Campulung
Din motive banale, Dâmbovicioara şi Bascov au RATAT titlul de “Sate Culturale ale României 2016”

Publicat
acum 9 aniin

În secolul în care informaţia circulă cu o viteză fantastică, când comunicarea a atins cote extraordinare, tocmai din cauza unei comunicări defectuase – ca să nu-i zicem pur şi simplu, lipsă de comunicare – singurele localităţi din judeţul Argeş calificate în finala concursului “Satele Culturale ale României 2016”, Dâmbovicioara şi Bascov nu s-au prezentat pentru a-şi susţine dosarele în faţa juriului.
Vineri 26 februarie 2016, înte orele 09-14, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Bucureşti, AFSR – ASOCIAŢIA CELE MAI FRUMOASE SATE DIN ROMÂNIA a organizat competiţia de diseminare a comunelor candidate pentru Programul ”SATELE CULTURALE ALE ROMÂNIEI 2016”. Comunele finaliste si-au prezentat programele culturale în faţa unui juriu de specialitate, iar cele care au obţinut un punctaj de minim 80 de puncte din maxim 100 posibile au fost declarate SATE CULTURALE ALE ROMANIEI 2016.
SATELE CULTURALE ALE ROMÂNIEI este un program AFSR iniţiat în ianuarie 2014 sub patronajul Ambasadei Franţei în România şi a Delegaţiei Wallonie – Bruxelles la București, cu scopul de a promova patrimoniul cultural şi turistic al satului românesc. Comunele din România au putut candida la acest titlu cu condiţia să organizeze pe parcursul acestui an minimum 5 evenimente culturale – expoziţii, festivaluri, concursuri, etc – în domeniul culturii, artei populare, gastronomiei şi turismului cultural.
Jurizarea programelor culturale propuse de comunele finaliste :
- Calitatea, numărul şi diversitatea evenimentelor – 50 puncte
• Viziunea comunei, prezentarea proiectelor de dezvoltare – 20 puncte
• Parteneriatul – 10 puncte
• Experienţa candidatului – 10 puncte
• Importanţa şi impactul evenimentelor – 10 puncte.
Comuna Drăguş din judeţul Braşov a obţinut cel mai mare punctaj în cadrul celei de a treia ediţii a competiţiei Satele Culturale ale României. „Sper ca, în continuare, comuna Drăguş să fie păstrător de tradiţie şi păstrător de port”, a declarat vineri primarul din Drăguş, Gheorghe Sucaciu. Următoarele localităţi clasate au fost Sângeorgiu de Mureş (Mureş) şi Ciocăneşti (Suceava), aceasta din urmă fiind şi câştigătoarea ediţiei din 2014.
„Iubim această ţară, iubim România, iubim limba română, chiar dacă suntem minoritari. Soţia e româncă. Multiculturalitatea este o bogăţie pentru toată ţara”, a afirmat primarul din Sângeorgiu de Mureş, Sofalvi Szabolcs.
Spre deosebire de ediţiile anterioare, în acest an organizatorii au decis să acorde titlul de „sate culturale ale României” tuturor candidatelor care au întrunit cel puţin 80 de puncte, din totalul de 100 posibile. Astfel, distincţia a revenit unui număr de 23 de participante. Comunele care au mai obţinut, în acest an, titlul de sat cultural sunt: Miroslava (Iaşi), Vorona (Botoşani), Siseşti (Mehedinţi), Şiria (Arad), Tulgheş (Harghita), Vadu Crişului (Bihor), Izvoarele (Prahova), Jidvei (Alba), Cândeşti (Dâmboviţa), Polovragi (Gorj), Băcia (Hunedoara), Horia (Constanţa), Bonţida (Cluj), Ruginoasa (Iaşi), Dudeştii Noi (Timiş), Corneşti (Cluj), Costeşti (Vâlcea), Văcăreni (Tulcea), Prundeni (Vâlcea), Arcani (Gorj).
Ce spun oficialii?
Eric Poppe, delegat oficial în România al Delegaţiei Wallonie – Bruxelles, a subliniat că satul este „inima României”, locul în care se întâlnesc valori ale trecutului, dar că poate reprezenta şi o sursă pentru viitorul ţării. El a adăugat că este foarte important că satele româneşti au sărbători şi evenimente pline de viaţă, în condiţiile în care în Occident multe sate au fost abandonate de tineri, chiar dacă în ultimii ani a început să se înregistreze şi un fenomen de revenire. În acest sens, el a atras atenţia asupra pericolului transformării unor localităţi rurale în „sate dormitoare” şi a apreciat că pentru România agricultura ecologică poate reprezenta o şansă importantă.
Aurelia Cosma, cercetător etnolog la Muzeul Satului, a arătat că prezentările făcute de fiecare comună în parte constituie adevărate strategii de dezvoltare. „Nu peste mult, nu ştiu dacă vom mai vorbi de cuvântul „sat”. Pentru că nici satul nu rămâne în loc, viaţa pulsează şi urmează ritmul pe care îl impun timpul şi timpurile. Nu putem să avem festival dacă nu avem drumuri, nu putem să avem o şcoală competitivă dacă în săli e frig, nu o să putem să participăm la o lansare de carte dacă în satul respectiv creşte numărul analfabeţilor. Aveţi o misiune foarte grea”, a spus ea.
Nicolae Marghiol, preşedinte executiv al Asociaţiei Cele Mai Frumoase Sate din România (AFSR), organizator al competiţiei, a precizat că în urma acordării acestor premii, asociaţia alături de partenerii săi, Ambasada Franţei în România şi Delegaţia Wallonie – Bruxelles la Bucureşti, îşi ia angajamentul de a găsi finanţări pentru proiectele comunelor câştigătoare, de a le promova în cadrul diferitelor evenimente. „Cum se va întâmpla şi la noi – şi se întâmplă deja în Italia, în Franţa – sunt sate care dispar. Vor dispărea şi în România. Probabil un sfert din satele româneşti vor dispărea. Asta înseamnă modernitatea. Civilizaţia ne împinge să venim către oraşe. Şansa noastră este ca o parte dintre comunele României să poată supravieţui prin agricultură, turism rural, cultură”, a spus el, subliniind totodată importanţa dezvoltării infrastructurii.
Şi cu localităţile argeşene, cum rămâne?
În exclusivitate pentru Ziarul Profit, Nicolae Marghiol a explicat de ce nu apar în listă şi localităţile argeşene: “Cele două localităţi din Argeş nu au venit să-şi susţină candidatura. Ei au fost invitaţi, la un moment dat au zis că vin şi nu au mai venit. Asta a fost problema. Concursul a fost în două etape: în prima etapă au trimis un dosar cu 5 evenimente, cu poze. Au fost aproape 60 de comune, din care eu în finală am selectat doar 25. În etapa finală trebuia să vină cineva de la primărie, să susţină în faţa juriului dosarul de candidatură, evenimentele, cu o prezentare power-point. Lucrul ăsta nu s-a întâmplat, nu a venit nimeni nici de la Bascov, nici de la Dâmbovicioara. Trebuia să obţină minim 80 de puncte din 100. Câteva localităţi au fost la limită, dar am vorbit cu juriul şi am zis să-i încurajăm. Aşa că le-am dat titlul tuturor celor 23 care s-au prezentat.”
Considerând că cele două localităţi argeşene au ratat o oportunitate destul de importantă de a scoate în evidenţă posibilităţile turistice, de a atrage anumite fonduri pe proiecte culturale, într-un cuvânt – de a promova localităţile respective, am luat legătura cu primarii Dumitru Secăreanu de la Dâmbovicioara, respectiv Gheorghe Stancu de la Bascov, întrebându-i ce s-a întâmplat? Răspunsurile edililor nu le comentăm: “Nu s-a întâmplat nimic, la noi nu a sosit nimic pe mail, pe nimic. La noi nu a apărut absolut nimic, nimic. Am înţeles şi eu de la fetele de la Centrul de Informare Turistică faptul că dosarul a fost analizat şi că am intrat în finală, dar degeaba, dacă nu au comunicat absolut nimic.”a precizat Dumitru Secăreanu, primar Dâmbovicioara. Pe de altă parte, primarul din Bascov Gheorghe Stancu ne-a declarat: “Eu am fost plecat la Bucureşti, la Asociaţia Comunelor, unde am luat cele două premii din trei. Am luat premiul “Nicolae Sabău” pe cultură, din cele 500 de primării prezente, dar şi premiul “Ivan Patzachin” pe sport, premii înmânate chiar de cele două mari personalităţi. Am ajuns târziu, Lorena a avut ceva probleme, şi nu am ajuns pentru că ne-au venit adresele cu 4-6 ore înainte, undeva joi la ora 17.30. Când să pregătim materialele, eu ajungând joi noaptea? Eu sunt în Consiliul Director şi am rămas în urmă, să semnez actele. Vom face o adresă, să vedem ce se mai poate face, pentru că am fost invitaţi foarte târziu.”
Poate vrei sa citesti
PSD dă atacul la mândria lui Ponta: ‘Din respect față de români, unii nu ar trebui să se laude cu acea perioadă’
Serbia trimite un avertisment României: Victorie clară, 2-0 cu Austria, viitoarea noastră adversară
Lovitură pentru Nicușor Dan. Lasconi vrea închiderea TikTok cu o săptămână înainte de prezidenţiale: ‘De ce spun lucrul acesta?’
Trafic intens în porturile României: peste 87 milioane de tone de mărfuri transportate în 2024
VIDEO Crin Antonescu își prezintă viziunea pentru viitorul României: ‘Cu mine președinte, politica se va întoarce în mâinile românilor’ –
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 4,5% în ianuarie 2025: Importurile s-au majorat cu 15,6%
ACTUAL
VIDEO | Incendiu violent la Rucăr – Casă făcută scrum

Publicat
acum 5 orein
24 martie 2025De
admin
Un puternic incendiu la care au intervenit pompierii argeșeni, s-a produs luni dimineața într-o gospodărie din comuna Rucăr, strada Păpușa.
De urgență, la fața locului au fost alocate două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat de la Punctul de Lucru Rucar și Detașamentul Câmpulung.
La sosirea forțelor operative, ardeau o casă și anexe, pe o suprafață de aproximativ 240 mp, flăcările violente prezentând pericol de propagare la casele învecinate.
Paramedicii SMURD au monitorizat o persoană de sex feminin, care prezenta atac de panică. În urma evaluării, persoana a refuzat transportul la spital.
La misiunea de stingere a participat și personal al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Rucăr.
ACTUAL
Bani de la Ministerul Dezvoltării pentru 31 de localități din Argeș – VEZI LISTA COMPLETĂ

Publicat
acum 7 zilein
17 martie 2025De
admin
Vești bune pentru aproape o treime din localițățile Argeșului! Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a virat suma de 1.482.773.744,49 de lei pentru decontarea facturilor aferente a 821 de obiective finanțate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, a anunțat ministrul Cseke Attila.
Multe proiecte sunt din Argeș iar banii vor fi folosiți în bună parte pentru modernizări de drumuri publice sau extinderi/realizări de rețele de apă și canalizare. Potrivit Ministerului Dezvoltării, au fost făcute plăți pentru următoarele 31 de localități argeșene.
AREFU | 05.12.2024 | Modernizare drumuri locale în comuna Arefu, județul Argeș – Tronson II | Drumurile publice | 16.759.902,68 |
AREFU | 17.12.2024 | Modernizare drumuri locale în comuna Arefu, județul Argeș – Tronson II | Drumurile publice | 16.759.902,68 |
AREFU | 27.12.2024 | Modernizare drumuri locale în comuna Arefu, județul Argeș – Tronson II | Drumurile publice | 16.759.902,68 |
BĂBANA | 13.12.2024 | Rețea de canalizare menajeră și racorduri în satele Băbana, Cotmenița și Ciobănești, comuna Băbana, județul Argeș | Sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale | 7.504.201,43 |
BĂBANA | 20.12.2024 | Canalizare și epurare a apelor uzate, în satul Groși, comuna Băbana, județul Argeș | Sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale | 5.055.485,76 |
BEREVOEȘTI | 12.12.2024 | Construire rețea canalizare și echipare stație de epurare – etapa II, comuna Berevoești, județul Argeș | Sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale | 12.348.768,06 |
BUGHEA DE JOS | 19.12.2024 | Înființare canalizare și stație de epurare a apelor uzate în comuna Bughea de Jos, județul Argeș | Sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale | 22.676.533,80 |
CĂTEASCA | 06.12.2024 | Proiect canalizare Cireșu, Siliștea, Gruiu, comuna Căteasca, județul Argeș | Sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale | 31.812.087,25 |
CICĂNEȘTI | 10.12.2024 | Modernizare drumuri comunale în comuna Cicănești, tronson III | Drumurile publice | 16.920.703,73 |
CIOFRÂNGENI | 24.12.2024 | Modernizare infrastructură rutieră de interes local, în comuna Ciofrângeni, județul Argeș | Drumurile publice | 15.544.999,77 |
COCU | 28.11.2024 | Modernizare DC 176, comuna Cocu, județul Argeș | Drumurile publice | 14.331.562,63 |
CORBENI | 10.12.2024 | Extindere rețea de canalizare menajeră și racorduri pe Valea Oească în satul Oeștii Pământeni, comuna Corbeni, județul Argeș | Sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale | 3.948.735,35 |
CORBENI | 19.12.2024 | Extindere rețea de canalizare menajeră și racorduri pe Valea Oească în satul Oeștii Pământeni, comuna Corbeni, județul Argeș | Sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale | 3.948.735,35 |
CORBI | 16.12.2024 | Extindere rețea canalizare în comuna Corbi, județul Argeș | Sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale | 15.997.830,00 |
COSTEȘTI | 20.12.2024 | Modernizare prin asfaltare străzile: Mărgăritarului, Metalurgiei, Fdt. Salcâmi și Progresului, în orașul Costești, județul Argeș | Drumurile publice | 8.376.747,85 |
CURTEA DE ARGEȘ | 30.12.2024 | Reabilitare străzi: Albești, Cuza Vodă, Râmnicu Vâlcea, în municipiul Curtea de Argeș, județul Argeș | Drumurile publice | 10.378.849,62 |
DRĂGANU | 18.12.2024 | Modernizare drumuri de interes local în comuna Drăganu, județul Argeș | Drumurile publice | 10.618.040,76 |
HÂRSEȘTI | 20.12.2024 | Extindere rețea publică de apă și apă uzată în satele Hârsești și Ciobani, comuna Hârsești, județul Argeș | Alimentări cu apă și stații de tratare a apei + Sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale | 15.528.227,30 |
IZVORU | 18.12.2024 | Modernizare drumuri în comuna Izvoru, județul Argeș | Drumurile publice | 15.336.338,03 |
LUNCA CORBULUI | 19.12.2024 | Prima înființare a rețelei publice de apă uzată și stație de epurare în satele Pădureți, Catane și Ciești, comuna Lunca Corbului, județul Argeș | Sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale | 14.576.004,30 |
MĂRĂCINENI | 13.12.2024 | Extindere canalizare pluvială, strada Argeșelu, DJ 740, strada Coandei, sat Argeșelu, comuna Mărăcineni, județul Argeș. | Sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale | 8.004.038,32 |
MIHĂEȘTI | 30.12.2024 | Extindere rețea canalizare în satele Văcarea și Valea Popii inclusiv racorduri, racorduri în satele Mihăești și Valea Bradului, comuna Mihăești, județul Argeș | Sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale | 14.559.264,00 |
NUCȘOARA | 11.12.2024 | Modernizare drumuri comunale sat Slatina, comuna Nucșoara, județul Argeș | Drumurile publice | 15.034.688,94 |
NUCȘOARA | 20.12.2024 | Modernizare drumuri comunale sat Slatina, comuna Nucșoara, județul Argeș | Drumurile publice | 15.034.688,94 |
PITEȘTI | 19.12.2024 | Reabilitare pod pe strada Depozitelor peste pârâul Bascov | Poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale | 12.620.970,00 |
PRIBOIENI | 12.12.2024 | Proiect integrat pentru modernizarea și extinderea rețelei de canalizare menajeră și a rețelei de apă potabilă în comuna Priboieni județul Argeș | Alimentări cu apă și stații de tratare a apei + Sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale | 17.913.955,07 |
PRIBOIENI | 30.12.2024 | Modernizare străzi, comuna Priboieni, județul Argeș | Drumurile publice | 8.004.752,53 |
RECEA | 16.12.2024 | Modernizare drumuri de interes local în comuna Recea, județul Argeș | Drumurile publice | 15.493.255,00 |
ROCIU | 19.12.2024 | Extindere canalizare și racorduri consumatori la rețeaua de canalizare menajeră în satele Șerbănești și Gliganu de Sus, comuna Rociu, județul Argeș | Sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale | 12.778.076,59 |
ROCIU | 20.12.2024 | PT+CS+DE Modernizare drum local strada Tudoranilor, în comuna Rociu, județul Argeș | Drumurile publice | 1.616.292,32 |
SĂLĂTRUCU | 06.12.2024 | Modernizare drumuri de interes local în comuna Sălătrucu, județul Argeș, tronson II | Drumurile publice | 15.930.763,05 |
SĂLĂTRUCU | 17.12.2024 | Prima înființare rețea publică de apă uzată în comuna Sălătrucu, județul Argeș | Sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale | 15.796.909,06 |
SCHITU GOLEȘTI | 19.12.2024 | Canalizare menajeră și stație de epurare în comuna Schitu Golești, județul Argeș, etapa III (străzile laterale din satele Schitu Golești și Lăzărești și satul Costiță) | Sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale | 17.899.859,18 |
STÂLPENI | 02.12.2024 | Modernizare drumuri comunale și de interes local, în comuna Stâlpeni, județul Argeș | Drumurile publice | 4.688.246,08 |
TOPOLOVENI | 04.12.2024 | Modernizare parte carosabilă străzi în orașul Topoloveni | Drumurile publice | 10.274.180,17 |
TOPOLOVENI | 18.12.2024 | Modernizare parte carosabilă străzi în orașul Topoloveni | Drumurile publice | 10.274.180,17 |
VALEA DANULUI | 06.12.2024 | Modernizare drumuri de interes local în comuna Valea Danului, județul Argeș | Drumurile publice | 7.380.448,88 |
VALEA MARE-PRAVĂȚ | 12.12.2024 | Pod Gura Pravăț în punctul Fieraru Constantin | Poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale | 1.369.824,99 |
VALEA MARE-PRAVĂȚ | 30.12.2024 | Extindere sistem de canalizare și stație de epurare a apelor uzate în comuna Valea Mare Pravăț, județul Argeș | Sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale | 18.606.737,02 |
VULTUREȘTI | 22.11.2024 | Modernizare drumuri de interes local, comuna Vulturești, județul Argeș | Drumurile publice | 3.912.173,96 |
ACTUAL
Primar din Argeș trimis în jdecată de procurori: a refuzat reangajarea a doi funcționari concediați abuziv, nerespectând o hotărâre judecătorească

Publicat
acum o săptămânăin
14 martie 2025De
admin
Primarul de la Țițești, liberalul Gheorghe Savu, a fost trimis, miercuri, în judecată după ce a refuzat să reangajeze la Primărie doi angajați pe care îi concediase abuziv în anul 2019. Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş îl acuză pe edil de săvârşirea a două infracţiuni de nerespectare a hotărârilor judecătoreşti, în varianta neexecutării hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus reintegrarea în muncă a doi salariați.
Istoria acestui dosar este una simplă: Primarul Gheorghe Savu de la Țițești a desființat abuziv două posturi ocupate de două persoane – Cristinel Burtoiu și Luminița Bălan, persoane care nu au acceptat să comită abuzuri comandate de primarul care a crezut că Primăria Țițești este propria sa moșie.
Astfel, Cristinel Burtoiu a rămas fără loc de muncă după ce a refuzat să semneze o notă de comandă pentru decolmatarea unui pârâu din localitate, deși lucrările începuseră de două zile, lucrarea fiind în valoare de câteva sute de milioane de lei vechi.
La rândul său, Luminița Bălan, de la compartimentul taxe și impozite, al cărei post da fost și el desființat, reclama acum șase ani faptul că tensiunile dintre ea și primar au început de când a refuzat să-și pună viza CFP pe mai multe documente. Tensiunile au fost urmate de faptul că a refuzat să elibereze unor cetățeni certificate fiscale sau adeverințe de rol care înregistrau debite la Primărie. Ba mai mult, Luminița Bălan mai acuza faptul că unor cetățeni li s-au șters efectiv din pix anumite debite precum amenzi de valori foarte mari, impozite și taxe.
Ambii angajați au contestat masura iar magistrații de la Tribunalul Argeș au decis în cursul anului 2019 reintegrarea celor doi funcționari la locul de muncă din cadrul primăriei Țițești. Numai că primarul Savu a refuzat să pună în aplicare sentința judecătorească.
Prin actul de sesizare a instanţei de judecată competente (Judecătoria Câmpulung), s-a reţinut, printre altele, că, în calitate de primar al respectivei comune din judeţul Argeş:
- în mod continuu, în perioada decembrie 2019 – august 2020, a refuzat punerea în executare a unei sentințe civile pronunțate de Tribunalul Argeș în cursul anului 2019, prin care se dispusese reintegrarea Luminiței Bălan (funcţionar public) la locul de muncă din cadrul primăriei respective;
- în mod continuu, în perioada iulie 2020 – aprilie 2021, primarul Gheorghe Savu a refuzat punerea în executare a unei sentințe civile pronunțate de Tribunalul Argeș în cursul anului 2020, prin care se dispusese reintegrarea lui Cristinel Burtoiu (funcţionar public) la locul de muncă din cadrul primăriei respective.
Dosarul penal al primarului Gheorghe Savu a fost înregistrat deja la Judecătoria Câmpulung in data de 12 martie 2025 sub nuumarul 1505/205/2025 iar magistrații vor stabili în următoarele săptămâni când va fi primul termen al procesului.
ACTUAL
ATENȚIE! Polițiștii acționează cu sistemul radar E-Sigur în județul Argeș

Publicat
acum 2 săptămâniin
11 martie 2025De
admin
Începând cu luna martie a.c., sistemul E-Sigur a devenit operațional și în județul Argeș, având ca scop principal creșterea siguranței pentru toți participanții la trafic și să contribuie la reducerea accidentelor rutiere.
Astfel, polițiștii rutieri acționează astăzi, 11 martie a.c., cu sistemul de monitorizare a traficului rutier, cu privire la posibile încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice, în zonele cu risc rutier din județul Argeș.
Acest sistem de monitorizare a traficului utilizează dispozitive radar, montate pe trepiede mobile și amplasate strategic în zonele cu risc crescut de accidente. Acestea surprind în timp real vehiculele care depășesc limita legală de viteză sau care comit alte abateri de la legislația rutieră, contribuind astfel la prevenirea și sancționarea comportamentelor care pun în pericol siguranța participanților la trafic.
Radarele sunt amplasate în zonele cu risc rutier, înregistrările fiind ulterior analizate și prelucrate de către polițiștii rutieri.
Potrivit acestui sistem, procesul-verbal de
constatare și de sancționare a contravenției este comunicat direct la domiciliul contravenientului, după stabilirea identității conducătorului auto.
ACTUAL
VIDEO | Accident groaznic în Argeș, la Rucăr – LA UN PAS DE TRAGEDIE

Publicat
acum 4 săptămâniin
24 februarie 2025De
admin
Un grav accident a avut loc în urmă cu puțin timp în comuna Rucăr din Argeș. Este vorba despre un autovasculanta care s-a răsturnat pe partea carosabilă. La sosirea pompierilor, în interiorul acestuia se aflau două persoane de sex masculin, care nu se putea evacua pe cont propriu. Colegii mei au acționat pentru extragerea acestora, prin îndepărtarea parbrizului și predarea către echipajele medicale prezente la fața locului. În momentul de față, persoanele sunt evaluate de către personalul medical.
ACTUAL
VIDEO | Percheziții în Argeș – Uluitor ce ascundea un bărbat de 68 ani

Publicat
acum o lunăin
21 februarie 2025De
admin
În dimineața zilei de 20 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciul Investigații Criminale Argeș, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, au pus în aplicare două mandate de percheziție domiciliară, la imobilele folosite de un bărbat de 68 de ani, din comuna Cetățeni, într-un dosar penal ce privirește săvârșirea infracțiunii de tănuire.
În urma investigațiilor efectuate, a rezultat că bărbatul ar fi deținut mai multe autoturisme de lux, despre care există indicii că ar provenii din săvârșirea infracțiunilor de furt și abuz de încredere, comise pe teritoriul Marii Britanii.
Cu ocazia perchezițiilor domiciliare au fost găsite 5 autoturisme de lux și două autoutilitare, dar și sumele de 45.000 de lire sterline și 14.000 de lei, care nu au putut fi justificate.
Polițiștii au procedat la ridicarea și indisponibilizarea celor 7 autovehicule și a sumelor de bani, găsite cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate, în valoare totală de peste 400.000 de euro.
Cercetările continuă pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor comiterii infracțiunii, sub supravegherea procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Cțmpulung.
Precizăm că această etapă face parte dintr-un proces penal aflat în desfășurare, în cadrul căruia sunt respectate toate drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală. De asemenea, persoana cercetată beneficiază de prezumția de nevinovăție până la o eventuală soluționare definitivă a cauzei.

VIDEO Atac armat în Israel – Mai multe victime după ce o persoană a intrat cu mașina într-o stație de autobuz apoi a deschis focul

Criza ouălelor din SUA – Americanii apelează la Brazilia

Maşină în flăcări pe autostrada A3, pe sensul dinspre Ploieşti către Bucureşti

Ion Cristoiu o torpilează pe Elena Lasconi, după ce a cerut închiderea Tik Tok: Camerista a devenit vicleană!

Interesul lui Trump pentru Groenlanda are și o parte bună – O industrie explodează

Proper Pizza Curtea de Argeș: Schimbare radicală! Locul preferat al argeșenilor se transformă complet

Liberalii de la Curtea de Argeș vor să pună bumpere pentru biciclete, pentru a domoli copii neastâmpărați

ACUM | Grav accident la Corbeni, din cauza ninsorii

Mircea Drăghici a fost eliberat din pușcărie – Fostul deputat PSD de Argeș era încarcerat la Jilava

INCREDIBIL! Primăria Curtea de Argeș a tocat 2 miliarde să țină autobuzele electrice în garaj și rablele pesediste pe traseu – AU PLĂTIT POLIȚE RCA DEGEABA

VIDEO | Incendiu violent la Poienarii de Argeș – Casă făcută scrum

VIDEO | Acțiune de salvare extremă a jandarmilor montani argeșeni împreună cu Salvamont Argeș

VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni

VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina

VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
PITEȘTI


VIDEO | Casă mistuită de un incendiu violent în Argeș, la Stolnici
Trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingerea și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat au acționat în...


KLANAR IMOBILIARE INFORMEAZĂ: Piața imobiliară din Argeș în creștere: Locuințele se vând ca pâinea caldă, cererea depășește oferta
Județul Argeș se aliniază tendințelor din marile orașe ale țării: piața imobiliară este într-o efervescență neașteptată, cu locuințe care se...


TRAGEDIE ÎN ARGEȘ – Femeie de 50 ani omorâtă de un șofer de 22 ani
Un grav incident a avut loc dumincă dimineața în comuna Stolnici din Argeș. Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii...


Nivelul scăzut al apei lacului Vidraru stârnește îngrijorări, Hidroelectrica oferă explicații
Lacul Vidraru, unul dintre cele mai importante lacuri de acumulare din România, a atras atenția publicului după ce imagini și...
Curtea de Argeș


VIDEO, ACUM! Accident teribil cu scandal la Curtea de Arges
Un grav accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în centrul orașului Curtea de Argeș, in spatele...


ACUM! Accident grav la Albeștii de Argeș
În urma cu puțin timp un grav accident rutier a avut loc în comuna Albeștii de Argeș. Potrivit primelor informații,...


O, ce veste… ! Primăria Curtea de Argeș anunță că va construi un WC public modern – VEZI UNDE
După ani de zile de așteptări și promisiuni, administrația locală din Curtea de Argeș a anunțat că a inclus în...


Când se va circula pe ultimii kilometri de autostradă Pitești – Curtea de Argeș. ANUNȚUL OFICIAL
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat joi că ultimii kilometri ai secțiunii 5 Curtea de Argeș – Pitești vor fi...


Liberalii de la Curtea de Argeș vor să pună bumpere pentru biciclete, pentru a domoli copii neastâmpărați
Propunere ciudată a echipei liberale de la Curtea de Argeș! După ce că participă fizic rar la sedințele Consiliului Local,...
Mioveni


Bugetul orașului Mioveni, votat în unanimitate: priorități clare, în ciuda constrângerilor financiare
onsiliul Local Mioveni a aprobat joi seară, în unanimitate, bugetul orașului pentru anul 2025. Decizia vine în contextul unor constrângeri...


VIDEO | Argeșean de 35 ani găsit mort în apele unui râu, la Micești
Pompierii de la Detașamentul Mioveni au fost solicitați să intervină, în urmă cu puțin timp, în comuna Micești, satul Purcăreni,...


VIDEO | Accident groaznic în Argeș provocat de un șofer beat – 3 victime la spital
Un grav accident rutier provocat de un șofer beat în urma căruia au rezultat trei victime, dintre care una în...


Vandalism în Mioveni: Stații de autobuz, ținta huliganilor
Mioveni se confruntă cu o problemă recurentă. la fel ca si la Pitești: vandalismul stradal. În ultimele zile, stațiile de...
Câmpulung


VIDEO | Incendiu violent la Rucăr – Casă făcută scrum
Un puternic incendiu la care au intervenit pompierii argeșeni, s-a produs luni dimineața într-o gospodărie din comuna Rucăr, strada Păpușa....


Bani de la Ministerul Dezvoltării pentru 31 de localități din Argeș – VEZI LISTA COMPLETĂ
Vești bune pentru aproape o treime din localițățile Argeșului! Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a virat suma de...


Primar din Argeș trimis în jdecată de procurori: a refuzat reangajarea a doi funcționari concediați abuziv, nerespectând o hotărâre judecătorească
Primarul de la Țițești, liberalul Gheorghe Savu, a fost trimis, miercuri, în judecată după ce a refuzat să reangajeze la...
În Trend
- ACTUALacum 2 săptămâni
ACUM! Accident grav la Curtea de Argeș – Femeie de 40 ani dusa la spital
- ACTUALacum 2 săptămâni
ACUM! Tentativă de omor la Oeștii-Pământeni, în Argeș
- ACTUALacum 6 zile
Proper Pizza Curtea de Argeș: Schimbare radicală! Locul preferat al argeșenilor se transformă complet
- ACTUALacum o săptămână
ACUM! Accident mortal la Corbeni – Un BMW a făcut prăpăd
- ACTUALacum 5 zile
Liberalii de la Curtea de Argeș vor să pună bumpere pentru biciclete, pentru a domoli copii neastâmpărați
- Fără categorieacum 7 zile
ACUM | Grav accident la Corbeni, din cauza ninsorii
- ACTUALacum 2 săptămâni
DREPT LA REPLICĂ – KARCHER CLARIFICĂ RAPORTURILE CONTRACTUALE cu AETA SA (fosta ElectroArgeș SA) și litigiul ajuns în fața instanțelor germane
- ACTUALacum 6 zile
Mircea Drăghici a fost eliberat din pușcărie – Fostul deputat PSD de Argeș era încarcerat la Jilava