Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Discuții cruciale între Qatar și guvernul de tranziție din Siria, programate pentru duminică

Publicat

in

O delegaţie din Qatar urmează să meargă duminică în Siria pentru a se întâlni cu membri ai guvernului de tranziţie instalat după înlăturarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, a declarat vineri un diplomat din Qatar pentru AFP, potrivit Agerpres.

„Prima vizită a unei delegaţii din Qatar în Siria (după căderea guvernului sirian) va avea loc duminică. Delegaţia va lua măsurile necesare pentru redeschiderea ambasadei”, a spus diplomatul sub rezerva anonimatului.

Qatarul şi-a închis misiunea diplomatică la Damasc şi şi-a rechemat ambasadorul în iulie 2011, la câteva luni după ce forţele lui Assad au reprimat protestele pro-democraţie, declanşând războiul.

Spre deosebire de alte ţări arabe, Qatarul nu a restabilit niciodată relaţiile diplomatice cu Siria sub conducerea lui Assad, care a fost înlăturat de la putere pe 8 decembrie de o coaliţie de rebeli islamişti care a intrat în capitala Damasc.

Potrivit diplomatului, oficiali ai Ministerului de Externe din Qatar sunt aşteptaţi să facă parte din delegaţie.

El a negat, de asemenea, „informaţiile privind o vizită anterioară la Damasc a şefului serviciilor de informaţii din Qatar”.

La începutul acestei săptămâni, un oficial din Qatar a declarat că ţara sa „a stabilit prim contact” cu grupul islamist radical Hayat Tahrir al-Sham (HTS), în fruntea coaliţiei care l-a înlăturat de la putere pe preşedintele sirian.

Miercuri, Qatarul a anunţat oficial redeschiderea „în curând” a ambasadei sale la Damasc, o măsură care vizează „întărirea relaţiilor” între cele două ţări şi „asigurarea coordonării cu autorităţile competente pentru a facilita acordarea de ajutor umanitar poporului sirian printr-un pod aerian”.

Loading

NATIONAL

Se pregătește legea care taie salariile parlamentarilor: AUR și POT au enervat coaliția

Publicat

in

Se pregătește legea care va tăia salariile parlamentarilor. Parlamentarii să fie pontați doar pentru munca reală din plen și comisii, în funcție de prezență și de voturile date, „nu pentru o cartelă înregistrată și fuga la tik-tok-uri și reel-uri”, reiese dintr-o propunere de modificare a Regulamentului Camerei Deputaților, care va fi făcută de PNL.

„Noul slogan al AUR + POT? Timpul trece, leafa merge. Așa-zișii reprezentanți ai poporului au găsit un truc: sub pretextul grevei parlamentare, își înregistrează prezența pe holuri, ca să-și ia totuși leafa liniștiți. Dar nu le mai merge”, scrie pe Facebook Raluca Turcan.

Ea arată că, împreună cu colegii din PNL, va propune modificarea Regulamentului Camerei Deputaților: „parlamentarii să fie pontați doar pentru munca reală din plen și comisii, în funcție de prezență și de voturile date, nu pentru o cartelă înregistrată și fuga la tik-tok-uri și reel-uri”.

„Nu poți să te dai mare patriot, să folosești cuvântul în fiecare frază, dar să trăiești bine-mersi pe spinarea lui, fără să faci nimic! Chiulul trebuie pedepsit. Munca trebuie respectată. Parlamentul nu e loc de frecat menta! Dăm un semnal clar: ;Timpul trece, dar leafa nu mai merge”, încheie Turcan. În urmă cu o săprtămână pasrlamentarii AUR și POT au intrat în grevă parlamentară.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Au bătut palma: compania petrolieră de stat din Azerbaidjan va primi 33% din pachetul de acțiuni din proiectul offshore israelian

Publicat

in

Compania petrolieră de stat a Republicii Azerbaidjane (SOCAR) va deține un pachet de 33,34% dintr-un consorțiu cu NewMed Energy din Israel și BP Plc din Marea Britanie într-un proiect offshore în Israel, a declarat miercuri NewMed Energy pe LinkedIn, scrie interfax.com.

„La începutul acestei săptămâni, împreună cu BP și SOCAR, am primit o licență oficială de explorare a gazelor naturale în Zona I în largul coastei Israelului. Structura parteneriatului este următoarea: SOCAR – 33,34% (operator), BP – 33,33%, NewMed Energy – 33,33%”, a spus compania.

Licența eliberată consorțiului de către Ministerul Energiei israelian acoperă șase blocuri de explorare, a spus acesta.

„Securitatea energetică a Israelului depinde de cercetarea continuă, de noi descoperiri și de intrarea unor jucători internaționali de top pe piața israeliană a gazelor naturale”, se arată în comunicat.

CEO-ul NewMed Energy, Yossi Abu, a declarat, la rândul său, pe rețelele de socializare că aceasta este prima dată când o companie națională de petrol dintr-o țară musulmană, SOCAR, își începe operațiunile în sectorul energetic al Israelului.

„Împreună cu BP și NewMed, acest parteneriat are o valoare economică, politică și strategică semnificativă. Relațiile puternice dintre țări sunt adesea construite pe parteneriate strategice, reciproc avantajoase. Relațiile de durată sunt cele care creează valoare pentru ambele părți. Am văzut acest lucru în ultimii ani și, atunci când este vorba de parteneriate în creștere în domeniul gazelor naturale, vom continua să le promovăm și să le consolidăm”, a spus el.

După cum s-a raportat, consorțiul care cuprinde SOCAR, BP și NewMed Energy a câștigat în octombrie 2023 o licitație pentru o licență de la Ministerul Energiei israelian pentru a desfășura lucrări de explorare în Zona I-6 din apropierea câmpului Leviathan. Licența a fost acordată consorțiului pe 17 martie 2025.

Pentru SOCAR și BP, aceasta va fi prima lor experiență în sectorul gazelor din Israel

Zona I, care acoperă o suprafață de aproximativ 1.700 de kilometri pătrați, este situată în partea de nord a apelor economice exclusive ale Israelului. Activitățile din această zonă, care a cunoscut puține explorări pentru resurse naturale în trecut, sunt de așteptat să se concentreze inițial pe studii seismice și de altă natură, urmând ca deciziile privind forajele exploratorii ulterioare în zonele cele mai promițătoare să fie luate pe baza rezultatelor acestor studii.

Consorțiul trebuie să depună un plan care să includă forarea pe cel puțin unul dintre cele patru blocuri de licență, precum și un program de lucru suplimentar, până în octombrie 2026.

Potrivit regulilor de licitație, licențele de explorare se eliberează pentru o perioadă inițială de trei ani. În această perioadă, deținătorii de licențe trebuie să finalizeze un program de lucru obligatoriu pentru a evalua potențialul de descoperiri de gaze naturale în zona alocată.

După această perioadă, deținătorii de licențe pot solicita o prelungire cu încă doi ani, sub rezerva aprobării unui program de lucru actualizat și a angajamentelor de a fora cel puțin o sondă sub una dintre licențe.

După efectuarea a cel puțin o operațiune de foraj și finalizarea tuturor elementelor programului de lucru, licențele în grup pot fi prelungite cu încă doi ani, până la maximum șapte ani. O astfel de prelungire va fi posibilă cu condiția ca un angajament de foraj să fie prezentat pentru fiecare bloc licențiat în care forarea nu a avut încă loc până la sfârșitul termenului de licență.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

‘Varză, cartofi și alți demoni. După 10 ani’: Realitatea agriculturii românești, pe marele ecran

Publicat

in

Filmul documentar „Varză, cartofi şi alţi demoni. După 10 ani”, în regia lui Şerban Georgescu, a fost prezentat într-o proiecţie specială joi, la Cinema Muzeul Ţăranului din Capitală, în prezenţa echipei şi a câtorva oameni din satul Lunguleţu, locul în care au fost făcute filmările.

Prima parte a filmului „Varză, cartofi şi alţi demoni” relata, într-un mod autentic, eforturile sătenilor dintr-o localitate din apropierea Bucureştiului, satul Lunguleţu, de a ieşi dintr-un cerc vicios din care nimeni nu câştiga: 1 sat, 1.000 de tractoare, 100.000 de tone de varză, 0 profit.

După ce în urmă cu 10 ani Şerban Georgescu a lucrat un an de zile cot la cot pământul cu sătenii din Lunguleţu pentru a înţelege de ce ajung să trăiască pe datorie, deşi au în mână uneltele unei afaceri de succes (pământ roditor, utilaje moderne, recolte bogate), şi a făcut prima parte a filmului „Varză, cartofi şi alţi demoni”, a decis să se întoarcă la ”locul faptei” pentru a vedea în ce fel s-au schimbat lucrurile.

Şerban Georgescu a mărturisit că a ales să facă acest documentar după ce a văzut în drumurile lui ce se întâmpla în Lunguleţu, „munţi de varză” care erau „spectaculoşi vizual”. El a precizat că asta l-a atras prima oară şi s-a gândit că tot ceea ce se întâmplă acolo „e un subiect”.

Regizorul a arătat că s-a introdus şi pe sine ca personaj, deoarece a dorit ”să se pună în cizmele unui ţăran ca să fie, de fapt, o mărturie sinceră a ceea ce a găsit acolo”.

„Am simţit pe pielea mea tot ce simte un fermier, cu diferenţa că, aşa cum spun şi în film, ei rămân captivi în acest cerc vicios al economiei, al lipsei de asociaţii”, a declarat regizorul, pentru AGERPRES.

El a vorbit despre întoarcerea sa la Lunguleţu. „Este o poveste mare, o poveste despre muncă, despre cei care ne aduc hrana pe masă şi cred că aceste poveşti mari trebuie spuse din când în când, trebuie repetate, nu e suficient că le spui o singură dată. Au fost şi tineri în sală, mulţi, şi e bine să le afle. Nu e ceva care e istorie, e perpetuă”, a mai spus regizorul peliculei.

Producătorii au anunţat că filmul poate fi vizionat gratuit, iar link-ul poate fi găsit pe site-ul kolectiv.ro.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Turcia și Turkmenistan intenționează să coopereze în dezvoltarea zăcămintelor de petrol și gaze

Publicat

in

Ministrul turc al Energiei și Resurselor Naturale, Alparslan Bayraktar, a propus stabilirea cooperării în dezvoltarea zăcămintelor de petrol și gaze în cadrul unei întâlniri cu președintele turkmen Serdar Berdimuhamedov, a informat agenția de presă turcă Anadolu, scrie interfax.com.

Berdimuhamedov și-a exprimat disponibilitatea de a consolida parteneriatul cu Turcia în sectorul energetic, a spus agenția.

Există oportunități semnificative de cooperare în sectorul petrolului și gazelor, inclusiv extracția, care ar spori și mai mult importanța infrastructurii de gaze, a spus Bayraktar.

„Din acest motiv, dorim să stabilim un parteneriat cu Turkmenistanul în dezvoltarea zăcămintelor de petrol și gaze atât în interiorul țării, cât și în Marea Caspică”, a spus el.

Pe 1 martie, Turcia a început să importe gaze naturale din Turkmenistan, a spus el. „Astfel, pentru prima dată, importăm gaze naturale prin conductă dintr-o țară care nu este vecinul nostru imediat. Acest pas este semnificativ nu numai în ceea ce privește diversificarea importurilor de gaze, ci și în furnizarea de gaze turkmene către Occident, către Europa”, a spus el.

Bayraktar a spus că speră că în viitor construcția Gazoductului Trans-Caspic va permite furnizarea de mai mult gaz natural din Turkmenistan către Turcia și Europa.

Turcia intenţionează, de asemenea, să extindă cooperarea în domeniul energiei electrice, a spus el.

După cum relatează ziarul Neutral Turkmenistan, una dintre cele mai importante probleme în prezent este furnizarea de gaze turkmene către Turcia și mai departe către alte state interesate.

Companiile turce implementează mai multe proiecte pe coasta turkmenă a Mării Caspice

„Constructia în curs de desfășurare a unei centrale electrice va crea oportunități pentru exportul de energie electrică turkmenă peste Marea Caspică către țările vecine, inclusiv Turcia și alte state”, a spus Berdimuhamedov. El a confirmat disponibilitatea Turkmenistanului de a lua în considerare propuneri specifice din partea turcă cu privire la alte probleme de interes pentru țară.

În cadrul întâlnirii, s-a remarcat că Turcia este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali și economici ai Turkmenistanului și deține o poziție de lider în cifra de afaceri din comerțul exterior al țării. Există oportunități semnificative pentru dezvoltarea legăturilor bilaterale și regionale în sectoarele combustibilului și energiei, transporturilor și comunicațiilor, agriculturii și investițiilor.

Bayraktar a călătorit în Turkmenistan pentru a participa la conferința internațională intitulată Rolul cooperării economice interregionale în asigurarea dezvoltării durabile.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO După ce a fost la Donald Trump, Conor McGregor anunță că va candida la alegerile prezidențiale: Vrea să producă revoluție în Irlanda

Publicat

in

Conor McGregor a anunțat că va candida la președinția Republicii Irlanda. Fostul star mondial de MMA (Mixed Martial Arts- Arte Marțiale Mixte) vrea să organizeze un referendum național privind Pactul european privind migrația. El este împotriva pactului, informează Mediafax.

Recent, Conor McGregor a fost primit de către Donald Trump la Casa Albă, un posibil semnal privitor la preferatul SUA în alegerile din Irlanda.

Conor McGregor a făcut anunțul pe rețelele de socializare. „Votează-l pe McGregor și fă-ți auzită vocea!”, a scris el într-un mesaj publicat joi pe contul său de X. El promite că, dacă va fi ales președinte, va supune Pactul european privind migrația unui referendum. Pactul trebuie implementat integral în Irlanda până la 12 iunie 2026.

Conor McGregor se opune pactului pentru migrație

„Deși mă opun cu înverșunare acestui pact, nu este nici alegerea mea, nici a guvernului. Este alegerea poporului irlandez!”, a explicat fostul luptător de arte marțiale. Sloganul său este „Viitorul Irlandei cu mine ca președinte”, potrivit Le Figaro. Alegerile vor fi organizate în Irlanda înainte de 11 noiembrie 2025.

Pactul European privind Migrația și Azilul a fost adoptat de Parlamentul European în 2024. Scopul este să reformeze politica europeană de migrațiune prin stabilirea de proceduri eficiente și uniforme și prin distribuirea în mod echitabil între statele membre a migranților.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Creșterea producției de hidrocarburi la zăcământul de gaze gigant din largul Turciei

Publicat

in

Jucătorul canadian de petrol și gaze, Trillion Energy, lucrează la implementarea soluțiilor pentru a susține și menține producția de gaze naturale pe termen lung la zăcământul său gigant din largul coastei Turciei, cu un sistem de compresor de ridicare a gazului, scrie offshore-energy.biz.

Trillion Energy este hotărât să ridice ștacheta producției la proiectul de gaze offshore SASB din secțiunea Turciei a Mării Negre. În acest scop, firma a instalat în ianuarie 2025 o nouă țeavă de viteză în două puțuri pe trepied, Alapli-2 și Bayhanli-2 , finalizând operațiunea în aproximativ două săptămâni.

Activitățile au urmat instalarea de tuburi similare în patru puțuri de pe platforma Akcakoca în toamna anului 2024. Prin urmare, șase puțuri au fost modernizate cu noul tub de diametru mai mic pentru a atenua încărcarea cu apă și pentru a îmbunătăți eficiența producției.

După programul șirului de viteză, puțurile au fost injectate cu azot pentru a evacua apa, pentru a scădea presiunea din fundul găurii și pentru a stimula producția de gaz. Întrucât se spune că puțurile au răspuns pozitiv la operațiunea cu azot, firma susține că acest lucru demonstrează succesul șirurilor de viteză și confirmă efectul reducerii apei asupra performanței sondei.

Tehnici de ridicare artificială

Trillion Energy nu s-a oprit aici; în schimb, a selectat mai multe tehnici de ridicare artificială pentru diferite puțuri pentru a îmbunătăți și susține ratele de producție pe termen lung. Acest lucru a determinat compania să asigure un sistem de compresor de ridicare a gazului pentru platforma Akcakoca, care să permită injecția continuă de ridicare a gazului în puțuri selectate, susținând creșterea și coerența producției.

Acest compresor va fi supus testării pe un gaz natural pe uscat cu mult înainte de implementare, cu modificări inclusiv instalații de conducte, cablare, invertor și separator. Testarea este programată să înceapă săptămâna viitoare, iar mobilizarea finală către platformă este așteptată săptămâna următoare.

Mai mult, compania subliniază că injecția de azot de înaltă presiune este pe ordinea de zi după instalarea compresorului de ridicare pe gaz pentru a stimula producția. În plus, jucătorul canadian dorește să pună în aplicare diverse soluții de pompe pentru a reduce încărcarea cu apă și pentru a optimiza performanța puțului.

Îmbunătățirile planificate de Trillion, pe care le descrie drept intervenții strategice estimate să aibă loc în lunile următoare, includ o pompă cu cavitate progresivă (PCP) și două pompe submersibile electrice subțiri (ESP) atașate la noul tub. Firma este fermă că acești pași sunt esențiali pentru susținerea ratelor de producție pe termen lung.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend