Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Dmitri Medvedev, o nouă ieșire controversată: Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, trebuie să-și facă harakiri

Publicat

in

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a transmis că prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, „a trădat memoria sutelor de mii de victime ale bombardamentelor americane asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki” şi din acest motiv „ar trebui să-şi facă harakiri”.

Pe canalul său de pe Telegram, Medvedev a calificat drept „o ruşine monstruoasă” declaraţia comună făcută cu o zi înainte de Kishida şi preşedintele american Joe Biden, conform căreia orice posibilă utilizare de către Rusia a unei arme nucleare în Ucraina „va constitui un act ostil împotriva întregii umanităţi, act ce nu va avea nicio justificare”.

Medvedev a declarat că nici măcar nu va comenta „paranoia privind planurile nucleare ale statului” rus.

„Şeful guvernului nipon, într-un înjositor extaz de vasal, spune minciuni despre Rusia, trădând amintea sutelor de mii de japonezi care au ars în rugul nuclear la Hiroshima şi Nagasaki. Kishida nu dă doi bani pe faptul că singura ţară care a făcut uz de armă nucleară au fost SUA. Iar singura victimă a fost propria lui patrie”, a afirmat Dmitri Medvedev.

În opinia fostului preşedinte rus, prim-ministrul Japoniei „ar fi trebuit să-i amintească despre acest lucru preşedintelui SUA şi să ceară scuze”. „Dar nu, Kishida este doar un lacheu al americanilor. Iar slugile nu pot avea curaj. Nu ne rămâne decât să ne pară rău pentru japonezi”, a adăugat Medvedev.

Oficialul rus a descris în acest context metoda prin care premierul nipon ar putea „să spele această ruşine”, dar şi-a exprimat convingerea că „această generaţie de vasali japonezi nu au noţiunea demnităţii”.

Agenţia rusă TASS nu numeşte metoda la care s-a referit Medvedev, însă Reuters precizează că Medvedev s-a referit la seppuku sau harakiri, mod de sinucidere prin spintecarea pântecelui cu pumnalul sau cu sabia, practicat mai ales de samuraii japonezi.

Vineri, preşedintele Joe Biden l-a întâmpinat pe prim-ministrul japonez Fumio Kishida la Casa Albă, salutând puterea alianţei lor şi rolul sporit pe care Japonia intenţionează să îl joace în menţinerea stabilităţii în regiunea Asia-Pacific. Pe agenda discuţiilor cu liderul de la Casa Albă s-au aflat şi alte subiecte, precum războiul din Ucraina, consolidarea relaţiei bilaterale şi probleme legate de economie şi tehnologie.

Dmitri Medvedev, care obişnuia să se prezinte ca un modernizator liberal în perioada în care a exercitat mandatul de preşedinte al Federaţiei Ruse (2008 – 2012), este în prezent unul din cei mai fervenţi susţinători ai războiului din Ucraina. El denunţă în mod regulat Occidentul, pe care îl acuză că vrea să divizeze Rusia în beneficiul Ucrainei.

Medvedev a făcut cu regularitate în ultimele luni declaraţii agresive la adresa Occidentului şi a Ucrainei. El a atenţionat de mai multe ori că toate armele din arsenalul Moscovei, inclusiv armele nucleare strategice, ar putea fi folosite pentru a apăra teritoriile încorporate de Rusia de la Ucraina, transmite AGERPRES

Citeste mai mult

NATIONAL

Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei

Publicat

in

De

Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se “mişte” şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP.

Donald Trump Foto: Yuki Iwamura / AP / Profimedia

“Cum se face că Statele Unite au angajat peste 100 de miliarde de dolari în războiul din Ucraina, mai mult decât Europa, în timp ce ne desparte un ocean!”, a exclamat el pe reţeaua sa, TruthSocial.

Statele Unite ale Americii sunt principalul susţinător militar al Kievului, iar Congresul examinează în prezent un nou pachet de 61 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, contestat aprig de aleşii republicani cei mai apropiaţi de Donald Trump.

Fără a se opune direct, fostul preşedinte a estimat în ultimele zile că SUA trebuie să “înceteze să mai dea bani fără să spere ca ei să fie rambursaţi”.” De ce Europa nu dă mai mulţi bani pentru a ajuta Ucraina?”, a scris joi republicanul într-o postare pe reţeaua sa, lansând următorul îndemn, scris cu majuscule:”Mişcă-te, Europa!”.

Donald Trump a discutat chestiunea cu preşedintele polonez Andrzej Duda şi cu ministrul britanic de externe David Cameron, care l-au vizitat în ultimele zile.

Miliardarul republican a creat deja panică în Europa în luna februarie, când a ameninţat că nu va mai garanta protecţia ţărilor NATO împotriva Rusiei dacă acestea nu îşi plătesc partea.

Potrivit institutului german de cercetare Kiel, totalul ajutorului european pentru Ucraina depăşeşte ajutorul american în sumele angajate (Agerpres)

Citeste mai mult

NATIONAL

Reacție furibundă a Iranului, după ce Israelul a lansat un atac la scară largă

Publicat

in

De

Ayatollahul Iranului, Ali Khamenei, susține că în cazul în care Israelul va lansa atacuri împotriva facilităților nucleare ale Iranului, atunci iranienii au pregătite ”rachete foarte avansate”, care vor lovi instalațiile nucleare din Iran.

Citește și: BREAKING – Israelul a declanșat un atac la scară largă în Iran: a început ‘Operațiunea Răzbunarea’

“Dacă regimul sionist dorește să acționeze împotriva centrelor și instalațiilor noastre nucleare, vom răspunde în mod sigur și decisiv cu rachete foarte avansate împotriva instalațiilor lor nucleare”, spune Ali Khamenei.

Isrelul a lansat un atac la scară largă în Iran, dar atacurile nu vizează instalațiile nucleare ale Iranului sau obiective civile.

Atacul a avut loc la câteva ore după ce ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat pentru CNN că, dacă Israelul va întreprinde o nouă acțiune militară împotriva Iranului, răspunsul său va fi “imediat și la un nivel maxim”.

S-a dat alerta generală în Iran

O explozie a fost auzită în oraşul Ghahjaworstan din Iran, situat la nord-vest de oraşul Isfahan, potrivit agenţiei de ştiri iraniene semi-oficiale FARS, care citează surse locale, relatează CNN. Zborurile spre Teheran, Isfahan şi Shiraz sunt suspendate, iar sistemele de apărare anti-aeriană ale Iranului au fost activate în mai multe provincii.

”Oraşul Ghahjaworstan este situat în apropierea Aeroportului Isfahan şi a celei de opta baze de vânătoare a Forţelor Aeriene ale Armatei”, a arătat agenţia de ştiri FARS.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend