nașa și i-am zis că vreau să plec de acasă, că sunt foarte supărată pe Daniel și să îi dau o lecție de viață, iar ea mi-a zis să mă duc la ea. Am aterizat pe la mare atunci.

După două zile a venit cu codița între picioare, cu două buchete imense la flori, la nașa acasă. Iert cam multe, acum mă cert și în 10 minute îmi trece”, a povestit Andreea Tonciu, pentru Wowbiz.ro.

Andreea Tonciu vrea să se mute în Dubai

N-am pentru ce să trăiesc aici, în afară de familia mea, adică nu mă ține nimic legat de această țară, pe mine. (…) M-am făcut eu Andreea Tonciu, nu țara m-a făcut.

N-am de ce să stau aici, pentru că văd cum este lumea și știi de ce-mi place în Dubai? Pentru că e cel mai sigur, acolo nu există droguri, acolo poți să-ți lași telefonul pe stradă, nu ți-l fură nimeni, lași ușa de la casă deschisă nu-ți intră nimeni.
Acolo chiar este ok, mai ales pentru copii, pentru că uite în ziua de astăzi se întâmplă foarte multe nenorociri cu copiii adolescenți, ceea ce eu nu vreau, înțelegi? N-are ce să învețe Rebecca de aici. (…)

Uite, n-am fost nici de acord cu sistemul britanic din România. O am pe Rebecca la o școală privată pe sistem românesc, nu am fost de acord cu sistemul britanic. Copilul meu știe engleza, vorbește numai cu o fetiță care a cunoscut-o în Dubai, de locuiește în Londra și stă cu ea pe telefon.

Am început să-i impun copilului meu să vorbească doar cu copii în limba engleză, pentru că mi se pare că își dezvoltă foarte mult limba engleză și eu vreau s-o pregătesc, înțelegi?

Pentru că dacă eu mă voi muta din România, vreau ca și copilul meu să știe engleza, cum vorbesc eu acum cu tine română. Inclusiv că are meditații în fiecare weekend și la școala are 5 ore pe săptămână engleză”, a declarat Andreea Tonciu, în cadrul podcast-ului ‘Vorba lu’ Jorge’.

Loading

Citeste mai mult

DIVERSE

Pensii 2025. Recalcularea pensiilor a fost FINALIZATĂ, dar nu toţi seniorii şi-au primit deciziile. CALENDAR plată pensii mai 2025

Publicat

in

Pensii 2025. Recalcularea pensiilor a fost finalizată în urmă cu doar câteva zile, după nouă luni de întârziere, dar mulți vârstnici nu au primit nici acum deciziile pentru că există documente care trebuie revizuite. Mai mult, întârzieri sunt înregistrate şi la „mica recalculare”, în urma căreia un milion de pensionari ar trebui să primească bani în plus pentru sporuri, ore suplimentare sau prime.

Ultimele dosare analizate de angajaţii caselor de pensii au fost cele ale foştilor agricultori, adică 130.000 de beneficiari, în acest caz fiind vorba de creşteri de pensii de peste 29%, adică peste 330 de lei.

Acest proces de recalculare trebuia să fie finalizat la data de 1 septembrie 2024, dar au rămas la final dosarele mai complexe, deteriorate şi cele ale foştilor agricultori.

Încă există români care nu au primit deciziile de recalculare, însă vor primi banii retroactiv, promit autorităţile de la noi. Dar analiștii, citați de observatornews.ro, susțin că plăţile retroactive vor pune o presiune uriaşă pe buget.

Şi mai există şi dosare care sunt revizuite – decizii care nu apăreau în sistem sau erori umane. Întârzieri sunt şi la mica recalculare a pensiilor, care adaugă la veniturile seniorilor sporurile, orele suplimentare, acordul global şi al 13-lea salariu.

Aceasta trebuia să fie gata la data de 1 martie, însă sistemul informatic este încă în teste. Angajaţii Caselor de Pensii au verificat adeverinţele depuse de seniori la dosar şi le-au respins pe cele care sunt neconforme.

Sunt aproximativ 1.000 de români angajaţi pentru recalcularea pensiilor şi, potrivit sursei citate, contractele lor au fost prelungite până la finalul lunii mai.

Pensii 2025. Poşta Română a făcut anunţul oficial, de când se distribuie banii seniorilor în mai. Nu toţi primesc majorarea!

Pensii 2025. „Pensiile și prestațiile sociale aferente lunii mai 2025 vor fi distribuite începând cu data de 2 mai 2025! Ne asigurăm beneficiarii că toate pensiile și prestațiile sociale vor fi livrate la timp și în condiții de maximă siguranță’, au precizat reprezentanții companiei.

În luna mai se primește doar pensia nu și bonusul de 400 de lei. Acesta s-a dat doar în luna aprilie și se va mai da o dată în luna decembrie.

În cazul în care poștașul nu vă găsește acasă, pensia stă 2 zile la oficiul poștal, timp în care o puteți recupera. Dacă nu mergeți să o ridicați, ea ajunge la Casa de Pensii județeană de care aparțineți.

Compania Națională Poșta Română este operatorul național din domeniul serviciilor poștale și se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (93,52% din pachetul de acțiuni) și Fondul Proprietatea (6,48% din pachetul de acțiuni).

Pensii mai 2025. Veste proastă pentru seniorii care şi-au cheltuit economiile pe pască şi miel. Când aduc poştaşii următoarea pensie

Poșta Română participă pe piața liberă a serviciilor de poștă și presă cu valoare adaugată în calitate de concurent și desfășoară și alte activități colaterale, necesare realizării în condiții de rentabilitate a obiectului său principal de activitate, respectiv comerț exterior, aprovizionare, cercetare și proiectare tehnologică și informațională, servicii medicale, învățământ, social-culturale etc.

Compania este organizată în nouă sucursale, respectiv: opt sucursale regionale (41 de oficii județene de poștă și curierat și Oficiul de Poștă și Curierat București) și Sucursala Fabrica de Timbre. La nivelul întregii țări există 41 hub-uri (dintre care șapte hub-uri Logistic și Curierat Regional și 34 hub-uri Curierat).

Vești bune pentru milioane de pensionari de Paște. Șeful Casei de Pensii anunță majorări semnificative ale pensiilor: ”Aproape se vor dubla”

Poșta Română deține, în prezent, o rețea de peste 5.000 de subunități poștale la nivel național, distribuind săptămânal peste 11 milioane de trimiteri poștale. Dintre acestea, 676 sunt oficii poștale și 1054 ghișee poștale. Rețeaua informatizată permite efectuarea de operațiuni în condiții optime de siguranță, fiind utilizate sisteme informatice securizate și rețele private de comunicații, potrivit informațiilor de pe site-ul CNPR.

Pensii 2025. Pe card intră în 2 zile, pe 12 şi 13 mai

Pensia pe card va veni la termen în luna mai. Pensiile se dau pe 12 și 13 mai conform regulilor impuse de Casa de pensii. 12 mai este luni, iar 13 mai este marți, așa că nu vor fi întârzieri.

Pensionarii care au participat la Mica Recalculare nu vor primi bani în plus în luna mai. Deocamdată, nicio pensie nu a fost recalculată deoarece casele de pensii nu au softul necesar.

La mica recalculare pensiile ar trebui să crească, în medie, cu 500 de lei. Nu toți pensionarii care au depus adeverințe cu venituri nepermanente iau bani la Mica Recalculare. Pensionarii care au muncit în acord și pe salarii mari sunt cei mai avantajați. Ei pot spera la creșteri de pensie chiar și de 700 – 1.000 de lei.

Pensionat în februarie cu 17.500 lei pensie, deși guvernul nu are bani de indexare. Ce a muncit? | Newsweek Romania
Alex Darvari4-5 minutes
Pensiile pe bază contributivitate, pensiile speciale, pensiile militare nu au mai crescut cu 12%. Indexarea de 12% a fost anulată peste noapte de către guvern.

Citește și: 3.600 lei în plus la pensie în luna mai pentru un pensionar cu 31 ani munciți. Sunt mii de cazuri

Pensiile contributive ar fi crescut, în medie, cu 330 de lei, de la 2.720 lei la 3.050 de lei.

;

Pensiile pentru limită de vârstă ar fi crescut, în medie, de la 3.200 de lei la puțin peste 3.500 de lei.

Pensionat în februarie cu 17.500 lei pensie, deși guvernul nu are bani de indexare. Ce a muncit?
Trebuie spus că până și pensiile speciale ar fi crescut cu 12%. Sigur, doar partea contributivă. Reamintim că pensiile speciale au 2 componente. Una este cea contributivă, plus o sumă primtă de la stat, pentru care pensionarii speciali nu au muncit.

 

Cea mai mare pensie specială este de de 25.184 lei, din care 21.945 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 7.339 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat. În cazul acestui pensionar special, pensia lui ar fi crescut de la 1 ianuarie cu 12% din 7.339 de lei (partea de pensie contributivă). Adică, ar fi crescut cu suma de 880 de lei.

Cum indexarea s-a anulat, nicio pensie contributivă nu mai crește.

Pensiile speciale, la fel de mari și în februarie
Pensiile speciale nu au fost micșorate, rămând o veche promisiune politică.

În februarie, 5 judecători ies la pensie. Este vorba de judecătorul Raul-Emanuel Martin de la Tribunalul Arad,  judecătoarea Cristina Ilina de la Tribunalul Bucuresti;  judecătorul Octavian Cosmin Semenescu de la Tribunalul Gorj; – judecatorul Catalin-Traian Giuroiu de la Tribunalul Maramures și judecătoarea Marinela Țeciu de la Judecătoria Întorsura Buzăului.

Judecătoarea Critina Ilina a câștigat, anul trecut, suma de 265.000 de lei. Judecătoarea a avut un salariu lunar de 22.083 de lei.

 

Calculul pensiei speciale se face astfel: pensia de serviciu este în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii, numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în decembrie 2024, de 11.688 persoane, în scădere cu 19 persoane comparativ cu luna anterioară, din care 7.969 de beneficiari cu pensie din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat – BASS (contributivitate).

Pensiile speciuale, impozitae mai mici
Curtea Constituțională a anunțat, în decembrie, faptul că impozitarea pensiilor speciale și a celor militare ar trebui să se facă după anumite praguri.

CCR a decis că partea necontributivă NU poate fi impozitată progresiv și ar trebui să rămână la 10%. Astfel, cei care au pensii militare și de serviciu vor primi mai mulți bani le pensie.

Anterior, pensiile speciale se impozitau după 3 praguri.:

(i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;

(ii) 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau egală cu acesta;

(iii) 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

După decizia CCR, cei care iau pensii speciale vor primi mai mulți bani, pragul de impozitare scăzând la 10% pentru toți.

 

Loading

Citeste mai mult

DIVERSE

ANM anunţă fenomene meteo periculoase în jumătate de ţară. Vânt puternic, ploi torenţiale, tunete şi fulgere, ISU le cere românilor să stea în case

Publicat

in

Potrivit ANM, sâmbătă, până la ora 23.00, în cea mai mare parte a Moldovei, precum şi în nordul Crişanei vântul va avea intensificări, iar la rafală se vor atinge viteze de 50…70 km/h şi izolat de 80 km/h.

De asemenea, de sâmbătă, de la ora 10.00, până duminică la aceeaşi oră, este cod galben în mai bine de jumătate din ţară.

Potop în următoarele ore, alerte nowcastig în cascadă de la ANM. Rupere de nori în aceste judeţe, avertizările se apropie de Bucureşti

”În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei şi sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (viteze de 50…70 km/h), vijelii şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…30 l/mp şi izolat de peste 50 l/mp”, a transmis ANM.

ANM-Avertizare-generala-T0-250426100137

În acest context, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face mai multe recomandări:

  • Sistaţi activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
  • Închideţi toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.
  • Evitaţi adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare şi a elementelor de construcţie ce pot fi uşor dislocate.
  • Curăţaţi șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei provenite din precipitaţii.
  • În cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încercaţi să le traversaţi și nu vă apropiaţi de malurile acestora.
  • Urmăriţi buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naţionale de pregătire pentru situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro şi aplicaţia de mobil DSU, care poate fi descărcată, gratuit, de pe App Store şi Google Play.

Ploi torenţiale şi la Bucureşti

Meteorologii de la Accuweather au emis o alertă de vreme severă pentru București, valabilă pe parcursul următoarelor 24 de ore. Potrivit prognozei, urmează o perioadă de instabilitate atmosferică accentuată, cu fenomene meteo periculoase ce pot afecta atât traficul rutier, cât și siguranța cetățenilor.

Conform prognozei, bucureștenii trebuie să se aștepte la averse torențiale, frecvente descărcări electrice și intensificări puternice ale vântului, cu viteze ce pot ajunge între 50 și 70 km/h.

De asemenea, sunt așteptate vijelii și căderi de grindină. Aceste manifestări vor avea un caracter temporar, dar pot fi violente și de scurtă durată.

Cantitățile de apă estimate sunt semnificative: se pot acumula între 20 și 30 de litri pe metru pătrat într-un timp scurt, iar în anumite zone izolate, valorile pot depăși chiar 50 l/mp. Aceste ploi pot duce la formarea de bălți și acumulări de apă pe carosabil, dar și la scurgeri de pe versanți sau posibile inundații locale în zonele joase.

Autoritățile locale și serviciile de urgență sunt în alertă și recomandă cetățenilor să evite deplasările inutile în timpul fenomenelor severe, să nu parcheze mașinile sub copaci sau stâlpi de electricitate și să fie atenți la eventuale mesaje transmise prin sistemul RO-ALERT. De asemenea, este indicat ca acoperișurile, balcoanele și obiectele aflate în exterior să fie asigurate corespunzător pentru a preveni pagubele materiale.

Specialiștii atrag atenția că astfel de episoade de instabilitate atmosferică sunt din ce în ce mai frecvente în sezonul cald, pe fondul schimbărilor climatice, și pot apărea brusc, chiar și în intervale aparent însorite.

 

Loading

Citeste mai mult

DIVERSE

Doliu în lumea muzicii. Karen Silva s-a stins din viață la 17 ani, după un AVC

Publicat

in

Doliu în lumea muzicii. Karen Silva a fost internată de urgență în urmă cu câteva zile, însă, medicii nu au reușit să o stabilizeze, iar tânăra a murit.

Citește și: O cunoscută cântăreață a murit într-un accident rutier. Familia și fanii sunt șocați: „Va trăi veșnic în inimile noastre”

Cu profundă tristețe anunțăm moartea tinerei cântărețe Karen Silva, în vârstă de 17 ani, survenită după zile de spitalizare la Spitalul São João Batista, din Volta Redonda, ca urmare a unui accident vascular cerebral hemoragic. Karen a încântat Brazilia cu vocea ei puternică și prezența izbitoare încă din copilărie, când a participat la The Voice Kids în 2020. De atunci, a urmat o cale luminoasă, unind talentul, carisma și reprezentativitatea la fiecare pas.

Mai mult decât o artistă în ascensiune, Karen a fost un simbol al emancipării, în special pentru fetele de culoare care au găsit în ea inspirație și putere de a visa.

Muzica, mesajul și bucuria ei lasă o amprentă profundă asupra tuturor celor care au întâlnit-o și i-au urmat călătoria. În acest moment de mare durere, transmitem solidaritatea noastră părinților lor, Manoella și Fernando, alături de prieteni, familie și fani. Fie ca amintirea luminii tale să continue să ne călăuzească”, a fost mesajul apărut pe social media.

Familia și fanii Karen Silva sunt în doliu

Karen se afla într-o stare aparent normală înainte de episodul medical. A fost transportată de urgență la Spitalul São João Batista, unde a fost internată la terapie intensivă.

A plecat de acasă să ia prânzul vineri, iar trei ore mai târziu era în comă. Pentru acest an, 2025, aveam planuri mari. Pentru ea, marca ei de haine, melodii noi pentru albumul ei. Să știu că fiica mea a murit aşa, doare atât de tare. Încă nu mi-am dat seama”, a spus mama artistei, potrivit Daily Mail.

Cântăreața s-a făcut remarcată la o vârstă fragedă, urcând pe scena unui cunoscut concurs de talente din Brazilia în anul 2020, când avea doar 12 ani. Apariția sa în cadrul emisiunii a impresionat publicul și juriul deopotrivă, fiind considerată de atunci una dintre cele mai promițătoare voci ale muzicii pop braziliene.

Loading

Citeste mai mult

DIVERSE

Tichete, prime și zile libere: Strategia companiilor pentru menținerea angajaților mulțumiți în 2025

Publicat

in

Tichete, prime și zile libere. Austeritatea nu bate penuria de angajaţi buni, ala că firmele au grijă ca salariaţii lor să nu ajungă la concurenţă.

– În ciuda unui climat economic precaut, companiile din România continuă să investească în bunăstarea angajaților lor cu ocazia sărbătorilor de Paște.
Un sondaj recent realizat de eJobs România arată că 65,6% dintre angajatori au pregătit beneficii speciale pentru angajați în această perioadă, demonstrând că fidelizarea echipelor rămâne o prioritate în mediul de business.

Potrivit datelor centralizate de eJobs, cele mai populare beneficii oferite anul acesta sunt primele în bani, urmate de voucherele și tichetele cadou. Alte gesturi de apreciere includ zile libere suplimentare și coșuri cu produse tradiționale, menite să aducă spiritul sărbătorilor mai aproape de angajați.

Vouchere de vacanţă 2025, scandal uriaş după noua procedură: „Mă tem că mulţi vor renunţa la ele”

„Peste 80% dintre angajatori oferă, în general, beneficii extrasalariale angajaților, însă, pe lângă pachetul lunar, mai există și pachete special gândite pentru perioada sărbătorilor”, explică Ana Călugăru, Head of Communications la eJobs România. Ea adaugă că, dacă în cazul Crăciunului bugetele sunt mai consistente, de Paște companiile alocă, de regulă, sume mai moderate.

Bugetele pentru tichete, prime și zile libere: între 200 și 600 de lei pentru majoritatea companiilor

Cele mai multe companii (57,1%) au stabilit un buget de 200-400 de lei per angajat pentru pachetele de Paște. Aproximativ un sfert (23,8%) merg mai departe, oferind între 400 și 600 de lei, în timp ce doar 4,8% ajung să investească peste 1.000 de lei de persoană. Un procent similar (4,8%) oferă sume mai mici, între 100 și 200 de lei. Remarcabil este faptul că aceste valori s-au menținut constante față de anul trecut, în ciuda presiunilor economice.

Kaufland caută angajați și oferă salarii de până la 9.500 de lei, tichete cadou și prime. Care sunt cerințele pentru candidați

„Nu vedem scăderi, ceea ce e un semnal clar că angajatorii înțeleg importanța acestor gesturi. Într-un an în care multe companii nu pot acorda creșteri salariale substanțiale, beneficiile extrasalariale devin un instrument esențial pentru menținerea satisfacției angajaților”, punctează Ana Călugăru.

Al 13-lea salariu și săptămâna de lucru redusă, printre cele mai dorite beneficii

Sondajul a explorat și așteptările angajatorilor în privința beneficiilor care pot diferenția o companie pe piața muncii. Peste jumătate (58,6%) consideră că acordarea celui de-al 13-lea salariu ar crește atractivitatea angajatorului. Pe următoarele locuri se află introducerea săptămânii de lucru de patru zile (41,4%), extinderea beneficiilor pentru membrii familiei (24,1%) și acoperirea cheltuielilor casnice (17,2%).

„Aceste răspunsuri reflectă direcția în care se îndreaptă piața muncii: dincolo de salariu, angajații își doresc flexibilitate, siguranță și sprijin pentru echilibrul dintre viața profesională și cea personală”, adaugă reprezentanta eJobs.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend